Kategorier
diskussion & debatt

Tomtenär ju lika verklig som gud

Ho ho ho i stugan! Tomten gjorde great success igår. Frustade sig fram på den snötomma täckten och knackade på.
tomten
 

”Du har samma byxor som min pappa!!!” tjoade Tamlin observant men tomten fann sig snabbt: ”Vi handlar i samma affär’’. Fast när pappa kom tillbaka så såg vi att han hade helt andra byxor på sig.

Det här med att LJUGA för barnen är nåt jag gör helt utan dåligt samvete. Jag ljuger om sånt jag inte vill att de ska veta eller fundera på och jag ljuger om sånt jag helt enkelt vill lura i dem för att 1. det är så jävla kul men framförallt för att 2. jag vill ge deras barndom lite magi och ”anything is possible”-tänk. Våra barn tror på tandfén och påskharen. Och troll. (Vad mer bör man tro på som barn? Ge mig lite tips!)

(Och hörrni, VET ni verkligen om det finns en tomte eller inte? Näää tänkte väl det va.)

För övrigt är ju vi i familjen ateister och hela gudsgrejen kan man väl debattera om man ska prata om lögner vi prackar på ungarna. OM vi nu ska göra lögnerna problematiska. Jag tror nämligen inte att det blir svårt att lära barn ärlighet eller vikten av att tala sanning för att man slår blå dunster i ögonen på dem emellanåt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tomtenär ju lika verklig som gud”

Tror definitivt att religion är mer skadligt än sagoväsen. Tror det viktigaste är att se till attd e får använda sin fantasi och kreativitet massor och sen kanske inte just vad den riktas mot.

är också ateist men tycker ändå att man ska prata lite om bibeln för att tala om VARFÖR vi firar jul, påsk osv. (och såklart nämna Jesus påstådda äktenskap med Maria Magdalena och att Adams första hustru var Lilit). Sen behövs inte det göras på själva julafton, utan i anslutning till julhelgen.

Jaha, så kommer samma sak igen. Att jämföra tomten med Gud. Jag har bara en sak att fråga, VARFÖR är det så svårt att respektera andras tro? Blir så sjukt irriterad på sånt här. Ni som tycker det är fullt legitimt med att driva med andras tro, vill ni inte bli respekterade för era åsikter/livsåskådning/likn? Blir ni inte arga när folk driver till exempel med feminismen och drar lama, uttjatade skämt? Just det. Varför gör man samma sak mot andra då?

Håller med! Onödigt och respektlöst mot den minoritet som tror i Sverige och möter massa motstånd och förakt varje dag. Snacka om att (om man ser till en svensk kontext) att vara normbärande och sparka nedåt!

Hej. Jag behöver reda ut lite.. Jag orkar inte grubbla mer nämligen. Visst är barnens kusin Vincent. Är deras mamma ihop med en kvinna nu som är gravid (?). Du skrev ju att han ska tillbaka och fira jul med sin mamma och gravida bonus mamma. Hursomhelst. Ska du och Cissi Wallin fira jul tillsammans fast ni inte ens är vänner längre? Är hon ihop med Oscars bror Linus? Och Linus är pappa till Vincent? Vem är Linnea? Orkar inte med detta cluedo. Eller e det Cissi Wallin som är den dräktiga bonusmamman? Fattar noll och jag har läst din blogg sedan dag 1.

Ja man skulle ju kunna säga det iallafall här i Jönköping som även kallas ”Sveriges Jerusalem”. Här blir jag ständigt ifrågasatt då jag inte har någon tro. Och man blir lätt lite utanför ”religion”gemenskapen.

Jag säger bara såhär: den dagen du talar om för dina barn att enhörningar inte finns, GÖR DET SKONSAMT! Jag minns nämligen hur krossad jag själv kände mig när min pappa i förbifarten skrattade ”och enhörningar, dom finns ju inte heller!” när vi spelade ett spel där man skulle sortera bort sagodjur från riktiga djur. Fem-sexåriga jag bara nickade tomt och fortsatte spela men jag är tamejfan ledsen än idag. Japp, sant.
Och när dina barn är stora nog att få högläsning ur Harry Potter är det väldigt viktigt att poängtera att Hogwarts visst finns.

Angående att bli provocerad av att Gud behövs för att moralen ska återstå:
Jag menar inte, och jag inte att de flesta menar att en ateist inte kan vara moralisk. Det jag menar(och förmodligen det Agnes menar) är att moralen är given av Gud. Gud skapade moralen och därför är alla människor, även de som inte tror, skapade med en inbyggd moral. Sedan så tror jag att grundmoralen(t ex att inte döda) hade kvarstått även om alla slutade tro på Gud, just för att det är en del av att vara människa. Mindre centrala moralfrågor hade dock kunnat luckras upp, vilket jag anser är faran med sekulariseringen.

Jaha du. Min moral är iaf fan så mycket högre än din guds. Han sa åt människorna att göra vad de vill, men gör de omoraliska saker kommer han straffa dem efter jordelivet. Om jag hade möjligheten att förhindra våldtäkter, sexuella övergrepp på barn och tortyr skulle jag ingripa direkt och inte sitta och titta på när människor utför vidriga handlingar, handlingar han dessutom hittat på själv. Vad är det för ett sjukt sadisktiskt beteende? Om det är moral för gud säger jag bara fuck you gud. Jag går efter min egen moral framför den där psykopatens alla dar i veckan.

Generellt sett är jag av åsikten att är ungarna stora nog att fråga är dom stora nog att få ett ärligt svar (kanske något åldersanpassat dock). Men det är klart att man måste får ljuga och hitta på tokigheter för att göra vardagen lite mer magisk. Min familj körde stenhårt på att tomten fanns. När jag själv blev stor nog att lista ut sanningen blev jag åthutad att inte förstöra för yngre syskon genom avslöja vem som egentligen dolde sig bakom skägget.
Men apropå lura barn, har du inte sett Dinovember, där föräldrarna under en månad gör sitt bästa för att lura i barnen att deras leksaker lever på nätterna? https://medium.com/thoughts-on-creativity/6f4cb1886d41 Tycker idén är underbar och tänker absolut göra liknande med mina egna barn när det blir dags.

Jag hittade på Mecken när jag var liten, han snodde nycklar och verktyg och vi brukade lägga pengar i en springa i golvet för att han skulle lämna tillbaka dem! Du får använda han om du vill

Änglar!! Det ger barnen en extrem trygghetskänsla att få höra att de aldrig är ensamma/att det är någon som vakar över dem. Brukar finna min syster i djupa diskussioner med sina änglar om allt möjligt 🙂

Jag tror att det viktigaste är att vara tydlig med att man får tro som man vill, oavsett om det gäller Gud, ödet, jultomten eller att man får otur i sju år om man krossar en spegel. Även barn har rätt till sin egen verklighetsuppfattning, och även om man kan leka med den och ge dem olika verktyg för att utveckla den (läsa utdrag ur bibeln, prata om livsfrågor, låta tomten komma och hälsa på och så vidare) så får inte vuxna glömma bort att vara öppna för vad barnen uttrycker och tolkar.

Jag tycker att man får tro på precis vad man vill, tomten, drakar, gud eller Ikea. Att hävda att gud finns kan man ju göra, om det är den världsbilden man har. Precis som att det måste vara okej att ha uppfattningen att gud och tomten är lika verkliga. Att hävda att gud inte finns är knappast samma sak som att håna religiösa människor.

Såg ett program om högerkristna i usa, där de lärde barnen att dinosaurierna fanns på biblisk tid (typ samtidigt som Abraham etc)och de läste bibelstycken som de menade handlade om dinosaurier (typ något citat som pratar om ”stora djur” eller liknande). Men andra bokstavstrogna jag har träffat har menat att dinosauriefossil osv är skapade av Gud (ev för att förvilla nutida forskare, men varför hen skulle vilja det vet jag inte) och själva dinosaurierna har inte funnits.
De flesta kristna som försöker tro både på evolution och för-vetenskaplig ökenreligion brukar väl se dinosaurierna som en del i utvecklingen. Antingen att dinosaurierna uppstod, levde och dog ut som en del i den stora, perfekt uttänkta gudomliga planen (kanske dog de ut pga syndfullhet?). Eller så menar man att gud har skapat liv och låter det fritt utvecklas genom evolutionen och då uppstod dinosaurierna som ett stickspår på väg mot människan (antar att gud suttit ivrigt och väntat på människorna för att få någon varelse att kontakta och styra över). Det är i alla fall så min partners kristna släktingar brukar lägga upp det, finns säkert andra varianter.

De får tro på alla andra väsen. Hustomtar, skogsrå,älvor, sådant som ger en en viss respekt för naturen och allt annat runt en.
För att itne tala om lånare, vilket jag även som vuxen nästan tror på. De där varelserna som tar ens saker och gömmer dem så att de sedan kommer tillbaka på ställen där du helt säkert redan letat flera gånger.

Åh men drakar och älvor och skogsrå och hustomtar och enhörningar och sjöodjur och sjöjungfruar och allt annat fint man kan komma på. Jag tror obevekligt på alla de jag nämt – tills någon BEVISAR för mig att de inte finns. Come on – folk över hela världen tror på ”gud”, något som för mig känns löjligt och osannolikt och inte alls särskilt trovärdigt. Så jag kommer fortsätta berätta för folk att drakarna bara är så pass smarta att de lyckas gömma sig för oss människor…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *