Kategorier
diskussion & debatt

Hej jag har köpt en meningslös sak, idag, igen, precis som igår och dagen dessförinnan.

Mia från Bloggkommentatorerna är liksom jag spytrött på att alla bloggar hon läser sakta förvandlats till postorderkataloger, fullproppade med reklam, konsumtion och produktplacering. Köp köp köp är det återkommande temat och majoriteten av inläggen kopplas ihop med en produkt de köpt.

Jag har själv tagit ett aktivt beslut att inte blogga om allt jag köper, men fy fan vad svårt det kan vara speciellt om man som jag gillar saker, fina saker till hemmet eller krämer till kroppen (helst i fina förpackningar för åh jag är en sucker för fina förpackningar och krämer med AHA-syror). Visst ibland har det ju relevans (typ genusböcker) eller eh ”intresse” (typ jätteviktiga saker som kattgirlanger och porslinsrådjur) och ibland är gränsen hårfin (typ inredning eller mode eller hudvårdstips), men jag blir lite nedstämd av att det ska konsumeras så förbannat och att ens personliga lycka och välgång verkar bero på hur mycket pinaler man kan handla på sig (iallafall är det så det verkar).

Det är en svår balansgång. Jag tror jag gillar att tipsas om riktigt bra eller ovanliga speciella saker men har svårare för random ”idag köpte jag ytterligare meningslös dussinvara på HM”. Tipsa vs. redogörelse för inköp, fast bara ibland när det verkligen är nåt viktigt. Fattar ni hur jag menar eller har jag bara trasslat till det?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hej jag har köpt en meningslös sak, idag, igen, precis som igår och dagen dessförinnan.”

När jag väl började reflektera över mitt eget shoppande och vad som har krävts för att producera varan så har jag blivit äcklad över alla konsumtionsbloggar. Nu när jag går förbi H&M ser jag mest arbetet bakom kläderna och känslan av förödelse. På galgarna hänger bomullslik och de där sömarna är sydda av nån med mindre inkomst i månaden än vad jag får per dag. Samma med prylar. Jag följer rätt få bloggar med sånt tema och är rätt ointresserad av när bloggar jag följer tar upp sånt. Men Karins kattgirlang är en annan grej, inte i samma kategori liksom.
När jag blir sugen på att handla något så ställer jag alltid frågan ”Behöver jag verkligen den här?” Är svaret nej så köper jag den inte.

Fattar precis!
Har själv börjat med en ny kategori: Gotlandstips, som ger mig lite ångest. Jag har blivit ombedd av flertalet bloggläsare att dela med mig av mina tips om vad man bör se och göra på Gotland, och nu gör jag det. Jag får inget av de företag jag tipsar om, utan jag gör det för att jag gillar dem. Men… ändå. Det blir lite som att uppmuntra till konsumtion.
Det är så jävla svårt det här.

Vad som finns hittills i din ”Gotlandstips” tycker jag inte är att räkna som konsumtionsuppmuntran. Det är skillnad på att tipsa om en tröja på HM som vi alla kan köpa och att tipsa om guldkornen bland restauranger och sevärdheter på en semesterort.
Tycker du ska fortsätta utan dåligt samvete. Inte minst för att jag vill ha en lista över saker jag måste uppleva nästa gång jag åker till Gotland (återkommer varje sommar).

Konsumtionssamhället står mig upp i halsen. Har valt bort reklam i brevlådan, när det är reklam på TV stänger jag av ljudet och ägnar mig åt min bok istället, handlar i stort sett uteslutande på second hand för både kläder och inredning och då med fördel på Röda Korsets Kupan eftersom det är en hjälporganisation. Vad gäller produkter för kropp och ansikte så tycker jag att tvål och vatten räcker, jag behöver inga skönhetsgrejer för att tro att jag ska se bättre ut jag duger gott som jag är. Mitt hem är funktionellt och enkelt, inte en massa lullull, det samlar dessutom bara damm, haha. Men men det är bara hur jag ser på det hela, var och en får leva efter sitt huvud men som sagt jag tycker inte det är hållbart med denna överkonsumtion som sker.

Asså TIPS är ju skitbra! Kolla in den här seriöst bra menskoppen som kostar en spottstyver och är fantastisk för din fiffy. Eller på den här sidan får du 85% rabatt på den där grejen du behöver och har letat skitlänge efter. Men det är en jävla stor skillnad på tips och reklam, och problemet är att MÅNGA har suddat ut sin gräns mellan dom två, och därmed förlorat all sin kredibilitet. När hen sedan skriver att den här, köp den, ååh den är så bra. Så sitter man där och tänker mhm, yeah right! Med bra menar du att du får mycket pengar om jag köper den eller?

Tänker spontant på blondinbellas blogg, som för några år sedan faktiskt var läsbar och intressant på sina sätt, mycket om självförtroende och sådant. Idag är det nästan bara reklam, förutom bakgrunden så handlar vartannat inlägg om hennes egna kollektioner/böcker etc, sedan är det caféer hon besökt, tidningar hon varit med i och som av en slump plötsligt är hennes favoriter, kläder, smycken, smink, nackellack, osv osv. Sida upp och sida ner med produkter. Fattar att det är ett medvetet affärsdrag, men sjukt tråkigt att läsa.

I hear you. Men du är ju medveten om problemet. Vissa materiella ting är ju så underbart bra, utöver att de är vackra. Andra gånger är det bara för lullullets skull liksom. Man vill visa, utan att tänka på att det sätter en press. Mycket i spelvärlden är ju så. Special edition hit och dit och ”titta vad jag har” som lätt i andras ögon kan förvandlas till ”titta vad du INTE har.”
Det är hårfin gräns i vissa fall, men i andra är det gött att ba tipsa/visa om nåt fint. För vackra ting kan också ge glädje för andra.

Jag tycker att det är bra att du håller det borta från bloggen så pass mycket som du gör! Fortsätt med det. Jag kräks på all konsumtionshets som råder och visas upp överallt. Åtminstone jag uppskattar ”fristäder” i bloggvärlden! 🙂

Tycker det är en enorm skillnad mellan att visa något man köpt, oavsett om det är från HM eller loppis, som man verkligen gillar och kanske vill rekommendera eller berätta om- alltså något man gillar på riktigt och den själlösa reklamen storbloggarna ägnar sig åt.

Så fort någon nämner produktplacering och bloggar kommer jag att tänka på det här. http://www.katrinz.se/katrins-snapshots-311
Tycker så mycket av det jag tycker är fel med konsumtion, köphets och kroppshets liksom sammanfattas i det inlägget.
Den här bloggen är precis lagom vad gäller konsumtionen tycker jag och tycker att det är mer ärligt att ha annonser än skrivna inlägg om produkter. Är tacksam mot alla som erbjuder någon slags fristad till själva hetsen kring konsumtion.

Jag förstår precis! Emellanåt blir jag nästan kräkfärdig på mig själv för att det känns som att jag handlar hela jävla tiden, må så vara att det 9 av 10 gånger är mat men just köpandet och affärer ger mig seriöst ångest. Och när folk liksom vräker det ur sig i bloggar blir det snäppet svulstigare och absurdare. Att så många dessutom helt saknar analys kring konsumtion och vilket ansvar vi har som individer gör mig bara ledsen och jävligt rädd.

Ja, jag håller med. Jag tänker mkt mer på vad jag köper nuförtiden och framförallt VARFÖR jag köper det…är det något jag behöver? vart jag har fått idén ifrån att jag behöver det här? osv.
Mer personliga rekommendationer om krämer/hårspray/u name it än tv/tidningreklam eller random-blogg. Litar inte på bloggar generellt, för att de är sponsrade. Men hittar jag någon som skriver genuint (vad jag tror) om något ,då kan jag överväga det.

Jag tycker att underbaraclara gör det där bra: hon skriver tydligt om ngt är ”sponsrat” (t.ex. ’i samarbete m beckers’), och hennes annonser är från företag hon verkar tro på, ofta eko, eller småskaligt/lokalt, fair trade osv: Sådana ftg har kanske inte alltid råd med så mkt spons, så sådan reklam stör jag mig inte alls på!
Sen kanske hon eller andra tipsar om produkter för att de vill pusha företaget (typ eko-leksaker), samtidigt som de gillar deras produkter – och det är väl inte fel om det är mindre företag som känns vettiga att gynna? Det är ju knappast så att en känner att underbaraclara uppmuntrar till masskonsumtion, fastän hon faktiskt har en del reklam på sin sida – det går att hitta en balans där!
En kan väl, om det är ngt som man tycker är svårt att förhålla sig till, tänka ut en ”etisk strategi” som en sedan förhåller sig till (och kanske redovisar för läsarna som hon gjorde), och så är man väl hemma tänker jag?
Kram LD!

Jag brukar nog inte blogga så mycket konkreta inköp, eller så mycket rekommendationer av saker (vad jag kan komma på på rak arm, kan säkert ha fel också) utan postar väl mest bilder på kläder (för att jag har läsare som tycker att det är kul att se, och jag tycker att det är jättekul att gå tillbaka ”i tiden” och se tidigare outfits jag haft bla bla bla. Och det är ett tveeggat svärd, för i vissa fall kan jag känna GÄSP BRYR MIG INTE när folk postar om saker de köpt och i andra fall så är det mer OH TELL ME MORE och jag vill verkligen veta var det är köpt och vad det kostade osv.
Som nämnt här ovan (Brand New Me! t.ex.) är alla saker som namedroppas på typ mammabloggar totalt ointressanta för mig. Eller folk som gör reklam för typ gömdajuveler eller Nelly osv. Folk som har samma smak och intressen som mig – då blir jag eld och lågor när de tipsar om var man kan köpa liknande kläder osv.

Hej!
Helt OT nu då, men jag funderade på det här med att vi omedvetet behandlar flickor och pojkar olika;
Jag skulle sätta ihop ett fotokollage på barnen och deras kusiner. Jag har 2 flickor och sen är det 3 flickor till & en pojke. När jag gick igenom korten på min telefon hittade jag ensambilder på alla utom pojken, så jag gick in på mammans Facebook-album och letade där. Där hittade jag tillslut några fina bilder där bara pojken var med, men på de bilderna hängde han antingen i en klätterställning eller körde i en ( leksaks-) bil. På alla fem flickorna däremot fanns det ( både hos mig o Facebook) ensambilder där de stod uppställda för att fotograferas ( speciellt när de hade extra fina kläder).
Det är ju rena postorderkatalogs- estetiken! Flickorna står och pojkarna agerar.
Det skulle vara intressant om några mer ville titta igenom sina album och se om fler har samma tendenser.

Riktiga tips är kul och ju bättre desto bättre. Jag gillar ju ofta bra gördetsjälvtips, bra ekoprodukter, boktips mm.
Men ”tips” och reklam och sponsrade inlägg och rent uppvisande av statusprylar är astråkigt. Tråkigt! Särskilt när någon väljer sina jättetråkiga favoriter från tråkiga företag och har jättetråkiga tävlingar ”för läsarnas skull”. Tråk tråk tråk.
Gillar också bloggar där jag slipper scrolla igenom allt det där tråket för att hitta lite innehåll.
Och ur miljösynvinkel är det ju bara förkastligt.

Amen to that!
För min del får du gärna skriva om ”viktiga grejer” – alltså typ hudkrämer som du upplever verkligen har funkat, böcker som du/kidsen verkligen gillar, restauranger som du älskar att käka på åssåvidare. Det som jag för tillfället stör mig allra mest på är sponsrade inlägg av typen ”Jag har alltid tyckt att det är onödigt med näsflöjter, men idag kom ett bud med näsflöjter hem till familjen och nu tycker jag bara att det är SÅ roligt. [insert bild på ungar som spelar näsflöjt] Vad säger du? Har du spelat näsflöjt?” Alltså, när det märks klart och tydligt att bloggaren inte har tänkt igenom sponsen något särskilt, utan mest oreflekterat tycker att det är kul att visa sina nya prylar.

Vissa grejer uppskattar man som läsare att bli tipsad om och det kan vara allt ifrån kläder till inredning just för att man kanske inte har tiden att leta själv och det underlättar att hitta det på bloggar som man läser istället för att springa i affärer, leta på nätet eller kolla i tidningar. Sen är det individuellt vad man tycker är onödigt eller intressant. Det fina med att ha en blogg är väl att man själv kan bestämma ifall man tycker att det är intressant eller inte att visa upp. 🙂
http://www.daniellarosengrip.se

Jag förstår. Jag kan nästan känna lite press ibland, att så fort jag köpt något måste jag bekräfta att det var ett bra köp genom att blogga om det eller berätta på annat sätt. Hemskt egentligen.

Förstår hur du menar. Jag har inte med allt jag köper, men säkerligen har det dykt upp helt meningslösa inköp i bloggen. Meningslösa för alla andra då menar jag, men kanske av betydelse för mig. Försöker inte ha med så många sådana inlägg, men vill ha med det jag vill ha med. Skriver mest för min skull och om någon sedan läser och kommenterar så är det en bonus (bonus för att jag gärna VILL ha kommentarer och diskussion de gånger jag skriver om mer ”intressanta” saker).

Jag brukar tänka om jag skriver om grejer jag har köpt att det ska vara på samma sätt som om jag berättar för en vän om något riktigt bra jag hittat och inte någon gratisreklam. Om jag verkligen gillar mina skor så tycker jag absolut jag kan skriva om det på bloggen lika gärna som att snacka om det med en kompis men jag skulle aldrig göra det för att tjäna pengar. Jag är ju ingen storbloggare så jag får inga erbjudanden eller så men fick jag det skulle jag tacka nej eller göra ungefär som underbara Clara och öppet skriva att det är ett samarbete eller att jag blivit erbjuden att prova något och inte låtsas som det är något jag själv kommit på.

Håller på att läsa Nina Björks bok Lyckliga i alla sina dagar, och fastnade i beskrivningen bara om köpandet som grej. Den får mig att tänka till och se hur saker hänger ihop, saker som jag tänkt på men inte fått färdigt formulerade. Hur konsumtion och ekonomism påverkar mänskliga relationer. Du har säkert fått boktipset innan, men asså läs den om du är intresserad, den är bra!

En till som är innerligt trött på konsumtionshetsen men som ändå älskar shopping, hudvård och massa tingel-tangel 😛 Men ju äldre jag blir (23år) så börjar jag inse värdet av genomtänkta köp. Allt från behovet av produkten, nyttjandet, eko och rättviste osv.
Därför spyr även jag på dessa köp (spons) o släng bloggar. Men just när du kommer med ett tips så tar jag till mig det 1000 gånger mer än från ovan beskrivna bloggar, just för att det känns genuint och för att du känner att det är så bra att du vill dela med dig. Även fast jag inte är intresserad att köpa produkten du tipsar om för att det inte är min stil så blir jag ändå inspirerad och nyfiken. Som kattgirlangen inte alls min stil men blev ändå nyfiken och klickade in mig på bloggaren 🙂

Jag hatar detta konsumtionssamhälle och försöker verkligen undvika bloggar där de försöker få en att köpa något i var och vartannat inlägg. Visst att det finns vissa bloggar som ändå är okej trots detta, men då gäller det typ matvaror eller något annat som verkligen är en förbrukningsprodukt (engångsprylar är inte förbrukningsprodukter! Förbrukningsprodukter är sådant du äter eller använder slut på, liksom).

Ska det vara ett tips ska det fan vara ett genuint tips om en produkt för att den är väldigt praktisk eller bra.
Det är väl inte en käft som längre tror att någon bloggare tipsar om en produkt för att de själva tycker att den är bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *