Kategorier
diskussion & debatt

Som Helig Moder får du inte ha nåt kul alls

Inne hos Paula sitter nåt stolpskott och menar att man inte bör dricka/supa när man fått barn för då har man ”ansvar”. Jag ska berätta en sak för den som inte fattat än, att man blir förälder så innebär det en massa omställningar. Speciellt i början. Men det innebär inte att man måste att man måste sluta med sånt man trivs med och tycker om. (ja, visst inom rimliga gränser men vi snackar alkohol här. Inte knark eller kriminalitet)
 
Vad finns det för anledning att supa sig full undrar kommentatorn? Tja… KUL KANSKE? Att vara en ansvarstagande förälder innebär då att man skaffar en barnvakt man litar på. Det är helt ok och barnet far inte illa av det, jag lovar!
 
Älskar de här hysteriska moralmänniskorna som tycker att man som HELIG MODER ska överge alla tankar på ett eget liv eller roll utanför föräldraskapet. Med ”älskar” menar jag såklart tvärtom.
 
(Paula äger dock. HAHAHAHAHA)
 
Bambi // Rose-Marie skriver också relevant i inlägget ’’anpassa livet efter barnen eller låta dem hänga med”.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Som Helig Moder får du inte ha nåt kul alls”

Hej! Jag har en fråga som egentligen inte alls rör ämnet i det här inlägget, även om jag håller med dig. Jag ska försöka spara ut mitt kortklippta hår, och vet att du har skrivit tidigare om att balsammetoden är relativt skonsam för håret. Min fråga är om det är något särskilt balsam du använder? jag gillar lush produkter just för att de är veganska och inte testade på djur, men vet du om de är särskilt bra för håret eller inte? (ja, jag vet, nu använder jag dig som google, men du verkar ha bra koll)

Svar:
lush funkar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker att det snudd på är att vara en dålig förälder, om man isodosätter alla sina egna behov för barnet. Det är väl klart att man genom att skaffa barn ändrar sina prioriteringar och bla bla, men tänk vad hemskt att märka som barn att ens förälder slutat med sina egna nöjen för barnets skull! Fatta vilken ångest!

det är spännande att se att så många liksom lägger sig i hur andra lever sitt liv. det är en sak om de faktiskt brydde sig på riktigt, men det lyser ju igenom att det handlar om skuldbeläggande. gäsp.

Bambis inlägg idag sammanfattar lite det här ämnet på ett bra sätt. Jag tycker inte man ska supa var och varannan helg som förälder men det är inte många som gör 🙂 Gäller att hitta en balans, som någon sa i Bambis kommentarer, en familj är ett lag som spelar ihop.

Tycker absolut att man kan få dricka sig full som förälder men inte då barnen är med! Då får man som du säger hitta en barnvakt. Har själv ganska jobbiga minnen av att se mina föräldrar berusade. Men det man inte vet far man ju inte illa av 🙂

Trist att endel tycker att man som förälder inte ska få roa sig. Naturligtvis har man ett ansvar, men att lägga ner allt som man gör för sig själv är väl ingen höjdare. Tror ju inte man blir en bättre förälder av det.

Vilket pucko! Känns som att det är en person som säkert är lite avis på Paula och letar efter saker att kritisera henne för.

Även fast man är mamma i första hand så betyder ju inte det att man inte längre är en egen person med egna behov.

Skulle man totalt ge upp allt och sluta göra det man tyckte var roligt innan man fick barn är det nog lätt att bli bitter och det gör en knappast till en bättre förälder.

Självklart kan du inte sluta med alla nöjen bara för att du har fött barn. Sedan bör det kanske vara någon måtta på t.ex. alkoholintaget, men att ta ett glas vin på fredagskvällen och någon gång ibland dra ut på partaj medan barnet är i goda händer hos släkting eller vän, det är väl inget konstigt?

Däremot är det i mitt fall så att jag är så vansinnigt jävla TRÖTT jämt, vilket gör att jag känner att sådana "nöjen" inte är värt priset. Jag behöver sömn sömn sömn och alkohol gör mig inte direkt piggare. När energin och orken redan är låg sliter det vansinnigt på min kropp att bara ta två glas vin en fredag, så därför gör jag sällan det. Och visst, det känns tråkigt, det ska jag inte sticka under stol med – men vad tusan ska jag göra? Vara glad att jag fick barn innan 30 i alla fall så att jag kan återuppleva ungdomens glada dagar i 50-årsåldern? 😉

Usch, jag håller med. Att leka martyr är nog det värsta man kan göra för sitt barn, eftersom det slår tillbaka tusenfalt på barnet när det blir äldre. Att ha en bitter förälder som aldrig låter barnet glömma hur mycket föräldern uppoffrat för barnets skull, lägger skulden för sin egen olycka på barnet etc etc. Riktigt dåligt föräldraskap!

Hugo verkar ju få ta både en och flera öl när han är ute. Dålig pappa? Nej, men då ska Paula också få gå ut och roa sig vid enstaka tillfällen (eftersom hon för tillfället har maten kan hon ju inte festa lika ofta, men hon måste ju få göra det en gång)

Utan att ha läst originalinlägget undrar jag direkt om moralpaniken hade applicerats lika hårt på en HELIG FADER. 😉

Och även efter att ha läst originalinlägget tänker jag samma sak.

Läser inte Paulas blogg så jag vet inte om hon ammar och därför folk reagerar eller om de bara ville klanka ner på henne.

För min egen del kan alla supa sig fulla o festa hur mycket de vill när barnen inte är med. Däremot har jag väldigt svårt för föräldrar som dricker framför sina barn. Många tror att några glas vin gör inget och att barnen inte märker, men det gör de. Dessutom klarar inte många av o hantera alkohol och blir `´för roliga” eller arga och det skrämmer barnen. Hur ofta får man inte läsa om julaftnar som någon av föräldrarna har blivit full och saker o ting har gått för långt och polisen har blivit tillkallad. Inte så roligt för dessa barn.

Men som sagt så länge barnen inte är med ska väl även de som har barn kunna roa sig. Sen verkar många tycka att man måste dricka alkohol för att ha roligt, men det är en helt annan sak.

Att män i detta fall Hugo kommer undan med supande är väl inget att sträva efter, om annat så borde han också tänka på att sätta sin bebis först. Tycker det är bra att man skaffar barnvakt och inte träffar sitt barn under påverkan när man är full.

Hej!

Håller såklart med om att samma ´"moralpanik ska gälla båda föräldrarna".

MEN rent generellt kan jag tycka att det är lite väl mycket fokus på föräldrarnas "egen tid", behov av att hinna träna, jobba, träffa sina vänner, ut och roa sig, dricka vin, etc. Tror barn idag får alldeles för lite tid med sina föäldrar, och speciellt med hela familjen samlad. Alltid är det någon förälders tur att ha "egen tid", eller så är båda på jobbet.

Påpekandet att JA – man har faktiskt ett ansvar för sina barn i första hand, kanske inte är morlapanik utan bara ett konstaterande. (och såklart gäller det båda föräldrarna!!)

Varför skulle det vara farligare om föräldern går ut och partyknarkar än partysuper ?

Svar:
asså det beror väl på VAD man knarkar. Jag syftade mer på missbruk än på bruk.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

tycker här dubbelmoralen kommer in. Var de inte du som skrev att man var en dålig förälder om man rökte? (kan ha virrat ihop bloggar så rätta mig om ja har fel) men ja anser att så länge man inte röker i närheten av barnet så är de ju ingen fara alls. Precis som med alkohol. Om man inte dricker jämt eller i närheten av barnet så är de ingen fara.

Svar:
Nej jag har aldrig bloggat att man är en dålig förälder när man röker.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag blir så trött på alla kommentatorer som har åsikter om varenda liten sak bloggare gör och kallar dem för dålig förälder för det. Folk måste ju inse att alla inte gör lika, och det kan vara okej ändå.

Däremot är jag lite tveksam till detta med alkohol och barn. När jag själv var barn var en av mina föräldrar onykter ibland vid fest, jag kommer ihåg än idag hur obehagligt jag tyckte att det var. Som barn känner man av så fort föräldern blir det minsta berusad (det gjorde jag i alla fall). Men om man som du säger skaffar en bra barnvakt när barnet kommit upp i en ålder då hen klarar sig utan sina föräldrar en kväll och natt och barnet inte behöver se en berusad så skadar det ju inte!

Som professionell barnflicka med flera familers och års erfarenhet måste jag säga att jag inte håller med. Det är en sak att gå ut och roa sig, och en sak att gå ut och supa. Att roa sig har jag inget problem med alls, och jag anser att man borde kunna lära sig att roa sig utan att supa. När jag jobbar helgnätter är barnen för det mesta inte i närheten av föräldrarna när de dricker, förutom på natten när det kommer hem. Det har hänt mer än en gång att föräldrar kommer hem aspackade och skitglada och välter ett skåp där, skriker till där, springer in i ett barnrum utan anledning, tappar barnen ur famnen och till och med satt sig i bilen. Barnen vaknar, inte konstigt nog, och blir förvirrade, ledsna och rädda. Det är fruktansvärt jobbigt att se sådant. Såklart ska en förälder inte hämma sig, men jag tror att man kan hitta andra vägar till lycka än att supa sig redlöst full för sina barns skull.

Svar:
problemet med de föräldrarna har ju inte varit att de supit utan att de saknar spärrar. Ska man ta sig en skogsfylla så ser man till att ha nånstans att nyktra till på.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej… problemet är inte att de saknar spärrar, problemet är att hjärnan blir påverkad av alkohol. För övrigt släpper man lättar på spärrarna när man dricker alkohol, vilket gör kommentaren lite ironisk. Det är inga skogsfyllor vi pratar om här, det är vanliga fulla människor som har druckit ett par glas.

Enklast är väl alltid att låta varje individ, mamma, pappa – vi säger varje familj – sköta sitt och så lägger folk/man/vi andra ner våra behov av att uttrycka våra värderingar.

Ex: Mina föräldrar har varit både packade och salongsonyktra i min närhet och jag har aldrig upplevt det traumatiskt. Konstigt nog utesluter ju inte det att någon annan upplevt det jobbigt – hence kan alltså inte jag, lika lite som den andre (den traumatiserade) säga varken bu eller bä om någon annans val att dricka med/utan/på/brevid/under sina barn.

JAG hade gärna gått ut och supit ner mig totalt MEN jag orkar inte för jag är för trött (ligger nu i sängen och inväntar en natt av sparkar i naveln av min fyramånaders som mer än gärna vill att mamma ska vakna 04:00 varje dag). DU kanske aldrig skulle kunna tänka dig att supa som mamma (för pappor pratar vi aldrig om) men du har ingen rätt alls att diskutera saken med mig för i min familj tar vi beslut baserade på oss och i din baserade på dig.

Ev. får barn för lite tid med sina parenteser men jag kommer ALDRIG att dra ner på mina behov av egentid bara för att DU tycker att jag borde. För mig är det viktigt för att må bra – således är det viktigt även för mitt barn att mamma har egentid. Att du sen anser att jag klämt ur mig en unge och då för evigt ska vara mjukisklädd med trassligt hår är en annan sak.

Behåll lite åsikter för er själva tänker jag. Tänk och tyck men gör det hemma. Jag utgår från att alla gör vad som känns bäst för dem, således slipper jag ägna amningströtta hjärnceller på att oroa mig över att grannens ungar måste ha barnvakt för att mamman vill supa sig klapp i arslet ibland 🙂

Sambon gick ut och tog några öl med kompisar när vårt barn var 10 veckor. Ingen brydde sig. Vart ett jäkla liv när jag firade min födelsedag med två drinkar när hen var 6 månader. Det var första gången vi var ifrån varandra. Oansvarlig som super(!!) och lämnar bebis hemma ensam. Att sedan pappan var hemma och hade egentid med bebis var ju tydligen helt fel av mig. Att han fick vara barnvakt så jag kunde roa mig.

Kan tillägga att jag bad alla som förfarandes över detta att dra åt helvetet. (Var tydligen omogen då som inte kunde ta kritik!) men skönt dessa "vänner" är borta ur ens liv.

My: Jag vet inte vem av oss det är du syftar på som ska behålla sina åsikter för sig själv?

Jag tycker nog ändå att det kan vara viktigt att ta upp att barn kan må dåligt av att se sina föräldrar onyktra. Faktum är ju att även om du inte upplevt det som negativt, så betyder det inte att dina barn inte kommer göra det, likväl som att mina barn inte behöver tycka att det är obehagligt bara för att jag tyckte det. Det är väl bra att vidga sina vyer och läsa om andras upplevelser, sedan tar man andras och sina egna erfarenheter i beaktande och gör det som man tycker är klokt för ens egen familj.

Du skriver ”Tänk och tyck men gör det hemma”. Jag tycker att en hel del av behållningen av LD:s sida är att hon och andra tycker och tänker offentligt. Man lär sig mycket av att läsa olika åsikter och andras upplevelser, både de som stämmer överens med ens egen världsbild och de som inte gör det.

Men varför måste alla tycka som er då? Vad är det för fel med att tycka att man inte ska dricka som småbarnsförälder? Jag tycker att när man har en bebis(alltså under ett år) ska man inte gå ut. Jag tycker man ska vara hemma med sitt barn och VILJA det. Jag skulle inte ens tänka tanken på att gå ut på min födelsedag som är om några veckor trots att min dotter är 6 månader nu. Tycker att alla kan få ha sina egna åsikter om vad som är rätt och fel och man ska inte hacka på nån för sin egna åsikt.

Svar:
för att det är skuldbeläggande och moraliserande och riktas bara till kvinnor. Nej, du kan inte tänka dig det. Men kan du tänka dig att ANDRA vill det? Att applicera sina egna känslor på alla andra och sen skuldbelägga dem för att de känner annorlunda blir bara fel.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jolin: Jag tycker att alla med intresse av att meddela andra hur fel dem gör ska vara tysta. Att ha en åsikt är en sak, jag har tusen sådana men jag har sällan (faktiskt aldig) behov av att uttrycka dem på sådana sätt som så många gör – med fokus att skuldbelägga och nedvärdera människor med andra sätt att leva på än mig. Skälvklart finns det barn som far illa kring alkohol. Det finns även barn som far illa i familjer där alkohol inte är med i bilden. Jag kommer, och har redan, druckit inför mitt barn och önskar att människor helt enkelt inte la sig i. Finns inget som gör att min son far illa men ändå så ska jag, och andra mammor, kritiseras ? Istället för att utgå ifrån att andra föräldrar inte kan ta hand om sina barn så kanske man ska utgå ifrån att vi kan det och att NI inte lever i vår familj…… Det finns en uppsjö av "My way or the highway"-typer på nätet idag och det är bara såna som har ett enormt behov av att tala om för andra hur fel dom gör för "när jag var liten…" och "jag tycker att…" och "Hur kan du!?"

Resten av oss tänker "Jaha" och så är det inget mer med det. Jag förstod inte ens att det var en big deal att man som mamma ville gå på krogen… Uppenbarligen borde man ta på sig glorian och läsa in sig på Familjeliv för att "göra rätt" och slippa få kritik.

Kvinnor är fruktansvärda varelser, ffa när det gäller att peka finger mot andra kvinnor men ändå tycker vi att jämlikhet är viktigt. Kan vi inte ens vara trevliga mot varandra hur kan vi då förvänta oss mer?

Matilda: Man får tycka som du men man får inte tala om för sådana som tycker annorlunda att dom då är dåliga föräldrar. Man får också tycka att det visst är okej att dricka inför sina barn eller att man som mamma får gå på krogen… Man får tycka om allt men inte och aldrig använda sitt tyckande för att trycka ner andra. Tyck, tyck, tyck men var inte nedlåtande.

Jag tycker att ditt tyckande är sunt för ingenstans i ditt tyckande insinuerade du på att du anser att andra, som gör annorlunda, är hemska föräldrar. Bra tyckt helt enkelt. (och som du säger – även din åsikt måste respekteras utan att såna som jag talar nedvärderande till dig bara för att jag är av en annan åsikt. Jag vill inte vara hemma i ett år och tycker att det låter astråkigt men jag har inget emot att du vill det. Vad som än fungerar för er är bra för er!)

My: Jag håller med om att man inte ska skriva till en enskild person att hen ska göra på ett visst sätt, som i fallet på Paulas blogg, hur hon och hennes familj lever sina liv är deras sak. Däremot tycker jag att det är annorlunda att berätta om sina egna upplevelser i en allmän diskussion kring ämnet som inte handlar om någon särskild person, som här på LD:s blogg. För det hade väl varit en ensidig diskussion om bara ni som tycker att det är okej att dricka framför era barn fick komma till tals.

Jag vill inte skuldbelägga, nedvärdera eller tala om hur andra ska leva sina liv, jag ber om ursäkt om jag uttryckt mig på ett sådant sätt. Det är inte heller så att jag menar att barn just kan fara illa av att mammor är berusade, det handlar om mammor OCH pappor såklart. Jag ville bara få fram att det finns barn som upplever obehag när deras föräldrar är onyktra, och jag anser att någon även borde föra deras talan. Sen upplever säkert inte alla barn det så, precis som du säger, och det är ju varje förälders sak att bedöma hur det är för just deras barn och agera utefter det.

Jag förstår inte riktigt varför jag skulle vara en fruktansvärd varelse och otrevlig bara för att jag berättar om hur jag upplevde en sak när jag var liten, och därmed har skapat mig en åsikt om det, och inte vill riskera att mina barn får samma upplevelser som jag fick.

Jolin: Jag skrev i allmänhet om människor och mitt "du" och "ni" var inte direkt menat gentemot dig eller någon annan som sakligt framförde sin åsikt. Inte heller upplever jag att LD menar att bara människor som tycker att mammor får gå på krogen ska komma till tals. Min upprördhet, som nu råkat göra så att du känt dig "påhoppad", kommer från att ha läst hela Paulas kommentarsfält i många månader och där haglar av individer, kvinnor, som konstant dömer och kritiserar Paula och hennes läsare… Det finns inga andra i Sverige som är så snabba med pekfingrarna när det gäller amning, uppfostran, livvsstil, kläder och annat som har med barn att göra än kvinnor.

Att diskutera en sakfråga är alltid välkommet. Det finns inget som är så utvecklande som att se andra sidan av saken men dom flesta, iaf över nätet, är gruvligt snabba på att lägga in värderingar i diskussionen. Många kommentatörer, kvinnor i det här fallet, uttalar sig så negativt om andra kvinnor – kvinnor som gör andra val – att jag blir mörkrädd. Man kan säga "Jag skulle aldrig få för mig att dricka inför mina barn för att…" utan att tala om för den man pratar med/skriver med att hon är en dålig mamma för att hon väljer att dricka alkohol. Diskussionen pågår bland fler ämnen: Amma vs Inte amma, gå tillbaka till jobbet "tidigt" (vad nu det är?) vs Stanna hemma länge (vad nu det är?), Förskola vs Inte förskola, Hemmafru vs Arbetande mamma, Samsova vs Inte samsova osv, osv.

Jag kommer aldrig i mitt liv förstå varför intresset av att lägga sig i andras familjebild och val är så stort.

Alla kommentarer om min kropp som gravid var bara förberedande mjukstart inför alla kommentarer och tyckare som mamma – bara kvinnor. FRUKTANSVÄRT sätt att behandla varandra på. Vi borde väl hålla ihop och stötta varandra istället? Vill Paula, eller andra mammor, gå ut så klappa dom på axeln och säg "Så skönt för dig!" FASTÄN inte du vill/vågar/kan. Paula, och andra mammor, är fullt kapabla till att avgöra vad som fungerar för dem och deras familj helt själva.

Ingen gapar över att Hugo redan varit ute mer än en gång. Själv fick jag häpna blickar och menande miner när jag drog hemifrån några timmar. Sambon drog på krogen när sonen var 8 dagar gammal – inte ett ord.

Som sagt, sakfrågor är en sak, personliga påhopp en annan.

Matilda, du tycker att "man ska vara hemma och vilja det" För du vill det.

Men om man inte vill det då? Man kanske vill vara hemma 95% av tiden och resten av tiden gå ut och dansa och dricka drinkar med sina vänner. Är man en dålig förälder då eller? Eller menar du att man inte ska skaffa barn om man fortfarande har en önskan om att få gå ut och festa på sin födelsedag?

Min son är två och jag har varit ute och festat en gång. Och jag gör överhuvud taget inte mycket utan min son. För det är vad jag har lust till.

Men jag har full förståelse för att alla inte är som jag och jag tycker att alla ska göra det som får en att må bra (inom rimliga gränser naturligtvis, så länge det inte skadar någon.)

Jag undrar vad du tycker är det dåliga med att, som i Paulas fall, vilja gå ut och festa på sin födelsedag? Barnet har ju faktiskt en far som är precis lika kapabel att ta hand om henne som hennes mor.

Jolin: Skönt att jag kunde klarlägga vad jag menade. Var absolut inte menat som påhopp på dig och jag ber om ursäkt om så kändes. Jag går på helg nu idag då pappan är treledig så jag önskar dig en trevlig helg 😉

LD: Fan vad du är bra! Ska jäklar ta mig en öl och amma i helgen 😉

Ett sidospår som kanske kan vara intressant: det är inte fyllan som är kul. Inget i alkohol ger glädjekänslor. Det som de flesta lägger in i begreppet fylla är en social konstruktion, ja faktiskt ganska likt könsroller. Förutom att myten om alkohol som roligt är betydligt mer seglivad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *