Kategorier
diskussion & debatt

Hur kan man få det att låta som att ett litet gäng ute i Järna skulle vara ett av våra största samhällsproblem?

När jag var gravid med Tamlin så valde jag den antroposofiska vidarkliniken som MVC. Jag ville ha nåt mer än den vanliga lite mer opersonliga vården som jag fått under graviditeten med Ninja. Och det fick jag. Där hade man ett bredare perspektiv och den traditionella sjukvården var en del och den alternativa en annan. Jag fick all information jag behövde (de erbjöd t.o.m svinvaccinet men jag tackade såklart nej) men jag fick framförallt möjligheten att göra mina egna val, utan skuldbeläggande. För det fanns inga pekpinnar där. Inget ”lyssna på oss vi har rätt” utan bara vänligt bemötande och förståelse för att jag utöver ett intresse för alternativvård också gillar den traditionella. Jag kan bara jämföra med de reaktioner jag fått i den tradionella vården och där får man inte avvika överhuvudtaget från det som är ”vetenskapligt” även när det haft effekt. (Ta akupunktur t.ex. Detta var strängt förbjudet pga ”flumlära” tidigare)
 
Jag undrar hur det kommer sig att antroposofer fått ett rykte om sig att vara typ ondskans hantlangare? Hur kommer det sig att människor reagerar så jävla hårt på ett gäng ”tokstollar” som hellre odlar sina grödor med kompost och kohorn än konstgödsel, kemikalier och besprutningsmedel (HERREGUD VILKA GALNINGAR) medan man gärna köper hem både bananer, importerad ris och coca-cola. Saltå Kvarn är inte bovarna här. Debatten är så himla skev och onyanserad.
 
Hur kan man få det att låta som att ett litet gäng ute i Järna skulle vara ett av våra största samhällsproblem? 
 
Eller att alternativmedicin skulle vara farligt eller skadligt och ja, jag fattar att om en cancersjuk person hellre väljer att dricka välsignat vatten än ta cellgift så kan resultatet vara döden men detta är heller inte speciellt vanligt förekommande. Och 50 personer med Röda Hund i en isolerad kommun är inte en fara för våra liv.
 
Vad som däremot sker varje dag är att folk blir sjuka av vår ”tillförlitliga” sjukvård. Missförstå mig inte, jag är ett stort fan av vetenskapen och litar på den sjukvård vi har idag. Men tilliten får inte vara blind och förståelse för att vi faktiskt har RÄTT att välja bort den måste finnas. (min kropp, mitt val) Vården och läkemedelsindustrin har blivit en industri där målet är att tjäna så mycket pengar som möjligt. DET tycker jag borde vara kärnan i den här diskussionen istället för att ondgöra sig över människor som ser detta och blir rädda. 
 
Personligen är jag ok med antroposofin. Jag har bara bra erfarenheter av antroposofer och deras ’instutitioner”: Maken gick i waldorfskola och jag skulle inte tveka om den möjligheten fanns för mina barn. Själv är jag ateist men det hindrar inte mig från att ha förståelse för att andra upplever verkligheten på ett annat sätt. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur kan man få det att låta som att ett litet gäng ute i Järna skulle vara ett av våra största samhällsproblem?”

Off topic: Igår, när jag hade problem med min skolan och kände enorm ilska. Så tänkte jag: "What would Lady Dahmer do?"

Vilket gav mig insikt på nytt att jag ska ha och har rätt att kräva att bli rättvist behandlad.

Ett litet inslag om hur du påverkar mig. 🙂

Åhh, vad bra skrivet! Undra varför man (läs: bland annat jag) reagerar så starkt mot alternativmedicin. Jag är ganska för det alternativa i övrigt, till exempel använder jag bara ekologiska hud och hårvårdsprodukter och inge schampoo, men så fort det kommer till läkarvården så vill jag förlita mig på att läkarna vet vad de sysslar med. Fast det ena behöver ju inte utesluta det andra, egentligen.. Undra vart motståndet mot alternativmedicin kommer ifrån. Tror dock det mest beror på att en bekant anser att cancer botas med morotsjuice, hampa och positivt tänkande och det är liksom den här extrema bilden jag fått av alternativmedicinen. Som du säger så behöver de ju inte vara så extremt.. Tycker det är bra att du lyfter upp olika saker så kan jag reflektera över var jag själv står och varför! 🙂

Svar:
Jag tänker så här: vad vet vi egentligen? Historier om människor som mot alla odds blivit friska från sjukdom har vi ju alla hört i alla tider. Vad har kroppen för förmåga? Kan den läka sig själv? Personligen skulle jag inte ta risken, men jag vill samtidigt kunna ha möjligheten att göra det valet själv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Visst är det bra att tänka själv men att de har mässlingsutbrott för att de struntar i vaccin känns sådär.

Svar:
äh, det var ju knappast ett problem för övrig befolkning. Mässlingen och röda hund ÄR inte så farlig heller, inte med dagens sjukvård.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det finns negativa saker att säga och tycka om det mesta, och så även antroposoferna och deras metoder och synsätt.

Däremot känns fel helt fel att, som du säger, bedriva ngn slags häxjakt här. Jag har full förståelse för att allt prat om energier kan kännas frtämmande och märkligt, till och med skrattretande, MEN det betyder ju inte att det inte är sant?

Jag tycker man ska försöka vara så ödmjuk som möjligt i sitt synsätt när det handlar om andra människors livsfilosofier och övertygelse/tro, men utan att för den sakens skull vara "okej med allt", för det är ju långt ifrån allt som ÄR okej.

Svar:
Jo, så tänker jag också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej, jag har en fråga som jag skulle bli glad över om du tog upp.. Jag fyller snart 18 år, och om jag skulle ingå i äktenskap så kommer mitt underhållsbidrag (som mina föräldrar hittills har fått in på sina konton) att dras in.

Anser dom då att mannen självklart ska försörja mig?? Bara för att man gifter sig betyder inte att man har bra ekonomi, man behöver inte ha ett påkostad bröllop bara för att gifta sig. Tycker att det hela verkar lite konstigt..

Svar:
man blir försörjningskyldig om man gifter sig ja. Ni ingår partnerskap och får då, genom lagen, delad ekonomi. Du kan söka socbidrag osv men din mans ekonomi kommer tas i beräkningen då.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Jag kan bara jämföra med de reaktioner jag fått i den tradionella vården och där får man inte avvika överhuvudtaget från det som är ”vetenskapligt” även när det haft effekt." Hur tänker du här? Om något har bevisad effekt så ÄR det ju vetenskapligt. (Om enda beviset är att Lady Dahmer tycker att det har effekt, så är det dock inte vetenskapligt.) Gillar din blogg i övrigt dock!

Svar:
För att kunna bevisa saker vetenskapligt så måste tester och studier göras. Jag jobbade t.ex med son-rise tidigare, något som har en tydlig effekt men som pga uteblivna studier inte får rekommenderas i t.ex sverige pga ”ej vetenskapligt”. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"LD: äh, det var ju knappast ett problem för övrig befolkning. Mässlingen och röda hund ÄR inte så farlig heller, inte med dagens sjukvård."

OJ! Menherremin… Besviken!!!

Svar:
mässling kan vara farlig om den är OBEHANDLAD. och röda hund KAN vara farlig för FOSTER.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vaccinering är en fråga om solidaritet!

@MALIN: Kolla upp handikappersättning!

http://www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionsnedsattning/handikappersattning

Svar:
Skulle du ge dina barn vaccin om du trodde att det var farligt för dem? Det skulle inte jag. Jag fick enormt mycket skit för att jag vägrade svinvaccinet och i efterhand kan jag bara säga ”VAD VAR DET JAG SA?” samt peka ett ordentligt långfinger åt alla de som sa att jag var osolidarisk då. Man är inte osolidarisk för att man sätter sina barn före andras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ett problem som alla vaccinmotståndare, antroposofer och andra, orsakar är att rädsla/motvilja för vacciner sprids till de delar av världen där det inte finns fungerande sjukhusvård. 50 personer i Järna som får mässling är kanske inte ett stort problem (även om det blir dyrare med vård än vaccin), men om afrikanska föräldrar väljer bort vaccin till sina barn pga. av att europeiska föräldrar anser det onödigt eller till och med farligt, så är det ett ENORMT problem. Vi måste vara förebilder för de delar av världen som inte har kommit lika långt i vården ännu.

Svar:
Då är det inte antroposoferna som är problemet utan den bristande informationen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"LD: […] Man är inte osolidarisk för att man sätter sina barn före andras."

Jo det är man. Stå för det.

Svar:
Nej det är man inte. Varför ska jag stå för nåt jag verkligen inte håller med om?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Man agerar starkt mot slternativnediciben därför att folk laborerar själva med den. I Kina T.ex.så måste man ha en läkarutbildning för att ge råd om alternativ medicin. En bekant äter alternativ medicin för flera tusen/mån och inget av preparaten har hen rådfrågat en läkare om utan det är ihopplockat av personal som säljer det på hälsokosten, en så kallad expert. Jo men tjena… Marknaden är inte reglerad, så själva preparaten må hjälpa men det är hur de används som man tror jag har nåt emot. Sen är det väl alltid bättre med en allsidig kost och kryddor än piller.

Svar:
frågan är väl om det gör någon större skada? Jag vet att det finns riktiga kvacksalvare som bara försöker lura av folk en massa pengar, på båda sidorna, men generellt alltså?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det här är en extremt intressant fråga!

Nej, röda hund kanske inte är så farligt men det finns inget som säger att det inte skulle kunna vara andra sjukdomar. ( I england var det påssjuka och jo det kan man dö av eller iaf få bestående men från.)

Och det här att viss homeopati ger effekt, ja det är väl klart. Det är placebo. Vi VET att det är placebo (genom studier osv). Menar, shit, t o m vanliga företag sysslar med placebo när de har specifika färger på sitt läkemedel.

Det finns ingen diskussion huruvida läkemedelsföretag är onda eller inte. Det är de, haha. Om man ser det ur vinkeln att de tjänar asmycket pengar men ändå inte vill ge medicin till tredje världen pga att de ska "använda överskottet till att forska", trots att endast en liten del går till forskning.

Det är ju inte heller särskilt trevligt att bara de vanligaste sjukdomarna forskas det om, eftersom de andra inte är tillräckligt vinstindrivande vilket gör att minoriteter ofta hamnar i kläm.

Men betyder det att medicinerna inte funkar? Nej.

Varför används då inte antroposofiska läkemedel i vanliga vården? För att det inte har kunnat fastställas någon effekt utöver placebon.

Och jag måste säga att jag har problem med dem när de säger åt människor att koka en rot och hålla den mot magen för att fixa deras gråstarr.

Dessutom är det inte så ovanligt att cancersjuka väljer att dricka juicer osv istället för kemoterapi. En av de mest kända uppfinnarna gjorde det och nu är Steve Jobs död.

LD: Jag vet inte, "utbrott" kanske är mer stringent uttryckt? Som du säkert vet är rubellaviruset fosterskadande, och ett antal smittade personer i Järna utgör en risk även för andra människor. Varje människa har rätt till sin egen kropp – desto viktigare då att informationen som ligger till grund för beslutet är tillförlitlig!

Som i ditt exempel med cellgifter så är väl det stora problemet inte att folk mixtrar med kohorn vid sidan av, utan att man väljer bort effektiva behandlingar. Vaccinationsmotståndet leder till sjukdom och lidande som skulle ha gått att förhindra.

Nu handlar ditt inlägg inte om just vaccinationer, men jag tyckte att det var värt att ta upp angående antroposofin.

Man kan väl också vrida på resonemanget och tänka att om alla levde som antroposoferna skulle vi med största sannolikhet ha en vänligare gemenskap oss människor emellan och en bättre miljö. Det är väl mest det här med vaccinationsprogrammet jag är kritisk mot.

Svar:
Det är bra att vara kritisk. Det ska man ju vara. Det enda jag personligen blir upprörd över är ju att det blir en häxjakt där många tappar perspektivet lite. 🙂 (och jag håller med dig)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Varför väljer du hela tiden att jämföra med svinvaccinet? Det är en väsentlig skillnad på ett vaccin som tagits fram i all hast pga en pandemi och vaccin som har tagits fram under många års forskning. Har du själv valt att strunta i att vaccinera dina barn mot diverse barnsjukdomar?

Mässlingen kan leda till andra sjukdomar, som exempelvis lunginflammation och hjärninflammation och kan knappast kategoriseras som ofarlig.

Svar:
hur svinvaccinet framställs är helt irrelevant. Jag jämför inte vaccinen, jag jämför RÄDLSAN, KÄNSLORNA och RESONEMANGET. Jag ansåg att vaccinet utgjorde större skada mot mitt barn än svininfluensan och valde bort det. Precis som antroposofer tror att trippelsprutan utgör en större fara än sjukdomarna den ska skydda ifrån.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är ett problem eftersom man spriden desinformation och säger saker som inte har stöd i vetenskaplig forskning. Någon vecka sedan uttalade sif Ursula Flatters om vaccinationer i tidningen Mama och hon sade rena felaktigheter. Det är ett problem, tycker inte du det?

http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/03/18/ursula-flatters-du-har-fel-om-vaccinationer/

Svar:
Jag har läst dr.cecilias inlägg, men även hon säger en del felaktigheter (om amningen) som gör att jag helt enkelt inte pallade läsa resten. Givetvis är det ett problem när man sprider fel information, men vår sjukvård är ganska bra på att bara informera oss ensidigt. Det är också fel. När jag gick på vidarkliniken så fick jag ta del av ALL info. Den från vanliga sjukvården (de måste ge den till alla pga nån regel..?) och den från antroposoferna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ett utbrott av en sjukdom i en begränsad grupp eller inom ett begränsat geografiskt område kallas för en endemi. Så, nu har vi löst det.

Svar:
Ofta uppfattas epidemi som ett storskaligt utbrott.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jo. Att välja sina egna näras väl framför andras är att välja egoism och lojalitet framför solidaritet. Jag skulle troligtvis göra samma val om jag hade en stark övertygelse, men det gör det inte mindre så. Och jag tycker att man ska stå för det.

Att ett vaccin har skadeverkningar betyder inte att det är skadligt att vaccinera. Att ett sätt att framställa grödor på är galet betyder inte per definition att ett alternativ är bra. Långt ifrån all modern medicin och vård är framställd för att tjäna pengar. Att det finns pengar i något behöver inte betyda att det är dåligt. Och att något är alternativt behöver inte betyda att det är ofarligt eller ’naturligt’ (oftast bara att det är otestat eller overksamt). Och är man skeptisk till kapitalintressen så kan det vara bra att känna till att alternativmedicin är ett enormt kapitalintresse. Ofta utan insyn och kontroll.

Var du på frälsningsmöte igår?

Svar:
Personligen så tycker jag att man är dum i huvudet om man utsätter sina barn för skada (det man tror alltså) för andras skull.
Och lägg ner det där. ”frälsningsmöte”. Antyder du att jag inte kan tänka själv eller att alla som inte avfärdar antroposofin är hjärntvättade idioter?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har inget emot alternativmedicin rent generellt. Akupunktur, till exempel. Men det här handlar inte om små sjukdomar som ändå skulle gå över av sig själva. Så länge cancerpatienter dör för att de trodde att de skulle bli friska av värmebehandling så är antroposofin ingenting för mig. Sorry.

Ok, det lät raljant, jag skrev i affekt och ber om ursäkt. Men seriöst är jag nyfiken, var det (i brist på bättre ord) ’missionering’ igår? (vilket alltså inte avser antyda att du inte kan tänka själv)

Svar:
den enda möjliga missioneringen igår var ju feminismen och genus. 🙂 Clara nämnde att hon tyckte om saltås produkter och jag tror att jag förtjust pep till när jag fick en korg full av gotta, men i övrigt gick eventet ut på att bjuda in ett gängs kvinnor för saltå-frulle och en samtal om feminism. Personligen hade jag inte sett nåt fel med att personalen kanske talade en stund om sina produkter, men det gjorde de faktiskt inte!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kul att du tar upp detta!

Vi har valt att inte vaccinera vår son, vilket jag i många sammanhang undviker att nämna. Jag är egentligen tveksam till det men är glad att frågeställningen kom upp så att vi faktiskt har läst på och tagit ett aktivt val själva och inte bara följt rekommendationerna utan egen eftertanke.

Nyanserat, välskrivet, bra.

Det enda av detta som jag kan uppröras över, eller hur jag ska uttrycka det, är personer som aktivt propagerar för att ingen borde vaccinera sina barn (vilket jag har råkat ut för), för där litar jag faktiskt fullt ut på forskningen som har kommit fram till att vissa sjukdomar kan få ödesdigra konsekvenser för oss människor och därmed måste utrotas till största möjliga mån. Vårt barn blir vaccinerat, punkt.

(fast det finns "å ena sidan" och "å andra sidan" med allting. Vissa sjukdomar tycker jag t.ex. det känns överdrivet att vi ska vaccinera mot – och då kan man förstås slänga ut frågan: Var drar vi gränsen och vem bestämmer det?)

Waldorfskola ser jag inga konstigheter med, så länge pedagogerna är kunniga och vettiga (precis som inom vilken skolform som helst), och även om jag under min uppväxt fick "lära mig" att Waldorf var flum så kan jag numera se massa fördelar med den pedagogiken (min mamma, också lärare, kunde t.ex. vittna om de barn hon fick till sin klass i trean som ännu inte kunde stora och små bokstäver, för de hade enligt Waldorfskolan "inte varit intresserade av att lära sig det" – men så förmodar jag att inte inte behövewr se ut överlag, om pedagoger är kunniga och vettiga…)

Hej LD. Vill bara inleda med att jag också är ett stor fan av alternativa behandlingsmetoder, del på grund av att vi är på tok för rädda för det naturliga och dels för att de traditionella läkarvetenskapen är för tog kommersialiserad. Vad jag vill fråga, med risk att var helt fel ute eftersom jag själv inte kollat upp det, men min erfarenhet är människors inställning gentemot antroprosofin är att människor ogillar den för att grundaren var rasist och inte för att det avviker från den vanliga. Rätt mig om jag har fel.

Fast nu är det inte så att antropsosofer eller andra som bor Järna aldrig åker därifrån? Vi bor i Södertälje och det är då.många som går av tåget från järna, varje dag. Mässlingen är inte ofarlig. Du har nog glömt att det finns många barn som föds för tidigt eller har andra problem med luftvägarna eller är allmänt infektionskänsliga. Min son är tidigt född och hade inte fått vaccin när mässlingen bröt ut i järna. Det var inte kul. Bvc avrådde oss från att gå dit och väga innan de visste hur pass utbredd smittan var. Andra vågade inte ta med barnen till öppna förskolan på ett tag osv. Så det påverkade inte bara en liten isolerad grupp i järna nej.

Att välja bort det vaccinet innebär fara för andra. Ett barn som inte har medicinska problem kanske klarar av det fintfint, andra barn kan dö.

jadu, bra skrivet och vad är folk så rädda för??? antroposofiska läkare (som ett exempel)har en "vanlig" läkarutbildning i botten och en 4årig antroposofisk utbildning på den, verkar ju livsfarligt??? man kan faktisk som färälder ta ett eget beslut ibland och inte bara följa flocken, lita på sin magkänsla gällande sina barn!!! mina tre äldsta är ju inte vaccinerade mot mässling för det gjordes inte då, mina tre yngre har jag tackat nej till, 13åringen däremot är nu vaccinerad mot rödahund!!! och ja, waldorf är verkligen en förmån att få ha sina barn på!!!!

å apropå cancer, om det inte finns med att göra vad är då fel med att bli fantastiskt omhändertagen i en fantastisk miljö och få må så bra man bara kan sin sista tid i livet?? jag tror ingen döende tror att dom ska bli friska bara för att dom använder sig av alternativmedicin men däremot kan det öka deras välbefinnande väsentligt! om jag var döende och inte kunde vara hemma vill jag absolut till vidarkliniken!!!!

Mina ungar är ovaccinerade. Sist jag var på BVS träffade jag en mamma som skulle låta vaccinera sitt barn. Jag frågade mot vad, och hon visste inte. Varje gång vi har varit på läkarbesök vill doktorn prata med oss om vaccin och påminna om att det är viktigt att vi gör ett INFORMERAT VAL. Det är viktigt, och det gör vi. Jag är bara nyfiken på om alla får samma fråga. Tex hon som inte ens visste vad hennes barn skulle vaccineras mot. Gör hon ett informerat val?

Den vanliga sjukvården kan inte bota allt, och när man inte ens kan komma in till vårdcentralen med andnöd för att "vi har bara akuttider den här veckan", så vad gör man? Till slut tappar man ju tron när stressad läkare eller stressad läkare försöker få ur en problemen så fort som möjligt, för att sen bedöma och skicka en vidare till någon annan som gör samma sak. Inget händer. Inget vet vad som är fel. Alla tycker på axlarna. Det senaste jag hörde om ett visst problem jag har är "Du kanske får prova akupunktur..? Jag vet inte vad jag ska hjälpa dig med.". Vad säger "vetenskapsivrarna" då? Att jag får stå mitt kast och ge upp för man får absolut inte uppsöka några andra alternativ? Gå igenom en ny cykel av läkare som säger samma sak? Ja, vad vet jag. Men övertron på den vanliga sjukvården är också ohälsosam.

Vaccinerar heller inte men det är inget vi nämner för folk pga att det skapar sån ilska! Vad beror detta på? Varför blir folk så arga över detta val?

Inte blir man lika upprörd när någon matar sin unge med godis och socker så att barnet näst in till rullar fram. Då vill man ju bara barnets bästa, eller hur?

Masshjärntvätt är svaret, av den sponsrade läkemedelsindustrin.

Jag förundras över att så många väljer at inte vaccinera sina barn utan att ha starka anledningar. Hur kan ni välja bort stelkrampsspruta till exempel?

Svar:
Jag kommer välja bort stelkrampssprutan om mitt barn vägrar ta den. Själv vägrade jag alla sprutor efter tio års ålder. Detta bör respekteras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det här är superintressant! Håller på och skriver om symboliskt våld och det här är ju ett ypperligt exempel på hur indoktrinerade vi är på hur en ska leva, vad en ska tycka, och vilka val en ska göra som är rätt. Det är inte bara könsroller som vi socialiseras in i, utan i stort allt som påverkar oss till att bli bra och trygga medborgare som tillför samhället det som förväntas av oss.

"Daniela

2013-03-22 ? 09:14:59 » http://dodanonielola.blogspot.com

Fast nu är det inte så att antropsosofer eller andra som bor Järna aldrig åker därifrån? Vi bor i Södertälje och det är då.många som går av tåget från järna, varje dag. Mässlingen är inte ofarlig. Du har nog glömt att det finns många barn som föds för tidigt eller har andra problem med luftvägarna eller är allmänt infektionskänsliga. Min son är tidigt född och hade inte fått vaccin när mässlingen bröt ut i järna. Det var inte kul. Bvc avrådde oss från att gå dit och väga innan de visste hur pass utbredd smittan var. Andra vågade inte ta med barnen till öppna förskolan på ett tag osv. Så det påverkade inte bara en liten isolerad grupp i järna nej.

Att välja bort det vaccinet innebär fara för andra. Ett barn som inte har medicinska problem kanske klarar av det fintfint, andra barn kan dö."

Precis vad jag hade tänkt skriva om. Det finns många människor som saknar tex vaccin mot Röda hund eftersom det inte erbjudits i deras uppväxtland. När de sedan bor i tex Södertälje och väntar barn så finns stor risk/chans att träffa ovaccinerade människor från Järna. Om denna hypotetiska gravida ovaccinerade kvinna smittas av röda hund och föder ett gravt utvecklingsstört barn är det en oerhörd tragedi. Du ska alltså få bestämma över dina ungar om de ska vaccineras eller inte men hon har ingen som helst rätt att bestämma om hennes ofödda barn ska riskera att bli utvecklingsstört? Solidaritet my ass!

Svar:
så det du säger är att rätten till sin egen kropp inte alltid ska komma först? Finns det andra tillfällen som du känner att direkta övergrepp är ok? I solidaritetens namn.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ladydahmer, så du tycker inte att i en situation där det finns väldigt påtaglig fara för ditt barns hälsa ska man tvinga barn till att medicineras?

Svar:
jo vid direkt fara. men det är ingen större fara att låta bli vissa sprutor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tja, ideologier är alltid läskiga. Håller verkligen med om frasen om bananerna och cocca cola!

Däremot är man väl visst osolidarisk om man sätter sina egna (insert vad som helst) före andra människor? När det kommer till just barn tror jag det är en form av osolidaritet varje normal människa skulle ställa upp på, men det gör väl det samma? Dock tycker jag inte nödvändigtvis att man är det för att man väljer att inte vaccinera sina barn, kan lika gärna vara tvärt om beroende på varför man gör det.

LD, du skriver att du kommer att låta dina barn välja bort stelkrampsspruta om de inte vill ta den och att det inte är någon större fara att låta bli vissa sprutor. Men med tanke på att stelkramp är en i värsta fall dödlig sjukdom, så rimmar väl det ganska illa?

Svar:
Att mina barn skulle få stelkramp är inte speciellt troligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag erkänner att jag dömer lite väl snabbt. De jag har stött på har varit väldigt lika HIV/AIDS-förnekarna, dvs man ignorerar alla vetenskapliga studier och lutar sig istället på anekdoter och liknande.

Det är möjligt att det inte är så troligt, men jag tror du skulle ångra dig gravt om det faktiskt hände.

Svar:
Visst. Det finns risker med allt. Ska man vaccinera mot allt? Ska man vidta andra åtgärder för allt?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD, men är du inte lite orolig över stelkramp? Det krävs ju bara att de har sår och påtar i jord som har den bakterien..

Är det verkligen så otroligt att det skulle hända`?

Svar:
Nej jag är inte orolig. Dessutom har vi typ världens bästa sjukvård.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kunde inte låta bli att läsa kommentarerna hos Clara och blev lite häpen. Det här "engagemanget" som väcks till liv av ett frukostsamtal hos Saltå Kvarn, vart finns det annars? Många som ba "nej tack, jag vägrar Saltå Kvarn, de står inte för bra saker". Eh..ok, finns det möjligtvis några fler företag som ni inte tycker står för bra saker och bojkottar? Jag tror jag kan komma på några stycken som håller på med liiiiite värre saker än Saltå Kvarn annars och de företagen tycker förmodligen det är toppen att all uppmärksamhet riktas mot det där gänget i Järna som gräver ner kohorn så kan de fortsätta gräva ner betydligt värre saker när ingen tittar på…

Svar:
eller hur? VÄGRA BANANER OCH COCA COLA istället liksom. Vägra HM. Vägra importerad frukt och ris. Vägra loreal. Vägra kött. Vafan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker inte heller att antroposoferna i Ytterjärna är en dålig del av vårt samhälle som helhet. Att röda hund sprids på grund av vaccinationsmotstånd gör mig dock, som blivande barnläkare, bekymrad och rädd. Rädd för att en blivande mamma ska smittas och ett foster ska födas med svåra hjärnskador i mitt tycke, i onödan.´

Här har min kollega doktor Lina skrivit utmärkt om det http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/03/20/mpr-en-grundkurs/

En annan del av antroposofin som jag har svårt för är Steiners idé att människoanden återföds till man varannan gång och kvinna varannan gång. I den manliga inkarnationen ska människoanden verka kreativt och produktivt, medan den kvinnliga inkarnationen är en viloperiod. http://listenup777.se/rebirth.html

Svar:
jag tycker all form av religion är hysterisk och korkad, men man måste ha lite perspektiv. T.ex vad innebär Steiners läror? Hur ser de ut idag jämfört med då? T.ex som är det många waldorfskolor där dessa läror aldrig diskuteras eller tas upp, mer än att de antroposofer som är pedagoger kanske har det i sin bakgrund/förhållningssätt (och vad innebär det i sin tur osv). Svenska skolan bygger ju på kristna traditioner; vad betyder det? Är skolan uttalat kristen? osv. osv.
Jag tycker det är bra att vara kritisk och framförallt bra att man ser till att bilda folket, men att skuldbelägga föräldrar för att de är kritiska mot det många av oss tar för en helig sanning är ju minst lika dumt. Man ska vara kritisk åt båda hållen. Läkarvetenskapen är ju fortfarande i utveckling.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså Clostridium tetani (orsaken till stelkramp) är inte någon exotisk bakterie, den kan till exempel finnas i gödslad jord. Tänk om barnet har ett litet sår (ibland kan), springer ute i trädgården och blir smittad? Kramper, möjlig kvävning…

Mitt största problem med alternativa metoder är just när det talas om att människokroppen kan läka sig själv om man bara VILL och kämpar. Så är det inte.

Jag har jobbat på ett Hospice i många år o sett människor som varit i kontakt med alternativa läkare gråta över att de borde kämpat hårdare, kanske ville de inte tillräckligt o nu ska de dö.

Det är för jävligt.

Svar:
Problemet med den tron är inte att den skulle vara fel, för jag tror definitivt att vi har en förmåga till läkning och att kroppen har mer kraft än vad vi tillger den. Samt att TRO påverkar vår hälsa OSV. Problemet är dock att det blir skuldbeläggning. Om du bara tror tillräckligt, eller gör tillräckligt så ska du bli frisk osv. Vanlig medicin botar inte allt heller, men det innebär ju inte att den inte funkar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: "frågan är väl om det gör någon större skada? Jag vet att det finns riktiga kvacksalvare som bara försöker lura av folk en massa pengar, på båda sidorna, men generellt alltså?"

Lästips: Trick or treatment av Simon Singh och Edzard Ernst

Hälso och sjukvårdslagen säger att det som används i sjukvård ska vara evidensbaserad och beprövat med bevisad effekt.

Vaccin, fungerar bara så länge man är vaccinerad (böh, självklart). Om man slutar vaccinera, vad händer då? Jo, barn får sjukdomarna. Då är vi tillbaka i den värld då vaccin inte fanns. Det vill åtminstone inte jag.

detta inlägg verkar lite random, du har en underton som att du skriver mot någon/något som har kritiserad antroposoferna… men vem/vad har gjort det?

Svar:
Förlåt, det har varit mycket diskussion inne hos Clara men också i mitt kommentarsfält efter evanemanget på saltå kvarn. Jag påmindes om de här tankarna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För mig får folk göra som de vill och jag är helt emot ett vaccinationstvång eller att man gör som i vissa delar av USA där barnen måste ha alla sprutor för att få gå i skolan men jag blir väldigt väldigt upprörd när folk tror att vi som väljer vaccin gör det för att vi inte är pålästa. Visserligen finns det föräldrar som vaccinerar utan att ens ha övervägt något annat men för mig och många andra föräldrar är det ett aktivt val att vaccinera och vårt val är lika genomtänkt som de som väljer att inte vaccinera.

Du skriver: "Skulle du ge dina barn vaccin om du trodde att det var farligt för dem? Det skulle inte jag. Jag fick enormt mycket skit för att jag vägrade svinvaccinet och i efterhand kan jag bara säga ”VAD VAR DET JAG SA?” samt peka ett ordentligt långfinger åt alla de som sa att jag var osolidarisk då. Man är inte osolidarisk för att man sätter sina barn före andras". Tyvärr är det inte att säga "VAD VAR DET JAG SA?" när det gäller vaccinet mot svininfluensa. Det är naturligtvis djupt beklagligt och hemskt för de barns som drabbats av narkolepsi. Men alternativet, om man inte hade massvaccinerat, hade istället kunnat bli att ett större antal barn hade dött. Vilket skulle du välja? Det finns inget bra svar på frågan om det var rätt och fel att vaccinera. Vi vet inte hur det altrnativa scenariot ser ut.

Kan inte folk vara goda att läsa på lite innan de kommer med korkade kommentarer? Min unge är inte vaccinerad och det är ett val jag står för. Jag söker upp både mässling, röda hund och andra "vanliga" barnsjukdomar när han blir äldre, hellre än att vaccinera honom. Röda hund är inte farligt för barn, det KAN vara farligt för GRAVIDA mellan vecka 0-18. Mässling KAN ge hjärnhinneinflammation, precis som tusen andra sjukdomar kan ge. När ska ni få upp ögonen för den här brutala industrin? Krig, narkotika och läkemedel är de största industrierna. Givetvis måste man kunna skilja på vad som är farligt och inte i form av både sjukdomar och läkemedel, men att blint lita på "vanliga" sjukvården blir brainwash. Vi har alla ressurser för att ta hand om barnsjukdomar och låta barnen bygga sin kropp själva i form av immunitet.

vad är der för fel med svinvaccinet nu då? ja, jag tog det och inte dog jag för det (kanske tur att jag tog det med andra ord) det finns varje år vaccin mot influensan LD, den mot svininfluensan var bara en i raden av de som man kan ta varje år, sen blev denna uppblåst i media av någon anledning och där kan man diskutera sina teorier kring osv, men att säga "vad var det jag sa" känns lite konstigt, jag menar det finns alltid influensavågor varje år och vaccin man kan ta som håller året om,,, har inte dina antroposifiska vänner nämnt det kanske?

TRO kan absolut påverka vår psykiska hälsa under ett sjukdomsförlopp. Men den kan inte på något sett hindra cancer eller från att sprida sig. Därför är den endast viktig för hur vi mår under tiden vi är sjuka men den kan inte göra något åt själva sjukdomen.

Så länge man talar om vilja och tro så finns alltid en stor risk för skuldbeläggande. De som blir friska känner inte av det men för de som ska dö blir det väldigt påtagligt o det är så grymt så det är inte sant.

Kan likställas med religion o om man bara hade varit snällare, bättre, godare så hade man aldrig blivit sjuk.

Jag har redan skrivit om detta i min blogg och kommenterat på UnderbaraClaras blogg, så jag kommer inte grotta ner mig här också.

Något jag dock reagerat på när jag läst kommentarerna både här och hos Clara är att flera pratar om att antroposofer har en vanliga läkarutbildning i grunden. Det påståendet är fel på flera plan. En antroposof bedriver inte per definition någon läkarvård överhuvudtaget utan är bara anhängare till den antroposofiska läran.

Den "vård" jag är kraftigt skeptisk emot och inte anser ska bedrivas i Sverige är homeopati, och vem som helst kan kalla sig homeopat. Vem som helst. Det finns inget reglement kring det.

Bra att du tar upp detta!

Det är helt obegripligt hur vildsinta och aggressiva människor blir när man ifrågasätter den för tillfället rådande sanningen.

Är det det där med att vi måste rätta oss in i ledet, får inte avvika, alla avvikande ska med alla till buds stående medel fås att tycks och tro samma sak? Alla måste vara så lika som möjligt ansvars blir det mobbing de Lux?

När jag gick min sjuksköterskeutbildning för sisådär en 20 år sedan fick vi lära oss de vetenskapliga sanningar som man hade då. Flera av de sanningarna gäller inte idag, idag skrattar man åt dem.

Vetenskap är alltså ingen fix sanning. "Doktor Cecilia" skriver själv i sin blogg om vad "man tror".

Nå då så. Då är min erfarenhet och tro lika bra som hennes och alternativ/komplementär läkekonst lika vettig dom hennes tro.

Antropologerna har mycket bra vård och lyckas tätt ofta med patienter som vanliga bården inte klarar.

Ang stelkrampsprutan så är ju det de första man får ifall man tex trampar på en rostig spik och åker in till sjukan.

Men jag förstår inte varför jag ska vaccinera min bebis som inte ens kan krypa mot stelkramp? Hon är mestadels i min famn och kommer således inte ens utsättas för sånt gift.

Och angående varför man jämför med svininfluensasprutan så talar jag i alla fall för mig själv nu; SAMMA MÄNNISKOR SOM REKOMMENDERADE SVININFLUENSASPRUTAN REKOMMENDERAR TRIPPELVACCINET.

Varför skulle jag lita på dem? Snacka om att köra förtroendet i botten. (Även om jag var skeptisk innan) . Detta stora misstag gav mig blodad tand.

/grottar ner mig lite i alla fall/

Jag tror säkert att bemötandet på Vidarkliniken är jättetrevligt, många påstår det. Och det är ju inte så konstigt. Dels är det en privat stiftelse som själva får bestämma över sina pengar på ett helt annat sätt än den statligt finansierade vården, de har alltså resurser.

Dessutom måste de ju skapa förtroende med patienterna, om de skulle vara lika distanserade och "otrevliga" som i vanlig vård så skulle ingen söka sig dit, för då skulle de vara "tokstollar" OCH otrevliga.

Lösningen är inte att stödja pseudovetenskaplig läkarvård, utan att satsa mer på den statliga vården så att de också kan ge ett bra bemötande till patienter.

Slutligen så förstår jag inte varför så många förutsätter att bara för att man motsätter sig alternativmedicin så betyder det att man tror blint på evidensbaserad läkarvård. Så är det ju inte.

FAN, bra skivet! Det här kanske låter lite konpiratoriskt men anledning varför många (och speciellt människor med stor makt att skapa normer och värderingar i samhället) smutskastar den alternativa "medicinen" är just av ekonomiska orsaker. Skulle många människor börja använda naturlig "medicin" istället för att knarka alvedon så skulle de medicinska forskare och säljare få otroligt mindre pengar.

Sen en lite mer filosofisk fråga: vad är vetenskap? Det är ju en liten klick människor som har definierat vad detta är trots att det finns människor som har forskat om annat som de stämplar som vetenskap men som samhället inte gör det. Rasbiologi till exempel sågs ju som vetenskap innan och även idag bland vissa crazy nazister.

Jag tror en blandning är bra, som du säger cancer kan kanske inte botas med några speciella örter (däremot förebyggas tror jag, eller en hälsosam livsstil överlag kan förebygga cancer) men det är vissa saker jag tycker är så onödigt att vi proppar oss fulla med konstiga ämnen och kemikalier för att bli friska – en jävla paradox!

@J

Min uppfattning är inte alls att det är samma människor som rekommenderade svininfluensa-vacciner som rekommenderar allmänna vaccinationsprogrammet. Det är ju bara din uppfattning, inte en faktamässig sanning.

Inte alls representativt på något sätt, men alla andra kör ju på personliga erfarenheter, så då kan väl jag också få påstå att SAMTLIGA i min nära bekantskapskrets, med och utan barn, var skeptiska till svininfluensa-vaccinet. Samtliga litar på allmänna vaccinationsprogrammet.

Flera här skriver att tro och alternativ medicin inte skulle hjälpa mot cancer.

Då undrar jag som endast tog två cellgiftsbehandlingar och resten endast alternativ medicin sitter här utan bröstcancer eller spridning.

Jag hade en aggressiv bröstcancer som sjukvården ville sätta in hårdhandskarna mot men det kändes totalt fel för mig. Jag provade två gånger för att min mamma så himla gärna ville det men hela själen skrek NEJ!

Jag valde istället ekologisk mat, mkt örter, gurkmeja, vitaminer, hampaolja osv.

Jag sjöng mantran och fick reikihelaing. Dansade. Tänkte och såg mig själv som frisk. Ändrade mycket i mitt sätt att tänka och leva.

Hur kommer det sig att kvinnor som insjuknade samtidigt som mig och som följt alla behandlingar, mått för jävligt under tiden ändå fått återfall.. ?

Har ni ens läst på innan ni uttalar er? Det har nämligen jag.

Vad bygger ni era uttalanden på? Jag bygger mina på min egna erfarenhet så skriv inte som om ni har alla fakta.

Vidarkliniken påstår sig inte kunna bota cancer. Det gör däremot den västerländska sjukvården där folks liv skördas på löpande band.

Som tur var har mina läkare alla respekterat mitt val att inte gå vidare med varken cell-gift, herceptin eller strålning. För det är just MITT val, MIN kropp.

Ni som ifrågasätter varför folk inte vaccinerar sina barn, läs på lite. Läs på vad vaccinerna innehåller ! Tror inte folk i Järna undviker vaccination för att jävlas utan vet att dem läst på och har en grund till varför dem inte vill att sina barn ska få i sig bla kvicksilver och andra cancerframkallande ämnen i så låg ålder.

Ninjakossan:

Vården, läkemedelsföretaget, Bvc. I princip ALLA rekommenderade svinsprutan. Skolorna var med på det, media, ja, det var inte många som vågade något annat och sen ska jag ha förtroende för dem?

Bvc ändrar dessutom regler för spädbarn varje år. "nu gör vi så här istället" säger de och så ska man utan att tänka själv göra som man forskat fram för stunden ?

Läkemdelesföretag ser inte till vårt bästa utan till sin egen plånboks.

Varför tog tyska politiker ett ANNAT vaccin mot svininfluensan än övriga befolkningen?

"det är samma vaccin" Sa de då det kom ut och folket rasade.

Men varför ta ett annat då?

Nu är jag själv skeptisk till alternativmedicin men vill andra syssla med sådant, fine, varför ska jag bry mig? Det är ju ingenting som skadar någon. Faktiskt.

Jag känner också att vården ibland kan vara väldigt stelbent. Mitt största problem är hur snabba de är på att proppa i folk diverse mediciner utan någon tanke på att biverkningarna i många fall är värre än problemet det är tänkt att medicinen ska bota. Den här tanken att medicin är lösningen på allt. Vilket det faktiskt inte är. Tänk om det vore så enkelt?

Ninjakossan, din beskrivning av Vidakliniken och deras villkor stämmer inte alls ned verkligheten. Den verkar ha sin grund enbart i din föreställningsvärld.

Det kostar inget att bemöta patienter på ett bra sätt!

Och eftersom Vidarkliniken har avtal med landstinget så gäller samma villkor för dem som för alla sndra VC vad gäller tider och annat. Detta försämrar dessvärre vården där, men de riskerar inte att bli av med sina patienter ändå.

Kort sagt, Vidaköikiken är inte den lyxiga privatmottagning du inbillar dig. De bedriver bara en annan sorts vård.

F ö finns det otrevlig personal där också, precis som på de flesta arbetsplatser.

Det här med att vägra vaccinera sitt barn är ju något som man kan lyxa till det med när i stort sett alla andra gör det och sjukdomsrisken på det sättet är minimal. I Järna ser vi ju nu konsekvenserna av hur det går när en liiiite större grupp människor gör samma val. Jag har absolut inget emot alternativ medicin som komplement eller att man ifrågasätter olika metoder inom sjukvården. Men jag tycker det är ren idioti att vägra vaccinera sig när man ser vad dessa sjukdomar ställer till världen över. Har en nära vän som har ett livslångt funktionshinder orsakat av polio. Något hon sluppit omkom haft MÖJLIGHET att vaccinera sig. Och jo tycker vi lever i ett samhälle där vi har ett gemensamt ansvar för varandra och tycker det är lite ego att vägra vaccinera sitt barn och sedan säga joooo men mitt barn är inte vaccinerat och det gick så bra. Ja för vi bor i Sverige och alla andra veccinerade sina barn. Ohhh märker jag blir lite provocerad nu 😛

Angelica: Jag förstår att det är lätt att tänka så, men när folk luras in i att tro på att alternativ medicin ska bota deras farliga sjukdomar och sen dör på kuppen, så är det farligt. Det värsta Är föräldrar som låter sina barn bli behandlade med dessa metoder.

Givetvis botar inte den traditionella läkarvården alla sjukdomar heller, men de kan åtminstone bevisa att deras metoder har effekt.

Jag sätter mina barn framför dina och alla andras. Det gör ALLA normala människor och eftersom jag tror att vacciner gör mer skada än nytta så väljer jag bort det.

Röda hund går att behandla.

Förresten undrar jag en sak, varför är PSD vanligast vid 3 månaders ålder? Då man vaccinerar sin bebis. Man säger att det beror på att andningen inte kommit igång, (för vissa är det säkerligen så) men varför reflekterar ingen över att en stor mängd gift sprutas in i den lilla försvarslösa kroppen vid så ung ålder? Varför forskas det inte om det? Jo, för att forskningen stöds av läkemedelsföretag. Och läkemdelsföretad vill ju inte svartmåla sig själva för då tjänar de inga pengar.

I Japan väntar man med att vaccinera sina barn tills de är 1-2 år. Det är inte särskilt vanligt att vaccinera spädbarn i övriga världen som folk verkar tro.

Jag tycker det var jävligt starkt och bra att du stod emot att svinvaccinera ungarna.

Att ge oss vaccinationer mot ALLT idag gör bara att vi lär våra kroppar att inte klara av minsta lilla bacill typ.

Ja, jag är för "normalvaccinationerna" av barn, men låt blir de där extra sakerna.

"Vården och läkemedelsindustrin har blivit en industri där målet är att tjäna så mycket pengar som möjligt."

Men homeopater som låtsas att vatten hjälper mot allvarliga åkommor har givetvis bara rent mjöl i påsen!

Hade antropososfisk medicin fungerat utöver placeboeffekten så hade forskningen visat det under de 200 år det har praktiserats. Ändå finns det fortfarande bara anekdotiska utsagor. "Alternativmedicin" kallas "alternativ" av den enda anledningen att den inte är verkningsfull, annars hade det hetat "medicin". Homeopati är helt enkelt bevisat verkningslöst utöver slump och placebo!

Vi ska vara upprörda över pseudovetenskap för att den är skadlig. Det skapar skepsis mot bevisat fungerande sjukvård och låter folk bli både sjuka och dö för att de inte söker riktig hjälp i tid. Antroposofer utnyttjar sjuka, äldre och lättlurade för egen vinning. Det är mycket värre än läkemedelsindustrin som i alla fall har klara bevis på att deras mediciner fungerar.

Och SARA.

Vilka forskar om vaccinets påverkan?

Oftast läkemedelsföretagen själva. Ska vi då ta det som absolut sanning att vacciner inte kan skapa autism hos barn?

"

Det är egentligen inte alls konstigt att barnens hjärnor skadas av vacciner. Det är nämligen så att virus som ingår i vacciner odlas på kött: människokött från aborterade foster, apnjurar, kycklingfoster, hästblod och liknande. Alla dessa djurarter har sina egna virus som frodas tillsammans med viruset som odlas. Hela härligheten blandas sedan med giftiga kemikalier och tungmetaller, såsom formalin, kvicksilver och aluminiumfosfat. Meningen är att dessa virus ska dödas eller försvagas, men vetenskapliga studier har bevisat att långtifrån alla är dödade eller försvagade. De är i högsta grad levande och virulenta och får även sällskap av amöbor som gärna mumsar i sig hjärnvävnad och myelin. När nu den här sörjan av ruttet kött och allergi- och cancerframkallande kemikalier sprutas in i människor, är det meningen att immunförsvaret ska påverkas – och det gör det med råge!"

Varför häxjakt på antroposofin? Av samma skäl vi för en ”häxjakt” mot rasism och sexism; för att de alla besitter samma föråldrade, skadliga verkan.

http://www.vemihelvete.se/2009/02/vem-i-helvete-behover-irrlaror-del-13.html

http://www.vemihelvete.se/2009/02/vem-i-helvete-behover-irrlaror-del-23.html

http://www.vemihelvete.se/2009/02/vem-i-helvete-behover-irrlaror-del-33.html

Om biodynamisk odling i sig och varför det är nonsens: http://www.vemihelvete.se/2009/04/om-ekologiskt-vs-biodynamiskt.html

Om Rudolf Steiner (som grundade antroposofin): http://skepticfamily.com/2008/06/10/rudolph-steiner-anthroposophy-and-waldorf-woo/

För att förstå vansinnigheten i att se på antroposofin som en sund och aktuell lära: http://www.vof.se/folkvett/ar-2001/nr-2/antroposofi-och-ekofascism/

Några citat för att ge exempel:

”För antroposofer är varje sjukdom – mental eller fysisk – karmiskt bestämd och spelar en roll i själens utveckling.”

”Steiner påstod sig ha tillgång till ”Akasha-krönikan”, en översinnlig skrift som innehåller kunskap om de högre verklighetssfärerna och om den avlägsna forntiden och framtiden, som han ”tolkade” och förmedlade till sina anhängare ”

”…utvecklade Steiner och hans antroposofiska lärjungar en systematisk rasmässig klassificering av människorna och knöt denna direkt till sin föreställning om andlig evolution.”

”Han menade också att ”lägre” människoraser mera liknar djur än de liknar ”högre” människoraser. Aboriginerna i Australien är enligt antroposofin avkomlingar av redan ”degenererade” rester av den tredje rotrasen, lemurianerna, och tillbakabildas gradvis till apor.”

”…Steiners postulat att färgade folkslag inte kan utveckla en egen andlighet – de måste antingen ”uppfostras” av vita eller reinkarneras med vit hud. ”

Att bedriva en häxjakt är en fantastiskt dålig idé men jag kommer ALDRIG att sluta poängtera för människor att antroposofin och dess underläror är en vansinnig doktrin byggd på en vansinnig mans tidsenliga idéer om verkligheten och människorna.

Är du medveten om att 1/1000 barn drabbas av hjärnhinflammation av de som får mässling? Tycker du att det är vettigt att utsätta sitt barn för den risken helt i onödan? Betänk också att gruppimmuniteten även skyddar de individer som av olika anledningar inte kan bli vaccinerade av olika anledningar.

Måhända har den antroposofiska rörelsen inte så stort inflytande i stort, men jag tycker ändå att det är av yttersta vikt att deras märkliga åsikter om till exempel vaccination motarbetas. Jag får intrycket av att du inte riktigt förstår hur otroligt mycket lidande som barnvaccinen skyddar oss mot. Ta gärna och läs på lite om till exempel mässling, polio, difteri mm så får du nog en lite mer nyanserad bild av det hela.

"eller hur? VÄGRA BANANER OCH COCA COLA istället liksom. Vägra HM. Vägra importerad frukt och ris. Vägra loreal. Vägra kött. Vafan." Men va?! Du har om och om igen argumenterat emot människor som säger saker om kvinnokampen i stil med "Men är det inte bättre att arbeta för kvinnors situation i XXX-land? Det finns faktiskt större frågor." Man FÅR känna engagemang i de frågor som är viktiga för en. Det är HELT okej.

Svar:
Klart man får, men debatten här är skev. Givetvis kan man prioritera frågorna, men att utmåla ett litet företag som på sin höjd sysslar med ofarligt trams som bovar när vi stödjer och backar upp storföretag som sysslar med död och lidande
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Mitt storsta problem med vaccinmotstandare (forutom den forlorade flockimmuniteten) ar att manga fortfarande baserar sina radslor pa Andrew Wakefields oerhort bristfalliga studie, trots att denna har visats vara felaktig.

J

Dom har haft samma diskussion i Storbritannien, nämligen den om trippelvaccinet ger autism. Wakefield är den som skriker högst angående detta.

Menade mer på att de har undersökningar som visat att vaccinet inte ger autism. Vilket du verkar hävda att det gör.

Jag tycker det är helt galet med vaccinmotståndare och det håller inte att säga att det inte är så farligt att riskera smittas av röda hund eller mässling. Det är det visst det! Det som är farligt är när behandlingsmetoder baseras på tyckande och hörsägner snarare än vetenskap. DET är jävligt farligt.

Jag är faktiskt på väg att flytta dit, till Järna.

Vill bo bland likasinnade, nej jag är inte antropsof, men "fritänkande" i brist på ett bättre ord.

Och har en del vänner där givetvis!

<3 LÄNGTAR!

Det finns inga isolerade kommuner. Eller länder. Ett utbrott att en sjukdom på ett ställe i världen får snabbare spridning nu än någonsin förr pga av att människor reser och rör på sig på ett sätt de inte gjorde under till exempel digerdödens tid.

Och nej,jag har Inte vaccinerat min dotter.

Och svininfluensavaccinet hastades inte fram för att stoppa någon pandemi,

Svininfluensavaccinet gjordes i mängder Innan, såldes hit och sedan var de tvungna att förstora en vanlig jävla influensa, som kommer Varje år, till en pandemi-för att kunna sälja av all skit de köpt in.

1) Vi har inte världens bästa sjukvård. Det är en villfarelse som folk som inte har insikt i sjukvården lever i. Tyvärr.

2) Den vård vi har, bygger på att att folk vaccinerar sig och tar de läkemedel som ordineras. Om inte: enorm belastning på vården, som knappt klarar av att ta hand om sina patienter som läget är i dag.

Ja, många sjukdomar går att bota om du får adekvat vård i tid. Men om fler resonerar som du, på sikt: kommer ni att kunna få det?

Homeopati är en diskussion för sig – att det inte finns några vetenskapligt bevisade effekter på spädningar och skakningar (utöver placebo) säger väl något. Att det däremot finns växtbaserade läkemedel och alternativa metoder (akupunktur har använts i vården än mer än tio år) som har bevisad effekt är en helt annan sak.

Och, som någon skrev – ni tror inte att det finns folk som tjänar pengar på homeopatika? Att vara kritisk, att läsa på och att ifrågasätta är bra – men man ska göra det åt alla håll.

Xana: Tack för att du orkar ge en nyanserad bild och backa upp kritiken mot antroposoferna!

Själv har jag fått flera år förstörda och många år i skolan bortkastade pga waldorf, och skiten man hittar om man nystar lite gör att jag starkt ifrågasätter hur det öht kan vara lagligt!!

Svar:
Jag fick flera år förstörda i kommunala skolan. Att den kan vara laglig kan man ibland undra över.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja det är ett dilemma jag brottas med dagligen. Kanske inte just vaccinationer (trots att jag stöter på en del otrevliga historier i mina efterforskningar).

Jag är sängliggandes till och från (mest till nu för tiden) sedan tre månader, utan egentlig förklaring på varför.

Just nu är väl sjukvården inne på att det ska vara helt och hållet psykiskt, något som jag och mina närstående ställer oss tveksamma till, och det har till och med talats om utmattningsdepression trots att jag varken är utmattad eller deprimerad.

I min sits känns det som att sjukvården inte riktigt har något svar eller bot. Att bara lindra symtomen är inget som jag vill nöja mig med. Jag är tacksam för all hjälp jag får, och ser fram emot varje läkarbesök med en gnista kvarvarande hopp. (Konsultation hos psykiatrin står näst på tur).

Men det känns fortfarande som att en pusselbit fattas, och det är svårt att förmedla den desperation jag känner (och mina anhöriga) när jag bara ligger här och varken vet vad som är fel på mig eller om det någonsin kommer bli bättre.

Det är då lätt att i min situation vända sig till alternativmedicinen. Och det är nästan ännu lättare att bli lurad av den.

Offer av olika slag har alltid utnyttjats. Men det går i bästa fall många veckor mellan läkarbesöken (remisser hit och dit), och jag skulle gå under helt och hållet om jag inte kände att jag gjorde något under tiden. Om jag inte kände att det fanns en liten gnista hopp.

Trots att den är pytteliten, möjligtvis falsk och definitivt alternativ.

Minou Green: Det vore otroligt intressant att få ta del av dina upplevelser av Waldorf-pedagogiken. Har du skrivit något om det?

Svar:
Är du lika intresserad av att läsa om mina erfarenheter och upplevelser av den kommunala skolan? Jag har ju ändå gått i sex stycken.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ellionor som battlar bröstcancer: Först o främst ett stort grattis till ditt tillfrisknande!

Jag undrar bara, opererades dins bröst bort o var cellgifterna tänkta som säkerhetsåtgärd efter operationen?

Isåfall kan det mkt väl vara så att du hade turen att bli opererad i precis rätt tid innan cancercellerna spridit sig. O det kan vara förklaringen till at du klarat dig så bra.

Samma sak hände nämligen en släkting till mig. Mkt aggressiv cancer, direktoperation, ingen cellgift o friskförklaring.

Svininfluensavaccinet, ett oprövat vaccin, har ställt till det, men det finns väl beprövade vaccin, t.ex. RödaHundvaccin. Vilka skador har uppstått av detta? Jag har inte hört talas om någon. Däremot vet jag av egen erfarenhet vad som händer med ett ett barn (obs! det handlar inte om foster utan betydligt senare i graviditeten) under en grvaditet när mamman får Röda Hund. Det finns ingen hjälp när den gravida mamman blivit smittad. Barnet tar skada. Och visst, detta barn har lika oändligt stort värde som alla andra, men det finns tillräckligt mycket problem som kan tillstöta, som vi inte kan råda över, så varför inte undvika dem som vi kan, på ett enkelt ofarligt sätt göra något åt. RödaHund-skador leder till livslånga skador; det är nog inte så många som vet det idag. Anledningen: tillräckligt många föräldrar har varit kloka nog och låtit vaccinera sina barn.

Nu är det ju inte så att de ovaccinerade går omkring som smittbomber. Tack vare att sjukdomarna bryter ut så skaffar sig de ovaccinerade en livslång immunitet redan under barnaåren. När flickorna blir gravida har de allra flesta haft Röda hund och deras foster är alltså inte hotade på något sätt.

Så solidariteten med andra är det inget fel på, det handlar bara om att man får din immunitet lite senare än 18 månader. Vi får hoppas att alla vaccinerade står ut med den tidsförskjutningen.

Här har den gamla vanliga tröttsamma diskussionen uppstått, det som vill vaccinera sina barn gapar och skriker om solidaritet(!) och föräldraansvar.

I deras värld finns bara ett sätt att tänka och det är det enda rätta sättet. Allt annat är FEL.

Jag tillhör en generation där alla dessa vacciner mot barnsjukdomar inte fanns.

Alla vi har alltså överlevt både Röda hund, mässling och påssjuka. Vi vet allihop att riktigt så aggressiv som man vill få smittan att framstå som idag är den inte.

Det är inte så att man drabbas sv dessa sjukdomar vara man vistas i närheten av en sjuk unge.

Det är bara ett effektivt sätt att skrämma unga och oerfarna föräldrar.

Och det verkar funka väldigt bra. 😀

LD: Om du har haft problem med den kommunala skolan som du tycker är värda att berätta om, så är jag absolut intresserad av att läsa om dem. Vad försöker du säga?

Svar:
Min poäng är att det finns dåliga erfarenheter på alla platser. Min man gick i waldorf i nio år och ett av dessa var fruktansvärd. Han utsattes för svår mobbing av en lärare. Detta kopplar han och jag inte till waldorf eller antroposofin såklart, lika lite som jag kopplar de övergrepp och lidande jag utsattes för till kommunala skolplanen. Att må dåligt i skolan händer en del barn tyvärr. Även i Waldorf. Men att waldorf skulle vara mer drabbad vågar jag nästan gissa på inte stämmer utan snarare tvärtom då jag även vet att de ofta tar sig an elever som andra skolor gett upp om. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag köper det du skriver men reagerade på "de erbjöd t.o.m svinvaccinet men jag tackade såklart nej". Jag var också gravid vid tillfället & velade länge & väl & tog till slut sprutan (något jag inte skulle gjort idag). Hela tiden stöter man på människor som var mycket duktigare & tackade nej till sprutan & talar gärna om hur mycket klokare de var. Så även du. Att tacka nej var inte självklart…såklart.

Svar:
för mig känns det bra att vara lite raljerande eftersom att jag fick så ORIMLIGT mycket skit, både i privatlivet och här i bloggen, pga mitt beslut, Givetvis fattar jag att man som privatperson litar på vad vården säger. Jag tycker inte att du var dum.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Håller med dig! Fram för mer samarbete mellan traditionell sjukvård och komplementär sjukvård! Blir trött på folk som måste vara antingen eller…Kan man inte plocka godbitarna ur bägge?!

Och vad gäller cancer har de t ex en mistelkur som SKA användas ihop med traditionell behandling. I Tyskland är detta sedan länge beprövat och där använder de sig av både komplementärmedicin och traditionell överlag.

Har sökt Waldorfskola till mina tre barn nu eftersom jag diggar deras synsätt!

LD: Den kommunala skolans doktrin är inte baserad på en rasbiologiskt inspirerade lära som säger till barn med synfel att de skall titta på en röd och en grön skärm ett par timmar om dagen så ska du nog se att det går över. Två fel gör inte ett rätt.

ett litet ps till Emil Wikström:

Alternativmedicin HAR testats och används i andra delar i världen ( Tyskland, Holland, USA etc) ifall du har missat det 😉

Sverige är lite efter bara som i så mycket annat…

Jo, antroposofi har med religion att göra.

Läs på om det så förstår du. Finns massa matnyttig information på vetenskap & folkbildning om all jävla äcklig skit dom pysslar med.

Svar:
Jag vet vad antroposofin handlar om. Men jag har personlig erfarenhet av deras vård och skola och kan berätta att religionen inte tar sig uttryck där precis som våra insitutioner inte tar sig så mkt kristna uttryck trots kristen tradition.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag går i terapi via Vidarkliniken just nu. Var ute i Järna för första gången för två månader sen och träffade en läkare som är den första jag fått förtroende för i hela min process som startade i höstas då jag bröt ihop i samband med ett MF (som nu blivit två). Jag har aldrig blivit bemött så proffsigt i hela mitt liv, för första gången känner jag mig trodd när jag berättar hur jag känner och mår när jag tidigare blivit bemött med skepsis eftersom jag ändå fungerar som jag ska (typ jobbar äter och går på toa) Jag rekomenderar Vidarkliniken till alla jag pratar med nu. Själv fick jag tipset från min väldigt konservative morfar, när chocken lagt sig insåg jag att om han är villig att prova måste jag med!

Mycket känsligt ämne tydligen. Just när det kommer till röda hund och mässlingen så tycker jag vaccinera. Har hört en historia om en familj där ett barn fick mässlingen, och som följd hjärnhinneinflammation. Det var lite ovisst innan det gick bra. När föräldrarna såg hur dålig barnet blev var de jäkligt snabba med att vaccinera sig.

Jag har ett barn som inte är vaccinerad för mässling, röda hund än eftersom hen är under 18 månader. Vi ska vaccinera när hen blir 1.5 men det känns inte bra att hen har inget skydd när fler och fler personer väler att inte vaccinera sina barn enligt vaccinationsprogrammet. Andras ovilja att vaccinera innebär hälsorisker för mitt barn.

Vaccin bygger på GRUPPIMMUNITET och handlar därför om solidaritet.

Du verkar inte inse riskerna med smittspridning. Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns!

Just nu är det t.ex. ett pågående mässling-utbrott i Stockholm/Uppsala och smittspårning är svårt eftersom smittan finns kvar i luften upp till 2 h.

Svar:
Jo jag förstår riskerna. Men de är inte häften så stora som många vill få dem till. smittan du pratar om kom inte från järna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag skiter i om antroposoferna odlar i månsken och fångar energier i dans. Jag struntar i allt sådant. Jag struntar i om folk väljer att be till heliga ikoner istället för att snyta sig, eller äta pepparkorn för att hålla magsjukan borta. Jag skiter i det. Ta massage mot dyslexi eller akupressur mot huvudvärk vad tusan du känner för. Men att ställa sig emot vaccination? Röda hund är EXTREMT FARLIGT för gravida kvinnor (eller, för deras foster) och ger inte sällan livslånga men på fostret. Det spelar ingen roll var smittan kommer ifrån, den har mindre chans att spridas om folk är vaccinerade.

Detta var nog en av de stolligaste bloggar jag läst bara rubriken är ju helt knasig. Har denna bloggare förstått någonting om någonting? En förvirrad blogg!

Svar:
Pratar du om mig? Isåfall är du inte lite fördomsfull! Du ska nog läsa lite mer här innan du drar slutsatser och vill du kommentera mer så är ett förslag att chilla lite med personangreppen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Waldorfpedagogiken ger jag inte fem öre för. Är utbildad lärare och gjorde min praktik i en 1-2:a på en Waldorfskola. Under den tiden jag var där sjöng de sånger på tyska, sydde ett flöjtfodral och byggde stora A av lera. De som gick i tvåan fick bygga lilla a. Detta var det ENDA de gjorde under en veckas tid. När jag frågade om läs- och skrivutveckling sa de att det var i stort sett obefintligt förrän de gick i fyran. Jag vågar inte ens tänka på hur det gick för dem i de nationella proven i 3:an. Jag hoppas det var extremt för just den här skolan och att det inte är lika flummigt på andra waldorfskolor. Dock man ju fråga sig hur det står till när waldorflärarutbildningen inte ens är godkänd av skolverket nuförtiden…?

Svar:
Du värderar med andra ord bara en viss typ av kunskap. Vi som gillar waldorf tycker att annat är viktigare. 🙂 Min man är t.ex usel på att läsa och skriva, men herrejösses vad bra han är på allt annat! När det gäller prov osv så går det lika bra för waldorfelever som för vanliga. faktiskt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är inte så mycket för det där att gnälla på folk som väljer att inte vaccinera sina barn. Jag vaccinerar mina sen kan jag inte gnälla el bli förbannad på andra som inte gör det. Det är väl deras business. Solidaritet i all ära men va fan, man bestämmer väl över vad man sprutar in i sina ungar.

Jag är vaccinerad, mina barn är vaccinerade. Det är i den utsträckningen jag kan bestämma. Sen om en stackars mamma från något annat land får röda hund och får ett skadat barn, det kan jag inte göra något åt. Smittor finns och folk gör sina egna val.

Och btw visste INGET om antroposofi el vad det nu heter men köper massor med Saltå Kvarnprodukter, ÄLSKAR DEM! Sen får de be till hejhopp och göra vad de vill så länge de fortsätter med sina produkter.

Lady D: Tack för din input i "mitt ställe" <3

Caroline: Jag har hellre foliehatt än hårt knuten ögonbindel 😉

I övrigt var det en otroligt originell kommentar som jag aldrig hört förut, i sammanhang där jag vågat stå för vad jag tycker.

Not.

KraM~

Till Syster:

Hur många människor som skadats av Röda Hund som "barn i magen" har du umgåtts med?

Tänk på att vi i generationen som inte vaccinerades också tillhör de barn som inte fick se dessa (och andra) funktionshindrade eftersom de "gömdes".

Det verkar finnas många "experter" här!

Utbrott av tidigare nästan utdöda sjukdomar blossar upp igen PGA. att inte alla vaccinerar sig. Dessto färre som har skydd – dessto sämre blir herd immunity (90% tror jag är gränsen).

Det är tydligt att Toktanten Elin (och många andra!) inte alls förstått att vaccinering bygger på grupp-/flock-/hjordimmunitet. Därför handlar det om solidaritet.

Du tycker att mässling inte är en farlig sjukdom och tror att det finns bot (det gör det inte!).

Jag inser att det är dött lopp att få antroposofer att ändra uppfattning i denna fråga, men det är oroande att det finns så mycket missuppfattningar.

https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2012/Februari/Oro-for-masslingsutbrott-i-Jarna/

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/var-kommer-nasta-masslingsutbrott—ska-vi-sla-vad/

Jag har själv erfarenhet av Waldorf och är allmänt intresserad av alternativ vård i kombination med traditionell sådan. Det jag motsätter mig starkt är att inte vaccinera. Enda anledningen att en liten grupp i ett land som Sverige kan låta bli att vaccinera sina barn utan större effekt är att de är skyddade av kollektivet. Eftersom majoriteten är vaccinerad är chansen för spridning av sjukdomar ganska liten.

Problemet är ju att en femäring kanske inte blir så hårt drabbad av en sjukdom men om jag har en nyfödd bebis som ännu är för liten för att vaccineras så kan ju faktiskt den dö om den blir smittad av det äldre barnet.

I närheten av där jag bodde i USA så finns en större grupp människor som inte vaccinerar sina barn och flera fall har nu uppkommit där smittor förts vidare från dem barnen till barn vars föräldrar ville vaccinera men inte kunde för att barnet var för litet. Minst ett par spädbarn har dött på grund av detta.

Smittor som man trodde var utrotade i västvärlden är nu tillbaka. Dessutom går det ju inte ens att jämföra hur många barn som dör i världen för att de saknar vaccinationer och de som får komplikationer av dessa vaccinationer.

Trådskaparen här beskriver sin upplevelse av Waldorfskolan och den är nästan identisk med min egen. http://forum.vof.se/viewtopic.php?f=38&t=5424

Värst av allt är nog att lära ut sagor som om de vore fakta och indoktrinera barn i en andlig/religiös livsåskådning. Det auktoritära systemet är inte heller någon höjdare, där elever som ifrågasätter anses vara sjuka och således måste "behandlas" av rörelsens egna "läkare". Att de dessutom gör sitt bästa för att tysta diverse kritiker (och bevakar wikipedia-sidorna noga för att kunna ändra informationen för att upprätthålla fasaden) är ett annat tecken på att något inte står helt rätt till. Att sedan lärarna ofta inte besitter lärarutbildning, att de bestämmer läroplanen själva och allt i slutändan dessutom handlar om andlighet (demoner, reinkarnation) känns inte heller helt hundraprocentigt. Tänk också på vad reinkarnationstankesättet får för konsekvenser: sjuka barn som inte medicineras (eller vaccineras) för att barnsjukdomar "är bra för själens utveckling", mobbning som inte stoppas för att det mobbade barnet ska utvecklas själsligt… Det påminner läskigt mycket om hinduismens kastsystem. Klart som fan att man blir upprörd. Waldorfskolan = child abuse.

Jag blir helt matt av din och flera av kommentarernas ignorans och okunnighet. Har tidigare läst enstaka inlägg på din blogg och gillat det du skriver men det här gör mig vansinnigt upprörd. Hur du kan kalla det övergrepp att vaccinera sitt barn för att skydda både hen och andra är för mig en gåta?! Det är solidaritet! Samtidigt som du uppenbarligen inte tycker hälso- och sjukvården inte är kompetent nog att avgöra vilka vaccin som barn i allmänhet bör ha skriver du att vi "typ har världens bästa sjukvård" som då bör ta hand om era sjuka ungar och de som de smittat?! Jag håller med om att sjukvården behöver ifrågasättas, kritiseras, förbättras och att det finns mycket att ta till sig inom antroposofin och alternativmedicinen framför allt avseende helhetssynen. Men INTE att avstå rekommenderade vaccinationer.

/Läkare, mamma till två halvtanzanianska barn som går på Waldorfförskola (eftersom jag uppskattar antroposofin i övrigt) som sänder en tanke till sin kusin i Tanzania med rubella-orsakad hjärnskada varje gång de tar en spruta på BVC.

Svar:
att göra intrång på människors integritet mot deras vilja är alltid ett övergrepp även om man gör det för en ”god sak”. Att tvingas ta vaccin är ett övergrepp.
Och jag tyckte att jag var tydlig med att jag litar på sjukvården. Men inte blint.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känner du någon som är född på 30- eller 40-talet? Kanske dina föräldrar eller mor-och farföräldrar. Fråga dem om nått barn i deras grundskoleklass (hette folkskola på den tiden) dog, eller om nått barn på skolan dog. De flesta kommer säga "ja". På bara 60 år har vi förbättrat vår levnadsstandard genom att överlevnadsgraden för våra barn (och att alla får chans till utbildning, demokrati, dräglig bostad mm). Vaccin spelar en avgörande roll här. Titta gärna på Gapmind och lär mer!

De som idag väljer att inte vaccinera sina barn med argumentet att chansen att få t ex mässlingen är mindre än att få biverkningar av vaccinet baserar sin riskkalkyl på risken för mässlingsmitta när nära 100% vaccinerar sina barn. Skulle allt färre vaccinera sina barn ökar risken att få mässlingen (t ex) snabbt. I det dagsaktuella Järna-exemplet så har det fram till nyligen varit tillräckligt många som vaccinerat sig för att hela befolkningen på orten ska ha en låg smittorisk. Men nu har den "balansen" ruckats och en större grupp än tidigare är ovaccinerade och därför har mässlingen brutit ut.

Det finns mycket intressant litteratur om smittor, vaccin mm. Det är gammal kunskap som studerats länge även i västvärlden. Från digerdöden och pest till smittkoppor och spanska sjukan. Människan har lärt sig ganska bra hur smittor sprids, nyckeltal för när antalet sjukdomsutbrott på en ort under en viss tid blir en risk etc. 500 år gammal kunskap.

Till Belisabeth:

Jag har umgåtts med en person som skadats av att hennes mamma fick röda hund som gravid.

Jag vet inte riktigt vad du menar med att dessa barn skulle "gömts undan". Du kanske menar att de fått hjärnskador och bott på hem för utvecklingsstörda?

På sådana hem kunde man förr hitta barn och ungdomar som enligt journalen fått hjärnskador av…vaccin!

Förr hade man även ned autistisk som biverkan till mässlingsvaccinet i FASS och många föräldrar kan vittna om att deras barn var fullt normala och glada barn innan de vaccinerades. På samma sätt som dagens föräldrar till de narkolepsidrabbade barnen bemöttes dessa föräldrar med misstro. Men kanske man lärde sig något om riskerna ned vaccin genom de autistiska barnen, det gick ju ganska snabbt för de som skadats av vaccinet mot svininfluensan att gå gehör för sina erfarenheter.

Nu gällde det första generationens mässlingscaccin, något som man inte vill prata högt om idag.

Läkare vet att ALLA behandlingar är förknippade med risker!

Det finns inte ett enda ingrepp eller behandling dom inte har risker och biverkningar.

Minsta lilla Alvedon har biverkningar och det finns läkare som hävdar att dessa piller som människor knaprar som om de vore godis, absolut inte borde få vara receptfria. De är rena rävgiftet.

Precis som många andra "harmlösa" mediciner och behandlingsmetoder.

Men man får väga fördelar mot nackdelar vid varje ingrepp och varje förskrivet piller.

Och vi som förväntas äta pillren och ta emot behandlingarna är fria att välja om vi vill utsätta oss för riskerna.

Det är f ö inte bara en rättighet utan också en skyldighet. Vi är själva ansvariga för vad vi utsätter våra kroppar för. Läkemedelsföretaget är inte intresserade av några skador och de har pengarna och juristerna som tillvaratar deras intressen.

Man får inte vara hur naiv som helst! De har en otroligt stark lobby, det är bara att läsa i tråden här så ser man det.

Stå på er ni som inte vill vaccinera!

De andra är osolidariska som inte vill låta er och era barn skaffa er immuniteten på det sätt ni väljer. De är vaccinerade och har inget att oroa dig för. De vill bara väsnas och bråka och gå läkemedelsindustrins ärende.

Visst! Stå på er, polio är en liten risk att ta jämfört med, eh… den där ökade risken för autism som visade sig vara skitsnack. Var det 3000 människor som blev paralyserade sist det var utbrotti Sverige? Ett litet pris att betala jämfört med alla tusentals fall av vidriga hemskheter som är kopplade till svenska vaccin. Ett barn som inte kan se eller röra sig är en litet pris när man jämför med riskerna som är kopplade till vaccinet för röda hund. Bara för att vi aldrig behöver riskera att våra barn blir paralyserade eller dör så fort de får minsta lilla förkylningssymptom betyder det ju inte att vi inte vill ha den situationen tillbaka i utbyte mot alla vidriga vaccinationsbiverkningar, som…. hm… öh….

Men absolut, stå på er. Ignorera det faktum att många spädbarn kan bli smittade och dö av era val att inte ta emot fullkomligt harmlösa vaccin, eller att röda hund-vaccinationen inte alltid täcker kvinnor gamla nog att vara gravida och att era beslut alltså kan orsaka smittor som ger andra barn som är skadade för livet. Stå på er! Det är viktigt att vi utnyttjar vår rätt att göra hemska val som också påverkar andra. Och vad är risken för förnyade utbrott av polio, stelkramp, röda hund eller andra fruktansvärda sjukdomar jämfört med en möjlig koppling till autism som är motbevisad? Vad är risken för polio jämfört med risken för en möjlig bi-effekt av poliovaccinet – ingenting egentligen, alla andra vaccinerar ju så risken för utbrott är mycket liten. Stå på er!

Det är många sjukdomar som nästan inte finns i dagens Sverige eftersom vi vaccinerar mot dem. Därför är det som du säger inte så stor risk att ett ovaccinerat barn får dessa sjukdomar. Men om alla tänker som dig och inte vaccinerar kommer dessa sjukdomar komma tillbaka. Är det verkligen något att sträva efter?

Svar:
fast alla kommer inte tänka så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: varför är det ett övergrepp att vaccinera ett barn mot barnets vilja? Hur tänker du där?

Svar:
för att man tar sig friheter med barnets kropp. Håller fast, sticker in en nål, skrämmer. Hur kan det inte vara ett övergrepp? Skulle nån göra detsamma mot dig, hur skulle du uppleva det? Om du tvångsvaccinerades eller fick nån annan medicinsk behandling du uttryckligen sagt nej till. Min kropp, mitt val. Allt annat är övergrepp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

1. Tycker du också att det är ett övergrepp att spänna fast ett krånglande barn i barnbilstol, att sätta på vantar i 25 minusgrader på ett barn som inte vill, att hindra ett barn från att klättra upp på taket och ramla ner??

2. Jo du är mycket otydlig med att du litar på sjukvården. Utan att veta vad du talar om avfärdar du i en handvändning det allmänna vaccinationsprogrammet, Sveriges mest välgrundade insats för folkhälsan med "det är inte SÅ farliga sjukdomar". Jo det är det. I ett samhällssperspektiv är MPR oerhört farliga och plågsamma sjukdomar. För att inte tala om polio, tetanus och difteri, vaccinationer som också tas i lägre utsträckning i Järna. Polio har nästan lyckats utrotas i världen mha WHO och enorma finansiella insatser, en kampanj som mottas med oerhör tacksamhet i fattiga länder för att slippa detta lidande. Medan det här i västvärlden gnälls om övergrepp, försämrad immunitet, hjärntvätt och konspirationsteorier. Bortskämda, respektlösa svenskar! (Blir för övrigt full i skratt av detta snack om läkemedelsindustrins finansiella intresse i vaccinationsprogrammet. Den som konstaterats ha ett uttalat bakomliggande ekonomiskt intresse i frågan är Wakefield, som med sin autism-artikel i Lancet 1998 startade hela vaccinhysterin. Han var nämligen finansierad av den grupp som drev en rättslig process mot vaccintillverkarna.)

Svar:
du kan inte jämföra med sådant som innebär en direkt fara för barnet vs nåt som inte gör det. Då blir debatten så jävla löjlig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Denna veckan tog vi blodprov på min son för att utesluta farliga sjukdomar. Min man höll honom i famnen, en sköterska stack honom i armen och tog en tub med blod. I samma veva sattes han på en påse för att ta ett urinpriv då han är för liten för att kissa på beställning. Han tycker väldigt illa om dessa saker, men han hade tyckt ännu sämre om att dö av en behandlingsbar sjukdom därför att han själv vid 18 månaders ålder inte kunde ta beslutet att ta ett blodprov.

Nej du, Lady Dahmer. Som förälder som tar man ansvar för barnets kropp och hälsa. Ett barn kan inte göra ett informerat val om vaccination eller blodprov eller NÅGONTING som har med medicin att göra, och därför står man som förälder för det. Jag HAR blivit fasthållen och gedd en spruta – när jag fick mina vaccin. Vilket enormt övergrepp hade det inte varit att låta mig som ovetande barn själv bestämma huruvida jag skall utsätta mig själv och andra för risken att bli smittad av farliga sjukdomar. Vad man skall ha på sig är något som ett barn kan få bestämma själv, vilka vaccin som är lämpliga är inte ett beslut som barnet kan ta. Tag då hellre beslutet att inte vaccinera, och lägg inte det ansvaret på ett barn.

Jag blir faktiskt både ledsen, arg och besviken att du som storbloggare med stort inflytande kan framföra en så farlig attityd.

Svar:
Jag tror att du överanalyserar det jag skriver nu. Du tillskriver mig egenskaper och åsikter jag inte har uttryckt. Skepsis och kritik är inte synonymt med avstånd. Min dotter är på utredning för ev. njursjukdom. Detta innebär obehagliga blodprov, injektioner, ultraljud och röntgen. Hon har spänts fast på bord, stuckits hål på och utsatts för väldigt mycket obehag. För att det måste göras. Jag har dock förklarat, mutat, peppat och jobbat för att hon ska gå med på detta frivilligt (och det får ta den tid det behöver). Det behöver inte vara antingen eller tror jag. Jag tror på samarbete.En stelskrampsspruta är däremot inget jag tror att hon behöver. Eller influensavaccin. Eller andra saker vi ofta bara gör för att vi ska, inte för att det behövs precis då. Många vaccin går utmärkt att vänta med t.ex. Och vissa går att avstå. Beslutet är såklart alltid mitt, men jag tänker inte utsätta ungarna för nåt jag tycker är onödigt. Och jag är ganska så säker att jag inte, oavsett hur mycket ”inflytande” jag har, kommer att rubba vaccinationsprogrammet eller bidra till återkomsten av mässling och röda hund.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

De utvecklingsstörda barn jag arbetat med fanns långt fler Wakefields tid.

På den tiden kunde man även läsa i FASS att autistisk var en biverkan av vaccinet, även om det var en sällsynt sådan. Det var alltså känt av läkemedelstillverkaren. De enda som inte kände till det var föräldrarna som lät sina barn vaccineras helt okritiskt.

Efter en tid tog man bort den delen av vaccinet med hänvisning till att det "inte var effektivt". Några år senare kom ett nytt och det är det som fortfarande används idag om jag förstått rätt.

Men det finns många barn som fått sina liv förstörda av vacciner för att ni ska få känna er trygga när ni vaccinerar era ungar.

Men detta är naturligtvis inget man pratar om.

Vi har ju också Neurosedynet som man matade gravida kvinnor med. Vetenskapligt utprovat och heeeelt ofarligt det också. Det försvann förstås också från marknaden men fortfarande säljs läkemedel som är "vetenskapliga" och som skadar ner än de hjälper. Dem brukar läkemedelsindustrin skicka till 3:e världen.

Och så har vi Tamiflu. Tabletter man kränger till stora kostnader men som är helt verkningslösa. Men som söka andra piller så har de ändå biverkningar.

Så vem köper dessa piller? Jo de som tror förbehållslöst på vetenskapen och som har en övertro på det de anser är expertis.

De som slutat använda sitt kritiska sinne och sitt eget sunda förnuft. Det är min erfarenhet.

Så det är inget övergrepp att vaccinera sitt barn (mot barnets vilja) om du som förälder anser att vaccinering är nödvändig för barnets hälsa (lika nödvändigt som vantar i minusgrader)?

Varför tror du dig veta mer om fysiologi än läkare, läkarbranschen samt forskare? (Jag vill inte låta dryg utan frågar mest av nyfikenhet, har nämligen så himla svårt att relatera.)

Svar:
är du läkare eller forskare? Hur kommer det sig att du talar för dem?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"du kan inte jämföra med sådant som innebär en direkt fara för barnet vs nåt som inte gör det. Då blir debatten så jävla löjlig."

I så fall, att sitta obältad innebär ingen direkt fara. Man krockar inte 100% av gångerna man är ute med bilen, det kan lika gärna gå finemang. Tycker det var en bra jämförelse med vaccin. Är man ovaccinerad (obältad) är det inte alls säkert att man blir smittad av något (krockar), men skulle man nu bli smittad (krocka) och inte är vaccinerad (bältad) så kan det gå illa.

Jag tycker att det är lite märkligt med attityden att först tycka att alternativmedecin är bra men sedan tycka att om det skiter sig så har vi ju ändå bra sjukvård som kan ta hand om det sen…

Sen om alla skulle bete sig om de i Järna så skulle det väl knappast resultera i något bra i slutändan?

Vill du hellre att en farlig sjukdom sprids? Jag förstår inte… Bara för att den inte är farligt för dig eller dina barn så kan det ju spridas och vara livshotande för någon annan?

Varför tycker du att svininfluensavaccinet var dåligt?

Svar:
varför måste jagf välja? kan jag inte vilja nyttja både alternativvård och den konventionella? farliga sjukdomar kommer inte spridas pga att de flesta vaccinerar sig. ett ickeproblem alltså.Svininfluensan gjorde många kroniskt sjuka.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Millan:

Ditt exempel är verkligen varken jämförbart eller bra.

Att sätta på dig ett bilbälte nedför knappast någon risk och kan knappast ses som något annat än ett risktagande.

Du överdriver risken med att vara ovaccinerad! Det är inte automatiskt förknippat med ond bråd död!

Innan du gapar om vilka risker du anser att du och dina barn utsätts för kan du väl redogöra för på vilket sätt du anser att t ex jag skulle utgöra ett hot för er.

Jag är ju ovaccinerad.

På vilket sätt hotar jag dig? Vad är du rädd för?

Tror du att jag är vandrande smitthärd? 😀

Jag skrev ju att om man slutar vaccinera mot sjukdomarna så kommer de komma tillbaka i Sverige. Du svarar att alla inte kommer att tänka så, alltså att alla inte kommer att sluta vaccinera sina barn. För att sjukdomarna inte ska komma tillbaka krävs ju att många tar ett ansvar och vaccinerar sina barn, hur bestämmer man då vilka som borde ta det ansvaret? Är det etiskt mer rätt att jag gör ett övergrepp mot mina kommande barn i jämförelse med att du gör det mot dina? För jag antar att du är glad att andra vaccinerar, annars skulle det ju kunna innebära en reell fara för dina egna barn om sjukdomarna kom tillbaka.

Nå, obviously tycker ju läkare generellt att vi ska vaccinera mot stelkramp etc. Jag litar på vad de och vetenskapen säger, men du tror dig veta bättre, verkar det som.

Svar:
när jag frågat läkare så har de faktiskt sagt att det ej behövs.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Huvudsaken är väl om något hjälper, inte om det är traditionell eller alternativ vård? Så tycker jag iaf. För mig har alternativ vård inte funkat alls, men jag vet folk som blir hjälpta av det och att det ses som mindre värt tycker jag är tokigt. Dock så tycker jag att mycket alternativ vård är extremt dyr, men det beror ofta på att den traditionella vården är subventionerad av staten och att alternativmedicin inte får det stödet. Visst finns lurendrejare inom alternativmedicin, men det finns "vanliga" läkare som inte vet och kan saker också.

Hej LD!

Jag är läkarstudent (relativt snart klar), dessutom kristen och tror absolut det finns mer än det vi ser och är absolut för att man ska få välja själv och att patientens autonomi är jätteviktig när man bedriver vård.

Jag tror att akupunktur osv kan fungera men jag anser att eftersom man inom vården ofta ses som en punkt människor söker sig till då de mår som sämst och de ofta är rädda och utsatta har jag en viss skyldighet att ha "på fötterna" för det jag föreslår och använder för att hjälpa människor. Det finns otroligt många fantastiska forskare som inte bara kommer på nya saker utan hela tiden dessutom bedriver studier på om det vi håller på med inom vården funkar eller inte och majoriteten av det vi gör har vi faktiskt evidens för, vi har sett att det faktiskt har bättre effekt än andra alternativ. Även alternativmedicin forskas på och då något av detta visar sig ha effekt i studier kommer det att användas!

Vi vet att vacciner fungerar, de skyddar mot sjukdom och oftast minst lika bra som genomgången sjukdom utan risken att smitta andra, framförallt då de personer som inte själva kan vaccineras eftersom det är livsfarligt för dem (dvs även sjukdomen är livsfarlig). (Begreppet Herd immunity beskriver detta) Man kan hävda att jag faktiskt inte är ansvarig för andra människors hälsa men faktum är att vi inte klarar oss länge utan att hjälpas åt och precis som att ge blod inte är så himla kul men hjälper någon annan så hjälper att vaccin inte bara mig utan även tjejen bredvid mig på bussen som slipper bli smittad. Det är väldigt många människor vi möter varje dag som faktiskt inte har ett fullgott immunförsvar, de kanske behandlas mot cancer, har en medfödd brist, saknar en mjälte osv och som troligtvis inte överlever en vanlig influensa.

(Och jo, vi har väldigt bra sjukvård i Sverige men folk dör tyvärr ändå, även i "snälla" sjukdomar!)

Vacciner är även det enda sätt vi vet om som vi helt kan erradikera sjukdomar på, tex smittkoppor…

(När det gäller att folk blir sjuka av sjukvården så är detta ett stort problem som nästan dagligen tas upp i utbildningen, i alla fall den senare delen och en stor del i utbildningen är dessutom att vi ska lära oss ifrågasätta och tänka kritiskt, varför gör jag så här istället för så här , hjälper det här min patient eller är det bara ett onödigt lidande osv…)

Lite ostrukturerad kommentar kanske men hoppas du förstår min tanke?

//En som är mer än trött på att antas vara någon slags marionett åt läkemedelsindustrin

Syster: Jag har inte skrivit att ickevaccinering leder till ond bråd död. Inte heller har jag påstått att du utgör ett hot för mig, att jag är rädd för något eller att någon som är ovaccinerad utgör en vandrande smittohärd. Lägg inte ord i munnen på mig, tack. Försök inte heller förminska det jag skriver genom att påstå att jag gapar, det är otrevlig diskussionsteknik.

Jag har inte gjort någon som helst bedömning av riskerna med att vara ovaccinerad, så hur kan du påstå att jag överdriver dem? Jag gjorde ett påpekande om att det inte per automatik är farligt att åka bil utan bälte, det är allt.

Lisa – MondoCane:

”att inte ta emot fullkomligt harmlösa vaccin”

Argumentet att man ska ta emot fullkomligt harmlösa vaccin för att de som inte kan ta vaccinen ska skyddas; om de nu är så fullkomligt harmlösa, hur kommer det sig att ALLA nu inte kan ta dem (spädbarn, sjuka osv.) JO, kanske för att de inte är fullkomligt HARMLÖSA att utsätta sig för.

Det finns liksom andra saker i vaccinationssprutan är bara vaccinet i sig, och dessa adjuvanser är så långt ifrån harmlösa man kan komma.

Att inte vilja ta emot vaccin för att man är emot vaccinet i sig och hellre får en livslång äkta immunitet av en sjukdom än att bara få en som räcker i 2-10 år, är endast en liten del i anledningen till att välja att avstå från vaccin.

En annan grej att för vaccinförespråkare att läsa på om är herd immunity myth, dvs. läkaruttalanden rörande myten om flockimmunitet.

Det går bra att googla men här är en länk http://www.vaccinationcouncil.org/2012/02/18/the-deadly-impossibility-of-herd-immunity-through-vaccination-by-dr-russell-blaylock/

OK Millan.

Jag missuppfattade dig tydligen.

Jag uppfattade att du gjorde jämförelsen med bilbälte för att påvisa vikten av vaccinera ungar. Men det var tydligen något annat du ville få fram.

Varför skulle det vara så hemskt för ett barn att ta stelkrampsspruta? Jag tyckte sånt var obehagligt när jag var liten men det var ju inte mer med det? Det är ju inte som att jag går och lipar över det nu?

Vilka inlägg kan man läsa mer om Waldorf? Sökfunktionen funkar inte för mig, det står bara att sidan intre går att hitta..Jag gick Montessori och tror till viss del på det men absolut inte på Waldorf (min kompis fick MVG på skulptur i sten – då blir man säkert förbered på gymnasiet hon fick ju en chock..Gick ju sådär sen..)

LD du är klok som en bok som vanligt. Normkritiken saknas. Som i så många andra situationer i vår samtid (när den borde vara möjlig jämfört med i så många andra tider och kulturer).

Antroposofernas lära bygger i grunden på magi och magiskt tänkande. Biodynamisk odling bygger inte bara på ekologi och sånt fint och bra utan också astrologi och magi i form av vissa magiskt kraftfulla preparat. Det har jag något emot.

Men det är också det enda jag har emot dem. Så länge de inte står i vägen för empiriskt bevisade behandlingar så, go go go!

Järna har toppen produkter och dessa människor är knappast ett stort problem, men som sagt. Om folk börjar ta utspätt vatten istället för medicin som faktiskt har bevisats fungera för majoriteten, då är det ett problem på riktigt.

Tack!

Jag har själv fått väldigt mycket hjälp av antroposoferna för diverse problem. Många gånger när jag nämner dem brukar folk dock titta snett på mig och kläcka ur sig saker i stil med "de där jävlarna, UUUUSCH" med eller utan någon form utav argument för sin åsikt. Paradoxalt nog brukar detta vara folk som i nästa sekund piggt proklamerar för hur viktigt det är att alla ska få leva, tycka och vara så som de vill.

Haha. Mänskligheten.

Röda Hund är en katastrof att smittas av i tidig graviditet. Ditt barn får grava hjärnskador. GRAVA HJÄRNSKADOR. Det är ganska allvarligt tycker jag.Det är en katastrof för en hel familj. Tråkigt att du uttalar dig tvärsakert om saker du inte har någon kunskap om.

Svar:
men då ligger väl ändå ansvaret på den gravida att vara vaccinerad liksom. (ja jag fattar att en del inte KAN, men det hör ju inte till vanligheterna)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Det är tydligt att Toktanten Elin (och många andra!) inte alls förstått att vaccinering bygger på grupp-/flock-/hjordimmunitet. Därför handlar det om solidaritet."

Linalina, jag har vaccinerat mina barn och jag själv är vaccinerad. vad mer ska man göra? Ska jag kuta runt och skrika på folk som inte vaccinerat sina barn? Är man solidarisk då?

Jag kan inte tvinga någon annan att ta vaccin även om jag själv gett mina barn. Kanske man ska börja med tvångsvaccinering då för att alla ska vara solidariska.

Nä föräldrar ska bestämma själv om de ger eller inte. sen att skuldbelägga folk som inte tagit/gett vaccin till sina barn för att det sprids sjukdomar tycker jag är fel. Mina föräldrar är inte vaccinerade men inte fasen blir jag sur på dem för att de är osolidariska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *