Kategorier
diskussion & debatt

Människor som blir mobbade är det synd om men det är alltid lite extra synd om den stackars lilla mobbaren

Vad är det med alla dessa creepy, oftast män, som rusar till mobbares, näthatares, kvinnohatares försvar? Vad är det med alla dessa människor som tycker att kränkningar bäst bemöts med tystnad och att all form av motåtgärder är ”lika illa”? Är de förvirrade? Dumma i huvudet? Eller så ivriga att vara accepterande Goda Människor™ som alltid vänder andra kinden till att de nästan slår knut på sig själva?

hat

(jo jag skickade det)

Här är vardagsmat för kvinnor som mig. Det är vardagsmat för kvinnor med offentliga åsikter, för kvinnor som är feminister, för kvinnor som vågar vara tjocka herregud vilken kränkning för omgivningens ögon och för kvinnor överhuvudtaget som inte har vett att be om ursäkt för sin existens. Män tror nämligen ofta att deras åsikt är jätteviktig och att de har rätten att spy ur sig den i alla sammanhang samtidigt som de då gärna gömmer sig bakom ”åsiktsfrihet” och ”yttrandefrihet”.

Att kränka kvinnor på nätet är kul. Det är ingenting de funderar mer på eftersom att de har sån pass empatistörning att de inte ser andra människor som just människor. De förväntar sig heller inte att man gör motstånd och blir mäkta förvånade när man gör det.

Jag är för gammal och trött för bullshit dock. Jag har inget tålamod och ingen sympati för människor som beter sig illa medvetet och illvilligt. Jag ställer till svars. Jag slår tillbaka. Jag hänger ut.

Jag använder den makt jag har för att sätta mobbare på plats, det må upplevas som maktmissbruk men jag skiter faktiskt fullständigt i det för även om jag inte tar åt mig av enskilda stolpskotts värdelösa tyckande så är jag ganska säker på att Basse och killar som honom inte nöjer sig med att skicka förolämpningar till okända tjockisar på nätet. Jag är tämligen säker på att fler tjejer, kanske många som inte vågar säga ifrån, får precis samma bemötande och att det hejas på och skrattas åt av vänner runtomkring.

Men det är här det blir intressant för när jag gör såhär så slår massvis med människor bakut. ”vad gör du, du kan inte hänga ut en stackars oskyldig” låter det nästan och vips så förminskar man och ignorerar det faktum att denna person självmant och medvetet valde att bete sig illa. Det är lite samma mentalitet som går igen överallt, på skolgården, i klassrummet, på arbetsplatsen och på nätet.

försvar

försvar2

försvar3

Människor som blir mobbade är det synd om men det är alltid lite extra synd om den stackars lilla mobbaren så vi måste ha det i åtanke och vända andra kinden till och gör vi inte det så är vi värre för vi borde ju veta bättre men vet ni vad, jag håller inte med. Det må vara ”synd om” människor som inte fått tillräckligt mycket kärlek som barn och nu måste ta ut det på sin omgivning men nånstans kommer fan personligt ansvar in och klarar man inte av att behandla sina medmänniskor med respekt så får man helt enkelt stå för konsekvenserna.

ej försvar

ej försvar2

Så. Vinka till publiken.

slicka fitta

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Människor som blir mobbade är det synd om men det är alltid lite extra synd om den stackars lilla mobbaren”

Underbart LD!
Jag fattar inte den mentaliteten som man möts av dagligen. Så sjukt. Inte nog med att man blir illa bemött av personen, sedan ska man känna skuld och få skit för att man säger ifrån.
Så märkligt och gött att du tar diskussionen!

Vad är en riktig ”man” enligt då?
Det ända du och ld sysslar med är ju mobba och andra. Ld vågar ju iaf visa sitt ansikte, varför gör inte du det? Sjukt ynkligt.
Alla som någon gång skriver eller förminskar mäns erfarenheter med tex ”vit kränkt man” ”naw är du kränkt?” etc är empatiskt handikappade människor som kränker män.
Dom flesta av inläggen handlar om hur det är ok att hata män. Hur dåliga män är etc. Självklart reagerar många.
Angående mobbing skulle jag vilja höra folks åsikter om detta tex
Ld vs cissi wallin
Ld, fanny, du och fettot mot schemnus som efter att ha skrivet ett inlägg på en blogg hängdes ut som ett svin och kvinnohatare, antifeminist och sexist och gjordes ner till pulver. Detta är en tjej som är sjuk och inte alls är något ”hot”, vad är det för beteende om inte mobbing?
Eller bloggaren tenebrism som skrev sakligt om den svenska feministiska bloggsvären och blev uthängd som pedofil? Och uthängd på denna blogg med.
Sen skulle jag vilja föra fram att många tjejer inte vågar gå emot er, dom sitteer fast i mobbaren ld:s grepp, om någon skulle gå emot henne är dom körda.
Hoppas du släpper igenom det här för tycker det är viktigt.

En sak jag tänkt på är att folk är ofta väldigt snabba att försvara folk som gör fel. Och så hittar folk alltid en ursäkt till detta beteende.
En kille som vrålar hora på krogen = full och skulle han vara nykter då har han tourettes eller dylikt.
Har han inte det så har han säkert blivit mobbad, misshandlad, varit fattig eller något som rättfärdar att säga fula ord till andra människor.
Likaså snusk gubbar som klämmer en på rumpan – Ja men han är ju gammal, låt han känna, han kanske är gräns handikappad?, han kanske har en sjukdom som gör sånt osv osv.
Detta beteende kan upprepas i oändlighet. Folk kan aldrig tycka att människan bara är ohyfsad eller helt enkelt en otrevlig, elak, småsint, bitter, kränkande nedlåtande snuskhummer som beter sig så?
Alla har inte bokstavsproblem, eller handikapp av något slag.
Jag har också haft en tuff uppväxt men inte rättfärdar jag det med att gå och skrika på andra, eller slå eller ta mig frihet på deras kropp?

men va? det var ju han som skrev till dig- han får väl tåla att bli ’uthängd'(haha, snälla..). om man nu tkr att det är ok att skriva vad som helst på internet pga yttrandefrihet, varför ska inte mottagaren kunna visa upp den kränkande kommentaren? fattarnoll.

Hörru Bassevännen, jag kan rekommendera runkning för humöret 🙂 det eller att noppa ögonbrynen. Brukar lugna ner mig i alla fall! Man blir så himla lycklig av att ta hand om sig själv lite.

Vaddå ”’Hej tjockis’ kan betyda 10 olika saker”? Det betyder väl precis som det står? Man hälsar genom en förolämpning. Vad skulle det annars betyda? Typ ”Hej, du verkar vara väldigt intelligent och intressant”?! Knappast. Jävla miffon.
Jag blir arg på folk som ska försvara andra som gör fel istället för att visa att det inte är ok. Det är alltid så det är, oavsett hur gammal du är. Om småpojkar drar tjejer i håret i lågstadiet får tjejerna alltid höra att ”Ja, men han gillar nog dig”. För tydligen kan pojkar göra vad de vill och de visar känslor genom våld.
Man ger dom en ursäkt till att bete sig som puckon och att det är helt ok.
Jag hade blivit förbannad om mina ungar gjorde så, oavsett kön. Man rör inte andras kroppar hur som helst och man förolämpar inte andra människor, för att senare sitta och säga att ”jag gjorde ju ingenting, det var ju DU som reagerade, alltså är det DITT fel”. Fuck you.
Det är likadant inom vården. Blir man slagen eller tafsad på får man höra att sånt hör till jobbet. Nej, mitt jobb är inte att bli slagen eller tafsad på, kommer aldrig vara okej med det.
Inte konstigt att brottslingar får låga straff i Sverige, det är ju så jävla synd om dom hela tiden. Här lönar det sig att göra brott, det är ju ändå synd om dig så kör på bara!

Fast behöver det vara en förolämpning per automatik? Är det inte en förutsättning att personen det sägs till uppfattar det så? Om personen det riktades mot såg det som en komplimang eller som något neutralt, är det då fortfarande fel?
Och nej, jag säger inte att personen i fråga inte menade det som en förolämpning, vill bara understryka att det inte per automatik behöver vara det.

hahaha åh jag orkar inte med människor längre, jag ger upp jag orkar inte. Vad då du är den onda och elaka människan?! Påminner om en grej i skolan, en kille tog mig på röven, jag armbågade honom och JAG hade gjort fel… JAG ORKAR INTE MED SAMHÄLLET LÄNGRE. Han där kan nog behöva slicka lite fitta, brukar vara bra för humöret…

Har stött på samma attityd på en hel del yrkesforum, från människor jag jobbat med eller kring.
”Kan ni inte ta och lösa era små dispyter privat hörröh!” har svaret varit när jag konsekvent satt ner foten och sagt att liknande beteende från vuxna män är långt ifrån okej.
Den här killen, liksom en mängd andra människor, är inte intresserade av en dialog eller ett svar. De är ute efter att uppröra och såra. Enda sättet att få dem att sluta är att göra andra, i deras professionella närhet, uppmärksam på hur de beter sig.

Jag orkade inte heller bli mobbad för att någon annan hade det svårt hemma. Det ska inte behöva orsakas ytterligare lidande på grund av att någon annan beter sig vidrigt mot mig. ”Men han har det inte så lätt själv!” (Nästan uteslutande HAN) och så skulle man förhålla sig inte bara till sitt eget problem, utan också mobbarens jävla problem. Hatar det. Och att detta sker bland lågstadiebarn är så jävla hemskt, att lägga dessa djupa problem på barn.

Håller med! Men det är inte barnen vi ska lära att inte mobbas, (eller jo självklart, barn är ofta helt medvetna om vad de gör) det är de vuxna människorna som ständigt bortförklarar och ursäktar barnens felhandlingar som vi ska lära ett och annat om mobbning.

Du är helt fantastisk! <3
Men man måste ju hålla med om att det verkligen är synd om alla dessa kränkta män. :(((
Tur att samhället förstår att det inte är deras fel att de beter sig som rövhål.

Meh. Det är ju jätteviktigt att visa näthatet/hoten och allt!
Ska det finnas där i det tysta och bara fortsätta utan att vi ska kunna säga det till någon? NOPE.
Tycker du gjorde helt rätt som hände ut honom! Jag tycker att alla nätmobbare ska hängas ut. Hur ska den annars stoppas?

roligt, för en gångs skull var jag med i tråden.. vaknade i natt och efter lite läsning var jag så uppeldad att jag inte kunde sova på timmar.
kan i n t e heller förstå varför det skulle vara värre att ”hänga ut” någon som kränker någon annan? för övrigt så tycker jag ju iofs inte heller att det där var att hänga ut, utan snarare visa omvärlden på vilken kränkning som förekommit. ”hänga ut” är för mig något helt annat.
säger bara H E J A lady dahmer, fy fan vad jag blir pepp av all din klokskap!

Människor är experter på att rättfärdiga dåligt beteende, både hos sig själva och andra. Att vi konstant gör det för oss själva är en sak, det är något vi gör för att upprätthålla en god självbild och således inte bli mer eller mindre sinnessjuka. Men när det kommer till vad andra gör, så är jag inte riktigt lika säker på varför. Kanske de rättfärdigar att de själva inte blir upprörda fastän de tänker att de borde bli det? Eller så återkommer spöket om det virtuella rummet, att det som sker på nätet ”inte är på riktigt”?
Oavsett så finns det en anledning till att jag själv har så lite med sociala medier att göra, vilket är sorgligt på en helt annan nivå.

Jag ÄLSKAR att kvinnor börjat säga åt kvinnoföraktande män att slicka fitta 🙂 Jag såg det aldrig förut och jag tror det har att göra med att många kvinnor helt enkelt inte förstått att de kan använda mäns makt- och förnedringsspråk mot männen själva, helt enkelt för att vi lär oss att så beter sig inte kvinnor.
Och det är alltid lika roligt att luta sig tillbaks efter slicka fitta-kommentaren och iaktta reaktionerna från männen som öppnar konversationer med främmande kvinnor med olika kroppsförolämpningar. De blir ofta JÄKLIGT paffa och spaka för det har såklart inte fallit dem in heller att de kan få smaka på sin egen förnedringsmedicin som de så frikostigt häller över kvinnor i allmänhet och feminister i synnerhet på nätet.
Nej, det är dags att vi slutar böja oss fram när män försöker rövknulla oss mentalt genom att förolämpa och förnedra våra kroppar, utseenden och könsorgan. Det är dags att vi slutar gråta i kudden och slutar bära mäns sjukliga kontroll- och maktbehov över oss som en skamlig och smutsig liten hemlighet i vårt inre. Det är dags att vi ger igen, visar upp, slår tillbaka och framför allt, STÖTTAR varenda kvinna som vågar och orkar sätta hårt mot hårt, för den massiva mur av skit man möts av när man gör detta kräver systerskap och sammanhållning. Allt annat är ett svek.

Ha ha och jag trodde först det var mr douchebag som skrev kommentaren! Tänkte mest vilken töntig kommentar, trodde idioten menade att alla feminister måste vara lesbiska typ. Nu dööööör jag av skratt!! Bäst i år!!

Det är ju tamejfan sorgligt att en är ”patetisk” när en reagerar på att någon beter sig som ett as. Maktmissbruk? Nej. Det är väl snarare positivt att ld som kan nå ut till många synliggör ruttet beteende, för att markera att det inte är ok. För det är det väl inte? Nej. Och det är inte synd om folk som får stå till svars för vad de gör.

Hej! 🙂 Är en tjej på 18 år, bor i Nyköping, 10 mil från sthlm. Har bloggat på linneaelisabet.blogg.se i över 4 år, och har ca 1000 unika besökare om dagen. Har hört talas om att du fixar desginer. Stämmer det? Isåfall, tar du betalt för att göra det? Kram!

Hur fan kan man tycka synd om en människa som beter sig så? Visst, vissa människor kanske föredrar att vara små änglar som alltid vänder andra kinden till, men klandra för helvete inte de som inte alltid orkar utan ibland väljer att slå tillbaka. Dessutom, hur bra människa är du själv egentligen om du försvarar mobbare och lägger skulden på offret? Varför lägger man energi på att offret ska hantera mobbningen rätt istället för att lära mobbaren att inte mobba?
Människor som Basse och de som försvarar honom är inget annat än vidriga människor som gör världen sämre. Varför ska vi ta deras skit?

Får hoppas jag inte får hybris nu, jag cuppskattar verkligen allt arbete du lägger ner, LD! Det kan inte vara lätt alla gånger att hantera strålkastarljuset med allt vad det innebär.
Även om jag blir ledsen och i många fall känner mig helt förstörd över en del människors tysta eller väldigt högljudda godkännande, så blir jag ändå glad över att så många ändå reagerade över andras försök att släta över kränkningen. Det är inte sjysst eller ok att godkänna det här, och det är aldrig någonsin offrets fel.
Go, LD!

Förutom det uppenbara, att LD är bäst, vill jag ge ett boktips!
”Människor det varit synd om” av Kalle Lind innehåller ett extremt roligt (och hemskt) kapitel om mobbare. ”Egentligen var det mest synd om mobbarna. Ingen vet varför, men det var så det var.”

HEJA LD! You go go go girl! 😀
Tycker det är så himla snett hur antifeminister och annat pack tycker det är värre att visa andra vilken skit folk skriver, än själva skiten?? Och det kallas att ”hänga ut”! Snacka om urvattnat begrepp. Sluta häng ut er själva och era åsikter i så fall!

Skriver under på varje stavelse! Och det här uttrycket hänga ut, lika jävla missbrukat som yttrandefrihet (jag har rätt att skriva hora och fitta till kvinnor på deras bloggar om jag vill!), censur (du har inte rätt att moderera bort mina horfitta-kommemntarer!) och mansdiskriminering (en kvinna ville inte ligga med mig/ha min hand på sin stjärt/prata med mig när jag sa att hon har en fin kuksugarmun – jag har blivit mansdiskriminerad!). Ett jävla yttrandefrihetsknarkande är vad det är. LÄGG AV MED DET!

[…] Natashja Blomberg hängde idag ut en av sina hatare, det resulterade i att många (män) tyckte att hon var elak som hängde ut killen. Det var synd om den ”stackars” mobbaren. Jag hänger inte riktigt med i det resonemanget. Är det meningen att folk ska få sitta och hata i lugn och ro, utan att det blir några konsekvenser? Vad har dom för rätt att sitta och trycka ned andra utan att behöva stå upp för det? […]

Vilket patetiskt svin! Egentligen vill jag inte läsa sånt här, att veta att det finns så små otäcka och ledsamma varelser i världen. HUR kan en person tro att det är ok att skriva sådär?! Fan vad arg jag blir! Egentligen borde man väl bli ledsen för hans skull, brist på goda förebilder i hans liv kan möjligen vara anledningen till meddelandet. Nu ska jag sluta ranta, men: bra att du hänger ut den lille skiten, han måste förr eller senare lära sig vad som är acceptabelt beteende!

Det är den svenska kulturen, en kultur som vi delar med andra monoetiska kulturer ex. Korea och Japan. Att en av de värsta kulturella faux pais en kan göra är att påpeka att någon annan sagt eller gjort något fel. Det är också en av de största orsakerna till kulturkrockar i sverige, och en av orsakerna till varför invandrare har så svårt att anpassa sig till samhället om det är vad dom vill, för det är i stort sett omöjligt att få reda på de oskrivna lagar och regler som finns, det blir ett moment 22..

Menar alltså att det är därför många vita kränkta män är så snabba på att mobba folk som säger till när någon gör/säger/beter sig fel, och anse att dom har helt rätt.. Sen är det ju självklar urlöjligt, att du ska vara den hemska människan för att du visar för folk att han kallade dig tjockis, det är .. bara så totalt fel..

Att det finns människor som orkar lägga sin tid och energi på att skriva skit till helt okända människor kommer jag nog aldrig att förstå. Och att folk dessutom tycker att ni som ”offentliga personer” ska behöva stå ut med det har jag ännu mindre förståelse för. Hänga ut..? Herregud.. Det är enkelt, skriv inget elakt om du inte kan stå för det. Ingen är perfekt och alla tycker olika, men vissa hade behövt en riktig smäll på käften för att vakna upp..

Tycker att det är bra att sådant här kommer ut. Om man VÄLJER att skriva något elakt eller kränkande (för det är ju faktiskt ett aktivt val) så tycker jag att man får stå för det.

Du kopierade hans text exakt sa som han skickade det, du har ingen javla tystnadsplikt eller ansvar gentemot honom som framling att halla hemligt det han skriver. Att han inte kan sta for det HAN SJALV JUST SKRIVIT far sta for honom. fy fan vad pinsam han och de som forsvarar honom ar.

Om han inte tyckte att det han skrev var olämpligt borde han ju inte ha några problem med att citeras offentligt. När han själv skriver att han blivit uthängd tyder det ju på att han faktiskt tycker att det han skrev var något att skämmas för. Samma feltänk gör ju de andra som försvarar honom också, det är en väldigt märklig argumentation… Tycker man inte att det är någon stor grej att kalla någon ”tjockis” borde det ju inte heller vara en stor grej att meddela världen att han sagt det!

förlåt om någon redan har sagt det men vaddå gjort dig själv till offer. det var väl det han (försökte) göra, du hanterade bara det på det medel du tyckte var bäst, och i försvar tillåts ändå alla medel.

Du är fan bäst!!!! 😀 Jag är också det många kallar ”tjock” och jag tänker på hur ”tjock” jag är varje dag! Jag vill inte ha dessa tankar omkring mig men det är ju inte så konstigt p.g.a. dagens idealisering. Tack för att du vågar visa hur du ser ut!! Det betyder så väldigt mycket för mig!! 🙂 <3

Så pinsamt av LD att använda censur för att glorifiera sig själv. Att du tar bort dina meddelanden och lägga upp mina på rad för att smutskasta mig. 🙂
http://i.imgur.com/jo0ughL.png
http://i.imgur.com/juwdliw.png
Din argumentations teknik är inte bättre än en 12 årings sätt att resonera. De första som kommer i din tanke är att försöka överdramatisera allt och få onödiga saker att eskalera. Folk snackar så mycket skit, att du vart kallad tjockis är INTE för du är kvinna utan för den du är som person. Spelar ingen roll, hade du varit en man så skulle jag fortfarande stå för min åsikt om dig. Folk i kommentarer drar slutsatser att jag hatar kvinnor och allt möjligt, slutsatser som är inkorrekta på alla sätt möjligt. Rabbla ur förhastade slutsatser är en stor form av ignorans. Du såg att de va en chans för feminister att skina i rampljuset att ni blir så jävla ”förtryckta” av män. Hycklare som fan vetja, nu går du emot alla principer som du kämpar för. En större part som utövar sin makt på en mindre part, vem är förtryckarna här egentligen? Vi alla vet att ifall de hade varit en tjej som hade skrivit till feministen LD så tror jag hon hade inte kunna bry sig över huvudtaget att hänga ut henne men så fort de är en ”kuk” som skriver så bryter ut helvetet! Hej tjockis, till allt de här? Jag kan inte bry mig mer eller mindre om att jag har blivit uthängd, trots allt de är bara att kolla bilderna! Dom bilder som du försöker dölja från DINA läsare. Jag vill att alla ska se hur professionellt denna feministen kan argumentera emot kritik som har fanimej inget med hennes kön, politisk åsikt, ras, osv att göra. Ni alla borde egentligen tycka synd om er själva 🙂

Kära Basse.
Det här är inte en sekt och vi är mycket medvetna om att LD kan uttrycka sig plumpt. Vi har inga problem med det. Hon kallade dig tönt och bad dig slicka lite fitta. Det kanske du skulle må bra av, du kan ju prova?
Det är inte det faktum att du skrev ”Hej tjockis” och är man som gör att du är del av ett förtryck, det är det faktum att du anser dig ha rätt att göra det och att det dessutom försvaras av både dig och andra människor. Män har, genom historien och fortfarande idag, enligt dem själva rätt att kränka, ta på, objektifiera och recensera kvinnor och det är det som är det problematiska.
Sen förstår jag att du kan tycka att det är jobbigt att det blev just du som blev exemplet för detta, det är aldrig kul att skämma ut sig offentligt. Men vet du hur du hade kunnat undvika det? Du hade kunnat skippa att skriva det. Människor på nätet verkar inte förstå att om de skriver något på nätet måste de ta ansvar för det. Du, Basse, måste ta ansvar för det du säger och just nu är du jävligt pinsam när du försöker rättfärdiga det faktum att du INTE ska ta ansvar för det.
Och Basse, du framstår inte som en stor intellektuell person för att du svänger dig med stora ord och försöker gå till personangrepp och du är heller inte förtryckt för att LD har en större plattform än du har.
Du måste ta ansvar för vad fan du säger och gör, även på nätet. Och om du inte har något bättre för dig än att försöka trycka till människor på nätet föreslår jag följande aktiviteter;
*Träna – Du kan bli av med alla de aggressioner du verkar hysa inför kvinnor!
*Utbilda dig i feminism- Okunskap är inte kul och nästa gång kanske du till och med försvarar en kvinna som inte orkar ta mer skit från småskitar som skriver kränkande saker till dem!
*Plugga – du verkade lite ledsen över ditt betyg i svenska 🙁
*Ät en kaka- Och var tyst för fan.

Men hur jävla verklighetsfrånvänd behöver man vara för att anse att ”Hej tjockis!” kan tolkas som nått annat än ett påhopp? Bara ut med skiten, de behöver veta att de inte kan säga vad fan som helst utan några konsekvenser.

Jag tycker absolut inte synd om människor som näthatar/mobbar -är elaka. Däremot kan jag tycka synd om anledningen till VARFÖR dom gör detta. Låt mig ta ett exempel… Förra året så stötte jag på en hatisk 10 åring på instagram. Hon skrev till människor att dom var fula/tjocka, och allt möjligt. Jag blev såklart nyfiken på den här filuren, så jag gick in på hennes sida. Kommentarerna på hennes bilder lät ungefär såhär: ”Tjockis” ”Gör världen en tjänst och ta ditt liv”…
Det skrev människor på grund av det hon skrivit till andra, enligt dom själva. ”Det förtjänar hon!” Det kom senare fram att den här tjejen även var mobbad i skolan. Vad jag vill säga med det här? Jo att näthatar ofta mår väldigt dåligt, och själva har möts/och möts av hat på olika sätt. Om jag tycker det är okej för det? NEJ, absolut inte. Om jag tycker att det är jävligt onödigt att kasta skit tillbaka? JA. Varför? Jo, för hat uppenbarligen bara skapar ännu mer hat. Jag tycker det är onödigt. Sen får du såklart göra som du vill och jag tror verkligen inte du bryr dig om min åsikt, men jag kände ändå att jag ville dela med mig av den.
Jag vet att du inte gillar det här att man ska ta skit och snällt ignorera dessa människor, men det gör du ju inte bara för att du inte ger igen med att bli en näthatare mot dessa människor som näthatar dig. Jag menar absolut inte att man inte ska SÄGA IFRÅN -det tycker jag man ska göra. Men kanske inte genom att kasta skit tillbaka. Det tror i alla fall inte jag är rätt väg att gå för att försöka bli av med hatet -vilket jag tar för givet att du vill.

Hur exakt ska man säga ifrån till mobbare och näthatare då tycker du? Jag har provat alla sätt som finns alltifrån ignorera, diskutera sakligt, vara snäll, säga ifrån med bestämd röst, skratta åt, vara ironisk, spydig, bli arg, ge igen – you name it.
Min erfarenhet är att människor som vill väl men uttrycker sig klumpigt eller inte sett andras perspektiv bara, nästan alltid går att resonera vettigt med. Och sen finns det de som säger saker till andra på nätet eller närmar sig feminister exempelvis, med en enda agenda och det är att såra, skada, göra illa, förnedra, plocka billiga poäng inför kompisarna, vinna över en feministfitta, sätta dit och göra bort.
De har inte slutat trots att de blir ignorerade utan undantag som på min blogg t ex, de återkommer med jämna mellanrum för att förolämpa, håna och skamma och det gör de på alla större feministbloggar, trots att de i princip aldrig får några responser.
Tidigare försökte jag prata med somliga av de nätmobbande kvinnohatarna för jag trodde att om jag visade mig sårbar och förklarade hur ledsen jag blev skulle deras empati väckas. Det gjorde den inte eftersom det de här personerna ville var att såra och det enda jag gjorde var att bekräfta att de uppnått sitt mål. De blev bara värre och elakare och mer nedlåtande ju mer allvarlig och äkta jag var.
Att bli arg kan vara effektivt, men det är inte alls säkert och det är dessutom väldigt ansträngande för en själv i längden. Den enda metoden som fungerat enligt min erfarenhet, på dessa personer som kallas mobbare, troll och näthatare, är att ge igen. Svara med samma mynt. Då menar jag inte att springa runt och leta upp folk att bråka med utan när olika bråkstakar tar kontakt, såsom i LD:s fall.
De tycker att det är jäkligt obehagligt att få mothugg som känns. De blir paffa för de räknar inte med att andra (kvinnor för det mesta) ska sätta hårt mot hårt och tvinga dem att fejsa sina förolämpningar och sitt förakt. De blir förvirrade och frustrerade när deras vanliga översittarmetoder inte fungerar längre. De vet till slut inte vad de ska säga och göra för de inser att de mött sin överkvinna och det är jäkligt obehagligt. Och DETTA får dem att sluta. Detta får dem att akta sig i fortsättningen eftersom vi människor sällan håller på med något som ger noll utdelning men bara känns olustigt och obehagligt för oss själva.
En annan sak jag tycker är viktigt att hålla i huvudet här är att mothugg på hat, förakt, förnedring osv inte per automatik är hat tillbaka. Att folk säger ”hat föder hat” varje gång någon ger igen och sätter hårt mot hårt känns mest som någon ogenomtänkt floskel i de här sammanhangen.
F ö kan jag som fd lärare informera om att den enda hittills vetenskapligt bevisat effektiva metoden som finns mot mobbning i skolor är att just sätta hårt mot hårt. Farsta-modellen kallas den metoden för. Jag ingick i anti-mobbningteamet på min arbetsplats och det var den metod vi använde. Vi tog in mobbarna en och en i ett rum, berättade att vi visste vad de höll på med, sa att vi inte accepterade detta, att det skulle få konsekvenser i form av inblandning av föräldrar om det fortsatte och att vi skulle hålla ögonen på dem i fortsättningen. Vi informerade mobbarna om att vi skulle kolla upp dem vid nytt möte en vecka senare och hade de då inte slutat mobba skulle vi vara tvungna att vidta fler åtgärder.
Detta gjorde mobbarna otroligt spaka, skakade och skamsna. Alla fall jag var inblandad i resulterade i att mobbningen slutade tvärt och aldrig återupptogs.

Det är en sak att lärare och andra pedagoger som frivilligt valt att söka sig till ett visst yrke söker en viss förståelse (som inte nödvändigtvis är detsamma som acceptans) till varför en mobbare blivit som hen blivit och beter sig som hen gör.
Och något helt annat att försöka kräva den förståelsen av alla enskilda offer som drabbas av mobb aren i fråga. Det är inte på något enda sätt deras (vårat) ansvar eller problem.
Vad reaktionerna visar på är dels någon sorts vantolkning av kristendomen (som är en stor del av vårt kulturella arv antingen vi vill kännas vid det eller inte) där människor anses skyldiga
att förlåta allt och alla, dels sunkiga patriarkala föreställningar om att kvinnor alltid måste vara extra förstående, extra överseende, extra förlåtande.
Andra har redan skrivit tillräckligt mycket om ”Basse”, men kan ändå passa på att inflika att ”hej tjockis” inte är en normal hälsningsfras eller ett godtagbart sätt att inleda ett samtal med en person en aldrig kommunicerat med tidigare i någon kultur alls.
Det är heeelt normalt att reagera negativt på ett sådant ”kontaktförsök”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *