Kategorier
diskussion & debatt

Företag som uppmuntrar självsvält

Jag gissar att de flesta av er har sett reklamen för den nya klädbutiken ”Miss Skinny”? Och förfasat er såklart. Vem har inte det?

miss skinny

miss skinny 2

Fast det senare har inte jag gjort så mycket. Förfasat mig alltså. Skakat på huvudet ja, men inte mer än så. Jag vet inte, men det känns för enkelt. För tillgängligt. Konceptet är inte nytt, men här är det iallafall inte förklätt i förförande, manipulativa lögner om ”riktiga kvinnor” i ”alla storlekar” som de flesta andra klädföretag gömmer sig bakom samtidigt som de ändå promotar ett ideal som kräver självsvält. Miss Skinny är iallafall ärliga och de är lätta att peka ut, lätta att avfärda, lätta att stå emot.

Sen kan man såklart diskutera behovet av kläder i mindre storlekar. När jag var smal så hade jag blivit överlycklig över dagens utbud. Då var det svårt att hitta något mindre än en 36’a, än mindre nåt mindre än en 34’a. Till och med på HM. Allt satt pösigt och jag fick sy in det mesta. Idag ser det annorlunda ut. Men även om ”Miss Skinny” skulle behövas, så finns det andra sätt att marknadsföra idén på. T.ex genom att rikta sig till mindre kvinnor. (Inte kvinnor med trendiga size zero) T.ex genom att inte framhäva ett sjukt ideal eller anspela på kvinnors rädsla för att vara för tjock. Miss Skinny riktar sig inte mot kvinnor som är små av naturen, de riktar sig åt kvinnor som har motivation nog att späka sig.

MEN. Jag tror inte vi behöver oroa oss över det här. Jag tror det är enkelt att avfärda det här förtaget, kasta det på skräphögen och aldrig titta tillbaka. Däremot tycker jag att vi ska fortsätta oroa oss över de företag som påstår sig vara på vår sida men som ändå aldrig har kläder i de storlekar eller modeller som majoriteten kräver. DÄR har vi det riktiga problemet.

Eller vad tror ni?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Företag som uppmuntrar självsvält”

Jag håller med.
De som är ärliga är lättare att avfärda och att förhålla sig till. De som säger/skriver en sak men inte håller sig till det när det verkligen gäller är de som är problemet. Det gäller oavsett om det handlar om kläder eller andra produkter.
Det gäller tom kollegor (säger jag lite halvbittert efter förra veckans duster med kollegorna).

Tycker det är idioti, men tror inte heller att det kommer gå bra i Sverige för företaget. Så att bojkotta kan nog vara ett bra sätt att hantera det.
Och som du säger, det är värre med dem som säger att dem står för normala och hälsosamma kroppar men egentligen inte gör det.
Ha det fint LD!

Jag håller med.
Jag har en tjejkompis som alltid har varit (och är) jätte smal naturligt. Hon hittar aldrig kläder som passar eftersom hon är så smal.
Detta företag är iaf ärliga om sitt size zero ideal till skillnad från exempel bikbok där jag måste ha storlek L i jeans fast jag har en 26/27 i alla andra affärer.

Jag fattar inte riktigt det där med size zero – att det alltid pratas om det som något man kan ha om man bara är målmedveten/ätstörd nog. Vilken storlek man drar beror ju minst lika mycket på hur lång man är och vilken kroppstyp man har, som vad man faktiskt väger. Eller? Den som är lång eller har kraftig benstomme (breda axlar, breda höfter) kan ju svälta sig till döds utan att någonsin komma i närheten av att passa i storlek 32.

Jösses säger jag bara. Bättre är det ju med sidor som har både petite och plus size även om man skulle önska att alla storlekar var under samma kategori men i större storleksutbud men så funkar ju inte världen….

Läste några gamla inlägg av dig och blev nyfiken på hur det gått med det här att inte säga att barnen är duktiga? Har ni kunnat hålla dem borta från duktighetspressen, eller blev samhällstrycket för stort? Försöker allt vad jag kan med mina två!

En butik riktad till små kvinnor hade jag inte heller haft problem med. Min mamma är en size zero. Inte för att hon svälter sig utan för att hon är 156 cm lång. Liten. Men inte mager.
Jag tippar dock på att hon inte skulle kunna hitta ett par byxor som passar i den där butiken. De kommer väl sälja byxor som längdmässigt passar någon som är 170 cm lång med en midja i storlek 32.
Hatar för övrigt deras tagline ”Do you fit in?”. Fint sätt att spela på kvinnors osäkerhet inför sina egna kroppar.

På ett sätt så skulle jag älska ett företag som bara sålde små kläder. Jag menar, tänk vad perfekt att kunna gå in i en butik och veta att allt passar! Nu är jag ju väldigt tveksam till om dom där kläderna skulle passa mina ca 150 cm ändå, iom att dom ju uppenbarligen inte riktar sig till oss små personer utan alla ”normallånga” som vill var lika smala som mig…. Nej, en ultimata affären ska ju ha alla storlekar, från petit (där storleken gärna är anpassad till att man är kort så jag slipper sy upp byxorna 3 dm) till riktigt stora storlekar. Utan att dela in det i en ”normal” avdelning, en ”tjockis-avdelning” och ”spinkis-avdelning”.. man blir ju så himla uppmärksammad om att man inte håller enligt idealet..

Idealet – eller majoriteten? Tycker det är väldigt viktigt att se skillnad på de två när man pratar ur företagens perspektiv. Du kanske inte tillhör majoriteten, deal with it. Det gör inte dig sämre eller fulare eller nåt annat, det gör dig bara olönsam att skräddarsy kläder efter.

Jag tycker att det är mycket värre med t.ex. Abercrombie & Fitch som inte säljer större storlekar än L för som dom säger ”dom vill riktar sig mot trendliga och populära personer”, vilket man tydligen inte kan vara om man har storlek XL eller större.

Nu är detta som jag kommer att skriva kanske inte så relevant för inlägget, men en missuppfattning är det dock att USAs size 0 = stl 32 i Sverige. Så är det inte . Size 0 = stl 34 och size 00 = stl 32
Däremot, beroenden på hur det framställer sig, så ser jag inga direkta problem med att det liksom finns butiker för dem som har större storlekar, att det finns en för dem med små. Kan säga att när om man är i behov av storlek 32 kläder så är det stört omöjligt att hitta förutom på barnavdelningar. Även storlek 34 är svårt att hitta förutom i butiker som vänder sig till ungdomar.

Jag håller med. Tycker väl mest att problemet i detta ligger i vad de kallar det och inte vad de säljer.
Gud jag hade kunnat döda för en butik med kläder för långa personer. Jag får ofta höra från vänner att jag borde ha lätt att hitta byxor, men herregud, jag har letat efter leggings i 2 månader nu tills jag äntligen hittade några som inte slutade mitt på smalbenet, inne på gina.

Alla företags högsta prioritet är att sälja så mycket som det bara går, självklart anpassar man produktionen efter majoriteten. Utöver det så har vi butiker som riktar sig till olika målgrupper och därför tittar ännu mer på att kläderna ska stämma överens med majoriteten i just den målgruppen.
Så jag skulle gärna vilja ha lite exempel på vilka företag du menar som aldrig har storlekar eller modeller som passar majoriteten, och vem eller vilka storlekar eller kroppsformer du anser vara majoriteten.

Kände inte till denna butik. Ska den öppna i Sthlm bara?
Låter deppigt. Men kan inte tänka mig att det går särskilt bra, tjejer i Sverige är ju överlag lite längre och större än på kontinenten/USA. Är man 175 blir det svårt att få på en 34:a oavsett hur smal man är, den måste ju bli för kort om inte annat..? Dessutom tror jag att tjejer håller ihop inom kompisgäng och så, så att man undviker butiker där inte alla kan handla. Det är väl en rätt vanlig inställning att vara emot anorexi-ideal även bland yngre tjejer? Dvs även om man själv känner sig påverkad så tycker man att hetsen är fel? Kanske är jag som är naiv…

Hade typ gråtit av lycka om detta funnits när jag var 15, 16. Ingenting passade, alla byxor fick sys in och nåt annat än linnen från H&M var inte att tala om (den enda butiken som hade strl 32, något som senare togs bort pga ”ingen frisk kvinna över 140 cm kan ha den storleken”… Jag var 165).
Men ja, marknadsföringen är unken.

Usch, den här reklamen gör mig jätteledsen… varför gör vi så mot varandra? Varför hatar modebranschen kvinnor så mycket?
Jag är själv 151 cm och har storlek 34 på mina kläder och storlek 36 på mina skor (på sommaren hade jag velat hitta sandaler/sandaletter i storlek 35 men det kan jag glömma). H&Ms idiotsmå storlekar passar mig för att jag är kort och smal, alltid varit men det här… miss skinny, fan vad deprimerande. Så fruktansvärt onödigt och ondskefullt att marknadsföra sig på det här viset. Jag vet att jag har ett smalhetsprivilegium men jag skulle aldrig handla i en sådan butik för att för mig vore det som att svika mina medsystrar. Både de i andra storlekar men också mina medsystrar som kämpar/kämpat med ätstörningar och vikthets.

Mjo, dom vanliga klädkedjorna känns ju 100ggr mer shady, märker ju själv att klädstorlekarna blir mindre och mindre. Ex min syrra brukade dra en 42a och har inte gått upp något i vikt osv men kan inte ens köpa kläder på butikerna hon brukade förut, dom brukar vanligen gå upp till 44, kanske 46 om man har tur men hon kommer inte i dom.

Jag tror att du har rätt. Reagerar man med rädsla och avsky mot nåt så ger man massor av sin energi till det man inte vill ha och det växer.
Lite samma som i Star Wars… dödsstjärnan alltså. Tror inte direkt att den metaforen är hämtad från tomma intet.

Det är något skumt med det här företaget. För det första är det skitskumt att de pratar om det nya heta exploderande ”size zero”, när det väl var många år sen folk tjatade om det? Tror definitivt det är en kampanj av något slag. Förhoppningsvis någon förening/företag som vill något bra. Men men, det får vi väl veta snart antar jag.

Självklart är det en plojgrej eller en konstinstellation eller en kampanj av något slag. Jag tror inte för sekund på att detta är en seriöst menad reklam för ett riktigt företag. Vänta några dagar, så får ni se. Kampanjer likt detta, rörande andra politiskt inkorrekta ämnen eller varor, har ju förekommit tidigare.

Jag försökte verkligen förfasa mig och bli upprörd,men jag kunde bara inte ta det på allvar
”Vi kommer enbart att sälja storlek 32”
Öh jaha, vill ni misslyckas med er verksamhet med vilje eller vad är dealen här liksom?
Man vänder sig till ett så ytters litet marknadssegment att man från början begränsar sin verksamhet

”We believe in true beauty in women” provocerar mig som f*n…men det är sant. inte ofta man får det slängt i ansiktet på det där sättet…alla andra företag tänker likadant…de säger det bara inte rakt ut.

Jag är beredd att hålla med, blev chockad när jag först läste det hela men sedan när det sjunkit in en aning så stör det mig inte lika mycket.
Men jag får dock en ”Slytherinkänsla” av det hela. Som att de är förmer än de som inte har storlek 32. BAH!

Finns det inte en massa siter, affärer och märken som riktar sig till större kvinnor?
Jag ser absolut INGET fel med den här reklamen, tvärtom blir jag intresserad (om det nu är på riktigt, som jag såg att någon skrev) eftersom jag själv drar storlek 32 i en del plagg. Såg också att någon blev ”äcklad” över ”We believe in true beauty in women” och då måste jag fråga: vad exakt är det som är äckligt här? Ingen hade sagt ett knip om ett företag med stora storlekar som marknadsfört sig med en sådan slogan.
Fine om det kommer att vara populärast bland tjejer som ”späker sig”, jag tillhör den skaran själv, litegrann om man nu kan uttrycka det så. Har snabb ämnesomsättning men jag vet inte hur länge den kommer att förbli sådan. Det är för sjutton jättesvårt att hitta tighta jeans och välsittande kavajer om man är riktigt smal, oavsett om ens kroppstorlek är by choice or not. Jag är av medellängd, 168 cm, så jag kan inte handla på petite avdelningar då allt är för kort i benen och armarna. Inte heller vill jag handla på barnavdelningen. Så jag får ofta sy in. Jag vill inte behöva gå upp i vikt för att ha lättare att hitta passande kläder. Jag reagerar aldrig någonsin över plus size-kampanjer. Aldrig. Någonsin. Bara för att (antagligen) en stor del av kundkretsen vad gäller ”Miss Skinny” troligtvis håller strikt diet och ev. har riktiga ätstörningar, vad är det som är så HEMSKT med att de får ha en egen butik/eget märke/site?
Alla håller minsann varandra om ryggen när det gäller att acceptera större kroppar men rätt sällan magra kroppstyper. Och då ska man vara ”född sådan”. Ve den som är pinnsmal, har överdriven stenkoll på näringsintaget och springer 2 timmar före frukost varje morgon. Men är inte det också ett val? Det kanske är min personliga smak, att smalt är vackert? Jag håller med om ”smalpressen” som pågått sen Gud vet hur länge och jag är säkerligen formad av den. Jag kan tycka att den hade kunnat mildras lite men oavsett vad så skulle jag alltid tycka att smala kroppar är vackert. Jag tycker att smalt ofta är synonymt med elegant. Så är det. Förstår att en del ser rött här, men det är mitt val, min preferens, eller hur? Jag håller med Lady Dahmer till viss del. Inte att ”kasta det på skräphögen” men att inte oroa er. Ni behöver inte handla där om ni inte vill.
Jag hoppas inte att någon tog illa vid sig av min kommentar, för mitt syfte var inte att kränka någon.

Håller faktiskt med om det mesta här, min upplevelse är att det är helt fel, gräsligt, elakt, politiskt inkorrekt och bla bla bla att ens påpeka att någon är överviktig eller ens lite ”rund”, men det är helt OK att säga att ”så lite som du äter är det inte konstigt du är smal”, ”en efterrätt kan du allt äta”, ”hur mycket tränar du egentligen????” om en person (läs: kvinna)drar storlek 32.34 eller 36?
Är det egentligen avundsjuka? Jag vet inte, jag bryr mig inte, i mina ögon får alla se ut som de gör och jag hoppas framför allt att Alla mår bra i sin vikt.
Jag har lidit av mag/tarm-problem i över 30 år, det mesta jag äter oavsett vad det är gör ont, och jag har varken vidare aptit eller matlust. Har en underbar specialistläkare som ser till att mina provsvar är bra (äter inte en massa tillskott utan riktig mat, fast små portioner) och jag är inte underviktig, bara smal.
Lika viktigt som det är att se till att det finns storlekar 46-54, eller vad det nu är som är störst, är att se till att det finns 32-34.
Det är hemskt att kvinnor svälter sig, och den här reklamen är väl på gränsen, men om det finns Big is Beautiful-avdelningar och liknande ska det också finnas avdelningar eller butiker för smala kvinnor som är av normallängd (om det finns sån, jag är 168).

Helt rätt. De kläder som finns i större storlekar (>46) ser ofta väldigt tantiga ut, och stl 46 tar alltid slut väldigt fort, medan det hänger en massa 36 och 38 kvar på galgarna.
Ännu värre är det med skor..

Fast att gå ner i vikt måste ju inte alltid vara destruktivt?
Visst har vi kroppsideal som ofta förpestar människors sätt att se på sig själva, likväl har vi ett problem som stavas övervikt. Har man storlek XXL (nu struntar jag i vilket märke som satt storleken på just det plagget, vi förutsätter att storleken matchar hens storlek) kommer denne tjäna på att gå ner i vikt av hälsoskäl.
Jag håller helt med om att vi har skönhetsideal som säger att man inte är vacker om man går över storlek 40.
Guess what? Skönhet är någonting subjektivt och jag råkar vara en av dem som tycker att min flickvän är vackrare med storlek 32 än om hon hade haft 38. Så är det.
Har man storlek 42 är det dags att börja gå ner i vikt, ursäkter om att det enda man kan göra är att svälta sig och att det är ohälsosamt är skitsnack. Börja träna och äta bättre!

Alltså folk som kommer med ”smala får också utstå skit” fatta att ni är the vita kränkta män i viktfrågan. Sorry, din erfarenhet betyder inte shit. Som smal har du alltid övertag över tjocka, som smal får du fördelar, du är normen. Tjocka är i maktunderläge. Så käften, really. Utseendehetsen är jobbig för alla inblandade men det går aldrig att jämföra skit smala får o skit tjocka får för det är helt enkelt inte samma sak. Have some maktperspektiv.

Har du funderat på hur det kommer sig att idealet säger att det är bättre att vara smal än tjock? Det är väl klart att tjocka hamnar i maktunderläge, att säga att det är fel att kasta skit på överviktiga är som att säga att det är fel att kasta skit på rökare. Självklart hamnar tjocka och rökare i maktunderläge.

men det är väl bra för de som har stl 32.. att de har en butik de vet att de finns deras stl i?
Det är då fan ingen som klagar på ZIZZY- butiken med STORA stl.. nej nej, fet kan man vara i vilken utsträckning som helst! man ska älska sig själv hur man än ser ut!
..fast inte om är smal då tydligen, det är inte okej..?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *