Kategorier
diskussion & debatt

Vi ska inte inbilla oss att de bästa talarna lät sig begränsas av den sk goda tonen

hitler

Asså, jag vill bara flika in att de bästa retorikerna i historien INTE höll speciellt god ton alls. Tvärtom. Nu borde jag inte referera till Hitler igen pga Godwins lag (samt pga dum i huvudet), men eftersom att andra gärna gör det i syfte att syfta fram retorikens betydelse, så gör jag det också. Och attans vad bra han var på att få med sig folket. Han använde sig av ilska, frustration, KÄNSLOR och den goda tonen? Ja, den skippade han. Sen har vi ju lite vettigare folk som Malcom X, Olof Palme och här, Julia Gillard som varit bra på att engagera.

Fy fan vilken ståklitta jag får av det här klippet. Jag har tittat på det en miljon gånger och vilken retoriker Julia är. Hon fullkomligen ÄGER. Titta på hela. Titta och njut. Jag ryser.

(Och ingen jädrans god ton!)

”Because if he wants to know what misogyny looks like in modern Australia, he doesn’t need a motion in the House of Representatives, he needs a mirror. That’s what he needs.” (Hela transkriptet här)

Något annat som är viktigt att tänka på är ju att samtal kan se ut på många olika sätt och ha olika funktioner beroende på var de hålls. Det är ju en jäkla skillnad på samtalet vid köksbordet,  medan det offentliga är ett annat, det diplomatiska ett tredje, det politiska ett fjärde, det övertygande … ja ni hajjar.
Ge gärna exempel på inspirerande, grymma, duktiga och ARGA retoriker.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi ska inte inbilla oss att de bästa talarna lät sig begränsas av den sk goda tonen”

Tyvärr visar det Australien oerhört manschauvinistisk och sexistiskt och inte kan hantera en kvinna som sätter fingret på den ömma punkten. Men Julias tal är en fantastisk inspiration för feminister över hela världen. Så retoriken fungerar!

Fast Hitler använde sig visst ofta av s.k ’god ton’. Hans tal i riksdagen år 1939 var, trots krigsförklarande, mycket strukturerat, väluppbyggt och innehöll inga uppenbara svordomar eller hårda formuleringar. Han tog sin frustration och lyckades övertyga folket med väl valda ord och formuleringar bla genom movere.

Håller med om Fanny, fast har inte hört henne prata. Men hennes texter är oerhört slagkraftiga.
Och Gudrun Schyman såklart.
Det är precis som du säger väldigt viktigt att ha i huvudet vilken typ av samtal det är som hålls, det är inte bara viktigt utan totalt nödvändigt för att vi inte ska fastna i oändliga diskussioner om ”hur”. Så bra att du tog diskussonen vidare till det.
För det finns en typ av retorik på barrikaderna, en vid förhandlingsbordet, en när man vill förändra men samtidigt behålla sitt jobb, osv osv. Och andras retorik behöver inte vara ett hinder utan snarare en tillgång. Utan de som står på barrikaderna kommer vi aldrig till förhandlingsbordet, utan de som klarar av att vara diplomatiska fastnar vi vid barrikaderna osv…

Det här var ju lite intressant ang God Tons vara eller icke-vara.
Du söker ”exempel på inspirerande, grymma, duktiga och ARGA retoriker”, men jag får känslan av att det är debattörer eller t o m agitatorer som får det att kittla hos dig.
Grym retorik är ju inte något som bara används i debatt utan även i diskussion och dialog.
Om din kommunikation är inriktad på debatt (verbal fight med mycket adrenalin) då någon annan förväntar sig diskussion (bryta isär ideér och försöka övertyga sin motpart) eller dialog (undvika ego, lyssna utifrån ett annat perspektiv, öppenhet inför ideér)är det klart att missförstånd genast kommer att uppstå. Att tonen i samtalet uppfattas olika beroende på vilket samtalsläge/-stil som passar ens person.
(Har ingen källhänvisning till skillnaderna mellan debatt, diskussion och dialog – beskrev skillnaderna som jag själv ser dem)

Oh ja jag har en förkärlek för det aggressiva. Men som jag påpekar i slutet av detta inlägg så kan samtal se olika ut.
Jag behärskar själv alla sorter och har förmodligen en ”mjukare” och trevligare framtoning än många av de som kräver sk god ton i debatten idag. Tro’t eller ej!

Min favorit, alla kategorier, Olof Palme:
”Dessa satans mördare!” – om Francoregimen
”Så talar diktaturens kreatur till varandra” – om den tjeckiska kommunistregimen
”…att Arbetsgivareföreningens propagandister i mycket framstår som hatets och illviljans kolportörer mot svensk arbetarrörelse…” – om nuvarande Svenskt Näringsliv

Ja tänk om vi kvinnor skulle prata så om män? ”Dessa satans mördare”! ”Så talar patriarkatets kreatur till varandra” Det blir nog inga stående ovationer på det. Möjligtvis en tillrättavisning om att vara så god och hålla den goda tonen tack!

Om du inte redan sett Iron Jawed Angels så måste du. Rysningar hela filmen igenom. Visst tar den sig vissa kreativa friheter med historien(det är ju ändå en film), men det allra mesta är så spot on och framförallt så är det arga kvinnor som står upp för sig själva och det de tror på. Inte genom att hålla god ton, utan genom att vara arga. och det var så kvinnor fick något gjort.
(tusen plus för att den åtminstone hintar om hur PoC-kvinnor inte fick delta för att ”det komplicerar bara det hela” och hur kasst det var.)

En låt som fått väldigt mycket uppmärksamhet nu är ju Svarta duvor och vissna liljor av Kartellen och Timbuktu. Den går väldigt hårt på SD med arga ord och hot. Verkligen ingen god ton där. Men låten sprids och delas på facebook. Jag älskade låten från första stund trots att jag aldrig lyssnar på hiphop, jag älskade den på grund av budskapet och hur hårt men ärligt de går på. Men god ton hade den knappast fått samma genomslagskraft.
I en intervju med Sebastian Stakset (från kartellen) så frågade reportern honom om de inte hade kunnat göra låten utan dessa hot mot Jimmie Åkesson. Och Sebastian svarade något i stil med: ”Då hade du ju inte pratat med mig just nu eller hur?”
Älskar frasen i slutet ”Hjärtat sitter där till vänster, så tänk efter vilka ni vill ska leda detta land.”
http://www.youtube.com/watch?v=3BdbRf97rkU
Efter att jag hittade den låten och började klicka mig vidare hittade jag även en annan låt av Kartellen, som belyser de stora problemen som föds i våra klasskillnader, också ett riktigt bra budskap.
http://www.youtube.com/watch?v=tvSU9xFn2Ow

Jag vet inte om det finns på youtube, men det finns på film, det fantastiska talet som Leymah Gboowee höll när krigsherrarna inte kunde komma överens om fred i Liberia. Då blev hon förbannad och trängde sig in i huset där de höll till, och höll ett brandtal i sin vita t-shirt om hur trött hon var på våldet och våldtäkterna och det blev fred! Hon fick ju Nobels fredpris sedan.

Visst kan man vara en skicklig talare som Hitler men det är fortfarande människorna som lyssnar på talaren som har makten att ge talaren makten eller ej. Det är individerna som samlades och samlas runt bra talare som exempelvis Hitler och ger denne makt. Sen skyller man på Hitler. Hitler skulle inte hänt om inte man tillät det, om var och en tog sitt ansvar. Vart kanske lite OT nu.
Men nej, jag håller inte med, det finns många fler som fått genomslag utan arg retorik. Kolla Buddha, Jesus, Muhammed, Ghandi, Dalai Lama. Visst kan ilska vara ett verktyg men att ständigt omge sig med ilska kommer nog inte tjäna ens syfte till att göra positiva förändringar. Det gäller att göra ett val hur man vill vara. Ilska har genomslag men kärleken slår högre om man säger så.

Hon är en jävel på att tala och hålla igång en flytande monolog som nog fängslar de flesta oavsett vad hon säger. Om man inte skulle lyssna på orden (låter ju skitdumt MEN) utan bara på tonen och hennes olika lägen så skulle man gå igång och vilja hålla med henne. Vem vill inte vara med någon som är så säker på sin sak!

Ha ha, eftersom jag har debatterat det här uttrycket tidigare här har jag lite synpunkter.
Det beror väl på vad man lägger i begreppet och allt är väl relativt, men jag anser att hon håller god ton. Jag har sett det här tidigare.
Hon är saklig, har integritet och sänker sig inte ned till motståndarnas nivå, det här handlar ju inte bara om att läxa upp dom. Utan även om vem medierna dan därpå tycker skall krypa till korset och be om ursäkt. Där plockar hon troligtvis poäng som fan. Man märker en ilska, men hon kontrollerar den skitsnyggt.
Sen misstänker jag att Australiens parlament som gammal koloni är influerat av Brittiska underhuset och där är det här ingenting när det gäller känslosvallningar 🙂
Tycker ändå det är kul att du tar upp Hitler, det finns ett par saker att säga om hans retorik. Det går inte att koppla bort den från nazityskland. Man måste tänka på att förhållandena under depressionen på 30-talet var fruktansvärda, folk svalt faktiskt i Europa. Hans retorik var riktad till människor som slutat tänka och ville ledas.
Han gapade sig genom hela 20-talet, men partiet förblev mindre än SD är idag, tills massarbetslösheten grep tag i samhället. Så under normala förhållanden så hade det inte ens fungerat då. Sen hade han en stil som var anpassad för massmöten eftersom TV inte fanns. Hitler i morgonsoffan hade inte fungerat.
Olof Palme är min stora favorit, såg filmen förra året. Han blev tydligen bara förbannad ett par gånger, men med ironi och finess mosade han fullkomligt motståndarna. Många påstår att han var för bra,eftersom folk tydligen tyckte synd dom som drabbades av honom.
När det gäller idag så tycker jag det är brist på intressanta debattörer, alla verkar stöpta i samma form. Men jag har några grejer jag gillar.
Jan Guillio, håller inte med honom om allt, men hans kamp mot islamofobi där han fullständigt idiotförklarar motståndarna på ett påläst sätt gillar jag.
Carl Peter Thorwaldsson LOs ordförande som förvånade mig när jag lyssnade på honom. På ett enkelt och eldigt sätt förklarade han hur man skulle lyfta Sverige ur arbetslösheten med välfärdsjobb och det var framför allt dom vanligaste kvinnoyrkena han tog upp.
Gudrun Schyman för att hon brände pengar i grillen i Almedalen. Snacka om att få ut sitt budskap. Tyvärr har väl dom flesta glömt varför hon gjorde det, men det är ju inte hennes fel utan medias.

Media hade det roligt när hon efter sin ägning fotade henne någon vecka efter när hon ramlade, pga höga klackar i gräs, rakt på näsan…
Ap-männen gillade den förnedringen såklart.
Annars så gapade jag rakt ut under hela klippet när det kom ut förra året – hon talar 100% sanning och vi är många som håller med.
Bra prat i TV LD ~ du är en cool brud och jag respekterar dig mycket. xxxx
/// Mia

Linda Nordlunds grymma tal på #hejdåsexism var något av det bästa jag hört i aggro-retorikväg på länge. (Även om jag inte höll med om allt hon sa.) Synd att videoinspelningen av det har plockats ner från youtube. 🙁 Men du hörde det väl också live?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *