Kategorier
diskussion & debatt

Ibland kan man hålla tyst och låta nån annan få ordet

För bara ett halvår sen så hade jag aldrig reflekterat över hur jag som vit medelklass ofta tar eller får utrymme som kanske borde tillfalla nån annan emellanåt. Jag var för upptagen med att vilja förändra och inspirera, av mitt eget behov av att vara räddaren i nöden som kastade skugga över de grupper jag påstår mig vilja hjälpa. Och det är väl lite i det som kärnan ligger också; viljan att HJÄLPA. Att vara the (white) saviour och rädda folk från sig själva som om de inte hade kapaciteten själva.

Nu ska jag inte låtsas som att jag gjort nån helomvändning, fått en epiphany och blivit ödmjuk på äldre dar för hahahaha… nej. Bara nej. Men jag har däremot funderat lite på hur jag använder det utrymme jag har och om jag på något sätt kan utnyttja det för att ge andra en stund i ljuset. För om problemet är att exempelvis PoC (people of colour) inte får samma utrymme som vita så löser vi inte detta genom att femtioelva vita (mediefeminister) skriver varsin krönika om det.

Så jag tänker att ett sätt för mig som priviligierad att jobba är att lyfta den utsatta gruppen och lämna rum för dem, talutrymme osv. Det gör jag ju inte genom att ställa mig i täten och rikta uppmärksamheten mot mig själv även om det är åh så frestande, ni vet ju hur jag är liksom. Och istället för att skriva ett inlägg om hur jag som vit medelklass tagit del av exempelvis #hijabuppropet (eller annan sakfråga) eller twittra upprört om att jag känner mig utanför och att vi vita också måste få plats för gör vi inte det här TILLSAMMANS? … så kan jag kanske hellre länka till samt lyfta de kvinnor som hela uppropet handlar om.

Jag kommer inom kort dra igång ett projekt som jag kallar för ”Feminismens röster” (kan komma att ändras) med syfte att låta andra kvinnor få komma till tals här i bloggen. Har ni några önskemål eller tips så dela gärna med er. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ibland kan man hålla tyst och låta nån annan få ordet”

Hej.
som invandrare kvinna glädje jag mig åt tillfällen. jag kan ju själv berätta hur en vit medelklass tjej blir jag snabbt välkommen men sen öppnar jag munen och mitt Invandrerskapet hörs på mitt tal och hela attityd ändrar på två sekunder till en vardags rasism.
jag är bättre än andra färger men sämre än den vitmedelklass sv kvinna.
Bara säga ordet och jag ska berätta.
Tackar för kommande möjligheter.
s

Fast nej? Alltså, jag tänker att du inte kan utnyttja din (priviligierade) samhällsposition ALLS om du vill se ett jämlikt (eller ens ”jämställt”) samhälle. Inte på något plan. Det enda du gör är att upprätthålla strukturer och förväntningar. Det som görs är att du höjer dig själv (eller höjs av andra) ytterligare på grund av att du gör en ”god gärning”.
Lite som folk som köper en tröja där det står ”stoppa miljöförstöringen!” utan att tänka på att tröjan i sin tur stött utnyttjandet av folk i utvecklingsländer, miljöförstöring och kapitalism.
Men det FÅR inte ses som någon slags välgörenhet att göra självklarheter, såsom att inte förtrycka andra. (Det blir lite som ”de snälla männen” du verkar förakta som vill ha belöning för att de minsann är snälla. ”Alla förtrycker ju inte bara för man tillhör en privilegierad grupp!”, fast jo. Jo, det gör du.)

Även jag håller med de föregående.
Jag tycker att du ska fortsätta föra dessa frågor precis som du gjort hittills. Du når fram till många vita, privilegade människor genom din blogg och det är ju faktiskt i dessas hjärnor en förändring behöver ske.

Att ”låta andra kvinnor få komma till tals” i DIN blogg känns väldigt mycket som det du skriver att du frångått…dvs att vara en white saviour som HJÄLPER kvinnorna (=de TILLÅTS komma till tals i DIN blogg)som om de inte hade kapaciteten själva (= egna bloggar, forum etc.). Är det kanske en bättre idé att länka till dessa kvinnors bloggar (etc.)?

Jag tänker att vad du verkligen kan göra är lite maktanalys. Vad gör jag, när har jag makt osv.
Det fanns en gång ett inlägg om funktionshinder, där din priviligierade position som non-crip kom på tal. Tyvärr försvann inlägget och diskussionen med det. Naturligtvis; din blogg, ditt privilegium. Men att reflektera över detta privilegium kan vara stort och svårt. Som med din inställning till funkisar.

Hm, måste säga att jag inte är så pepp på din idé, även om jag kan förstå din tanke. Jag läser och träffar många andra feminister, både irl och på nätet, och vissa är intressanta, tänkvärda, andra inte. Gästbloggare (tex) intresserar mig väldigt sällan. Anledningen till att jag tex läser din blogg är ju för att den är just DIN. Det är dina åsikter, din retorik och skriftspråk som är intressant. Jag uppskattar massor när bloggare kan tipsa om andra tänk-och läsvärda personer, och även bollar tankar med dessa, refererar till dom etc. Men nä, det här är ditt forum. Och jag tror heller inte att du skulle haft färre läsare om du vart poc tex. All din framgång och det faktum att på påverkar andra, på gott och uppenbarligen,ont, har med dig som person att göra, inte etnicitet lr hudfärg, det är jag övertygad om! 🙂

Jag håller inte med. Jag är övertygad om att min hudfärg, sexualitet och cis-status varit till min fördel. Det är inte en slump att det är just den vita heteromedelklassen som får mest utrymme. Inte medvetet uteslutande från publiken, men ändock.
Jag är heller inte så intresserad av gästbloggare, (aldrig förstått poängen) men jag har handplockat de som kommer att vara med här. Jag tror de flesta av er kommer uppskatta dem!

Jag tänker, som andra här, att du gör precis det du säger att du inte vill göra, dvs att du låter dessa kvinnor komma till tals genom dig och din blogg. Bättre att uppmuntra dem att driva sina frågor genom egna plattformar istället.

Istället för att se det som att LD försöker hjälpa de andra skribenterna, varför inte se det som att hon ger oss möjlighet att vidga sina vyer? Varför inte se det som att hon ber om hjälp istället för att hon är hjälparen? Bara en tanke kring hur ”Dom Andra” oftast betraktas.

Jag tycker faktiskt det verkar som en bra idé. Visst läser jag din blogg för att jag vill läsa det DU skriver, men det betyder ju inte att det finns andra röster som behöver bli hörda och som är skitbra men som helt enkelt aldrig når fram. Då är det väl en bra idé att du som har relativt mycket läsare ”delar med dig” om man säger så. Jag tycker inte det verkar som att det handlar om att du vill framstå som någon som vill ha creds för att du gör en god gärning. Jag tror det är en bra idé!

Jag tycker det är en bra idé. Efter hijabuppropet så sade jag till vänner att jag hoppas att det leder till att kvinnor som varje dag har hijab får komma till tals och inte bara de vita kvinnor som har det en dag, jag ville höra mer från kvinnor från andra länder (oavsett religion).

Äh vad tråkiga folk är. Alltså jag förstår och håller med till viss del men samtidigt tycker jag att det är en fantastisk idé att du med stor blogg och en del makt vill lyfta andra människor som har fått mindre utrymme (av olika anledningar). Inspirerande! Kul! Ska bli spännande att läsa.

Ja och nej, tycker jag om vad du skriver. För jag förstår att du/en själv inte skall ta huvudkaraktärsrollen osv, men samtidigt så MÅSTE man få lov att reflektera, berätta och dela med sig av sina upplevelser. Om vi alla skulle stå tysta för att vi inte var rätt språkrör för allt så skulle vi ju aldrig få något sagt?
Jag förstår vad du menar, men jag vill att du skall ”få lov” och kunna känna dig berättigad att dela med dig av dina upplevelser, som t.ex. hijabupproret, utan att folk skall sucka, stånka och sura för att du minsann är en vit cis-kvinna som har det bra ställt och därmed inte får lov att ta så mycket plats och så vidare.
Dock tycker jag att det låter som en jättebra idé att länka vidare till folk som behöver mer uppmärksamhet och plats. Du har såpass många läsare som gärna klickar sig vidare på dina länkar så go for it! 🙂

Tycker det här är en skitbra idé. Precis som du säger har du en stor plattform med mycket publik, vilket många transkvinnor, WoCs och homosexuella inte har, högkvalitativa bloggar till trots. Såklart har din hudfärg, sexualitet och cis-status varit till din fördel. Samma sak gäller för mig, i allt jag tar mig för.
Angående kritiken: Det är svårt att skapa utrymme åt personer från mindre privilegierade grupper utan att stundtals låta som att en lider av the (white) saviour-komplex, och visst är det väldigt olyckligt när det blir så. Men det måste väl ändå vara bättre att i alla fall försöka än att bara prata om vikten av intersektionell analys utan att faktiskt agera därefter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *