Kategorier
diskussion & debatt

Miss Skinny: En bild kan trigga mycket känslor och tankar

Som vi gissade så var Miss Skinny en kampanj för att visa vansinnet vi utsätts för. Föreningen Frisk och Fri ligger tydligen bakom. Bra tanke men….

frisk och fri

Den här föreningen har alltså jobbat mot ätstörningar i trettio år. (gå in på miss skinnys hemsida så får ni veta mer) Men då förstår jag inte varför de använder sig av triggande bilder för att föra fram sitt budskap. Eller jo jag fattar, det handlar ju om att provocera och kicka igång debatten samt få så många som möjligt med på tåget och så långt är jag med. Skitbra liksom.

Men.

Jag har aldrig haft en ätstörning men jag blir enormt triggad av bilder på väldigt smala människor, jag minns min egen smala kropp och hur den kändes och den bekräftelse jag fick då och hur jävla jobbigt det känns emellanåt att inte vara den jag var och hur jävla snyggt jag fortfarande tycker det är att vara sjukligt smal. Jag triggas av en stark impuls att sluta äta, börja banta, börja träna, späka mig, straffa mig, straffa min kropp, lat och fet och tänk om jag bara hade lår som inte gnuggades mot varandra när jag gick och…. ja ni hajjar. Alla dessa tankar som är så jävla svåra att stå emot och de bara väller in över mig. På grund av en bild.

Så jag undrar lite hur de tänkte.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Miss Skinny: En bild kan trigga mycket känslor och tankar”

Copy pastar min Fb-status här också! 🙂
Ingen har väl missat pr-kampanjen Miss Skinny. Idag avslöjades att Frisk & Fri, riskföreningen mot ätstörningar, står bakom. De har bland annat lanserat märkningen ”En sannare skönhet” som butikerna får använda sig av om de uppfylla vissa kriterier. Personligen blir jag extremt irriterad över snacket om ”sannare skönhet”, att folk aldrig kan tänka hela vägen och förstå att man inte krossar ett ideal genom att ersätta det med ett annat. Jag längtar efter den dagen när ingen längre pratar om vikt, utseende, sundhet etc etc. Så länge vi pratar om det, så länge det är en fråga på agendan, är ingen någonsin fri.

Jag tänker på hur jag när jag var underviktig både fick positiv uppmärksamhet och skuld, skam och misstänkliggjordes. Hur sjukvården alltid utgick ifrån att jag hade ätstörningar. Hur jag nu som mer normalviktig kan känna mig stor, eftersom jag helt plötsligt behöver large i vissa kläder (jag är inte längre petite, men large, vilket skämt, hur många måste inte vara helt exkluderade då?)
Att peka ut smala är ett rätt dumt reklamtrick. Vissa är naturligt små, de ska inte skämmas eller misstänkliggöras. Andra kommer se bilderna och triggas på fel sätt, ifrågasätta sig själva, bli förstärkta i en skev kroppsbild. Jag skulle säga att denna ’kupp’ var rätt misslyckad.

jag älskar dig och du är fantastisk. håller med om att det är helt fel att ha triggande bilder i kampanjen, även om syftet är ”rätt”, men jag måste bara kommentera angående en mening i ditt inlägg. ”hur jävla snyggt jag fortfarande tycker det är att vara sjukligt smal.” är även det någonting triggande. är säker på att du inte menar något elakt, men det bekräftar ändå något underliggande som många kämpar för att lämna.

Jag vet att en del grejer jag skriver om här kan vara triggande. Och det känns såklart jobbigt för jag vill att min blogg SKA vara feelgood. Jag har dividerat fram och tillbaka kring det, men tagit beslutet att just nu vara öppen med mina känslor även när de kan vara jobbiga för andra att läsa om. Min blogg är ju personlig, jag hade resonerat annorlunda om jag t.ex jobbat för frisk och fri eller någon annan ätstörningsförening. Men jag ska försöka att vara medveten så att jag inte triggar i onödan iallafall. 🙂 Hoppas du förstår hur jag tänker.

Är det bara jag som undrar hur de tänkte när de bara hade med vita, jävligt normalviktiga/smala i den efterföljande videon? Jag känner mig inte så jävla frisk och fri när jag ser den och återigen, åter-fucking-igen, ser idealen idealen idealen i något som påstår att det är till för mig.

Precis vad jag tänkte på när jag såg videon. Två av kvinnorna har ju öppet berättat om sina ätstörningar i deras bloggar, men ändå. En annan sak jag tänkte på, ”vi måste ta debatten”, är detta på något sätt en undangömd debatt? Utseende, normer och ideal för kvinnor? Jag tycker det debatteras flitigt och har gjort det länge? Dock landar ca alla debatter i en enda sak – ”beauty comes in all shapes and sizes” eller i detta fall ”sannare skönhet”. FORTFARANDE fokus på att du måste förhålla dig till din egen skönhet, jobba på din egen självuppfattning så du uppfattar dig själv som vacker, acceptera din kropp trots att den inte ser ut som alla som kan tjäna pengar på dig försöker få den att se ut. Det kommer liksom aldrig längre, någonstans, någon gång. Och jag ser det inte som rimligt att vi kommer längre, det finns alldeles för många som tjänar big bucks på att skönhet är viktigt och att vi strävar efter att ständigt förbättra oss själva. Deppig kommentar detta.. sorry.

Jag trodde nog att det skulle vara en kampanj. Men det värsta är att det inte var p.g.a konceptet jag tänkte att det inte var sant, utan för att formuleringarna i informationen inte var genomarbetade, så det kändes inte trovärdigt.
Angående kläder, vilket blir lite ironiskt under detta inlägg: Jag har inte varit inne på ett tag, så läste bakåt nyss. Såg att du hade slut på leggings. Ville inte kommentera där, i fall du missar när det nu gått ett tag. Jag kan återigen verkligen rekommendera KappAhls XLNT leggings. De är så vitt jag kan märka outslitliga! De första jag köpte har jag haft i 3 år tror jag, och de har inte ens börjat gå sönder bredvid sömmarna mellan låren. Dessa leggings är tillverkade i viskos istället för bomull, det måste vara det som är grejen.

Det enda jag tänkte på när jag såg deras bild var: ”FAAN vad jag hatar mig själv som inte kan ha skinnyjeans längre för att jag blivit tjock”.
Jag tänker nästan varje gång jag ser sånt på hur jag såg ut innan och hur JÄVLA snygg jag var som smal och hur lite bekräftan jag får nu när jag är lite större och då är jag inte ens överviktig enligt vissa.
Bra tanke, men det blev inte bra i slutändan tycker jag. Plus att det kan få väldigt smala människor att hata sig själva, vilket inte är bra heller.

Undrar samma. För mig som lidit av en ätstörning spelar det ingen som helst roll varför de bilderna dyker upp oönskade i min feed, de påverkar mig negativt iallafall. Det borde de förstå ifall de jobbat med ätstörningar så pass länge.

Alltså, fastän den är triggande kanske det kan vara värt det just för att debatten behövs. För triggande bilder finns överallt. Om då vi kan motarbeta fler triggers genom att starta debatt genom EN trigger så kanske det är värt det.
Eller jag vet inte. Men jag kan förstå frustrationen och viljan att göra något NU NU NU och väcka debatt. Kanske behövs det en sån här kampanj för att få människor att inse hur sjuka ”vanliga” klädföretag också är gällande kroppsstorlek, det behövs dras till sin spets liksom.

Typiskt att alla i videon också passade in i det kroppsideal vi har. Så för att hjälpa oss från att bara möta ett visst ideal så visar de upp just det idealet igen.
Irriterande och inte alls hjälpande på något sätt för mig som inte passar in i dagens kroppsideal.

Men du… Om ni kunde få lån till hus för över 3 miljoner varför flyttade ni så långt? I farsta, eller sköndal som ligger jättenära city finns det massor av natur och hus i den prisklassen. Läste tillbaks och att ni gav 3.4 för huset va? Tycker det låter väldigt dyrt för så långt bort. Hade ni kollat på hus tex i farsta hade ni ju kunnat vara kvar på dagiset, Fagersjö är också naturskönt och fint, (i områdena där husen finns naturligtvis, inte det man tänker sig Fagersjö utan utanför) Ågesta, husen utmot Vidja faller i pris numer också… Då får man ju ha kvar kakan och äta den =)

Jag hittar inte ett hus under 4 mille i farsta och då är husen små och gamla (alltså tillkommer kostnader). Oftast mer. Förskolan hade de inte kunnat gå i pga vill inte pendla med barnen. Vi känner ingen i farsta. I segersäng känner vi folk.

Känner igen mig väldigt väl i det du beskriver. Man vet att man inte borde triggas igång men det går per automatik. Obehagligt det där!
Dock tänker jag att det säkert var det som skaparna av kampanjen ville. Trigga igång en massa ångest/ilska/avsky för att visa hur hårt just det här frågorna och idealen drabbar folk. Säger inte att jag tycker att det var en bra idé men det var troligtvis en medveten tanke bakom valen av bild/text för att få igång så mycket diskussion som möjligt.

Skulle vilja veta hur ni tycker att kampanjen borde ha varit utformad istället? Nu trycker den ju på precis de punkter som annan reklam redan använder sig av. Den använder sig av det språk vi redan pumpas med men tar det ytterligare ett steg. Jag tycker att det var bra gjort. Det fick ju uppenbarligen folk att reagera. Det sneda idealet blev extra tydligt. De använde de triggande bilderna men satte det sedan i ett sammanhang som pekar på hur sjukt det är. Att vissa kände för att banta och gå ned i vikt av dem visar ju bara på vilket problem det är. Det var väl det som var meningen, eller?

Jag hade till exempel tyckt det varit otroligt mycket mer finkänsligt och mer beundransvärt om man gått den andra vägen. Rakt in i modebranschen, istället för att som det verkar nu – rikta sig mot konsumenterna med extra tillspetsad trigger-reklam. Om man jobbar med modeveckan, designers, modehus, affärer, inköpare, I dunno – maktfaktorer inom den branschen de valt att inrikta sig på, det vill säga en bransch som jobbar mkt med kroppsideal. Men som det ser ut nu, vad ska detta uppnå? Ja nu har de fått deras önskan uppfylld, vi pratar om deras kampanj. Men vad pratar vi om? Medlen, inte målet. Ingenstans har jag sett meningsfulla debatter om ätstörningar formas, har du? Dessutom tycker jag inte denna debatt är glömd. Jag tycker den förs hela tiden i olika forum och blossar upp då och då, men problemet är att den aldrig riktigt leder någonstans. Kanske rullar de ut större perspektiv i denna kampanj, formade samarbeten, bra ställningstaganden från branschen osv, då blir jag glatt överraskad. Får hoppas på det.

De triggande bilderna möter vi konstant. Oavsett åt vilket håll vi tittar. Att föreningen väljer en sån här bild träffar alldeles rätt enligt mitt sätt att se. De har verkligen tänkt till. Och ja, jag vet vad det handlar om, verkligen. Jag önskar att både du LD och även ni som kommenterar inte alltid är så förbannat kritiska när det faktiskt är någon som försöker göra något och påverka. De likartade kommentarerna kommer som pärlor på ett band och jag blir ärligt talat rätt så ledsen.

Jag VET att du inte vill höra och inte frågar efter detta… Men precis som du kan tipsa om god hudvård så vill jag så gärna rekommendera dig att läsa på Kostdoktorns blogg om Lchf. Den kosthållningen har äntligen blivit erkänd som den klart bästa för viktnedgång, utav svenska staten. Jag började med den kosten för att få just bättre hy, och allt annat jag fått ut av att äta mer fett och proteiner och mindre kolhydrater har varit en fantastisk bonus. Jag har faktiskt fått fantastiskt mycket bättre hy, jag gick ner 4 kg på två veckor, jag är piggare och jag sover bättre. Så för mig har den kosthållningen väldigt lite att göra med vikt, utan handlar om att jag mår så otroligt mycket bättre av att undvika kolhydratrik kost baserad på tex pasta, potatis osv. Vill varmt rekommendera Kostdoktorn och Lchf. Kram!

Gav du mig precis ett viktminskningsråd Maja? Hade det inte varit du så hade jag blockat på stört. Jag vet att LCHF/low carb är bra. Men jag vill gärna sköta min kost och mitt ätande och framförallt min vikt själv. Det vet du ju. Kram.

Jag undrar lite vad kampanjen har för målgrupp. De som riskerar ätstörningar och därför kan behöva information om att organisationen finns lär ju bara mått dåligt av bilderna, och övriga som uppmärksammade kampanjen är ju folk som typ fick ännu ett exempel på att välden är sjuk men som redan visste det. Som att predika för de redan frälsta. Kanske några få som inte tänkt i dessa termer tidigare tänkte att ”Men nu har det ju gått för långt” men många av dem faller nog tillbaks på att det inte var på riktigt. Jag ser framför mig en framtida debatt med nån som tycker feminister överdriver som säger att detta var ett extremt exempel, det var ju inte på riktigt och skulle aldrig hända i verkligheten.
Syftet i sig är ju fint, och det var onekligen ett smart sätt för att få spridning men jag undrar vad effekten egentligen blir.

Alltså visst, en bild på ett par supersmala ben i tajta jeans triggar. Men hur många såna ser man inte ändå varje dag? Reklam på tv, i tidningar, på nätet. Jag reagerade först också med att bli lite irriterad, men sen kan jag inte låta bli att tycka att det är ganska smart ändå. Föreningen Frisk och Fri har antagligen ingen särskilt stor budget och för att nå ut krävs något som får folk att haja till.
Ätstörningar är sjukdomar som inte nödvändigtvis syns, som inte får särskilt mycket medial uppmärksamhet och som drabbar många. Lägg därtill stigmatiseringen av psykisk sjukdom och hur lite det forskas på ätstörningar i förhållande till andra sjukdomar så blir behovet av en sån här kampanj tydligt.
Som ätstörningsdrabbad tycker jag att det känns bra att något görs. För mig känns det bra att det talas om ätstörningar som de sjukdomar de faktiskt är. Inte bara som något neurotiska tonårstjejer ägnar sig åt för att de har för lite annat att bekymra sig om.

Vad tycker du om Fri och Frisk?
Deras ena punkt som man måste kryssa för, för att få ta del av deras märke är att modellens BMI måste vara över 18.5. Hur menar de då undrar jag. Är de personer med ett lägre BMI fula.. vidriga? Visst man ska inte uppmana till att folk svälter sig, men när man har en hög förbränning och låg ämnesomsättning ska man då inte få vara modell? Kan inte alla bara få se ut som de gör, eller sträva till att inte bli sjukligt smal/överviktig (fast är det detta man vill så är det ju SJÄLVKLART att man får göra det)

i en värld där modeller kom i alla storlekar så ska BMI inte spela någon roll, men i vårt samhälle där majoriteten av de som får synas har ett väldivgt lågt BMI så tror jag att deras krav är positivt. Det handlar ju om att skapa balans.

Jag tycker att den här kampanjen faktiskt är rätt bra.
Frisk och fri sätter ju fingret på det som är själva kärnproblemet – att det finns ett utseendeideal och att alla förväntas sträva efter att uppnå det.
Den som liksom inte ens försöker är inte lika mycket värd, det är något vi matas med dagligen på olika sätt. Den som inte bara accepterar utan till och med öppet gillar sin kropp är provocerande och ställs till svars.
Och de som kommenterar om att ”man ju inte får vara smal i dagens samhälle” och ”tänk på dem som är naturligt smala” osv, har enligt mig inte fattat att smala passar mycket bättre in i dagens utseendeideal än tjocka och därmed är mer privilegierade. Enligt mig kan det liknas vid det privilegium som (tyvärr) ljushyade har framför mörkhyade och män framför kvinnor. Och ja, det är fullt möjligt att känna sig förfördelad och utsatt men lika fullt tillhöra en privilegierad grupp (tänk bara på alla vita, kränkta män).
Att det blir en debatt om den här kampanjen visar att den behövs, anser jag.

Blir lite triggad på samma sätt som dig LD, har också haft en tid då jag var betydligt smalare och så.
Samt så känns det lite skeptiskt att ingen av tjejerna i reklamen är lite mullig. Dem har alltså valt att visa smala människor i reklamen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *