Kategorier
diskussion & debatt

Men nog om minåsikt kring Lily Allen, nu lyssnar vi istället

Vi vita har en tendens att vilja ta oss tolkningsföreträde för grupperna vi säger oss vilja försvara men att ta tolkningsföreträde innebär att man slutar lyssna. Vi är så ivriga att framföra vår antirasistiska ståndpunkt många gånger att vi tystar de vi egentligen borde lyssna på. Vi tar upp hela utrymmet. Och minst lika ofta ska vi berätta för omvärlden att sakfrågorna som egentligen inte drabbar oss minsann inte är så himla farliga eller kränkande.
Innan jag kom till twitter och innan jag började följa alla de brutala rasifierade kvinnorna (och en brutal man!) som numera fyller min feed så hade jag fan inte en clue. Eller jo det hade jag kanske, men analysen var låg och jag var mer fokuserad på kvinnosaksfrågor. Givetvis ur ett ganska vitt perspektiv för hey, jag är ju jävligt vit och då blir det svårt att se utanför sin privilegierade lilla låda. Jag säger inte att det är lätt nu, men genom sociala medier har jag fått tillgång till fler perspektiv. Rasism kan, precis som sexism och kvinnohat, ta sig olika uttryck och Lily Allens video är ett bra exempel på detta.

Men nog om min åsikt. Här följer några texter skrivna av ett gäng rasifierade personer istället:

Svenska:

Yasmin Husseins Ӏr det verkligen systerskap?

 ”Kinapuffens” ”free your mind

Amat Levins ”varför Lily Allen upprör för dummies

Engelska: 

Black in Asia’s ”Lily Allens racist new music video

Black girl dangerous’ ’’Its easy out there for a (white) bitch

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Men nog om minåsikt kring Lily Allen, nu lyssnar vi istället”

Hahaha, ja – som när jag hamnar i diskussioner om synen på asiatiska kvinnor. Nej – bara för att din kusin adopterat barn från Kina, så är du inte immun mot rasistiska fördomar mot asiater. Eller andra folkgrupper.

En rad olika saker, bl a hennes hudfärg men också det faktum att hon gör detta tillsammans med dansarna. Hon står själv vid stången, hon twerkar, dom är ett lag. Lily står längst fram med grupp rasifierade kvinnor bakom sig, slår på deras röv och använder sig av dom som objekt medan Rihanna använder sig av sig själv och hyllar kvinnorna som i sig konstnärliga subjekt. Sen har Rihanna även regisserat videon själv.
Att Allen sen hånar Rihannas video, uttryck, historia och referenser genom att med nått slags sarkastiskt avståndstagande till allt detta göra en egen video som ska vara feministisk i sammanhanget. Fattar INTE hur dom tänkte där.

Men vilka är du/ni än just vita kvinnor som ger sig tolkningsföreträde kring vad de inblandade ska känna. Ingen av de svarta i videon känner sig förfördelade utan de är bara föremål för en teori om maktförhållande. Som svart kan man inte vara rätt enligt er tes, för vart man än figurerar utgör man ett statement. Är de bortvalda är det pga rasism och är de för många likaså. Vore intressant hur många de borde ha varit för att ha varit politiskt korrekt.

All kärlek till dig, ett sånt här inlägg var precis vad som fattades när jag läste ditt förra inlägg igår.
Till MammaLola: Lily Allen kunde gärna fått ha hur många rasifierade kvinnor som helst i sin musikvideo. Problemet är hur de framställs i kontrast till henne själv.

Ja men sen när är det nytt att huvudkaraktären står ut i förhållande till bakgrundsdansarna? Att hon själv varken kan dansa eller anser sig bekväm med att visa sin kropp i bikini, varför är det något som hon ska skuldbeläggas för. Håller helt med om att textens budskap kunnat tydliggöras på ett annat sätt men LD är ju annars så inne på att enskilda kvinnor aldrig ska skuldbeläggas för sådant och då blir de här inläggen av henne motsägelsefulla i mina ögon.

Upptäckte precis att din Twitter är skyddad. Twittra du inte för allmänheten längre? Jag har inte själv Twitter så vet inte om det kräver att jag följer dig först eller nått (vilket jag uppenbarligen inte kan göra som icke medlem).

Vet inte om du är intresserad men det skulle vara intressant om du skulle göra ett inlägg om Paow. hon är så himla kvinnofientlig, skuldbelägger tjocka, mulliga och kurviga tjejer bara för att de inte är smala och kränker t.om. och inte nog med det så ska hon bara sprida massa sexhets och nakenhets och det är väl inget fel med det ioförsig men hon ska alltid trycka ned tjejer som inte lever upp till dessa ideal. Och sist men inte minst så ska hon också alltid hylla SD.

MammaLola, det handlar inte om antal eller att Allen har en framträdande roll. Det handlar om hur de svarta kvinnorna framställs i kontrast mot Allen och de andra två dansarna med ljus hy – EXTREMT sexualiserade.
Jag är inte vit och jag tar väldigt illa upp av videon. Försök att se videon från vårat perspektiv och kanske, kanske då själv se problemet och hur det hade kunnat lösas.

Ja nu var det ju tänkt att vara en satir på hur kvinnor brukar framträda i de flesta musikvideor, satir i den bemärkelsen att allt dragits till sin spets. I många av dessa videor är det just svarta som skakar rumpa på ett sådant twerkande sätt eller vad stilen nu kallas och jag ser relationen till den biten – svarta kvinnor visar hur andra svarta kvinnor brukar göra helt enkelt.
Sedan kan man, och det gör jag även, tycka att satiren framkommer dåligt och jag hade personligen tyckt att budskapet kommit fram bättre om det varit män som fått stå lättklädda och gnida sig mot en bil till exempel. Men sedan har jag uppfattningen att England inte är lika långt i sin feministiska diskussion och att det är lätt för oss att säga hur de ska framställa budskapet. Det vi tycker är ytligt och onyanserat kanske inte ses på samma sätt av dem.

Mammalola: men om man tänker som du att kvinnorna i videon inte uppfattade det som rasistiskt och att det därför inte kan vara rasistiskt så kan ju tex sexistisk reklam aldrig vara sexistisk för modellerna VAR JU MED PÅ DET!!!!! eller vad menar du?? Helt orimligt att resonera så, man måste ju förstå att det ligger en struktur bakom. Precis som att vi lever med en mansnorm så lever vi med en vithetsnorm vilket automatiskt går ut över personer som inte passar in i den normen. Och då kan ju inte vi vita sitta och gapa att ”öhhh kan du inte ta ett skämt eller” som om vi vore en gubbe som nyss dragit ett sexistiskt skämt.

Nej det ligger inte ALLTID en struktur bakom. Det ordnas en audition och det framkommer att de flesta dansarna som gjort bäst ifrån sig är mörkhyade. Man måste kunna titta på enskilda situationer utan att sortera in dem i fack för att dess yttre omständigheter passar in i en strukturmall.
Det är heller ingen mening att bli jätteförfärad över att videon är sexistisk eftersom det är MENINGEN att den ska vara just det. Dansarna gick föga troligt på audition utan vetskapen om detta. De är inga offer, nej.
Och vad är det för norm som går ut över alla andra menar du? Identifierar sig mörka med alla andra mörka i alla situationer de figurerar i menar du?

Håller med MammaLola i stort.
Det är inte ofta jag tycker att feminister ska spänna av, men detta är ett sånt tillfälle.
Hur mycket nyanserad samhällskritik/sarkasm kan Lily få in i några få minuters låt liksom? Det är inte som att skriva en avhandling där man kan väga olika aspekter mot varandra sida upp och sida ner. Det är kort, det ska vara catchy och hon lyckas ändå förmedla ett budskap (till de som är beredda att lyssna).
Vad gäller objektifiering av kvinnokroppen och feminism så ser jag det som att man kan ta tillbaka det och göra något starkt och bra med det. Många kvinnor laborerar med sina kroppsuttryck, sin sexualitet och till och med sexuellt våld och lyckas ändå vara starka feminister. Lite som när bögarna tog tillbaka och gjorde något bra av begreppet bög.

Detta snack om att det var en audition och de som dansade bäst fick jobbet känns bara så naivt. I den mångmiljonindustrin med en storsäljande artist lämnas knappast något åt slumpen, ba oj! det bidde visst nåra WoC som ska dansa i musikvideon som ska handla om hur WoC framställs i musikvideos, tänk va?! Jag tror inte det gick till riktigt som när man söker bakgrundsdansare till nån show på Hamburger Börs eller nåt. Snarare total typecasting enbart för att passa syftet med videon.

Någonting jag minns när jag växte upp var att det sällan var någon som såg ut som jag på TV, i tidningar och i filmer. De få gånger jag såg någon som såg ut som att komma från samma världsdel som jag, skedde någon form av identifiering och det är det som är problemet. De få jag såg var schabloner, sällan nyanserade karaktärer och jag vore synd att påstå att detta förändrats speciellt mycket. Senast förra veckan pratade mina elever (jobbar med år 6-9) om det faktum att i filmer är asiater och araber oftast bad guys; väldigt sällan karaktärer med djup.
Minns när det var auditions till Ronja Rövardotter och alla gånger som det var uttagningar till skolpjäser och liknande. Då kände jag ofta att det inte var för mig – jag såg ju inte rätt ut. Julia, Fröken Julie, Madicken, Pippi – jag skulle inte kunna spela någon av dem. Första gången jag minns särskilt några asiater på TV var i Shogun och videon till David Bowies China Girl…
Jag tror att det är viktigt att alla barn växer upp i en omgivning där de kan se folk som de kan identifiera sig med porträtterade på nyanserade sätt.

Jag gillar Lily Allen. Alltid gjort. Hennes texter har ofta en bra poäng, liksom just den här låten har. Jag kan förstå att där står hon den vita kvinnan i mitten distanserad från dansarna. Och att den är stereotyp, även fast det är en vit och en asiatisk kvinna med av totalt 6 dansare. Det känns mest som att man kan inte göra rätt.. Miley Cyrus fick både en känga och två för att hon inte har någon mörk dansare när det dansas ”otypisk vit dans”, som twerkande kanske anses vara. Medan Lily Allen får en känga för att hon har 4 dansare som är woc och twerkar. Hade videon inte fått någon kritik om det bara varit vita dansare?

Mammalola: du säger att man inte kan jämföra rasism med sexism eftersom sexism inte är en ideologi utan något man kan göra utan att vara ”kvinnoförnedrare”. Menar du då att det bara är uttalade rasister som bekänner sig till rasistiska och nazistiska ideologier som kan utöva rasism? Typ SD:are och nynazister? Rasism genomsyrar vårt samhälle och utövas av många, många människor som aldrig skulle bekänna sig till en racistisk ideologi. Om det bara var uttalade rasister som utövade rasism så skulle vi väl knappast ha den diskrimering som sker varje dag, även i Sverige. Jag vet inte om du är svart eller vit, men som svart så kan jag berätta att jag möter rasism hela tiden, av människor som aldrig skulle kalla sig rasister. Jag möter rasism av människor som inte ens vet att de utövar rasism, när de väljer att anställa någon som har samma hudfärg som de själva, istället för en mig. Etc etc etc. Hoppas att du bara inte är så insatt i ämnet, isåfall kanske du kan läsa på och lära dig mer om rasismen som genomsyrar samhället och hur den påverkar oss som inte är vita. Om det är så att du är feminist så bryr du dig ju om ett jämställt samhälle och ser att kvinnor utsätts för diskriminering. Steget kan väl inte vara så långt att försöka se hur svarta upplever ständig rasism och diskriminering. Och kan du inte se det så kan du anse dig väldigt privilegierad. Jag har själv inte haft turen att slippa se rasismen då jag själv utsätts för den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *