Kategorier
diskussion & debatt

Fascistsamhället: När det blir kostsamt att kritisera sexism och när kritiker hotas till tystnad

Jag är på semester och har lite tid att sitta vid datorn. Men nu har nåt viktigt och angeläget hänt och jag tar mig helt enkelt friheten att kopiera en del av Hanna / One Way Communication’s inlägg. Läs gärna vidare på hennes blogg för hela storyn!

 

Minns ni Genusfotografen, Tomas Gunnarsson, och inlägget om vattenslangsbilderna? Bildreportaget med den kvinnliga mästerkocken Louise Johansson, ståendes barfota i ett kök med en söt klänning på, tvättandes sina fötter i handfatet, drickandes vatten ur en slang? Vilket ni alltså inte längre kan se i ovan länkade inlägg, och förklaring till detta följer nedan.

 

Men det är klart ni minns. Vi hade ju alla väldigt olika uppfattning om det hela. Vissa av oss höll med Genusfotografen om att bilderna på Louise Johansson var tröttsamma och stereotypa och att han hade en poäng i att kvinnor mycket oftare än män porträtteras som lekfulla flickor snarare än kompetenta yrkesmänniskor – även när det är just som yrkesutövare de ska illustreras. Andra tyckte att det överhuvudtaget inte var porrnarrativ med kvinnor som dricker vatten ur kranar. Spelar egentligen ingen roll, för poängen nu är inte om det var sexism eller ej.

 

Poängen är att nu har det här hänt. Sammanfattat:

 

Fotografen till bilderna Stefan Jellhedens agentur, Spectacular Studios, med dess ägare Eric Legge i spetsen, kontaktade juristen och självutnämnde Bildombudsmannen Staffan Teste, och jag låter Hanna Fridén förklara resten:

 

Kort därefter fick Gunnarsson ett krav på sig att betala nästan 25.000 kronor till Spectacular Studios, ta bort samtliga faksimiler från sin blogg som rörde rapportaget samt att radera fotografens namn för annars skulle det tas till rättegång. Teste hänvisade till en dom i hovrätten där en studentförening blivit dömd för upphovsrättsbrott för att de, i en kritisk text gentemot ett företag, också använt en bild för att stärka sin kritik. De dömdes, och varför då?

Bara för att det skedde på internet, och inte i tryckt media. I domen står det klart och tydligt att detta skulle varit fullt acceptabelt om kritiken, orden och bilden fanns på ett papper – Men inte ute på en site. Då var det ett lagbrott.

(en insamling till genusfotografen startades och har härmed lyckats samla in hela summan! Det är solidaritet!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Fascistsamhället: När det blir kostsamt att kritisera sexism och när kritiker hotas till tystnad”

Jag var en av dem som besökte FB gruppen "genusfotografen (protestgrupp)" för att delge mina synpunkter på idiotin och censuren som råder i detta fall.

Alla kritiska kommentarer har nu blivit raderade av grupp-admin. Överraskande att de fortsätter med censur av åsikter som inte stämmer överens med deras egna? Inte särskilt.

OK om han vill skydda sina bilder, det har han juridiskt rätt till (även om lagen är hopplöst omodern och oaktuell)

Men detta verkar inte ens ha med genus att göra egentligen, Utan att spectacular studios arbete blev kritiserat, det tål inte ägaren Eric Legge.

Det är dock ganska ironiskt att genom detta har genusfotografen blivit ännu mer välkänd. Det har också Eric Legge och Spectacular studios. Genusfotografen förlorade ingenting på detta genom fantastisk solidaritet. Spectacular studios kommer däremot troligtvis förlora väldigt mycket pengar på att denna historia uppmärksammas och hamnar högt uppe på googlesökningar. Karma is a bitch as they say.

Svar:
Vilken jävla TÖNT den där Eric Legge är. TÖNT!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Helt sjukt! Läste om det där på Genusfotografens blogg. Läste också att jättemånga läsare ville samla in pengar åt Genusfotografen för att betala stämningen, så himla fint att det åtminstone finns några vettiga människor!

Helt galet. Jag rekommenderade i alla fall att han skulle skaffa utgivningsbevis på sin blogg (kostar 2000 kr för 10 år) hos radio och tv myndiheten. Dyrt men värt det om man skriver om kontroversiella frågor då det ger samma grundlagsskydd som media har och i yttrandefrihetsfall så kan endast JK ta upp det i rätten efter anmälan. Bättre skydd än vad gemene människa har vilket man sett tydligt i detta fall :/

Läste Gunnarssons inlägg om det igår. Man slutar aldrig att uppgöras över hur vissa människor beter sig (och FÅR fortsätta bete sig. Vidrigt är ett ord som lägger sig tillrätta i

munnen. Smutsigt ett annat. Skönt att insamlingen gav resultat, om inte annat för att bevisa att det finns goda människor kvar i världen!

Läste genusfotografens reportage när det först kom ut och har även läst om vad som har hänt. Det hela är upprörande. Så praktiskt att censurera alla kritiker. Fega jävlar. Kan man inte ta kritik bör man inte uppehålla sig inom det mediala utrymmet. Eller det samhälleliga för den delen. Eller så kanske de helt enkelt kan lägga ner sexismen.

Genusfotografen borde snarast möjligast vända sig till centrum för rättvisa. Grundlag över lag! Framför allt med beaktande av FN:s resolution om yttrande frihet på internet. "det som gäller offline ska även gälla online" tror jag det hette.

vill inte blogghora eller så men jag skrev lite om den juridiska biten av det hela på min blogg)

Delade länken till genusfotografens inlägg på Facebook direkt efter att jag läst det. Ju mer uppmärksamhet desto bättre! Det är helt sjukt att det kan gå till så, va fan ska vi med yttrandefrihet till om det ändå inte funkar till vanliga människors fördel? Otroligt fint med insamlingen dock, skönt att se att det finns så mycket fina människor ibland idioterna.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *