Kategorier
diskussion & debatt

Vem har råd att åka med SL?

20130905-093908.jpg
Dagens projekt: ta sig till stan smidigt utan uppehåll och annat SL-trams. Helst utan att betala också. I segersäng finns nämligen inga spärrar och har man tur samt placerar sig fiffigt i tåget så kommer man undan kontrollanten.
Att åka till stan kostar nämligen 78 jävla spänn. Och 78 spänn till om man vill åka hem. Har ni hört vilket jävla vansinne?! Tanken är väl att hålla patrasket från förorten utanför city annars vet jag inte hur borgarpacket tänkte när de tog bort den gamla taxan.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vem har råd att åka med SL?”

78 kronor?! Helt orimligt! Skall jag och min man ta bussen ut för att handla kostar det oss en hundring, alltså typ hälften av vår matbudget. Okej att hålla packet från storstan, men att hålla packet från lillstans shoppingcenter där de billiga mataffärerna finns? Det verkar overkill.

Jag är med i planka.nu! Då betalar man 150 kr. i månaden (300 kr. första månaden) samt 100 kr. i självrisk om man får böter. I övrigt betalar de dina böter åt dig! Fortfarande inte helt gratis såklart, men betydligt billigare än de närmre 1000 kr. det skulle kosta mig i månaden att åka med västtrafik till och från jobbet i Gbg… Ser det som ett ställningstagande också, att vägra betala dyr-jävlarnas taxor…! Kollektivtrafiken är ett måste för att invånarna ska kunna ta sig fram i städerna, alltså borde den självklart vara gratis!

Seriöst????
Jag bor i Schweiz och förrutom att lokaltrafiken går som en klocka kostar det ca 80 kr för mig att åka hur mkt jag vill i 24 h. Jag bor ca 40 min från storstan och behöver först åka e buss, sen tåg och sen spårvagn inne i stan.
Här åker man helst lokaltrafik eftersom det både lönar sig ekonomiskt och är ypperligt mkt bättre för miljön.

Men seriöst? Du har valt att bosätta dig långt från stan med fördelar och nackdelar det medför. Transport till nödvändigheter borde väll ingå i kalkylen? Det finns möjligheter att köpa rabattbiljetter och kommunikationerna är goda. Att hålla kommunal trafik är subventionerat, kanske borde det subventioneras hårdare men det är isf en politisk fråga och inte något man markerar mot genom att tjuvåka. Det får snarast motsatt effekt eftersom det i någon ände behöver kompenseras. Stackars dig? Nej, inte idag.

Jag tycker personligen, att om man utnyttjar en tjänstm så ska man betala för det. Vet inte hur många gånger jag har blivit framknuffad för att nån plankare vill in genom spärren efter mig, på mitt kort. Att jag är höggravid skiter dom högaktningsfullt i.
Men ja, det ÄR dyrt, inget snack om saken.

Alltså om man har behov av ett månadskort så är ju SL sjukt billigt. Man kommer ju hur långt som helst typ och kan åka hur mycket man vill. Men när behovet av månadskort inte existerar, då blir ju SL rätt dyrt. Kommer ihåg när de körde med enkel=20 spänn. Det var en bra deal. Nånstans är väl viljan att bilåkandet ska minska, då måste det ju finnas ett schysst alternativ.

Det ska inte vara billigare att äga och köra bil än att åka kommunalt… Det är vansinne. Och även om man har bil och körkort i den här stan så går det inte att ta sig med bil överallt. Min fru har körkort och vi har en bil, men både hon och jag behöver personliga åkkort också för att ta oss till jobbet. Hon kan inte parkera inne i stan (= tokdyrt) och i rusningstrafiken tar det bara gaaaalet lång tid att komma hem. Räkningen blir väl typ 4000 i månaden på resande, tjohej. Dock känns bilen ändå väldigt underlättande just nu, storhandling med barn, slippa vara beroende av andra så fort vi ska köpa en hylla, dra iväg och äta middag hos någon, åka på långtripp till min familj.

Jag bloggade faktiskt om det här senast igår. Lady Dahmer har alltså inte rätt att klaga över att det är dyrt att åka till och från stan från förorten om hon bor i förorten, för hon väljer själv var hon vill bo. Den här attityden att man får skylla sig själv om något i samhället är åt helvete, jag gillar den inte.

Jag anser att det är viktigt att alla får yttra sin åsikt och att brister i samhället ska uppmärksammas. Med det sagt tycker jag däremot inte att:
1. Det är ok att planka.
2. En ska klaga på något innan en tagit reda på om problemet går att lösa, ex. kan LD betala betydligt mindre för sin resa om hon laddar ett acesskort med sk. reskassa.

Vansinne? Jag tycker det låter helt rimligt!
Jag bor i en by högt uppe i norrbotten, några gånger per vardag går det buss förbi min by in till ett samhälle med butiker, tar ca 1h 15min och kostar ungefär 80 kr för en vuxen, har jag för mig. Tänk att få åka tåg för det priset! Tågen där nere tycker jag går precis hela tiden, och fort också! Vilken komfort för så lite pengar! Nu kör jag förvisso bil här uppe men var så förvånad den gången jag var i Stockholm och åkte tågen.
Tänk så olika perspektiv och åsikter man kan ha!

Skönt atg någon tog upp just detta. Kan inte heller riktigt förstå vad själva hetsen kring att planka/inte betala för sig i Sthlm beror på. Kommer från Norrland, bott ett tag i norra Skåne och DÄR är det dyrt att åka OCH du kan inte välja när eller hur utan du får gått ta den där bussen som går en ggr per dygn åt olika håll……….. Bor i Sthlm nu, långt utanför tullar – betalar mer än gärna den summan det kostar för att resa för det är asgrym kommunikation här. Tyvärr betalar jag ogärna för plankaren så jag stannar precis efter spärren eller knuffar tillbaka när dessa människor ska glida på min biljett. Tror att fler skulle behöva testa ett annat liv när det gäller att ta sig fram kommunalt. Det är snorbilligt här, skulle jag ta bilen in skulle det gå på BRA mkt mer och ja, vi har valt att bo här ute – vi vet vad månadskortet kostar och vad resekassan kostar.

Efter att jag pga mina förra arbetstider aldrik kunde åka kommunalt var jag tvungen att ta bilen! Nu är mina arbetstider ändrade och jag åker gladeligen kommunalt! I relation till bil tycker jag det kommunala är billigt!!

Alla protesterar väll på olika sätt antar jag. Om mat kostade hutlöst mycket så att flera klasser av landets befolkning inte hade råd att äta skulle jag tex. uppmana till just snattning av mat (shit, redan nu skiter jag i om fattiga och hemlösa snattar mat). Civil lydnad och ~snäll akivism~ är djävligt överskattat.

Kollektivtrafik borde vara till för alla oavsett pengasituation. Håller med LD att det är sjukt dyrt och jag tycker att det verkar som att de flesta i det här kommentarsfältet inte kan se den stora bilden av det hela utan många riktar in sig personligen mot EN människa utan att förstå hela kontexten.
Kollektivtrafik borde vara gratis FÖR ALLA för att främja miljön, minska klassklyftorna och ge bättre förutsättningar till ett socialt liv oavsett pengar eller var en bor. Det många som lever under väldigt mycket sämre förutsättningar som

…forts som också måste ta sig in till stan av olika anledningar. Själv bor jag i Malmö och Härryda segregationen ett stort problem som skulle kunna bli bättre via interaktion, om de i utkanten av stan kunde och vågade ta sig in hot. Samt att de som bor i centrum kanske borde ta sig ut till utkanten av stan då och då. Samma problem i Sthlm?

Vem har råd att köpa hus? Vem har råd med en sådan matbudget som du pratat om innan att ni har? Ja jag har förstått att du var fattig innan men du är fan extremt privilegierad nu. Det ÄR dyrt med kollektivtrafik, förnekar ej det men hur fan kan DU tycka att det är problematiskt när du då rakt inte är arbetarklass längre & jag behöver iallafall ingen rik människa som lyfter upp mina ekonomiska problem.

Men vem fan pratar om MIG? (mer än ni då). Tror du att jag upprörs av SL’s kostnader för min egen del? För att JAG känner mig utsatt? Det är liksom fullt möjligt att bekymra sig över klasskillnader även om man själv tillhör medelklassen. Mina medelklassprivilegier är dessutom till låns. Vilken sekund som helst skulle jag kunna befinna mig på absoluta botten.

SL är apdyrt, svider verkligen i plånboken varje månad när det är dags att betala. Jag köpte en cykel för att kunna pendla enkelt till jobbet, men då och då måste jag av olika anledningar tar t-banan och efter att jag räknat noggrant insåg jag att det räcker med att jag åker kommunalt två-tre dagar i veckan för att ett månadskort ska löna sig, eller vad man ska säga. Ingen idé att hanka runt på reskassa och stressa med andra ord. Men galet är det. Två SL-kort i en familj är 1600 spänn. Tycker det är självklart att priserna borde sänkas, många fler skulle betala då och många fler skulle åka kommunalt, helt övertygad.
Jag blir högst irriterad när någon utan att fråga tar rygg på mig genom spärren, men den som på eget bevåg hoppar över eller liknande… okej, fine, jag tänker inte stoppa någon. Själv betalar jag dock alltid i Stockholm, när jag är i Tyskland plankar jag ibland för där finns inga spärrar (i de städer jag brukar vistas).

Här i Tyskland (bor i Köln, tidigare i Düsseldorf) finns det kanske inga spärrar, men däremot finns det gott om kontrollanter! Nu är det iofs månadsskifte, men bara den här veckan har jag stött på en kontrollant samtliga av de dagar jag åkt (varje), hade jag varit utan biljett hade det bara varit att pröjsa 40 € varje gång… De är stenhårda på att man ska betala också, även om man kommer från utlandet.

Sl-kortet är ju subventionerat till hälften med skattepengar. Jag (som kommer från Norrland) tycker att det är fantastiskt bra att man kan ta sig runt i (nästan) hela länet för 790 kr/månad. Jämför med vad det kostar att ha bil med skatt, bensin, försäkring, värdeminskning etc.

Jag håller inte riktigt med dej där; som någon annan sa, med två vuxna blir det 1600, mina barn vill/behöver oxå åka kommunalt, asdyrt även för dom OCH som du säger kan man åka i stockholms län men vi som bor på gränsen till uppsala län behöver ibland åka över gränsen och då pratar vi inte bara asdyrt längre utan megaasdyrt!!!!

Blev väldigt överraskad av SJ. 45:- med Öresundstågen mellan 2 städer c:a 20 minuter. När jag skulle resa hem och köpa biljett, fick jag reda på att jag inte behövde köpa ny biljett, eftersom man inom 3 timmar kunde åka hem med samma. Nu kanske det kan vara svårt när man jobbar förstås.

JA, sl är dyrt och det är synd om dem som inte har råd men det är en nödvändig kostnad då de pengarna skapar jobb i form av systemutvecklare, lokförare, busschaufförer och alla andra yrken som behövs för att driva kollektivtrafiken. Och du som är medelklass bör klaga, lägg 800 kronor mindre på annat så har du det där SL-kortet.
Mvh
Fattig förortsflicka som har lärt sig att prioritera

lägger 960kr i månaden på Skånetrafiken för ett månadskort med tillräckligt med zoner för att kunna åka 40 min med buss in till stan och/eller jobbet. En enkelbiljett kostar annars typ 53-56kr för mig (ljög ett tag om min ålder för att kunna åka på barn biljett). Känner ofta att jag får vänta med annat nödvändigt för att ha råd med månadskortet.
Men med tanke på att chaufförerna måste ha löning och bussarna, tågen, hållplatserna och allt annat ska underhållas så är det rätt mycket att finansiera och jag tycker personligen att kollektivtrafikpriset är låååångt ifrån prio 1 när det kommer till skattefinansiering, fastän det skulle gynna mig markant and I would be very happy. 😛

Mja, inom Stockholm kostar det 44 inom en zon om man ej har reskassan, har man otur och stället som ligger fem minuter bort ligger i en annan zon får man pröjsa 66 spänn (t.ex. Att åka pendel från Barkarby till Spånga tar 3-4 minuter, och kostar 66 kronor pga ligger i olika zoner). Sanslöst

Är ju inte konstigt att det är en jäkla massa biltrafik inne i city..
Blir ju billigare ta bilen även om det bara är En person i den.
Miljövidrigt såklart och onödigt!
Jag körde till Stockholm igår, tankade för 200 kr..tog mig både dit och hem..jag har 11 mil enkel resa..Parkerade gratis och behövde inte betala någon vägtull..
En enkel tågbiljett kostar från 210-335 kr..blir alltså mer än dubbelt så dyrt bara för tågresan, sen så tillkommer buss till och från tågstationen ca 60 kr samt lokaltrafik i Stlm och förmodligen gör väntetider och sånt att mat behövs köpas där..nu kunde jag snabbt och enkelt åka hem och äta..
Visst kan det bli stopp och köer i trafiken..men det händer oftare att tågen är försenade..rejält! Eller byts ut mot buss, som tar en omväg..
Kollektivtrafiken behöver verkligen se över vad de pysslar med..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *