Kategorier
diskussion & debatt

Är kvinnan kropp på instagram?

För ett tag sedan skrev Mikael Sol ett inlägg om typiska tjejbilder på instagram, bilder där kvinnor poserar klassiskt med putande läppar, lite ovanifrån och gärna med pattarna i fokus. Jamen ni vet lite ”så här ser jag ut när jag suger din kuk” och oftast med syfte att få massa likes och kommentarer. (och även när syftet är ett annat så förväntas man iallafall att ge komplimanger.)
 
Jag tyckte inlägget var ganska kul eftersom att han satte fingret på nåt jag själv kan irritera ihjäl mig på, inte bara hos andra men även i mina egna (iallafall tidigare) bilder.
 
Kvinnan är alltid kropp avslutade han med. 
 
Det som jag däremot saknade i hans tankegångar var bristen på analys: vad beror detta på? Vilka normer är det som talar om för tjejer att det här är bästa sättet att bekräftas på? Vilka normer och strukturer och beteenden från omvärlden är det egentligen som lär tjejer att de är sin kropp och att deras värde ligger i deras knullbarhet? Ju större sexuell attraktionsförmåga, desto högre status. Hur porträtteras kvinnor i andra sammanhang? (reklamen, media, tv, film, konsten) Hur påverkar det?
 
Och är detta något verkligen ett tjejproblem eller söker killar också bekräftelse från omgivningen, fast kanske genom andra medium? (t.ex genom risktagande och våldsamt leverne osv) Och får killar verkligen vara sexiga? Vad händer när de är det? Får de samma slags bekräftelse? (Här kan man frossa i sexiga bilder på killar på Instagram)
 
Varför är det alltid tjejerna som ses som problemet? Är det för att ytlighet, som ses som just en kvinnlig egenskap (eller intresse) är lite mindre bra? Lite mindre värt? 
 
Att bara peka på bilderna i sig som ett problem är dessutom för enkelt, för bilderna i sig är inte problemet. Förutom möjligtvis att komplimangerna de genererar ofta göder behovet av att behaga med sitt yttre ytterligare och för att de kan fungera som en snabb fix för självkänslan och på så sätt blir beroendeframkallande. Man vill ha mer och mår sämre varje gång bekräftelsen uteblir och det är ju DÄR problemet ligger. Och framförallt så påverkar det självbilden på ett negativt sätt. Man får bekräftelse om och om igen på att man verkligen är sin kropp och så går det runt.
 
Mikael Sol frågar varför tjejer tar dessa bilder (Igen, bristen på analys kring normer och strukturer) och menar också att tjejer kanske borde ta mer ansvar för hur de framställer sig själva. ”Varför slutar de inte” undrar han och det här lägger fokuset på helt fel ställe. Att skuldbelägga funkar inte. Att lägga över ansvaret på enskilda individer, som egentligen bara agerar enligt planen, tar anvaret från det som verkligen bär skulden: den patriarkala och kvinnoföraktande kultur som lärt oss genom en livstid av recensioner och ”vad söt/snygg/fin du är!” att vi är våra kroppar. Börja där. 
 
Så vad kan vi göra?
 
 
Först måste vi bli medvetna om vårt egna bidrag. Kommenterar vi ofta varandras yttren? Kan vi välja att kommentera nåt annat istället? Vad är det första vi säger till små flickor när vi träffar dem? På vilket sätt påverkar det deras självbild? Pratar vi om vår egen kropp utifrån hur den ser ut (och dess brister) eller lägger vi fokus på vad den kan och hur den känns? (Studier visar t.ex att flickor som ägnar sig åt sport oftare har en bredare och mer positiv kroppsuppfattning och oftare bättre självbild än flickor som inte sportar.)
 
Hur påverkar det oss? Hur påverkar det omgivningen? 
 
Och kan ett intresse för det yttre vara roligt och självbejakande? Måste det alltid vara destruktivt och nedbrytande? Jag vill inte bidra till en självbild som är beroende av andras godkännande men samtidigt vill jag inte skambelägga kvinnor som självmant väljer att objektifiera sig själva.
 
Vilka slags bilder tar vi själva? Vilket jag visar vi upp på facebook och instagram och kan vi hitta mod att gå emot konventionerna och på så sätt kanske inspirera andra att göra lika? Jag tar ofta bilder lite underifrån. Jag höjer hakan och tittar självsäkert in i kameran även om jag känner mig skitful. (Men det är ok att vara ful! Befriande!)
 
Jag försöker tänka på hur man tar kort på män och inspireras av det, inte för att uppfattas manligt, men för att män sällan porträtteras som objekt. Jag gillar hur det ger mig en aura av pondus och hur det genast tar bort den ständigt närvarande manliga blicken i bilden. Kommentarerna blir oftast av en annan, mindre ytlig, karaktär. (Prova!) 
 
Hur tänker ni kring det här?
 
 
Idag åker jag över en supersnabbis till P1 för att ”samtala” om det här tillsammans med just Mikael Sol, Amelia Adamo och Henrik Torehammar. När detta sänds, om det är direktsänt eller spelas in, har jag inte den blekaste aning om eftersom att jag i all uppspelthet glömde att fråga. Ni som vet kan hojta till!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Är kvinnan kropp på instagram?”

Klickade på länkarna (allihop) som du angav.

1. Det var mest småpojkar på grabblänken (!!) jag är 22 och kände mig smutsig efter att ha kikat på bilderna 🙁 De var ju typ 17! (minus Channing Whatshisname)

2. Intressant vilka poser de har, grabbarna. Mycket om att TA PLATS, till skillnad från många tjejposer, tycker jag.

Men det är väl klart att också varje enskild tjej måste ta ansvar för vad hon gör? Ingen är en robot som bara kan göra vad samhället säger. Ta dig själv som exempel – ingen förändrade världen runt dig för att du skulle inse och sluta lägga upp sexiga kroppsfixerade bilder.

Tycker man ska sluta dalta med småtjejer, dom HAR hjärnor och fungerande tankesätt, och om man inte pratar direkt med dom så kommer inget ändras. De måste ta yttersta ansvaret för vad dom gör och bidrar med.

Jag tycker också att man ska förändra på helheten såklart – men sluta tro att tjejer inte kan tänka och förändra själva. Så mesiga och dumma är vi inte..

När killar är snygga är de dominerande medan tjejer som poserar snygga signalerar undergivenhet. Det tycker jag är en del av varför det är mer problematiskt med snygg kvinna-bilderna än motsvarande bilder på män.

Jag fattar inte att inte fler ser att det är kvinnorna som är problemet och INTE männen. Vi väljer hur vi själva vill uppfattas. Löjligt att skylla det på männen som om kvinnor vore små stackars flickor som aldrig gör något fel…

jag har ofta själv funderat kring det där, när intresset för det yttre inte längre är självbejakande utan blir destruktivt, när tex intresset för kroppen och välmående går över i ätstörningar och osundhet.

vart går gränsen? okej, gränsen går antagligen när man börjar må dåligt, när det inte längre är roligt utan man söker yttre bekräftelse.

men samtidigt, är alltid yttre bekräftelse dåligt?

säkert minst hälften av alla skådespelare och artister är bekräftelsekåta människor, men det är OKEJ. varför?

aja, jag blev inte klokare här själv men tack för en grym blogg!

Jag kände mig irriterad när Sol skrev inlägget just för hur han la över ansvaret och skammen på de tjejer som agerade enligt mallen, det var vi som tar eller nån gång tagit sådana bilder som fick stå där med hundhuvudet, som var det stående skämtet "ja, se tjejer, så de håller på, va pinsamt, tänk om jag som man skulle göra så, så skrattretande", ungefär.

Saken var att jag tyckte att de bilder som Sol tog på sig själv för att illustrera fenomenet faktiskt var rätt fina, eller hade varit om han inte skämtade bort det hela och fånade till det. Jag tyckte inte att det var fel att ta upp ämnet, men sättet han gjorde det på kändes bara förlöjligande, det går ju uppenbarligen att göra det på ett bra och respektfullt vis, som du gjort här exempelvis.

I övrigt håller jag med dig,det är ju inte fenomenet "att ta smakfulla och fina bilder på sig själv" som är fel, utan vad det beror på, det ständiga kampen för bekräftelse av sitt yttre, som bör ifrågasättas på ett mer övergripande plan.

isobelle: Varför är kvinnorna ett problem menar du?

Det är ju bara kvinnorna själva som får problem med sin självkänsla, de som visar sig såhär är alltså inte något problem mer än för sig själva.

Sen, vem har "skyllt allt på killarna"? Vi är ju ALLA skyldiga för rådande normer, män som kvinnor, flickor som pojkar. Du gör felet att ta allt till en individnivå, nej vi "väljer" inte "hur vi själva vill uppfattas", ingen människa är en ö och vi är all påverkade av vår omgivning, det krävs medvetenhet för att kunna bryta sig loss och även då är det svårt, vi kan inte förändra strukturer på en individuell nivå och ställa oss utanför alltihopa, vi måste förändra hela samhället. Hur lätt tror du det är för en ung flicka som hela livet fått höra hur viktigt det är att vara vacker att bara förkasta allt? Givetvis är det lika svårt för killar och män att bryta normer, ingen skillnad där mer än att normerna är annorlunda.

Fantastisk analys och ett tänkvärt inlägg! Jag försöker alltid tänka på vad för sorts signaler jag sänder ut i och med hur jag framställer mig själv. Har en halvsyster som är 15 år och för mig är det viktigt att vara ett bra föredöme för henne. Att visa andra vägar till äkta självkänsla och bekräftelse, samtidigt känner jag lite som du. Jag är ju fortfarande också en produkt av min tid, men jag har ögonen öppna och försöker att jobba på det jag kan. Tack för inspirationen!

Bra skrivet! Har faktiskt börjat bry mig mindre och mindre om vad jag lägger upp för bilder på facebook och i bloggen. Har liksom insett att jag inte är någon fotomodell ;P Skämt åsido men jag känner faktiskt en hel del killar som posar på kort också, dock kanske de inte gör det på ett "kuksugarsätt" ;P

Jag tror jag haft tur där. Att när jag kom in i tonåren kände jag mig aldrig söt/smal nog, och när jag väl blev sisådär en 16, så började jag läsa din blogg, och insåg mer och mer en massa saker. Alla bilder jag tar på mig själv numera är i vilka kläder som helst, i vilka frisyrer som helst (men oftast när jag ansträngt mig, då för att minnas hur det såg ut) och lite sådär. Nästan aldrig ovanifrån längre, och aldrig, varken förut eller nu, men halvöppen mun. Inga putläppar på allvar, bara för att fjanta, och alltid med ett leende på läpparna!

ALLA har ett personligt ansvar! Man kan inte gömma sig bakom stukturer och normer. Vi bör stärka människor att våga förändra (det handlar inte om att skuldbelägga). Precis som med civilkurage. Varje människas insats spelar roll! Att sitta och vänta på att "någon annan" ska förändra invanda mönster är fel väg att gå.

hela diskussionen ar for ytlig. hade du varit 17 och utan man och barn sa hade du inte lagt ut bilder pa dig sjalv som "ful". man attraherar killar genom sitt utseende, de foredrar snygga tjejer darfor det betyder att generna ar battre, mer symmetri, battre gener. Sa jakla enkelt. En blomma med wonky blad betyder en skada. En hund med underbett far problem att ata. En manniska med "konstiga" eller fula drag uppfattas som just fula for ett manskligt oga darfor det signalerar en svaghet , och i urvalet sa rensas dessa personer ut. Eller far noja sig med en annan ful.

Med killar funkar det lite annurlunda, de kan fa vackra kvinnor genom makt och pengar, eller p.g.a en speciell talang. En kvinna kan da offra gen urvalet darfor hennes och barnens framtid ar tryggad genom mannens makt eller pengar, det kan ocksa vara sa att kvinnan dras till en talang som konstnarskap och musikalitet darfor det anses vara en vardefull egenskap i manniskor.

Du maste ga djupare in i manniskans beteende. Du surfar HELA tiden pa ytan. En djupare analys, eller forskning som det heter, finns att ta del av i boken "Male,Female; The evolution of human sex differences." LAS den? Utbilda dig. Det blir sa mycket jidder annars. Ett gulligt barn far 60% fler leenden av sin omgivning an ett "fult" barn. Desto fulare manniska, desto mer krussiduller, farger, smink och bling. Helt normalt. Och med det kommer sjalvkanslan. Det ar en orattvis varld.

Svar:
asså jag är medveten om allt det du tar upp här. men jag är också medveten om vad det beror på, vilket du inte verkar. Strukturer, socialisering, könsnormer och förväntningar. "utbilda dig" HAHAHA
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Blir alltid väldig skeptisk när någon lägger över det största ansvaret på någon annan. Alla får liksom hjälpas åt att försöka förändra detta. Ibland spelar det nästan ingen roll vems "fel" det är utan det är bara att börja köra liksom. Jag har verkligen tagit till mig det där med komplimanger till barn och vad dom handlar om efter att ha läst den här bloggen.

jag skrev också en bloggrespons till Sols inlägg i maj (här: http://doxisk.blogg.se/2012/may/kvinnokropp-hjarnstand-och-snoppstand.html#comment), tyvärr fick jag ingen respons av honom, varken på kommentar eller blogginlägg, vilket kändes väldigt tråkigt. Jag håller med dig, LD, om problematiken att peka ut ett fenomen utan att tala om vad som ligger bakom, vilka strukturer det är som är grundläggande för fenomenet. Jag är även tveksam över att inte få exponera egenvalda delar av min kropp utan att bilderna antingen sexualiseras av betraktaren eller bedöms och blir ett nytt slut shaming-moment. Läs gärna vad jag skrev!

Bra inlägg, jag håller verkligen med helt och fullt om att det är så lätt att skuldbelägga tjejerna och så vidare. "Varför är det alltid tjejerna som ses som problemet? Är det för att ytlighet, som ses som just en kvinnlig egenskap (eller intresse) är lite mindre bra? Lite mindre värt?" Spot on.

Jag kan hålla med dig, men samtidigt så vet jag inte riktigt om fenomenet är ett problem i sig eller om vi ser det som ett problem eftersom vi lever i ett samhälle där ytlighet/uppmärksamhet/"tjejhobbies" är något fult…svåra ämnen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *