Kategorier
diskussion & debatt

Tänk om man bara fick vara ful ifred?

osminkadd

Nä jag orkar fan inte. Alla dessa kampanjer som jag egentligen bara vill bajsa på för de känns så blasé, så trötta, så bakåtsträvande, så tomma, så totalt MENINGSLÖSA som den här kampanjen som aftonbladet och en massa kända kvinnor, obs KVINNOR, kör nu: ”#osminkad”. Ja ni kan nog gissa vad det handlar om. Ett återkommande tema som går ut på att vi kvinnor är fina som vi är. Vi är fina fast vi inte har smink. Vi är snygga utan makeup. Vi är vackra utan spackel osv.

Och som krona på verket så går skitfula… nej förlåt, skitsnygga kända kvinnor ut och visar upp sina fula.. nej just ja, de är ju inte fula eller glåmiga eller skabbiga på nåt sätt, osminkade ansikten. TITTA VAD VI VÅGAR. (alla håller andan) Titta vi som är så naturligt vackra med fin hy och fantastisk benstruktur, vi vågar. HURRA.

Asså hånet. Hånet mot vanligt folk. Vanliga halvfula svensson med dålig hy och ikeakassar under ögonen jublar. Inte. Speciellt.

osminkad 3 osminkad 4 osminkad 5 osminkad osminkad2

(Obs! Grymma kvinnor, dessa.)

Tänk om man hade haft motsvarade kampanj för män? HAHAHAHA skulle inte tro det va? Men tänk. ”Ni duger som ni är gubbar, ni är fina ändå utan slips” eller ”länge leve ölmagen, riktiga män har former”.

Kan vi inte sluta fokusera på utseende istället? Kan det inte nån gång komma en kampanj (om man nu måste ha kampanjer. Jag ser hellre ett mer omfattande arbete kring attityder och ideal but thats just me) som går ut på att ”HEJ nu skiter vi i hur vi ser ut och pratar om nåt annat som är intressant istället”.

Men nej. Alltid dessa ”Du är snygg som du ääääääär.” Återigen fokus på SNYGG. Du är SNYGG som du är. FIN som du är. VACKER utan spackel. VACKERRRR. Du kan inte ta bort fokus från ytan när du använder ytan som verktyg. Även om budskapet är ”du är fin som du är” så håller vi kvar tankarna på utseendet vilket i sin tur håller kvar kvinnan på mattan och så fortsätter spriralen.

För nej, alla är ju inte snygga som de är. Alla är inte snygga. Alla är inte vackra som de är eller utan smink. Det finns faktiskt fula människor. Det finns folk som uppfattas som fula av en majoritet och det finns folk som känner sig fula oavsett vad omgivningen påstår och de ska få äga sina upplevelser. Så när man trycker på, detta att vara fin som man är, så trycker man upp hånet i ansiktet på dessa som inte riktigt passar in i den beskrivningen. Man lägger en massa värde och känslor i något som egentligen är ganska skitsamma. Att vara dålig på att sjunga, inte vara så bra på matematik, t.o.m att vara ointelligent är helt ok men ingen får vara ful. Alla måste vara vackra. Alla måste tänka och hjärntvätta sig själva till att tycka och tro att de är vackra fast i själva verket bidrar det till mer ångest och mer otillräcklighet. Bara sluta liksom.

Och jajajaja jag vet, jättetaskigt av mig att antyda att det finns fula människor och nu menar säkert flera av er att ”vem bestämmer vad som är fult” samt ”det är subjektivt” och nån kanske t.o.m upplever det som att jag pekar ut nån, men det gör jag inte. Jag skulle aldrig peka ut folk som fula. Dels för att jag vet att det i vår kultur är otroligt värdeladdat men mest för att jag ärligt talat inte reflekterar speciellt mycket över hur folk ser ut.

Men vi är så jävla indoktrinerade i värdet av att vara vacker på ytan att minsta antydan att någon inte är det upplevs som den största kränkningen av alla och jag är så innerligt trött på detta. Jag är trött på att sånt enormt värde läggs i utseende att det värsta som kan drabba någon är fulhet. NEJ DET FINNS INGA FULA MÄNNISKOR HUR VÅGAR DU.

Och det är ju det här som är problemet. Och det är just det som den här tröttsamma kampanjen #osminkad faktiskt hjälper till att upprätthålla. I evigheters evighet. Suck.

vacker utan spackellll

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tänk om man bara fick vara ful ifred?”

Men alltså. Detta är ju inte på något sätt Aftonbladets bidrag till en bättre värld, så det känns dumt att recensera det därefter. De spelar bara på vanliga människors intresse för kändisar, ingen skillnad från skvallerpress med paparazzitagna bikinibilder på celluliter. Det säljer, driver trafik och/eller ger Aftonbladet PR. Så se det för vad det är, en marknadsföringskampanj för Aftonbladet förklädd i nån missriktad goodwill.

Fast jag funderade faktiskt på detta tidigare i veckan – varför jag sminkar mig. Det handlar ju egentligen om att jag sminkar mig för att jag är kvinna, inte för att jag ska ”bli” snygg. Jag skulle vilja säga att smink är samma sak som en väska, byxor, skor osv. Ett tillbehör. Ett attribut. För om vi ska prata om att smink gör en person vacker – det håller inte. Bara för att man sminkar sig blir man inte ”snygg”. Man kanske blir tryggare pga att man visar upp en yta som man själv kan bestämma, men att man automatiskt blir snygg? Nej. Det står ju till och med ”den polerade ytan” på AB – inte den snygga ytan.

Jag är kvinna. Jag sminkar mig aldrig till vardags. Aldrig. Är jag mindre kvinna då? Resonemanget håller liksom inte. Och att säga att väska och byxor är tillbehör? What? Jag trodde liksom att en hade byxor för att inte frysa (plus att skulle jag gå utan skulle jag förmodligen bli gripen för blottning)? Precis som att jag har väska om jag behöver ha med mig något. Bär ju inte med mig väska bara för att det är så otroligt kul att måsta kånka runt på skiten.

Tack för att du säger det! Och ännu mera tack för att du säger det så jävla bra!
Jag har lärt mig att passera speglar utan att se dem, jag har till och med lärt mig att titta mig i spegeln utan att se spegelbilden. Alltså om jag typ fixar håret eller kladdar på mascara så tittar jag bara på just den detaljen jag ordnar till och förtränger bort resten. Grejen är att inne i huvudet är jag rätt snygg ändå, för jag tycker för det mesta att jag är en rätt trevlig, rolig och hyfsat intelligent person och utseende är en sådan totalt avgörande faktor för hur vi bedömer kvinnor att bra egenskaper gärna förknippas med ett fördelaktigt yttre (och vise versa). Men när jag någon gång förlorar självdisciplinen och ändå råkar se mig i spegeln och ser min dubbelhaka, min eksemhy och min potatisnäsa så tänker jag inte längre att jag är rolig, trevlig och intelligent. Jag tänker bara att jag är ful, värdelös och äcklig och jag borde sluta finnas. För så är det att alltid bli bedömd utefter sitt yttre, vad du har innanför skalet blir alltid underordnat och förtryckt.

Åh du säger det så bra! Jag håller också äntligen på att lära mig att inte titta mig i spegeln hela tiden. Det har varit en lång process men efter en lång sjukskrivning då jag inte rörde mig ute särskilt mycket har jag upptäckt att jag nuförtiden faktiskt helt kan glömma bort att titta mig i spegeln. Och friheten, alltså FRIHETEN!
Jättebra skrivet, puss på dig.

Vad blev resultatet?
Hm…
Näthat, mobbning och kränkningar på internet tas inte på särskilt stort allvar.. nej!
”Arga katter får rivet skinn.” säger mina ”föräldrar” när jag berättat att jag stått upp för mig själv och för andra och för vad jag tycker, ÄVEN om det inneburit att andra utsatt mig för utfrysning, mobbning och diskriminering sen! Det visar ju på den här attityden att inte bry sig om ifall mobbning, diskriminering osv är fel. ”Skyll dig själv om du sticker ut hakan och säger ifrån, för det kommer bara att bli svårt för dig, vi stöttar dig inte!” ungefär… Inte ”Modigt av dig, vi stöttar dig i vad du gjorde även om andra inte gjorde det!”

Argumentet: ”vem bestämmer vad som är fult/snyggt/inne/ute yadayada” gör att jag verkligen tycker att ja, det finns fula människor. Du och jag kanske inte har samma uppfattning om vilka som är fula men när det kommer till kritan finns det människor jag inte tycker har något attraktivt drag nånstans och det har alla andra också. Det finns (i alla fall en) som tycker jag jag är det finaste som finns i hela världen men jag garanterar att det också finns de som tycker att jag är ful som stryk. Och det är okej. Så länge de inte absolut känner behovet av att tala om det för mig. Å andra sidan tycker jag samma sak om de som tycker att jag är hysteriskt vacker/attraktiv/snygg.. De behöver inte kasta ur sig det hur som helst heller.

Men jag gillar att Jenny Strömstedt själv valde bilden av sig själv sminkad som man som ”snygga sminkbilden” 🙂 Kul också att Aftonbladet kände sig tvungna att kommentera det, han hon själv valt.

Klart det finns fula människor, men utseende är inte något som är helt objektivt utan en väldigt subjektiv bedömning.
Visserligen finns det undersökningar på vilken typ av människor som många andra människor tycker är vackra, men jag är övertygad om att det finns några som tycker att också de är fula.

Precis så. Det låter så himla falskt när folk håller på ”det finns inga fula människor”, ”alla är fina på sitt sätt (alltså utseende)” osv. Jo, finns säkert någon som tycker att den där fula personen (alltså den som de flesta andra anser vara ful) är vacker, men det förändrar ju inte att hen är ful enligt typ alla andra. Som du säger så blir alla dessa ”du är vacker som du är” ännu ett bevis på att utseendet har betydelse, du får inte vara ful.

Hej! Kan inte du ta upp en sak som retar gallfeber på mig till debatt. Alla dom här bilderna som delas på fb tex. Oktober 13är dagen alla kvinnor går utan bh och en opassande bild där en massa hjärndöda gillat, eller gilla dom här brösten så skänker vi pengar när 2000 gillat.jag tycker det är så respektlöst att objektifiera kvinnors bröst under en rosabandet månad( och närsom helst annars med) något som förknippas med sorg lidande ska inte sexualiserade tycker jag. Men vissa kan inte dra den parallellen

Jaaaaa!! Kan inte nästa kampanj vara att alla kommer överens om att sluta skriva om folks utseende och bara låter folk få se ut som dom vill se ut liksom. Så jävla trött på den där typen av artiklar som bara går ut på att få så många klick som möjligt.

LOL! Men tänk om vissa går in för att se riktigt fula/och/eller provocerande ut i den kampanjen då? Då kommer det finnas massa folk som inte kommer kunna hålla sig, utan blir tvugna att spy galla över deras utseenden! (Särskilt om de som provocerar är kvinnor.)

Det var precis det jag tänkte när jag såg den första bilden: Alla är ju snygga, både på de osminkade och sminkade bilderna. Jag har tänkt samma sak när de haft liknande reportage i tidningar där tjejer i olika kroppsstorlekar visat upp sig nakna med budskapet att du är snygg som du är. De tjejerna är alltid snyggare än genomsnittet!
Nu tror jag inte att Aftonbladet gör detta i första hand för att stärka tjejers självkänsla, de vet att sådant här säljer. Men vill media verkligen bidra till att öka, eller snarare att inte sänka, tjejers självkänsla så är det inte en liten kampanj några dagar om året med snygga tjejer som hjälper, utan det som behövs är att de slutar upp med att bara visa upp bilder på snygga, photoshopade och perfekta människor resten av året!

Eller en massa kampanjer ofta, året runt, med Riktigt fula och/eller feta kvinnor? Hahaha! Fast då skulle ju en hel del folk bli provocerade PÅ RIKTIGT över att se bilder på fula kvinnor på allmänna utrymmen i samhället så ofta.

Så himla sorgligt att majoriteten av kvinnorna är sminkade på sina ”osminkat”-bilder…
Oavsett så har du skrivit bra och jag orkar inte ens tänka på allt som är fel med denna typ av journalistik.

Är så trött på alla kändisar som ryggdunkas för att dom ”vågar” lägga ut osminkade bilder på sig själva, att dom applåderas för att dom är ”modiga”! Problemet är ju att det reageras på osminkat överhuvudtaget.

Jag håller med dig i mycket här. Fast. Att vara bra på att sjunga, vara matematisk eller ha hög IQ är ju saker som går att mäta på ett helt annat sätt. Antingen kan man lösa en ekvation rätt eller så löser man den fel, finns inget subjektivt sätt att lösa ett matematiskt problem. Och antingen sjunger man falskt eller så sjunger man rent. Det finns liksom inte så mycket att diskutera där.
Utseende är däremot väldigt subjektivt, och kan kanske jämföras mer med tavlor och konstverk, eller musik. Vissa tycker si, andra så, men ingen tycker fel eftersom det inte går att tycka fel i saker som är subjektiva. Det är ju bara personliga åsikter.
Det borde inte vara ett problem att vara ful, det håller jag med om. Men om du tycker att någon är ful så är inte det en sanning ristad i sten, det är din åsikt. Oavsett om 99,9% av jordens befolkning tycker att en person är ful, så är det ändå inte en sanning eftersom de finns de som tycker annorlunda. Om vi springer omkring och säger att hen och hen är fula så placerar vi dem också i ett fack där de kanske inte alls hör hemma enligt någon annans synsätt. Därför tycker jag att man ska vara försiktig med att uttala sig om någons utseende över huvud taget.

Jag brukar kalla folk för fula som jag tycker har en ful personlighet, oavsett om de ser snygga ut eller inte! Utseende är tillfällig yta och ofta bara en liten fasad! Det går ofta lätt att se att någon är ful under den…
Förresten så fanns de i skolan som fick sämre provresultat på matte-proven än mig som fick högre betyg än mig i matte av lärare som jag haft. Så det går att vara subjektiv med bedömning av matematiska förmångor också. Och många artister som inte kan sjunga så nice kan mima och komma fram endast på utseende också! IQ-testen ger jag inget för! (De är VÄLDIGT subjektiva och dessutom hycklande för att de utges för att inte vara det!)
Ett stort problem som jag ser det med att bedöma folk efter utseenden är att om killar/tjejer säger att en tjej ser ful ut förväntas hon kunna hantera det. Medan, om killar/nån tjej säger att en kille ser ful ut kommer det en massa tjejer och tycker synd om honom och säger att han är fin som han är! (Och då menar jag verkligt naturellt ful och inte photoshoppad!)

Huruvida en människa är snygg eller inte handlar i alla fall för mig om vad jag känner för personen. Känslor gör personen vackrast tveklöst. Naturligtvis finns det människor en tycker är mindre snygga, men reflekterar väldigt sällan över det. Alla ser vi ut på olika vis. Som vanligt gör Aftonbladet såna här kampanjer just för att de vet att det säljer. Hela tiden läggs fokus på utseende vilket i alla möjliga längder bara skapar osäkerhet. Blir så trött.

Jag har inte sminkat mig på ett helt år. Knappt före det heller. Varför? Jag bryr mig inte längre om folk uppfattar mig som trött, sliten, eller ”ful”. Innan gjorde jag det. Grejen var ju den att jag uppfattade det som att man måste vara sminkad för att vara trovärdig, vara fräsch och på alerten. Vara attraktiv. När jag inte längre brydde mig om vad andra tyckte så försvann behovet av att sminka mig allt mer successivt.
Sen varför vissa alltid sminkar sig och vissa inte gör det beror ju på tusen olika anledningar, beroende på vilken av dessa personer man frågar. Borde inte finnas något rätt eller fel här.

Jag tycker dock att Jenny Strömstedts bilder och blogginlägg om detta är jävligt bra!
Och så har jag ett tydligt minne av en bild här på bloggen av en tjej som du pekade ut som ful. Det var liksom det här ett tänkvärt inlägg, antar att det är därför jag minns det så väl.

Hähä. Jag trodde de föddes med läppstift, nu mår jag bättre. För det är ju verkligen sminket som är problemet. Inte det faktum att endast snygga människor får synas. Eller att till och med snygga kändisar visas upp ur smickrande vinklar osminkade. Hähä fota ur grodperspektiv istället så blir poängen ni försöker göra tydligare. Eller nä skit i det för poängen är helt vidrig hur som helst.
#kännermigidiotförklaradavaftonbladet

Du träffar helt rätt LD! Inte nog med att man ska vara jävligt snygg med smink, man ska vara jävligt snygg utan också! Om man är en normal kvinna vill säga…………………………BLARGH!

ja folk på jag duger bilder är alltid snygga. de är tjocka men snygga. inte fultjocka med celluliter utan då är rubenstjocka.
jag sminkar mig sällan. färgar ögonfransar. senast idag. orkar inte sminka och fixa utom ibland.
jag gör det inte för att behaga män precis
men gillar vara klädd i tjejiga kläder. alltså helt ok om en kille har min outfit men jag menar högklackat strumbyxor och kort klänning.

Jag hade en diskussion med min pojkvän igår. Jämt, på filmer, i musikvideos, folk på radion och in real life, ska det kommenteras om dom är snygga, skulle kunna va snygga eller inte var lika snygg som dom låter. Jag har tröttnat på att lyssna på detta. Han tycker att jag har ett issue med andra tjejer. Men det är liksom inte det jag har ett issue med, att han tycker att någon annan än jag är fin, utan det är just detta ständigt bedömmande av allas vara och icke vara sexiga och attityden som stör mig. Men jag får det inte att gå igenom hans huvud, han får det att låta som att jag är knäpp. Hur får jag honom att förstå att det är hans syn som är knäpp? 😛

Jättebra skrivet!
MEN, Jag tycker att det är superviktigt att man tar hand om sig själv och sitt yttre. Det spelar en så oerhört stor roll på ens egna psyke! Om man ser till att ha på sig de kläder/smink/skor/morgonrock/start trek uniform som man TRIVS i, så mår man bättre inuti också! Man skriver till exempel tydligen bättre tentor om man har finklänningen på sig eller bara ändrar sin kroppshållning (denna video i ämnet är ju så bra, om än lite OT..: http://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are.html)
Hursomhelst…
Precis som du skriver så blir det ju bara så sjukt fel när VAD som är snyggt och inte ska börja BESLUTAS I MEDIER! Då blir det bara bajs.
Och visst vet jag om att det berömda ”första intrycket” är sjukt viktigt. Men visst är det ändå så att man bryr sig mer om huruvida personen ler, ser dig i ögonen, och inte luktar kiss, än hur det EGENTLIGA utseendet är? (Åtminstone om man inte läst för mycket skit och börjar tro på medias åsikter i vad som är viktigt i en kvinnas liv…)

Ja, men problemet är ju att vissa utseende-preferenser mobbas och fryses ut och att andra uteende-preferenser hyllas på andras bekostnad i de här kulturen. (Jag vet inte om det finnas någon kultur i den här världen där det inte är så Nazi med skönhetsideal och skönhetskrav! Finns förmodligen, men jag har bara existerat i väst här.)

Word.
+ att det också fördömer kvinnor som är ”för” sminkade, som vanligt.
Jag förstår inte varför så många hänger på och stöder sådana här kampanjer, hela hela tiden, om och om igen. Första gången jag irriterade mig på fenomenet var när den riktigt vidriga låten ”Vacker utan spackel” släpptes av Joakim Hillson. Till och med mitt 15-åriga jag, som på den tiden verkligen inte var en sån där jobbig feminist, hatade låten av hela mitt hjärta. Googla sångtexten om ni inte kommer ihåg den. Rader som ”och att du inte kan förstå, ju mer du kladdar, ju mer du sabbar, slå dig fri och gå” och annat ”fint”. Oj, vad jag störde mig på honom… Vem är han att bestämma det liksom? Ska väl han skita i. Och som sagt, landade väldigt fel hos mitt tonåriga jag som tyckte att jag var jätteful utan smink.
Att däremot inse och sedan faktiskt börja känna på riktigt att det inte spelar någon som helst roll om man är ful, och framför allt att börja att sluta bry sig om att någon eventuellt inte tycker att man är attraktiv, är det mest befriande jag varit med om.

ELLER HUR? ABSOLUT INTE NÅN EMO-LOOk… Eller Goth, den är för mörk…
Förutom ifall det är plast/Barbie-looken, förstås, för den får vara hur överdriven som helst och ska ändå klassas som snygg i media!
”..och framför allt att börja att sluta bry sig om att någon eventuellt inte tycker att man är attraktiv, är det mest befriande jag varit med om.” LOL!

Sen är det ju så att något jag tycker är fint kanske någon annan tycker är fult. Jag kanske tycker det finaste som finns är människor med blått hår, oavsett smink eller inte, och ingen kan bestämma vad jag ska tycka är fint eller inte. Jag kanske tycker att det inte finns en enda ful människa i hela världen. Alla tycker olika.

26 procent är inte mycket! Och dessutom: Kan snyggingarna Barbie och Ken inte få snygga söner sen då om det äldsta barnet är en flicka? Eeeh..! Jag läste faktiskt inte mer än några meningar i början på den där skiten! Som de flesta av deras rubriker dessutom: Deprimerande ointressant för mig!

Men det jävligaste är ju att de är sminkade även på ”utan-smink-bilderna” också! Och alltid ska det vara lite schysst dämpad belysning så man ser snygg ut ändå. Åh jag blir galen på sånt här! Om de nu ska visa hur de ser ut, ta en precis efter du kommit ut från duschen, för det är knappt en jävel som är snygg då.

Vad är problemet med att vilja känna sig snygg? Håller med om att man inte ska känna något slags tvång (vilket jag personligen inte gör men aja de är ju bara jag) Men jag gillar att själv känna mig snygg. Inte bara med smink. Anledningen till att jag köper snygga underkläder är också för att jag känner mig snyggare i det (och det är desutom inget någon annan kan se att jag har på mig). Det känns bra så vad är problemet? När jag läser sådana här saker om att man ska få va ful så tänker ja bara. Ja bra för dig vill du vara ful VA FUL! Like I give a shit! Men försök inte få mig att må dåligt bara för att jag är snygg och för att jag gillar att sminka mig (eller inte sminka mig beroende på humör och hur ja vill se ut för dagen). Mår jag bra av något vill jag inte känna att jag behöver skämmas för det. För mig är de det feminism handlar om. Att ha VAL. Inte att andra kvinnor ska få mig att få dåligt samvete bara för hur jag ser ut. Feminism ska handla om att kvinnor ska få val att göra det dom vill. Det är precis lika dåligt att inte göra något man vill göra bara för att det är normen som det är att göra något man inte vill bara för att det är normen.

”Det är precis lika dåligt att inte göra något man vill göra bara för att det är normen som det är att göra något man inte vill bara för att det är normen.”
Jag tror att jag skulle ha viljat sminka mig och vara artful med det om det var lika vanligt och accepterat att män och killar gjorde det som att kvinnor och tjejer gjorde det. (Nu menar jag inte bara bland artister och små subkulturer, utan balnd mainstreamfolk en vanlig dag på stan kanske?) Men eftersom det inte ännu har blivit så jämställt med sådana uttryck så har jag tappat lusten med att ha smink som uttryck!

Saken är den att jag aldrig, aldrig någonsin går utanför lägenheten utan smink. Mår riktigt dåligt så fort jag gör det. Led av svår akne i omgångar i tonåren och långt upp i 20-årsåldern innan jag insåg att allt socker jag slevade i mig förstärkte det hela. Nu är det ”bättre” på den fronten men fick för ett par månader sedan veta att resten av mina kvarvarande hudproblem såsom röd i ansiktet och knottrig hud, är rosacea. Kul liksom. Jag avundas alla som kan gå runt osminkade och ändå se fräscha och snygga ut. Jag är bara röd och finnig och är helt blå under ögonen. Känner mig aldrig snygg utan smink och gör det ju såklart för mig själv, för att få en illusion av ”normal” hy när jag är ute men skulle gärna slippa behöva sitta en kvart varje morgon med att täcka över det hela. Men samtidigt så känner jag mig så himla snygg när jag får på kajal, mascara och lite färg utöver täckandet av det röda 😀

Men allvarligt talat. Du talar ju hela tiden om att vi feminister ska hjälpa varandra och inte slå på varandra. Denna kampanj är gjort i god tro, och jag är fullkomligt ÖVERTYGAD om att unga kvinnor ÅTMINSTONE tänker att kan de gå ut utan smink så kan jag också.
Varför tracka ner på något som faktiskt kan göra gott? Det finns andra perspektiv i världen, och alla ser inte allt ur en superfeminists ögon utan tänker som sagt enkelt: jaha, de är ju lika fina utan, så varför skulle inte jag kunna?
Allvarligt, försökt sätta dig in i andras perspektiv.

Jag tror inte denna kampanj gör nåt gott överhuvudtaget och därför kritiserar jag den. (Nej det är inte att tracka ner) Jag kan sätta mig in i andras perspektiv, annars skulle jag inte vara så engagerad i dessa frågor.

Javafan. Fula utan smink är ju säkert tröstade av att snygga utan smink visar upp sina kindben.
Fram för människor utan fördomar och bort med komplexgivande artiklar i tidningarna.
Normen finns inte i media utan bland oss vanliga dödliga.
Vi som inte har ankskit i ansiktet, ett maniskt tvång att pumpa fejset fullt med nervdödande medel eller ett tvång att käka ananas i tre veckor innan vi har en pyjamaskväll med tjejerna.

Urgh. Det vallas Katter… Trinny och Susannah haffar osminkade kändisar och piffelififfar om dem -tar fram den sanna skönheten som bara behövde ett bygel-lyft- och sedan skall det skalas av i skvallerpressen och vara ”naket”. MITT nakna ansikte? … Alltså, visst kunde det vara bra om en som kvinna kunde känna att det är ok att skippa den där spackel-kvarten och slänga sig ut i världen för beskådning och bedömning efter dygde-kriterierna; moraliskt/slafsig = bryr sig inte om hur hon får familjen at framstå (ovårdat fejs, säkert disk i hon), o/hygienisk (inte duschatSMINKAT, manhaftig (farlig, vill bestämma, inte som oss), hippie, uppkäftig (se manhaftig/inte attraktiv för männen= låg status som kvinna). Det normativas kvävningsvåg som får mig att splutta på lite foundation. Och mascara. Men då ska väl det osminkade se ut som folk! Blemmigt, påsigt, med mörka ringar under ögonen, och frissigt hår.

Underbart bra skrivet, det är verkligen så sant!! Jag är 20 år gammal och läser din blogg mest i utbildningssyfte – för att du har så många vettiga åsikter och jag suger åt mig som en svamp!
Så tack Lady D, för att du gör världen till en lite smartare och mer uppmärksam plats att leva på!

Jag hakar på!
Jag skiter i om någon annan tycker att jag är snygg eller ful. Jag funderar inte heller över om jag själv tycker att jag är snygg eller ful. Orka bry sig! Finns väl annat än utsidan? Kom igen, liksom.

tja… ja du har kanske rätt. när unga tjejer måste tillägga ”OBS!!! OSMINKAD” på bilder… blir sur/ledsen/irriterad då. det är väl inte deras fel. det är samhället… ååh.
jag har blivit sjukt utseendefixerad på det senaste året.. asså jag är inte alls ytlig när det kommer till andra men däremot mig själv… DÄR kan man tala om att vara fixerad vid sitt utseende. inte för att jag inte vågar gå ut utan smink eller platta håret eller liknande (orkar liksom inte heller och blir inte o-fulare för det lol) men jag mår verkligen ASDÅLIGT när jag vet att kläderna jag har är fula eller när jag är/känner mig EXTRA jättemycket EXTRA ful.
sjukt egentligen. jag kan ändå inte sluta tänka att ”jo alla är fina på sitt sätt. faktiskt. utom jag. jag är fulast i världen usch.”
jag vet ju att media påverkar oss människor en massa! men har inte tänkt på det förut att jag fått som någon ”störning” att jag tänker att jag är ful hela tiden, främst i skolan och att alla typ tycker att jag är världens fulaste… dumt va? och att jag bara vill dö för att ”jag är så himla fuuul”. haha brukar dock skämta om min fulhet (är dock bara okej när JAG själv skämtar om MIG. hör tillräckligt hemma att jag är ful, hatad, äcklig, dum, alla hatar mig osv av ja de yngre syskonen) gillar inte när andra repterar det jag redan vet liksom!
what is wrong with this world. helt rätt som du säger… men asså. jag tycker ändå inte att man borde säga att ”DU är ful!” typ. eh, sorry för rörig kommentar.

Varje gång jag går in på den där jävla nyhetssidan så slås jag av bristen på faktiska NYHETER!!! Om de ens ägnar en kvart åt riktig journalistik så läggs det till detaljer helt tagna ur arslet för att det ska låta lite mer ”intressant”.
Va fan håller AB och resterande skitmedia på med?????????

Åh, ett så härligt befriande inlägg. ”skönhet” kan man förstås se i någon man älskar, någon som är väldigt trevlig, någon som ser ovanlig eller intressant ut. Men, det är ju inte samma sak som det där dravlet att vi är alla vackra. Såna kommentarer har verkligen motsatt effekt. De påminner en bara om att skönhet är viktigt och att man inte är vacker rent objektivt och aldrig kommer att bli det. Men jag håller med dig, vad spelar det för roll?

Va, hade den kampanjen med smink att göra? Trodde det var ”Hej, vi kör freelance, befinner oss mellan två uppdrag och gör allt för att synas i media så vi inte blir bortglömda” 🙂
Okej, det var cyniskt.

Skönhet ska inte vara den måttstock vi bedömer och bedöms efter. Tyvärr kan det ofta vara så. Men jag undrar på allvar var alla dessa fula människor är som det talas om i den här tråden. För jag ser dem då inte i min vardag.
Nej, jag försöker inte vara PK, jag kan bara inte för mitt liv påminna mig att jag tänker så.
Skitig, obehaglig, överstylad, stroppig, arg, obehaglig har jag reagerat på. Men ful, nej. Jag försöker verkligen rannsaka mig själv, men svaret blir ändå bara nej.

”Du kan inte ta bort fokus från ytan när du använder ytan som verktyg”. Ja!!! Huvudet på spiken.
Själv blev jag mycket bekvämare med mig själv när jag blev ”fulare” enligt rådande ideal. Jag gick upp en del i vikt (inte tillräckligt för att räknas som tjock men tillräckligt för att inte passa in i det smala idealet). Jag hade tidigare varit livrädd för att gå upp ett endaste gram, men när det väl skedde så var det min räddning och ingenting annat. I samma veva slutade jag även med höga klackar, foundation och annat obekvämt skit. Jämför jag mig nu med hur jag såg ut för några år sedan har jag absolut blivit fulare. Men jag har aldrig mått så bra som jag gör nu. Jag är trygg i mig själv och tycker om mig själv. Och det är väl det som så många hoppas på, att de genom att bli snyggare ska börja tycka mer om sig själva. Men jag råder alla som känner så att bli lite fulare istället. För då ser man att det inte spelar någon roll. Man blir inte mindre älskad, livet blir inte tråkigare. Tvärt om blir allt roligare för all den energi man tidigare la på sitt utseende kan man nu lägga på något som får en att må bra. Må bra på riktigt.

Alltså, snygg på riktigt tycker jag inte definieras som foundation och högklackade skor på fötterna. Justsaying! Men att gå in för att se betydligt fulare ut än skönhetshetsens hets. Det skriver jag under på! Såklart att man mår bra då när man känner sig mindre hetsad/stressad!:)

Håller helt med !! Är 27 år och har haft BDD sen mellanstadiet vilket har lett till deppressioner , social fobi och isolering.
Såna här artiklar med fokus på just utseendet påminner en ju ännu mer om hur VIKTIGT det är att vara ”vacker” . Speciellt viktigt är det att vara NATURLIGT vacker med slät fin hud , glansigt tjockt hår , inga påsar under ögonen , höga tydliga kindben och inga linjer i ansiktet .
Man blir påmind överallt , vart man än går om hur viktigt det är med ”naturlig” skönhet . Det är den nya trenden . Att vara naturligt SNYGG. Att man är FIN utan smink.. pyttsan säger jag .
Detta får mig att känna mig ännu fulare . Jag har inte en fin hy , jag har rosacea . Jag har inte glansigt tjockt hår , jag har torrt och tunt med en extremt hög panna . Jag har stora påsar under ögonen och hur jag än gör går de inte bort trots att jag sover bra , dricker inte, röker inte , rör mig och äter nyttigt.
Det nya idealet idag ( eller det kanske alltid har varit så) är att se hälsosam och SNYGG ut och framför allt naturligt VACKER .. .

Många av de i min omgivning som ses som ”naturliga skönheter” har gjort en del med sitt utseende ..
De gymmar, använder brun utan sol för att se ”fräschare ” ut, går på dyra ansitksbehandlingar, bleker tänderna , kanske använder fillers i ansiktet för det räknas ju inte som ett skönhetsingrepp ,tydligen .
Finns skönhetssalonger på varendaste gata och det är så enkelt att bara gå in på lunchrasten tex och göra lite fillers och lite botox osv. Det är inte alls ovanligt här där jag bor.
Sen säger de att de inte har gjort nånting med utseendet och att de föddes med ”goda gener”.

Den här kampanjen påminner mig om..
Du är din egen lyckas smed! Visst, visst, jag kan göra mig själv glad (helt för mig själv faktiskt, tex genom att sminka mig så att jag ser kul ut i ansiktet!). Men inte du är din egen lyckas smed i den bemärkelsen att jag kan bestämma vad allt som jag ska få uppleva i den här existensen ska bli. Det spelar ingen roll om jag så önskar tills jag blir blå i ansiktet om det jag önskar mig inte finns i den här världen. Duh! Den där läran att man ska fokusera på vad man vill ha så får man det -vad det än är- redan i den här existensen… Den är ologisk pga brist på tillgångar och tålamod. Hur mycket pengar man än kan locka till sig och hur svinrik man än blir på pengar kan man inte köpa sig till vad som inte kan köpas i den här världen! Då blir väl svaret: Önskar du dig nåt som inte finns att köpa (som tex plastikoperation eller assimilation) eller hitta här? En annan värld att existera i där du faktiskt passar och där du vill vara bland andra varelser? Sucks to be you! Ta självmord, din looser, för du passar inte in i den här världen! (Försök inte inbilla mig att allt som samtliga varelser behöver finns att köpa eller hitta i den här världen!)
Jag gillar för övrigt killar som sminkar sig så uppenbart att deras ansikten ser plastiga ut! De ska gärna gilla att hångla och ha sex mED VARANDRA KILLAR MED PLAST-LOOK EMELLAN medan jag tittar på också! (LOL, jag skojar, jag gillar inte bög barbie-killar!)
Jag är inte lesbisk tjej heller (absolut inte ens lite på önske-beställning från nån annan!). Men jag har inget emot att tjejer ser naturliga ut med naturliga kvinnliga kurvor. Jag har bara nåt emot att tjejer försöker se ut som barbie-dockor, för det är inte naturliga kurvor för tjejer eller kvinnor, som naturligt är byggda för att vara gravida och föda barn. Har en tjej stora bröst så är hon naturligt knubbig i hela kroppen och har naturligtvis inte en extra smal midja. Och är en tjej naturligt ovanligt smal så har hon naturligtvis ovanligt små bröst också! (Notera: Bröst består av fett! Förutom när de består av silikon!)
Sen det här med hur man förväntas ”naturligt VARA” (bete sig, tycka, tänka, känna) som tjej/kvinna; oh, så romantiskt…*Kräks*! .. Sån är verkligen inte jag!

Men problemet är ju att folk säger att ”du/han/hon ÄR ful!” om de tycker att nån ser ful ut på ytan! Och att folk säger ”du/han/hon ÄR vacker!” om de tycker att nån ser vacker ut på ytan!
Tänk om folk åtminstone kunde nöja sig med att säga ”du/han/hon SER FUL/VACKER UT idag.” om de nu känner att de måste kommentera nåt om folks utseenden. Det skulle inte låta lika överdrivet personligt.
Problemet är att en hel del folk faktiskt verkar definiera sig själva och andra med sina/andras tillfälliga utseenden.
I en tidning jag läste användes detta problem som argument för att KVINNOR, men INTE MÄN, skulle sminka sig extra noggrant när de skulle på anställningsintervju! Det stod nånting i stil med att ”Ser du välsminkad ut kommer andra att bedöma dig som kompetent inom andra områden också, om du är kvinna.” Stackars kvinnor som helt enkelt inte har nån som helst talang för att sminka sig och som inte brukat bry sig om att göra det heller -och därför inte har övat sig till den kompetensen! De kommer enligt den tidningen bli diskriminerade för att de är kvinnor som inte kan sminka sig ordentligt! Spelar ingen roll hur kompetenta de är inom vilket annat område de än söker jobb. Sminkningskompetensen måste prioriteras först för kvinnor som vill göra karriär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *