Kategorier
diskussion & debatt

Är du lönsam, lille vän?

Det enda som skavde med Jason Timbuktus tal var att han kände sig nödgad att bevisa sin svenskhet med sitt pass. Han måste bevisa att han har rätt att vara här. Att han förtjänat sin plats. Precis som Tavakoli som redogjorde för hur mycket nytta han gjort i Sverige sen sin ankomst och hur mycket Sverige har tjänat på att han kom hit. Men jag förstår dem, jag förstår att det är det enda sättet för dem att känna att de får finnas i en tid där människors värde beräknas i lönsamhet. Där en av Sveriges största dagstidningar kan trycka rasistiska annonser där invandringens ”nackdelar” och ekonomiska belastning kan presenteras och debatteras. (ÄNNU EN GÅNG)
Nej, jag tycker inte alls det är en debatt vi ”måste ta” eller uppmärksamma för vi har ju tamejfan inte debatterat nåt annat de senaste åren. Sen SD kravlade fram från avskrädeshögen så har invandringen debatterats till leda och alltid ur samma perspektiv; ”hur mycket invandring tål Sverige?” Hur mycket kostar de? Hur mycket sliter de på Sverige? Tar de våra jobb och våra tjejer? Man ställer flyktingar mot äldrevården, invandrarna mot sjukvården. ”De tar pengar från våra egna!” (varför inte ställa flyktingarna mot typ byggandet av nya onödiga motorvägar eller hysteriska politikerlöner istället?)
 Man FÅR visst tala om dessa frågor i det här landet och det talas så att öronen blöder. 
Så nej, vi måste verkligen inte ta debatten nåt mer. Vi måste verkligen inte diskutera människors lönsamhet. Vi måste verkligen inte debattera huruvida invandringen kostar pengar eller inte för det är ovärdigt för ett samhälle som Sverige har byggt upp. Vad vi KAN debattera är huruvida det är rimligt att värdera varandra efter lönsamhet eller kostnad, vad det beror på och hur vi kan få svenska folket att förstå att den typen av människosyn inte är förenligt med vår svenska kultur. Om vi nu ska definiera vad som är ”svenskt”.
ghaz ghaz2 ghaz3

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Är du lönsam, lille vän?”

Det antagande inom ekonomin som man inte kan ta bort är tyvärr maximal nytta. Ekonomiska beräkningar av kostnader och nytta kan vägleda beslutsfattare, och där kan ett genusperspektiv vara bidra med ett område som heter beteendeekonomi. När det gäller ekonomi so jämför man inte individer utan just grupper.

Det blir lite parodiskt när en liberal tidning tänjer på gränserna för vad som är OK. På samma sätt som en god socialist är en som ”gör nytta” och betalar skatt, så borde en god liberals mantra vara ”ansvar under sina liberala friheter”. DN misslyckas med detta totalt.
Det största problemet är att en grupp i samhället har tappat all tro på media. Först klagar dem på att invandring inte debatteras, när det debatteras så klagar dem på att fakta inte läggs fram, när fakta läggs fram så klagar de på att det är ”fel” fakta. De kommer inte vara nöjda förrän det förs en rent rasistisk debatt. Tills dess är de nog nöjda med iaf få publicera sina fakta som reklam.
Sedan å andra sidan måste det få föras en debatt om hur lönsamma svenska medborgare är eftersom det är grunden för all ekonomisk politisk debatt (och även moralisk). Solidaritet, jämlikhet, åldringsvård o.s.v. blir bara floskelord om inte Sverige har människor som betalar skatt (vilket inte är en naturlag). Däremot skall man vara försiktig när man debatterar den på grunden av ras, kön, ålder o.s.v. eftersom det är lätt att skapa ett moment 22 (Att skrika ”invandrare jobbar inte” är det bästa sättet att få arbetsgivare att ge fan i att anställa invandrare).

De ”fakta” som lades fram i DN-annonsen var tyvärr inte fakta. Manipulerade och fabricerade siffor, gjorda för att missleda och förstärka redan existerande hat och fördomar.
Och det är ÄNDÅ inte det som är poängen med denna debatt, att ens prata om detta känns avigt då det förflyttar diskussionen över till rasisternas spelplan med DERAS retorik.
Poängen är att lönsamhet har ingenting att göra med människovärde.

Debatten är ungefär hur sunkig som helst och den problematiserar människor.
Däremot kan man lyssna. Att ”ta debatten” och i sanning lyssna är inte samma sak. Det finns alltid en anledning till att folk vänder sig mot folk,
och det brukar i regel vara för att man glömt vem den riktiga fienden är.

Tycker att det är hemskt hur hela den här mentaliteten genomsyrar det svenska samhället och tyvärr är det ju inte bara invandrare som råkar ut för det, även om de har det värst, utan även sjuka och arbetslösa.
Idag handlar allting bara om att man ska arbeta och göra rätt för sig och gör man inte det ska man till varje pris redovisa för att man har gjort rätt för sin ersättning. Är man sjuk måste man försvara varför man inte kan jobba och utreda varje millimeter av lämplig arbetsförmåga. Är man arbetslös måste man hela tiden försvara varför man inte har ett jobb och numera redovisa varje sökt jobb för att bevisa att man inte bara sitter hemma på kammaren och pillar sig i naveln.
Nåde den som inte är lönsam och bara kostar pengar!
Var precis samma mentalitet i det underbara Tyskland där man genom propaganda ville visa på hur utvecklingsstörda bara kostade pengar för det stackars tyska folket och hur olönsamma de utvecklingsstörda var i gengäld som inte kunde göra någonting, och därmed var det en barmhärtighet och en ursäkt att gasa ihjäl dem.
Vidrigt är vad det är när allting bara ska handla om pengar.

Och rasismen kommer nog tyvärr fortsätta att öka så länge det svenska diskussionsklimatet är så mycket till höger.
Finns ett uttryck att bakom varje fascistisk strömming står en misslyckad arbetarrörelse och jag tror det ligger mycket i.
Jag menar vad tror folk ska hända när sossarna köpt moderaternas arbetslinje och resten av vänstern främst riktar sin retorik mot den akademiska medelklassen? Vänstern måste komma med ett alternativ till Jimmie Åkesson annars är vi körda likt övriga Europa där fascisterna vunnit mark.

Alltid ställa förtryckta mot förtryckta. Ska vi hjälpa denna utsatta grupp eller denna? Istället för att ta resurserna från annat håll, typ alla rikingar.
När vi har infört medborgarlön och inkomstklyftorna är typ totalt utsuddade, först då kan jag börja köpa att vi ska prioritera vilken grupp som ska hjälpas. Men tills dess – LÅT DE RIKA BETALA (typ jag).

Det jag ser som tragiskt i vårt samhälle att vi alltid oavsett om det är en sjukskriven, pensionär, elev, invandrare osv. måste diskutera dess lönsamhet som att den suger ut samhället på pengar. Jag är så trött på att vi alltid ska se människor som vandrande pengapåsar.

Detta var bland det bästa inlägg jag läst iår.
Du är så grym på att effektivt få fram det oerhörda och obemärkta som en inte tänkt på… tack gode G för din blogg!!
Dessutom vet jag mina syskon läser här dagligen. Vilket betyder de ändrat sitt sätt mot mina barn – eftersom jag och partnern har samma barnsyn som du (typisch) och syskonen inte har egna än.. heaven!

Jag tycker inte att det är alls samma sak som i Tavakolis text. Jag fattade det mer som om Timbuktu själv kritiserade att han måste ha det där passet som bevis. Att det är sjukt att en samling papper säger att han har mer rätt att vara här.
Jag reagerade i och för sig lite på slutet, att han sa att han alltid kommer vara med och bygga osv. Men att ”ge Sverige sitt liv”, det är väl vad invandrare gör/tvingas göra (och så tolkade jag talet. Inte som att han ville bevisa hur duktig han är, hur mycket han bidragit med).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *