Kategorier
diskussion & debatt

Ja men, ta och byt liv med dem då om det verkar så jävla soft

Den senaste SD-retoriken i kommentarsfältet får mig att vilja slå mig själv blodig. Att det faktiskt finns människor, i upplysta Sverige (och inte i en grotta eller under en sten) som faktiskt tror att de som flyr hit från krig eller annan misär är ”rika”. Argumentet är att ”flykt över gränser kostar” och därför behöver dessa asylsökande, flyktingar, illegala ingen ekonomisk hjälp.

Jag har aldrig behövt fly från mitt hem mitt i natten, aldrig behövt lämna alla jag känner och allt jag äger så jag har faktiskt ingen koll på hur mycket det kostar. Jag vet att en charter till Thailand kostar en del, men jag gissar att charter inte riktigt är vad man betalar för när man flyr för sitt liv. Jag har däremot träffat andra som flytt. Som haft bra med pengar, fina hem, dyra kläder och vackra smycken och som en dag, out of the blue, tvingats sälja allt de har och allt de äger för att lämna det enda hem de känner och alla vänner och all släkt de har. Allt för att de råkar ha fel åsikt, bo på fel plats eller har obekväma åsikter.

Jag har träffat människor som suttit fängslade, som smugglats ut, som våldtagits, misshandlats, som upplevt svår svält, som fått köpslå med sina liv, fått se sina mammor halshuggas och pappor föras bort i natten.

Så att vara ”rik”, vad fan betyder det när landet faller och kriget kommer? Vad fan betyder det när du förlorar allt?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ja men, ta och byt liv med dem då om det verkar så jävla soft”

Inte bara det att många saknar ekonomiska tillgångar, många har skulder och lån som de måste betala tillbaka. Det kostar mkt pengar för att det saknas laglig väg att ta sig hit. Inte för att det är lyxigt. Tvärtom är det livsfarligt och många dör/skadas/våldtas på vägen.

Så viktig fråga att lyfta fram! Det är verkligen sjukt att det finns folk som på fullt allvar tror att den som flyr frivilligt väljer att lämna sitt hem. Bra att du sätter frågan på agendan! Liza

Nu vet jag inte heller vad exakt detta handlar om, men, ÄVEN om du är rik, (jag tänker att det till och med är fler ”rika” än fattiga som flyr till Europa och Sverige, helt enkelt därför att det hade turen att ha pengar/tillgångar att betala smugglare/whatever med) så har du ju för fan samma mänskliga rättigheter som alla andra, och ska ha hjälp på samma villkor som alla andra.
Att starta ett helt nytt liv i ett helt nytt land kan aldrig vara lätt. Även om du hade pengar i ditt hemland är det ju verkligen inte säkert att du har tillgång till dom när du är här. Det sista du ska behöva tänka på är ifall det finns pengar till mat, kläder och hyra.
Hjälp och stöd, emotionell och ekonomisk, ska villkorslöst gå till dom som behöver det, rik eller fattig.

Men åhhh jag blir så jävla trött och ledsen! Säg det till den unga kvinnan som tonåring flydde från sitt hemland, vars föräldrar mördades och där hennes betalning kom i form av hennes kropp.

Ja, blir så trött på allt med SD. Alla som skriver ”SD 2014”, alla som säger att invandrare bara kostar massa pengar. Jag tycker inte om det där sättet att se människor på, att se människor som vinst/förlust. Flyktingmottagningen bör aldrig handla om ekonomisk vinning. Det ska handla om att hjälpa de som behöver hjälp. Så gott det går. Det är en så oerhört kall och cynisk människosyn som finns inom SD. Blir ledsen.

Jag blir trött, arg och jävligt ledsen. Kanske mest ledsen. Över folks dumhet och trångsynhet.
På gränsen till lobotomi.
Empati vad är det? Att ta vara på sin nästa? Ta vara på varandra, hjälpa varandra, SE varandra …för vad folk är. Inte vad det står eller stod på bankkontot.
Helvete.. folk måste vakna!

Nä för jag har fötts i det här rika landet där det har varit fred i evigheter och där vi har demokrati och religionsfrihet och då ska ingen utifrån komma hit och roffa åt sig. Synd för dem att de föddes någon annanstans, det kunde de tänkt på innan faktiskt och jag har minsann hört att de egentligen har massa pengar i madrassen samtidigt som de lever på bidrag/tar våra jobb/misshandlar/rånar/våldtar/får vård osv.osv. i all evighet amen.
Slutar aldrig förundras över folks idioti/inskränkthet/tanklöshet/oförmåga att se sina egna privilegier.Så jävla unket att en spyr och serlöst funderar på om inte eremitlivet kanske vore nåt trots allt.

Man skäms. Borde vi inte kunna dela med oss av vårt fina land? Varför ser man det som en rättighet att ha sådana åsikter? Det är en slump att vi råkar ha fötts här. Dom som flyr från krig har knappast bett om att lämna allt. Såklart. Hur kan man inte fatta det?

Ja, detta om något är väl fascism. För det första så får inte ”rika” människor bidrag i Sverige så att invandrare är rika människor som lever på bidrag är bara skitsnack. Dessutom… Varför skulle de behöva fly från allt de äger om de hade det så bra i sina hemländer? Varför skulle de frivilligt lämna allt och leva fattigt i Sverige? Snälla förklara.

And this is why I love you. Det är läskigt få som grnaskar SD:s politik med kritiska ögon. De bara sväljer allt Jimme Åkesson säger utan att egentligen göra research och se hur mycket sanning det ligger i det som sägs. Folk måste lära sig att politiker babblar, det är liksom deras specialitet men det är upp till dig själv att granska den informationen annars är man rent ut sagt blåst. Om man sedan ändå skulle hålla med SD så är det väl så, vi lever i en demokrati och folk har rätt att tycka vad de vill men ibland undrar jag hur många som egentligen vet vad de röstar på när det väljer SD.

Bra skrivet! Det är obehagligt med rasismen som finns i samhället. Jag är nästan mest oroad över alla ”smygrasister” som när de pratar/skriver antyder att de har sådana åsikter, men bäddar in det i ord så att det inte låter ”så farligt”, och de som säger att de tycker att SD har sina poänger, men de röstar givetvis inte på dem…

Tänk er ett sjunkande skepp och två livbåtar i havet. Alla som ligger i havet får inte plats, livbåtarna är för få. Den ena livbåten tar upp så många av de nödställda att båten till slut kantrar och de flesta som fanns i den livbåten drunknar. Den andra livbåten bänder bort händerna på nödställda som försöker ta sig upp, för livbåten är full. I den andra livbåten överlever alla. Vilka tycker ni är godast? De flesta svarar nog de i livbåt ett, men ändå var det de som tog livet av flest. Exemplet visar att det inte är så enkelt vad som är gott och ont.

Det största problemet med din liknelse Anna C är att du i ditt resonemang alltid utgår ifrån tanken att du är en av dem som är garanterad plats i livbåten. Utifrån den premissen är det ditt liv som påverkas till det sämre av solidaritet. Men varför ska du tro dig ha rätt till den svenska tryggheten, den svenska välfärden och den svenska friheten? För att du är född till den? Vi kanske ska uppdatera den svenska lagstiftningen och skicka alla själviska, egenkära och självbelåtet ”insatta” rasister i exil istället. Vi kanske ska konstatera att vi ”inte har råd” med osolidariska medborgare och utvisa er alla på löpande band. Jag undrar om du fortfarande skulle anse att det är mer sympatiskt att bända bort människors fingrar från livbåten när det är dina fingrar det handlar om.
För övrigt börjar jag bli riktigt jäkla trött på allt vi:ande främlingsfientliga personer ständigt slänger sig med. _Vi_ kan inte ta hand om alla, _vi_ har inte råd, _vi_ bla bla bla… Vilka ”vi” är det de pratar om? De får det alltid att låta som att de själva bär hela världens arbete på sina axlar och som att de på helt egen hand bekostat varenda jäkla pinal i hela landet. Vad exakt är det som ”ni” som har fötts med silversked i mun (bekostad barnomsorg, skolgång, sjukvård etc) tycker är så himla tragiskt och orättvist med att ni förväntas bidra något ynka litet för att hjälpa människor som inte har förunnats något av detta? Och var har ni fått idén ifrån att ni på något sätt själva skulle ha bidragit till systemet ni är födda i? Eller tror ni att ni kan leva på andras meriter, att ni kan sola er i glansen av vad folk som råkar vara släkt med er har gjort långt innan ni föddes?

Så mycket som kan gå fel när man försöker uttala sig om något man absolut inte har en aning om.
Mina föräldrar kommer från familjer som var relativt rika i Irak innan Saddam Husseins regim, min pappa jobbade emot regimen och fick skaffa sig en ny identitet och avsäga sig all kontakt med sin familj för att aktivt kunna jobba emot regimen. Efter 10 år när han kom till Sverige hade han inte en krona, och han kunde inte heller kontakta sin familj för risken fanns fortfarande att han kunde bli hittad och dödad.
Hela min mammas familj satt på en förmögenhet, men hela hennes familj var också emot regimen. Huset blev taget ifrån dem och de fick köpa sig ut ur sitt företag, vartenda krona gick åt att komma ut ur landet och bosätta sig i grannlandet. Det gick inte helt felfritt dock, då de satt i fängelse under en kort period(och då var hon bara ett barn) och min morfar blev vid ett tillfälle tagen och torterad.
De må ha varit rika, men varenda krona gick åt att komma ut ur landet. Med tanke på att under den tiden(runt 70-talet) straffades med döden om man hade dem åsikter som mina föräldrar hade/har, så kom de rätt lindrigt undan.
Jag blir så fruktansvärt arg när någon påstår att mina föräldrar har haft det enkelt. Än idag har de psykiska skador från kriget och än idag är det riskfullt för dem att besöka Irak. Inga av deras utbildningar gällde när de kom hit och min mamma fick utbilda sig på nytt. Nästan alla mina föräldrars irakiska vänner är utbildade läkare och civilingenjörer men som idag jobbar i Sverige som förskolelärare eller liknande. Herregud jag har träffat en äldre man som jobbar som taxichaufför i Sverige men som en gång var civilingenjör i Irak.
Man förlorar inte bara alla pengar man, man förlorar ett hem, ett jobb, en utbildning, kontakter och alla erfarenheter man kan räkna in på sitt cv. Man är 20-50 år med familj och barn och ska börja om på nytt i ett land utan en krona eller en utbildning att falla tillbaka på. Allt man är som bortblåst och allt man har kvar är sig själv och sin familj, och det där är ta mig fan inte någon som är privilegierad.
Det värsta av allt är då ändå att mina föräldrar inte har haft det i närheten av så jobbigt som många andra har. De har aldrig behövt se någon de älskar dö eller blivit misshandlade och torterade under en längre period som deras vänner har.

Jag tycker du har rätt i allt du skriver, utom ditt nervärderande av förskoleläraryrket! Det är ett yrke som tar hand om det viktigaste vi har (våra barn) varje dag och som kräver högskoleutbildning (blanda INTE ihop förskolelärare med barnskötare). Dock är det ett traditionellt sett kvinnligt yrke vilket gör att det värderas lågt av samhället. Du får det att låta som om förskolelärare inte behöver mer utbildning än en taxiförare, vilket är fel! (och nej, jag är inte förskolelärare)

Ja även om man var rik innan man lämnade sitt förra land, så är man inte det när man kommer hit. Det kostar MASSOR att anlita flyktingsmugglare, även de som är ”rika” med utländska mått räknat, måste sälja allt de äger för att kunna betala. Alltså har de ingenting kvar när de kommer fram. Förutom en önskan att överleva.
Men visst, alla som tycker att det verkar så jävla soft, kan ju ta och byta liv med en flykting, jag håller med Lady D.
Döm aldrig en man förrän du gått en mil i hans skor, osv.

Jag var nio år gammal när vi tvingades fly från Bosnien. Den staden jag bodde i föll och ”fienden” hade bara ett mål i sikte och det var att slakta oss all som inte kunde, inte hann, inte hade möjlighet att fly. Många gamla stannade kvar i tron om att de skulle bli besparade pga. hög ålder. Några dagar senare fick vi reda på att alla de som hade stannat kvar hade blivit samlade och förda till ett fotbollsplan för att slaktas…ja, slaktas. Man skar av deras hals med kniv.
Vad tror ni egentligen att man gör när man ska fly?
Tror ni att man har tid att planera sin flykt?
Tror ni att man tror att man ska behöva fly överhuvudtaget?
Tror ni att man vill fly?
Allt, allt händer inom loppet av några sekunder.
Man blir informerad om att vårt försvar har fallit, fienden har brutit igenom försvaret och befinner sig bara några kilometer från ditt hem.
Tror ni att man tänker på pengar, materiella ting och husdjur?
Kan någon av er föreställa sig en nio årig flicka som inte förstår varför hennes föräldrar vägrar att ta med hennes hund på flykt, hennes favorit bok och dem där förbannade dockorna som hon älskade att leka med? Kan någon föreställa sig en nio årig flicka som för första gången ser sina föräldrar skräckslagna och inser för första gången i sitt liv att de två människor hon trodde kunde lösa alla problem helt plötsligt är lika rädda och vilsna som hon själv? Kan ni föreställa är skräcken att veta att man aldrig mer, någonsin kommer att få komma hem igen?
Vi fick med oss en svart plastpåse med sommarkläder eftersom min mamma var så stressad och rädd att hon inte visste vad hon packa ner och några fotoalbum som idag är våra käraste ägodelar.
Och kan ni slutligen tänka er att komma till ett annat land, lång, långt borta där allt, precis allt är annorlunda och där ni inte förstår någonting? Där ens mamma som är civilekonom aldrig får jobba med det hon är utbildad till och där ens pappa är kemist och aldrig någonsin blir äns kallad till en intervju.
Så du har blivit fråntagen allting, du kommer till ett nytt land och du vill göra rätt för dig bara för att inse att du kommer att bli fråntagen allting en gång till. Din värdighet, din stolthet, din mänsklighet för du är bara en invandrare…inget mer och inget mindre.

Navid Modiri & Gudarna
OMKOPPLING SKER
Världens bästa låt i kategorin: ilandsproblemsmentalitetens ångest möter krigshärjat områdes verklighet & smälter samman & kontrasterna & perspektiven alltså. Alla är vi en.
– – – – –
Alla jag känner är döda
Jag hade verkligen behövt fika
Bussen är försenad
En mamma med bara en arm skriker på barnen
– Var god dröj OMKOPPLING SKER huset som du bodde i finns inte mer –

Jag håller med dig. Vad är det med folk? Jag är så glad över att du står upp för detta trots alla idioter, och även jätteglad över att få ta del av alla hemska, gripande berättelser här i kommentarerna. Sitter nu här tårögd och ännu mer övertygad om vad jag redan visste. Stå på er!

Snarare förmodligen för att vi hellre enbart diskuterar med folk som är öppna för diskussion än att tala med en vägg. LD var inte särskilt engagerad i att diskutera utan föredrog att påpeka att hon har rätt och skiter i vilka argument vi som inte är fascister/inte tycker som hon har. Då skiter jag också i att engagera mig här och håller diskussion med människor som är intresserade av att hålla en normal samtalston och inte talar om att sanera sitt kommentarsfält från sverigedemokrater. Jag följde LD:s blogg för att lära mig något nytt om hbtq men ju mer jag läser desto mer märker jag att LD själv älskar att placera folk i fack och se saker som svart/vitt. Väldigt tröttsamt. Så jag slutade hellre att läsa bloggen efter ett halvår och skriver nu min sista kommentar som förklaring på varför sverigedemokrater är tysta nu. Och det är inte av någon så naiv tro att LD på något sätt ”äger”.

Alltså man blir ju tokig. Jag jobbar på en institution just nu, och där finns en ung kille som tog sig in i Spanien från Marocko genom att hänga sig fast under en lastbil. Första gången misslyckades han och skickades tillbaka, andra gången lyckades han och från Spanien har han tagit sig hela vägen genom Europa och till slut hamnade han i Sverige. Så ja, dyr flygbiljett och rikedomar eller vad var det dom sa?

Det är djupt tragiskt, eftersom han troligtvis inte kommer att få asyl i Sverige heller. Han riskerade sitt liv för drömmen om ett bättre liv, men fattigdom är inget asylskäl någonstans i världen.
Det vore bättre om vi försökte hjälpa Marocko till ekonomisk och demokratisk utveckling genom ökade kontakter och ökad handel. Då kan fler än den här stackars killen få bättre liv.

man kan ju bli tokig för mindre, argumenten är så otroligt korkade. ej att jämföra med i sak men form; när folk klagar på att sjukskrivna/arbetslösa/osv glassar fram. jamen byt då för fan o sluta klaga!
”invandrarna tar våra jobb” jaha vilka är det som mest kör taxi, städar, har en kiosk öppen sent for your pleasure??? och hur kan de samtidigt ta era jobb och snylta på bidrag, är vi ”infödda svenskar” (vadfan betyder ens det att vara det egentligen) helt oförmögna till allt annat än… gnäll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *