Kategorier
diskussion & debatt

Jag vill att religionsfrihet ska inbegripa frihet FRÅN religion

Just nu diskuteras böneutrop och på ena sidan står de rasistiska otygen med sin främlingsfientlighet ”Vafan nu ä svärje int’ svänskt längre” och på andra sidan står de som tycker att det mångkulturella Sverige ska tillåta de flesta kulturyttringar, oavsett vad de kommer ifrån eller vad de förmedlar. Iallafall känns det som två läger och så upptäcker man att man står lite i mitten. 
 
Jag vill faktiskt inte ha några jävla böneutrop. Ja, där sa jag det. (duckar) Nej, det handlar inte om att jag blir störd för det är ett ganska lamt argument tycker jag (shit, vad blir man INTE störd på?!) och ja självklart ska varje medborgare ha rätt att utöva sin religion, oavsett vad man tror på. ÄLSKAR FRIHET osv.
 
När den inte inkränktar på andras frihet så att säga. 
 
För jag vill helt enkelt inte utöka Sverige med MER religiösa uttryck. Men kyrkoklockorna dååååå? Men AVVECKLA FÖR FAN. Jag vill inte ha fler påminnelser om en Gud jag inte tror på eller medeltida sedvänjor samt skeva värderingar som inte bör vara en del av det Svenska samhället. Jag vill avveckla. Sekularisera mera liksom. 
 
Religion är eller bör iallafall vara en privatsak. Nånting mellan dig och det du tror på. (och övriga tillbedjare). 
 
 
Nu vill jag givetvis tillägga att EN jävla minaret som tutar EN gång i veckan borta i Fittja inte är en big deal, men rent generellt… Ja, ni fattar. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag vill att religionsfrihet ska inbegripa frihet FRÅN religion”

Är du helt hundra på att Gud inte finns? Hur kan du vara det? Nyfiken.

Svar:
Nej jag är inte helt säker, men ganska så. Dock är jag bombsäker på att de religioner vi har idag och deras tolkningar bara är sagor. Finns en gudom så är det nåt vi inte kan greppa och absolut inte en snubbe som har en massa gammalmodiga idéer.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast religion är ju inte en privatsak. Det handlar ju om samhörighet, kultur, identitet, ursprung osv. Frihet från religion är ju egentligen raka motsatsen till religionsfrihet.

Håller helt med här! Alla får såklart tro som de vill, men alla andra kan väl slippa få någons tro upptryckt i ansiktet.

Är väl också rätt uppenbart att man börjar med Fittja, sedan följer de andra moskeerna efter…

Vi har lyckats frigöra oss från kyrkan som knappast har varit människovänlig genom tiderna, jag känner mig näppeligen lockad moskens kvinnoförtryck och homofobi.

Är ateist – snudd på antiteist – så jag nickar & håller ganska mycket med. Egentligen skulle jag gladeligen förbjuda alla religiösa yttringar som på något sätt stör/påverkar andra människor. Men eftersom jag inte är diktator än, och vi nu tillåter kyrkringning, frälsningsarméns gitarrspel, mässande hare krishna-munkar osvosv så kan jag inte riktigt tycka att vi kan förbjuda böneutrop heller. Så himla störande kan det omöjligt vara.

Böneutropen får inte inkräkta på din frihet men din frihet får inkräkta på de som har ett "behov" av böneutrop. Hur tänker du då? Handlar inte ett samhälle om att ge och ta? Då kan vi likaväl förbjuda alla alkisar som skriker vid mitt fönster när puben stänger, eller varför inte förbjuda alla lekande barn på skolgårdar runt om i landet, eller varför inte alla vespor, alla hundar som skäller, eller alla jävla pensionärer som envisas med att samtala utanför mitt fönster kl 8:00 på morgonen på min lediga dag. Vart får gränsen? Eller blir bara allt så jävla känsligt när det handlar om religion och framför allt Islam?!!!

Håller med.

Jag tror inte på någon gud och är inte heller intresserad av böneutrop eller kyrkklockor. Känns bara jobbigt att bli påmind över att det faktiskt finns folk som verkligen tror på låtsasgubbar!! Vuxna människor.. Scary shit 🙂 Och de lever mitt bland oss och har rätt att bygga samlingsplatser för att utöva sina fjanterier. Fatta hur denna galenskap ter sig för oss ateister.

Fattar inte heller det där med att få religion upptryckt i ansiktet?? Vad är man som ateist så jävla rädd för? Kanske vi skulle börja med att förbjuda alla jehovas vittnen som ringer på dörrar innan vi ger oss på muslimerna. Där kan vi tala om något som inkräktar på den privatasfären.

Jag vill ha många olika sorters människor som tänker olika och tycker olika i mitt land. Därför vill jag gärna ha böneutrop, kyrkklockor och folk som spelar ateistisk bastuba i min omgivning.

Jag håller helt med.

Tills för bara någon vecka sen trodde jag inte att min ateism berörde någon eller att man i lilla lagom-Sverige brydde sig om sådant.

Ända tills jag blev ganska hårt ansatt på jobbet för någon vecka sen i en diskussion om religioner och utmålades som kall och dömande av andra människor av den enkla anledningen att jag uttryckte mitt val att inte tro och min misstänksamhet emot religioner i allmänhet.

Fram till dess har jag varit bemötande och tolerant gentemot religioner, nu vill jag inte veta av skiten.

Sekuralisera mera!

När jag hör kyrkklockor undrar jag om det finns någon som sätter sig upp i sängen och bara; "Visst fan, det är söndag, måste springa till kyrkan!"

För isåfall hade de ju fortfarande fyllt en funktion.

Anyway, bara för att det kan vara känsligt/svårt att lägga ner en lång lång tradition (Kyrkklockor) så är inte lösningen att lägga till fler (böneutrop).

Jag drar vissa paralleller till "Om man får dricka sprit ska knark också va lagliiiigt".

Sekularisera mera borde tryckas på tröjor.

Funderar precis som Pinglan över det här med att få religioner upptryckta i ansiktet. Jag är inte troende men jag vill inte kalla mig ateist heller. Jag tror att världen är mer än svart eller vit och finner kyrkor och andra heliga platser rogivande + att religion är väldigt intressant. Jag uppfattar aldrig det som att någon religion trycks upp i mitt ansikte. Så lätt manipulerad är jag inte att jag plötsligt skulle bli troende bara för att en kyrkklocka ringer eller jag hör ett böneutrop eller Jehovas ringer på min dörr. Eller vad är det ni är rädda för, när ni får religionen upptryck i ansiktet? Varje dag får vi åsikter "upptryckta" i våra ansikten. Det räcker att bara gå en sväng på stan. Så vad är grejen?

Jag förstår hur du tänker och jag kan acceptera det eftersom jag vet att du inte är en rasist. Det som får mig att må så jävla illa är alla rasister som helt plötsligt kryper ur sina hål och klagar på bönutropen. Dom gör det av rent hat och ingen skulle kunna formulera sig så bra om saken som du gör. Jag tänker inte vara emot bönutropen för då känns det som att man går över till rasisternas sida.

Svar:
Problemet är ju just att hela den här jävla debatten kidnappats av dessa jävla AS!!! Jag känner lite som du, att det känns som att jag går deras ärende när jag tar ställning. Och det vill jag inte. Samtidigt vill jag ju ge en annan vinkel som inte handlar om hat.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tycker det är läskigt när religion får ta för mycket plats i ett samhälle. (Minns ni Knutby?) Jag är naturligtvis för religionsfrihet, tycker det är fint med tro, seder, gemenskap och allt som hör till. Men som sagt.. Inte för mycket utrymme. Inte så att får bli mer ok att låta religion styra människors liv. Jag vill ha böneutrop lika lite som jag vill ha besök av Jehovas.

Svar:
JA! När Religionen får ta plats. Det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller inte med dig i det här inlägget. Jag ser det inte som att få någons tro upptryckt i ansiktet med böneutrop och förstår inte varför det skulle inskränka på någons frihet. Tycker religionsfriheten är en del av åsiktsfriheten och folk måste ju få säga sina åsikter såvida det inte kränker eller nedvärderar andra, men det kan man väl inte påstå att böneutrop skulle göra, eller?! jag tycker snarae det är trevligt med lite liv och rörelse och ljud i en stad.

Kram på er

Svar:
Det sistnämnda håller jag med om. Vill också ha liv och rörelse och jag älskar vår mångkultur.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Också skillnad på bönerop och kyrkklockor. Dels ska bönerop ske 5 gånger om dagen, första gången innan solen stiger upp. Dels så består bönerop av att de säger att "Allah är den bäste", "Det finns ingen gud förutom Allah", "Muhammed är Allahs budbärare".

Säg vad man vill om religonsfrihet, men JAG vill inte bli väckt innan soluppgången varje dag, eller höra att Allah är den ende guden och den bäste.

En kyrkklocka klingar litegrann under dagen. Stor skillnad.

Däremot så tycker jag inte att man ska ha något av dom, men att jämföra dom med varandra är fel fel fel.

Pinglan, sen när är det inte ok att "ge dig på muslimerna" i samma utsträckning som man "ger sig på" kristna, jehovas, livets ord, etc? Det är väl tur att man får lov att tycka vad man vill, om vilken religion man vill. Eller tro hur lite eller mycket man vill på vad man vill. För några hundra år sen hade det inte varit möjligt.

Jag förstår faktiskt inte hur varken kyrkklockor eller böneutrop kan hindra din religionsfrihet. Det faktum att du vet att andra människor är religiösa gör inte att du påverkas i din icke-religiösa uppfattning. Jag är fd ateist och numera kristen och jag kan verkligen inte känna igen mig i dagens ateistdiskussioner. Jag har aldrig känt att min frihet att vara ateist har hindrats av att andra är religiösa och visar det, jag har aldrig varit emot kyrkklockor och böneutrop eller någon annan form av religiös symbol, jag har alltid varit för att alla kan uttrycka sin tro/icke-tro men att man har rätt att tycka olika. Min religion är inte privat och det var aldrig min ateism heller och man har rätt att uttrycka sin religion även så att andra människor märker av den och det är inte något man måste slå på eller av beroende på om man är hemma eller inte.

Håller helt med! Att tillåta böneutrop är att gå åt helt fel håll. Religionen behöver bli än mer privat inte mer offentlig.

Jag som ateist är så oootroligt trött på folk som ställer krav på att de TROR på något. Alla får tro på vad de vill men endast i det sekulära samhället kan alla samexistera.

Ingen religion passar i det moderna samhället. De innehåller alla starkt kvinnoförtryck, homofobi o regler som är till för att kontrollera människor inte befria dem.

Det spelar ingen roll hur många MEN religiösa lägger fram i debatter, det går aldrig att komma ifrån dessa faktum.

Så, sekularisera mera!

Svar:
Jag håller med. Och vill än en gång verkligen påpeka att jag inte vill förbjuda personliga uttryck som religiös klädsel eller smycken osv. Jag värnar om människors rätt att tro på det de vill. (dock ej att utöva den som de vill men det är ett annat ämne)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Många verkar inte veta vad sekulär innebär. Det innebär att staten och kyrkan (eller annan religion)ska vara separerade. Att det skulle finnas minareter går inte emot ett sekulärt samhälle. Det gör däremot det faktum att riksdagen öppnas i kyrkan, att religiösa ledare predikar till riksdagen (helt sjukt), att kungahuset är bunden till en religion och att religiösa samfund kan bedriva myndighetsutövning. Sekulär betyder inte fri från religion. Blir bara lite trött när begrepp felanvänds och då urholkas.

Sedan som svar till anomym (som väl vände sig till LD, men ändå):

"Är du helt hundra på att Gud inte finns? Hur kan du vara det? Nyfiken."

Är DU helt hundra på att det inte finns 100 rosa elefanter i ett parallellt universum? Nej, för det kan du inte veta, för du kan inte bevisa motsatsen. Ingen kan bevisa att Gud inte finns, men för mig finns det absolut ingenting som skulle tyda på gud finns, men extremt mycket som tyder på motsatsen. Jag tror på Gud lika mycket som jag tror på enhörningar och rosa elefanter.

Antingen tillåter man alla typer av religionsuttryck. Kristnas klockor, muslimers böneutrop. Judars hornblåsning osv. Eller så skiter man i alla.

Men jag tycker att många ateister är så himla skitnödiga! Vad är ni rädd för/har något emot egentligen? att VETA när folk går till kyrkan eller moskén? vilken hemsk tanke att vara medveten om vad andra människor gör i sin vardag…

Svar:
Det handlar inte bara om vad folk tror på utan på vad tron innebär. Många religioner idag står för en människofientlig grundsyn och unkna värderingar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sofia: det som är scary är folk som inte tror på någonting och tillika på det ser ner på människor med en tro. Man behöver inte vara religiös för att tro på Gud och leva ett liv baserat på kärlek. Kan tycka att det är väldigt sorligt med människor som inte tror på något men skulle aldrig döma och kalla deras icketro för fjanterier. Alla är vi olika, kanske dags att respektera det.

Svar:
Jag ser definitivt inte ner på folk med tro. Jag snarare avundas dem. Däremot har jag svårt att respektera fundamentalism och bokstavstroende.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kyrkklockor är ju sjukt irriterande tycker jag! Men så är jag en sån där människa som lätt stör mig på ljud rent generellt haha!

Men jag håller med dig, ja, jag tycker att den som vill ha typ en moské att be i, ska få ha det. Men böneutrop känns lite overkill faktiskt. Precis som kyrkklockor.

…. tappade tråden… det var något mer jag hade på hjärtat men det försvann. Kanske återkommer (om det var nåt smart annars håller jag mig där jag är 🙂 )

Svar:
Jag bodde bredvid en kyrka när jag var yngre. Ej kul.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skulle aldrig vilja bo i närheten av en moske med böneutrop. Vill inte bo nära en moske överhuvudtaget. Som sagt så blir jag frukstansvärt provocerad av islam. Även dom andra religionerna provocerar mig men inte lika mycket. Men det är inget jag är stolt över heller… //smygrasisten

Svar:
Jag känner ungefär lika. Inte att religionen i sig är värre än någon annan, men snarare att den inte utvecklats med tiden. (som ex. kristendomen har med undantag för extremisterna)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till Sara: Det här med bönutropet så var det tänkt att det skulle ske en gång i veckan i ca två minuter i Fittja mosken. Så undrar jag bor du granne med en moske? för om det var ett bönutrop så skulle det INTE höras av hela staden eller hela sverige, bara vid mosken.

"Richard Dawkins har påpekat att oavsett hur tilltalande eller motbjudande tanken på en guds existens är så är det inget hållbart argument för eller mot en guds existens eftersom det i sig inte påverkar sannolikheten för en guds existens." Med det sagt så tycker jag att man ska respektera varandras olikheter och försöka leva i samspel. Är varken emot böneutrop eller kyrkklockor så länge det hålls på en lagom nivå. Så det var allt nu tror jag 😉

Svar:
Jag håller med. Men vill fortfarande inte ha böneutrop eller liknande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är tydligen olika hur man tänker och reagerar på kyrkklockor, själv tycker jag det är vackert.

Men ska ma ta bort mer religionsuttryck så är det en enkel match. Man kan börja själv med det man själv kan påverka.

Så det är bara att avstå från att fira jul och påsk till att börja med. Det är ju kyrkliga högtider.

Så vänta nu inte på att någon annan ska göra något.

Fixa det själv. 😀

Svar:
Jag firar inte jul pga jesus eller gud. Vissa av våra högtider har förändrats. Vissa av dem var t.o.m etablerade långt innan kristendomen kom och gjorde dem till sina.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hmm, vill man inte ha böneutrop eller propaganda vid ytterdörren så är man emot ett helt folk, kan inte tro på "något mer" och absolut inte fira jul? Om kyrkklockorna skrek att vi skulle gå i kyrkan varje söndag vore de ju inte så trevliga heller. Nu är de ju bara.. klockor.

Svar:
Fy fan vid tanken på att nån jävla prälle står och vrålar varje söndag. HAHAHA. Nej tack. Vilken mardröm.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Anonym;

Okej, en gång i veckan. Och sen då?

Och nej jag bor inte bredvid en moske, men du kan aldrig ha hört ett bönerop om du tror att det bara hörs vid mosken. Det hörs mycket mycket längre än så. Förövrigt, ska jag behöva flytta om jag nu hade bott jämte en moske, ifall det hade varit som ett riktigt bönerop (5ggr om dagen), bara för att jag inte vill bli väckt innan soluppgången?

Det måste dras gränser. Om de vill ha bönerop vid Juma-bönen (fredagsbönen, den viktigaste) så är det en sak – den är mitt på dagen och stör inte i samma grad – men kvarstår gör fortfarande att den skanderar att Allah är enda guden osv. Jag tycker inte det är okej, lika lite som att jag hade tyckt det var okej om kyrkan skrek ut att Jesus är vår frälsare till ett helt kvarter (och fler kvarter så småningom om bönerop tillåts, för om Fittja får ha de, så kommer alla moskeér få ha det)

Slutligen, bönerop är inget som är nödvändigt för muslimer för att kunna tillämpa deras religion. Enda anledningen att bönerop är till är för att "påminna" om att det är dags för bön. Och nu för tiden har vi klockor..

Jag gillar faktiskt inte heller idén om böneutrop. Tycker det borde finnas en gräns. Ja verkligen hatar den här diskussionen om invandrare och muslimer. För av alla fördomar och på det sätt media vinklar det, de som står i koranen osv. Inte så konstigt att folk hatar och är rädda. De blir liksom kring pgr av religion. Här skämtas det om vår kung, statsminister, vår religion – men inte blir vi så provocerade att vi vill döda den som gör det. Men att någon gör narr av profeten Muhammed, då blir det ett jävla liv.

Haha, jag vill bara det ska vara fred, ordning och tryggt. Sverige känns som mig, tillåter andra ta för mycket plats så man tillslut tappar bort sig själv. man ger någon lillfingret men tar hela handen.

Nä. blir snurrig av allt det här.

Svar:
Jag avskyr också de här debatterna egentligen. De blir kidnappade av rasister och annat främlingsfientligt patrask och hela diskussionen går förlorad.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Jag vill att religionsfrihet ska inbegripa frihet FRÅN religion."

Vad innebär egentligen frihet från religion då? Ska vi riva alla kyrkor och förstöra alla religiösa/andliga platser och centrum för att åsynen av dem kanske stör dig? Ta ned kyrkklockan för att ljudet kanske irriterar någon och tysta ned en gatumusikant för att hen sjunger psalmer? Självfallet ska man ha rätt att slippa utöva religion, men man kan inte begära att de som vill ska behöva gömma sig och göra det i ensamhet där ingen kan se eller höra en. På samma sätt har alla rätt att INTE vara homosexuella, men det betyder inte att man har rätt att "slippa se" homosexuella ömhetsbetygelser ute i offentligheten. Så ska vi gömma och tysta andliga/troende personer för att du inte tycker om religion, och ska vi gömma och tysta bögar för att någon är homofob? Frihet fungerar inte så.

Svar:
Jag tycker personligen att det är skillnad på sånt man kan värja sig mot och sånt man inte kan värja sig emot. Jag kan låta bli att titta på bögar, men jag kan inte låta bli att lyssna när folk skriker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller helt med dig. Jag är ateist men jag kunde inte bry mig mindre om ifall andra människor tror på Allah, Gud, Buddha etc etc. MEN jag vill verkligen inte ha några böneutrop. Minns man inte ens att man ska be så kan det inte vara så himla viktigt för personen ändå. Jag bor inte jättemånga meter ifrån en moske och jag vill INTE bli väckt att religiös propaganda varje morgon innan solen går upp varesig den är kristen, judisk, muslimsk eller fan vet vad.

Men Sara, det här skulle inte handla om böneutrop fem gånger om dagen, det skulle handla om ETT utrop, EN gång i veckan i EN moské.

Jag ställer mig någonstans mitt emellan. Har inget emot förslaget och tror inte att det skulle påverka mitt liv negativt, då jag inte bor särskilt nära Fittja. Jag stör mig inte heller på kyrkklockor som klämtar varje kvar. Jag stör mig inte på Jehovas som står och trycker i tunnelbanan och jag stör mig inte på Hare Krishna-anhängarna som dansar runt på Stockholms gator. Tror knappast att det här kommer utlösa någon typ av böneutropshets. Sedan så ställer jag mig tveksam till alla religioner öht.

Däremot så håller jag med föregående här ovan, ska man förbjuda vissa religiösa uttryck, men inte andra? Hur långt ska man gå liksom?

Svar:
Ska man förbjuda vissa droger eller alla? (dum jämförelse men du fattar. Bara för att man tillåter vissa delar betyder det inte att man måste gå hela vägen. Var gränsen ska gå får man ju diskutera.)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker det är helt ok med böneutrop och andra religiösa yttringar. Har inget emot kyrkklockorna, inte heller Jehovas vittnen eller dyl. De stör inte min ateism på något sätt 🙂

Jumla – Det är stor skillnad att se en kyrka, moske osv mot att höra delar av en bön skrikandes över flera kvarter.

Ingen har sagt att religion ska gömmas, men den behöver inte heller skrikas in i öronen på alla människor (DET FINNS INGEN ANNAN GUD ÄN ALLAH säger de i böneropet). Jag hade inte uppskattat om en homosexuell man skrek över 3 kvarter att GAYKÄRLEK ÄR DEN ENDA KÄRLEKEN! heller.

Jag tror att frihet från religion innebär att man inte skall behöva höra religiösa uttryck när man inte vill. Alltså att alla får tycka, tänka, tro och känna det hen vill, bära vilka kläder som helst, vilka trosbekännande smycken som helst osv, men att man inte skall behöva sitta hemma och lyssna på andras religiösa uttryck såsom bönerop eller klockor. Gatumusikanter är ju väldigt annorlunda eftersom de ofta inte står på samma plats i flera år och spelar religiösa låtar väldigt högt dagligen.

Fast jag bryr mig inte om kyrkklockor eller bönerop, det stör mig inte alls.

Svar:
Nej, frihet från religion innebär faktiskt inte frihet från andras religion! Bara frihet att tro på vad man vill. 🙂 Och givetvis tycker jag inte att vi får bli för rabiata. Kors, slöjor osv ska ju givetvis tillåtas. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jumla. Var det är drygt när ni religiösa jämför er själv med homosexuella o deras rätt till saker.

Man väljer att vara troende, man tror på något man inte kan ta på, något man inte kan bevisa existerar. Det kan anses vara lite svårt att ta hänsyn till något osynligt.

Homosexuella föds som de är. De är människor alltså kan de avkräva samma respekt som alla andra. Det är två helt olika diskussioner.

Maggie – Tror du verkligen på att det blir en moske? Det är fler moskeér i Sverige som har ansökt om detta redan nu.

Ge mig EN anledning varför det ska finnas så blir jag glad. Varför ska det påminnas om bönetid? Om man är troende så behövs inte detta, och det är heller inget som "måste" göras enligt Koranen.

Samma gäller kyrkklockor, varför ska det påminnas för varje kotte?

Sara kan du sluta? vadå skrika? bönutropet är melodisk och ska låta fint och det är inte meningen att den ska störa, utan bara påminna oss som tror på gud att komma att be i mosken.

Har du någonsin hört ett bönutrop live eller? hur vet du att det stör? Jag tycker att det är störande när jehovas vittnen knackar på dörren men inte tycker jag att man ska förbjuda..låt var och en utöva sin religion fritt hur dom vill.

I det området jag bodde i förut brukade kyrkan köra den blomster tid nu kommer två ggr om dagen med kyrkklockorna under sommaren. På hösten bytte de till någon höstigare psalm. Ibland vill man bara bryta ihop när klockorna körde igång.

Svar:
Amen fy fan
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har hört bönerop live yes. Ni får utföra religion hur ni vill, men varför ropa/sjunga/skrika för alla?

http://www.youtube.com/watch?v=UlLaUCAQlQQ så här låter det och ja, det är melodi men det är också något som inte alla ska behöva lyssna på.

Det står inte någonstans att man behöver ha bönerop, så varför måste det has? Varför är det så viktigt? Kommer ni inte ihåg att be? Sorry, jag vill inte göra mig lustig men jag FÖRSTÅR inte varför det behövs så gärna. Det finns cirka 3-400.000 muslimer i Sverige, varav inte i närheten av så många faktiskt ens går till en moské.

Svar:
Personligen tycker jag att det låter ganska mysigt. Men som sagt, det är religiöst och jag vill sverige ska vara fritt från det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu måste man inte vara något "rasistiskt otyg" för att man står i det första lägret du nämner. Där även jag står. Jag har inget emot böneutrop NÄR JAG BEFINNER MIG I ARABVÄRLDEN. Där är det t.o.m. lite exotiskt och pittoreskt (i alla fall de första dagarna…).

MEN Sverige tillhör inte arabvärlden (än…), och därför blir även minareter och böneutrop helt galna här. Kyrkklockor är ju däremot en del av VÅR kristna tradition – de har ringt till högmässa och helgmål i sådär 1100 år nu… De utgör trygghet och kontinuitet mellan generationerna. Går inte att jämföra alls med böneutrop.

På samma sätt har jag full förståelse för, om invånarna i t.ex. Saudi vill slippa höra kyrkklockorna kalla till alla gudstjänster i Svenska Kyrkan eller Sjömanskyrkan…

Det finns förresten en annan skillnad också, och det är att böneutrop är "värre" än kyrkklockor, när det gäller att tvinga på någon annan sin religion. Kyrkklockor är ju ändå bara klämtande, utan ord – men böneutropet är just… BÖNEutrop. "Allah är den störste" o.s.v.. Det är jämfört med om Svenska Kyrkans präster skulle ropa "Herren vare med Eder" från kyrktornen i en mycket stark megafon. D.v.s. mycket mera religiöst laddat och påträngande – om man inte bekänner sig till den religionen.

Svar:
Jag kan hålla med dig till viss del ang vårt kristna arv samt klockornas anonyma klämtande och det är väl ända anledningen till att jag tolererar kyrklockorna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag håller med dig och jag är inte heller rasist. Ateist är jag dock och jag vill inte bli påtvingad religiösa yttringar på det sätt som böneutrop skulle göra. Jag vill inte höra någon skrika ut böner om Allah på samma sätt som jag inte skulle vilja lyssna på en präst som skrek ut Fader Vår i en högtalare. Jag har hört dessa böneutrop live när jag semestrade i Marocko och ja, de var sjukt irriterande. Och med risk för att drabbas av en shitstorm nu, kyrkklockor är en del av vår kultur, böneutrop på arabiska är inte det. Måste vi verkligen godkänna minsta lilla del av andra människors religiösa och kulturella yttringar? Särskilt de som går ut över andra människor?

för det första, så vill jag tillägga att jag tycker inte att det är okej att de kommer hit och vill bygga moskéer och utropa sina böner över ett helt land som definitivt inte delar samma tro. att ta seden dit man kommer gäller uppenbarligen bara oss svenskar när vi besöker andra länder. vi hade aldrig fått lov att bygga en svensk kyrka i ett muslimskt land, till exempel. de hade antagligen bränt ner den.

för det andra, så har de inte en kvinnosyn som jag känner att jag kan förstå eller ens vill införa i vårt land, ett land som ska stå för jämställdhet och att det ska delas lika mellan könen.

för det tredje, så har de inte förståelse för hur vårt land fungerar och hur det är uppbyggt. de tycker inte att homosexualitet eller transsexualism ska få förekomma och jag stör mig på hur lätt Sverige låter de göra det som de anser att de har rätt till. vi har inte samma rättigheter i deras hemländer, varför ska vi då ge dem det i vårt land – på bekostnad av att det stör vår allmänna frid och våra rutiner/seder?

jag håller med så många här ovan, om att vad man vill tro på är ens egen sak och man bör inte pracka på andra sin tro eller seder/riter. punkt. dessutom är religion den största anledningen till alla de krig som utövas i världen.

så ett fett rungande NEJ till religion!

Svar:
Nu vill jag bara påpeka att är man svensk medborgare så har man samma rättigheter som övrig befolkning även om man tror på något som inte är en del av svensk kultur. Att vi inte skulle få bygga en kyrka i ett muslimsk land är inte ett bra argument heller eftersom att jag antar att vi svenskar vill vara bättre än så? Vi skulle bli piskade till döds i vissa länder om vi klädde oss som vi vill men inte vill vi föra hit den sedvänjan? Jag vill iallafall inte bo i ett sånt land. Sen har du dock fel, det finns massvis med muslimska länder där kyrkor också byggs.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

I min vardag i hela mitt liv oavsett plats människor eller situation, upplever jag det som att man absolut INTE får tro på Gud / vara en troende / halvreligiös. Så fort jag nämner att jag tror på Gud blir man hånfullt bemött eller överöst med tusen argument till varför jag eller tron är knäpp och kan viftas bort som en saga..

Så jag är hemlig med min tro.

Sara – Jag har aldrig sagt att jag är för böneutrop 5 gånger om dagen eftersom det ändå kan påverka andra ganska mycket. Däremot förstår jag inte varför det är så farligt om det händer en gång i veckan. Man kan välja att inte bry sig. Om en vän säger till mig att hon inte tror på Gud stör jag mig inte på det, och om ett parti jag inte håller med står och delar ut flygblad på stan stör jag mig inte heller på det (så länge det inte är nazister eller något annat lika iögonfallande ont). Om någon en gång i veckan säger att Allah är den enda guden så stör det inte heller mig, för man behöver inte ta åt sig av allt man hör. Låt muslimerna lyssna till den meningen och tänk själv på annat. Och jo, om man läser LD:s inlägg och flera kommentarer tycker jag mig se att det ganska tydligt står att religiös utövning ska gömmas undan och avvecklas, om än i andra ordalag. Ateister tycker tydligen att vi trycker upp vår tro i deras ansikten bara genom att finnas till.

Från rosenskimrande… – Är det drygt att som människa jämföra sig med en annan människa? Jag är också människa och om du inte vill motsäga dig själv totalt måste du inte att även jag har rätt kräva samma respekt som alla andra. Respekterar du mig om du tycker att jag inte får vara öppen med min tro och mina åsikter? Är du för en diktatur vissa har rätt till frihet medan andra inte har det? Sedan är jag inte säker på att jag håller med dig om att tro är något man väljer. Jag skulle inte kunna sluta tro på Gud även om jag ville, precis som vissa som gärna vill tro på något större ibland inte kan släppa taget om sina tvivel. Tanken på tron som något liknande en läggning känns inte alls främmande för mig, eftersom jag i längden verkligen inte skulle kunna förneka min andlighet, liksom en homosexuell i längden inte kan lura sig själv att tro att hen är hetro. Så ja, jag kräver samma respekt och samma rättigheter som alla andra.

Svar:
Vill bara poängtera att jag inte tycker att man ska behöva gömma undan sin tro. Absolut inte. Men jag tycker heller inte att den ska få vara en del av övriga samhället.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är inte helt säker på vad jag tycker om böneutropens vara eller inte vara.

Men något retar gallfeber på mig är människor som är jätte jätte jätte kritiska till islam men inte klarar att problematisera kristendomen och/eller övriga religioner det minsta. De kan slåss och skrika för att psalmer ska få sjungas på skolavslutningen som "så klart" ska vara i kyrkan och med en präst som babblar om gud för att "det är tradition" (eh, nej det är det inte, var inte i min grundskola iaf), men klarar absolut inte av att någon bygger en liten moské i samma stad som de bor..

"Religion är eller bör iallafall vara en privatsak. Nånting mellan dig och det du tror på. (och övriga tillbedjare)."

Men då är du ju inte för religionsfrihet. Den friheten ger ju också rätt till organiserad religion. Kyrkklockor, böneutrop, whatever, låt folk tro vad de tro på och låt de enjoy rättigheten att göra det tillsammans i en organiserad religion.

Svar:
Därav "övriga tillbedjare".
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag bor i Fittja! Det är lögn att närmaste bostådsområde är långt ifrån moskén. Jag bor ungefär 200 m fågelvägen ifrån moskén. Jag bryr mig faktiskt inte om bönupprop så länge jag inte blir störd. Om jag hör någon jävel skrika något om Allah klockan 5 på morgonen (visst är första uppropet när solen stiger upp?!?)kommer jag nog blir arg. Jag får nog hoppas att de inte använder sig av högtalare.

Förresten, jag skulle störas lika mycket av kyrkklockor. Varför ska jag blir störd av någon religion? Jag bryr mig inte om traditioner, året är 2012 och majoriten av den svenska befolkningen är ateister eller agnostiker. Religion är var och ens privatsak. Lev din tro hemma hos dig men låt mig vara med den.

Jag är ateist. Jag beundrar Richard Dawkins. Jag är humanist. Men jag säger lev och låt leva. Så länge jag inte blir störd. Och någon tog upp Jehovas vittnen och Hare Krishna: jag är lika mycket irriterad av alla kyrkor och moskér som jag är av folk som ringer på min dörr eller dansar på min gata. Jag irriteras av att någon vill trycka sin tro i ansiktet på mig.

Det viktiga här tycker jag är att religionsutövare inte ska rättigheter som förnekas oss andra. Man bestämmer helt enkelt hur mycket man får väsnas och så är det lika för alla.

Jag tycker att det måste vara rättvist. Får kyrk-klockorna ringa så får moskéerna ha böneutrop. Kristendomen ska ju inte få ha ensamrätt på att föra oväsen.

Svar:
Det kan jag hålla med om till viss del, dock så är kyrkklockorna en del av vår kultur och det har ett eget värde också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har inte en aning om var jag står i den här frågan, förstår alla parter, alla tre liksom. Handlar inte om att en religion är sämre än någon annan . . . personligen tkr jag kyrkklockor är precis lika jävla irriterande som böneutrop är xD Tror nästan det är omöjligt att vara fri från religion på något ställe, för även om det bara handlar om småsaker blir vi på något sätt alltid påminda om vad för religion landet vi bor i tillhörde för x antal år sedan och vissa fortfarande utövar.

Svar:
Jag tycker att motargumenten (mot mina alltså) är vettiga och insiktsfulla också. Men jag har känt efter och tycker så här.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jumla – Det är inte en gång i veckan i slutändan. Det är som tidigare tillochmed sagt i intervjuer att de vill ha det 5ggr som enligt tradition, men vill mjukstarta med 1 gång i veckan.

Dessutom är det fortfarande ingen som sagt anledningen varför. Ingen försöker gömma eller förminska någons religion genom att inte tillåta bönerop. Bönerop fyller INGEN funktion. Det användes när man inte hade klockor och andra finesser, så att alla kunde komma samman.

Den enda funktionen den fyller i ett modernt samhälle är att sjunga ut att Allah är enda guden. Och jag tycker inte att det är okej i ett land med så många religioner.

Svar:
Och den har ju den kulturella funktionen (som våra kyrkklockor) i de länder där islam är en del av landets kultur!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag kan meddela att här i Köpenhamn ringer rådhusklockan varje kvart mellan åtta på morgonen och midnatt. Den ringer betydligt mer än kyrkklockor och andra religiösa inrättningar (fyra slag kvart över, åtta slag halv, tolv slag kvart i och sexton slag plus slag för timmen varje hel timme, dessutom extra klockan tolv, arton och midnatt). Man tycker ju att folk vid det här laget skulle ha skaffat sig en egen, tystare klocka att titta på. Men där har du din icke-religiösa störning.

Jag kan meddela att här i Köpenhamn ringer rådhusklockan varje kvart mellan åtta på morgonen och midnatt. Den ringer betydligt mer än kyrkklockor och andra religiösa inrättningar (fyra slag kvart över, åtta slag halv, tolv slag kvart i och sexton slag plus slag för timmen varje hel timme, dessutom extra klockan tolv, arton och midnatt). Man tycker ju att folk vid det här laget skulle ha skaffat sig en egen, tystare klocka att titta på. Men där har du din icke-religiösa störning.

Svar:
Amen va fan. jag hade skjutit nåt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känner mig lite tyst nu, men kanske har det sina skäl:) Det känns som om någon säger åt mig. Du får leva fritt, ha dina åsikter och din tro. Men säg inget åt någon. Men hallo,, viskar jag, du får ju säga att du inte tror är det inte rättvist tvärtom också, för vem av oss håller i sanningen eller beviset? Men att trycka upp det i någons ansikte, det försöker i alla fall jag Esterii att inte göra, trots sin tro..

Jumla. Läste du inte in lite för mkt i min kommentar nu? Jag anser inte att man kan jämföra att vara troende med en sexuell läggning. Nej, det gör jag inte alls i det står jag fast.

Människor får gärna vara religiösa och symboler kan man välja att inte titta på om de besvärar en. Men att behöva dölja dem kan aldrig ( enligt mig) jämföras med att behöva dölja din kärlek till en annan människa. Det är MIN åsikt.

/ Johanna föredetta troende numera atiest med hemmet fullt av vackra religiösa symboler.

Mina föräldrar kommer från Irak, där minareter finns överallt och har böneutrop fem gånger om dagen. Jag vill inte ha böneutrop i Sverige, och det vill inte dom heller.

Min mamma säger att hon har gillat böneutropen när vi har åkt till muslimska länder som Tunisien och Turkiet, men enbart för att miljön och utropen väcker goda minnen från när hon bodde i Irak. Precis som jag gillar kyrkklockarna, eftersom att de väcker minnen från min barndom.

Mina föräldrar sa också att det handlar om traditioner. Vi behöver inte förbjuda kyrkklockor också, dom har alltid funnits här och vi har vuxit upp med att dom ringer till ibland. Man måste inte vara religiös för att vilja ha kvar dom. Mina föräldrar är ateister men skulle säkert bli upprörda om man bestämde sig för att förbjuda böneutrop i Irak.

Dessutom anser jag inte att kyrkklockor är likvärdiga med böneutropen. Ljudet som kommer från klockorna har haft flera funktioner och behöver inte direkt förknippas med religion, t.ex. kallar man in barnen från skolgården genom en liten klocka. Medan böneutrop kommer med ett direkt religiöst budskap,"gud är störst".

Svar:
Jag håller med dina föräldrar. Jag accepterar också kyrkoklockorna, just för att de är en del av vårt arv, vår kultur men också pga dess anonymitet – som du säger. Inte så att jag inte vill ta in NYA delar i vår kultur, för det vill jag, kultur växer och förändras med folket som lever i den – men jag tycker inte att vi ska anamma fler bakåtsträvande sedvänjor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Senaste gången jag var i en kyrka kände jag med så nedtyngd av allt skit religion för med sig så jag mådde illa och inte kunde njuta av dopet och jag insåg att jag inte vill ha någonting med svenska kyrkan att göra och att jag aldrig kommer sätta min fot där igen om jag inte absolut måste (det var i samband med beslutet om man skulle fortsätta tvångssterilisera transsexuella eller ej).

Ändå, hör och häpna (och till min egen förskräckelse och förvåning)gillar jag tanken på böneutrop. Vet inte riktigt varför… kanske för att ge en demoniserad och förtryckt grupp i samhället lite bekräftelse?

Jag avskyr att få religion upptryckt i ansiktet. Jag blir jätteirriterad varje söndag när jag hör kyrkklockorna ringa. Och jag skulle bli lika irriterad om jag skulle behöva höra böneutrop också (men nu bor jag ju i Norrköping och det lär väl dröja innan det kommer hit). Folk får givetvis tro vad de vill…det är en del av religionsfriheten…men varför måste vi andra bli påprackade skiten?! :-S

Fy vad tråkigt att säga att man väljer att bli troende. Jag försökte mitt yttersta att leva som svensk sekulär tjej men det passade inte mig utan jag fann religionen ( eller den hittade mig) och mitt liv nu gör mig såååå lycklig. Visst jag skulle kunna ta av min slöja och sluta följa religionen men det skulle göra mig olycklig. Och till alla er som visar upp orakade kroppar, offentligt ammande etc och tycker det är bra att folk "vänjer sig" det är bara ni som får provocera då eller? För att ni är sekulära, jämställda etc och vet bättre eller? Nej ner frihet och tolerans för alla 🙂

Intressant inlägg!

jag bor i mellanöstern, och jag hoppas verkligen inte att böneutrop blir en del av det svenska samhället. För det är en stor skillnad mellan böneutrop och kyrkklockor. Här är samhället och den dominerande religionen fullständigt sammanflätade. Känns att det vore bakåtsträvande med böneutrop i Sverige.

Alltså jag håller med dig till en viss del. Jag tror inte på gud, jag tror inte på någon högre makt. Därför tycker jag att religioner i allmänhet är jobbiga att ha att göra med. Klart man får tro vad man vill, men jag har svårt att förstå det och kan bli irriterad när man tillskriver gud sina egna ansträngningar.

Men jag struntar faktiskt i om kyrkklockorna ringer, lika mycket struntar jag i böneutrop. Det finns kyrkklockor som ringer i Sverige därför tycker jag också att det ska få finnas böneutrop. Lika för alla liksom. Jag tycker dessutom att dom religiösa kan få ha den grejen, det gör ingenting.

Men jag kan acceptera att alla inte tycker som jag och vill ha bort alltihopa. Men jag är förbaskat trött på alla rasister som kidnappade den här frågan och gör att det bara finns två läger. Jag kan inte acceptera folk som ska bort med böneutrop för det är en Islamisk grej. Jag vet att du inte är så och hänger med i din ståndpunkt.

Lee- transexuell FtM

Du har inte bara fel vad det gäller kyrkor i muslimska länder men också kvinnosynen inom islam och synen på transexualitet.

Kvinnan är jämställd med mannen, något hon inte är i Bibeln.

Transsexuella människor får i tex Iran operera om sig till det kön de vill vara då det anses ok.

Jag behöver inte böneutrop, inte heller kyrkklockor, tycker bara att det är tröttsamt med okunskap. Tack för mig

" skeva värderingar som inte bör vara en del av det Svenska samhället. Jag vill avveckla." Så tycker väl genusmotståndarna också fast om genus och så tycker feministmitståndarna om feminismen, om orakade kroppar etc. Varför inte bara acceptera varandras olikheter och leva i samspel istället för att avveckla?

Men var ska gränsen för vilka som får yttra sej i allmäna tummet gå då? Det är okej med skrikande reklam både i radio å tv, (jepp, det är faktiskt även i allmänna utrymmen ex radio är på så man kan inte ALLTID stänga av) men inte att kalla till bön och vördnad inför livet? Jag ör inte muslim men tycker tanken att ge sej hän å våga tro å lita på nåt högre är vacker. Precis som böneutrop. Kag är STOLT över att sverige tillåter alla att ta del av samhället och ge avtryck, höras å ta plats. Det berikar. Men ni som är så för förbud: var ska gränsen gå vad som får höras på allmänna platser? Vem ska bestämma? Vill vi verkligen gå ner den vägen?!

Nano. jag har väldigt svårt för att tänka mig att det skulle vara okej. jag har sett många dokumentärer kring just detta och det är inte riktigt den bilden de själva ger av det.

jag är också himla trött på okunskap.

det heter transsexualism – inte transsexualitet.

Nano, precis lika många ställen i Bibeln som sätter kvinnan under mannen – precis lika många såna finns i Koranen. Precis lika många ställen i Bibeln som hyllar kvinnan finns också i Koranen. Jag ogillar inte islam men jag ogillar extremister. I Iran dödas homosexuella män. Så försök inte få det till nåt jämställt gulligt land.

"Det handlar inte bara om vad folk tror på utan på vad tron innebär. Många religioner idag står för en människofientlig grundsyn och unkna värderingar."

Du vet likväl som jag att religion är mångfacetterad. Det finns inget hinder att vara feminist och be fem gånger om dagen.

Jca 1,5 miljarder muslimer i världen utövar religionen på många olika sätt. Kontraster finns.

Att påstå att böneutrop skall förbjudas pga att vissa muslimer te.x förtrycker kvinnor är därmed inte ett hållbart argument

Jag vill egentligen också att samhälet ska vara fritt från religiösa yttringar, men då jag inser att det rimmar illa med religionsfriheten tycker jag att då får alla vara med, på samma villkor. Ska kyrkklockor få lov och väsnas ska minareter också få det. Men, drömscenariot vore ju att slippa hela spektaklet 🙂

Jag väljer att vara helt inkonsekvent i frågan. För jag vill absolut inte bli påprackad någon religion ,får spel på bröllop när man ska läsa Fader Vår tillsammans till exempel, jätteonödigt. Men tycker det är väldigt mysigt att lyssna på andra som utövar religion, gospel, kyrkklockor, hare krishna låtar och även böneutrop (har bara hört i filmer dock) tycker jag låter helskönt och härligt exotiskt. Men så fort någon försöker få mig att bli delaktig i något religiöst blir jag helt rabiat.

Lee-transexuell FtM och Anonym

Ursäkta min okunskap angående hur man böjer sexualitet (ism) om någon tagit illa upp så förlåt 🙂

Jag har aldrig påstått att Iran är ett "gulligt jämställt land" och jag har inte räknat alla ställen i Bibeln eller Koranen för att kunna spika fast att det är "precis lika många ställen" osv

Ett tips är att läsa kommentaren,mat in, reflektera och sen svara. Synd bara att ni är så lättprovocerade av en religion som är "precis lika" ogullig och ojämställd som kristendomen 😉

Känner mig lite tyst nu, men kanske har det sina skäl:) Det känns som om någon säger åt mig. Du får leva fritt, ha dina åsikter och din tro. Men säg inget åt någon. Men hallo,, viskar jag, du får ju säga att du inte tror är det inte rättvist tvärtom också, för vem av oss håller i sanningen eller beviset? Men att trycka upp det i någons ansikte, det försöker i alla fall jag Esterii att inte göra, trots sin tro..

Själv tycker jag att det är BRA med böneutrop, vittnen som knackar på dörren, Krishnahängivna som sjunger på gatan och all annan typ av religionsutövning som inte direkt skadar andra. "Låt tusen blommor blomma!" är min inställning.

Tråkigt med alla negativa generaliseringar och all okunskap i kommentarsfältet.

Hm. Har kommit tillbaka till det här inlägget, och kommentarerna, flera gånger under dagen. Försöker lista ut vad jag egentligen tycker. Det är svårt att vara för religions- och åsiktsfrihet men samtidigt vara emot religion. Ibland.

Så jäkla komplicerat det här. Å ena sidan skulle jag inte kunna bry mig mindre varesig om kyrkklockor eller böneutrop, tycker nog att kyrkklockorna är mer irriterande rent ljudmässigt än ett eventuellt böneutrop en gång i veckan. MEN faktum kvarstår att böneutropet är en slags propaganda om Allah och det känns inte riktigt okej. Har hamnat på "pro-böneutrop" sidan mest för att det i diskussionerna jag varit delaktig i behövts en motpol mot "Jag är inte rasist men…." människorna.

Asså det är just sånt här som jag tror förstör friheten till religion och frihet över huvudtaget! För..ska vi förbjuda (förbud är läskigt och är VERKLIGEN frihetskränkande)religiösa yttringar, och andra prylar i samhället som låter och stör är vi snart på väg till nåt slags storebrorssamhälle där ingen har rätt att ha avvikande åsikt eller avvika från normen. Nä men jag kanske inte vill höra alla sexistiska låtar på radio eller när jag handlar (frihet fr dåliga budskap?), ska vi förbjuda sådant? Och ljudet från all trafik, det stör väl om nått! (men det är kanske ett "nödvändigt ont"? tänk om det även är så för muslimer och kristna? att få höra kyrkklockorna ringa in och höra böneutropen är att få höra en del av livet?)

– bor man i ett samhälle får man vackert gilla mångfalden i det; religiöst och ickereligiöst. Tolerans! Skulle jag som kristen må dåligt över all ateism och vilja förvisa den till långtbortistan är vi tillbaka på ruta ett! Där vi var för ca 600 år sedan…när man var tvungen att gå i kyrkan och vara likadan, fast tvärtom: "Här i sverige är vi FRIA från religion! Det kallar vi frihet!" Frihet är att få vara till och leva. Och låta.

Svar:
absolut! Jag håller med, men detta bör ske inom rimliga gränser. Det är inte antingen eller, allt tillåtet eller ingenting tillåtet, för det skulle inte funka.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller verkligen med! Jag hade helst sett samhället fritt från de offentliga religiösa yttringarna. Jag tycker det är så okunnigt av folk att stå och hävda att kristendomen hör hemma här för "den är minsann svensk", vilket den INTE är från början. Jag, som är "svensk", har fått utstå en del konstiga påhopp på grund av att jag inte deltar i kristendomen alls. För att den är "svensk tradition och alla RIKTIGA svenskar vill ha det så". Tyvärr… jag kan inte se religion som tradition. För mig är det två olika saker. Jag har traditioner, men ingen religion.

Johanna och ni andra med liknande åsikter: WOW! Ni får mig att känna att det finns hopp för mänskligheten! Otroligt insiktsfullt skrivet. Blir tacksam och glad över medmänniskor som ni.

Men hallå, ingen hindrar dig från att vara ateist bara för att någon annan utför böneutrop.

Svar:
Absolut inte, men religiös propaganda hör inte hemma i ett land som sverige.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

känns som om dessa nämnda kyrkklockor och böneutrop nuförtiden, med klockor och annat sätt att kommunicera om att bön har börjat eller liknande, mest fungerar som en ganska bra reklamkanal för tillhörande kyrka/moské. lite som när jag, när jag skulle hem mitt i natten i oslos centrum för några dagar sedan, hörde en av lana del reys låtar från en reklambild(TV) för HM. över flera kvarter. också ganska störande. eller trevligt. beroende på vad jag tycker om Lana del rey och beroende på vad jag tycker om HM som organisation.

visst förstår jag att det inte går att jämföra religioner med klädföretag, men i det stora hela handlar det väl egentligen om vad vi kan tillåta och förbjuda i dagens samhälle. där hade jonna, som någon redan skrivit, en ganska bra ståndpunkt: ska vi förbjuda trafik och andra störande ljud också? DOCK trissas sådana här saker lätt upp till problem. hade jag blivit störd av att man precis tillåtit moskén bredvid mitt hem att utföra böneutrop hade min irritation riktats mot både moskén i sig, religionen som den utgår från samt muslimerna; människorna som genom att gå dit stödjer böneutropen, som i sin tur stödjer mig. samma sak som att jag hade blivit irriterad på kyrkan, kristendomen samt kyrkbesökarna om jag råkade bo precis bredvid en kyrka med kyrkklockor. hur ska man lösa det problemet? tvinga alla som stör sig att flytta, och därmed skapa tydligare segregering? tror tyvärr att det är svårt att få bort kopplingen "bli irriterad på ett ljud – bli irriterad på var ljudet kommer ifrån".

och som dahmer sa: man kan välja att titta åt ett annat håll. men det är ganska svårt att stänga igen öronen utan att plugga igen dom helt. det gäller såklart både från trafik, klockor och böneutrop.

Böneutrop, kyrkklockor, glassbilen, reklam, låt oss avveckla alla störande ljud och saker! *ironisk*

Svar:
Fast nu har jag inte sagt nåt om störande ljud. Läs om läs rätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nano, jag är varken provocerad eller upprörd så jag förstår inte vad du försöker få fram. Jag är inget fan av NÅGON religion, men nu handlar detta inlägget om islam. Hade det handlat om kristendomen hade jag diskuterat där med. Det verkar vara du som är känslig. 🙂

Böneutropen bryter mot grundlagen. Religionsfriheten säger att jag inte får tvingas på religion. Kyrkklockor kallar till bön, jag kan välja att gå dit eller inte och ta del av kyrkans budskap. Om någon delar ut religiösa flygblad så kan jag välja om jag vill läsa det eller inte. När det gäller böneutropen finns inget val. Jag kan inte blunda med öronen. Man får förstå skillnaden mellan utrop som är ORD och exempelvis kyrkklockor. Och hur nu någon kan blanda ihop glassbilen med kränkning av religionsfriheten är en gåta. Jämförelsen haltar som en giraff på kryckor!

Förresten, någon talar om att förbjuda. Man kan inte förbjuda något som inte varit tillåtet, man kan bara välja att fortsätta respektera grundlagen. De som menar att man måste tillåta "friheten" att tvinga på människor den egna religionen har nog inte tänkt efter särskilt länge. Dessa människor menar ju då att muslimerna i Sverige inte haft sin religionsfrihet. Det är ju naturligtvis absurt. Det är nu religionsfriheten ska avskaffas i Fittja.

Nu sa du ju det själv, men alltså 1-2 minuter varje fredag på ett ställe avsides ute i Fittja där närmsta granne är 1000 meter bort, är det verkligen ett problem?

Om jag ställer mig avsides i skogen och vrålar/sjunger en låt i 2 minuter så tror jag inte att någon bryr sig om det.. eller att det på något sätt skulle påverka någon speciellt negativt. (förutom djur som flyr pga min dåliga sångröst då kanske)

Sen så tror jag nog att övriga kommuner kommer ta hänsyn till placering och vilka som påverkas av ljudet om det eventuellt skulle ansökas om tillstånd där också. Bara för att en moské eventuellt får tillstånd betyder det ju inte att ALLA automatiskt får det också eller att ljudnivån kommer vara hur hög som helst.

Sen så finns det ju faktiskt bara 8 st moskéer i Sverige som ens skulle ha möjlighet att kunna ha böneutrop. (Medan det finns x antal tusen kyrkor)

I övrigt började jag fundera på alla dessa artister som har någon form av religiöst budskap eller nämner gud i sina texter, hur ska man göra med dom? Tänker på festivaler och scener utomhus. Religiös påverkan osv.

Men visst folk får ju vara för och emot bäst dom vill. Själv så måste jag väl säga att jag faktiskt inte direkt kan se problemet i just den här frågan. Böneutrop på arabiska, 1 minut varje fredag, avsides på 1 ställe i Sverige. Jag tycker att reaktionerna kanske är lite väl ur proportion. På vissa så låter det som om böneutrop helt plötsligt skulle ske överallt i varenda bostadsområde, 24 gånger per dag och vara i typ en halvtimme åt gången och vara så höga att hela städer hör dom.

Svar: Absolut inte, men religiös propaganda hör inte hemma i ett land som sverige." Tycker du ja. Du tycker att genuspropaganda hör i ett land som Sverige, många tycker annorlunda. Varför kan man inte bara visa lite tolerans för olikheter? Vissa brinner för teologi, andra för genus etc. Om vi bara kunde leva i samspel med de olikheter vi har skulle samhället bli en bättre plats att vistas i. Tycker du har målat in dig i ett hörn här, för nu med dina argument är du inte så värst olik de du alltid klankar på själv när du debatterar för dina övertygelser och kräver då acceptans.

Svar:
Jag har gott om tolerans för olikheter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men, Susanne Ö. Om nu böneutrop per definition ska ingå i religionsfriheten. (Det är en intelligensfri tolkning men politikerna bestämmer)så kan man inte neka NÅGON moske. I förlängningen kan man knappast heller mena att relgionsfriheten tillåter utrop vid en bön men inte en annan.

En annan konstighet i ditt resonemang är att du tycker att det är OK för att du tror att ingen ändå hör det. Vad i herrans namn är då utropet nödvändigt för? Om ingen hör utropet så behövs det ju inte! Sedan har ju ingen av oss en susning om hur mycket det egentligen kommer att höras.

"Svar: Fast nu har jag inte sagt nåt om störande ljud. Läs om läs rätt." Spelar du nu? Ser du verkligen inte det större perspektivet eller är du bara trotsig ?

Svar:
Spelar? vad spelar jag? Bastuba? Nej jag är inte musikalisk. Om du ska bemöta mig i en diskussion så bör du bemöta det jag skriver.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Johnny Lilja: Absolut men om vi inte kan tolerera varandras saker som vi brinner för så har vi inget fungerande samhälle, vi måste lära oss leva i samspel. Böneutrop, kyrkklockor är harmlösa saker. Vi blir för övrigt tvingade på saker hela tiden, vi har lagar som vi följer, vi har myndigheter som kontrollerar oss, vi har radiotjänst, vi har skatter, fotbollsmatcher som stör de som bor granne med arenan m.m TOLERANS.

Johnny: Jag sa aldrig att ingen hör det. Är man i vid moskéen kommer man ju självklart höra det. Jag sa att närmaste granne ligger 1000 meter bort och jag tror knappast att det kommer störa någon.

Nano.

åter igen, okunskap är tröttsamt. transsexualism handlar inte om sexualitet utan om KÖNSIDENTITET.

och jag gillar inte religion över huvud taget. jag försöker inte heller säga att kristendomen är bättre än någon annan religion, men som Anonym sade; nu var det islam vi diskuterade och då håller vi oss inom det ämnet tycker jag. och provocerad? det är nog det sista jag är du. haha!

Men Lexie! Min önskan att inte bli utsatt för religiös propaganda respekteras ju inte! Jag ställer mig inte framför en religiös människa och skriker i megafon att gud inte finns. Om tycker att det är så det ska vara i samhället så beklagar jag.

Att vi måste betala skatt måste vara det absolut sämsta argument jag sett för böneutrop!

Skillnaden mellan kyrkklockor och böneutrop har jag redan förklarat…

Det finns ingen frihet i att tvinga andra.

Susanne Ö. meningen med utropet är väl ändå att någon ska höra det? Du verkar utgå från att alla sitter i sin lägenhet dygnet runt så om man inte bor i närheten så hör man inte? Eller ska religionsfrihet endast gälla i den egna lägenheten? Vet du hur långt detta kommer att höras?

Du överskattar de kommunala fritidspolitikerna ganska grovt om du tror att de har ryggrad nog att säga ifrån av miljöskäl om det skapas ett prejudikat i Fittja. För övrigt är det inte av miljömässiga skäl jag protesterar utan av grundlagsrättsliga.

Känner mig lite tyst nu, men kanske har det sina skäl:) Det känns som om någon säger åt mig. Du får leva fritt, ha dina åsikter och din tro. Men säg inget åt någon. Men hallo,, viskar jag, du får ju säga att du inte tror är det inte rättvist tvärtom också, för vem av oss håller i sanningen eller beviset? Men att trycka upp det i någons ansikte, det försöker i alla fall jag Esterii att inte göra, trots sin tro..

Åh heja Lady Dahmer. Jag håller med dig och när man väl säger något sådant högt så blir man halshuggen. Jag vill inte ha böneutrop. Jag vill inte bli påprackad en religion som jag inte har valt.

Anonym och Transexuell mm mm

Jag har inte tagit illa upp någonstans, trevligt med diskussion bara 😀 jag är intresserad av religion och så vidare, inte särskillt intresserad av sexualitet eller sexuell TILLHÖRIGHET, couldn’t care less, sorry 😉

Synd att ni inte hoppar på alla andra inlägg som handlar om bastubor, kyrkklockor, jehovas osv för vi vill väll hålla oss till ämnet?? Ooooops……..

No offence taken by the way, älskar att diskutera!

Hur gör vi med olika högtider som påsk och jul? Hur gör vi med tomtar? Och allt annat som kommer från olika religioner (inklusive asatro). Ska då allt bort?

Svar:
Det kristna arvet är ju en del av vår kultur.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Även kyrkklockorna är en del av kulturen. Men dessa ville du ha bort. Vid kanske borde införliva kyrkan i staten igen då också, och definitivt låta skolavslutningar med mera ske i kyrkan. Du vill å ena sidan slippa religion men å andra sidan bevara stora delar – då är ju inte religionsfrihet (att slippa utsättas för det) så himla viktigt med andra ord.

Svar:
Jag kan acceptera kyrkklockorna just pga kulturella yttringar. Men nej, att återinföra kyrkliga besök och skolavslutningar är inte detsamma som att låta kulturen få finnas i bakgrunden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ett litet tillägg förresten till er alla som kallar er ateister. Ni vet väl att även det är en religion?

Ateist är inte att man inte tror på gud, utan att man tror på att ingen gud finns.

En jäkla skillnad faktiskt.

Svar:
Nja inte riktigt så va. Det FINNS ateister som aktivt tror att det inte finns nån gud. Men ateism är avsaknad av tro. Att kalla ateism för religion är att ta i.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag firar gärna jul, påsk etc men det har för mig absolut ingenting med religion att göra. Jo, jag är fullt medveten om varför dessa högtider egentligen firas men eftersom jag är ateist så har högtiderna ingen som helst religiös betydelse för mig. Jag är inte döpt eller konfirmerad, jag tror helt enkelt inte på Gud. Högtiderna är bara fina och mysiga traditioner. Jag berättar för mina barn varför de uppstått, eftersom jag tycker det tillhör allmänbildningen, men sen finns det inga religiösa delar av vårt firande av dessa helger, förutom vissa julsånger som vi sjunger. Jag skulle aldrig t ex kunna ha en julkrubba hemma. Om bara religiösa fick fira jul så skulle det nog inte firas särskilt mycket i Sverige. Det kanske känns svårt för er som är troende att tänka så men jag tror de flesta som firar jul i Sverige faktiskt inte ser det som något som har med religion att göra alls.

Personligen tycker jag att de gärna får ha böneutrop & kyrkklockor får gärna finnas kvar. Nu finns religion och även om det är ett otyg så är det inget som kommer avvecklas, människor kommer alltid hitta någon högre makt att tro på. Men har man den inställningen att även kyrkklockorna borde tas bort så tycker jag det är "OK" att inte vilja ha böneutrop. Problemet är att många som är väldigt emot böneutropen också är väldigt emot att ta bort kyrkklockor… Konservativa stolpskott.

Nu kanske jag kommer att verka dum i huvudet eller nått…men på vilket sätt inkräktar kyrkklockor och böneutrop på någons frihet?

Att man plingar i klockor och ropar ut bönetider är för de som är berörda, alla andra kan ju bara skita i det och gå vidare med sina liv.

Om det börjar låta innan soluppgången så ok, jag fattar att det kan vara irriterande, men då kan man ju säga att man ska börja avveckla alla dessa barn som vaknar tidigt och dundrar runt och skriker för att man "inte vill bli påmind om en norm som alla sväljer med hull och hår vart än man går".

"Det handlar inte bara om vad folk tror på utan på vad tron innebär. Många religioner idag står för en människofientlig grundsyn och unkna värderingar." skrev LD i ett svar. Håller med till 100%. Respekt och kärlek och sen är vi alla lyckliga. Fri vilja är bra också. Allt detta på ett enda jordklot… Det här kommentarsfältet gör en bra insats. Dessa mina enda:) ord i bloggvärlden idag – Tack jag vaknade till liv:) + en ska till: må allas nyfikenhet få fritt spelrum – vi var ju barn från början och genom nyfikenhet är vi de vi är idag, delvis, eller nåt. Frihet åt alla. /Anna, troende.

Man får ju hoppas att gränsen går här.

Jag tror inte på Gud, Jesus och Allah och hans mormor utan jag ser mig större än det och hoppas på mänskligheten.

Jag tror inte på någon Gud och kommer nog aldrig se det fina i religion.

I mina ögon är religion ett påhitt för att styra, dömma och förtrycka människor.

Nej till böneutrop! Där går fan min gräns! Ha vilken tro ni vill men några böneutrop tänker jag inte acceptera.

Något som stör mig med mångas inlägg är att, Men

det är ju bara 1 gång i veckan i Fittja.

Är det mer ok för att det nu BARA är i Fittja?

Ska det tilllåtas ska det vara överallt inte bara i förorten.

Alla fina södermalmare som bor runt mosken i Medborgarplatsen ska "slippa" då ?

Kan bli så trött på alla politisk korrekta människor som tycker att de är så duktiga och tycker så rätt, så länge det är ute iförorten där det inte påverkar oss??

Ska det tillåtas ska det vara överallt annars smakar det falskt.

Men ÅÅÅÅh, vad jag håller med dig och fan vilket bra tweet 🙂

Religion ska verkligen vara en privatsak.

Och tack för en skitbra blogg, du får mig verkligen att skratta OFTA när du är så öppen och ärlig. Upplyftande 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *