Kategorier
diskussion & debatt

Väljer Stella Flisa istället för Sten eller blir heteronormen återigen nerkörda i ungarnas halsar?

Snart dags för kvällens julkalender. Jag har ju inte följt julkalendern sen Trolltider 1979, men nu har jag ju egna barn och utmaningen att lyckas passa samma tid varje kväll har vi lyckats med än så länge. Jag älskar årets julkalender! Första scenen med Fredde och jag visste att jo det här blir fan skitbra. (Jag älskar honom).

julkalendern

Jag ogillar dock att de måste blanda in kärlek mellan barnen. Kan inte flickor och pojkar bara få vara kompisar utan att det ska blandas in kärlek i ekvationen och OM det nu måste vara kärlek med, varför är det alltid alltid heterokärlek? Kan inte Stella och Flisa bli kära istället?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Väljer Stella Flisa istället för Sten eller blir heteronormen återigen nerkörda i ungarnas halsar?”

Tycker också att det är bra än så länge, FÖRUTOM att Sten blir kär i Stella, och de där löjliga scenerna när han tittar på henne och hennes hår plötsligt är utsläppt och blåser i vinden samtidigt som hon typ hoppar i slow motion och ler. Gaaaahhhh!
Åh, det hade varit fantastiskt om Flisa och Stella blev kära istället. Kan dock föreställa mig hur föräldrar skulle förfasa sig över hur ”julkalendern försöker hjärntvätta våra barn att bli homosexuella!” Fast jag hoppas verkligen att jag har fel där…

Tycker årets julkalender är fantastisk ur ett genusperspektiv, men kom inte och tänka på heteronormativiteten förrän nu! Flisa som slår till Sten, mamman som är bättre än pappan på att köra bil till exempel, skitbra!

Fast att pappan är jätteanti att låta mamman köra, samt kör på ett helt annorlunda sätt känns inte särskilt bra. Kunde hon inte bara fått köra utan någon diskussion?
Inte heller hur mamman ”beordrar” pappan (och sonen!) att stanna och bygga på raketen känns ett dugg nytänkande (byggande sköts av männen). Själv tycker jag att kalenderns Hedenhösfamilj inte alls är så genusbra.
Det jobbigaste är dock Stens förälskelse i Stella.

Jag håller med om att ”kärleksgrejen” är det sämsta med serien. Fredde Granberg är verkligen fantastisk, avsnitt 10, var så kul vi har sett om det. ”Offra till kungen!”
Jag har även försökt (till och med erbjudit honom en hundring) få min man att skrika ”ahhhh skeletthäst” när en cykel kommer förbi men han vågar inte.

Ja! Hittills fantastisk förutom heterokärlek mellan pojke och flicka-temat, men vi vet ju inte hur den slutar ännu… *hoppfull konstigt nog* Gillar i alla fall att det är Sten som får bli kär och känna känslor.

Läste i en intervju med underbara Sissela Benn (Knota, som även spelat nördkaraktären Anneli i dvs humorserier) att hon aktivt arbetat med att få in genustänk i julkalendern. T.ex. att inte bara pappan får vara knasig och hon förnuftig och tråkig. Hon tyckte att de kunde gått ännu längre och att man kan få många bra insikter om man skriver manus och sen bara totalvänder på alla roller så att männen spelar kvinnornas roller och tvärtom. En klok och bra person!

Som lesbisk tänker jag så hela tiden vareviga dag. Önskar att få något annat än heteronormen nerkörd i halsen på mig. Har slutat se på film tex, annat än lesbisk film då.
Värsta förebilden är ju du dock själv för dina barn. Som lever heteronormativt.

Jag blir alltid så ledsen när jag ser (barn)kompisar bli kära i varandra. Är så trött på att dom aldrig kan få vara bara vänner. River upp sår från när jag var liten och blev av med alla mina kompisar (killar) när jag började skolan och det inte var okej att vara vänner med motsatt kön längre. River iofs upp sår från nyss också. Alltid gått i skolan med nästan bara killar, men aldrig fått vara en del av deras gäng pga tjej*.
*Tjejer som älskar att stå i centrum, är extroverta, bjuder in sig själva och skriker för att synas är dom enda som fått vara med enligt min erfarenhet och jag är varken eller.

Jag blev överraskad när jag märkte hur arg jag blev över detta. Så fort Sten blev kär i Stella så blev jag arg, både för att heteronormen är så stark och för att hade det verkligen vara för mycket begärt att visa att en pojke och en flicka kan vara vänner? Dessutom förväntade jag mig extramycket av kalendern detta år då de sagt tidigare att de jobbat normkritiskt när de gjort den. Och det är väl bra att till exempel mamma Knota får vara med och göra saker och inte bara lagar mat, men räckte deras normkritik verkligen bara så kort?

Är sååå trött på heterosexuell kärlek mellan barn. Och att så många tycker att årets kalender är så bra ur genussynpunkt?! Eh? Sten är den klantiga som gör bort sig inför flickan han är kär i och kissar i blomkrukor, Flisa är duktig i skolan och ger storebror goda råd. Pappan är tokrolig och klantar till det medan mamman är hjärnan och hjärtat i familjen. Pleeease, vi har sett det tusen gånger.

ÄLSKAR när Sten säger att han är söt och när Ben och Knota konstaterar att bilden på Ben blev olik för att han är ju tjock i verkligheten, och det låg ingen värdering i det. Han är tjock och det är inget dåligt eller bra utan bara är liksom 🙂

Genusaspekten är verkligen alltid bortglömd, och då menar jag inte bara den här grejen med Stella och sten, för jag tycker verkligen att det är jättetråkigt att det skulle bli så åter igen… Utan jag menar även den genusaspekt där alla vuxna som omger de här barnen är heterosexuella cis människor, ingen går utanför den här normen, det gör ont i mig att det måste vara så.
Sen förvånas jag också över hur vitt Sverige framställs i den här julkalendern… Men det är ju en annan fråga

Alltså jag säger bara ”Tjuvarnas jul” som gick 2011, den bästa jag någonsin sett ur alla synpunkter. Charlie, flickan som inte var flickflickig ens till utseendet (okej på julaftonsavanittet då)utan gick i stora hängselbyxor och basker. Och hennes ensamstående pappa Kurre. Åh vad jag saknar den. För mig bröt den alla normer.

Så alla normer bryts om en flicka inte har klänning och hon har en ensamstående pappa? den var bra ur många aspekter jo, men bryts verkligen alla normer när största delen (om inte hela? jag minns inte) av rollerna spelades av vita och alla var heterosexuella cis personer?

Jag ser det överallt. Jag ser det hos föräldrar som lägger upp bilder på bebisar, speciellt pojkbebisar. ”Oooohhh, lillen är KÄÄÄÄÄR! Och vilken god tjejsmak han har!” när ungen tittar på en bild av någon kvinna, ”Ååååååååhhh, en riktig karlakarl precis som pappa!” när ungen är hungrig och letar efter bröstet hos en tjej. Wtf, samhället? Är det inte jävligt äckligt att hålla på och sexualisera bebisar, tro att bebisar vill ligga med folk, oavsett om de är av samma eller motsatt kön? Okej, kärlek är mer än sex, men kan inte ungarna bara få vara vänner först och främst? Kan man inte få bara vara kompis, typ någonsin, samhället?

Tänkte samma som du. Sjukt irriterande att barn av olika kön inte bara kan få vara kompisar (och att det återigen är killen som ska ”jaga” den ointresserade/passiva tjejen). Jag hoppas iaf att hon INTE faller för honom och inte heller får dåligt samvete för att inte gilla honom.
Också lite trist att Statsministern är en man och raketforskaren en man och dessutom en försummande pappa (hej stereotyp pappa som försummar barn o sen kommer till insikt o allt blir bra o alla förlåter honom pga han är ju man o kan inte barn).
MEN SÅÅÅÅÅÅ MYSIG!

Min 6-åring blir alltid förvirrad i filmer/serier när barn/vuxna blir kära för hon kan inte tolka och förstå det än.
Jag vet att vissa barn blir kära redan när de är 4-5 men många har fortfarande ingen aning om vad ”kär” betyder och med andra ord tillför det inget till serien alls utan blir bara svårförstått, förvirrat och barnet tappar intresset.

Påminner mig om när min svärmor försökte få sitt barnbarn ca 3 år att tala om vem av tjejerna på dagis han vag kär i/tyckte var söt. Varpå han svarar ”jag tycker Anton är söt”. Jag gjorde hajfajv inombords. Tyvärr har det skämtats om att han är bög sedan dess (han är 6 år idag).

Jag tycker vi har kommit långt ändå med julkalendern.
kvinnan (mamman) är rolig, stark, och självsäker.
Jag känner mycket genus när jag ser den.
Sten kallar sig själv söt.
Pappan kunde inte köra raketen öht
Pappan är för en gångs skull mera naken än kvinnan.
Samt beslutar dom allt tillsammans.
Att dom blir kära sten och Stella bryr jag mig inte mycket i.
Men mitt 8 åriga barn tycker den aspekten är väldigt intressant då det är ytters relevant i hens ålder. Så lite kärlek är inget problem för mig.
Att man sen blandar med den gamla vanliga ”heteronormen” tycker jag är helt okej.
Rom byggdes inte på en dag.
Jag är glad att vi ens kommit så långt att dom försöker vara genus, normbrytande och försöker på nåt vis förmedla något nytt.
Det är kul och härligt att se!
Att förvänta sig att julkalendern ska var perfekt enligt alla regler normer och värderingar är ju helt omöjligt.

Håller med dig LD! Men när förra årets kalender (Mysteriet på greveholm) fick ett ras av kristet hat för att dem förespråkade ockulta ting p.g.a spöken så tror jag inte att dem vågar sätta in lite homosexualitet, tyvärr! 🙁

Har inte sett kalendern. Men mitt tidigaste minne av Barna Hedenhös är faktiskt att jag redan som mycket liten reflekterade över att mamman hette Knota, som är en del av ett Ben, och dottern hette Flisa som är del av en Sten.

Jag har inte riktigt fattat hypen i kalendern ur genusaspekt. Ska försöka att inte pissa sönder paraden här men tex att pappan är den knasroliga som råkar ut för allt, mamman är mer i bakgrunden – tycker jag. Det är Ben och Sten som hela tiden ska laga raketen medan tjejerna hänger i sitt gäng och gör annat. Och det där när pappa Ben ska lära Sten hur man impar på tjejer med att typ lyfta stenar kändes lite gammalt. Kul dock att det även ingick att vicka sexigt på rumpan.
Aja, nog med gnäll. Jag har faktiskt tänkt på att Stella och Flisa skulle vara ett bättre par eftersom de har hängt ihop rätt mycket och är söta ihop. Hihi. Vi får väl se vad som händer. Just nu känns det lite som att romans-grejen har runnit ut i sanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *