Kategorier
diskussion & debatt

Jag vet inte vad jag tycker om Miley.

Så Miley Cyrus’ uppträdande på VMA huh? Är det inte slut shaming så är det cultural appropriation-debatten som blossar upp och den senare har jag iallafall förståelse för. Jag vet inte vad jag tycker egentligen. Jag vet att jag tycker att det är surt när vita tar över det som svarta kört länge (och setts ner på) och helt plötsligt gör det coolt och edgy, (Än en gång; vita sätter sin stämpel på nåt för att godkänna) och jag vet att jag tycker att det är problematiskt att som Miley ha svarta som några slags accessoarer i sitt scenframträdande, de är där som props snarare än med-dansare och det luktar kolonialt hela vägen hit.

Men det är ändå ganska märkligt att detta reageras på nu. När det är en ung tjej som framför. För när det är Elvis Presley eller Eminem eller Justin Timberlake eller TAKE YOUR PICK som approprierar och tar över andras kulturer så hör jag inget annat än applåder. När svarta kvinnor används som rekvisita i bakgrunden på diverse manliga artisters framträdande så är det ju i vanlig ordning.

I USA så är ju dessutom den svarta kulturen ett ganska stadigt inslag i musiken, danser, sätt att sjunga på, slang, modet, rytm, beat, stilikoner och idoler och ja. Och vad vet vi om just Mileys umgängeskrets? Vilka har hon omkring sig? Tänker att det KAN handla om identifikation för hennes del? Kanske identifierar sig Miley med den svarta musik- och danskulturen?

Mina vänner genom sena tonåren/tjugoårsåldern var nästan uteslutande ickevita. Jag umgicks med eritreaner och iranier och det påverkade mig, mina uttryck, mitt tal, dans, hår, kläder osv. Nä, jag vet inte riktigt vad jag tycker. Å ena sidan å andra sidan liksom.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag vet inte vad jag tycker om Miley.”

Jag tror inte att Miley Cyrus bestämmer speciellt mycket själv över hur hon ska framställas och vad hon ska göra. Hennes väg från oskyldig Disney-flicka till sexualiserad ung kvinna har varit utstakad från allra första början, precis som alla andra disneybarnstjärnors har varit. Se bara på Britney Spears, Christina Aguilera, Lindsay Lohan, Selena Gomez, Christina Milian mfl som alla har varit väldgt kontrollerade sedan barnsben och de väljer inte själva vilka grejer de ska göra som ska bli inne.

Oooops. Tänkte inte ens på att det bara var svarta dansare när jag såg uppträdandet…tänkte mest på hur hon förändrats sen Hanna Montana -tiden plus att allt är så himla sexifierat kring kvinnor under hela grejen. Både under hennes egen sång, Thickes och den sista.

Snacka om att överanalysera!? Varför ska det alltid vara något som ska lyftas upp och granskas i minsta detalj? Ja, jag vet det är viktigt; POC har alltid fått ståt längst bak i ledet och alltid blivit nedtryckta av ”vita” – men kom igen! Bara för att POC- debatten har börjat blommat upp bland alla feminist/liberalist-debattörer – så betyder det inta att man måste gripa efter ett halmstrå. Bara för att vis att man är påläst, med i debatten.
Låt Miley skaka rumpan, dansa, klä sig hur fan hon vill och vara precis hur hon vill. Hon har inte valt att ha POC i bakgrunden för att dom är ”lägre stående” dom är där för att dom förmodligen är bästa på att dansa och inget annat! Överanalysering, någon?
Och snacka om att säga emot sig själv när man sätter epitet på danser och andra ting som bara tillhör POC !? och genom att en ”vit” använder sig av dessa epitet så är det helt plötsligt ett förtryck!? Hur fel är inte de. Det är ju sådana som du som kategoriserar människor… och skriva nedlåtet om ”vita” det är ju du och alla andra som tar upp detta som ser allt i svart och vitt, som delar upp alla människor i olika etniska-kategorier.
Jag gillade dig, jag har läst dig hur länge som helst. Jag har alltid tyckt att du har bra åsikter i mycket. Men nu ser jag bara en fasad som flagnar av bit efter bit. Hela Penntricks-grejen och din splitring med Cissi och nu detta och det ständiga hatet mot män, mot vita – ja, jag orkar faktiskt inte. Du främjar ingen, du stjälper snarare.
Jämställdhet nås inte med hat, det nås med kärlek och respekt från alla parter. Man kan inte fördöma generationer – för att världen en gång såg ut si och så. För att komma någonstans så måste man har förståelse för varandra, visa respekt och tolerans för varandra. Något jag anser att du och många inom ditt ”område” inte gör. Med hat frodas ännu mer hat.
Tack för mig.
Sophie

Sophie och ni andra, har ni läst detta?
http://groupthink.jezebel.com/solidarity-is-for-miley-cyrus-1203666732
Jag hör samma sorts argument användas av antifeminister överallt, varför överanalysera skriker dem.
Kan inte män bara få tjäna högre lön? Måste vi överanalysera? Måste vi läsa in ojämställdhet överallt?
Men jo, vi behöver granska. Vi måste ifrågasätta. Lady Dahmer ifrågasätter strukturer och normer. Feminism är inte enbart reserverat för den vita medelklasskvinnan. Jag föreslår att du läser lite om intersektionalitet inom feminism, det handlar om hur olika faktorer spelar in såsom klass, etnicitet, kön, ålder etc.
Detta handlar inte om hat mot varesig män eller vita, tänk ett steg längre. Ifrågasätt dina egna privilegier.

Ville bara nämna att Eminem är uppvuxen med den svarta kulturen/hiphop, han bodde i ”gettot” och de flesta han umgicks med var aftoamerikaner. För han så är det en del av hans kultur.
Men jag håller med dig, i de flesta fallen så tar vita över kulturer.
/Kimmie

Det enda jag blev störd på var att hennes framträdande framställde henne som ett objekt och inte som en människa samt för hennes prestationer. Det blev mycket åmande och sexställningar runt thicke och det tyckte jag gav fel intryck och budskap. Däremot när det gäller hennes twerking tycker jag bara att det visar att vårat samhälle utvecklas där alla kan ta del av allas kulturer, dock håller jag med dig om att när en kvinna gör en sådan här sak får hon ca bara skit och tvärt om för männen.
I det stora hela perspektivet tycker jag hon är ball som går ut och twerkar fastän hon är vithyad och struntar i all negativ respons hon fått från innan om hennes twerk. Go Miley!

Ursäkta men?
”Kimmie
27 augusti, 2013 kl. 21:02
Ville bara nämna att Eminem är uppvuxen med den svarta kulturen/hiphop, han bodde i ”gettot” och de flesta han umgicks med var aftoamerikaner. För han så är det en del av hans kultur.
Men jag håller med dig, i de flesta fallen så tar vita över kulturer.
/Kimmie

Fyfan vad rasistiskt DETTA är. Alltså vad är problemet med att Miley vill använda sig av ”svart kultur” eller vad alla nissar kallar det för, får man som ”vit” inte ta del av den kulturen? Förövrigt så är USA ett land kulturellt beblandat, det är inte konstigt att folk lånar kultur från varandra, what the fuck is going on? ”Ja men om man är uppväxt i det har man patent..”
NEJ DET HAR MAN INTE. Miley har precis som alla andra rätt till detta. Jag undrar hur folk hade reagerat om Miley Cyrus var latino och höll på sådär? ingen hade ju sagt ett jävla skit.
Det är ju för fan ni som tänker såhär som är rasister.

Majoriteten av människorna som har blivit upprörda över det här är svarta människor i USA. Och du kallar dem rasister??? SD och Avpixlat har verkligen gett det ordet en ny och F E L A K T I G innebörd. Och du framstår som ganska korkad.

Tog en titt på framträdandet eftersom det blivit en sådan debatt. Jag tyckte inte jag såg något nytt och vet inte vad folk reagerar på riktigt. En skillnad märkte jag dock och det var att hon sjöng live medan många av hennes föregångare använt sig av playback för att inte flåsa efter allt dansande.

När det handlar om fenomen som t.ex. Harlem Shake, där vita tveklöst gör narr av och förminskar en dans som svarta har ”uppfunnit” och tar på allvar, då är det nog på sin plats att prata rasism, makt och strukturer.
Vad jag börjar fundera över när det gäller Miley är var gränsen går för vem som får identifiera sig som PoC. Får en vit, blond och blåögd iranier (de finns) ”göra” svart kultur? Får hennes svarthåriga syster göra det? Hur fungerar det för någon som är adopterad från Brasilien, med mörk hy, mörkt hår och helsvensk uppväxt? Eller en vit person som adopterats av afrikanska föräldrar och har växt upp i afrikansk kultur? Ska vi gå in och rota i folks bakgrund, uppväxt, etniska ursprung etc, och utefter det bestämma vem som har rätt till vad? Vem ska i så fall agera domare och framförallt: hur ska vi då ta oss IFRÅN detta eviga uppdelande i undergrupper (där grupperna dessutom ständigt ställs emot varandra)?
Om man översätter cultural appropriation till genus: Får en man göra något klassiskt kvinnligt (och göra det väl, och kanske t.o.m. på sitt eget sätt) eller ska alla manliga frisörer avskedas på studs? Jag undrar också när ”var dig själv” slopades till förmån för ”håll dig inom ramen för vad som förväntas av människor av ditt ursprung/kön”.

Det känns som att du avsiktligt låter bli att förstå. Din analogi till genus haltar t ex avsevärt – nej, självklart ska inte alla manliga frisörer avskedas.
Vad det handlar om är snarare att uppmärksamma t ex när kvinnor har ansetts höra hemma i köket för att det är ”kvinnogöra” att laga mat. Samtidigt så har manliga kockar tagit all plats så snart det handlat om imponerande matlagning (Michelinstjärnematlagning alltså). En viss syssla förknippas alltså med kvinnor som grupp och förminskas samtidigt men så snart en man tar tag i det så kan det minsann ta plats i finrummen – då kan det vara professionellt och imponerande och avancerat. Dvs, mannen har en möjlighet att göra något rumsrent, vilket kvinnan inte har.
Samma sak drabbar de svarta om och om igen. När deras community skapar något nytt är det okultiverat och vulgärt ända tills vita artister annekterar det och gör det rumsrent. Problemet är inte att vita artister dras till något som har sina rötter i det svarta communityt – problemet är att de kan bli erkända av etablissemanget för något som de svarta själva inte kan. Detta är något vi alla bär ett ansvar för och när vi viftar bort dessa tydliga orättvisor gör vi oss själva till en del av problemet.

Jag stör mig på hela grejen. Som fan. Jag hänger mycket i fitblr-communityt på tumblr och helt plötsligt är det mängder av folk som slitit av sig sina masker och helt sonika börjat bodyshama Miley. För tydligen duger inte hennes kropp nu. Allt rent ut sagt HAT som riktas mot hennes rumpa är helt galet. Alla dessa individer som tidigare har sagt att ”alla kroppar duger precis som de är!” skall nu håna Mileys rumpa och i samma andra även kalla henne slampa för hon VÅLDTOG ju mer eller mindre den där snubben på scen. What.
Han var ju precis lika med på det själv? Agh. Jag har fnulat på ett blogginlägg om saken själv men inte riktigt orkat sätta mig med det, för det irriterar mig. ALLA DESSA MÄN som har gjort precis det hon gjorde och hyllats för det, men nu skall hela internet sitta och skratta och peka finger och håna och hata för att en ung tjej bestämde sig för att fullständigt spela på sin sexualitet och visa att hon gillar sex?
Vad gäller dansen och hur den hånar svarta (?) håller jag mig utanför.

Jag har dansat mågon form av hiphop/dancehall sedan jag kunde gå och har twerkat på dansgolv både i Norden och i Afrika, utan att vara del av någon hiphop-kultur eller endast ha POC som umgängeskrets. Jag har aldrig mött någon som har varit negativ till mitt rumpskak oavsett setting.
Så på ett individuellt plan känner jag ju bara va? Ska min glädje (dansen) här i livet ha restriktioner pga min hudfärg/sociala status?
Jag förstår ju att världen idag är full av restriktioner på många områden för vissa grupper, men…
Trodde det var just restriktioner som dessa vi försöker ta bort. Så alla har möjlighet att göra vad deras hjärta behagar, oavsett socioekonomisk status/hudfärg/kultur/kön osv.

Tja, fast nu handlar det ju inte om vad en enskild människa gör, nu handlar det om mångmiljonbusiness och på vilket sätt man bygger vidare på sin karriär. Problemen med Mileys dans formulerades bra i länken ovan (det var två som länkade efter varann)
”Essentially, what Miley has done here is indicate that 1. She wants to be sexual and 2. She needs to associate herself with black bodies to do it. By doing this, she in inexplicably intertwining the idea of sexuality as part and parcel of black womanhood; that is, that black women cannot exist without sexuality and vice versa, and that the only acceptable way to be sexual, is to ”be black”. That idea plays into deeply racist ideas about black womanhood, the idea being that black women are wanton and lascivious, and cannot control their expressions of sexuality.”
Sedan, som skribenten nedan också nämner, så HAR Eminem och också Elvis fått en del skit för att de ”tar över” någon annans genre och bringar in the big cash på det. Det har skrikits förr. Skrikits har det också gjort när divor med stora röster kört en rockig klassiker https://www.youtube.com/watch?v=1niTEkP-6eo – men mileys performance har onekligen en snäppet värre dimension. Äh, jag tyckte Rihannas blick sa allt. This is not okey…

För det första så fick Eminem JÄTTEMYCKET skit när han slog igenom. Sen är det säkert många som gör skillnad på Eminem och 8-mile. Han har liksom tagit sig upp den hårda vägen medan Miley blev castad av Disney redan som barn. Sen blir jag kanske mer upprörd på MTV än på Miley som individ. Music television med en väldigt ung målgrupp och i princip alla dom lyfter fram är dåliga förebilder. Men samtidigt, Miley, VAFAN gör hon?? Och Robin Thicke ska vi inte prata om. Ä c k el.

Men, jag håller med i mångt och mycket av det du skriver… men.
Twerking har _inte_ blivit populärt med Miley, eller mer synliggjort. Twerking har fan funnits i evigheter och det är inget man ser ner på. För jag antar att du syftade på twerking?

Jag vet inte det jag, men det beror väll på i vilka kretsar en umgås och rör sig i, för min del får både Elvis, Justin Timberlake, Eminem och Macklemore rejält hårda dängor för sin CA. Men jag håller med om att det är vanligt att män ofta kommer undan med saker kvinnor inte gör, på det stora hela, och det är såklart vidrig (se bara alla de män aka ~konstnärer~ som ursäktas trots att de våldtagit barn och misshandlat kvinnor). Robin Thicke ska vi fan inte ens prata om, vill inte se människan igen i hela mitt liv.
Sedan är min personliga uppfattning att det största problemet med CA egentligen ligger i hur Milley dansar på scenen, utan snarare hur hon (och Justin Bieber) anammar gester och symboler och attribut som hör till de fattiga svarta i USA. De har privilegiet att kunna ”leka” ghetto utan att den sakens skull behöva oroa sig för att de ska bli skjutna på vägen hem, och sedan se gärningsmannen gå fri eftersom ~they where a thug~.
Om det var OKEJ för svarta att ha sin kultur, om det inte sågs ner på av en främst vit media och kulturvärld tror jag inte att det hela skulle vara lika infekterat.

Jag tycker att hela snacket om svarta och vita har gått överstyr i den här frågan, och jag fattar verkligen inte hur det har blivit en snackis angående hennes framträdande. Extreeeemt ofta det är svarta tjejer som bakgrundsdansare när det är den här typen av dans och musik och det är väl helt enkelt för att de som gör det bäst är de som får vara med. Att ens värdera människors hudfärg här tycker jag är att ta i och verkligen försöka göra en höna av en fjäder. Låt oss istället tro att de som dansade bäst fick vara med. Att vita människor har ”godkänt” den här typen av musik och danskultur känns också som att överanalysera då det verkligen inte är en fråga om hudfärg gällande musiken, i alla fall inte idag. Vilka artister ser vi på topplistorna? Är de där för hudfärg eller för att de gör musik folk tycker om? Vad hör vi på radion? Är det enbart vita artister eller vita artister som ”tagit typiskt svart musik och gjort till sin”?
Jag får lite ont i hjärtat över att det här ens diskuteras. Känns som att jag har dragits bakåt massa år i tiden då vi talar om vilka människor som får göra vilka saker beroende på hudfärg.
Däremot kan jag förstå upprörda röster när en ung tjej som varit förebild för så många andra unga tjejer helt plötsligt juckar med ett skumgummifinger mellan benen som då symboliserar en balle och slickar sig runt munnen. Med det sagt innebär inte det att jag är upprörd över detta, för precis som det skrivits mycket här uppe så görs det här av män, så varför inte av kvinnor. Go Miley!

På sätt och vis tycker jag att det är ett smått sinnessjukt snack det här om att ”ta över kulturer”. För det är exakt det racet som alla nazister och rasister i världen kör med. Vill du som vit göra hiphop-musik? Go for it? Vill du som svart spela punk? Kör hårt! Sedan är det klart att det är mycket i världen som bör problematiseras. Men frågan kvarstår ju: vad får jag som vit göra och inte göra? Och ska jag säga till mina svarta systrar att de inte får sjunga annat än soul???

Cultural appropriation eller inte. Det är verkligen inte vår plats som vita, priviligierade (medelklass?)feminister att ta oss tolkningsföreträde i frågan och hävda att det INTE handlar om cultural appropriation. Jag har svårt att förstå begreppet CA och svårt att bedöma förekomsten av det, men det är ju för att jag är vit och priviligierad. Jag saknar egna erfarenheter och jag är dåligt insatt och behöver skaffa mig mer kunskap i frågan. Men en sak vet jag, jag är inte offret för förtrycket här.
Lika lite som vi feminister gillar att män hävdar att det inte existerar något kvinnoförtryck, några könsroller eller någon ojämställdhet har vi rätt att hävda att någon annans upplevelse av förtryck inte är reell. Det är alltid den som känner sig utsatt som ska ha tolkningsföreträde.

Altså…det finns nog ingen människa på denna jord som har fått så mycket skit över det här som eminem.
Att tycka att man rackar ner på Miley men inte lyfter på ögonbrynen när eminem gör samma sak är helt frånvänt. OK att man vill belysa saker genom att överdriva, men snälla nån, det finns gränser.
Det var ju på grund av all skit som eminem utsattes för som uttrycket ”wigger” populariserades. Till och med wikipedia skriver om eminem om du kollar upp ”wigger”.
Blås upp det till nästa stora orättvisa om ni vill, men snälla ha lite verklighetsförankring i alla fall.
Själv tycker jag bara att det luktar hyckleri lång väg om ingen reagerar ett skit på allt som Eminem har blivit utsatt för, utan bara reagerar när Mileys namn nämns under samma omständigheter.

Jag har väldigt svårt att veta hur jag ska förhålla mig till framträdandet. För å ena sidan vill jag bara rycka på axlarna och säga aja, skitsamma låt henne göra vad hon vill. För det vore det lättaste att göra. Men sen börjar jag fundera på det och.. tja, när jag såg det så var min första reaktion avsmak då varken musiken eller scennumret tilltalar mig. Sedan blev jag ledsen över hur Cyrus gör sig själv (eller påverkas göra sig själv) till ett sexuellt objekt och hur detta i sin tur visas uppskattning av Thicke som tycker att det är helt okej att hon gnider sig mot honom och gör de gester hon gör. Jag förstår inte grejen helt enkelt. Är det nyskapande? För det känns som att numret har gjorts flera gånger om av flera olika artister.
När Cyrus går med på den koreografi som görs och utför de sexuellt utmanande gester hon gör så upprätthåller hon i mitt tycke de sociala förväntningarna av henne. Hon förväntas göra det här numret, gå från good girl till bad girl, sen försöker man dölja det bakom ett ”revolterande” beteende och på så vis göra det tillåtet. Samtidigt upprätthåller även Thicke desamma social förväntningar. Han ska stå där och objektifiera, spela cool, ta emot och chilla lite. Det är inte nytt, tvärtom är det extremt uttjatat och jag förstår mig inte på det.
ps. Cyrus har ju annars en väldigt bra röst (även om musiken i sig inte är min personliga smak) men jag tycker att sångprestationen blir lidande av skumhandsken som ska gnidas än här än där. Det är också tråkigt, att talangen ska försvinna bakom objektifieringen.

”när vita tar över det som svarta kört länge”… allvarligt?? Vita och svarta… vi och dom…
om det är någon som ska ha skit här så är det samhället som bestämmer vad som accepteras och när.
Jag har full förståelse att vita människor vill spela svart musik, den är ju grym? Ska inte en vit person få spela svart musik och lyckas bara för att hen är vit? (och tvärs om)
Gillar fortfarande inte tanken på att skilja människor åt för att vi har olika hudfärg… vi är människor, vissa spelar musik och vilken färg vi har på kroppen ska inte definiera vem som är bra och vem som ska lyckas..
Önskar att det kunde vara så enkelt

Håller inte med om det här alls, tycker det är coolt när människor kan dansa oavsett dans och hudfärg, tycker de här diskussionerna bara blir fler och fler och ballar ur mer och mer.
Det sorgliga enligt mig i detta är hur Miley framställer sig som ett objekt och att hon ens vill stå på scen med honom efter hans vidriga video och skandalösa kvinnosyn.
Eminem fick hur mkt skit som helst för att han var vit och gjorde hiphop, det är rasism tycker jag. Han var fattig och uppvuxen i samma område som afroamerikanarna och umgås i princip bara med dessa, helt naturligt att han också fann ett intresse för hiphop då. Det är hans kultur lika mycket som deras (om man nu ska envisas med att dela in folk i grupper).

Hon såg verkligen helt klumpig ut och öppnade sin käft hela tiden och betedde sig jätte oprofessionellt. det var verkligen akward att titta på både på henne och den andra killen som sjöng med henne. mansgris.

Det där tycker jag är intressant för Robin Thickes video gjorde mig så jävla förbannad så jag började googla efter information och uttalanden av honom kring videon. Enligt honom själv är det meningen att driva med allt som är tabu och anses vara kvinnoförnedring, därför att han (och Pharell samt T.I) anser sig vara perfekta personer att driva med ämnet då de alla tre är lyckligt gifta med barn.
Jag håller inte med alls. Jag tycker inte att videon är rolig. Eller att de är de perfekta männen för jobbet. Jag var inte ens medveten om att de var gifta med barn alla tre, vilket fler än jag verkar ha missat och då missar man poängen med videon också. Fast det gör man nog ändå, då jag som sagt inte ens tycker att videon är ironiserande eller träffsäker.
Här är exempelvis ett uttalande Thicke ska ha gjort angående videon – ”Asked about the racy content of the video, Thicke responded: ”We tried to do everything that was taboo. Bestiality, drug injections, and everything that is completely derogatory towards women. Because all three of us are happily married with children, we were like, ’We’re the perfect guys to make fun of this.’ People say, ’Hey, do you think this is degrading to women?’ I’m like, ’Of course it is. What a pleasure it is to degrade a woman. I’ve never gotten to do that before. I’ve always respected women.'”
Vidrigt.
(sry om inlägget blev lite flummigt, klockan är kvart i ett på natten och jag är aptrött)

Jag skulle skämmas ögonen ur mig om jag hade en make som Thicke. Han är väl för det första nästan dubbelt så gammal som både Curys och nakenmodellerna som han använder sig av i sina musikvideos. Dessutom är han pappa till en liten son (usel förebild) och han borde, tillsammans med många fler manliga artister, kunna sälja sin musik utan nakna kvinnors draghjälp.
Vad gäller Curys så är hon ganska alldaglig i sitt utseende och dessutom kan hon inte sjunga (falskare sång än på galan har jag sällan hört), vilket sannolikt gör att hon måste anspela på manlig sexualitet för att ens få någon uppmärksamhet.

Vita feministers kommentarer på analyser som inte tar upp rasism: ”åååh vad bra skrivet, det här har jag inte tänkt på förut men allt låter så vettigt och jag lär mig så mycket!! :)))”
Vita feministers kommentarer på analyser som behandlar rasism: ”eeeh det här är jag inte insatt i och har aldrig reflekterat över. Allt låter överdrivet. Det här tror jag inte på.”

Hur menar du nu? Iranier har ofta vit hudfärg, ja. Det gör dem inte till vita i den bemärkelsen vi pratar om. Människor från mellanöstern har ofta vit hy (särskilt om de bor här i Sverige där vi inte har det lika soligt), men det gör inte att vi har samma utseende som det nordeuropeiskt vita som avses när vi pratar ”vita”.
Tro mig, det är en tydlig skillnad redan för små barn. Jag blev till exempel mobbad under hela min grundskoletid och kallad för allt från apa till svartskalle. Vid ett tillfälle när jag påpekade att min aktuella mobbare hade mörkare hudfärg än jag (jag är väldigt blek) och lika mörkt hår som jag så slogs detta bort med det självklara uttalandet att han var ju minsann svensk så det var skillnad. Jag är alltså född i Sverige och har alltid varit svensk medborgare men skillnaden var ändå tydlig. Mitt mörka hår och min ljusa hy är inte vad som gör det uppenbart att jag har en annan etnicitet – det ligger så mycket mer information i mitt utseende som gör att ingen nånsin har gissat på att jag skulle vara från Sverige. Var vänlig och förminska inte detta uppenbara faktum som jag faktiskt får ta skit för så gott som dagligen bara för att du inte har lust att erkänna att ”vit” inte är ett såpass simpelt begrepp att det bara innehåller hudfärg.

Älskar att du skriver detta. Varför reagerar ingen på det när det är Eminem liksom? Har alltid känts som att det är nåt som skaver när folk pratar om Mileys cultural appropriation. Det känns som jag har sett det förr men att ingen reagerar förrän nu, som du säger, när det är en ung tjej (som tidigare varit Disneyskådis dessutom). Men jag vill inte avblåsa kritiken mot henne helt och hållet för jag är inte den med tolkningsföreträde i denna fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *