Kategorier
diskussion & debatt

Vi måste rannsaka traditionerna och anpassa dem efter tiden som vi lever i

Jag älskar våra svenska gamla traditioner. Stort fan. *räcker upp handen* (Ni känner ju mig även som julzilla) Traditioner för oss samman, skapar en ”vi-känsla”, ett sammanhang, en gemenskap. Men traditioner förändras precis hela tiden. De utvecklas i takt med människorna som utövar dem och kulturen de lever i. Det som var si för femtio år sen är så idag men ofta tror vi till vår enfald att det ”alltid varit så”. 

Lucia är en av mina favorithögtider. En försmak av julen med en tydlig doft av hedendom. Yada yada. Framförallt så älskar ju ungarna. Att få klä ut sig, (pepparkaksgummor blev det i år) att få pyssla, baka pepparkakor och lussebullar och sjunga välbekanta sånger och tända ljus och allt är så himla mysigt och fint. Och det är ju självklart att alla ungar (och alla som vill såklart) ska få ta del av allt det här mysiga utan en massa regler och krav. Borde man tycka iallafall, men så är det ju inte alltid om man tänker på den årliga återkommande debatten om pojkar som Lucior.

Men det finns ju andra vinklar också, jag ser t.ex gärna flera uppdateringar än pojkar som Lucior för Lucia har en jävligt trist eftersmak om man inte stirrar sig blind på allt det där mysiga. Nu menar jag egentligen inte förskole-Lucia, även om det börjar där, utan tänker mer på Lucia i skolor och allmänt t.ex Skansens eller olika kommuners. Lucia är till stor del nämligen också ett utseendefixerat jippo som cementerar ideal och normer och som utesluter alla som inte passar in. Som ytterligare trycker ner flickors självkänsla och reducerar dem till objekt. En (o)hederlig popularitetstävling, en enda stor skönhetstävling som inte hör hemma i vare sig skolmiljö eller på andra platser.

Oftast handlar det bara om att rösta fram den snyggaste tjejen som sen ska gå först i ett tåg och behaga –  ett kuttersmycke  som ibland inte ens sjunger. (?!)

Flickorna ska bedömas och värderas. Sättas upp till beskådan och så ska svenska folken rösta fram den som behagar mest. Det går stick i stäv med budskapet vi egentligen ska förmedla till våra barn och ungdomar. Och den biten kan vi skrota helt tycker jag. Vi kan liksom inte längre luta oss mot att lucia är en trevlig familjetradition när den innehåller så många kvinnofientliga delar.

Jag älskar som sagt svenska högtider och inte minst julen och det som hör till, men vi måste rannsaka traditionerna och anpassa dem efter tiden som vi lever i.

Jag skulle personligen vilja se fler än en Lucia i tågen. Varför inte ett tåg med bara Lucior? Eller ingen alls kanske, utan bara tärnor? Måste EN person stå längst fram som ett kuttersmycke? Vanlig kör-formation borde ju funka fint? Var är alla män? Om vi ska tjata om traditioner så är det ju så att de första Luciatågen utfördes av just män. Inte kvinnor. Inga kvinnor alls.

Inte ens Lucian.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi måste rannsaka traditionerna och anpassa dem efter tiden som vi lever i”

Jag jobbar som vikarie på olika skolor och förskolor vid sidan av mina studier. När jag arbetet nu i samband med lucia har det bristande genustänket som finns överallt lyst igenom ännu mer…. Förskolläraren frågade barnen en i taget när de satt i en ring ”Linus, vill du vara tomte, stjärngosse eller pepparkaka?” ”Emma, vill du vara lucia eller tärna?” Inte ens den öppna fråga ”Vad VILL du vara?” Blir fan trött….

Du har helt rätt om vikten av det där myset som förenar och som bryter av vardagen. Jag älskar att du använder ”kuttersmycke”. Det har lite av gamla pilsnerfilmer över sig.
Man kan väl lotta ut vem som får vara lucia?

min gymnasieskola hade ett pridelucia tåg iår anordnat av en klass där det var en manlig lucia och manliga och kvinnliga tärnor,tomtar och stjärngossar. Först sjöng de vanliga jultomtar med skuttade sen runt till i kissed a girl med katy perry och Alcazar låtar 🙂

Just förskolan verkar inte ha ballat ur. Alla får vara vad de behagar, vilket resulterade i en Lucia (tjej) 2st tärnor (min son och en till tjej), samt en drös tomtar och pepparkaksfigurer (övriga tjejer och killar) som förflyttar sig i skock (lucian gick inte först) och sjunger lagom falskt.
För övrigt borde det vara rätt enkelt att få till även i låg/mellan/högstadiet. _Alla_ som vill vara Lucia skriver sitt namn på en lapp, så drar vi en ur hatten. Övriga i Lucia-hatten kan vara tärnor? Och skulle det komma någon ålderdomlig lärare/rektor och mumla om ”pojkar kan väl inte…” eller ”Men hen har ju inte blont hår…” eller dylikt, så outar vi hen i Aftonbladet som könsstereotyp bakåtsträvare 😛

Idag sjöng jag i ett tåg där alla förutom en var lucior. Både tjejer och killar. Den som inte var lucia var lokförare för det var en del av programmet på den konserten. Det gick ut på att den som presenterade oss berättade om ett syskon som hade löst problemet med att han ville gå först genom att vara lokförare och då köra (lucia)tåget. Sen var väl budskapet att alla får vara lucia. Annars brukar vi köra det klassisk vilket är lite tråkigt. Men vet att frågan om manliga lucior har varit uppe på agendan hos dirigenten på elevers initiativ.

I år hade vi både manlig och kvinnlig lucia på vår skola. Allt efter vad eleverna själva önskade. Bland de små fanns det både flickor och pojkar som var lucior, tomtar, stjärngossar och tärnor. Rektorn ville diskutera detta beslut med mig men jag svarade bara att det var en icke-diskussion, på vår skola är man vad man vill, som man vill. Utan att det ska behöva diskuteras sönder. Reaktioner? Enbart positiva från övrig personal, elever, föräldrar osv.

I min kommun lottades Lucia fram i år de började med det för ett par år sen. De lottar fram henne bland alla som har åldern inne som anmäler sig, ja de har en åldersram, i övrigt är det fritt fram. Och vår Lucia var i år en väldigt intetsägande person jämfört med tidigare år. ”Supermodellerna” gråter likförbannat.

Jag älskar traditioner och jag älskar Lucia! Framförallt gillar jag att EN KVINNA står i centrum för en gångs skull. Erkänner att jag blir jävligt irriterad på att även här försöker männen ta över och fler skolor har numera en man som står i centrum som Lucia. Det äcklar mig!
Däremot håller jag ned om att man INTE ska rösta fram poppistjejen i nån slags utseende-hets. När jag gick i skolan lottade man fram vem som skulle vara Lucia. Det tyckte jag var bra. Ännu bättre att en flicka för en gång skull fick vara i centrum.

Håller helt med dig. Min skola var progressiv för sin tid och lät den nyinflyttade tjejen med indiskt urspung vara lucia. Minns att hon hade långt vackert hår o lärt sig sångerna till jul. Skulle gärna se att Lucia fick fortsätta vara en procession ledd av en tjej. Förstår dock att vissa ser att killar borde ta över även det området..:(

Tycker att Luciatåg är underbart. Speciellt i kören där mina barn sjunger. Där är det fokus på sång och rys-faktor istället för utseende. Vem av dom som blir Lucia är inget dom bryr sig särskilt om.
Det här med att rösta fram en lucia i kommunen verkar ju gudskelov vara på utdöende. Liksom varför ha en lucia utan en kör?
/L

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *