Kategorier
diskussion & debatt

Håll käften nån gång män

Senaste diskussionerna kring vithetsnormerna har fått mig att dra lite ängsligt i offerkoftan. Man vill inte bli ihopklumpad och utpekad som en hemsk människa, en del av förtrycket, en upprätthållare av förjävliga strukturer. Vem fan gillar det liksom? Inte jag men det här är inte min kamp att föra och verkligen inte min kamp att tysta. Och det där blir så förbannat tydligt för mig, min del i hierarkin och framförallt det absurda i mina reaktioner och känslor, när jag diskuterar feminism, kvinnofrågor och så kallat ”manshat” med privilegierade vita män. (ofta medelklass) För i diskussionen kring vithetsnormer, i förhållande till icke-vita så är jag för dem (PoC), det män är för mig och mina vita feministiska medsystrar. Förtryckaren. Den med makten.

Och jag känner ju bara att HÅLL KÄFTEN NÅN GÅNG män. Sluta böla om oförrätter och sårade känslor. (precis som PoC tänker om mig och jag fattar jag fattar jag fattar och jag fattar inte hur de står ut med vår självupptagna skit för jag står inte ut med männens)

snall_kille_511386b7ddf2b36b6b0e0e70

Och jag tänker spontant att VI. MÅSTE. HA. ETT. MAKTPERSPEKTIV. Givetvis är personangrepp oacceptabelt, men lite random ”manshat” som ventilation från den grupp som dagligen utsätts för extremt våld och kränkningar är smällar man helt enkelt får ta. Att man hatar sin förtryckare är fanimej ok. Även om det kan kännas obehagligt för den som känner sig träffad.
Men det är bara mina spontana tankar som sagt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Håll käften nån gång män”

Visst förstår jag poängen i att man hatar sin förtryckare. Men, men, men: Jag vill inte bara få utlopp för min frustration och kränkthet, jag vill förändra. Och jag tror att förändring lättast uppnås med förståelse. Och jag tror att man lättast uppnår förståelse med igenkänning. Och om då merparten av män INTE känner igen sig i beskrivningen blir det liksom polarisering och alienation.
De värsta kvinnoförtryckande ärkesvinen har det rätt bra och är nog inte så intresserade av dialog. Om vi istället kan komma till tals med de mer vanliga, få dem att förstå sin del i vardagssexismen och vilja förändra och få med dem på tåget så de kan vara med och sätta social press på ärkesvinen tror jag vi vinner mer.
Så visst, ibland kan det vara skönt att få vräka ur sig sin frustration. Men ibland är det mer konstruktivt att vara, eh, konstruktiv. Eller?

Ja män som inte har något vettigt att säga (tyvärr inte alltför många som har det) borde verkligen lära sig att hålla käften lite nu och då.
Jag kan tycka att när jag själv blir arg, det är inte då jag når fram eller egentligen tillför så mycket. Vissa ämnen är så otroligt laddade för mig att jag bara, BARA blir arg. Då drar jag mig nästan undan istället för att diskutera eller argumentera. Andra ämnen känns mindre laddade men inte mindre viktiga, då är det lättare att få fram det jag vill ha sagt.
Jag brukar själv verkligen försöka tillämpa hålla-käften-perspektivet när det gäller frågor om rasism, jag kan för lite och det vet jag innebär att jag upprätthåller en massa förtryck. Därför försöka lyssna, lära och så småningom förhoppningsvis kunna minska min del i den förtryckande vithetsnormen. Det är det jag själv önskar att män gjorde i större utsträckning när det gäller mansnormen.

Jo, men visst! Varför ska männen ha någon sorts eloge för att de beter sig som man ska? Vad duktig du är Kalle, som låter bli att våldta och skicka hatiska mail till kvinnor. Suck!
Omvänt – glöm inte bort kvinnorna som inte näthatas. Huh?

Exakt! Jag har aldrig rånat någon, får jag en eloge för det också då eller? Och stående ovationer och en medalj för varje gång jag inte slår någon på käften, ÄVEN om människorna jag passerar på stan ser ut att vilja få en rak höger – DET vill jag ha, annars känner jag mig kränkt och plockar fram offerkoftan ur garderoben.
Testa använd sådanna argument mot vita kränkta män, då ”trollar” man tydligen och ska skärpa sig. Eller så är man en dålig representant för feminismen när man ”förlöjligar sig” på det sättet. Folk drar till med så mycket härskartekniker i sådanna debatter att jag spontankräks.

Alltså jag fattar inte det här. Män som inte våldtar/förtrycker/är dum i huvudet förväntar sig kakor för att de är snälla. ELLER VA? Blir skitförbannad på de som ska komma och typ ”men jag är inte en kvinnohatare”. Men vad BRA! Tyvärr får du inte en belöning för att du gör något du borde gjort ända från början, aka vara en bra människa. Typ.

Ja, har tänkt på det ofta. Varför förväntar sig vissa att de ska få beröm bara för att de inte beter sig korkat? Bara för att de inte våldtar, kränker och hatar? Blir bara förbannad.

Jag försöker tänka att det kanske är bra att analysera sin egen position lite i den här frågan också för att på något vis få en bättre förståelse för varför män i allmänhet inte bryr sig om feminism eller kvinnofrågor (fast de med all logik borde, de flesta har väl en kvinna de bryr sig om i sitt liv). Om jag kan förstå att jag är blind för det vita förtrycket därför att jag själv är vit och därför privilegierad så kan jag kanske spåra vad det är som får mig att inse det, vad fungerar för att öppna mina ögon för det förtryck som jag är delaktig i, och sedan kan jag kanske lära av det, inte bara så att jag inte längre är delaktig i förtrycket, men också genom att analysera vad det var som fick mig att inse detta.
Det här blev kanske flummigt, menade mest att jag ibland har svårt att förstå att män inte ser sin del i kvinnoförtrycket och jag vet inte alltid vad som krävs för att de ska inse det, men när det kommer till vithet är ju jag i samma position som dem, och jag vet att jag är blind för det förtrycket. Så metoder som får mig att öppna ögonen kanske får dem att öppna sina ögon.

Min förtryckare retar sig på att jag kallar mig feminist, för han tycker inte att jag är det. Han tycker att han själv är det fast att han publicerar bilder på mig på nätet med undertexter som: den sunkiga horan och den stora slynan och samtidigt sitter han och gillar porrbilder på bla gravida kvinnor på en välkänd sajt. Jag är så frustrerad så att jag inte vet vart jag ska bli av. Nej, det skulle aldrig falla mig in att hylla nå jävel som behandlar kvinnor ok, för dom som ens har någon tanke om något sådant där dom klappar sig själv om axeln för att dom skulle vara duktiga, tror jag har i grund och botten har helt andra tankar. Som mannen som förtrycker mig, han älskar att vara en martyr och han vill berätta för omvärlden vilken bra man han är.

Men det är ditt ansvar att inte fortsätta vara tillsammans med en person som gör så mot dig. Och om det är så att han lägger ut bilder på dig och skriver sånna saker, anmäl!!!

Jag förstår inte varför de gnäller. Om jag säger: ”jag hatar män som våldtar” tycker jag att det är tydligt att jag bara syftar på de män som våldtar. Om jag säger: ”de allra flesta våldtäktsmän är män” betyder inte det att jag tror att de flesta män är våldtäktsmän. Om du inte känner dig träffad behöver du inte bry dig och om du gör det kanske du bör fundera över ditt beteende. Jag ser samma sak under pappa-inlägget i Hugo Rosas blogg – tjejer som bara måste påpeka att det faktiskt finns dåliga pappor också. Kan vi inte få prata om ett problem åt gången? Eller har folk bara problem med läsförståelsen?
Jag gillar att du har börjat skriva om PoC:s. Dels för att det är en viktig fråga och dels för att det är nyttigt att bli medveten om sina privilegier 🙂

Appropå ingenting1 Tittar på ett danskt programm på svt 1 ”Generation XL” Om överviktiga barn som måste gå ner i vikt för att dom anses för tjocka. ¨Föräldrar och barn pressas av läkare att barnen måste gå ner i vikt, dom ska börja äta grönsaker, ”sånt som dom inte tycker om” och så MÅSTE dom börja träna, Tycker att det är hemskt att vuxenvärlden prackar på något sådant på så unga människor, att dom inte duger för att dom inte är smala. Läkarna tycker att föräldrarna skämmer bort sina barn. En pojke Måste välja att börja med en sport, han har blivit mobbad i skolan tidigare. Tänk att vara på ett barnkalas och så har man fått höra att man är tjock av en vuxen person och föräldrarna bara suttit och inte sagt någonting för att försvara och sen så blir man bjuden på glass och känner att man inte får äta en glass som alla andra får, bara för att någon har sagt att man inte duger. Helt sjukt!

Precis som att jag aldrig någonsin tänker gå runt och känna skuld för att jag råkar vara vit (morsan är från Tjeckien – det räknas väl som vit) så behöver inte män som beter sig gå runt och känna någon skuld de heller.

Men det är ju just det, jag är jättevit. Jag kan inte ens börja begripa vilket privilegium det är. Så när poc pratar om sina upplevelser, eller förklarar eller är förbannade på vithetsnormer eller hur vita beter sig, då gör jag en av två saker: 1) håller käft och lyssnar och lär mig nåt, eller 2) visar solidaritet på de sätt jag kan.
Inte fan ställer jag mig och börjar gapa om hur synd det är om mig eller hur jag minsann inte förtryckt någon.
Och visst ska man vara konstruktiv, men i vissa stunder är rasande manshat den enda känslan en kommer åt. Det går i alla fall över. Inte som den patriarkala världsordningen.

Du har så rätt så. Men jag har tänkt på en sak. Du använder ofta ”medelklass” som något negativt i feministdiskussioner, va? Det kan förstås vara ett uttryck för precis det du tar upp i inlägget, men jag vill ändå ställa frågan om inte du tror att just medelklassen ofta är mer tolerant (mot ”invandrare”, feminism o.s.v.) än andra klasser. Kommer inte ihåg var jag läste det någonstans, men jag vet att jag sett det i nån tidning. Borde finnas statistik på det va? Haha jag är väl egentligen fel källa eftersom jag själv är medelklass, men men. Känns ju spontant som att medelklassen är rätt välutbildad (vilket ofta betyder smart) och därmed borde ha analytisk förmåga.

Jag känner verkligen ingen mig i det du skriver. När jag läser bloggar som till exempel Falskheten växlar jag mellan att känna mig förbannad (vit, kränkt kvinna typ), skyldig och ledsen. Men jag tänker ändå att det är min skyldighet att läsa det där och ta till mig budskapet. Jag tycker det är svårt att rent konkret veta vad jag ska göra, men jag tänker att det är en bra början att lyssna och försöka förstå.

Cimons kommentar pratas det fortfarande om har jag märkt. Folk tycker att vissa har varit orättvisa mot honom, han skrev ju bara sådär för att vara snäll. Okej, han menade förmodligen inget illa med sin kommentar, men det var ändå onödigt av honom.
Hade han skrivit t ex ”Tycker kampanjerna om män som hatar kvinnor, män som våldtar kvinnor är fantastisk. Detta borde uppmärksammas oftare” hade ingen klagat. Det skulle ha varit en helt ok kommentar. Just det där ”men glöm inte bort männen som inte hatar/våldtar” var bara onödigt och lite barnsligt skrivet.
Vad har de med saken att göra?

Hej
Jag får kontra där….håller med om att det inte är rättvist, att mannen tjänar mer, har mer inflytande i de flesta situationer, men det har blivit bättre. Jag tror att det kommer att vara helt jämnlikt när generationen som styr idag har gått i pension eller dött. Så tror jag.
Men jag tänker inta fan hålla käft bara för jag är en kille. Det finns saker som jag som kille är helt chanslös att påverka.
Delad vårdnad!!!
Jag är skötsam kille 37 år som har en son som är 7 år Jag och hans mamma har separerat, men hon vägrar ge mig delad vårdnad, även de på familjerätten håller med henne, med förklaringen ”barn har det bäst hos mamman”. Jag har fast jobb, dricker inte eller är använder andra droger.
Har aldrig slagit eller sett på kvinnan som annat än en jämlike.
Detta är inte rätt
Med vänlig hälsning
Rickard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *