Kategorier
diskussion & debatt

Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om det syns att vi försöker.

Kommer ni ihåg när Mikael Sol skrev ett inlägg om typiska tjejbilder på instagram, bilder där kvinnor poserar klassiskt med putande läppar, lite ovanifrån och gärna med pattarna i fokus? Jamen ni vet lite ”så här ser jag ut när jag suger din kuk”.

Idag skriver även Elaine Eksvärd om plutläppsfenomenet och menar att det är lite sorgligt och patetiskt och att det egentligen inte lurar någon för det syns ju att plutet är onaturligt och jag fattar hur hon menar. Jag känner igen samma irritation som hon uttrycker, det tänker jag inte sticka under stolen med, men samtidigt tänker jag att det sorgliga är just det: Min irritation och mina känslor kring de kvinnor som poserar på detta icke godkända vis. Och jag tänker att vi kanske ska snacka lite om dubbelbestraffning.

Varför tror unga tjejer att de behöver pluta med läpparna? Är det för att det är sexigt med plutande läppar eller är det för att plutandet ser lite dumt och förvånat ut och att det är det som är sexigt? Spelar det någon roll varför egentligen? Och vilka normer är det som talar om för tjejer att deras sexighet är bästa sättet att bekräftas på? Ju större sexuell attraktionsförmåga, desto högre status, det vet vi ju. Hur porträtteras kvinnor i andra sammanhang? (reklamen, media, tv, film, konsten) Vilka kvinnliga förebilder har vi och hur framhävs de? Vilken mall har vi att förhålla oss till? Hur påverkar det?

Jag har tusen frågor och tankar men inte en enda av dem är ”hur kan de tycka att det är snyggt?”. Våra skönhetsideal är så skeva och de flesta av oss kämpar för att passa in, för att synas och få finnas men damned if we do and damned if we don’t. Ramarna är så snäva. Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om det syns att vi försöker.

Både Mikael Sol och Elaine Eksvärd frågar varför tjejer tar dessa bilder och jag får intrycket att de menar att tjejer kanske borde ta mer ansvar för hur de framställer sig själva. ”Varför slutar de inte”. Men det lägger fokuset på helt fel ställe. Att skambelägga funkar inte. Att lägga över ansvaret på enskilda individer, som egentligen bara agerar enligt planen, tar anvaret från det som verkligen bär skulden: den patriarkala och kvinnoföraktande kultur som lärt oss genom en livstid av recensioner och ”vad söt/snygg/fin du är!” att vi är våra kroppar.

Börja där.

plutläppen

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi ska vara snygga och sexiga annars jävlar, men ve oss om det syns att vi försöker.”

Ja och annars går det ju att fråga sig varför typ Elaine själv framhäver sin snygghet i sina bilder, ler och posar. Varför denna gräns mellan vilken typ av poserande som är okej, när båda typerna handlar om att framhäva sin snygghet?
OBS ej menat som dubbelbestraffning att kvinnor inte ska försöka se snygga ut (för som du säger, vi kämpar för att passa in) eller hån mot Elaine. Vill bara peka på det knäppa i att håna en typ av poserande men inte en annan – när grunden är densamma. Jävla balansgång det där.

Men visst har man väl också ett eget ansvar att inte reproducera förtryck? Känner mig lite vilse just nu, varför ska individer inte ha ett ansvar? För alla män hade väl ett ansvar igår?
Vill inte vara motvals. Alls faktiskt. Vill landa i min feminism, vara trygg och kunna argumentera för det jag tror på. Och jag tror jag förstår vad du menar, typ. Men samtidigt inte. Blir förvirrad.
För inte är det väl så enkelt som att ansvaret är olika för kvinnor och män beroende på deras plats i hierarkin, eller?

Jag blir lite irriterad på det där ”Din mun är fin! Visa ditt vackra leende istället för att gömma det bakom ett plut”. För nej, mitt leende är inte fint, och jag blir fan aldrig bra på bild pga min mun. Jag har ofta löst det med ett plut. Det är enkelt att göra, och ibland lyckas det och jag får en bild där jag ser helt okej ut.
Jag blir irriterad för att mitt huvud nu skriker ”Jaha, men hur ska jag göra då!?”. Att pluta var liksom räddningen ett tag, men nu får man inte göra det heller. Hur ska jag då göra för att bli bra på bild? Det blir bara allt snävare, och allt svårare att se bra ut.

Det är ett intressant fenomen det där. Vi kvinnor ska vara rakade (helst vaxade) över hela kroppen – minus huvudet, vi ska ha stora pattar, smal midja, överstylat hår, ha massvis med smink i fejjan (så att det syns – fast på ett naturligt sätt!), vi ska klä oss efter det senaste modet, och. Så. Vidare.
MEN. Tar när du ska göra dig i ordning på morgonen och tar längre än 15 minuter på dig så är du seg, och det får man ju inte vara. Allting ska ju falla naturligt på plats, helt inom fem minuter, men vi måste vara jättenoggranna med att få allting perfekt.
Blä, jag svammlar när jag blir irriterad.

Ja, men TACK! Ett sånt inlägg i debatten har jag längtat efter.
En dag när jag åkte på morgonen genom stan så såg jag fem tjejer i ”gymnasieåldern” som gick med några hundra meters mellanrum. Helt vanliga tjejer som nog inte kände varann eftersom de inte ”gick ikapp varann” -ja du fattar. De gick ”själva”. Samtliga i samma frisyr, samma kläder, och handväskan så där ”över armen” som man ska ha. Jag började skratta när jag såg det för det såg så himla skojigt ut. Snacka om att följa trenden, strömmen, whatever. Det kanske är ett trygghetsksapande, identitetsskapande, något att vila i. Ska man vråla i megafonen att de borde ta sig samman och skärpa till sig, slappna av och vara sig själva? Eller ska man bara gilla läget, ok, så gör de. Det funkar. Vems är problemet?
Ibland tänker jag att det kan vara ett sätt att stå för vem man är också. Man kör de där plutläpparna för att alla andra gör det. Det betyder inte att man är sugen på kuk, det betyder inte att man vill upprätthålla den patriarkala strukturen. Man bara gör’t för alla andra bruttor gör’t.
Ska man behöva få höra att man är ”sugen på kuk” för att man plutar med läpparna på en bild? När man gör det bara för att det är ”trendigt” och lite halv-fånigt, småkul … jolligt? Utan någon större mening?
Uppfann man de högklackade skorna för att kvinnor inte ska springa ifrån män eller uppfann man de för att man inte ska behöva kliva i skiten – typ.

Ah… Är som Paulas blogg (paulas.me). Började läsa den för den var så underbart varm och god. Nu handlar allt om hennes utseende och varenda kommentar är riktad till hur hon ser ut… Även barnets utseende kommenteras i varenda rad. Hennes blogg är ett klassiskt exempel på hur vi kvinnor ALLTID bedöms efter hur vi ser ut och bör se ut. Blev så ledsen igår att jag aldrig mer går in på den bloggen ever again. Kräks på alla ”så fin du är”, ”det syns inte alls att du varit gravid”, ”sådär platt mage vill jag också ha när jag fått barn”, ”du är så vacker”, ”Molly är så söt att jag dör” osv, osv, osv. *KRÄKS* Tänk om Paula, och vi andra, fick höra att vi är smarta, starka, duktiga, roliga att träffa, intressanta eller vad som helst som inte har med vårt utseende att göra. Eventuellt skulle plutepidemin dö ut då, då kvittar det ju hur ansiktena förvrängs och vilka vinklar som fotas – det är irrelevant om vi istället var intelligenta och starka!

Läser inte hennes blogg, men fan vad trist det lät. Och det är ju så vanligt att kvinnor endast uppmärksammas för deras utseende. Det spelar tydligen ingen roll hur bra man är på andra sätt, ens utseende är ändå det som uppmärksammas. Och det där med att det inte syns att hon fött barn, det är ju menat som en fin komplimang men vad är det för fel med att det syns att man har fött barn? Det är väl något fint och speciellt att ha fött barn (eller vad vet JAG, men många som fött barn verkar tycka det).

”Selfie culture” means young women being in control of how they are portrayed. Of course it’s mocked and criticized.
(inte mitt citat, det är från tumblr, men det sammanfattar rätt bra)

Jag tycker inte Elanine Co lägger fokus på bara fel ställe. Vi har också ett ansvar vi kvinnfolket. I allafall jag. Barn gör inte alltid som mamma säger utan som mamma gör. Jag är kvinna och jag tycker putandet ser fånigt ut så då är jag beredd att säga.. Sluta puta på fel ställe.vi är smartare än så:)

Det är lite typiskt att kvinnors töntiga poser blir mer utsatta för hån än killars töntiga poser. Till exempel ”posera med en öl och se förvånad ut som Brandon i Beverly Hills”-posen. En helt hjärndöd pose även den.

Det där med ’plutande läppar’-irritationen måste vara precis samma fenomen som ’vackert sminkad’ kontra ’tragiskt översminkad’ och ’välklädd’ vs. ’löjligt trend-offer’.
Du ska vara vacker på bild men låt absolut inte någon ana att du överhuvudtaget är medveten om hur du ser ut på bild. Du ska bära smink (annars är du i värsta fall ofräsch och sluskig, i bästa fall bara lat och trist) men låt återigen inte folk tro att du faktiskt anstränger dig och lägg absolut inte på för mycket (hallå, dit tragiska och ytliga våp. Du kan väl ha lite självrespekt i alla fall). Samma sak med kläder och accessoarer. Lagom snyggt, lagom nytt, lagom trendigt och lagom mängd är formeln. I annat fall är damerna antingen ofräsch, sluskiga och fattiga eller viljesvaga, ytliga, slösaktiga och trendoffer.
Vist finns det ett ”lagom” någonstans. Men det är ett snävt.
Däremot så tror jag att det till vist del är vi kvinnor som upprätthåller kraven och paradoxerna. Även om jag inte vill det (och jag blir sur på mig själv när det händer)så blir jag gång på gång irriterad, besviken och rent av provocerad av tjejer som jag upplever som översminkade och för moderintresserade. Vilket i sin tur leder till en hel del velande på morgonen när kläder ska väljas och smink appliceras.

Varför gör tjejer si, varför gör tjejer så, tjejer borde klä sig hitten och bete sig ditten osv osv osv och jo förresten boys will be boys.
Jag har svårt att förstå folks ilska över ”anknäbben”. Eller nej, det är jättelätt att förstå: jag tror att tjejer gör plutet för att det är nåt andra gör och det är lätt att haka på och man verkar cool inom sin egen krets – EXAKT samma anledning att folk hatar plutet och diverse andra former av tjejhat: det är så lätt att haka på, alla andra gör det, man framstår som cool och smart själv.
”Kolla slampan” = jag är bättre än hon.
Trött jag blir. Kan vi någon gång lämna tjejernas alla olika beteenden, kläder, idoler, stilar, intressen osv därhän och istället tex fokusera på hur vi ska ge unga killar bra förebilder som uppmuntrar dem att höra skillnad på ordet ”ja” och ordet ”nej”? Bara ett tips, världen. Ring mig om ni vill ha fler, jag har många på lager.
Gruff!

Helt solklar dubbelbestraffning!
Samhället: Kvinna, var snygg, annars får du inte finnas!
Kvinna: *försöker*
Samhället: Kvinna, nu är du pinsam. Dig tänker vi inte ta på allvar. Låt oss gemensamt skratta åt dig och recensera allt från ditt utseende till din psykiska hälsa.
Kan alla bara typ… ta all sin psykiska energi som de normalt lägger på att tycka saker om kvinnor och rikta den mot diverse gubbar istället? Bara för en vecka? Det skulle vara en fantastisk omväxling.

Ja absolut!
Äntligen förstår jag vad det är ni håller på att säga.
(Blev så jävla distraherad av att fröken Dahmer ser så jävla het ut i sin tomteluva och då är jag väldigt mycket heterosexuell kvinna)
Men för att återgå till ämnet, så är det hela tiden.
Och i ärlighetens namn, det finn ingen som är så duktig på dubbelbestraffning som kvinnor själva
Om inte vi kvinnor kan tycka om varandra vem ska då göra det.
Hur tror ni att män tog sig till toppskiktet i samhället?
Genom att offentligt straffa ut varandra…?

Min teori om detta: När man inte har ett ansikte som är lika snyggtt som tjejerna på reklamen och filmer så är det bara så mycket enklare att göra en grimage som döljer felen, men kanske ändå kan få någons uppmärksamhet.
Och visst är det tråkigt att dem behöver uppmärksamhet, men så är dagens samhälle. Mycket ”likes” är mycket status. Kanske att de unga drabbas aningen hårdare av det då dem lever ut mycket av sitt sociala liv på nätet.

[…] Jag har inte följt debatten jättenoga men Bloggkommentatorerna tar idag upp en sak som jag verkligen känner personligen är ett så himla jobbigt och komplext koncept. Nämligen det här med objektifieringen som diskuterats hos Lady Dahmer och Elaine Eksvärd sista dagarna.  (här kan ni hitta länk till LD som även innehåller länk till Elaine) […]

Men är det så jävla fel att vilja vara snygg då? Jag vill vara snygg för min egen del och jag anser mig inte ha påverkats av media och samhället för att se ut på ett visst sätt. Absolut att jag vissa kan dagar kan känna att jag skulle vilja ha lite smalare ben och mindre röv men så känner nog alla och ja, det kan jag väl känna är media och samhällets fel. MEN EN PLUTANDE MUN? Vad fan. Skärpning. Det finns viktigare saker att bry sig om.
Jag älskar att ta bilder på mig själv där jag ser snygg ut. Och det är absolut inget fel i att vilja se snygg ut heller, plutande mun eller ej. Ni snackar om snygghet som att det är något att skämmas över, att man ska skämmas för att man vill se bra ut.
Blir så trött på sånt här. Ska man behöva må dåligt och skämmas för att man råkar tycka att en plutande mun är snygg? Nä.
Heja snyggheten säger jag. Heja plutande läppar och heja kvinnor i alla slags former och utseenden som står upp för sig själva. Heja alla kvinnor som skiter i ifall någon annan poserar på ett visst sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *