Kategorier
diskussion & debatt

Att skriva en bok om sparande när man aldrig haft annat än typ SKITMYCKET pengar är verklighetsfrånvänt

Blondinbella har skrivit en bok där hon lär unga tjejer att spara pengar och bli mer ekonomiska och så långt så bra tänker jag för det där med ekonomi och sparande är något jag hade haft nytta av att lära mig tidigt. Men sen läser jag beskrivningen av bokens innehåll:Boken ger dig enkla och konkreta verktyg för att finansiera dina studier, göra bostadskarriär, välja rätt chef, maximera dina inkomster, investera och shoppa långsiktigt.” Och minns vem det är som är författare och här blir jag en aningens skeptisk. Inget illa mot Isabella, hon är ambitiös, hon jobbar hårt och är verkligen sin egen lyckas smed. Om hennes självförtroende smittade av sig på fler kvinnor så skulle jag bli överlycklig.
 
Men att ”göra bostadskarriär, investera och shoppa” känns inte realistiskt i min värld. Om vi bortser från att hela hennes koncept egentligen bara hetsar unga tjejer utan pengar att konsumera mera så känner jag få personer som ens skulle få ett lån till en bostad i dagsläget. Att investera och shoppa handväskor, kläder osv är en lyx som är få förunnat.
 
Isabella berättar att hon redan som sjuttonnåring sparade 5000 spänn varje månad. Hon flyttade hemifrån i samma veva och jobbade hos sin pappa samtidigt som hon skolkade sig igenom gymnasiet. När jag var sjutton så hade jag ett studiebidrag på 1900 spänn. Jag betalade ungefär 1000 av dem till morsan och resterande gick åt ganska snabbt. Spara pengar var en lyx varken jag eller morsan kunde unna oss. Shit, min mamma är över sextio nu och inte ens hon har femtusenöver i månaden att lägga undan när räkningarna är betalda. 
 
Vem är målgruppen för boken undrar jag?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att skriva en bok om sparande när man aldrig haft annat än typ SKITMYCKET pengar är verklighetsfrånvänt”

Men det blir lite dumt att tänka sådär! Man måste ju se till sina egna möjligheter. Det är klart att långt ifrån alla har möjligheten att spara 5000 kr i månaden. Men det är även så att långt ifrån alla som HAR möjlighet att spara 5000 kr som faktiskt gör det. Jag själv tycker inte att jag har många kronor över varje månad, men med handen på hjärtat får jag ju erkänna att jag säkert hade kunnat spara 1000 spänn om jag bara hade tänkt efter lite… Jag är fast övertygad om att de allra flesta i Sverige idag har möjlighet att spara pengar bara man prioriterar rätt. Nu är det ju ingen av oss som har läst boken och då är det ju svårt att uttala sig om råden hon och Pingis ger. 🙂

Tja i Blondinbellas värld finns väl inte personer som inte har rätt kontakter och det självförtroende man har med sig från en välbärgad bakgrund.

Jag som utförsäkrad med barn kanske kunde skriva en bok om hur man blir mer ekonomisk? Typ handla kläder på loppis och köpa billig besprutad skitmat för att det är det man har råd att ge sin unge. Men man kanske kan äta handväskor?

Det är förbannat svårt att ha busskort istället för enkelbiljett när man faktiskt inte har pengar till busskort. Det är skitsvårt att storhandla på rea när det finns extraerbjudanden på saker, och sedan förpacka om det till små portionsstorlekar i frysen, istället för att bara handla det man behöver för dagen. Att det blir dyrare i slutändan spelar ingen roll, för alternativet finns inte.

Jag hade två jobb i gymnasiet och betalade givetvis för mig hemma. Mitt första svenska jobb lurade skjortan av mig, och jag satt på 3000 spänn i månaden efter skatt i min första lön, trots 50 timmars arbetsvecka. Jag får idag ut ca 12000 kr i månaden före skatt för att försörja min familj efter att ha varit arbetslös ungefär ett år, och varje krona vänds och räknas. Det går ihop, men det är förbannat svårt och jag har inte alltid råd att spara långsiktigt. Jag tar det som en jävla förolämpning att någon tror att jag inte har råd med nya skor till ungen bara för att jag typ inte fattar att det är dyrt med singelbiljett på bussen.

Åh jag blev så FRUKTANSVÄRT provocerad av hennes blogg där det där om spara 5000:- i månaden som 17-åring.

Det är så vanligt att man i den åldern tror att "alla andra" kan/har/får osv. om då någon går ut och säger att de faktiskt kunde det, så föder det ännu mer känsla av att inte KUNNA göra detta. För NEJ, de flesta 17-åringar KAN inte göra detta. Alltså målgruppen för hennes bok är rimligen för bortskämda rikemansbarn som behöver lära sig att spara ännu mer?

Jag förstår inte er kritik! Boken är ju till just för att man som ung INTE ska behöva leva på 1900 kr varav man ger sin mamma mer än hälften. Det står ju att boken lär ut hur man "maximerar sina inkomster och investerar" så på vilket sätt är då boken bara för dem som redan är rika? Jag tycker det låter som att det är precis tvärtom och om Bella håller vad hon lovar så tycker jag det låter som att hon kommer lära unga hur man gör för att få in mer cash än vad studiebidrag ger.

Här saknas verklighetsförankring… Ja, den känslan får jag i alla fall. I gymnasiet, 1050 kronor i månaden i studiebidrag, plus små bidrag av mamma till viktiga saker som vinterkängor och liknande. Sommarjobbade varje sommar och drog in några få tusenlappar, men alltså… riktigt sparande redan i den åldern. Och varför?

Visst, pengar och ekonomi är viktigt. Vi måste lära oss HA KOLL på vad pengar är värda och hur vi lägger pengar på rätt saker. Men att spara pengar för sparandets skull, för att kapital ska växa och för att vi ska kunna köpa en massa SKIT rent ut sagt. Fy, jag mår illa av sånt.

Tror mer att Blondinbella fick hänga med på boken med Pingis (som nog ingen hört om förut?) pga hennes namn som självklart drar läsare och stålar. Tror att många av hennes unga läsare inte tolkar in vad det verkligen handlar om utan tror att det är en bok om hur man sparar veckopengen till en LV-väska.

I dagsläget har jag in princip inte möjlighet att spara pengar. En hundring i månaden, that’s it. Det är jävligt svårt att spara pengar när det skulle innebär att aldrig unna sig något. Det är väl en sak att spara en massa om man efter det fortfarande har råd att köpa kläder och hitta på något kul då och då. Jag blir provocerad av rika människor (inte nödvändigtvis blondinbella för jag har inte läst hennes bok) som hävdar att fattiga prioriterar fel och visst kan få ekonomin att gå runt och visst kan spara. Typ "men den här prishöjningen är ju bara två chipspåsar i månaden"-resonemanget. Det är lätt att säga för de som aldrig levt på marginalen och inte vet hur tråkigt livet blir om dess lilla guldkant plockas bort.

Blir oxå trött på de där överklassfasonerna när människor inte förmår se utanför sin egen snäva verklighet.

Det är Blondinbella inte ensam om utan det drabbar en hel del privilegierade människor.

Håller med till viss fel om att det är lite världsfrånvänt. Men vet någon vem boken riktas till förutom unga tjejer? Jag menar ur marknadsföringssynpunkt är det klokt att rikta in sig på en del av marknaden. Dvs de som har möjlighet att spara enligt boken. Tror inte blondinbella eller Pingis är "dumma" nog att rikta boken till ALLA. Det är inte möjligt att göra alla på marknaden nöjda. Det är nog ett medvetet beslut alltihop. Men nu vet ju ingen hur dom har tänkt.

Fast jag tror att det finns en ratt stor malgrupp som ar ungefar i samma sits som jag sjalv ar… Mellan 20-30, hogskoleutbildad och med ett jobb som betalar ganska bra. Helt plotsligt gar man fran att ha levt pa csn, snalat och levt pa pasta och billigt vin, till att dra in en hyfsad summa varje manad utan nagra egentligen storre utkomster an som student. Da kan det vara valdigt latt att slosa alla pengar varje manad pa onodig shopping, resturang- och krogbesok, taxiresor osv. Istallet for att faktiskt pa allvar se over sin ekonomi och tanka pa framtiden. Sa ser nog verkligheten ut for langt ifran alla sa klart, men anda valdigt manga unga svenskar idag.

Jag håller verkligen med, jag tycker det känns väldigt konstigt för henne att skriva en bok om sparande. Ekonomi visst, men tipsa om att sparande, nje. Hela hennes image handlar ju om pengar och att spendera pengar, i en skala som dom flesta av oss bara kan drömma om. Om jag ens hade 5000 kr i månaden skulle jag vara överlycklig, och då är jag 21…

"välja rätt chef, maximera dina inkomster,"

Bara att välja och vraka eller? Lär ju knappast vara så att praktikant-förespråkaren hypar att ungdomar ska jobba under kollektivavtal för att skydda sin lön och pension.

Nu vet jag ju inte vad som står i hennes bok eller hur rik hon är, men att lära andra o spara behöver man inte vara fattig eller ens ha varit fattig någon gång. Rika kan ju också behöva eller vilja spara för något. Spara o snåla är ju inte samma sak heller. Sen behöver man ju inte stirra sig blind på de 5000 kr. Har man inte så mycket pengar kan man kanske spara en 100 lapp. Är man 17 så får man väl studiebidrag i Sverige. Eller ? Då kan man väl spara om man priorerar det förståss.

När jag var 17 jobbade jag heltid, men hade ändå knapt pengar till mat o kläder(annan tid o annat land). Nu som vuxen så sparar jag faktiskt inte ett enda krona(om man nu inte ser huset som sparande). Visst skulle jag kunna spara även om det kanske våre bara några hundra, men jag prioriterar inte det.

Svar:
Har man aldrig kämpat för att få det att gå runt har man sällan insikt i den problematiken. Bella har aldrig behövt spara in på mat eller livsnödvändiga saker för att ha råd att överleva. Hon har inte behövt avstå från tandläkaren eller lära sig laga de kläder som går sönder pga att hon inte kan köpa nya. Det är som när medelklassen ger tipset att köpa lite dyrare märkeskläder pga mer ekonomiskt i längden. Grejen är att som fattig har man inte råd att investera så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast man måste inte vara överklass eller rik för att kunna sparar.

Jag kommer från en låginkomststagar familj, skilda föräldrar, min mamma studerar osv.

Jag insåg ganska fort att om man vill ha pengar så får man jobba för dem. Jag jobbar varannan helg så mamma kan få mitt studiebidrag och jag kan spara pengar tills att jag ska börja mina studier på universitetet.

Pengarna täcker också utgifter så som busskort etc.

Läser förövrigt naturvetenskap på gymnasiet på veckorna.

Så att säga att hon bara riktar sig mot överklassen är fel, jag tycker det är bra råd som hon ger ut.

Svar:
KLart man inte måste vara rik, Jag har sparat pengar trots låg inkomst, men det är det som står i presentationen som är knepigt. Som låginkomsttagare eller student kan du inte ”göra karriär på bostadsmarknaden” osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men boken handlar överhuvudtaget inte om att spara vad jag förstår, utan om att få mer pengar än man har. Eller att förvalta de pengar man har, hur lite det än är. Det är väl en himla skillnad och något som jag tror tjejer överlag är sämre på att göra än killar eftersom tjejer har svårare att se sin ekonomiska potential, inte minst i löneförhandlingar.

Kvinnor som tjänar mycket pengar och är framgångsrika får allt för ofta stämpeln som just verklighetsfrånvända (varsågod googla flashback). Det är jag less på. Det är väl klart att Blondinbella väljer att skriva sin bok utifrån sitt egna perspektiv, det kan väl aldrig vara fel? Det finns många i Sverige idag som äger sina bostäder, samt har pengar till både shopping och resa, någonstans ska det väl börja (underskatta inte ungdomar). En kvinnlig förebild inom ämnen som ekonomi, spara, med mera, som dessutom är i min egen åldersgrupp känns toppen. Jag skulle tro att jag är ett typexempel på målgrupp till boken. Nyss fyllda 20, bor fortfarande hemma men är sugen på något eget. Helgjobb samt sommarjobb och mitt i starten på lång högskoleutbildning. Kläder behöver varje människa, i dagens samhälle även dator samt annan teknisk utrustning. Tror att jag kommer kunna applicera, i alla fall några av Blondinbellas tips på mig själv.

Men vilka är det som inte ser utanför sitt eget perspektiv nu? Boken riktar sig såklart inte till alla, men det är väl inte tanken heller.

Ja, många i Sverige har idag väldigt dåligt med pengar. Ett fåtal har riktigt mycket pengar. För den första gruppen kanske det inte går att spara eller prioritera om pga alltför lite pengar, för den andra är det inte intressant för pengarna räcker ändå. Men för alla andra, den stora stora stora massan som inte lever på marginalen men inte heller har svinmycket pengar är det ju faktiskt intressant.

Jag är student och har därför inte jättemycket pengar, men skulle absolut kunna spara lite pengar om jag var mer strategisk gällande min ekonomi. Däremot skulle spartips för personer som lever på marginalen och absolut måste spara in på allt som går inte vara av det minsta intresse för mig, för så dålig ekonomi har jag inte.

Men som student kan jag väl inte anses jätterik? Jag har väl ändå ett väldigt behov av att spara pengar? Men det jag kan spara in på är ju just sånt som bellas bok (vad jag förstått) ska handla om: att köpa kvalitetskläder (inte märkeskläder nödvändigtvis) istället för att impulsshoppa på H&M, investera de pengar man lyckas spara istället för att bara ha dem på ett lågräntekonto och att prioritera vad man lägger pengar på.

Svar:
När jag var student så hade jag inte ens råd att handla kläder på HM. Var skulle jag ha sparat in? osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är 20 år, får inte en spänn av mina föräldrar, tjänar 95 kronor i timmen, har flyttat hemifrån sedan flera månader tillbaka och skulle LÄTT kunna spara 5000 kronor i månaden om jag prioriterade lite annorlunda (brukar sluta på att jag sparar kanske 3500).

Hur? Köper mat i lågprisaffärer, röker inte, skulle aldrig typ lägga pengar på en taxi och lägger minimalt med pengar på utekvällar/festande. Jag tror absolut att människor i 20-årsåldern skulle kunna få bra tips av den där boken, så att kalla henne "verklighetsfrånvänd" bara för att man tycker sig stå utanför målgruppen tycker jag är synd.

Tycker oftast att du har väldigt rätt, men just den här gången håller jag inte med dig.

Jag börjar tröttna på blondinbella, tycker hon går åt att vara grå, ytlig och provocerande. När jag läste om att hon sparat 5000kr i månaden och skolkat genom gymnasiet började jag tappa lusten att läsa hennes blogg. Jag tycker det känns som att hon lever helt i son egen värld, inte realistiskt. När jag flyttade hemifrån 15 år gammal, hade jag ett studiebidrag på 1050, hyrde ut mitt garage för 300kr/mån och fick halva hyran betald med inackorderingbidrag.. Vart fanns utrymmet för att spara 5000kr? Jag började jobba som 17 år inom hemtjänsten, men inte tjänade jag så att jag kunde spara 5lax… Allt gick åt till mat, räkningar och annat viktigt. Kanske sparade 500kr Max. Jag betalde mitt eget körkort för pengarna jag tjänade ett sommarlov.

Känns som att BB tror att det går för alla att flyta på räkmacka, som det känns som att hon själv gjort…

Dessutom läste jag hennes praktikants inlägg om hennes upplevelse på Economista AB, där hon behandlats som skit och utnyttjad arbetskraft. Där föll min respekt ytterligare.

Så tack för ditt inlägg, allt fler borde bli kritiska till hennes glammiga fasad och sluta sätta henne på piedestal…

Svar:
Har du en länk till praktikantens inlägg?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

hmm, flyttade hemifrån som 15/16 år och mamma betalade hyran annars betalde jag mat och kläder helt själv på mitt studiebidrag och inackorderingsbidrag sammanlag typ 1900 i månaden. Nu går jag universitet och har studielån men sparar ändå 3000 i månaden för att jag har lärt mig att inte shoppa upp mina pengar. Jag borde skriva en bok om sparande för unga tjejer

Precis sin det finns personer som verkligen lever på marginalen så finna det också människor som inte gör det och människor som genom små förändringar kanske kan förbättra sin situation. Själv flyttade jag hemifrån när jag var 21, var student 2004-2009 men hade alltid gott om pengar eftersom jag jobbade extra hade jag ut 13-16 tusen varje månaden som student. Pengar som jag brände på ingenting. Efter examen jobbade jag sp mkt jag kunde på två jobb. Hade oftast bara ihop så jag klarade mig. Då ångrade jag att jag inte sparat under alla år som student. Nu jobbar jag heltid och går tio tusen plus i månaden men har äntligen lärt mig att spara pengar. Skulle kunna tänka mig att köpa boken:-)

Tycker självfallet att då Blondinbella skriver en bok om sparande så blir det lite snett. Men tycker inte att du heller ska uttala dig om ekonomi då du själv inte får in något utöver din blogglön. Inse själv att då du konstant prackar på Isabella med dina åsikter så får du enbart dig själv att se dålig ut. Låt kvinnan ha sina egna åsikter!! Du gör det ju jävligt klart att du ska få ha dina. Som det där med Tupac-tröjan. Han blev aldrig dömd för det brottet, och skrev en massa låtar om hur man ska respektera kvinnan. Det gör du ramaskri över. Men du stannar aldrig upp för att reflektera hur det ser ut då du själv heter Ladydahmer på bloggen och dyrkar seriemördaren Jeffrey Dahmer. Känns lite malplacerat, tycker du inte? Skulle gärna vilja höra vad du har för förklaringar till det. Finner det ju väldigt intressant att du förväntar dig att du ska tas seriöst då du själv dyrkar en seriemördare. Se hur roligt hans offers familjer tycker att sådant är.

Svar:
Du har en otroligt trist och anklagande ton. Personangrepp kommer man inte långt med men jag ska göra ett undantag och svara på dina frågor. För det första: Att vara kritisk mot någon är inte detsamma som att ”pracka på åsikter”. Inte det minsta. Isabella får tycka precis som hon vill, alltså ”ha sina egna åsikter”. Men jag har samma rätt att motargumentera och bemöta dem. Precis som du bemöter mig just nu. Eller försöker du ”pracka på mig” dina åsikter nu? Nä. Just det. Angående ekonomi så tycker jag absolut att jag kan skriva om det. Jag har varit på botten och jag har jobbat och jag har sparat trots dåligt. Min ”blogglön” är högre än många andras vanliga lön. Varför skulle den vara mindre legitim än min lön som barnskötare? Om du undrar varför jag kallar mig lady dahmer så kan du läsa om det här: http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2012/december/varfor-uppkalla-mig-efter-en-mordare.html —– Nej, jag dyrkar inte honom. Jag är intresserad. Det är skillnad. Och hans brott förminskar inte tupacs brott. Och ja, jag VET att folk tar mig seriöst. Det är inget jag oroar mig över. Så. Om du undrar nåt mer, prova en sakligare ton för nästa gång har jag inte samma tålamod.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Märkligt att så många nämner hur man ska få in extrapengar medan man går i gymnasiet. Har själv varit tvungen att jobba samtidigt som jag gick i gymnasiet och det är ju verkligen inte något som någon borde behöva göra. Tycker egentligen samma sak med studier på universitets nivå. Det är egentligen heltid att studera och att så många studenter, mig själv inkluderad, känner att dom måste jobba extra för art få allt att gå runt är för jävligt. I verkligheten innebär det för dom allra flesta att man måste skära ner på tid för något annat. Plugg eller fritid.

Och till anonym som sparar 3000 varje månad medan hen pluggar, men skitkul för dig att du har lyckats få tag på ett billigt boende trots bostadsbristen. Tyvärr har inte alla det så.

Blondinbella har inte skrivit att hon vill lära unga tjejer om sin ekonomi och särskilt inte de som är 17. Hon vill hälpa de som vill spara, som vill tjäna och förvalta sina pengar. Det att hon hoppade av gymnasium och tjänade egna pengar redan när hon var 14 (eller 16, vet inte) är inget hon rekomenderar, ännu mindre att hon riktar sig till dem. Det var hennes val.

Jag jobbar extra på helgerna i den utstreckning som jag väljer själv och får 120 kr/timme som blir 187 med sem.ersättning och OB-helg. Med 50 tim extra tjänar jag ca 9000 brutto/6200kr netto i månaden uttöver mitt vanliga jobb. Jag gillar att ha pengar och den frihet som den ger mig. Jag gillar också att jobba.

Jag är deffinitivt Isabellas målgrupp för jag älskar att som handlar om pengar/jobb/investeringar att göra. Och jag är 42 år.

Jag tycker att du generaliserar mycket och i onödan.Jag har bott i Sverige i 10 år och under dessa år har jag hunnit lära mig svenska, utbilda mig till byggnadsingenjör, uppfostra mina barn som ensamstående mamma, köpa en bostadsrätt, inreda den, resa, uppleva, shoppa, prova olika jobb OCH SPARA PENGAR. För mig är verklighetsfrånvänt att klaga på att man inte har råd för grundläggande behov (om man nu är vuxen och frisk). Klart att de som lever på socialen inte kan spara och är inte intresserade för Isabellas bok.

Jag håller med Marianna. Enligt dig LD så skulle Warren Buffett, Oprah, Bill Gates inte skriva böcker och ge råd för vem är deras målgrupp?

Svar:
vet ej vem warren är men både oprah och gates har ju startat på botten. Det har inte isabella.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja jag är då alltid väldigt noga när jag väljer chef. Hen får inte vara för strikt men ej heller för slö. Om jag inte kan förhandla fram den lön eller de arbetstider jag vill ha så är det oftast en dealbreaker. Och jag frågar alltid saker som "vad är det som gör att du vill att jag ska arbeta för just dig?" eller "vad är det som gör dig till en bra chef?". Sen brukar jag naturligtvis förklara vad jag som anställd förväntar mig av min chef.

**Ironi**

Jag är student, hundägare (skaffade hunden när jag hade jobb = mer pengar), går en dyr utbildning där jag måste betala allt material och verktyg själv och är beroende av att ha en bil, vilket betyder att om jag har 500 kronor i slutet av månaden JUBLAR jag för att jag kan sätta över dem i sparkontot.

Jag drar ner på precis allt, jag träffar knappt min släkt för att jag inte har råd med bensinen dit, hunden kan inte äta dyrt foder, jag äter alltid den billigaste maten jag kan köpa, i klädväg har jag köpt ett par byxor på Lindex på 5 månader osv… Att "shoppa hållbart" eller vafan Bella snackar om kan jag inte göra. Det är hur tydligt som helst att hennes bok vänder sig till personer som redan har en massa pengar.

Önskar jag hade varit mer kunnig och intresserad av ekonomi när jag gick gymnasiet.

Boende hemma hos föräldrar som hade råd att låta mig få studiebidraget samt köpte de dyrare inköpen åt mig såsom skor,jackor m.m. Jag jobbade extra på helgerna och fick ut kanske 6000 i månaden av detta hade jag kunnat spara 100%. Men det gjorde jag givetvis inte utan spenderade det på partaj, kläder, godis, resor m.m.m. Med föräldrar som faktiskt köpte det jag behövde så hade jag inget behov av att spara pengar.

En kompis till mig däremot, hennes föräldrar var låginkomsttagare och hon jobbade också extra men hon sparade! Vi studerade tillsammans och hon hade jobbat ihop så pass mycket pengar under gymnasietiden att hon kunde klara sig på bidragsdelen länge och slapp därmed mycket av studielånet. Drygt ett år efter vi var klar med utbildningen så köpte hon ett radhus KONTANT med sparade medel från gymnasietiden samt från hennes jobb efter universitetet. Hennes bok hade jag läst ! =)

Tycker inte om BB så värst mycket men har inte läst boken och även om den verkar rikta sig mot personer som har pengar, som jag i den åldern (inte rik men 6000 över i månaden är rätt bra ändå), så är det väl bra det också. Tycker du verkar väldigt intresserad av BB eftersom du skriver så många inlägg om henne och hennes kille, hoppas du har mer intressanta saker än så att ta upp och ser framemot ditt nästa inlägg =) !

Ptja, jag kunde inte direkt spara 5000 i månaden när jag var sjutton, men idag är jag 23 och har jobbat ordebtligt ett år (med bara gymnasieutbildning så har inte utbildat mig än) – och vet du, ja KAN spara 5-6000 kr varje månad trots att jag har 19000 i månaden innan skatt. Och jag äter ute på restaurang minst en gå g i veckan, shoppar nån gång per månad och äter till och med lunch ute ibland. Det finns säkert fler unga med mig som kan säga samma sak!

Undra hur många gånger du har skrivit om Blondinbella nu i din blogg? Du måste vara väldigt avundsjuk eller typ besatt av henne som du håller på..

Svar:
Jag har skrivit om Isabella massvis med gånger. Några gånger kritisk och många gånger positivt. Det har inget med avundsjuka att göra och det är så sunkigt att du förminskar min kritik till avund. Isabella är offentlig och jag läser hennes blogg. Då är det ganska naturligt att jag bemöter det hon skriver och gör.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kan du inte skriva ett inlägg om bb’s utnyttjande av den här stackars praktikanten? Skulle vara intressant att läsa då jag tycker du skriver så bra! Har heller inget för mig så läser massa bloggar i väntan på att jag ska föda barn, har gått 12 dagar över tiden hehe :p

LD, jag är student på universitetet vilket innebär att jag får ca 9000 kr per månad. Hyra + räkningar på ca 5000 sammanlagt vilket innebär att jag har 4000 över varje månad. Räcker gott och väl till bra mat, fest och lite shopping. Och sparande om jag drog ner på shoppingen.

Eller menar du som student på gymnasiet när du fick 1900 i studiebidrag? Det är ju en annan femma och kan såklart inte jämföras, men inte heller den situationen jag syftade på.

Känns som att alla här täckt min frustration förutom en grej: VARFÖR ska en 17-åring maximera sin inkomst? De som bor hemma, får mat och inte behöver betala hyra har inga andra inkomster förutom nöjen, och på det räcker 1 000 kr längre (åtminstone i den småstad jag växte upp i). Jag spenderade säkert 50 timmar i veckan på studier med skoltiden inräknat och jobbade 12 timmar på det eftersom jag trodde att det var så en skulle göra. Fick en chansen att ta ett jobb skulle en göra det, annars var en dum. Dessa 12 timmar kunde jag lagt på att njuta av att vara fri, hänga med vänner- inte ägna mig åt att tjäna pengar. Jag förstår att vissa behöver göra detta för att få vardagen att gå runt, men dessa "vissa" är inte hennes målgrupp. Hetsen kring prestation och framgång står mig upp i halsen, och de som inte vill eller kan jobba 40 timmar plus övertid i veckan får skylla sig själva. Antingen är en lat i hennes ögon eller dum i huvudet. Ursäkta språket men hon är en jävla häxa, klart jämförbar med Thatcher i mina ögon. Hennes typ av ideal äter upp min generation. När ska vi få andas och vara lyckliga?

Foofie: Det är ganska intressant att du skriver att du är ironisk med tanke på att man som anställd ska ha krav på sin chef. Det är superviktigt att under en arbetsintervju ställa den typ av frågor som du nu ironiserar över. Och det är viktigt att din blivande chef vet vad du förväntar dig av hen och företaget.

Caroline: har du någon aning om hur arbetsklimatet ser ut och vilka enorma hål som växt fram i vårt sociala skyddsnät sen blåpungarna kom till makten? VÅGAR du vara kräsen ifråga om att ha en inkomst så att du klarar hyran och matköp? Modigt, möjligtvis på gränsen till dumt, men då vet jag inget om vilka möjligheter du har till ekonomiskt stöd från familj så jag ska inte döma, bara glädjas åt att något inte behöver sätta pengar i första led.

Till de som undrar varför man tar studielån om man kan spara undan mycket: om man har planer att köpa något dyrt efter studietiden (ex hus) kan det vara så att man tänker använda de pengarna istället för att ta större huslån. Studielån har lägre ränta samt att du inte behöver betala tillbaka en enda krona förrän du studerat färdigt. Ett huslån måste du börja betala på med en gång du tar lånet.

Jag kanske också ska skriva en bok i ekonomi 😉

Natalie: Jag är absolut medveten om hur arbetsklimatet ser ut, men jag tycker inte att det är en anledning att som potentiell anställd inte våga ställa krav på en eventuell arbetsgivare. Att vara tydlig med vad man förväntar sig är lika viktigt för arbetsgivare som för arbetstagare. Sen söker ju långt ifrån alla människor jobb i panik för att de är arbetslösa, utan för att de vill ta nästa steg i karriären.

Nej, självklart är det svårt på bostadsmarknaden. Särskilt i Stockholm. Jag syftade mest på hela tänket att om man är född fattig så kommer man dö fattig.

Livet är orättvist men jag känner mest att många (inte nödvändigtvis du) låser in sig på tänket att de inget kan göra åt sin situation.

Isabellas luftslott är ett stående samtalsämne här hemma….mycket underhållande är hon i sin bubbla. Sen glömmer hon ju många detaljer att de flesta har inte sådana inkomster som 14 åring. Jag tjänade 50 kr i timman svart och jobbade kanske 5 timmar om dagen (på sommaren) det blir inte många korvören efter man köpt lite HM plagg och ätit på donken.

Något jag inte fattar ( men jag har inte läst boken så kan ju vara därför ) är hur fan lyckas man tjäna 5000 i månaden som 17åring? Jag får studiebidrag och underhållsbidrag och hälften går till mamma PLUS att jag måste betala allt för mig själv, allt från tandkräm till mobilen. Jag är 18 och lever verkligen fattigt för att vara ungdom, 1000 spänn är inget för en ungdom MEN för mig är det omöjligt att tjäna mer. Så fort jag får chansen så jobbar jag självklart, men dom pengarna går direkt till mamma. Och det är bara små jobb. För jag går samhälle och beteendevetenskap, vi har prov minst en gång varannan vecka, får alltid över tre läxor med oss hem över helgen, psykologi samhälle och engelska uppsatser på över tio sidor i månaden osv resulterar till ingen fritid, plus att man har syskon att ta hand om, laga middag till familjen, handla och allt sånt för att hjälpa till. Jag vill verkligen inte låta lat men det är jävligt krävande, jag jobbar varje sommar men inte fan kan jag spara undan 5000 spänn, det är svårt att hitta jobb och visst jag får väll skylla mig själv som inte tänker jobba på donken natt på helger liksom men tiden räker inte och om jag ändå skulle få ett jobb skulle allt gå till mamma som knappt har pengar till mat slutet av månaden. Hon kan ju inte rikta denna bok till såna som mig?! Usch det svider i mitt hjärta, jag som artonåring lider redan av magsår pga pengar, så ska det fan inte va.. så hör man sånt här. Önskar blondinbella satt i min sist så får vi se hur hon skulle spara 5000 i månaden…

Jag gjorde precis en googling om Isabellas böcker och då kom den här länken upp, jag tycker det är en intressant text men det verkar som du har valt att provoceras av dom där 5000 kronorna som hon hävdar att hon sparade. Jag tror hon menar att sparande är viktigt och man ska spara så mycket som man själv har råd till, för pengar som sitter på ett sparkonto på banken växer ju faktiskt, med ränta och sen kan man ju placera dem och få en större vinst om man har tid och lust med det. Jag håller med om att 5000:- i månaden som 17 åring känns orimligt men jag började spara redan som liten, en viss del av månadspengen hamnade i spargrisen istället för att spenderas i godisaffären och sedan har jag fortsatt så, hade lika skral kassa som du under studietiden men lyckades ändå putta undan två hundralappar i månaden. Sparande handlar om att jobba upp en buffert för att kunna täcka oväntade kostnader till exempel. Tråkigt att människor provoceras av Isabellas spartips bara för att hon gör det för den moderna människan, man får ju ta det med en nypa salt och sedan applicera det på sin egen situation, har du inte en halvmiljon på kontot, nä då kan man inte gå och beställa en ny bil hur som helst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *