Kategorier
diskussion & debatt

Kan inte vi tjejer få ha nånting ifred?

Roller Derby är en sån himla kickass sport och vore jag inte typ jätterädd för smärtor så skulle jag signa upp i ett lag ASAP. Att det är kvinnoseparatistiskt tycker jag känns så jävla skönt, för överallt annars i sportvärlden så dominerar männen och kvinnor får en plats på hörnet med prefixet dam-.

derby

Men i en diskussion i Apor-forumet idag så uttrycktes det lite missnöje över att män inte får joina lagen. Någon undrade om inte det klassas som diskriminering, men det gör det ju såklart inte. Män är ju fria att starta egna jävla lag liksom. Att de inte får behålla sitt privilegium att ta plats är inte diskriminering.

Nån kanske menar att vi ska försöka sträva efter mixade lag, i jämställdhetens namn, men nä varför är det alltid vi kvinnor som ska vara välkomnande,accepterande och möjliggörande. Hur ofta får herrfotbollen frågan om varför de inte kör mixat eller släpper in kvinnor i sina lag? Och varför är det så självklart egentligen, även för oss feminister, att män ska ha en plats i alla sammanhang? Är det verkligen ”jämställdhet”?

Nä. FUCK MÄNNEN JAG VILL INTE SE DERAS JÄVLA TRYNEN I ROLLER DERBYN. Låt oss ha nånting i fred.

derby2
 

Ni har väl inte missat att Apan Satt I Granen bloggar mycket om Roller Derby?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kan inte vi tjejer få ha nånting ifred?”

Det är just typiskt. Så fort det finns något som heter kvinnojour eller roller derby eller vad som helst är det ”diskriminering” att männen inte får vara med.
Det är väl bara att starta ett herrlag om man som man vill hålla på med roller derby, det är inget kvinnor ska bistå med.

Dock är det en jävla kamp att försöka upprätthålla kvinno- och transseparatismen. Cismän försöker smyga in som som tränare och domare, vilket de ofta lyckas med. Det kommer nog inte dröja länge innan även Roller Derby ska förpestas med mans-dominansen. I ett patriarkat ska de kvinno- och transseparatistiska rummen alltid hotas, uppenbarligen.
obs min upprördhet kommer från att jag har varit aktiv i en roller derby förening där vi hade en fet konflikt ang detta som såklart splittrade oss. Win åt patriarkatet.

Tråkigt om du upplever att cis-men ”smyger sig in” i sporten genom att t.ex. ställa upp som domare. I dagsläget är det ju dock väldig brist på officials (både domare och NSOs) i derbyvärlden och jag, som själv är involverad med derby och är cis-man hoppas ändå att man ska kunna hjälpa till (utan att försöka ta onödig plats eller dra uppmärksamhet från vad som gör derby fantastiskt – att det är en fullkontaktssport där kvinnor tillåts vara normen. Jag hade själv gärna sett fler kvinnliga officials men tjejer som engagerar sig tenderar att vilja satsa som spelare. Rikard HB beskrev situationen rätt bra (om än lite långvindligt).

Att grabbarna får starta egna lag och ligor och inte inkräkta på tjejernas håller jag fullständigt med om, men kommentarer som ”FUCK MÄNNEN JAG VILL INTE SE DERAS JÄVLA TRYNEN I ROLLER DERBYN” är bara så onödiga och omogna. Tänk om jag som kille skulle skriva FUCK TJEJERNA JAG VILL INTE SE DERAS JÄVLA TRYNEN I FOTBOLLEN”. Nu skriver ju många killar tyvärr sådana saker, vilket du, jag och många andra med rätta kritiserar, men skriv då inte så själv.

Jag håller med om att jag kan tycka att det är onödigt att uttrycka sig så om män. Jag kan fortfarande vara förbannad på patriarkatet och en stark feminist utan att behöva använda ett sånt språk. Jag känner det lite som att det handlar om hämnd och att vi ska betala tillbaka med samma mynt, att bli likadana som ”förtryckarna” liksom. Och då byter vi ju bara plats i systemet till sist. Men det är hur jag resonerar och jag dömer ingen annan för vi har olika erfarenheter. Och jag kan också tycka att det är uppfriskande med arga människor som inte alltid är pk.

jag har faktiskt några kompisar som startat rollerderbylag här i Linköping och jag tycker det är astufft!
även om jag själv inte vill så är det många andra brudar som gör det!
som sagt, varför mixa lag? detta är ju typ en ”tjej”sport, killarna har så mycket annat som vi måste slåss för att få joina. skit i männen i denna frågan, de får hellre göra något annat tycker jag!

Vi kanske får sluta säga att männen inte får vara med, för det verkar ju trigga någon slags treåringsmentalitet. När kvinnor istället ropar och bjuder in män för att säg, dela på hushållsarbete, barnansvar, p-piller och lågstatusjobb kanske, SÅ VAR DET VISST INTE SÅ JÄVLA VIKTIGT LÄNGRE. Urgh.

Så rätt, jag älskar din blogg för den har verkligen upplyst mig på många sätt och jag har följt den slaviskt i över ett år.
Jag kan inte längre se på min omgivning och vardag utan att tänka i banorna kring jämställdhet, och ju mer man tänker på det desto mer medveten blir man om hur skevt det faktiskt är.
Så jag vill egentligen bara säga att du är så jävla bra och tack för att du driver den här bloggen!

JAAA så jäkla sant!! Män skiter blanka fan i att damfotboll (ens att det heter fotboll och damfotboll, män är norm kvinnan avvikelsen) får sämre tider och inte lika mycket rubriker i tidningar. Som i alla andra jävla skitsporter. Men när män inte är prio 1 så guuuuud så viktigt det är att det är jämställt och detta måste vi feminister ta hand om (ovanligt) -.- Ta hand ni män om hur grisigt det ser ut bland alla andra sporter, musikbranschen etc alla branscher och sammanhangegentligen, så kan vi snacka business

Jag funderade på att börja med Roller Derby, för det verkar kul. Men det är en väldigt skadebenägen sport och jag får blåmärken när det blåser (jaja, kanske inte ;)) så jag håller mig nog undan. Plus att alla roller derby-brudar verkar så tuffa och häftiga och jag är instinktivt nervös kring sådana människor sedan jag var mobbad i skolan för jag är så livrädd att någon skall titta på mig och säga ”men du! du hör inte hemma här, du är ju en tönt!” – samma anledning till varför jag inte vågar tatuera mig, haha. Tatuerare ser så häftiga ut = jag undviker dem. Mvh mes 😛

Klart du ska börja! Sätt igång och styrketräna inför nästa nyintag i din lokala liga bara så att din kropp är redo! Jag är en stor tönt (med tatueringar), liksom många av mina lagkamrater. Sen finns det de som är riktigt tuffa också. Men vem bryr sig? Det som räknas är att alla vill göra något kul tillsammans!

Hej!
Jag är med i Gothenburg Roller derby som spelare och tränare. Några av våra domare har gått ihop tillsammans med andra intresserade utifrån och bildat en egen förening som heter Gothenburg Salty Seamen, som såvitt jag vet är Sveriges första all male derby team. Så visst finns det lag för män också. Den skånska avdelningen av Royals har (vad jag har förstått det som) även manliga spelare och kör co-ed. GBGRD stödjer Seamen i vissa avseenden (ex låna ut bana, lokal etc etc) och 1 dec kommer GBGRD hosta en double header där en av matcherna är emellan våra internlag och den andra ett merbybout mellan Danmark och Sverige (http://www.gbgrollerderby.se/lilla-hjulafton/).
Jag kan delvis förstå resonemanget ovanför eftersom det är sjukt frustrerande att ständigt behöva få frågan om varför ”vi” (jag tänker mig att många föreningar och derbytjejer har fått den här frågan) inte startar/ har manslag inom föreningen och det ligger en stor frustration i det eftersom alla föreningar i Sverige inom den här sporten gör precis allt själv, kämpar för att få lokaler, skramlar pengar, hanterar kontakt med förvaltningen/ förbund, ständigt behöva bli underprioriterade jämte andra sporter (grrrr handboll) samtidigt som spelarna tränar och spelar en sjuk hård sport som tär på deras kroppar – och ovanpå allt det här förväntas vi göra om allt och ”starta” herrlag? Det får en lätt att resa agg. Människor som har den utgångspunkten är ofta ungefär samma puckon som brukar gaffla om att de som driver kvinnojourer också ska ”ta ansvar” och starta upp mansjourer.
Att det här beteendet skulle representera de män som jag har träffat inom derby och i derbysammanhang är dock helt fel. Majoriteten av pojkarna i Seamen just nu är flera av våra domare eller personer som på annat sätt engagerar sig i våra förening eller evenemang som ex NSOs och volontärer. Vissa av dem kom in i derby på egen hand, andra drogs med som pojkvänner – oavsett handlar ju det här om personer som har lagt ner/ lägger ner mycket tid och engagemang för att stödja våra tjejer och se till att vi kan bouta och scrimma. Våra domare håller även regelskola för våra freshies, är en ständig tillgång för oss tränare när vi vill diskutera regler (vi har även kvinnliga domare med i vår domargrupp just nu). Jag tror ingen vinner på att roller derby reproducerar maktstrukturer i samhället genom att välja att säga ”fuck you alla män, ni hör inte hemma i derby” samtidigt som det är upp till varje lag och förening att strukturera upp sin verksamhet och vilka medlemmar som är välkomna.

Sekondar OWA så hårt!
Utan våra domare och NSO:s hade vi aldrig fått spela match, haft folk som dömde på träningar och scrimmage och därmed inte utvecklas närmelsevis likt den takt vi gör idag. Jag har endast respekt för alla de som engagerar sig i roller derby och för den här utvecklingen framåt tillsammans, oavsett kön.

Tycker ditt val av ord är mycket märkligt och obegripligt. Allt som alla typer av människor gör för roller derby. Roller derbyn hade inte gett oss den möjligheten vi har idag om vi hade stängt ut män. Vi behöver all hjälp för att bygga upp sporten.

Jag håller med Richard HB, One Woman Army och Final Cunt Down som skriver från sitt perspektiv inifrån roller derbyföreningarna. Jag spelar och NSO:ar i Crime City Rollers (Malmö) och visst, det finns en del som hade velat ha det mer separatistiskt, men eftersom vår förening är en demokratisk organisation har det aldrig riktigt blivit aktuellt med mer separatism.
Vi har många män som är engagerade i arbetsgrupper och som domare och NSO:s. Vi har manliga fans och pappor till våra juniorer (co-ed juniorlag) som ställer upp och gör vår föreningen så mycket starkare än vi hade varit på egen hand. Och det handlar inte om att vi kvinnor inte hade kunnat göra allt själva – för det kan vi. Dock hade vi inte kunnat göra det lika snabbt och stort eftersom vi hade varit färre personer, framförallt på officials-sidan.
För mig är roller derby en plats där jag får vara normen – jag är med på mina egna villkor och för att jag vill, inte trots att (eller för att) jag är kvinna. Det är också en plats där jag får vara kvinna på precis det sätt jag själv bestämmer.
De män som engagerar sig i roller derbyföreningar verkar också vinna väldigt mycket perspektiv. För kanske ett år sedan pratade jag med en av våra manliga domare som sa att han lärde sig så mycket av att komma som vit cis-man strax över 30 till ett sammanhang där han plötsligt INTE var normen. Och jag har hört liknande från både fans och andra som närmat sig roller derbyvärlden.
Jag vill inte utestänga någon för att de råkade födas med snopp. Jag vill inte heller osynliggöra det bidrag som dessa människor ger till roller derbyn. Sen håller jag med om att vi inte behöver curla dem och starta upp herrlag åt dem – män kan också!

LD, om du vill minska mäns inflytande inom rollerderby föreslår jag att du kontaktar STDR eller Stockholm Royals och erbjuder dig att NSOa eller dömma åt dem. Det är varken farligt eller gör ont. För som de flesta derbyröster här ovanför säger så är finns det ständig brist på officials i derbyvärlden och tjejer tenderar att hellre vilja spela. Däremot så håller jag med om att derby är något som skapas av spelare för spelare och de killar som vill spela får helt enkelt starta egna lag för de flesta derbyligor har fullt upp med sin egen verksamhet. Av just den anledningen tror jag att det kommer ta ett tag att få igång merby i sverige, det finns för många andra alternativ för män som inte kräver lika mycket arbete.
Däremot har jag full förståelse och respekt för alla killar som vill engagera sig i de föreningar som redan finns i den mån de kan och jag kan dessutom tycka att det är ett ganska bra sätt att som man konkret göra något för att bidra till en arena där genusnormer får brytas.

Jag har för tillfället uppehåll från derbyn, men är annars en av tränarna tillika ”ordinarie” bench coach för GBGRD. Utöver det är jag cis-man. Det är givetvis inte konfliktfritt. Frågor om manligt privilegium, makt, sexism och den blindhet som följer av att vara en del av den västerländska ormen återkommer gång efter annan. I mitt huvud. Bland andra OWA brukar säga åt mig att slappna av med det där.
Hur som helst — jag förstår varifrån detta inlägg kommer. Däremot verkar det, åtminstone såvitt jag kan se, vara ytterst få cis-män i derbyvärlden som propsar på att få utrymme på bekostnad av dem som utövar sporten. Antagligen beror det till stor del på att flertalet är uttalade feminister (eller: uttryckligen har feministiska värderingar), inte minst eftersom derbyn och de som engagerar sig i den tenderar att göra en till en bättre person. Skälen till att en söker sig till sporten från början kan förstås variera, men jag tror att det kan vara bra att det inte är separatistiskt just för att ”abnorma” cis-män lär sig att se klarare genom att välkomnas.* I slutänden är den saken dock inte upp till mig att avgöra.
* Med ”abnorma” avses sådana som inte liknar, eller strävar efter att likna, den gängse bilden av mannen som aggressiv och överlägsen. Med ”lär sig” avses naturligtvis inte att någon skulle aktivt lära ut någonting till en stackars förvirrad snubbe utan vett att tänka själv, utan att den som engagerar sig i derby tenderar att engagera sig i annat också av bara farten.

Det ska förstås stå ”den blindhet som följer av att vara en del av den västerländska normen” ovan, inte ”… ormen”. Bjuder på den metaforiken.
Vill också säga att utöver den perspektivgivande funktion som Tacky Tractor nämner kan en icke-separatistisk derby fungera på ett legitimerande sätt. Det påpekas ofta att en man med feministiska sympatier inte bör försöka avsäga sig sitt privilegium utan snarare använda det solidariskt. Ett sätt att göra det kan vara att som mansperson i derbysammanhang stå upp för sina föreningskamraters rätt att bedriva sin verksamhet eller att bara vara dem de är. I den utsträckning handbollssnubbar, vaktmästare och andra beter sig opassande eller uttrycker sig nedsättande, för det händer, tänker jag att redan närvaron av deltagande män kan vara till nytta för sporten som sådan. Inte så att män inom derby skulle fungera som något slags patriarkala beskyddare — absolut inte, derbyspelare av alla genera är fullt kapabla att ta hand som sig själva — utan som något slags reflexionsyta. Påträngande gubbar av alla åldrar får då någon som ser ut som dem att förhålla sig till. Detta kan i sin tur leda till att (i) dessa gubbar på någon nivå inser att roller derby och roller derby-spelare förtjänar respekt på samma sätt som, säg, handboll och handbollsspelare, och (ii) till att de som utövar derby i någon mån kan slippa hantera gubbar under träningstid och istället koncentrera sig på sporten.
Åtminstone från mitt håll ter det sig som en god bieffekt, men det är fullt möjligt att jag missar någonting här. Säg gärna till i så fall.

Det roliga övervinner smärtorna, säger jag och smeker det feta blåmärket på min höft.
Jag kved när jag fick det och kunde knappt röra mig, jag stod kvar när jag fick tacklingen (yey) men hade egentligen bara velat slänga mig på marken för att gråta som ett litet barn. I samma stund som jag fick smällen visste jag att det skulle bli en derby kyss de luxe.
Om du inte vill börja träna kan du NSO:a som några har skrivit här ovanför. Vi spelar nästa bout i mars. Det skulle vara jättekul om du var med och hjälpte till. Tack för länkning!

Fast nej, det kommer bara bita oss i häcken att vara för generösa utan att tänka efter vad vi ger bort. Varför ska vi vara the big girls med vår egna, unika sport när killar har hundratals att välja bland? Sitter jag med en jordgubbsglass tänker jag inte dela med mig till personen som sitter brevid med en 5-kulig banana split med vispgrädde, chokladsås och ett körsbär bara för att hen inte fick jordgubb i sin beställning.
Jag tycker inte Roller Derby är redo för att inkludera killar förrän EFTER det blivit etablerat som en riktig sport som uppmärksammas ordentligt och tjejernas lag blir respekterade på samma sätt som andra sporter. Just för att det varit tjejer som byggt upp den från grunden och det är en gräsrotsrörelse. Killarna ska inte komma, polera på de sista 2% och sedan får de hela äran när det väl blir populärt, som när Miley Cyrus claimar twerking som sitt eget.

Fan vad ofett att inte kunna skriva sin kommentar utan att få felmeddelandet att det liknar något annat inlägg. Fattar grejen med spam men det fanns ETT liknande inlägg och jag tror att det blir en lite skev bild om det inte finns någon typ av kvantitativt mått i kommentarerna.

alltså, det är inte därför felmeddelandet kommer upp. det är för att man har dubbeltryckt (när man ska publicera sin kommentar) o den tror du ska skicka iväg samma kommentar 2 gånger, händer mig rätt ofta när jag ska kommentera här men kommentaren dyker ju alltid upp

Försvann min kommentar?
Jag skrev bl.a. att jag tyckte att din rubrik ”Kan inte vi tjejer få ha någonting ifred” skulle bli märklig om den handlade om män. (Dvs kan inte vi män få ha någonting ifred).

Men män har redan så mycket. Dessto mindre du har dessto viktigare är de få små saker du har. Jag tänker mest på dansscenen i Tusen gånger starkare, ingen uppmärksammar dans som något kul förrän killarna i klassen snor steron och dansar i matsalen, dansläraren tar åt sig äran och mattanterna säger åt tjejerna att de ska vara stolta över ”sina killar”. Alltid dessa killar och att de ska vara centrum av universum. De får gärna stå i bakgrunden för en gångs skull just för att det aldrig sker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *