Kategorier
diskussion & debatt

Lucia; ett utseendefixerat jippo som cementerar ideal

Jag älskar traditioner. Traditioner (och kultur) för oss samman, skapar en ”vi-känsla”, ett sammanhang, en gemenskap. Men traditioner förändras hela tiden. Utvecklas i takt med människorna som utövar dem och kulturen de lever i.

Lucia är en av mina favorithögtider. En försmak av julen med en tydlig doft av hedendom. Och ungarna älskar det också. Att få klä ut sig, att få pyssla, pepparkakor och lussebullar och sånger och ljus och allt är så himla mysigt och fint. Och det är ju självklart att alla ungar (och alla som vill såklart) ska få ta del av allt det här mysiga utan en massa regler och krav.

Men jag ser gärna en uppdatering för Lucia har en ganska illa lukt om man inte stirrar sig blind på allt det där mysiga. Det är liksom ingenting annat än en (o)hederlig jävla popularitetstävling som går stick i stäv med budskapet vi egentligen ska förmedla i skolorna. Och den biten kan vi skrota helt tycker jag.

Ett utseendefixerat jippo som cementerar ideal och normer och som utesluter alla som inte passar in. Som ytterligare trycker ner flickors självkänsla och reducerar dem till objekt.

Flickorna ska bedömas och värderas. Sättas upp till beskådan och så ska svenska folken rösta fram den som behagar mest.

Kan det bli mer stereotypt än så?

Jag skulle vilja se fler än en Lucia i tågen. Varför inte ett tåg med bara Lucior? Eller ingen alls kanske, utan bara tärnor? Måste EN person stå längst fram som ett kuttersmycke? Vanlig kör-formation borde ju funka fint? Var är alla män? Om vi ska tjata om traditioner så är det ju så att de första Luciatågen utfördes av just män. Inte kvinnor. Inga kvinnor alls. Inte ens Lucian.

20131213-155216.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Lucia; ett utseendefixerat jippo som cementerar ideal”

När jag var liten minns jag att alla fick välja själva vad de skulle vara. Varför slutar en med det för? Så himla fint ju! Jag fick fortfarande vara tärna dock för vi hade ingen luciakrona hemma men ändå. Så trött på detta ständiga bedömande av kvinnor över jävla allt.

Din fråga skulle ju inte göra något bättre. Då skulle det bara vara en popularitetstävling som går ut på att den som sjunger vackrast är bra nog att bli Lucia. LD skriver om hur det inte ska handla om popularitet, vem som är bäst/vackrast/duktigast utan snarare om gemenskap och att ALLA ska få vara med och ta del av firandet utan att bedömas.
Och att det ska vara en långhårig blondin dog ut när jag gick i sjunde klass, dvs sju år sedan (i alla fall på den bondiga lilla lantskolan jag gick på utanför en liten stad på landet).

Fast eftersom hela luciafirandet handlar om helgonet Lucia, en flicka som torterades till döds ca,så är det ju inte så märkligt att en flicka/kvinna representerar henne och står längst fram.
Sen borde såklart inte Lucian röstas fram av skolor/städer utan typ lottas fram bland de som vill.

Jag minns inte så mycket av min barndoms Luciafirande. Har för mig att alla fick vara Lucia när jag gick på dagis. (”Lögn och förtal!”, säger nu den konservative. ”Det här tjafset om att alla skall få vara med och bryta normer är det dagens PK-elit som tjatat sig till, sådär var det inte innan massinvandringen / genusinvandringen som var den egentliga katastrofen år 2000.”) På skolan minns jag däremot att vi skulle ha en Lucia som skulle röstas fram ur gymnasiet. Ett år framstår extra tydligt: Jag som inte kände någon på gymnasiet eller ens kände till någons namn fick fråga andra vem de skulle rösta på. Alla skulle rösta på någon vars namn jag inte kunde stava till. Genansen över min oskunskap/dagdrömmarna att bli utvald som Askungen. 😀
Nu har jag totalt slutat bry mig på ett personligt plan eftersom det inte har någon påverkan på mitt liv längre. Om jag känner efter extra hårt känns det nog som att jag gillar Luciahögtiden eftersom det är så hedniskt mysigt att försöka tvinga bort mörker med stearinljus, pepparkakor och kryddat vin. Luciatåg däremot tycker jag inte om eftersom sonen inte gillar dem, och tycker fortfarande inte om tävlingar av den typen någonstans.

Min make, som nu är pensionerad var Lucia på sin arbetsplats ett år på 70-talet. Anledningen var att han erbjöd sig att vara det och resten av personalen tyckte det var en utmärkt idé.

Håhåjaja. Jag älskar att kolla på lussetåg nu men jag minns hur det var i låg-, mellan-, och högstadiet när ”the prettiest girl” skulle röstas fram till ljusdrottningen och man visste att det aldrig skulle bli en själv för att man inte passade in i kategorin direkt. Därför ville jag alltid vara tomte (till mångas förvåning) och det känns som att det i allmänhet hade varit soft om man kunnat ändra om rollerna i tåget lite för att slippa det där extremt uttjatade sättet som det ska se ut på.

Jag måste säga att jag tycker att det är himla spännande att folk seriöst tror att detta är något vi göra för våra barns skull och inte för vuxna människors skull. Visst, det finns säkert en massa barn som tycker det är skoj men jag tvivlar på att det skulle vara någon stor grej om det inte blev av eller inte gjordes enligt tradition.

Fast SVTs Lucia hade kort hår o tåget innehöll flera män, klädda i linnen o glittriga strutar.
I Malmö väljs Lucian ut av en jury och man nominerar själv den man tycker skulle passa genom att fylla i ett formulär där den största delen går ut på att beskriva den nominerades personlighet. Utgallringsprocessen är inte offentlig, tåget innehåller lika många män som kvinnor och i år hade Lucian kolsvart hår. Jag känner mig helt ok med Malmömetoden. Men visst Lucian är ju fortfarande en kvinna. Det lär väl inte ändras i första taget….

I år har det i Göteborg har den traditionsenliga luciatävlingen där en röstar på stora bilder som sitter i nordstan på leende luciakandidater, istället bytts ut mot att en fått rösta på inspelade röster som vem som helst har kunnat få vara med och bidragit till. På det viset röstades det fram en lucia plus tärnor och i nordstan har endast deras munnar synts istället för uppiffade leende ansikten, så man har röstat på att höra en röst istället för att gå på utseende. Tyvärr kom inga killar med i år, men bra förändring ändå tycker jag!

När jag gick musikutbildning var Lucia det sämsta, för man kunde typ inte vara med och sjunga eftersom man står så separerad från alla andra och inte hör något. Bara tärnor vore nice. Stilrent med både herrar och damer klädda i vitt <3

Har gått min beskärda del av luciatåg pga sjöng mycket i mitt tidigare liv och jag håller helt med. Lucia-rollen är ju den sämsta i hela tåget, skulle aldrig i livet velat vara lucia på den tiden det begav sig.
1) Den vidriga kronan med dels värmen från alla ljus, dels stearinen som rinner ner i håret och i ansiktet om man har otur, och obekvämt dessutom (beror ju i och för sig på vilken typ av krona man har, men många av de traditionella är både tunga och osköna, skaver och klämmer)
2) Man kan inte sjunga+ måste dessutom vara tyst i sånger som sjungs till lucian
3) Extremt sällan lucian sjunger några solopartier/sånger (i varje fall i de tåg jag gått).
Sen , jag har så svårt att hetsa upp mig över detta med att det bara får vara en lucia – det finns bara en fanbärare på första maj, det är bara en som går i täten och leder en musikkår, alla kan inte spela huvudrollen i en föreställning, alla kan inte vara solister utan en del får sjunga i kören…
Handlar det om barn är det givetvis en helt annan sak.

Håller med dig på alla punkter, fast det känns överflödigt att säga det. Själva Lucia-firandet undrar jag dessutom vart det kommer ifrån, för vad jag vet är det en svensk tradition och hur kan det då komma från helgonet Lucia, om inga andra länder firar det?
Skrev själv ett inlägg om det på min blogg för några veckor sedan, apropå Lucia och popularitetstävlingar osv, berättade klart och tydligt om vad jag tyckte om det. Sedan tryckte jag upp lappar och satte upp på skolan, mot reglerna tydligen, men skolan bryter ju mot sin egen likabehandlingsplan så jag tänkte att om diskussionen togs upp kunde jag ju ta den. Kan ju säga att folk läste inlägget men att det inte ledde till mycket annat än att en av tre lucior lottades fram bland endast tjejer. Så det ledde ju inte till särskilt mycket, tyvärr. Men jag gjorde vad jag kunde och orkade, men gjorde ändå ett tydligt statement och det tror jag är viktigt.
http://madsonart.wordpress.com/2013/11/18/blabarspannkakor-och-lite-jamstalldhets-rant-pa-det-tack/

Jag skrev lite grann om Lucia bakåt i tiden på min blogg, lite kort kan man säga att förr när vi gick efter den Julianska kalendern så var den 13e december samma dag som vintersolståndet (runt 21 dec nutid) vilket är den längsta natten. Precis som vid midsommar härjade det otyg ute, bland annat den elaka kvinnan Lussi eller Lussegubbe (beroende på var i Sverige). Natten kallades Lussinatt och det påstås att traditionen med en kvinnlig ljusbringare kommer ifrån en hednisk ljusgudinna (för att mota bort mörkret). När Sverige började kristnas runt 1200-1300 så dök Lucia upp och snart började 13 dec kopplas till henne, det var också 13 december som grisen skulle slaktas och de flesta julförberedelser skulle vara gjorda. Med andra ord lades en kristen högtid typ ovanpå en hednisk, som med alla andra högtider.

Håller med dig på alla punkter, fast det känns överflödigt att säga det. Själva Lucia-firandet undrar jag dessutom vart det kommer ifrån, för vad jag vet är det en svensk tradition och hur kan det då komma från helgonet Lucia, om inga andra länder firar det?
Skrev själv ett inlägg om allt detta på min blogg för några veckor sedan, apropå Lucia och popularitetstävlingar osv, berättade klart och tydligt om vad jag tyckte om det. Sedan tryckte jag upp lappar och satte upp på skolan, mot reglerna tydligen, men skolan bryter ju mot sin egen likabehandlingsplan så jag tänkte att om diskussionen togs upp kunde jag ju ta den. Kan ju säga att folk läste inlägget men att det inte ledde till mycket annat än att en av tre lucior lottades fram bland endast tjejer. Så det ledde ju inte till särskilt mycket, tyvärr. Men jag gjorde vad jag kunde och orkade, men gjorde ändå ett tydligt statement och det tror jag är viktigt.
http://madsonart.wordpress.com/2013/11/18/blabarspannkakor-och-lite-jamstalldhets-rant-pa-det-tack/

Jag minns luciafirandet i trean, jag hatade kjol och klänning och tvärvägrade vara tärna. Efter mycket protesterande fick jag vara tomte, fast enligt de vuxna var jag ”tomtemor” och fick servera gröt till nissarna. Är det inte popularitetshets som gäller så är det hysteriskt befästande av könsroller.

tänkte exakt på detta igår.
I skolans luciatåg (som består av oss, estet-musiker) fick de i trean som ville vara lucia, bli vald genom att lotta. Dock fick ingen kille ens ställa upp som ”kandidat” för att bli Lucia.
”Här ska vi vara traditionella” sa min mentor. Stjärngossar hade vi dock såklart…
På kvällen, luciakonserten som bestod av kommunens musikskola och esteterna, alltså när det var ”för allmänheten” hade kommunens lucia röstats fram. Genom lite kort information och ett foto i tidningen fick man då välja vem som skulle bli lucia. Sen fick lucian applåder och ett smycke och grejer som ”tack” av kyrkan/musikskolan. Jag undrade/undrar VARFÖR? Varför ge eloge till lucian som faktiskt inte gör någonting. Bara ska se fin ut liksom…?
När jag gick i 9:an, i ”min by” röstades lucian också fram. Troligtvis blev hon vald för att hon var den längsta tjejen och hade väldigt långt hår…
När jag gick på dagis, samt i lågstadiet var det inte bara en lucia iallafall haha.

Jag ville aldrig vara tärna (eller Lucia), ville mycket hellre vara pepparkaksgubbe eller tomte. Dock fick jag aldrig det. Har ett vagt minne av att jag kanske fick vara tomte en gång, men aldrig pepparkaksgubbe eller stjärngosse (de hade ju roliga stjärnspön hallå!). Så dåligt.
Om jag skaffar barn så ska jag absolut propsa på att de åtminstone får ha den roll de vill ha i Luciatåget.

På mitt universitet har ekonomihögskolans styrelse varje år ett luciatåg. Alla medlemmar får rösta, och i år blev en av killarna lucia. Längst av alla och med ett lucialinne som slutade ovanför fotknölarna! Några av tjejerna var dessutom stjärngossar 🙂

I halmstad var årets röstning på lucia klockren – inga bilder utan bara en snutt där var och en av kandidaterna sjöng (lokaltidningens hemsida). Så folket röstade på sången och inte utseendet. Mycket smart. Och den med bäst sångröst blev lucia.

När jag gick i lågstadiet fick alla som ville (eller alla flickor) vara Lucia. Tycker inte det är nödvändigt om det är äldre barn. Om man lyfter fram historien bakom i stället för skönhetstävlingen blir det ju inte så konstigt att bara en person är Lucia. Minns att vi fick läsa om hennes öde och det var ju otroligt spännande.

Se mitt svar till Madde Schwedaan angående hur firandet såg ut från början, om det nu skulle handla om att bevara traditioner. Klicka gärna på länken också och se ett foto på ett hederligt gammalt Luciafirande från 1920-talet med inte mindre än fyra Lucior i tåget.

Jag tycker varken Lucia eller Jul(eller andra högtider för den delen) ska firas i skolan. Tradition och kultur i all ära, men håll sånt utanför skolans gränser.
”jag vågar påstå att vår luciatradition handlar ganska lite om helgonet från syracusa.” I grund och botten gör det väl ändå det? Sen att barnen inte ens vet varför de firar lucia är ju löjligt? Varför fira något man inte ens vet vad det handlar om? Varför inte göra någon annan mysig, sammanförande aktivitet som varken inkluderar helgon eller frälsare? Bara för det är tradition betyder inte att det är rätt att fortsätta med det i modernare tider där religionsfrihet blir alltmer viktigt.
Jag tycker man ska skippa alla aktiviteter som har med religion(och traditioner med religiösa grunder) att göra från skolan! Sen om vissa familjer vill fira högtider och traditioner, kan detta ske i hemmet där andras barn inte exponeras för det.

Minns förresten att i sexan var det lite töntigt att vilja vara Lucia eller tärna.. Ville man vara cool skulle man vara tomte, -som killarna. Och absolut supertöntigt var det ju med stjärngossar, killar i klänning liksom. Alltid fanns det någon regel att rätta sig efter.

Håller verkligen med!
När jag gick på dagis och lågstadium (sent 90-tal, tidigt 2000-tal) fick alla vara vad de ville, inkl. lucia, oavsett kön eller antal. Från mellanstadiet och uppåt fick tjejer nominera sig själva och lucia röstades sedan fram av elever, vilket ju är hemskt och känns så himla high school prom queen.
Lucia är väl, som alla andra högtider, väldigt mysig men jag tycker inte det ska firas i skolan eftersom denna ska vara religiöst neutral och obunden.

Håller så med dig! Har diskuterat detta med flera vänner i år, som tyckt att vi inte ska ändra på våra ”fina, mysiga traditioner”. Men som du skriver, det måste ju förändras! För VI förändras. Och samhället.
Och jag tror definitivt inte att NÅGON av mina vänner skulle bli glad om det blev som det var från början, alltså att det enbart var män som var med i Lucia-tågen. Då hade man ju istället klagat på det. Nej. Människor som tycker att ”traditioner är viktiga, det ska inte ändras!” och inte är villiga att ta reda på vad deras traditioner KOMMER ifrån, det gör mig så trött.
Alla som vill ska få vara med. Och alla ska få välja själva om dom vill vara lucia, tärna, stjärngosse (eller tomte/pepparkaksgubbe för de som väljer att ha kvar det)

Jag tror många gånger det blir alldeles för ”hypat” kring lucia. Om folk hade en mer avslappnad attityd skulle det inte bli ett sådant jippo utan en stämningsfull tradition.
Att man röstar om saken tror jag bara gör det värre. Det är ju ändå ett luciatåg, inte en popularitetstävling.
Traditioners verkliga syften verkar folk tappa bort på vägen, många högtider numera verkar handla om konsumtionshets, popularitet och status (kolla vad min familj har råd med). Att det ska vara en tid man spenderar med nära och kära, äter lite gott och visar varandra omtanke verkar ha glömts bort tyvärr.

Mitt intresse för Luciatraditionen är nu väckt!:) Har googlat lite men jag hittar ingen info om att Luciatågen bestod av män från början. Är det någon som har en länk eller vill berätta var ni fått den infon ifrån? Däremot hittade jag lite intressanta bilder på den här sidan:
http://www.medicinhistoriskasyd.se/SMHS_bilder/thumbnails.php?album=25&page=5
På flera av bilderna som är från mitten av 1900-talet finns bagare och sotare med i tågen och i bildtexterna står att det var vanligt på den här tiden. Undrar hur ett förslag på att återinföra bagare och sotare i tågen skulle mottas av de som nu är väldigt upprörda över att våra fina svenska traditioner inte ser ut som de alltid gjort? 😉

Min son har varit lucia de senaste två åren. Förra året när han fortfarande gick på dagis var det typ ett barn som tyckte att han inte skulle vara det. Nu i 6-års har jag inte hört att någon ska ha protesterat. Alla som ville fick vara lucia. Vi får väl se hur det blir i ’riktiga’ skolan, men hoppas att han får om han vill(och att ingen försöker få honom att ändra sig).

Jag är van vid att lucian inte sjunger alls och då brukar det bli den som typ har ont i halsen eller av någon annan anledning inte kan eller vill sjunga. Så det är inte riktigt samma sak som när lucia väljs ut osv. Förra året hadr vi ett queert luciatåg (jag går på Södra latin) men ännu är det bara biologiska kvinnor som är lucior. Dock hade en kille min krans istället fö sin strut så det är ju ett framsteg. Men kan inte direkt diskutera ämnet pga jag är helt enkelt för påverkad att det är så fint. Liksom super musik som är kul att sjunga, stämmningsfullt med ljus osv osv. Kan inte riktigt se på det med kritiska ögon. Men iaf så försöker elever på min skola att musiklärarna att förtydliga och själva fatta att man inte behöver följa normer som man tilldelats under lucia (och annars också förstås). Det har ändå gått helt okej.

Kan tillägga att jag har känt att luciavalet har blivit en popularitetstävling. På dagis var alla lucia typ (man fick vara vad man ville). Sen gick vi över till att lotta bland de som var intresserade och nu på gymnasiet så blir det den som är sjuk och inte kan sjunga/inte kan stämman. För mig känns inte lucia som den mest utseendefixerade situationen.

Det blir ju vad man gör det till. Om folk väljer att lägga fokus på att göra en stor grej kring att vara lucia och håller omröstningar kommer fokus inte vara på högtiden i sig, utan det blir en popularitetstävling. Personligen önskar jag att det vore annorlunda.
För lucia ska inte handla om utseendefixering eller popularitet.

Ända sedan jag gick i grundskolan har det lottats om vem som blir lucia på skolan och nu när min äldsta (hon går i förskolan och jag är 25) går på samma skola som jag gjorde har jag fått veta att även pojkar får vara med i lottdragningen om rollen som lucia.
I våran stad röstades lucia fram baserat på rösten (inga bildr) i år och det är också ett framsteg! Så frågar du mig så kan jag inte tycka att det är en populäritets tävling längre.
Dock tycker jag att man borde släppa in alla att delta och inte bara kvinnor i de ”vuxna” tågen. (deltagarna är ju iof mellan 16 och 23 typ så… semivuxna? tåget då.)

På barnens skola fick de bara välja mellan att vara tärna eller stjärngosse utan strut o stjärna. Alla skulle ha ett elektriskt ljus i handen. Så alla såg alltså likadana ut, och det syntes inte vad barnen hade för kön. Väldigt snyggt när 300 barn i vita klänningar o ljus tågade in och sjöng!
Plus en framlottad lucia.

Bonussonen var skolans lucia när han gick i 5:an. Äldsta dottern (14år) var pepparkaksHUS i årets luciatåg, åren innan har hon varit julgran, adventsljus och julklapp. Kreativt och glädjande!

Esten i mig som älskar symmetri gillar ju konceptet med en Lucia i mitten, massor med tärnor i snygg höjdmässig formation på varje sida följt av en massa stjärngossar och möjligtvis någon tomte och pepparkaksfigur på slutet. Ett hav av vitt och ljus.
Men det finaste jag har sett var ändå luciatåget på förskolan, mitt första som förälder. Dom var ute och det var en vild blandning av huvudbonader som inte nödvändigtvis var de som hörde ihop med kläderna. Några barn i vanliga kläder och till och med en liten rudolf med röda näsan. De gick inte utan myllrade fram, en tredjedel sjöng något, några sprang till mamma eller pappa, det bjöds på spontandans och ett och annat oväntat solo.
Däremot så tycker jag att det skulle vara tråkigt om lucia övergick till att vara en vanlig maskerad utan tema, då kan man låta bli att klä ut sig och göra något helt annat istället. Har hört om förskolor där barnen kommer som spindelmannen och prinsessor (alltid dessa två massproducerade tråkiga dräkterna) även till lucia.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *