Kategorier
diskussion & debatt

Varför är det alltid icke-vitas musik som ska pekas ut som kvinnohatisk och dålig?

Tydligen (??) ville Lily Allen göra en satir på den typiska rap/r’n’b-videon där svarta kvinnor ofta ses halvnakna och twerkandes och HUR HUR HUR skulle hon gå tillväga då om hon minsann inte fick använda sig av halvnakna twerkande svarta kvinnor?  Hur skulle hon göra detta rätt? DETTA VIKTIGA BUDSKAP ATT RAPMUSIKEN ÄR KVINNOHATISK.

Förutom att inte sätta sig själv i videon som en vit helig finare motpol (det är där det största problemet ligger; hur hon framställer sig själv i förhållande till de rasifierade kvinnorna) så undrar jag varför hon just måste kritisera kvinnosynen i rapvideos? Visst, den är skitsunkig. Hoes and bitches and what not. Men hörrni….

Fan, hela musikindustrin är ett enda stort kvinnohatande rövhål. Du kan ta vilken genre som helst och du hittar fruktansvärt vidrigt kvinnoförakt. Kvinnor är hål som ska knullas och kasseras inom rocken och inom popen är ett vanligt tema att kvinnors kroppar är valuta att betala den snälla killen med för han är ju så himla snäll och varför vill hon inte ha mig buhuhuhu dumma bitch. (och i videosarna ALLTID rekvisita)

bret

 (asså jag vet, hahaha Bret Michaels)

Varför inte göra en satirisk parodi på en rockvideo komplett med åmande groupies? Eller en parodi av den där jävla blurred lines? Eller nåt annat jävla popband med halvnakna modeller i? Eller bara parodisera den typiska massproducerade poptjejen? Varför är det alltid rapmusiken (den som svarta människor generellt producerar) som granskas men inte en käft säger nåt om sina älskade rockband? Hennes musik är inte ens rap eller r’n’b så det blir ju skitkonstigt att göra en video med det temat, det passade inte in speciellt bra utan såg mest bara malplacerat ut.

(Och om nån undrar varför jag måste hacka på Lily Allen (kvinna) när det finns en massa MÄN som gör minst lika rasistiska och kvinnoförnedrande videos så svarar jag att, ja GOOD POINT (mer sånt) men Lily Allen har gått ut med att hon är feminist och att detta är feministiskt och det vill jag bemöta. Feminism ska inte utesluta en hel grupp av kvinnor men tyvärr är det så att många WoC inte vill kalla sig feminister pga exkludering och sånt här skit som Allen just framfört.) 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför är det alltid icke-vitas musik som ska pekas ut som kvinnohatisk och dålig?”

+1
Det märks framförallt på den icke-kommersiella delen eller de artister som just slår genom (eftersom efter de slår genom så får de en maktposition).
Hardcore- och gangstarappen två största element är ju att den slår både kontroversiellt uppåt (”Cop killer, fuck police brutality”) och kontroversiellt nedåt (ex. ”And if you can’t fuck, that day, baby, just lay back, and open your mouth” eller ”I ain’t down with gays”).
Den moderna rockmusiken innehåller oftast på sin höjd vardagssexism och spinner ofta vidare på de senaste 500 års heteronormativitet. De kontroversiella fall som finns är antingen gamla (Rolling Stones) eller dåligt satiriska (Bloodhound Gang).

Haha, under en insomnia-period jag hade kollade jag alltid på ”Rock of Love” med Bret Michaels på nätterna. Mycket underhållande må jag säga. På ett sådär gömma-sig-bakom-kudden-och-skämmas-ögonen-ur-sig-vis.

Ta inte det här på fel sätt, jag är ”a woman of many contradictions” och tycker det är viktigt att man får se saker ur olika perspektiv och vara komplex och inte säga ”svart” och ”vitt” och ”rätt” och ”fel” och inte alltid hålla med sig själv – men har inte du ofta skrivit om just det – att vi inte ska kritisera andra feminister och att deras feminism är fel/dålig/konstig etc. Blir nyfiken på hur du skiljer på de sakerna – bemöta och kritik. För ditt bemötande här har ju varit väldigt kritiskt. *förvirrad*.

Jag kritiserar Lilys rasism. Inte hennes feminism. När en feminist uttrycker sig rasistiskt så kommer detta kritiseras om det är RELEVANT. Lily Allen är känd. Jag har gång på gång, även i mina inlägg om att vi borde tagga ner med ”kritiken” mot feminister sagt att jag inte kommer sluta bemöta feminister när de gör eller uttrycker sig dumt.

Nu har jag inte sett videon eller följt diskussionen i övrigt, så det blir bara ett par spontana reflektioner över ditt inlägg.
På vilket sätt är videon rasistisk? Om det är kvinnosynen inom musikindustrin hon vill kritisera, så varför skulle hon inte välja att göra det via en r’n’b-video? Det kanske lika gärna hade kunnat vara en rocklåt, poplåt eller annan valfri genre? Kanske hade hon inte alls en tanke på att det var en ”svart” musikgenre, utan helt enkelt valde en video som ofta var typisk för en lite sunkig kvinnosyn?
Om en vit människa kritiserar något som är ”typiskt svart”, blir den personen automatiskt rasist då?
Och på vilket sätt pekas ”svart” musik ”alltid” ut som kvinnohatisk och dålig? Av vem?

Appropå det du skrev om ”Blurred lines” så har jag faktiskt tecknat en liten parodi-bild på den med mina älskade promarker-pennor. Är man nyfiken så finns en bild på instagram – ”Berendji” heter jag där. Rätt kul ändå att switcha på rollerna. Det blir så tydligt hur bisarrt det är.

Alla som tar upp Blurred Lines som ”vit musik som visst parodieras juh”: Menar ni Blurred Lines, som är producerad av Pharrell? Blurred Lines med en gästvers av rapparen T.I.? Blurred Lines som i stort sett är en (sämre) kopia på ”Got To Give It Up” av Marvin Gaye?
Det är ett monumentalt dåligt exempel på ”vit musik”.

Lägger ut rätt mycket rockvideos i bloggen, tyvärr måste jag hålla med dig, visst är de så här. Men det finns ett annat inslag som är ännu värre, det händer att det dyker upp duktiga rocktjejer som skivbolagen måste förvandla till små välanpassade popprinsessor, som tydligen räknas som kommersiellt mer gångbara, i alla fall kortsiktigt. Heder åt Joan Jett som stått emot det här i 35 år ungefär.
Jag hade för flera år sedan en diskussion med feministbloggen http://marysaintmary.wordpress.com/ om det här eftersom hon brukade ta mig i örat när det var lite för mycket i mina videos 🙂 ( Vilket hon också ofta hade rätt i )
Jag gav mig fullständigt fan på att jag skulle hitta en rockvideo där sexismen var spegelvänd, alltså en tjej som sjunger bland halvnakna män, den måste bara finnas någonstans. Tillslut hittade jag den, inspelad 1980, om det här är gjort som ironi vet jag inte och tyvärr har den inte fått några efterföljare. Men jag tror det här sättet är rätt att angripa problemet. Här märker man verkligen hur löjlig det här könsrollsfördelningen i rocken är.
http://www.youtube.com/watch?v=u1WVvojJaXE
Sen finns ju The Donnas som vänder på det i texterna.
http://www.youtube.com/watch?v=d_-qQeYHJUc

Alltså det här är verkligen den bästa parodin! Den speglar originalet mycket bättre än videon där killarna är ”feminina” och sminkade tycker jag, för här lever killarna upp till en manlig utseendenorm istället.

Nu gör ju i och för sig Lily Allen parodi på bla. Blurred Lines genom att ha de där ballongerna som Blurred Lines-videon innehåller (”Thicke has a big dick”) där Lily Allen ersätter dem med ”Lily Allen has a baggy pussy” och dansar framför, samt vrider på Blurred Lines text ”I’ll give you something big enough to tear your ass in two” och sjunger istället ”Don’t you want to have somebody who objectifies you? Have you thought about your butt? Who’s gonna tear it in two?”.
Men varför hackar du på Blurred Lines samtidigt som du skriver att det alltid är svartas musik som ska pekas ut som kvinnohatisk och dålig medan du själv gör det? Majoriteten av män som har skrivit den och framför den är svarta män (T.I och Pharell). Även Pharell som har producerat den.

Parodi när den är som bäst med andra ord!
Men istället för att hylla Lily Allen för detta får man sina knickers i en twist över hur de färgade dansarna är klädda, (fast en är rätt påklädd, och de ”andra” inte direkt är påpälsade heller, förvirrande).
Jag är ledsen, men det här är precis den nivån på feministiska diskussioner som det är väldigt väldigt lätt för meningsmotståndare att göra sig lustiga på.

Fy fan för vissa kommentarer här. Istället för att kritisera andra kulturers uttryck av sexualitet och kvinnlighet kanske ni kan fokusera på era egna? Att twerka ses inte som något vulgärt i t ex karibiska länder, där ser ni även små tjejer o pojkar göra det. Självklart ser det fel ut med svenska ögon – precis som det ser fel ut för kvinnor i arabiska länder när vi går i små bikins på stranden. Och när det kommer till den unkna kvinnosynen i rapmusik, så stämmer det att vissa grupper (särskilt de som syns mest, de mest kommersiella) pratar otroligt nedsättande om kvinnor – speciellt svarta kvinnor för de tenderar att idolisera vita kvinnor. Men det finns en hel värld av rapmusik som pratar om frigörelse av förtryck – och det gör rapmusik till den viktigaste genren för svarta i USA. I helhet står rapmusiken för så mycket mer och att döma ut ett helt fenomen baserat på ”det du har sett” är grunden till rasism.
Sen när det kommer till anklagelserna att rapmusik bidrar till att svarta män inte ”tar ansvar”som någon skrev, vet du att det finns ett otal strukturella förklaringar till den perceptionen? (t ex att svarta män inte blir anställda och därför inte har råd att betala för en familj? Att den svarta familjen blivit förstörd av slaveri då det var vanligt att slavägare sålde slavar för att splittra familjer, våldtog deras fruar? Att media enbart visar svarta män som inte tar ansvar? Osv.) Jag är otroligt trött på att försvara svart kultur för vita. Var mer ödmjuk för det faktumet att din åsikt är grundad i otroligt lite, istället för att komma med påståenden som att ”såhär är det”. Det kan vara skönt att låta dig ta diskussionen ibland faktiskt, Lady Dahmer.

Det finns massvis med parodier på de flesta musikgenrer och låtar numera, youtube kryllar av dem. Nu gjorde Lily Allen en med anspelningar på Rnb. Hur heltäckande måste varje parodi vara? Varför lägga ansvaret för all sorts parodiproduktion på en artist? Blir bara än mer och mer långsökt det här om det som du säger är meningen att kritisera hennes feminism…

Här har vi igen det här med namedropping, det är så viktigt i liknande diskussioner! Vem menar du, vilka namn kan jag söka på? music parody ger för många hits tyvärr. Det enda jag kommer på är outkasts hey ya, men det tyckte jag var en helt ok ”parodi” på de olika sorters image som bandmedlemmar kan ha. Och då antar jag att du kan namedroppa en minst lika etablerad artist som Lily Allen.
Tumregel då man gör parodi: slå uppåt och aldrig neråt. För det var ju det Lily Allen gjorde i sin video. Det är fel att objektifiera, men se, jag gör det också! Men inte mig själv, förstås!

Kommentarerna under:
http://nyheter24.se/nyheter/kronikor/756843-tack-for-inlagget-om-unga-kvinnors-sjuka-drommar
Varför skyller dom alltid på feministerna?
& ja, män i kalsongreklam är &så sexiga, men om man kollar på helheten av allt som visas i media, hur många fula män går det per ful kvinna, 100? Random film/tvserie osv.
+ att det ju var en artikel som behandlade kvinnoproblem, men det är ju så fruktansvärt provocerande i vissa mäns ögon.

Nu vet jag inte om du är ironisk? I annat fall undrar jag vilka delar av metalgenren som du har varit i kontakt med.
Med förhoppning om att fler är intresserade kommer här en liten rapport om läget.
Metal är kanske den mest mansdominerade musikgenren som finns i västvärlden. Traditionella metallåtar handlar vanligtvis som manliga saker såsom exempelvis krig i nutid och forntid, broderskap och vikingatåg. Den främsta anledningen till att så lite av materialet innehåller sexism, objektifiering och förnedring av kvinnor är helt enkelt att det knappt existerar några kvinnor inom dessa manliga sfärer. Se efter hur många låtar som inkluderar kvinnor över huvud taget, och du märker hur lite genren bryr sig om något annat än män.
Jag är vokalist i ett litet metalband sedan ett par år tillbaka och för oss har det varit nästintill omöjligt att få ihop en fullständig banduppställning utan att behöva dras med musiker som förr eller senare visar sig hysa alla möjliga slags sexistiska, rasistiska och homofoba åsikter och uppfattningar.
Kvinnliga vokalister bedöms lika mycket efter utseende som efter talang. De måste vara lika bra som de bästa proffsvokalisterna för att duga, medan manliga vokalister blir accepterade bara de låter okej. Kvinnliga growlare får höra allt från att ”kvinnor inte kan growla” till att ”kvinnor som growlar låter som män och därför borde de lägga av”.
”Undrar hur hon låter i sängen” och ”vem är mannen i ert förhållande?” är också charmiga kommentarer som jag har fått höra i egenskap av kvinnlig growlare. Jag har även fått heta ”han” istället för ”hon” i cirka hälften av alla recensioner som har skrivits om vår musik, trots att mitt förnamn är ett välkänt kvinnonamn i större delen av västvärlden och att mitt kvinnliga yttre figurerar på bilder och i videor.
För den som kräver bevis på att jodå, regelrätt kvinnohat existerar minsann inom metal, så kan jag spontant föreslå låten ”Pleasure Slave” av det världsberömda bandet Manowar. Dock är det kanske trevligare att avsluta med något positivt och jag vill därför tipsa om albumet ”Visions of Eden” av Virgin Steele, ett band vars musik har stora likheter med Manowars (båda banden är relativt lättillängliga och traditionella i sin stil). ”Visions of Eden” är dock ett feministiskt album som handlar om Adams första hustru Lilith. Rekommenderas varmt.

Jag har läst allt som sagts om Lily Allens nya video. Och jag kan villigt erkänna att jag inte ser allt som sagts, kanske för att jag är vit. Och den kanske är lite olycklig på det sättet. Men Lily Allen är en sjukt cool kvinna i branschen. Många av hennes texter har bra poänger. Jag tycker att den nya låten är bra ochch jag ser mer att hon gör narr av industrin och framförallt sig själv, hur hon inte passar in i den vanliga ”popstjärnerollen”. Lilly Allen has a baggy pussy, någon? Men jag kanske fokuserar mer på texten eftersom jag är vit och den tilltalar mig.

asså jävlar vad du ska klaga. Om hon hade gjort en satirisk video på rocklåtar istället hade du säkert klagat på varför hon inte hade gjort en satirisk musikvideo på rap/ r’nb låtar. Ibland känns det som att du gör en höna av ett fjäder, shit. Dessutom ÄR låten en parodi på Robins låt blurred lines, på videon stod det ju ”Lily Allen has a baggy pussy” av ballonger för att Robin på sin musikvideo skrev ”Robin Thicke has a big dick”..

jävlar vad DU klagar snarare! Du har skrivit sammanlagt 12 kommentarer i min blogg och SAMTLIGA har varit gnälliga och trista. Det spelar ingen roll vad jag skriver om, du gnäller ändå. Ska inte du ta och läsa nån annan blogg som gör dig lite gladare istället?

tur att jag lyssnar på icke-kvinnofientlig klassisk rock då… mestadels (?)
btw jag blir mer förvånad (och besviken) när någon (man eller kvinna spelar ingen roll) säger att den INTE är feminist! skulle Lily Allen ”gått ut med” att ”nä jag är inte alls feminist” skulle jag blivit chockad faktiskt. fast det är ju klart, mänskliga rättigheter oavsätt kön (därför det heter just MÄNSKLIGA och inte typ ”manliga rättigheter” liksom) är tydligen inte en självklarhet för mänskligheten. 🙁
fast hmm… kan ju också blivit ”flashbackskadad” efter att ha läst många trådar om massa där, verkar det som att extremt många är antifeminister, rasister, sexister osv. Så tar jag det förgivet att de står för någon sorts majoritet typ. Eller så har jag bara ”råkat” hamna där de som ger FB ett dåligt rykte hänger lol.

Det är mycket snack (gnäll) och ingen verkstad på er feminister nuförtiden.
Tala om för mig vad du ”lady dahmer” har gjort för någon inverkan i dagens samhälle. Allt jag ser är bara massa klagomål från din sida och att du hittar fel i det mesta. Och tror du verkligen att dina klagomål på Lily Allens video kommer påverka hur svarta kvinnor behandlas?(kan svara på den frågan åt dig och svaret är nej.)
Kan du bara inse att vi alla är olika och det kommer aldrig ändras. Vissa är män, vissa är kvinnor, några är svarta några är vita. Och inse också att livet är orättvist, vissa får göra saker andra inte får, vissa blir behandlade olika än andra. Det kommer vi aldrig nånsin komma ifrån helt.
Vill du leva ett lyckligt liv så sluta leta fel, sluta gnälla och njut av livet istället och inse att sitta och klaga på en blogg om en musikvideo inte kommer ändra ett dugg.
Om du verkligen tycker att saker är fel SÅ GÅ UT OCH GÖR NÅGOT ÅT DET SOM VERKLIGEN HJÄLPER. Dina inlägg på denna blogg har inte förbättrat situationen om problem i världen och dom kommer aldrig göra det.

Skämtar du Hilda? Tror du inte att feministisk diskurs gör någon skillnad? Oj då, så hur tror du att det går till att förändra samhällsstrukturer? Eller hade du bara lite tråkigt och tänkte att du skulle fördriva lite tid med att trolla lite på nätet?

Varför ska jag förklara nåt för en person med sån taskig attityd som du? Berätta själv hur du gör för att förändra världen till det bättre. För inte sitter du väl och gnäller på andras engagemang utan att göra bättre själv?

Jadu, om du faktiskt vill veta vad bloggar som denna gor for skillnad sa kan jag beratta for dig. Att lasa om feminism, rasism, homofobi, osv. pa natet har mojliggjort enorm personlig utveckling for mig. Innan jag blev en aktiv del av ”online activism” som det sa fint heter, hande det ofta att jag nedvarderade andra kvinnor pa manga olika satt, medans jag nu aktivt lyfter upp kvinnor. Jag var ibland okritiskt rasistisk och fortryckande, men nu ar jag en person som aktivt motverkar rasistiska uttalanden och handlingar, bade pa natet och i verkliga livet. Jag var helt enkelt inte en lika bra manniska som jag ar idag. Och jag har tillgang till givande diskussioner, asikter och resurser, helt gratis, som gor att jag kan utvecklas annu mer. Detta ar inte ett isolerat fall heller, utan jag garanterar att du kan hitta manga som sager samma sak. Men jag utgar da sa klart fran att du faktiskt ville ha ett svar pa fragan och att du inte bara var ute efter att fa trycka till LD.

Jag tycker det är bra att du skriver om detta Lady Dahmer. Det verkar som att många av dina läsare behöver få lite nya perspektiv.
Jag kan för mitt liv inte fatta varför vita kvinnor alltid måste bortförklara rasism och förminska rasifierade kvinnors berättelser. ”Kvinnorna i videon vill ju det” – ni fattar att män kör med det argumentet när feminister klagar på sexualiserade och objektifierade kvinnor i reklam? Men eftersom de kvinnorna är vita då är det helt plötsligt inte okej, då ska vi istället prata om strukturer och inte den enskilda kvinnans val.
Är trött på vita kvinnor som behandlar rasifierade på exakt samma sätt som män behandlar kvinnor. Check your privilege och försök förstå att allt inte handlar om den vita kvinnan.
Här har ni en länk där bell hooks pratar om kvinnosynen i hiphop/rap:
http://www.youtube.com/watch?v=Xtoanes_L_g

Men videon är en direkt parodi på Blurred lines? Och jag förstår inte rasismen, hon har ju både svarta och vita tjejer som dansar. Tycker den är klockren, och texten till låten är genial! Puss

Se även tex. hur alla avskyr Chris Brown men inte en djävel bryr sig om att Michael Fassbender har misshandlat en fd flickvän. White Privilege är så knivskarpt tydligt, särskilt när det kommer till mediaövervakning och mediakritik att jag personligen inte kan förstå hur någon kan ha missat det. Överallt i musikindustrin finns det kvinnohat, rap musik sticker inte på något vis ut extremt. Alla genrer drunknar i skit!! usch

Hej, tankte ge mig in pa den har diskussionen lite snabbt innan jag maste ga…..Jag har inte sett Lily Allens video och inte hort laten heller.
Men jag haller med en annan som kommenterade innan angaende rap (Brand New Me), att generellt sett sa ar rap mera kvinnofientlig an rock, absolut. Jag bor i USA sen ca 15 ar nu o har lyssnat pa mycket rap pga av jag alltid ar runt musik, pa mitt jobb spelas det musik non stop. Har jobbat med alla slags olika tjejer har. Dom flesta svarta tjejer jag har jobbat med gar ut pa scenen och skakar rov. I princip det enda dom fokuserar pa, dom flesta sager jag nu, inte alla. Det beror aven pa kvaliten pa klubben. Dom (tjejerna) lar sig detta fran tidig alder (att skaka rov) och det finns aven ett skamt, talesatt med sanning i det, att om en svart tjej i USA har en liten rumpa sa star hon med ryggen mot vaggen sa ingen kan se hennes rumpa, for hon skams. Visst jobbar jag aven med vita tjejer som ror pa baken men inte i samma utstrackning som dom svarta tjejerna. Ehhhh……vet inte riktigt vad jag vill saga med detta men det ar bara nagot som jag har observerat…..ha en bra dag!

Jag har typ ingen koll på R´n`B och hiphop eftersom det inte är musik som fallit mig i smaken (än… för hur ska man veta om man inte hört allt?), men när det gäller rocken är jag mer insatt då jag älskar hårdrock. Den vanliga uppfattningen är att kvinnor som är ”inne” på hårdrock är groupies. Av folk som INTE gillar hårdrock. Det jag har mött inom detta område är att killar kanske tror att man är på konsert för att man är med sin kille eller liknande förutfattade meningar. Och som tjej har jag även en större ”bevisbörda” att framföra. Jag har t.ex. många gånger blivit utfrågad om vad bandets alla album heter och vilka favoritlåtar jag har (och där får jag absolut inte välja de klassiska hitsen eller singlarna för då är jag inget riktigt fan), medan jag aldrig märkt att killar har haft samma ”bevisbörda” utan bara accepteras som fans. Många band HAR kvinnoförnedrande texter och videor inom denna genre också. Dock så är just den hårdrocken inget jag lyssnar på. Folk verkar ha svårt att fatta att bara för att man gillar en stil och några band så innebär inte det att man gillar ALLT inom den genren. Det är likadant för alla genres, inklusive hiphop. Är det svårt att förstå för en del?

Gammal artikel/inlägg, jag vet, men…
1) Är det inte väldigt rasistiskt och inkorrekt att kalla rap för ”icke-vitas musik”?
2) Varför skulle Allen INTE parodiera just rap-videos? Ska dessa ”icke-vita” få hållas med sin vidriga kvinnosyn (den värsta i sitt slag, som ofta konstaterats i kommentarerna) bara för att de själva är en minoritet som det är å så synd om?
Att jag fick syn på detta beror på att jag googlade på varför rap-musik får hålla på som den gör med kvinnosynen, och efter att ha läst artikeln här ovan förstår jag varför. Nä Dahmer, den här artikeln borde aldrig ha skrivits anser jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *