Kategorier
diskussion & debatt

Att bara med några ord döda modet hos en liten fyraåring som vågar stå upp mot en vuxen som gör fel.

Vi hade barnvakt och barnvakten sa till Ninja att hon var dum och Ninja sa ifrån precis som jag präntat in i henne: ”Jag är inte dum!” men barnvakten stod också på sig, vuxen mot liten fyraåring vars kurage och integritet egentligen ska hyllas och uppmuntras, och upprepade argt ”jo, du är dum!”. Och då tänker jag på hur lätt det är att kväva barns integritet och självrespekt. Att bara med några ord döda modet hos en liten fyraåring som vågar stå upp mot en vuxen som gör fel. 
 
Elaine Eksvärd skriver om mobbing och civilkurage att säga ifrån. ”Jag blev ju själv mobbad som liten och det värsta var inte mobbarna utan de som tyst såg på.” Och precis samma sak upplevde jag när mitt ex misshandlade mig psykiskt och fysiskt och ingen sa nånting. Den där ensamheten, utsattheten, känslan av att vara helt själv förgör en inifrån och bekräftar att mobbaren/misshandlaren har rätt: Jag är värdelös. Jag förtjänar det här. Ingen bryr sig. 
 
Och jag tänker på alla stackars ungar som får slåss för livet i skoldjungeln och oroar mig för mina egna ungar. Hur lär jag dem att säga ifrån? Att slå ifrån? Att försvara de som är mindre och att vägra ta skit när den kommer förklädd på olika sätt? 
 
 
 
 
Ja, jag vet att många av er tycker att jag uttrycker mig grovt och att jag inte är mycket bättre än de där som hatar i Isabellas (eller andras) blogg. Men jag håller verkligen inte med. Det är en jävla skillnad att be mobbare och svin att dra åt pipsvängen och att uttrycka sig liknande utan provokation. Jag tycker inte alls jag ska behöva vara tillmötesgående, artig, trevlig eller fin i kanten mot människor som helt oprovocerat spyr på den lilla människan. (Nu är inte Bella den jag skulle kalla ”den lilla människan” och hon har ju ett stöd bakom sig som de flesta inte har, men jag talar generellt.)
 
Om fler vågade vara fula i munnen vid rätt tillfällen så skulle vi kunna tysta mycket av den mobbing som pågår.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att bara med några ord döda modet hos en liten fyraåring som vågar stå upp mot en vuxen som gör fel.”

Synd att du missade bloggfikan idag! Men vi ses nästa helg 🙂

Men du, jag hoppas att Ninja vågar stå på sig nästa gång också… trots det som hände. Jag försöker hela tiden lära barnen att bara för att vi vuxna säger något så behöver det inte betyda att det är rätt eller "lagen". Men det är svårt!! Men jag försöker alltid lyssna på Zacks argument när jag han säger ifrån.

KRAM

Så skönt att Ninja stod på sig och sa ifrån!

Ibland får jag lite ångest över vilken makt man har som förälder, och jag är livrädd för vad jag kan göra för att "förstöra" för min dotter utan att jag är medveten om det… man får hoppas att det sunda förnuftet räcker långt!

Bra inlägg och bra Ninja! Är själv väldigt vilsen när det gäller skoldjungeln där mitt barn i framtiden ska vistas i, men jag hoppas att jag kan ge henne verktyg som hjälper henne att ha en stark integritet, självkänsla och självförtroende men även empati så att hon kan använda sig av allt det där. Sen skäms jag nästan över det här men jag vet ju hur ungar är så jag tänker även se till att hon har moderiktiga kläder, så att hon slipper tänka på det också utöver allt annat. Jag vet att det yttre väger tungt bland ungar, har en väninna vars 3 åriga dotter ofta påpekar hur fula kläder olika människor har, hon bär prinsesskrona vart hon än går också. Jag vill inte att mitt barn ska bete sig så men jag vill inte att hon blir utsatt för skiten heller. Vart lite långt nu och en aning osammanhängande men skönt att läsa ditt inlägg!

Jag tycker inte heller att man ska behöva vara trevlig och snäll mot folk som inte själva är det mot andra. Folk som kommer in på min blogg och bråkar får bråk tillbaka. Men med det sagt menar jag inte att alla som inte håller med en förtjänar ett "håll käften". Så länge människor uttrycker sig sakligt utan förolämpningar så bemöter jag på samma sätt tillbaka, oavsett åsikt. Vilket jag också upplever att du gör, vilket är svinbra!

Uhä.. Jag sommarjobbade i köket på en förskola och hör ute från hallen: Vuxenröst: *argt* "Men är du en bebis eller!? Är du en bebis!?" Barnröst1: *Förtvivlat* "Näe, det är jag inte alls!" Vuxen: "Joho du är nog allt en bebis!" Barnröst2: *Retsamt* "Du är en bebis! Du är en bebis!"

Hur fan tänker man som vuxen när man säger så!?

Förövrigt beundrar jag Ninja för det mod hon verkar besitta (och dig och hennes pappa för att ni antagligen varit delaktiga till att skapa det/behålla det). Minns själv att jag som litet barn var extremt rädd för alla vuxna förutom mina föräldrar. Om min barnvakt hade sagt "du är dum" hade jag svalt det och tänkt att det var ett faktum och att det var sant. Det var först någon gång i nian som jag började kunna sätta mig upp mot vuxna och framförallt lita på dem (alla ville göra mig illa kändes det alltid som när jag var liten – vet ej varför).

För mig tog det ända till dess jag blev mamma innan jag verkligen började säga ifran. Kan fortfarande bli ställd ibland och ibland orkar jag inte braka, men för det mesta säger jag till. Har faktiskt haft en student som har tackat mig för att jag sa till en professor att han inte skulle var sa kritisk :). Eftersom min son är rätt försiktig försöker jag fa honom att ta för sig. Samtidigt är vissa människor lite försiktiga av naturen och är min son lik mig är han en av dem. Det är inte heller fel, passar bara inte med dagens extroverta ideal.

Åh, underbara Ninja. Och jag blir så ledsen när jag läste vad den vuxna sa till henne. Att en fyra-åring har modet att säga ifrån är stort (jag skulle nog aldrig ha modet att säga ifrån i den åldern) och att barnvaktsjäveln sa att hon har fel är helt jävla förjävligt. Fan vad sur jag blir! (Vissa) Vuxna kan ju vara helt borta, det är som att de har glömt bort och att de också var små förut. Nu har de förvandlats till känslokalla skitar. ´Jag ska sluta drabbla nu men blev så ledsen. Men det är bra att Ninja har dig som mamma, fortsätt printa in i hennes huvve att hon FAN inte är dum och att hon inte ska ta någon, jävla skit.

Men alltså… Hur kan man som vuxen människa säga att ett barn är dumt?? Förstår verkligen inte det. Om man tycker att barnet gjort fel på något sätt förklarar man väl ändå vad och varför?

För övrigt blev jag så himla glad när jag såg din kommentar inne hos Blondinbella, helt rätt!

Vill bara flika in om det barnvakten sade. Jag upplever att vissa vuxna säger så, att "Lisa var dum" eller "du är dum" men vad jag tror att de menar är att "Lisa beter sig dumt" eller att "du beter dig dumt". Stor skillnad och många tänker inte på hur de uttrycker sig. Så det är inte helt ok av oss som kommenterar att döma barnvakten, speciellt när vi inte vet hela händelseförloppet, däremot så ska man som förälder säga ifrån och påpeka att man säger inte så. Nu spekulerar jag vara, det framgår inte riktigt av inlägget vad exakt hände och vad hände mellan barnvakten och föräldrarna sen, vad var barnvaktens förklaring till situationen som uppstod?

Lexie, varför i helvete ger man sig på att spekulera i huruvida en person som är vuxen, om jag gissar på rätt barnvakt säkerligen över 60, har RÄTT att upprepade gånger säga till ett litet barn att det är dumt? Jag undrar bara varför. Varför finns det en liten del av dig som tycker att beteendet var ok? Vilket du ju måste tycka eftersom du menar att vi inte får "döma" vederbörande, a.k.a. säga att idioten är en idiot?

Man måste inte alltid gå ur sin väg för att se saker från tusen olika vinklar. Ibland är en bajskorv bara en bajskorv och inte också gödsel eller ett konstverk.

Matilda Flodin: Du spekulerar i huruvida jag tycker det är okej att säga till ett barn att barnet är dumt. Nej, där, tydligt och rakt på sak. Det är inte ok. Det jag säger är något helt annat, jag försvarar inte barnvaktens beteende, men jag vägrar att döma någon utan att ha alla bakgrundsfakta framför mig. Jag ställde frågan till LD om vad barnvakten sa när denne blev konfronterad. Du gissar både på det ena och det andra i ditt inlägg utan att veta ett skit. Så ragga ner och sluta gissa in saker och tankar i andras inlägg.

Å herre gu!! Jag är dum Jag fattar inget så jävla dum i huvet jag är!! Min MOR HAR SAGT DET!! hON BRÖT TOM kontakt med mig för någon dag sen

Jag Är 54 år nyu min mor 72. och enligt henne så kan jag inget Kan inte laga mat kan intestäda kan inte hålla reda på pengar USCH då vilken hemsk människa jag är Straff har jag fått Natascha va säger du nu??

Jag haller med Lexie. Det var fel, sa ska man absolut inte säga och som vuxen ska man reagera, men jag skulle ocksa tro att det var klumpigt uttryckt.

Sen Matilda Flodin: Vad ger dig rätten att kalla nagon för idiot? Visserligen nagon som är betydligt äldre, men ända om du ska vara konsekvent borde du väl säga att det var idiotiskt gjort och fokusera pa handlingen inte pa personen.

Sitter även och funderar över om det är rätt att hänga ut en lätt indentifierbar privatperson pa internet. Handlar det om civilkurage eller bara maktmissbruk.

Svar:
hade det bara varit klumpigt uttryckt så hade hen inte fortsatt insistsera att mitt barn var dumt och hen hade också bett om ursäkt i efterhand. Undrar även hur du kan veta vem detta gäller och hur du kom fram till det? (lätt identifierbar som du sa)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är helt för att låta barnen säga sin mening och göra sig hörda. Men det jag undrar är om ni alltid säger så pass ogenomtänkta saker att barnets åsikt eller argument står över ert ord?

Mitt barn ifrågasätter ofta och kommer gärna med argument, men när jag tänker igenom det inser jag att jag har tänkt så pass mycket på saken redan att det är självklart att jag har rätt och därför bör mitt ord gälla.

Det bästa är nog att försöka plocka upp mobbarna ute i verkligheten innan de blir personer som har internet som enda källa och utloppskanal. En vild gissning är att det är de där människorna som sitter och muttrar i fikarummet om man säger något som inte stämmer med deras världsbild eller som bara argumenterar mot en när man inte är där. Eller vilka är de, någon som läst någon undersökning om haters någonstans och vad det är med umgänge via internet som gör att det spårar ur så fullständigt? Och vilket är vanligast, mobbning i verkligheten eller på nätet? Är det samma personer som deltar?

@Lady Dahmer: Det vet jag inte, men jag antar att de som befinner sig i din omgivning vet eftersom man inte brukar ta in en främmande barnvakt.

Svar:
vi har många i vår omgivning varav folk jag inte ens skriver om här. hur ska ni veta vem jag talar om?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Personligen hade jag tagit upp det med personen privat och jag star fast vid att jag tycker att det är fel och oprofessionellt. Säger du det dessutom som arbetsgivare gör det inte saken bättre.

Jenny, brukar du bemöta oliktänkande med sarkasm? Tror du att det är mer lämpligt än att kalla nagon för dum?

Svar:
Jag tog upp det med personen privat. Hen reagerade med offerkofta, martyrskap, härskartekniker och ja sarkasm i stora lass.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har två vänner som är föräldrar som vareviga dag säger till sitt snart 4-åriga barn att hon är dum. T.ex. du är dum när du inte sitter vid bordet. Ska du vara snäll istället? HELA TIDEN säger de sådana saker. Att hon är dum. Och sedan det här eviga "ta på dig strumporna" tills det skriks och gråts. Fattar inte varför det är så viktigt med ett par strumpor i gummistövlarna när det är 20 grader ute. Eller det ständiga mutandet. "Var snäll i 2 timmar så får du glass". Sedan när det gått en och hon är "dum" så blir det ingen glass. Tills de sitter vid matbordet och hon bara skriker efter glass. Det går ca en halvtimme åt att prata om att hon är dum, stör osv, och det slutar med glass för att hon ler typ. Är det någon som vet hur man kan tala med föräldrar om deras uppfostran? Jag är så finkänslig när det gäller sådant.. Vill inte kritisera någons föräldraskap men samtidigt känns det som att det behövs.

Exakt! Jag har alltid varit väldigt ifrågasättande och kanske lite lillgammal, och i stället för att få svar och förklaringar då jag frågade eller sa emot fick jag alltid höra saker i stil med "lägg dig inte i, lilla fröken näsvis". Som tur var har mina föräldrar alltid uppmuntrat mig och jag är fortfarande lika nyfiken och kritisk som då, men tänk om jag fått höra samma sak hemma också?

Jag har lite svårt att tro att en vuxen helt appropå skulle säga att ett barn är dum. Sen är det väl en helt annan sak om Ninja t.ex skulle gjort något dumt mot t.ex Tamlin och barnvakten då sagt "Nu var du faktiskt dum". Och Nija då svarat "Det var jag inte alls", och barnvakten sagt "Jo, du var visst dum."

Känns som att det kanske är taget ur sitt sammanhang. Sen kanske barnvakten borde ha sagt "Nu gjorde du något som var dumt". Men för många är det inte så stor skillnad. Du får väl skriva en lista på saker som är viktiga för dig innan ni har barnvakt nästa gång. Kan ju säga att jag aldrig hade velat ta på mig uppgiften att vara barnvakt till barn som har föräldrar som dig. Hade med all säkerhet råkat sagt eller gjort något fel. Kanske ska försöka hitta barnvakt med samma åsikter och värderingar som dig?

Svar:
Ninja hoppade i en vattenpöl. Reaktion – barnvakten blev jättearg och skrek osv. Nej, det var inte "helt apropå", men det är helt oacceptabelt. 1. man överreagerar inte så och 2. man säger aldrig till barn att de är dumma hur jävla korkade eller elaka man än tycker att de är just då.
Det är liksom inte jag som har överdrivet många krav på min omgivning eller de som tar sig an mina ungar. Men det minsta man kan begära är att de bemöter mina barn med respekt och lugn. Klarar du inte det så ska du absolut inte sitta barnvakt, åt mina barn eller nån annans.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *