Kategorier
diskussion & debatt

Som förälder gör man alltid fel

Tänker lite på hur det här med ”barnens bästa” används som ett vapen för att kontrollera och skuldbelägga föräldrar på. Egentligen borde det bara avfärdas som trams med tanke på allt vi gör och inte gör som aldrig kvalificerar sig under barnets bästa men som ändå funkar och är ok. Jag menar, mina barn får äta skräpmat, godis, se på tv, leka med plast och en massa annat som snarare kvalificerar sig som ”barnens sämsta” typ (glimt i ögat). Inte heller är det barnens behov som kommer först. Som idag t.ex då mitt behov av att vara ifred, dricka en kopp te samt surfa kommer först och barnen förpassats till TV’n, men inte fasiken står och faller mitt föräldraskap med att jag gör precis allt rätt och precis allt perfekt.

Men det är ju känsligt det där. Som förälder (läs: mamma) kan man ju aldrig göra rätt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Som förälder gör man alltid fel”

Glad mamma, glada barn. Föräldrarrollen är lite som ett yin och yang.
När jag har kraft att vara supermum då är jag det, när ribban är lägre är även det okej. Tv och skräpmat är ok men måste vägas upp med social stimulans och näringsriktig föda.
Jag kan dock aldrig sätta mina behov i före barnens om jag är i deras närhet och det handlar snarast om att jag inte gillar halvmesyrer. Har inte ens datorn på när de är hemma. I fred får jag vara när de sover eller är på annat håll.

Herregud, när gör man någonsin det bästa? I något sammanhang?
Som förälder har man en position mot sitt barn där det inte GÅR att undvika att göra skada på ett eller annat sätt. Allt man gör ÄR fel på något sätt. Tror det är bra att vara medveten om det, både för att det minskar skuldkänslorna att veta att det inte går att vara en perfekt förälder, men också för att inte bli så jävla självgod som vissa föräldrar är.

Ja alltså har du läst sen här eh artikeln? Den delades friskt på min facebookfeed för ett tag sen: http://op.se/nyheter/2.6785/lordag/1.5773152–kvalitetstid-ar-mitt-varsta-ord- Folk ba hallefackingluja äntligen någon som vågar tala klarapråk! Ja ba är ni dumma i huvudet? Klassiskt ”dagens-föräldraskap-är-uselt-tänk-om-det-bara-var-som-förr”. Ok för att alla förskolor inte är tiptop, men hon får det att låta som att tredagarsinskolning är ett föräldrapåhitt? Eh va? Jag känner inte en förälder som är nöjd med ynka tre dagar.
Anyways, conclusion: det är jävligt lätt att hälla skit på dagens generation istället för att utgå från att alla vill det allra bästa för sitt barn.

Jamen gud den där artikeln….blåste rök ur öronen när jag läste den.
Snacka om att dra alla över en kam.
”Föräldrar jobbar heltid numera”,
är det något hon vet med säkerhet? Jag kommer inte jobba heltid när jag börjar och jag tror inte någon av mina kompisar som är mammor jobbar heltid heller. Några av papporna gör det men för att man faktiskt behöver pengar för att kunna ta hand om hushållet….
”Föräldrar vill gärna jag har deras barn i famnen när de går, att det ser bra ut, annars blir det svårt att jobba för dem”
Har nog aldrig sett min son i famnen på någon av fröknarna och skulle nog inte kräva att de skulle ha honom i famnen heller, han kutar ju in och leker med de andra barnen direkt. Vad fasen ska han göra i famnen på läraren liksom?
”72 barn delar på samma stora gård, två timmar på för- och eftermiddag. Det är fyra avdelningar som samarbetar.”
Det går inte ens så många barn på min sons förskola och de är sällan ute samtidigt, om det inte är kanonväder på sommaren men då brukar nog alla lärare också passa på att vara ute….men hon får det att låta som att det är likadant på ALLA förskolor.
Nej ju mer man läste av den där artikeln desto mer irriterad blev man. En förskolelärare som jobbat i många år och som VET hur det är. Det jag blev mest irriterad över var hur många av mina kompisar som gillade artikeln, som tyckte hon hade helt rätt och som dessutom blev oroliga för att de skulle sätta sina barn i förskolan för tidigt….jäkla skrämselpropaganda, säkert kan det vara så också givetvis men inte på ALLA skolor. Mina kompisar som är inne på första barnet blev ju riktigt uppskrämda och tror att alla förskolor är skräp och att barnen får sitta ensamma och gråta i ett hörn när de är på jobbet. Det gör ju bara att fler föräldrar har ångest över att lämna sina barn på förskolan och lets face it : de flesta måste jobba för att tjäna sitt uppehälle.
Önskar bara att folk kunde sluta skuldbelägga föräldrar för att de går på jobbet, för att man ger barnen godis ibland, för att man gör på sitt sätt.
Jag försöker själv låta bli att skuldbelägga.
Man gör väl för fasen så gott man kan med det man har.
Oj blev lite långt, sorry 😉

Jag gillar inte alls den nya trendiga föräldrastilen där ingen förälder ska behöva ha dåligt samvete trots godis, tv, heltid på dagis från 12-mån ålder för det är trist att vara hemma, egentid, makaroner ketchup och korv 6 dagar i veckan etc. och alla skrattar igenkännande a la tidningen Mama.
Nä, jag tycker dagens föräldrar bör få lite mer barnperspektiv. Därmed ej sagt att man ej ska se till sina egna behov. Men någon måtta får det faktisk vara. Barnen är små under en kort tid.

Tror knappast man har barnen på heltid på förskolan för att man har tråkigt hemma. Antagligen behöver man kanske jobba och därför har man barnen på förskolan….eller ska man ha barnen på heltid för att man själv ska sitta hemma och käka praliner framför teven?
Och tror inte heller att någon förälder serverar samma mat varje dag. Kan hända att det blir mycket halvfabrikat (inte i det här hushållet) men jag skuldbelägger ingen för det, kanske man inte kan laga mat fr grunden, kanske man inte har tid för man är ensamstående och måste jobba för att ens få någon form av mat på bordet.
Tror barnen överlever även om de får färdiga köttbullar nån gång i veckan.
Någon måtta får det vara, ogillar det uttrycket.
Ska man alltså sitta hemma och njuuuta av sina barn dygnet runt för att de är små? De är bara tonåringar en gång också, de är bara 10 en gång också… Jag har gjort det valet själv att vara hemma de tre första åren men so what om man nu måste jobba när de är ett redan, det är inte alltid valfritt. Vissa måste faktiskt arbeta för att kunna leva. Det är inte alla som har den lyxen att kunna vara hemma i flera år när barnen är små.
Sen om man kanske har barnvakt en helg då och då, är det något som skadar barnen? Det du skriver är ytterligheter och jag vet ingen som gör så. De flesta föräldrar som jag känner el vet om har varit väldigt fokuserade på barnen och många har varit hemma länge med barnen.
Nu är det väl snarare en hysteri på att allt ska vara hemmalagat, allt ska vara nyttigt och man ska lägga ALL sin tid på barnen och aktiviteter hit och dit. Ger man lördagsgodis åt barnen får man ju nästan onda ögat. Men heeeerrreguuud låter du dina barn se på teve innan sängtajm?! o.s.v….
Det är såna här åsikter som gör att föräldrar vrider sig ut o in för att försöka tillgodose ALLA behov HELA tiden. Det ska hända saker med barnen hela tiden, de ska göra något med föräldrarna hela tiden. Vad händer om man låter dem leka lite själv? Kommer de bli knarkare och mördare när de blir stora då?

Dom enda som kan veta om man har varit en ”bra” eller ”mindre bra” förälder är ju barnen. När dom växer upp så får man med säkerhet veta vad dom tycker om ens föräldraskap. Känner inte en enda förälder med vuxna barn som inte har fått sitt ”betyg” presenterat av sina barn.

Helt OT men ser fram emot ditt inlägg om Fi. Vill rösta på dem men är rädd för borgarpacket ska vinna igen…
Men hur ska vi få Fi att komma in i riksdagen? Det är ju ganska relevant. Åh vad jag hade jublat av lycka om de kom in!
Helt sjukt hur kränkt jag känt mig sedan jag började SE problemen. Ja, de finns överallt…

Jag fattar inte, kommer ”borgarpacket” vinna för att ni röstar på F!? Varför inte rösta på dem både i kommun-, landstings- och riksdagsval (och EU!)? Kommer det gå sämre i riksdagen för att det går bättre i kommunen?

Det som kan ge mig ångest är att barnen tror att jag alltid gör rätt. Att mamma vet allt och har koll på läget. Vetskapen om deras totala förtroende inför att jag och min man kan lösa allt och förstår allt ger mig panik ibland. De skulle bara veta om alla nätter man ligger och stirrar i taket och vänder och vrider på problem, hur man oroar sig och hälften av gångerna inte har en aning om vad man gör utan bara hoppas att det ska fixa sig. Jag råkade höra min dotter prata med en kompis som hade problem hemma. Då hör jag min dotter säga att ”du kan prata med min mamma. Hon är fett bra”. (jag förstod senare att ”fett bra” var en komplimang 😉 ). Jag blev glad över förtroendet men jag har ju ingen aning. Det var lättare när de var små och man kunde på pussa på deras skrapsår och sedan blåsa bort det onda.

När jag var liten satt jag inte så mycket vid TVn. Vet inte ens varför, men det tilltalade mig aldrig och det mesta som gick var tråkiga program eftersom barnkanaler knappt existerade och kostade för mycket för att vi skulle ha några. Istället fick jag lära mig läsa äckligt tidigt, och när jag inte kunde hitta på något med mina föräldrar satt jag och läste istället (eller var ute i trädgården om det var varmt nog typ).
Jag tror inte att perfekt existerar, kanske framförallt inte när man är förälder, och jag tror inte heller att godis, ”onyttig” mat och TV är dåligt i längden. Däremot dessa jäkla mobiltelefoner och läsplattor som små barn sitter vid konstant numera, de känns inte alls lika meningsfulla. På TV kan man ju sätta på roliga, bra grejer som typ Pippi, men vad spelar barn för spel på mobiltelefoner? Nja. Hellre godis i kilovis per vecka för mina kommande barn än en mobiltelefon innan typ 10 års ålder.

Jag förstår inte riktigt grejen med att använda ”Barnets bästa” som nått vapen mot föräldrar. Det är främst ett politiskt verktyg för att vi inte ska tappa barnperspektivet, både i politiska beslut och vid t. ex. myndighetsutredningar och myndighetsbeslut angående barn. Trubbigt, javisst. Säkert kan man också plädera för att det är godtyckligt. Men det är ändå bättre än att ha ett föräldraperspektiv, som det var innan.

Förstår inte varför snabbmat, TV och godis används som typexempel. Kan inte ungarna prova på att uppleva andra världar genom böcker, leka utomhus tillsammans (eller vafan nånting där de RÖR på kroppen så att de utsöndrar lite lyckohormon), göra en fruktsallad eller dippa grönsaker. Det är ju det beteendet som lärs in och som de tar med sig in i livet sen. Min 26-åriga sambo kan i princip inte se en film utan att käka en skål godis till. GALET! Och det är en vuxen människa som borde ha mer kontroll över sig själv och som bara växte upp med lördagsgodis. Vågar inte föreställa mig dagens barngeneration när de blir äldre…
Nej jag har inga egna barn än men har varit au pair under lite mer än ett år och under den korta tiden hann jag se hur mycket barnens humör och personlighet påverkades av föräldrarnas frånvaro, förpassandet till TV, godis typ tre-fyra dagar i veckan och mestadels skräpmat. Ja det tar tid att laga riktig mat. Ja man vill ha lite egentid. Men ta en dag i veckan då när man spenderar en dag med barnen och de hjälper till att göra biffar, gryta eller annat som kan frysas in och bli snabbmat under veckan. Kanske man kan turas om med mammor till kompisar till barnen att ta ungarna till en lekplats så de får busa sönder sig om man inte har en stor trädgård. Om folk lade hälften av tiden som går åt till att hävda sin rätt till privatliv på att ge sina barn lite bekräftelse så skulle man nog märka rätt fort att det löser sig. Barn som får bekräftelse behöver inte det ständiga curlandet på samma sätt som osäkra barn. Ge dem små uppdrag, något att göra. Detta är inte en knytnäva mot dig LD men vill påpeka att det finns de som ser föräldraskapet från andra sidan utan att nödvändigtvis vara barn och som har sett alternativ till de ”typiska lösningarna” socker och TV.

Kom tillbaka när du har barn eller förstått LDs text, verkar som att meningen i inlägget flög över huvudet på dig.. (sorry för ev. förminskande, hinner inte skriva mer utförligt, men du har missuppfattat hennes text rejält!)

Det är det som är att vara en bra förälder – att inte alltid göra rätt. Annars får barnet en chock när den kommer ut i verkliga livet och upptäcker att det ser HELT annorlunda ut. Dessutom skall man föregå med ett gott exempel och det betyder att man som förälder sätter sig själv först. Då lär barnet sig att göra samma sak själv. (Sagt lite med glimten i ögat).
Bästa föräldern är den som har bra självinsikt och inser sina egna fel och brister och när det är läge för det (och om det behövs) kan be sitt barn om ursäkt. Och ser att det barnet anser som fel och brister inte alltid är det som föräldern anser som fel och brister. Inte bara därför att barn är barn, men därför att även ens barn kan ha andra värderingen än man själv har.

Känner igen det där med dåligt samvete. Får dåligt samvete för att jag som mamma började jobba heltid när min son var 8 månader. Dåligt samvete för att jag inte alltid orkar leka med honom när jag kommer hem från jobbet. Dåligt samvete för att jag tar fram mobilen och tittar i den – trots att vi precis kan ha fikat/lekt ihop en lång stund innan. Och det kommer INTE bara från mig. Människor kanske inte säger rakt ut till mig hur de tycker att jag ska göra, men de flesta döljer inte hur de tycker att barn ska uppfostras. Antingen handlar det om när barnet ska börja dagis, eller hur man bäst nattar barnet, eller hur länge de ska använda blöjor, eller vad de borde äta eller att föräldrar idag sitter för mycket vid datorn/framför sina smartphones OSV. Försöker att stänga av öronen men det är inte alltid lätt.

Det är en konstig värld idag, har vänner som valt att vara hemma med sina egna barn länge och med mindre peng än vad som är rimligt.. Och de blir ifrågasatta!! Varför börjar du inte jobba? Varför är inte barnen på dagis ännu.. Det är inte inne att vara förälder på det sättet.. Vi väljer vår partner, vi får våra barn, ändå är det dem vi minst är med, våra kollegor som vi inte valt är dem vi delar vår mesta livstid med.. Smarta vi är.)?

Håller med dig. Jag var hemma med mitt barn och fick väldigt många frågor om varför jag inte jobbade. Många tyckte det var konstigt att vi gick ner i inkomst för att jag skulle ta hand om barnet själv. Ok jag vet att många inte kan unna sig den lyxen men samtidigt är det många som jobbar mer än dom behöver för att ha det ekonomiskt bättre. Sen är det ju det där med pensionspoäng det vet jag men livet består av många val.

Åh LD, vad tycker du om denna krönikan?? http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article17899906.ab Tänkte på dig direkt och undrar hur du funderar kring detta??! Hade uppskattat ett inlägg kring det om du hade tiden?? 😀 Själv fick jag närmast en religiös upplevelse när någon verkligen satte orden på detta eftersom jag gått runt och grubblat kring det ett tag. En utveckling/reflektion ifrån dig hade varit direkt upplysande också! Ha en fin söndagkväll! /J PS. Jäkligt schysst text under Kontakt kring mejladresser också! Haha.. Fick mig ett gott skratt där! 😉

För några dagar sedan så publicerade Madeleine, på sin blogg made.devote.se, en inläggs-serie som består av berättelser om tjejer som blivit utsatta för sexuella övergrepp/trakasserier av främmande killar/män och killar/män i deras närhet. Hon skriver att hon fått in 31 a4 sidor med berättelser, men publicerar bara en bråkdel av dessa. Dessa historier visar hur Sverige, trots att man ständigt skryter om jämlikhet, inte är jämställt – inte på långa vägar. Jag tänkte själv på mina egna upplevelser och blev otroligt ledsen och berörd av inlägget.
Hoppas att du tar dig tid till att åtminstone läsa det första inlägget i serien (http://made.devote.se/blogs/27529564/del-1-detta-haender.htm) och om du känner att du orkar fortsätta går in på bloggens startsida och läser de andra inläggen också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *