Kategorier
diskussion & debatt

Ju längre en kvinna står i rampljuset desto mindre väger hon

Asså, hur fan kan det här vara nyheter? Hur kan det få en stor plats på förstasidan?
nyheter
dieter2
nyheter 2
Varför talar de ens ut om det? Varför ältar så många tidningar kändisarnas vikt och VARFÖR i hela helvete går så många av dem (kändisarna) att låta sig intervjuas om det?

Eller jo, jag fattar. De är, liksom större delen av kvinnorna inom media, i de flesta fall ätstörda (fast det förnekas såklart) och fixerade över sin vikt och sina kroppar. Inte konstigt alls då detta späds på av nyhetsgamar och andra recensenter som inte kan sluta skriva om det. Det spelar ingen roll vad en kvinna presterar eller har ett erbjuda inom media och TV, hennes främsta tillgång är alltid hennes yttre och det ska alltid anmärkas på eller diskuteras så fort hon har mage att synas.

Ju längre en kvinna står i rampljuset desto mindre väger hon. Det är en ganska trist trend som säger mycket om det klimat de befinner sig i. Det spelar ingen roll hur mycket hon påstår sig ”älska sig kropp” för pressen från omgivningen är stenhård och omöjlig att värja sig mot och i slutändan står hon där, tio kilo mindre och säger floskler som att hon ”jobbat så mycket och glömt bort att äta” eller ”jag tror inte på dieter, jag tränar för att må bra” eller något liknande och tror att vi går på det.

Jag känner till flera väldigt smala kvinnor inom branchen som ”är noga med vad de äter”, som ”bara måste träna varje dag för annars mår jag inte bra” och som klämmer in sig i spanx (de sponsrar) och korsetter för att ytterligare utplåna sig själv och sina kroppar varje gång de syns i offentliga sammanhang. (en av dem sa att hon kunde fixa gratis till mig men eh…. nej tack) Det är tamejfan helt sinnessjukt.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ju längre en kvinna står i rampljuset desto mindre väger hon”

Det är helt sjukt hur vissa media kan leva gott på att med ena handen göda en osund kroppsfixering och med andra handen säga sig utmana och bekämpa den. Blanda gärna lite snaskiga recept och bantningstips och mixen blir perfekt.
Förstår inte heller varför dessa kändisar ställer upp på dessa ständiga viktreportage. Antar att det kanske handlar om att all mediaexponering är bra mediaexponering och att de måste hålla liv i sitt varumärke.
Men jag tänker att vissa av dem kanske inte låter sig intervjuas i ämnet, utan i andra ämnen och så slänger reportern in en liten fråga som knappt märks och som de av misstag svarar på och sen är det det som blir storyn. Eller är jag naiv nu?

Alltså Aftonbladet och Expressen är två jävla skittidningar. Jag vet att problemen finns kvar även om jag inte medvetet går in och läser om dem. Men att sluta läsa dessa hjärncellsutdrivande tidningarna är något av det bästa jag gjort. Finns så mycket andra tidningar som är smarta och kreativa och som tar upp väsentliga nyheter. Etc är en favvo!!

”Wahlgren lade på sig några extra kilon under sommaren”
Whaaaat?!?! OMG! Har ni hört eller! Ni vet hon Pernilla.. Hon gick upp ett par kilon i somras! MEN senaste nytt är att hon gått ner de kilona igen! LOL

Och sen då att den enda vägen till att älska en ”lite för tjock” (vad det nu är) kropp är att gå ner några kilo. Det absolut enda sättet, för den som bestämmer sig för att älska kroppen som den är – den är naturligtvis lat och ganska sorglig, alternativ ”duger ÄNDÅ”. Har sagts förr, men tåls att sägas igen… usch, vad jag ogillar det. Och usch vad det trots allt påverkar mig.

För nåt år sedan hittade jag en typ tio år gammal skvallertidning på jobbet. Det som slog mig var att i princip alla kvinnliga kändisar som då uppfattades som sjukt ”snygga och smala” är mycket magrare nu!!! Som att man kört samtliga i en maskin som suger ut och tightar till (hatar det uttrycket för övrigt). Det var så tydligt att jag blev helt chockad och det fick mig att inse att det bara blir värre och värre. Spyr!

Det finns typ en triljon mer intressanta saker att skriva om, känns som en luten jäkla bubbla i medievärlden av vikthets där journalister hamnar vare sig de vill eller inte. Sorgligt, men det man kan göra är väl att inte köpa tidningen och uppmärksamma det absurda som du gör. Kram

Kan inte låta bli att må väldigt illa när jag läser om vikthets. Hela kampanjen med ”miss skinny” får mig att må dåligt och jag håller med dig om allt du skriver.
Att de påstår att de hjälper ätstörda personer genom att sprida sådana budskap… det är helt sjukt! Jag har haft anorexi sedan jag var 13 år gammal och blir så himla ledsen när människor som är till för att hjälpa, skapar en hjärndöd kampanj och sedan bortförklarar det som de gjorde.

Jag kommer ihåg en sak som jag läste om Stina Dabrowski, tror det var en intervju.. att nu hade hon blivit så gammal att hon ratades av media. Det var därför hon inte syns i tv eller dylikt nuförtiden, även om hon är precis lika bra som yrkesmänniska som förr, om inte bättre…
Men så är förstås inte för män i samma ålder..

Man får väl hoppas att det mer har att göra med hue hin gjort bort sig gång på gång med ointelliegnta uttalanden
Hennes egna ord om kritiken hon fått ang främlingsfientlighet:
”– Jag har aldrig legat i närheten av det. Jag har en syster som arbetar i Husby med en klass med invandrarbarn och jag anser mig vara en av få journalister som verkligen har kontakt med det mångkulturella samhället och välkomnar det, säger Stina Dabrowski.”
Jag hoppas verkligen att det väger tyngre än hennes ålder—

Man blir så…uppgiven. Varenda jäkla tidning, nättidning eller pappersupplaga har MINST en artikel om bantning och dieter….,värst av allt är dessa omslag när kvinnan ska stå med ett måttband runt midjan så man kan se hur smaaaaal hon har blivit. Vill bara elda upp skiten .

Det är så jävla sjukt, alltihop… Alltså, vem FAN bryr sig om någon har gått upp/ner några kilo under/efter sommaren? Påverkar det på något sätt personens FAKTISKA prestation inom sitt yrke eller överhuvudtaget? Inte enligt mig i alla fall. Men enligt media verkar ju prestation och utseende vara i princip samma sak.
Idealet hade ju varit om alla hade kunnat skita i allt som har med utseende och kropp att göra, alla fick göra det de mådde bra av utan att dömas och utan att döma.
Antar att jag bara ska gå och gömma mig i min grotta tills tillräckligt många slår sig hårt i huvudet och kanske fattar.

Har märkt detta på många skådespelare. Jag gillar Summer Glau. Först var hon så ung så hon var väldigt smal i Firefly-serien. Sedan i The Sarah Connor Chronicles så hade hon fått kurvor. Absolut ingen övervikt, bara kurvor. Ju längre den serien gick desto smalare blev hon. Jag tyckte det var jättekonstigt, men så har jag tänkt att det händer många kvinnliga skådespelare. Angelina Jolie t.ex.

Ett nyligt exempel har i USA ar Christina Aguilera….hon var storre och kurvig forra sasongen av The Voice….och uttalade sig mycket om att hon alskade sin kropp och kande sig saaaaa sexig med sina kurvor osv osv. Nu har den nya sasongen av The Voice precis borjat och Christina har gatt ner en massa i vikt, sa mycket att det nastan ar otroligt, hon maste ha varit pa nan stenhard diet och traning (spekulerar jag). Och nu gor hon Late Night talk show intervjuer dar hon sager att hon aldrig har kant sig sexigare. Ja ja……min facebook ar aven spammad av bilder pa henne och hennes diet och hur aven jag och alla andra minsann kan ga ner i vikt….precis som Christina.
Det ar press pa kvinnor i rampljuset att ga ner i vikt, absolut. Nar Lisa Lampanelli (kand komiker i USA) var stor sa drev hon med sin vikt hela tiden. Nu ar hon smal.

Laila Bagge och Charlotte Perelli tjänar båda på den här typen av reportage då de skrivit böcker om diet och träning. Artiklarna är ren reklam för deras böcker. Inte för att det gör det mer rätt, men känner att du tyckte att kvinnorna själva var rätt oskyldiga och förvrängda i reportagen. Och, ja ja, jag förstår att de aldrig gjort de här böckerna eller reportagen om inte idealet sett ut som det gör. Men ändå… Vi har ju ett gemensamt ansvar. Pernilla Wahlgren skriver aldrig ett ord om viktminskning eller bantning på sin blogg… Hon ger ut kokböcker om bakning och choklad.. Skulle tro att hon gått ned genom dansträning för nya musikalen hon spelar i just nu. Jag vet inte vad jag ville med det här inlägget egentligen, hur man än gör har man rumpan bak… Om alla slutar intressera sig för bantning kommer tidningarna sluta skriva om det. Men hur slutar vi intressera oss när idealet och dessa reportage finns? Ond cirkel…

Det är så tragiskt denna hets kring kvinnokroppen och vikten. Helst ska det inte synas om man fått barn utan veckan efter ska man vara smal och smal betyder alltid snygg.
En nära anhörig fick bröstcancer två gånger och gick upp en del i vikt. Men hon överlevde, trots det har folk i omgivningen påpekat att hon blivit tjock. Helt sjuk. Hon brukar svara dem att hon är glad att hon överlevde och har en frisk kropp oavsett storlek.
Det borde vara det viktigaste tycker jag att vi är friska.

Det här är så jäkla sjukt. Vi lever i en ätstörd och fixerad värld. Allt tycks handla om kilon hit och dit.
Det värsta för mig som värnar om en sund livsstil, är att utseendehetsen helt tar över hälsobranschen. Man kan inte äta nyttigt utan att förväntas göra det för sin kroppsform.
Över allt syns folk som säger sig äta sunt och röra på sig för att må bra i första hand, men ÄNDÅ använder de utseendet som måttstock. ”Titta hur många kilon jag har gått ner” och ”Kolla in mina stora muskler” (nu ska man ju inte bara vara smal längre, utan också träningsfanatisk á bodybuilder) syns ju över allt.
Jag önskar att funktionalitet kunde användas som måttstock betydligt oftare. Och att man kunde få tugga på sina grönsaker ifred, för att det är gott och bra för kroppen, inte för att man har något intresse i att ändra formen på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *