Kategorier
diskussion & debatt

”Hon bara skakar sig och har inga kläder på sig”

Jo vi är såna där föräldrar som låter ungen spela GTA ibland. Hon är ganska kass på det, kan knappt gå rakt och definitivt inte köra bil än. Hon gillar mest att ”retas” (springa runt folk så de bli rädda) samt cykla.

Igår var vi ute med soporna medan hon spelade och när vi kom in så ropade hon: Pappa! Jag gick in i en skoaffär för det är en stor sko på skylten (sexig stövel) och det är människor där och en tjej som dansar. Hon tittar på mig och bara skakar sig och hon har inga kläder (en strippklubb med andra ord).

Jo, egentligen borde vi bli helt förskräckta men vi skrattade så mycket att vi kiknade.

20131111-003109.jpg
”Jag vill också vara en tjej som är nakenfis!” (Ja varför får man inte vara tjej i GTA???)
Kvinnohatet i spelindustrin är deprimerande för den döljer sig liksom överallt, inte bara tydligt som i GTA (som vi inte planerar att låta Ninja spela själv igen) utan det genomsyrar hela gameplayen genom sexiga kvinnokaraktärer, till inzoomningar på kvinnostjärtar, i dialogen, i uteslutandet och den uteblivna representationen och inte minst i kulturen, hos spelarna och på forumen.
spelindustrin
Spelföretagen utgår från spelaren som man och hetero och kvinnor får bara finnas som objekt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””Hon bara skakar sig och har inga kläder på sig””

Vad tycker du om manliga feminister? Har män rätt att kalla sig feminister? Läste på en tumblr blogg att män inte borde ha rätt att kalla sig det utan är i så fall allierade feminister haha, vad är din åsikt? Och på samma veva när jag ändå är igång här, vad anser du om reversed racism, finns det något sådant? Och tredje men sista frågan, läste på ytterligare en annan tumblr ”I don’t think you can ever stereotype someone who you have privilege over. But stereotyping privileged groups doesn’t hurt anyone” vad anser du om det?

Har haft massa diskussioner med min man, som är utbildad spelgrafiker och själv spelar mycket. Bara en sån sak som att de manliga karaktärerna är ordentligt bepansrade medan de kvinnorna tydligen bara behöver nån slags metallbikini som lämnar mjukdelarna helt oskyddade. Men det är då aldrig att han eller någon annan manlig spelare jag pratat med vill erkänna att det skulle ha någonting med sexighet att göra utan de går alltid runt ämnet och hänvisar till nån superkraft eller dylikt som skulle göra att hon inte behöver skydda sig genom kläder eller vapen… Sure…

Detta är ett så intessant ämne, har skrivit en tentamen om kvinnor och spel! Jag går en utbildning till spelutvecklare på högskolan, och vi läser mycket (även om det kunde varit ännu mer) om genus och kvinnorollen i spel, visst är det jättebra?!

Har du spelat World of Warcraft? Har svårt att tro det när du klumpar ihop det med andra spel. Jag har flera kvinnliga avatarer i spelet och känner verkligen INTE igen spelet i en beskrivning att kvinnliga karaktärer skulle vara till för att luras och våldtas, snarare så att de har lika stor makt och styrka som manliga karaktärer. Mina avatarer springer inte omkring i ”stringbikini” utan har rejält med plåt och rustning på ”kroppen.” Manliga och kvinnliga avatarer har samma roller och spelar samma klasser. I övrigt håller jag med om att spelvärlden är rätt ordentligt sexistisk men det är inte helt rättvist att klumpa ihop World of Warcraft med övriga spel för det är faktiskt inte så att kvinnliga avatarer/inbyggda spelfigurer skulle vara mindre påklädda, luras eller användas i offerroller mer än män i WoW. Det finns både kvinnliga ledare och kvinnliga generaler i spelet…

Men men.. titta i fotoalbumet på denna fb-sida:
http://www.facebook.com/genuspositivaexempel
Alltså jag har spelat WoW sen 2006 och visst existerar sexism där men jag håller med Charlotte, så himla illa är det inte. Om en char springer omkring i stringbiki är det för en spelare klätt av sin char.
Woop du kan ju inte jämföra en tauren male med en blood elf female. Varför inte en tauren male med en tauren female? Och nya Pandarens de är t o m mulliga allihopa och dwarf females är bastanta kvinnor. Mages och shamaner som är male har ”klänningar” precis som females. Orh kvinnor har MEGAMUSKLER och är flintskalliga (eller har lite hår).
Och kvinnor i WoW plundras eller pucklas inte på förutom på lika villkor som manliga npc:erna. Tycker faktiskt WoW är ett av de mindre sexistiska spel som finns.

Linnea-Jag utgår från att du aldrig tittar på film eller lyssnar på musik med den inställningen.
Som Orvar Säfström sade angående att det finns våldsamma spel med 18-årsgräns ”Du förbjuder inte din 5-åring att titta på film för att ”Gudfadern” är barnförbjuden.”

Jag tycker att GTA är ett vidrigt spel. Jag tycker att nästan hela spelindustrin är vidrig. Dataspelsnördar ha en standardreplik som innebär att folk bara klagar på spel och inte på att filmer är sexistiska och våldsamma. Men jag tycker att filmer som är sexistiska och kvinnohatande är lika vidriga och speglar vad män i vårt samhälle tycker är roligt, underhållande och trevligt.

Du bör verkligen inte dra hela spelindustrin över samma kam där. Visst finns det en hel hög med skräckexempel, som typ League of Legends, men i Dragon Age har kvinnorna betydande och starka roller, och de har faktiskt kläder på sig. De flesta kvinnor har det i alla fall, det finns typ två små undantag, men å andra sidan är de spelen också fullproppade med sexiga män, så det jämnar väl ut sig lite.
Min poäng är hur som helst att det finns ett antal ljusglimtar i spelvärlden. Bara så att du vet.

Samtidigt som jag älskar att spela GTA så är det verkligen synd att spelindustrin har en sådan här syn på kvinnor. Tycker att någon borde ta ett litet snack med de där gubbarna som utvecklar spelen. Kommer ju förmodligen inte minska försäljningen särskilt mycket om GTA6 inte är sexistiskt så att man kräks.

Hej jag jobbar i en spelbutik och har sålt tusentals gta senaste veckorna. Rockstar som tillverkat spelet har själva gått ut med att gta5 är en extrem parodi på världen vi lever i och de som spelar spelet. De ger alltså spelaren vad de vill ha och lite till just för att påpeka hur sjukt spelet (världen, främst riktat till usa) faktiskt är. Trevor specifikt är menad att spegla personen som håller i kontrollen. För att visa: ”det här vill du spela, se hur stört det är” De har gjort spelet på detta vis av en anledning och faktiskt med en baktanke.
Många som spelar tänker inte så långt men jag har verkligen blivit förvånad över hur många kunder som kommer in och på ett eller annat vis har snappat upp att ”shit, så här knäppa människor finns det i verkligheten” särskillt angående just sexismen och stripporna.

Jag tror du tappade lite på det här i mångas ögon.
Sjukt att låta någon under så långt under rekad ålder spela den där dyngan. Själv älskar jag våldsamma spel men när man kan rånmörda hororna som man just regainat energi i från och sno tillbaka sina pengar så vetefan om någon sorts gräns är passerad. (för då gör man ju det) Och att ytterligare ett GTA-spel ”måste spelas” tvivlar jag på. Att GTA är förråande är jag 100% säker på. Unga människor som misshandlar folk timme ut och timme in på det viset lär nog imitera det. (och ja, jag och mina vänner imiterade karatefilmer IRL när vi var mindre också, tur ingen skadade sig illa)
Vad gäller sexism i underhållning? var drar man gränsen, får det beskrivas i litteratur? skildras i film, i spel? Det finns massor av independent-spel som inte är fullt så stererotypa. Att kvinnorna har snygga kroppar är lika vanligt som sällsamt att killarna har annat än vältrände kroppar och breda hakor. I ett spel som realistiskt skall skildra kriminella miljöer vore det ju snarare konstigt om det inte fanns? Ingenstans i GTA upplever jag att man framställs som något föredöme. (tycker spelet suger ändå)
Jag är verkligen ingen storkonsument men gillade silent hill 3 där man spelar en helt jäkla vanlig tjej. Men det skiter man ju i efter 3 minuter. det är ju bara en spelkaraktär.

Rockstar Games har erkända problem med sin kvinnosyn, seriöst kan inte en enda av spelutvecklarna ha förmågan att meningsfullt interagera med kvinnor öht. MEN jag spelar GTA ändå. Varför? För att det är kul! Jag låter inte mina barn se på eller spela sådana spel än, jag håller mig ganska väl till rekommendationerna, dvs följa PEGI-märkningen samt att närvara när barnen spelar för eventuella frågor och förklaringar.
Jag kan inte uttala mig om vad som är bäst att göra, men jag betvivlar att Lady Dahmer skulle låta sin barn spela GTA när de inte var närvarande, precis som de spelar Minecraft ihop. Huvudsaken är att föräldrarna är DÄR, det är det enskilt viktigaste skyddet mot skadliga intryck som de har och här gör LD och hennes make helt rätt. Att enskilt lita på PEGI-märkningen räcker inte och här är alla psykologer/psykiater helt överens – för att ge barnet en meningsfull spelupplevelse som inte skadar, sitt med och delta när ditt barn spelar!

Om Ninja gillar Minecraft kanske hon skulle gilla Don’t starve. Det är också lite sådär sandlåde-spel och himla roligt! Finns till PC och Mac på Steam tror jag!
Har du spelat Tomb Raider-rebooten från 2013? Jag är helt besatt av hur jävla bra det är (ehehe 8:e genomspelningen på G) och det är ett av de bästa, om inte DET bästa, spelet jag spelat ur genusperspektiv. Om du inte spelat; GÖRT. Också bra representation av PoC.

Fast alltså, jag tycker att även Tomb Raider är ett ganska sexistiskt spel. Visst, huvudpersonen är en sjukt cool och stark brud, men framställs ändå som ett objekt, med getingsmal midja och svassande rumpa. Hon har dessutom blivit framröstad som vinnare i någon sån där vidrig ”sexigaste tv-spelstjejen”-tävling.

När LD är negativ till vaccin kommer en kör av kommentarer om att mammor vet vad som är bäst för deras barn.
När LD låter sitt barn spela GTA går kommentarsfältet totalt i bitar.
Internet är förbaskat intressant.

Det är nästan lustigt att flera personer är upprörda över att du låter ditt barn spela GTA, som om det just där skulle finnas så mycket värre sexism än det gör i vårt liv dagligdags. När jag kritiserar GTA, så kritiserar jag det utifrån perspektivet att det är ren lathet att inte göra en begränsad och helt skapad värld bättre än skiten vi lever i dagligen (och spelutvecklarnas fisiga ursäkt om satir ger jag inte mycket för – det borde vid det här laget vara helt uppenbart för alla inom spelvärlden att de som har en i grunden rutten syn på andra människors rättigheter både missar satiren och, ännu värre, uppmuntras i sina ruttna värderingar av spel som GTA).
Som vuxen spelare placeras du i situationer där du kan välja att leva upp till en extrem sexism, som du sen är lika fri att utöva i verkligheten – där ligger problemet med spel som GTA. Om sexism var lika oacceptabelt i verkliga livet som tex mord, så skulle vi inte behöva uppröras särskilt mycket av sexismen i spelet.
I mina ögon är det ungefär lika upprörande att du låter Ninja spela GTA som att du låter henne gå utanför dörren, hon kommer bombaderas med sexistiska budskap alldeles oavsett.
Det här påminner lite om hur folk brukade reagera på Jane Elliotts sätt att behandla folk under sin blueeyed-övning. De kan tycka att hon är elak när hon diskriminerar de blåögda och hon brukar fråga dem hur de kan bli mer upprörda över att någon får utstå diskriminering i några timmar (när alla dessutom vet att det är en tidsbegränsad övning) än de blir över att vissa människor drabbas av detta varje dag.

Jag är gamer och ja, många spel är SÅ hemska. Men vill påpeka att detta är mer och mindre i olika spelföretag. Jag spelar till exempel inte GTA, för det intresserar mig inte pga att dem har den målgrupp du uppgav. Det är hemskt. Det är fan skitjobbigt att gilla spel som tjej ibland.
Tycker själv att Skyrim är ett bra spel när det gäller jämställdhet.
Dock så är det ju likadant i princip ALLA visuella medier. Anledningen till att spelvärlden är lite mer så beror väl på att det är ett ganska nytt medier som inte fått så många feminister på hälarna än, men det lär komma när generationen med många kvinnliga spelare växer upp lite mer. Tror jag.

att man KAN döda folk betyder inte att mitt barn spelar så. Hur kan detta vara ett svårt koncept att förstå egentligen? Dock kommer mitt barn få uppleva dödande när jag spelar igenom Zelda med henne. Så våld är inte alltid ett problem IMO. Och stirrar man sig blind på våld så är disney och mycket av det som är barntillåtet absolut INGET för barn. 😉

Starcraft 1 och 2 är grym. där finns en kvinnokaraktär (Sarah Kerrigan) som är stark och cool som leder en hel ras (finns olika, 2 utomjordingar och människor)Hon är både ond och god i spelet och har en stor roll i spelet och är mer avlägsen än alla män i spelet. 🙂

Men snälla låt folk få spela vad de än vill, Varför ska vi eller lady dahmer leva efter era ideal och ge upp allt man gillar bara för att NI inte accepterar vissa saker.
GTA är ändå trots allt ett kriminellt spel som hela grejen bygger på hemskheter, tycker ni då att det ska vara massa gulligull i spelet eller? Den är grov och tuff med flit, gillar ni inte så spela inte.

Jag älskar Tomb Raider (2013), de har helt byggt om Lara Croft till en vanlig kvinna (med en massa jävlar anamma förstås) – en av de starkaste och bästa karaktärerna jag någonsin spelat. Vill nästan gråta en liten skvätt när jag tänker på’t.

japp och tar man upp detta på spelforumen eller i spelsammanhang (jobbar nämligen själv i spelbutik och bloggar på spelforum) så får man så otroligt hatiska och korkade svar. det allra vanligaste rör sig om att inte bara kvinnorna är stereotyper och utmanande – även de manliga figurerna ger männen ”dåligt samvete” eftersom de har fantastiska kroppar och beter sig typiskt manligt, sägs det. problemet är ju bara att det inte är kvinnor som har designat och tagit fram de manliga stereotyperna i spelen. det är män. det är inte heller kvinnor som tagit fram de kvinnliga karaktärerna. det är män. således är de kvinnliga karaktärerna skapade ur en manlig synvinkel och där har vi ett av de stora grundproblemen som också gör att killarna inte riktigt har samma grund att komma och whina.

Jag fullkomligt älskar GTA 5! Det är det enda spel som jag accepterar att det finns sexism i för annars vore det väldigt konstigt. Allting är sjukt och snedvridet i det spelet, så varför inte också kvinnosynen? Jag ser det som att det speglar hur världen ser ut fast lite tydligare och rakt på sak. (Sen så behöver du faktiskt inte köpa horor eller gå på strippklubb).

Det här är så intressant! Jag har spelat en del spel själv, och insett att de spelen jag uppskattar, och fastnar för är de där man kan forma sin egen karaktär och skapa originella karaktärsdrag samt sexuella preferenser. Det var skitsvårt för mig som heterosexuell brud spela GTA och leva mig in i rollen som en heterosexuell man, som kallade kvinnor han gick förbi på gatan för ”bitch”. Många av dessa spel saknar också möjligheter till etiska val, man kastas in i en handling man själv inte kan styra, något som ytterligare gör det hela frånstötande.
Har skrivit ett blogginlägg gällande ämnet, och berör just GTA
http://skrikochpanik.blogspot.se/2013/10/genus-genom-datorspel.html

Jag förstår hur du menar att spelet blir våldsamt/sexistiskt om det spelas så. Men jag undrar mest om du verkligen tycker det känns helt okej att sponsra den här sexismen, som ändå är ganska grov, med prostituerade som blir mördade och total avsaknad av kvinnliga huvudkaraktärer?

http:// Tja. Jag låter min femåring ha fria händer på SVT:s barnhemsida. Där kan man cykla och springa efter folk. Men det är klart, det blir inte lika provocerande att skriva det. Jag kan inte se det lustiga i att en femåring spelar GTA, oavsett om maken är spelutvecklare eller inte.
Jag tycker hela spelindustrin har väldigt mycket att jobba med gällande vilka värderingar man vill förmedla. Jag som är uppväxt med Nintendo 8-Bits och som inte lajvar, och inte spelar GTA eller något annat spel av liknande art, tycker att det inte krävs så många sekunder för att se vad speltillverkarna vill visa upp för värderingar. De överensstämmer inte med mina.
Vi ska inte låtsas som om vår värld är bättre än innehållet i spelen, men vi har varje dag en möjlighet att påverka vad som sker gentemot våra barn och oss själva.

Artikeln du hänvisar till har känts som ett slag i ansiktet för många av oss Nördfemenister. dels så underminerar den all det jobb som många, både killar och tjejer fört under flera år genom att framstå som om artikelförfattaren är den enda i världen som bryr sig om det här medan det finns fullt av folk som arbetar för att göra spelvärlden till en mer öppen plats för kvinnor, hbtq-personer, människor med annan hudfärg m.m. Och till viss del lyckas det faktist. Inte alltid, men arbetet finns och har funnits länge.
Lika så använder sig artikelförfattaren av siffor från en undersökning han inte kan hänvisa till. En undersökning som inte en enda kvinnlig lajvare jag mött känner igen sig i.
Lajv som han så fint klankar ner på har såklart sina problem, vi lever i en sexistisk värld och det färgar av sig på lajv, men lajv är även nog en av de minst sexistiska hobbys jag vet. Där majoriteten av utövarna är öppna för att folk överskrider könsroller m.m. Problem finns, men de lyfts, talas om och tjejer är sällan bundna till att fastna i klassiska kvinnoroller. Tvärtom så uppmuntras folk att bryta mönster.
Så det gör mig ledsen att se den här artikeln, den belyser en viktig sak, men tyvärr är skribenten lite ute på tunn is och det känns som han förstör mer än han bidrar till arbetet som redan sker.
Om du är intreserad av vettiga personer som för debatter om en jämlik spelkultur så kolla in Åsa Roos http://discordia.se/ Svampriket http://www.svampriket.se/ några av artiklarna bland annat mina på spelkult http://spelkult.se/ Och det finns mycket, mycket mer på nätet. Människor som skriver BRA saker om spelkulturens problem. Som inte bara får det att låta som skit utan även belyser framgångar. Så snälla, hänvisa inte till en hög med bajs som dessutom är felaktig i en del punkter, utan hämta information från människor som vet vad de pratar om, det är min största hobby det där med spelkultur, det är en sexistisk bransh, men alla grenar är inte lika illa och det är nog samhället som formar spelen än spelen som formar samhället.

Men det med att det bara är män i huvudrollen i GTA stämmer inte riktigt, man kan nämligen i GTA online välja om man vill vara man eller kvinna som sin egen spelfigur och när jag spelat spelat har jag sett rätt många användare som valt att vara kvinnor 😀

Språket i GTA då? Även om man bara går runt utan att döda, så är det väl ett grovt språk som yttras av personerna? Är de lämpliga för barn?
Tycker det låter helt onödigt att låta ett barn spela GTA när det finns betydligt bättre spel för barn. Toy Story 3 kan jag rekommendera. Där finns det en öppen värld som man kan springa omkring och där kanske svårighetsnivån på uppdragen faktiskt gör att man kan spela spelet. Dessutom kan man spela som en kvinnlig karaktär och der bästa av allt split-screen co-op. Så då kan man faktiskt spela tillsammans med sitt barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *