Kategorier
#5inistagram

13. Pengar pengar pengar

Pengar är en ständig källa till ångest för mig. För många kvinnor gissar jag. Vi tjänar mindre, inte bara pga att de yrken som kvinnor väljer också värderas mindre, utan pga att vi värderas mindre. Även på en arbetsplats där det jobbar lika många eller fler män så tjänar vi mindre än våra manliga kolleger. Till och med när vi har mer arbetslivserfarenhet så tjänar vi mindre.

(Barnens skattkista/sparbössa) 
Den feministiska inställningen är att vi behöver pengar för att frigöra oss. Att ett sk fuck you-kapital kommer ge oss frihet från mannen men jag tänker att detta mest är en illusion. Ja pengar ger en viss frihet. Att vara ekonomiskt beroende av nån annan försätter en i en position där valmöjligheterna minskar drastiskt och många kvinnor stannar hos män som kränker och misshandlar dem, eller bara i destruktiva eller dåliga relationer, just för att de inte har råd att lämna eller gå vidare.
Men jag tänker att detta fokus på pengar håller kvar oss i en kapitalistisk MANLIG norm som inte ifrågasätts eller motarbetas. Problemet är ju inte att man inte tjänar pengar, problemet är att vi lever i ett samhälle där pengar är nödvändigt för överlevnad eller snarare att ARBETE för pengar är det. Arbeta kan man ju göra ändå utan att det ger betalt och just kvinnor har ju ägnat sig åt den typen av obetalt arbete sen tidernas begynnelse.
Och jag tänker också att jakten på pengar begränsar oss. Skapar ett värld där bara de som redan har massa pengar kan följa sina drömmar eller gå utanför den trygga boxen och skapa annat som vi kanske behöver. Där fattiga kan ha massvis med revolutionerande idéer för mänsklighetens bästa men inte friheten (dvs pengarna) att utveckla dessa. Det tycker jag är jävligt deprimerande.
(Ja ni vet ju den självklara lösningen på detta för övrigt: medborgarlön)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”13. Pengar pengar pengar”

Ja pengar är jobbigt.. Man vill inte styras av dem men det gör man ju likförbannat när man lever i en kapitalistisk värld. Och det är såklart ingen slump att jag läst långa kvinnodominerande utbildningar där lönen är kass, medan min man har läst en kort utbildning inom reklam och tjänar mer än vad jag kanske nånsin kommer göra… Men jag vill inte välja jobb/utbildning pga lönen så då är det ju ”mitt eget fel” att jag kommer tjäna lite… Eller??

Så jävla bra! Det har länge varit något som skaver med Löwengrips prat om ”pippipengar” och Olssons prat om ”fuck off-kapital” men jag har inte kunnat sätta ord på det. Men du formulerar det perfekt. Och hur är det tänkt att vi med funktionsnedsättningar ska kunna arbeta upp ett ”fuck off-kapital”? Varför finns det ingen alternativ strategi (typ som du skriver, kasta omkull hela systemet)?

Något att ta upp, skilsmässa i patriarkatet. Går igenom en separation just nu och får verkligen se hur svårt det kan vara för män (min man) att förlora kontrollen över sin kvinna, förminskas genom att han säger att jag inte kommer klara mig utan honom och försöker styra ekonomiskt.

Så sjukt provocerande att lägga ansvaret på den enskilda kvinnan att ha 100 000 på banken, va fan? Nu råkar jag själv ha det men det är ju tack vare arv, bra utbildning och välbetalt jobb. Skulle aldrig få för mig att skuldbelägga de som inte har samma möjligheter. Älskar att du problematiserar hela den kapitalistiska världsuppfattningen!

Ja. Jag är så sugen på en icke-kapitalistisk värld. Kapitalism, konsumtion och tillväxt mig att se rött! Fyfan för arbetssamhälle, fuck you-kapital, synen på att det endast är ”ute i samhället” man är någon. Finns så många delar av ens liv som detta synsätt bara sipprar ner i och skapar så mycket jäkla skit.
Även om det blir tufft när samhället måste ställa om så är jag så jäkla redo för en ny värld.

Skitbra inlägg! Så viktigt att prata om det här ämnet. Jag tycker att det är väldigt svårt att navigera i debatten om feminism och pengar/ekonomi. Är feminist i medel/övre medelklassen (som löwengrip och ohlsson) och för ”oss” tror jag inte att det här problemet är lika ..märkbart? Eller såklart det märks ju hela tiden att man är kvinna i en mansstyrd ekonomi, men kanske är det inte lika avgörande för ens självförverkligande.. tror jag? Jag har tillexempel vuxit upp med en ensamstående mamma, men en högavlönad sådan. När de skiljdes så fick pappa nästan alla ekonomiska tillgångar – mamma fick barnen (och därmed fler utgifter). Eftersom hon är högavlönad så klarade vi oss bra och har det bra, men det flesta ensamstående mammor får ju en helt annan tillvaro? Vet inte riktigt var jag vill komma med den här kommentaren, men mest att jag uppskattar när du gör inlägg om ekonomi etc, gärna mer sånt.
Ps Ser att det finns en del gamla mynt i skattkistan och kan inte låta bli att påminna om att de måste lämnas in snart pga blir ogiltiga, om du inte redan visste.

Hej! OT men jag undrar hur det känns att betyda så mycket för så många? Går det att begripa? Att du faktiskt gör jätteskillnad för många? Går det att ta in eller blir det liksom bara ord? Så nyfiken! De flesta av oss gör ju – dessvärre – inte så stor skillnad, så svårt att veta hur det känns. Tack för allt du gör!

Jag får också styrka från dina ord och jag känner att ju mer jag läser det du skriver och ju mer jag ser mig omkring desto mer växer mitt hat mot manssamhället och mot männen. Det finns inte ”goda” män och ”dåliga” män. Det finns bara män och alla är onda. Tack för att du fått mig att förstå det. Kamp för ett mansfritt samhälle!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *