Kategorier
diskussion & debatt

Ibland behöver man ta en lång titt i spegeln

Det känns som att en del inte riktigt kan förlika sig med tanken att man kan ha en förstående, tillåtande och nyanserad syn på plastikkirurgi och andra verktyg SAMTIDIGT som man aktivt jobbar för att motverka de normer och ideal som får oss att känna behovet av den typen av förändring.

Skärmavbild 2013-08-29 kl. 15.32.53

Vem säger att jag inte vill bekämpa utseendehetsen? Jag förstår ärligt talat inte hur man kan dra den slutsatsen. Ingenstans har jag ju påstått att man ska ge upp, finna sig i eller anpassa sig. Tvärtom, hela min blogg handlar väl för fan om att bekämpa normerna! Men jag tror inte vi vinner på att bekämpa varandra, bekämpa andra kvinnor eller att skambelägga en viss typ av ingrepp samtidigt som vi godkänner andra. Jag tror verkligen inte vi vinner på att stoppa huvudet i sanden och rabbla ”du duger som du är”-mantran tills man lyckas förtränga ångesten.

Och ett första steg är väl för fan att man först blir medveten om hur jävla mycket vi påverkas av normer och ideal? Och på vilka sätt det visar sig och på vilka sätt vi hanterar det. Hur ska vi annars kunna nå botten av problemet? Att gå runt och intala oss själva att ”vi duger som vi är vi duger som vi är” när man egentligen inte alls känner detsamma kommer bara resultera i skamkänslor för att man inte lyckas vara så där härligt obrydd och avslappnad och accepterande. Skam och skuld på de som bryr sig så pass och på de som inte klarar av att känna sig nöjda.

Skärmavbild 2013-08-29 kl. 15.33.14

Men det känns ju så gott i magen att få peka på de där andra, de där patetiska tragiska svaga kvinnnorna som borde jobba med självkänslan istället. Att se sin egna utseendefixering vill man ju inte. Vadå, jag är inte fixerad, jag gör det ju för min skull. Jag är ju NATUUUURRRLIG iallafall, vem vill se ut som en anka?

Och så vidare.

Hur fixerad får jag bli innan jag är för fixerad? Hur mycket får jag bry mig om mitt yttre innan jag bryr mig för mycket? Hur mycket tid får jag lägga på mitt utseende? Hur mycket pengar? Finns det nån checklista man kan ladda ner nånstans?

Läppstift – ok, Hårfärg – ok (men bara om det är henna eller annan rödbrun färg, oavsett kemikalienivå. Absolut inte blondering för det är tragiskt.) Vaxning – ok. Restylane – nej. Silikon – absolut inte ditt svaga våp. Den här ensidiga synen på att kvinnor som gör om sig enbart gör det för att de är påverkade av normer är dessutom ganska kontraproduktiv. Det finns miljoner anledningar till varför man väljer att modifiera sitt yttre och vet ni vad, allt bottnar inte i dålig självkänsla. Jag vet att det är bekvämt att tänka att det gör det, jag vet, men det utesluter så jävla många nyanser.

Fan, det gafflas så jävla mycket om rätten att få raka och sminka sig bland feminister, och inte en käft har någonsin ifrågasatt mitt röda hår, min no poo-kategori, mina målade naglar eller piercingar. Men ve den feminist som vågar antyda att det går bra att vara feminist med ett par rejäla silikonpattar också. Jag ser verkligen inte skillnaden, nej jag gör det inte. Jo jag vet att vissa ingrepp har värre konsekvenser och att vissa har allvarligare risker än andra, men där kan man diskutera riskerna hos det vi ser som ofarligt också. Men jag tycker verkligen inte det är ok att sitta där med sina rakade ben och målad läppar och blonderade hår och antyda att kvinnor som använder botox är mer offer för strukturer och normer än andra. Det är verklighetsfrånvänt och insiktslöst. Och fan inte systerskap. Skämmes!

Rannsaka din egen fixering och var en förebild, by all means! Visa era döttrar och vår lillasystergeneration att det går att vara tjock och nöjd, osminkad och nöjd, naturlig och nöjd och att utseende inte spelar någon roll. VAR EN FÖREBILD, för det finns ett plågsamt behov av genuina förebilder som på riktigt är nöjda och lyckliga i sig själva. Det behövs kvinnor i alla former och färger som visar att man kan leva fullt utan att ägna en sekund åt sitt yttre. GO FOR IT! Men lägg för fan inte över det ansvaret på andra kvinnor, utifrån dina egna preferenser kring vad som är godkänt och inte.

(Och nej, jag har fan inte skrivit att jag tycker alla mina läsare är fula. Lägg inte ord i munnen på mig!)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ibland behöver man ta en lång titt i spegeln”

Jag kan bli lite trött på den här ”alla är vackra”-ideologin som många förespråkar. Som alltid ska påpeka att skönhet är subjektivt och du duger som du är och jadajada.
FÖR ALLA ÄR INTE VACKRA! Inte enligt normerna iallafall. En del människor är fula i de flestas ögon, må det så vara pga socialt konstruerade skönhetsideal eller nån biologisk symmetrigrej. Detta betyder dock inte att dessa personer är fula för alla, nej absolut inte, för någon kan dom vara vackrast i världen (på det sättet är det ju subjektivt).
Vad ”alla är fina”-resonerandet leder till är att det inte blir okej att vara ful. Att vara ful (i de flestas ögon) behöver ju faktiskt inte vara nåt farligt OM vi nån gång kunde få stopp på idén om att utseende (särskilt kvinnors) är viktigt för framgång i livet. Tänk om en kunde få vara ful och ba helt nöjd med det?
Kanske är du som läser en sån som brukar dra till med att ”alla människor är vackra!”. Men tänk dig fan för. För genom att säga det så antyder du även att det är viktigt att vara vacker. Att det är oacceptabelt att vara ful.

Jag vill argumentera emot dig ändå, för jag har efter många år som tecknare och konstnär upptäckt att människokroppen är otroligt vacker när man studerar formerna.
Jag har haft så otroligt många olika slags krokimodeller som jag verkligen i detalj har fått studera från alla vinklar och vrår och ju mer jag ser, desto mer hittar jag som är genuint vackert. Och det skapar en slags tyngd bakom påståendet att alla människor är vackra, och jag som konstnär låter mig gladeligen inspireras av alla slags former, oavsett om de följer normerna eller inte.
Det är dock något som jag som tecknare har upptäckt, och en del tecknare och konstnärer lär sig inte den läxan ändå, och det tycker jag är synd. Men det kan vara en nyttig sak att göra emellanåt; att enbart studera en människas former, oavsett hur den ser ut, och undersöka och förstå vad man ser.

Ja det är nog de flesta om man verkligen sätter sig ner och tänker. Jag vet inte riktigt om du menade att vara ”mitt emellan” som något positivt eller negativt, men min första tanke när jag ser ditt påstående är att det skulle vara dåligt att vara ”mitt emellan allt” som du skrev. (vilket kanske inte var vad du menade, but hey). Det finns ju så sjukt många synvinklar på detta vilket ju gör det svårt att ha en exakt ståndpunkt så de flesta skulle nog i slutändan hamna mitt emellan när det gäller åsikt. Och det är väl kanske bra så att det kan skapas en diskussion. Det finns lite för mycket absoluta åsikter som uttrycks i alla möjliga frågor, och man kan undra hur väl grundade de är ibland.

Huvudet på spiken, Lady D!
Vadan detta bröst-ståhej?
Ledsen att det ”trubblar” dej!
Man kan lyfta utan kniv
med ett enkelt BH-liv
Ja, man kan lyfta snyggt – med taft!
eller med en bildomkraft!
http//:detsomhanderhososs.wordpress.com

Gillade verkligen ditt inlägg om skönhet, LD! Det finns så mycket missunsamhet och misstänksamhet kvinnor emellan. För att inte tala om snobbism. Huvudet på spiken vad gäller hårfärger till exempel: Blont = billigt. Henna = ok… Silikon-boobs = tragiskt. Piercing i ögonbrynet = coolt. Nä, vi kvinnor borde försöka att se på varandra utan att döma så jävla snabbt! ÄLSKAR DIN BLOGG!!!!
Anna

Åh, detta var den bästa kommentaren jag läst, har försökt formulera samma tanke till ord men inte lyckats. Just denna missunnsamhet mellan kvinnor, och precis som du skriver, att vissa val en gör, är fördummande.
Henna = OK, blond = dum – huvet på spiken! Jag är väl en gammal tant i mångas ögon (48) och bara det gör att man bör hålla käften, men jag kan inte låta bli att lägga mig i. Henna testade jag vid 14, piercade näsan när jag var 15 (för att irritera omvärlden), blonderade det hennafärgade vid 16 så det blev ett orange trassel!
Mycket tänker och tycker jag om kvinnors behov av att vara vackra i andras (männens ?) ögon, men bland det värsta jag vet är när kvinnor trycker ned andra kvinnor oavsett om det är för att nån lyckats bättre på jobbet, lyckas vara ”både mamma och tandläkare” eller väljer att raka benen/fixa tuttarna/förlänga håret!
Jag har aldrig trånat efter att få höra att jag är snygg, de kvinnor och män jag levt med har sagt jag har vackra ögon och det är ju trevligt, men heller inget jag kan ändra på utom färgade linser. Fjäsk slutade jag med ungefär när jag blonderade håret senast (1985), feminist har jag varit lika länge fast jag inte kände till ordet och dess innebörd då, om det ens fanns.
Krig, förtryck och massor av annat *skit* anser jag vara verkan av manlig dominans, men hur ska vi lyckas få jämlikhet om vi, kvinnor, inte kan vara hyggliga och inte fördöma varandra?

Vad konstig den första kommentaren var, om att du och alla andra skulle tycka att dina läsare är fula. När har du någonsin sagt det…? Du skrev väl bara att alla påverkas av utseendehetsen, och det är ju sant. Enda sättet att inte påverkas av den är väl att flytta in under en sten.

Det är mig du citerar.
And I agree to disagree.
Det är väldigt mycket snack om utseende på bloggen för tillfället. Vad ”är snyggt” och vad är inte det. Några av de senaste inläggen på din blogg handlar om att du lider av att inte se ut som idealet, och att det är helt ok att operera om sig för att närma sig idealet. Som jag utläser detta skulle du tycka att bland annat de tjejer som ser ut som du inte ser bra ut. Detta är inte konstruktivt i kampen mot de knasiga idealen. Jag är nog inte den enda som har tagit illa vid mig av dina inlägg, och jag är nog inte heller ensam om att tolka dem som negativa.
Jag förstår din tanke med att man måste få ut trollen i ljuset för att de ska kunna explodera och försvinna. Men den här gången kan du inte övertyga mig. Jag tror på att hiva in trollfanskapen längst in i garderoben tills ingen längre minns hur de ser ut eller vad de ville tvinga på oss för osunda ideal.
Finns det plats för en annan väg till målet än just din väg? Detta är din blogg, men jag trodde att du ville reflektera, problematisera och höra andras syn på saken.

Håller med!
Vissa troll ska hållas i garderoben 😉 Varje gång någon tar upp detta med utseende och ”problematiserar” det så visar man igen att det är något viktigt, värt att prata om och lägga energi på. Varje gång någon pratar om att hen (nej, alltid hon) inte uppfyller idealen, så bidrar hon till att ytterligare en gång trumma in vilka idealen är.
Utseendefixeringen stjäl redan så mycket av kvinnors energi, tid och (inte minst) pengar. Vi måste helt enkelt SLUTA prata om det – låta trollet tyna bort i ensamhet i garderoben – och göra något annat med våra liv.

Nej jag håller inte med. Alltså jag fattar den där grejen att det är fult att skuldbelägga de kvinnor som valt att operera sig för att passa in i normen för hur en attraktiv kvinna ska se ut. Samtidigt är ju enda rätta vägen för att åstadkomma en förändring att INTE operera sig. Så tycker jag i alla fall. En annan sak jag ogillar med skönhetsingrepp är den elitistiska sidan av det. Det har väl alltid handlat om att distansera sig från ”pöbeln”? När vanliga arbetare slavade på fälten skulle man ha blek hy för att visa att man var förmer. När folk började jobba inomhus och äntligen fick en vit hy, ja då började överklassen resa på charter för tt få en solbränna. Idag är det på samma sätt fast med operationer. Vanligt folk har inte råd med behandlingar och bröstlyft. Vad kommer hända i framtiden tror ni när operationer är billigt och för den breda massan? Jag är SÄKER på att skönhetsidealen kommer påverkas av detta och eliten finner andra sätt att distansera sig från ”oss andra”. Jag är inte nöjd med mitt yttre, nej!! Men jag kommer inte gå i fällan.

Jag förstår inte vad problemet är …
Jag har slutat bry mig om vad folk tycker och gör lite som jag vill. Ibland sminkar jag mig diskret och tar på mig en kavaj, ibland sminkar jag mig med glittriga neonfärger och tar på mig en kort kjol och ibland är jag osminkad med mjukisbyxor och en stor tröja. Måste man vara någon speciell? Måste man vara det ena eller det andra? Kan man inte bara få göra vad man vill utan att känna skam?
När jag tar på mig vissa saker är det ofta kvinnor som ger mig dömande blickar. Det är tydligen okej när jag har mjukisbyxor men inte okej när jag har superkort kjol och mycket smink.
Handlar inte feminism om att vi kvinnor ska få vara de vi vill utan att känna skam? Vi tjänar inget på att döma varandra!
Det är jättebra att problematisera idealen, men tänk om en individ har gjort det och ändå vill ha blont hår? Ska den individen behöva skämmas?
Låt folk få bestämma över sina egna kroppar.

Jag undrar varifrån den personen har fått det ifrån? Du säger att vi påverkas av normer, men personen fick det till att du tycker att alla är fula. Jaha men jo låter logiskt.
Mina piercings och tatueringar har jag för att uttrycka mig och min stil. Jag känner mig inte ful och otillräcklig utan dem. Jag gjorde inte dem för att jag var missnöjd med mig själv. En person som har plastikopererat sig gör det ofta för hen är missnöjd med sitt utseende. Jag förstår absolut hur du menar. Men jag ser en större problematik i att så passa många (speciellt kvinnor) känner sig så pass missnöjda med sina utseenden att de väljer att ändra på det. Det handlar ju om normerna och det sjuka idealet vi har idag. Jag anser inte att man inte ska få plastikoperera sig, det är ens egna kropp och den bestämmer man själv över.
När jag sminkar och rakar mig gör jag det förmodligen av samma anledning som folk opererar sig, men de har tagit det ett steg längre. Så tänker jag i alla fall. Jag är absolut också väldigt påverkad av normer och ideal.
(Piercingarna jag har i naveln, höften och bröstvårtan är dock för att jag känner mig snygg och sexig med dem, jag erkänner.)

Människor är så svarta eller vita, så antingen eller, i sitt synsätt. Jag har verkligen stött på patrull sedan jag insåg att jag hatar att vara föräldraledig med bebis, jag hatar bebistiden, jag hatade mitt barn i början (förlossningsdeppighet) och jag hatar verkligen att bära, bära, bära och byta blöjor och fan all skit man gör på dagarna….
Fast jag älskar mitt barn. Många har svårt att tycka att jag borde få ha barn och nu när vi väntar nästa så är det många som redan tycker synd om mitt framtida barn.
Det går bra att göra både och, tänka en sak och agera på ett annat sätt, inom måååååååånga områden. Folk är bara för kantiga för att förstå.

Jag tror att många känner som du men det är ju grymt tabubelagt att säga det. Det är trådigt att folk inte kan förstå att en kan skilja på att älska sina barn och att älska att byta blöja på dem – det säger väl mer om dem än dig.

Riktigt bra inlägg de senaste dagarna. Du har fått mig att tänka till ordentligt, det var ju jag som skrev den där kommentaren om ”anknäbbarna” på Elaines blogg.
Varför skrattar jag och på vilket sätt, rannsakade mig själv och inser att det är fruktansvärt överlägset beteende men jag funderar fortfarande på varför jag skrattar.
Nej, nu ska av vara ärlig, jag skrattar nog för att jag tror/tycker att jag är bättre än dem men det är jag ju egentligen inte.
Det är inte kul att inse att man är en skitstövel ibland…
Du, det tar på krafterna att läsa din blogg!

Jag förstår hur du tänker och håller med om att skambelägga de som opererar sig är ganska onödigt. Men när du skriver att jag rakar benen (vilket jag inte gör) av samma anledning som någon annan använder botox förstår jag också att människor reagerar. Det är ändå skillnad på att vara villig att dra en rakhyvel över benen för att passa in än att spruta in ett nervgift i ansiktet.
Frågan kanske inte skall vara vad som är accepterat att göra för att bli vacker. Att uppröras över att människor lägger sig på ett operationsbord för att passa in i ett samhälle, det tyder ändå på hur sjukt samhället är. Och jag tycker att det är bra att folk reagerar.

Men att folk hoppar fallskärm för att få en kick då? Vad säger det om deras behov? Ska vi börja skuld- och skambelägga dem också?
Jag menar absolut inte att det är oproblematiskt att många genomgår skönhetsoperationer för att vi har sjuka ideal som skapar ett behov av att förändra sig för att passa in, men det vore trevligt för diskussionen om vi kunde komma ihåg att människor har sysslat med kroppsutsmyckning/-förändring i alla tider och inte alltid för att bli ”vackrare” utan ofta för att uttrycka helt andra saker.

Jag blir mycket förvånad över alla här som verkar ha upplevt att de blir ”dömda” om de sminkar sig hårt, bär korta kjolar, rakar benen osv…?
Det mest provocerande en kvinna kan göra, är väl att INTE anpassa sig till (det manliga) ”kvinno-idealet”, dvs att INTE raka benen, muttan och under armarna, INTE sminka sig, vara överviktig eller bära heltäckande kläder? LD har ju blivit hårt kritiserad för detta, precis som tjejen som fick sin orakade armhåla filmad under melodifestivalen och sällan hör jag i min vardag, folk som klagar på och blir provocerade av kvinnor som rakar benen, sminkar sig eller använder botox och plastikoperationer för att göra sig ”snyggare” för män.

Det svåra är alltså inte att anpassa sig till rådande ”ideal”, genom att raka, sminka, operera osv – det svåra är att INTE göra det. Att foga sig är alltid den lättaste utvägen. De kvinnor som inte anpassar sig, inte fogar sig efter idealet, är också de kvinnor som får utstå spott och spe från både kvinnor och män.

Nu har jag inte läst alla kommentarer, men en sak som jag tänkt är att det nästan alltid när det handlar om kvinnors utseende och om kvinnor gör saker med läpparna, lyfter sig, etc är att det är för männens skull.
Och män som ska vara pk och käcka säger saker i stil med att de inte tänder på det, och att kvinnor är snyggast osminkade etc. För de tror – trots sin pk-inställning – att allt kvinnor gör, det gör de för männens skull, och därför bör de sluta med lyft och läppfix etc…. Knäppt, va!?
Kvinnor gör mycket pga andra kvinnors förväntningar och andra kvinnors ideal och normer. Och för att de själva känner sig bra när de passar in sig i pusslet. Tror jag, utan att ha lagt tusentals tankar på detta, eller vara ”inskolad” feminist.
Ulrika

Du gör det igen! Så jäkla bra skrivet, jag instämmer till 100%! Det är märkligt hur man kan se ner på vissa som fixar sig medan andra som fixar sig på ”rätt sätt” är okej. Kom igen, lite mer självinsikt till folket. De allra flesta har något de ”gör” med sin kropp. Vem är jag eller du eller ni att säga att just det den och den gör är fel? Skulle ni vilja höra att det ni gör är ”pinsamt”, ”tragiskt” eller liknande? Visa lite mer empati, vidga era vyer eller något. Det finns inget rätt eller fel här.

Tack Tack Tack! Jag har så många gånger känt mig ofeministisk. Anledningen? Jag epilerar benen, ärmhållarna, sminkar mig, sköter hår/naglar, har snygga och ”sexiga” kläder. Färgar inte håret längre men har både haft rött och ve och fasa blonderat! Trots detta anser jag att alla gör som de vill och jag har vänner i alla storlekar och mer eller mindre utseendefixarade. För mig är det en självklarhet att att tänka feministisk och ändå bestämma själv vad man vill göra med sin kropp.

Det här är mig veterligen ditt fösta inlägg som jag kan skriva under helt på. Jag fattar precis vad du menar och jag har själv tänkt på alla dem som förespråkar att de inte bryr sig om sitt utseende ändå gärna vill ha en cool tischa eller har en tatuering eller en percing.
Så +1 på ditt inlägg + människan tycker om vackra ting såsom blommor himmel mm. Vad vi behöver är förändra vår inställning till vad som är vackert och varför, för det är inget fel med att vilja försköna värden. Vi tycker så om konst och musik, varför inte oss själva med?
PS Och en bit på vägen till sjävinsikt till varför och hur vi beter oss borde vara att de flesta kvinnor och tjejer till stor del inte piffar till sig för män, killar utan för andra kvinnor. Se hur vi piffar till oss inför en tjej.middag tex. Ds
/en som tycker om att göra det bästa av det jag har på mina villkor

Fantastiskt skrivet! Det är på denna punkten feminismen visar sitt fula ansikte. Den vill inte att kvinnor ska tvingas vara på ett visst sätt samtidigt som den vill tvinga kvinnor till att vara ”naturliga”, utan att för den sakens skull definiera detta ouppnåeliga och gudomliga Naturliga.
Det är VIKTIGT att kvinnor får vara SOM DOM VILL.
FELET ligger i att samhället trycker på så mycket och hetsar om utseende. Men när jag väl ligger där redo att spruta botox i pannan så ska jag inte behöva bli skambelagd för detta. Vi måste alla respektera varandras beslut, särskilt så många öser smink över sig och rakar sig till bebishud.
Och apropå argumentet att ”Ja men det är ju faktiskt FARLIGT med plastikkirurgi” så måste vi faktiskt vara ärliga här och säga att alla dessa som moraliserar och sätter sig över tjejer som opererats, egentligen inte har någon oro över dessa tjejers välmående.
Det är bara ett himla evigt moraliserande. Det är ju så trendigt att moralisera.

R: Fast där håller jag inte med dig. Jag hindrade en ung tjej från att opererar sig med tanken på att det är farligt + att det är svårt att ändra ett ingrepp om man ångrar sig. Det är som LD skriver olika farligt och oåterkalleligt beroende på vad man gör. Och är det någon i sin omgivning som man vill hindra från att opera sig så är det främst av hälsoskäl
Botox är ett nervgift som bara borde få användas i medicinskt syfte. Sillikon är ett kroppsfrämande ämne som kroppen alltid kommer att fajats med och försöka stöta bort, tänk vad det gör med ditt imunsystem. Narkos är aldrig riskfritt mm.
Så jag håller inte med dig. Jag tror faktiskt att en hel del av fnysandet och fördömandet bottnar i tanken på hur man kan vilja ta sådan risker med sin kropp bara för att få vara fin ett tag. Jag tänker faktisk samma om dem som minskar på magsäcken för att gå ned i vikt. Jag önskar och hoppas att de verkligen har uttömt alla andra utvägar då en operation aldrig är en bagatell. Lägger man då dessutom till att många, som det nu visar sig, äter upp sin matsäck till den ursprungliga storleken och därmed går upp nästa allt igen gör mig förtvivlad. Av hälsoskäl så borde man undvika operation i största möjliga mån. Och så gott tror jag om människor att det är med andras hälsa i åtanke som de sätter sig på sina stora hästar och fördömer.

Tillägg. En annan insikt som man borde ha, och som nog flera här har, är att våra utseendeideal styrs idag av väst och där till lika Hollywood bla. De gör detta av främst två anledningar 1) De vill tjäna pengar på vår osäkerhet och vilja att passa in 2) Se till att kontrollera oss så att vi inte hittar på något bättre att göra så att deras ideal blir oviktiga och de förlorar makt över oss. Detta gäller såväl hårdrockare som preppy.
Och som flera här ovan har påpekat så finns det ett mode bland feminister och vänstern med (inte alla så klart) De är jättelätt att se på vissas kläder vilka åsikter de har. Lika lätt som att det är att se vem som röstar moderat mm. Allt för att vi har en önska om att vilja passa in i en gruptillhörighet. Detta är nödvändigtvis inget som jag tycker är fel, att vilja passa i och tillhöra. Vad som är fel är våran inställning till ”de andra”. Att hur de ser ut är fel och påpackat dem.

Jag har aldrig tvivlat på min feminism trots att jag sminkar mig, rakar mig, färgar håret, eller köper handväskor och smycken. Därför dömer jag inte andra kvinnor heller som vill göra sig ”vackra” oavsett vilket medel de tar till. Det jag dock vill är att mina medsystrar inte ska känna av denna utseendehets och ha ångest och banta osv.. men det är jättesvårt och knappast något vi kan hjälpa.:-( vi kvinnor blir dubbelbestraffade. Vi ska vara nöjd och glada och naturliga. Vi får inte sminka oss och göra oss till. Men om vi inte är tillräckligt vackra får vi skit för att vi inte bantat, rakat benen, färgat håret, sminkat oss eller fixat brösten. samhället suger.

Först av allt vill jag bara säga att jag är emot objektifieringen av människor, det är inget annat än sjukt hur oftast kvinnor framställs i media.
Men en sak är inte så konstig, det här med ideal. Att man ska vara smal, borsta manen och ta bort trötta ringar under ögonen. Att se frisk ut.
Djuren har också ideal, de vill inte (om de har andra val) para sig med någon som inte uppfyller kraven för optimal överlevnad, friska gener ska föras vidare.
Så vissa ideal är inte sjuka, eller kanske till och med blir omöjliga att få bort. och kanske är det inte ens bra ifall de försvinner helt heller?

Om vi nu nödvändigtvis måste jämföra oss med djuren och få det att låta som om det är ”biologiskt” att kvinnor tar till diverse attribut och accessoarer, till och med operation i syfte att attrahera män (för reproduktion)?
Så fungerar det inte i djurens värld. Det är handjuren som blåser upp sig, slåss med varandra, jämför sig med varandra, visar upp sina stora horn, manar, färglada pälsdräkter osv för att få en chans att para sig med så många honor som möjligt.

Hm, jag tror att den största anledningen till att jag är emot skönhetsoperationer egentligen är att jag tycker att det är så himla onödigt och korkat. Jo, jag tycker så.
Min pojkvän skjutsade sin cyklande brorsa med bil häromdagen. Min pojkvän körde i 50km/h medan brorsan satt på cykeln och höll fast i en list i framfönstret. Jag tyckte att dom var urkorkade båda två. Värt att komma hem lite snabbare med risken att bli överkörd av sin egen bror? Alltså what the fuck? Så himla onödigt.
Liknande känslor får jag vid skönhetsoperationer. Värt att operera muttan med risk att aldrig kunna njuta av sex igen? Dumhuvud. Värt att skaffa silikonbröst med risk för att de går sönder/börjar läcka/bli inflammerade osv? Dumhuvud. Sola solarium med risk att få hudcancer? Dumhuvud. Etc etc.
Givetvis finns det situationer när jag kan förstå att det är värt att ta risken. Om tex min pojkvän och hans brorsa blev jagade av en vildsint björn eller en galning med ett gevär, så sure, jag fattar att ni tar risken att ta er därifrån snabbt. Om du förlorat dina bröst i cancer, sure jag fattar att du tar risken med silikonbröst. Om du fått näsan förstörd i en olycka, sure jag fattar att du tar risken att rätta till den. Om din mutta ser ut som en bilolycka, sure jag förstår att det kan vara så jobbigt att det är värt risken för dig.
Och hur man avgör om det är värt risken? Alltså sunt förnuft.
Och jag tänker lägga över mina åsikter på andra i den här frågan och säga vad jag tycker, precis som jag sa till min kille att ”fan vad onödigt det där var”. För jag tror såhär: ibland behöver folk en tankeställare. Ibland behöver man få en second opinion. Ibland kanske din polare som skönhetsopererar sig behöver höra att ”men du, du måste inte hålla på sådär, är det verkligen värt det?”, precis som att nån annan polare kanske behöver höra att ”men du, du har känt henne i en vecka, kanske bäst att vänta lite innan du friar/tatuerar in hennes namn i ditt ansikte?”.
Ibland behöver man höra andras syn på saker för att få perspektiv. Jag vill inte leva i en värld full med ja-sägare som bara ”gör som du vill, tralla la”. När jag tex började röka vid 23 bast blev mina vänner skitsura och sa att jag var dum i huvudet, och jag behövde höra det, fasen vad tacksam jag är att dom fick mig att lägga ner det. Hurra för andras åsikter och folk som vågar säga vad de tycker! Man måste inte lyssna men man får en chans att tänka ett varv extra.

Jag tycker att det är jättetråkigt att det har blivit så mycket utseende-prat på senaste tiden på den här bloggen, speciellt med tanke på de bra inlägg som funnits här tidigare kring hur det är viktigt att man INTE pratar och uppmärksammar sånt för mycket då det drar tillbaka en i hetsen kring utseende och hur utseende är viktigt.
Det är synd att det inte verkar tillåtas att ha en annan åsikt än Dahmer kring detta ens, att Dahmer verkar ta andra åsikter än sina egna som personliga kränkningar som kräver utskällningar. Var är diskussionen?
Jag kan bara tala för mig själv, men jag tror inte att många som varit kritiska till de senaste inläggen menat att man ska frysa ut och beskylla de kvinnor som fallit som största offer för skönhetsindustrin. Det är INDUSTRIN det är fel på, det är den allmänna acceptansen inför industrin det är fel på. Det är media och samhället det är fel på. Inte kvinnorna! De är det enligt mig mest synd om och de behöver stöd och kärlek mest. Jag är en av dem, och den här bloggen stöttade mig mycket förut i min utveckling från min utseendehets.
Och mantrat ”jag duger som jag är”, det funkar verkligen. Vi har blivit hjärntvättade till att vi INTE duger som vi är. Våra hjärnor har grävt djupa gångar med ”jag duger INTE som jag är”, enda sättet att fylla igen de gångarna är att upprepa för sig själv att man faktiskt GÖR det. Så enkelt funkar hjärntvätt, åt båda hållen.
Vill tipsa alla som läser detta att läsa boken:
”Självkänsla nu!”
av
Mia Törnblom.
För det ÄR verkligen självkänslan som tryter när man känner sig osäker på sig själv och sitt utseende. It really is. Ge boken ett försök och börja er egna ”jag är bra-bok” som Mia skriver om. Tack vare det verktyget har min självkänsla blivit starkare än jag någonsin kunnat ana (förstod inte ens vad självkänsla var förut) och jag har klarat av att faktiskt tycka om mig själv som jag är vilket jag tidigare trodde var omöjligt. Det tog sin tid, men jag kom ur ett enormt sminkberoende och en fruktansvärt utseendehets med hjälp av Mia Törnbloms råd, insikter och aktiva verktyg.
Nu måste jag lämna bloggen ett tag då den inte längre ger mig samma positiva känslor och samma inspiration som jag fick förr, vilket känns jättesynd och tråkigt. Men jag har hoppet kvar om att alla kan komma ur sin ångest kring sitt utseende och börja fokusera på allt annat som får en att må bra istället! Jag, som satt nästan längst ned i skiten av alla lyckades, då kan alla andra det också! 🙂
Menar med denna kommentar ingen disrespect till dig Dahmer. Du är en bra människa med ett gott hjärta! Jag tycker bara att det är tråkigt då det verkar som att du har skrivit ur ett känslosvall den senaste tiden och det påverkar oss läsare. Du har en väldigt stor blogg med många följare där alla faktiskt inte tänker kritiskt själva utan vill ha dig som sanningssägare.
Massa kärlek!

Varje medicinskt ingrepp är en risk och det kanske man inte alltid tänker på. I Sverige kan ju i princip vilken klåpare som helst utföra plastikkirurgi, ofattbart. Om man umgås med människor som får en att känna sig osnygg, tycker jag man ska ta sig en riktig funderare över vilka man umgås med (och varför). Så länge kroppen fungerar och man inte behöver stoppa i sig en massa mediciner ska man vara väldigt glad skulle jag vilja säga. Att göra ett normalt utseende till ett problem är ett enormt slöseri med tid som skulle kunna användas bättre.

Bra kommentar. Varför umgås med människor som inte accepterar hur man ser ut, i sitt naturliga skick? Varför inte tycka om sig själv som man är skapad i sitt naturliga skick? Varför skäms vi över hur vi ser ut, när vi ser ut som oss själva?

Om man bestämmer sig för att vara emot skönhetsnormer så måste man ju vara konsekvent och vara emot alla skönhetsnormer.
Att tycka att blonderingar inte är ok, men att armhålor ska vara orakade så har man ju bara ersatt en skönhetsnorm med en annan och tvingar på andra dom idealen, eller hur?
Varje kritik kring någons utseende är egentligen en form av att vilja påtvinga andra sina egna normer…vilket gör det ganska menigslöst att kritisera från första början.

Jag vill förstora mina bröst. De är små och många klädesplagg sitter illa eftersom brösten inte följer min storlek i övrigt. Min sambo vill inte att jag ska göra det för han gillar små och naturliga bröst. Hittills har jag avstått det jag vill, både för att göra honom till viljes och för att jag tyckt att jag borde lära mig att tycka att de är ok ändå. Men måste jag lära mig att tycka det? Gör jag rätt eller fel som avstår för hans skull? Jag vill kunna ha figursydda skjortor utan att de säckar över bysten. Jag vill kunna ha axelbandslösa festklänningar utan att det är bara luft runt bysten. Jag vill inte ha två jättebomber som är ivägen och är tunga, (förstår att det skapar problem för rygg och axlar tex) jag vill bara ha lite mjukt och formligt liksom… Ändå kan jag inte låta bli att skämmas för att jag vill göra det! Tack för tankeställaren, jag (och min sambo) tycker ju att det är ok att jag sminkar mig så vad fan är skillnaden egentligen?!?

Skillnaden är väl att man kan dö eller få men för livet av en operation + det inte går att göra den helt ogjord om du skulle ångra dig, medan sminket tvättar du bort när du känner för det.
Håller verkligen med noboytoy här – att anpassa kroppen efter kläderna är verkligen helt galet tänkt. Klä dig i kläder du känner dig fin bekväm i, istället för plagg som får dig att känna dig otillräcklig.
Och – at the end of the day – är ju beslutet helt och hållet ditt. Vad din sambo tycker om din kropp är inte viktigt, jämfört med hur du själv känner.

sillisar är alltid fult eller så ser jag bara fula silikontuttar. skulle ha svårt att tänka mig det men ja om jag hade påsar som hängde ner på magen så ja. jag har inga moraliska åsikter.
men jag är faktiskt en förebild för kidsen. jag säger alltid att jag äskar min kropp vill vara mullig/fet men jag är inte fet men säger det för att avdramatisera det. jag säger (vet att det förbjudet men totalskiter jag i) att män älskar mulliga kvinnor. det gör de ju. för fan. har aldrig träffat på motsatsen.
Och jag märker att mina barn faktiskt tror mig. Och jag har aldrig aldrig aldrig bantat. de har aldrig sett mig krånga med en enda dietjävlen. varken skitdieten lfhdifos eller vad nu heter och den senaste idiotgrejen har jag inte ens orkar läsa om. går säkert ut på att svälta två dagar och äta resten. det enda som funkar om man man vill gå ner i vikt är att äta mindre och röra sig mer och ge fan i chips godis och annan sunkmat i varje fall varje dag.
smink är fult jag sminkar mig aldrig men absolut får man sminka sig hur mycket man vill. jo men lite concealer och och foundation och ögonkräm och mascara och lite sånt kan jag ju slinka in i ansiktet. är det att sminka sig ha ha ha ha
skulle aldrig botoxa
facelifta
göra fettreducering. Nej verkligen inte. tvärtom. kan man fylla på med lite fett
rumplyft. ja vem vet. det är ju riktigt snyggt med latinorumpa men nja skippar nog det med

LD, tycker det är fantastiskt att du vill motarbeta skönhetshetsen UTAN att döma de som väljer att ta till extrema medel för att förändra sitt utseende. Allt är ju inte svart eller vitt och det hjälper knappast de kvinnor som opererar sig att andra kvinnor talar om för dem hur dumma i huvudet de är som faller för trycket. Så tack LD för att dina nyanserade inlÄgg i debatten 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *