Kategorier
diskussion & debatt

”The word pretty is unworthy of everything you will be…”

Apropå kommentarsfält och stämningen i dem.

Jag läser Paula Uribes blogg. Den är mysig och varm och jag tycker om att titta på hennes bilder. Hon utstrålar så mycket och man känner direkt att hon är en sån människa man vill vara nära. Jag föll handlöst när jag kikade in första gången. Men jag blir så trött och ledsen när jag läser i hennes kommentarsfält. Det är nämligen ett sånt otroligt stort fokus på Paulas utseende hela tiden och är det inte det så är det hennes bebis Molly som ska recenseras och jag undrar lite hur det egentligen påverkar hennes självbild och uppfattning. Hon har så mycket att leverera, så många tankar att dela med sig och så mycket insikt att förmedla men ändå fastnar folk på hennes yta.

Jag fattar såklart att ingen menar illa utan tvärtom vill vara snälla men jag tycker det reducerar henne. Paula är ju en fantastisk människa. Intelligent, varm, mjuk, integritetsfylld, tillmötesgående, snäll och klok. Och mer än så. Och hon är framförallt så mycket mer än vacker. SÅ MYCKET MER.

This, this is about my own some-day daughter. When you approach me, already stung-stayed with insecurity, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty? , ” I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!

Katie Makkai’s Pretty är det mest fantastiska spoken word jag hört och jag påminner er att lyssna igen eller för första gången om ni missat henne. Ni måste. Det kommer göra ont, håret kommer resa sig och ni kommer att storböla. Men se det. Se det flera gånger! Igen och igen!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ””The word pretty is unworthy of everything you will be…””

Jo, det recenseras hela tiden. Ja, Molly ÄR söt, men… Paula skriver bra. Riktigt bra. Och hon får aldrig cred för det hon skriver, vilket är tråkigt. Hugo får 50/50 kommentarer om Mollys utseende och för det han skriver, så han blir ju bekräftad som skribent mer än som ”vacker kvinna/man utan andra intressanta egenskaper”. Det är så tråkigt, det där.
Jag har inget direkt emot komplimanger för mitt utseende (jag tar det som en uppskattning av min estetiska förmåga att klä och måla mig ;)) men jag ÄLSKAR när folk komplimenterar mitt intellekt, det jag skriver, det jag skapat, det jag sytt, målat, GJORT.
Alltså, ”du skriver så bra!” är så mycket bättre än ”du är så sjukt snygg!”.

Jag är en av dem som läser Paulas blogg och jag förstår vad du menar. När jag kommenterar försöker jag fokusera mer på egenskaper än utseende, exempelvis tycker jag att Paula är duktig på att skriva och förmedla känslor på ett lättillgängligt sätt. Jag tycker att hon har en härlig humor och uppfattar henne som en varm person. På samma sätt försöker jag att inte skriva så mycket om Mollys utseende, för även om hon är en supergullig bebis så blir det ju mycket fokus på just det och resultatet blir ju som du säger, att hon reduceras.
Men jag måste säga att du faktiskt är en av anledningarna till att mina komplimanger numera sällan fokuserar på utseende. Jag tror inte att jag gjorde det så ofta förut heller, men nu har jag det verkligen i bakhuvudet och det vill jag tacka dig för! Det är så lätt hänt att man bara ”flyter med” i utseendekomplimangerna, så tack för att du uppmärksammade mig på det.
Ha det fint!

Det är så trist Paulas kommentarsfält… Så otroligt trist. Hennes träningsinlägg är också tråkiga men jag är en sån som inte gillar att läsa om andras hets till perfekta utseenden så det är bara jag, en del tycker ju att de inläggen är bra och en del hyllar henne för att hon inte bara är en förslappad mamma. Själv hade jag gått under av all press från andra och mig själv, för det upplever jag att hon har.
Men ja… Bloggen är SÅ mkt mer än vad den förminskas till av hennes läsare. Mkt mkt mer. Hon är en duktig ”författare”.

Precis så, varför ska kvinnor hela tiden reduceras till sitt utseende? Exempel från min arbetsplats när vi var på konferens och diskuterade diskriminering och vad begreppet innebär. Frågeställningen som diskuterades:
”Är det okej att säga att du ser vacker ut” samtidigt som blicken vandrar över kroppen?
Omgående börjar alla prata om att man visst måste få kommentera att en kvinna ser vacker ut, annars är det fel på kvinnan som ”är så känslig att hointe kan ta en komplimang”. Jag försökte få diskussionen att handla om medarbetarnas egenskaper, att t.ex. ge beröm för en god arbetsinsats eller liknande. Ingen nappade utan istället handlade hela konferensen under en och en halv dag om att män visst måste få ge kvinnor komplimanger.
Och så undrar min arbetsgivare varför många anser att arbetsplatsen är ojämställd… suck.

Vi har alla olika smak 🙂 Jag fattar inte alls vad som är speciellt med Paula. Hon är säkert en underbar tjej, duktig mamma, fantastisk vän osv. Hennes biljett in i bloggosfären och livet som ”bloggkändis” var Hugo Rosas. Killen med en kvinnosyn som skulle behöva uppdateras med ett sekel. Hans åsikter om kvinnors kroppar, vikt och utseende är ju ingen hemlighet (läs hans blogg) och då känns hennes blogg lite skev. Men, jag håller tummarna att hon får ordning på tränigen och inte går upp i vikt eftersom hon då blir ensamstående.

Med risk för att bli anklagad för det som tydligen kallas ”slutshaming”: Inlägget du länkar till innehåller sju bilder på tjejen där det är uppenbart att hon själv tycker det är okej att fokusera på utseendet. Hur det är med resten av hennes inlägg vet jag inte, men just det länkade kanske inte var så representativt.

Det var en bild på Paula och Hugo, alla skrev hur fiiiina dom var, hur vaaacker Paula var osv. Jag var den enda som skrev att dom ser lyckliga ut tillsammans. Det var en bild på Paula i bikini, alla skrev hur fiiin hon var och huuur duktig hon var som redan var så smal. Jag kommenterade nått liknande att fan vad ni fokuserar på hennes kropp osv osv. Ja, då var jag plötsligt omogen och avundsjuk, och att jag minsann inte hade fött barn så jag kan inte veta hur viktigt det är för Paula att få massa komplimanger. Bara det att jag födde min dotter 1 vecka innan Paula födde Molly. Och jag vill/ville inte att folk skulle recensera min kropp (självklart gjorde/gör ju alla det ändå). En tjej skrev till Paula att så vill hon också se ut när hon blir gravid, hon fattade inte att kvinnor ”gick ner sig” när dom blev gravida och klädde sig trashigt. Då kommenterade jag att vem fan bryr sig om hur man ser ut när man är gravid osv (jag vet att du LD också ”ryckte in” och kommenterade. Jag är fan den enda av paulas läsare som sätter dig emot allas utseendekommentarer, och det är pga DIG. Det är DU som har lärt mig. Men folk är så dumma att dom tror att jag är bitter och avundsjuk som inte ger henne komplimanger, utan att jag istället ifrågasätter alla som gör det.

Mitt hår reser sig inte och jag storbölar inte, ont gör det visserligen lite. Men det är för att jag tycker hon är skitjobbig att titta på. Jag gillar det hon säger, alltså, jag tycker det mesta är vettigt. Men framträdandet skriker bara se mig se mig och det är ju bara så typiskt att det blir jobbigt. Och Alla jublar när hon säger fuckable. Precis som att det är där skon klämmer. Eh nej!?

Tack för påminnelsen. Har sett den förut men det var längesen. Extra aktuell idag, när min 6-åriga dotter hade trillat på fritids och fått en riktig smäll på örat, det var blodigt och rejält svullet. Hon bekymrade sig en stund ikväll över att alla skulle tycka att hon var ful. Vi gör ingen större sak av utseende öht, barnen får välja kläder själva på morgonen osv, men nu efter att den stora börjat nollan ser jag att hennes fokus skiftat i viss mån, det är viktigare nu än tidigare att vara ”fin” och ”söt”. Än så länge är det hanterbart, men det är inget jag direkt gillar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *