Kategorier
diskussion & debatt

Då kommer någon där…

Idag ska de små trollen vara ”sankta lucia”. Tamlin kanske är en pepparkakslucia vi får se, jag köpte en pepparkaksklänning iallafall och en krona och Ninja har ju sina gamla saker från förra året.

Apropå förra året, på förra förskolan, så körde de Lucia utan oss. Alltså helt utan några föräldrar överhuvudtaget för de tyckte att luciauppträdande och föräldrafika och massa släktingar som oh’ar och ah’ar och tar kort mest bara var stressigt för ungarna och att det blir mysigare om de har Lucia utan oss. Och jag håller med om det.

Kanske borde jag föreslå det för nästa år på den här förskolan? Låta ungarna ha luciakläder hela dagen och mysa med varandra? I år ska spektaklet nämligen uppvisas utomhus med overaller och trädda lucialinnen utanpå och blask och blåst och kyla.

lucia2

Apropå Lucia: alla ni som fotograferar på Lucia och sen lägger upp bilderna på facebook och andra sociala medier, sluta med det! Har ni tänkt på att fråga alla barns föräldrar om de är ok med att exponera sina barn? Har ni tänkt på att en del barn har skyddad identitet eller på andra sätt inte vill eller får synas offentligt?
Ta ansvar! Blurra ansikten ordentligt eller låt helt enkelt bli att posta bilder på barn vars tillstånd ni ej fått.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Då kommer någon där…”

Ursnygg bild! Vilket geni knäckte idén om att vara ute? Upplys dem om att andra förskolor begränsar antalet släkt och vänner till föräldrar och syskon istället så att de kan vara inomhus. Ta kort på andras barn och publicera utan tillstånd borde vara olagligt.

i vår kommun är det fotoförbud på förskolor, som dock upphävs på vissa förskolor just under lucia. Inte på vår dock. Mest troligt för att mitt barn och jag lever med skyddad identitet, eventuellt är det fler barn, det vet jag inte. Innan de började påminde dessutom personalen om detta, samt berättade att personalen fotodokumenterade så det finns ju möjlighet att se bilderna på förskolan.
Tror du inte att nån jäkla morsa stod och filmade med mobilen ändå, jag sa åt henne då blev hon skitsur.
Men va fan, kan man fatta att det är med andras liv som insats man filmar/fotar och lägger upp.
I övrigt: håller med om att köra utan föräldrar. Men utomhuslucia är ju så himla mysigt 🙂

Snygg bild! Du är djävligt skicklig 🙂
Snacka om att tiderna har förändrats, nu med internet och Facebook/instagram. När jag var barn var föräldrarna med och vi sjöng för dem och de tog kort med sina analoga kameror och nu har jag bilder på andra barn och de har bilder på mig, men inget man behöver oroa sig över skall hamna på internet. Jag saknar den där lite mer analoga tiden. Och att få sjunga inför föräldrarna var ju en stor grej, man var jättestolt när man stod där med sitt lilla elektriska ljus och skrålade.

På mina barns förskola firades Lucia igår kl 17 utomhus och det var supermysigt med marschaller och tända ljus i mörkret och mys med efterföljande fika. Vi hade ju dock tur med vädret. Förra året var det dessutom snö vilket förhöjde myset ytterligare. Var inte så snabba med att förkasta. Och ang fotograferandet så håller jag fullständigt med. Fota gärna era egna barn för sig men låt mina vara! En ide är att personalen istället kunde fotografera på alla för att de kan gallra ut de barn som inte får vara med på bild, resten av bilderna kan de ha uppsatta på förskolan för barnens skull.

Alltså, grejen med skyddad identitet är att det ska vara hemligt vilka som har det. Om vissa barn inte förekommer på bild, fastän alla andra gör det, går det ju att lista ut vilka familjer som berörs och det i sig innebär en fara.

På min dotters förskola hade de luciafirande i onsdags. Hon går på ”småbarnsavdelningen” dvs. 1-2 år och dom pedagogerna bestämde att de firade lucia utan föräldrars närvarande dels för att de inte riktigt förstår vad det är dom gör samt att det ofta brukar vara så att barnen vill springa till föräldrarna när de ska stå och sjunga där framme med alla andra barn.
Jag tycker det var helt fantastiskt. Jag tycker att det är bättre att barnen får mysa tillsammans än att det ska vara en massa föräldrar och släkt med och ta en massa bilder på dem.
Och det du skriver om att ta bilder på andras barn och lägga upp, WORD!
Även fast jag har valt att lägga upp bilder på min dotter både på FB och Instagram vill jag inte att en massa andra ska lägga upp bilder på henne. Jag kan alltid välja vilka bilder jag vill lägga upp och inte.

Jag har ingen direkt åsikt om luciatåg, jag kan tycka att det är OK både med och utan föräldrar men att för riktigt små barn är det kanske inte så intressant oavsett utan på en förskola är det väl mest 4-5 åringarna som verkligen kan tycka det är kul med luciatåg ändå. Jag har varit med min dotter på Öppis på luciafirande och hon hade pepparkakspyjamas och mössa och tomtade runt i den och valde att amma när det var dags att tåga. Det funkade bra där att de barn som ville sjunga fick ha luciatåg och de som inte ville fick sitta med föräldrarna och titta och alla sjöng alla sånger även vi som tittade.

”Det funkade bra där att de barn som ville sjunga fick ha luciatåg och de som inte ville fick sitta med föräldrarna och titta och alla sjöng alla sånger även vi som tittade.”
Fast precis just så fungerar det på mina barns förskola också. Jättekul, avslappat och ännu ett trevligt tillfälle för föräldrarna att träffa de barn som går på förskolan, andra föräldrar och syskon som slutat/inte börjat ännu. De allra flesta barnen tycker det är jättekul och har övat, pyntat och donat i veckor för att vi ska komma. De flesta barnen är med hela tiden. Ett par brukar välja att gå och sitta i knät på sina föräldrar istället och då är det helt okej med. En bra förskola ordnar det med fokus på barnens behov tror jag. Kanske är det för att vi är ett kooperativ som är vana att umgås alla. Även med föräldrar, ha fester och utflykter ihop. Men skulle kännas som en stor förlust om man förbjöd föräldrar och syskon att komma.

När jag var liten ÄLSKADE jag när vi hade uppträdande för föräldrar eller för skolan. Det var så högtidligt, pirrigt och roligt o fika brukade man få också. Skulle tyckt det var jättetråkigt om föräldrarna inte skulle få komma.

På vår föris går de inte lucia utan får titta på luciatåg. Det kommer barn från skolan och går luciatåg. Dels för att de mindre barnen ska få en mysig stund tillsammans och dels för att de ska slippa pressen med att det sitter ett gäng föräldrar som vill se på de alla fina söta barnen!
Jättefin tanke tycker jag. Vårt barn är lite för liten för att sätta saken i perspektiv men de lite äldre barnen tycker det är jätteroligt att det kommer några som ska uppträda bara för dem!

Vårt barn hade lussefirande igår. Föräldrar o släkt var inbjudna, men det var inte barnen som lussade utan personalen. Vi tittade tillsammans med barnen, och de barn som ville gick upp och dansade eller sjöng. Sen hade de barn som ville luciakläder men det kändes som att det var nog med stress för barnen att möblerna flyttats och att det var massor av folk där, så jag tycker det var ett bra beslut. Kul också att personalen bjöd på sig själva.

Jag tycker att firande utomhus brukar vara mycket bättre för barnen än inomhus. Inte lika många som bryter ihop, inte lika trångt och eländigt varmt. Overall under kläderna funkar utmärkt.
Sämsta sortens firande: inomhus på morgonen. Barnen blir förvirrade när föräldrarna inte går, stimmar runt och blir sedan helt upp och ner och jätteledsna när föräldrarna går. I värsta fall är hela dagen förstörd för barnet.
Bästa firandet: utomhus på eftermiddagen. Personalen klär på barnen, föräldrarna tittar på firandet ute, fikar tillsammans med sitt barn och går sedan hem. Om föräldrarna fryser får de väl klä på sig. Huvudsaken är att det blir så bra som möjligt för barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *