Kategorier
diskussion & debatt

Borde vi införa en lag som skyddar barn på nätet?

Katrin Z postade en bild av Rambos lilla pung och debatten om barns integritet är lika aktuell som vanligt. Elaine Eksvärd är inte imponerad och önskar att det fanns en lag som skyddade barnen. Och även om jag håller med om att barn behöver skyddas mer och att en lag som värnar om barns integritet på nätet vore välkommen så tänker jag att en pung hit eller dit inte är speciellt farligt heller. Iallafall inte just den bilden där den snarare skymtas än fläks upp.

Jag tycker snarare att det är mer problematiskt att visa bilder på sina uppklädda barn i var och vartannat inlägg som många gör (jag inkluderad emellanåt) eller att använda sina ungar i kommersiella syften som många bloggande föräldrar gör eller att skriva ingående om barnens egenheter eller eventuella problem. Där kan vi snacka om att hänga ut sina barn till allmän beskådan, även om jag inte tror det är farligt heller. Inom rimliga gränser såklart.

Och jag fattar inte den här överdrivna rädslan för pedofiler. Vare sig det diskuteras bilder på barnrumpor och bebispungar i privata bloggar eller nakna barn på stranden så kommer det alltid en flock hysterikor in i diskussionen och varnar för alla pervon som tydligen sitter i buskarna. Och tokrunkar.

Är det verkligen så många pedofiler som härjar runt i Sverige? Att det liksom kryllar av dem i varje hörn? Så pass att ungarna inte ens kan ta av sig blöjan offentligt? Jag tror dessutom att pedofiler gottar sig mer åt uppklädda flickiga flickor i tofsar och rosa klänningar än en skymt av en bebispung. (även om barn inte far illa av att en pedofil nånstans i landet tänker på dem när de runkar)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Borde vi införa en lag som skyddar barn på nätet?”

Jag tycker inte heller Katrins bild var sa illa. Det kanske bara ar jag men jag skulle inte skammas av online-nakenbilder pa mig nar jag var ett barn. Daremot sa tror jag faktiskt att det finns otroligt manga pedofiler. Visst det kanske inte egentligen gor nagon skada vad de ”tanker pa” sa lange det stannar vid tankar men de flesta vill val inte att ens barn ska vara en del av nagon pedofils fantasier? Jag skulle nog skyla mitt barn av den anledningen, men inte for att barns nakenhet ar nagot skamligt.

Det är en intressant fråga. Pedofili är intressant, och det är svårt. Vad är barnporr liksom? Vad är familjebilder? Läskigt också. Jag vet faktiskt inte vad jag ska tänka och tycka i just den frågan… men kan väl ändå hålla med om att en bebispung hit eller dit inte är så farlig. Det farliga skulle ju vara om nån pedofil skulle följa Katrins unges uppväxt och sedan börja förfölja hen.

Ja, grooming är ett betydande problem på nätet. Visst överskuggas det av att nätet inte bevakas på samma vis som ett klassrum och att skolan har varit långt efter med att lära ut vett när det gäller sociala medier, alltså att mobbing är det största att oroa sig för på nätet.
Men en bild eller historia om en tioårig unge blir lätt en del av en mobbingvardag. Och de är bra på att googla, postade du pinsamma bilder av din unge för fem år sedan så är chansen stor att de hittas av elaka klasskamrater till din tween.
Jag tror att chansen att skapa sin egen identitet även på nätet är något som vi behöver ge våra barn. Ja, mamma och pappa kommer alltid att vara pinsamma, men det är skillnad mellan att visa familjefoton hemma för en flick/pojkvän, och att visa dom för hela skolan.

Håller med om att man heller inte behöver fläka ut hela ens barns liv på nätet. Det kanske inte är så kul senare för barnet att läsa om vad man hade för problem när man var liten, på en blogg..

Jag håller med i stort. Det är inte lätt med barn och offentlighet och jag ser också mer problem med barn som ”hängs ut” på andra sätt eller uppvisas som en del i en perfekt bild av något slag, än den där pungbilden.
Förstår dock inte alls ditt sista stycke. Att slänga in ett litet ifrågasättande av om det finns många pedofiler i Sverige? Det beror väl på vad man menar med många, men med tanke på hur vanligt det är med både incest och sexuella övergrepp mot barn så tycker jag nog att det finns många, ja. Sedan är det nog så att det kanske inte är ”överfallspedofilerna” en ska oroa sig för vid badplatser och liknande eller de som råkar läsa Katrins blogg, utan att det liksom när det gäller våld och övergrepp mot kvinnor är det i hemmet eller med personer som man känner och litar på som övergreppen mot barn sker.
Hu, får ont i magen det.

Ja, usch! Hörde på nyhetsmorgon för ca en vecka sedan att 10 anmälningar per dag görs gällande sexuella övergrepp emot barn bara i Sverige. I mitt tycke många.

Till dig som postar massor av kort och berättelser om dina barn:
Hade du accepterat att en dagisfröken postade massor med kort från dagis, när hen byter blöjor, när ungar badar etc. Med massor av ingående analyser och prat om ungarna som individer, namngivna och lätt att spåra?
De flesta hade sagt ”naturligtvis inte!”. Frågan är då, vad är det som skiljer? Jo, att du som förälder får alla likes och all uppmärksamhet, det är vad som skiljer.
Om du svarade ”Absolut inte!” på frågan, skaffa dig en hobby eller ett intresse för fan. Vad som hellst att blogga/tweeta/spamma om som inte inkluderar en annan människas liv.

Jag hade inte lagt ut en sån bild på mitt barn.
Själv hade jag inte uppskattat att finnas på nätet i all evighet på en sån bild även om jag blivit vuxen.
Alla gör väl som de själva vill, men barnet har ju inget att säga till om.

Håller helt med! Tror att det är fler pedofiler som runkar till polarnopyret-katalogen än till Rambos rumpa. Känns bara så onödigt att alla direkt måste koppla en bild på en barnrumpa till något sexuellt, samma anledning till att 3-åringar ska ha bikinis fastän de inte har en minsta antydan till bröst. Sen kommer ju hela integritetsfrågan in men då tycker jag att det är värre som du skriver att en skriver om barnets problem osv än lägger ut en bild där bebisen är halvnaken.

Att tvingas dölja småbarns pungar hit och dit eller att tvinga sina 4 åriga små döttrar att ha bikiniöverdel osv är väl typ samma som att sexualisera deras kroppar. Ungar ska väl för sjutton bara kunna vara helt naturliga eller?

Jag håller med dig. Jag tycker inte att det är så farligt och jag tycker många överdriver, även om jag förstår tänket bakom kommentarerna. Oavsett så tycker jag att Blondinbellas inlägg var otroligt onödigt. Först berättar hon hur hemsk bilden är och att sådana bilder inte bör finnas på internet, sen delar hon och sprider bilden till flera tusen läsare, tycker det var rätt ogenomtänkt från hennes sida. Förövrigt så tycker jag att det är upp till var och en om de vill dela med sig av bilder på sina barn eller ej. Tycker inte att Katrins bild var så mycket att bli upprörd över heller, en barnrumpa är naturligt och jag förstår inte varför så många kopplar det till något sexuellt.

Håller med dig om att det finns bra mycket värre sätt att hänga ut sina barn på än vad som diskuteras här, särskilt ang deras personlighet och händelser etc.
Sen är det ju inte alltid barnets bästa att tänka ”jag hade inte tyckt det var jobbigt så då är det nog (förhoppningsvis) ok att lägga upp vad som helst”, som jag tror många tänker.
Ska på ett sätt bli intressant att se vad barnen själva har att säga om detta när de blir vuxna, vill gärna läsa och veta mer om hur det påverkar oss alla.
Jag minns själv många vardaliga konflikter med mamma när jag var tonåring och hade jag fått reda på att hon bloggat om mig och visat pinsamma bilder (och då hade väl en ”pinsam” bild även kunnat vara när jag typ äter glass) så hade jag nog mer eller mindre slagit ihjäl henne haha

Killen som simmar på Nirvanas omslag till teen spirit började sin tonår med att vara otroligt negativ till att folk hade sett honom naken. Nu är han över 20 och använder det lite som en språngbräda för sin konst.

Blir också mer illa berörd av barn som exploateras än någon enstaka naken pung eller stjärt på bild…
Dock så skulle jag inte vilja att mina barns nakna kroppar skulle synas på nätet. Har inga egna barn än men det är rätt skillnad att vara naken på bild i ett fotoalbum och att lämnas ut på det sättet på Internet.

Jag tror det är högst ovanligt med pedofiler som går igång på bebisar. De allra flesta pedofiler som finns går igång på sexualiserade barn. Jag har själv träffat några flickor som räddats ur en pedofilhärva. Dessa stackars små flickor betedde sig på ett otroligt sexualiserat sätt. Putade med rumporna och särade på benen och tittade förföriskt på alla vuxna de träffade. De var helt programmerade att behaga.
Om vi vill rädda våra barn undan pedofiler är det inte pungbilder på bebisar vi bör nojja om. Det är vår sexualisering av unga flickor som bör skrämma oss. Att vi lär små flickor att de ska vara fiiina och söööta och behaga. Att deras kroppar ska tittas på och bedömas. Att vi klär dem i bikini och minikjol, som att de är något sorts sexobjekt.
Vi måste lära våra barn att de inte behöver behaga någon med sitt utseende. Vi måste klä dem som barn – inte små mini-vuxna. Vi måste lära de att sätta gränser. Lära de att säga nej och lära dem att deras nej respekteras.
Tänk om barn tyckte att det var jätte mysko med en vuxen som sa att de var sööta och fiina. Jo men jag vet – det låter så radikalt. Men tänk om barn var helt och hållet ovana vid att betraktas som objekt på något sätt alls. Att de bara alltid fick vara barn. Att ingen någonsin uppmuntrade deras utseende alls. Då skulle de verkligen reagera om något äckel sa ”vad fiiin du är – kom och sitt i mitt knä en stund”
Barn som vill tittas på och få höra att de är söta och fina hamnar lättare i klorna på en dagisfröken-pedofil eller en kompispappa-pedofil (alltså de vanligaste pedofilerna våra barn kan råka i klorna på).
Sedan kan barn självfallet tvingas till något fruktansvärt – vilket betyder att det allra viktigaste är att vi håller våra barn säkra. Att vi inte bläddrar i iphonen på lekplatsen (det har förekommit flera försök till bortrövande av barn i stockholmsparker senaste året…vad gör föräldrarna?) Att vi har koll på var våra barn leker och med vem. Att vi frågar och pratar och undrar och LYSSNAR på våra barn som varit på förskola och hemma hos vänner. Att vi finns där och är närvarande ifall det någon gång skulle finnas något att snappa upp på…
Samt att vi lär våra barn att inte följa med främlingar. Att vi lär dem att säga nej. Att skrika på hjälp.
En bebispung på nätet gör nog varken från eller till. Det är liksom inte det pedofiler letar efter…rent generellt.

Några av de sakerna du skriver känner jag inte igen och utifrån den lilla kunskap jag har så tror jag inte att det stämmer?
– Att pedofiler skulle gå igång just på sexualiserade barn. Jag vet inte vad du har för grund till det påståendet, men vad jag vet så finns det inget som säger att pedofiler ”går igång” på just sexualiserade barn, snarare att de själva vill sexualisera barn som en del av övergreppen? Barnen behöver inte vara sexualiserade eller göra saker som kan tolkas som sexuella innan övergreppen. Även bebisar utsätts för sexuella övergrepp.
– Att barn som vill tittas på och få höra att de är söta och fina lättare hamnar i klorna på pedofiler? För det första så insinuerar det i princip att barnet skulle ha en aktiv del i övergreppet och för det andra så har den fakta jag fått till mig handlat om att pedofiler i den mån de ”väljer ut” offer, väljer barn som på olika sätt redan är utsatta, kanske ensamma och i dysfunktionella familjekonstellationer eller med någon funktionsnedsättning. Inte att alla skulle vara det, men i den mån barnen ”väljs”. Att barn lättare skulle bli offer på grund av att de är van vid ytlig bekräftelse har jag inte hört talas om?
Sedan skriver du också saker som jag håller med helt om. Att lära barn att deras nej respekteras, att de bestämmer över sin egen kropp, att vara närvarande och att fråga och prata om svåra saker också, anpassat efter barnets ålder såklart!

Jag tror inte heller att pedofiler går igång på en sån bild med en bebispung. Snarare blir jag upprörd över bristen på respekt för barnen/bebisar Som att dom vore något slags ”det” som man kan hänga ut hur som helst i sociala medier. Gråtandes, skrikandes, nakna och förnedrade. Hade hon kunnat fota Bingos pung när han ligger och sover? Troligtvis inte, så varför skulle det vara ok med Rambos?

Tänk er mängden bilder som kommer finnas på nätet om tjugo år! Är det inte ganska otroligt om någon överhuvudtaget orkar leta och försöka dentifiera bilder som random morsa lagt ut på sitt barn. Möjligtvis skillnad när det kommer till bilder på kändisbarn.
Jag skulle aldrig lägga upp nakenbilder på mina barn. Men vi är nog ganska blåögda om vi tror att pedofiler nöjer sig med den typen av bilder som Katrin la upp. Det finns nog vidrigt många barn som figurerar i sammanhang där fotot inte tagits av omtänksamma föräldrar… Usch vill inte tänka tanken. Det är nästan så att jag önskar att familjefoton skulle vara tillräckliga. Där kom i alla fall inga barn till skada vid fototillfället. Världen är vidrig på många sätt

Unicef:
”Det är svårt att få fram statistik på hur många barn som utnyttjats. Världshälsoorganisationen (WHO) har uppskattat att 150 miljoner flickor och 73 miljoner pojkar under arton år har blivit tvingade till sexuellt umgänge och andra typer av sexuella övergrepp som involverar fysisk kontakt. Ytterligare miljontals barn har exploaterats genom prostitution och pornografi.”
Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att det som för oss ”vanliga” människor framstår som en helt oskyldig naken-bebis-bild, är något helt annat för en pedofil. Ungefär som att en helt oskyldig nakenbild på en kvinna, kan framstå som ”sexuell” för heterosexuella män och att en helt oskyldig nakenbild på en man, kan framstå som ”sexuell” för homosexuella män. Föreställ er en vuxen kvinna eller man i samma position som pojk-bebisen på bilden.
Enligt en studie i USA har 1 av 4 flickor och 1 av 6 pojkar i USA, utsatts för sexuella övergrepp som barn. Pojkar ligger alltså inte särskilt långt efter flickor i utsatthet. Mörkertalet är stort och kanske i synnerhet när det gäller gosse-barn som utsätts för pedofila mäns övergrepp.
Föreställningen om att nästan bara flicke-barn drabbas, är alltså helt felaktig. Föreställningen om att pedofiler är några konstiga kufar som står och runkar i buskarna kring lekplatser är också helt felaktig. Pedofiler är ”vanliga” män som ofta lever ihop med kvinnor fastän de tex tänder sexuellt på småpojkar. De flesta sexuella övegreppen mot barn, begås av pedofila män i de ”heterosexuella” familjerna. De pedofila männen är alltså oftast pappor, styvfäder eller bröder till barn-offren.
Nej, jag hade inte lagt ut en sån här bild på nätet på vare sig min son eller dotter.

På tal om något helt annat. Såg en film som heter Magdalena sisters och såg en scen där en av de kvinnorna som ska rymma därifrån till frihet är riktigt PISSED OFF och jagar nunnorna med någon slags ljusstake. Älskar hennes temperament som just då inte är att leka med…och tänkte på dig av någon anledning :D…Lady dahmer när hon jagar människor som är tappade bakom grisbilen (med andra ord tex folk som spottar och smutskastar feminismen)

Katrin lagger ut en bild pa sin lilla bebis som sover och luftar baken pa semester = hemskt, pedofilvarning, folk pratar om att ringa soc, hon ar en dalig mamma osv.
Blondinbella forfasar sig och spelar besserwisser.
Paula lagger upp hundratals bilder pa sin gulliga flicka som poserar for kameran i olika tillstand (lyfter upp kjolen o visar blojan, sitter i bikini i badkaret etc, (ar det ocksa pedofilvarning?) och berattar att hon garna vill att hennes barn ska fa modelljobb (fiskar efter modelljobb at sitt barn) = normal o bra foralder.
Va? Ar pa Team Katrin har. Dubbelmoral. Alla har det pa natt satt o vis.

Shit. Ska det här handla om att välja mellan en brud som väljer män som mobbaren Schulman och porrfotografen Bingo och avslutar ett replikskifte med ”hon ser ut som en gris” eller en kvinna som gjort karriär på att lära unga tjejer att det enda som räknas är vad de har på sig i klädväg?
Lyft det ett steg högre.
Bilder på ungar på nätet försvinner inte. Barn till B & C kändisar är extra utsatta. Är det rätt att kränka en annan individs integritet (även framtida sådan) bara för att man satt personen i fråga till världen?

Tycker inte heller den där bilden var så farlig, får mer ont i magen när jag ser föräldrar använda sina barn för att jaga likes och bekräftelse.
Sen alla dessa antaganden om pedofiler och kort på nakna bebisar, finns det någon fakta bakom dem? Tvivlar inte på att övergrepp sker men för mig blir skuldbeläggandet av mammor som visar kort på nakna barn lite samma sak som skuldbeläggandet av kvinnor som har för slampiga kläder på sig osv. Att det kanske inte är där problemet sitter?

Noboytoy ”Föreställningen om att pedofiler är några konstiga kufar som står och runkar i buskarna kring lekplatser är också helt felaktig. Pedofiler är ”vanliga” män som ofta lever ihop med kvinnor fastän de tex tänder sexuellt på småpojkar. De flesta sexuella övegreppen mot barn, begås av pedofila män i de ”heterosexuella” familjerna. De pedofila männen är alltså oftast pappor, styvfäder eller bröder till barn-offren.”
PRECIS sa ar det! Medans pappa eller plastpappa forovar sig pa barnen hemma sa blundar manga mammor och latsas att dom inte ser. Medskyldig mycket eller? Och det har ar inget nytt fenomen, pedofiler fanns innan bebis o barnbilder las ut pa internet och dom kommer att finnas aven om det skulle bli totalforbud pa nakna bebisar och barn pa internet. Sa da ska vi ta bort alla bilder pa kvinnor (for det kan trigga en valdtaktaman) och djur (for nan som kanske gillar djursex ser dom bilderna och far inspiration). Snart kan man inte gora nagonting ”normalt” langre. Ska vi existera i en varld dar man inte kan gora normala oskyldiga saker langre pga att det vi gor eventuellt kan trigga en sjuk individ?

Tatiana: ja, det finns tyvärr alltför många mammor som blundar när deras barn utsätts för sexuella övergrepp och särskilt där de sexuella övergreppen mot barnen är som vanligast, dvs i hetero-familjerna där en man lever tillsammans med kvinna och barn.
Det här fenomenet är förstås oerhört svårt att förstå.
Jag är inte själv mamma så jag har också svårt att förstå varför en tar kort på sina nakna barn öht?
Det viktiga är väl, tänker jag, att göra föräldrar medvetna om hur det ser ut i världen med sexuella övergrepp mot barn och den gigantiska spridningen av pedofil-porren. Därefter är det förstås upp till varje förälder att avgöra om det är jätteviktigt för dem, att lägga upp bilder på sina nakna barn på internet.

Eh, fast det är såhär vi numer visar upp våra familjefoton. Har någon missat det?? Nästan ingen har fotoalbum längre, man instagrammar eller bloggar eller visar på facebook. Och vad är då skillnaden egentligen? Varför blir det en sån moralpanik nu när folk ska visa upp helt oskyldiga bilder på sina barn? Helt plötsligt är det ”integritetskränkande” att stolta föräldrar visar upp bilder på sina barn. Jag tycker detta är sjukt löjligt och överdrivet. Det är ju precis samma sak som förr fast man då hade sina omsorgsfullt utvalda bilder i fotoalbum. Ingen skulle gå i taket över att föräldrar kränkte sina barns integritet genom att visa en suddig bild av ett naket barn på stranden. Nu finns det en risk att bilderna kan ses av så många fler, ja visst, och visst skulle det om man nu använder sin fantasi jättenoga och tänker väldigt långsökt kunna leda till något slags problem.. Men det kan ju å andra sidan typ nästan vad som helst!

Hej Ladyn!
Bilder på Internet försvinner aldrig, så även om ingen sitter och tokrunkar åt en blogg just nu, så kanske bilden åker runt och en vacker dag hamnar på en site där de tokrunkande sitter.
Jag kan inte se att någon skulle behöva se en liten människas privata kroppsdelar utan tycker absolut att en lag vore välkommen.
Sedan kan jag hålla med om att man kan lämna ut någon på olika sätt. Att berätta ingående om ens barn ev problem är klart inte heller bra.
Bilder av uppklädda barn i tofsar etc – vi kan aldrig säkerställa att ingen tokrunkare kommer låta sig hetsas upp. Men sådant är livet. Enda sättet att vara säker är att aldrig ladda upp bilder på sina barn någonsin.
Ha det fint!

Jag skulle vilja uppmana alla föräldrar att sluta lägga upp bilder av sina barn, påklädda eller avklädda, på offentliga forum. Sluta skriva berättelser om vad barnen hittar på och vilka problem de har så att alla kan läsa. Återgå till privata fotoalbum och skriv privat dagbok om ni vill dokumentera för framtiden. Det som läggs ut på internet finns alltid kvar och barnen fläks ut utan att ha blivit tillfrågade, de är helt skyddslösa för ”det är ju inte så farligt”. Låt dem välja själva hur mycket de vill visa upp för offentligheten när de blir stora nog. Tycker alla föräldrar som visar upp sina barn på alla möjliga sätt beter sig så fruktansvärt egoistiskt, har ni funderat på varför ni gör som ni gör? Det handlar inte om ifall de kan bli offer för pedofiler, det handlar om barnens integritet som ni kränker. Visst behövs det en lag för många föräldrar verkar inte kunna tänka så långt.

Ha ha, jo men det låter ju rimligt! Jag väntar tills mitt barn blir myndigt, i typ 18 år, sen ber jag om ett skriftligt ok på att jag får lägga upp ultraljudsbilderna för att meddela på Facebook att jag är gravid! Vill ju inte att någon ska bli kränkt och tvingas figurera på internet utan att man frågat om lov.. Snälla, man måste sätta detta med ”integritet” och ”kränkande” inom rimlighetens gränser. Är du kränkt över att din förälder visade upp bilder av dig som baby för diverse släktingar när fotoalbumet gick runt där under fördelsedagskalasen? Hur exakt har det skadat dig? Hur vet du förresten att det inte finns någon bild av dig ”där ute”? Någon bild kanske har kommit bort? Det kanske fanns ett pedifilnätverket där dina föräldrar framkallade era foton och bilder på dig kan ha hamnat i orätta händer, någon kan ha scannat av dem och de kan finnas på internet nu och för all framtid? Vad är skillnaden på när din förälder t ex berättade för grannen om något pinsamt/dumt/ konstigt du gjort och att någon skriver samma sak och berättar om sitt barn till sina vänner på nätet? Grannen kanske var värsta skvallerhen och berättade för alla. Berättelsen om något du gjorde för 20-30 år sen kanske fortfarande lever kvar. Kanske skrev någon ner den och publicerade på nätet..? Vill här tillägga att jag själv inte tycker det är ok att berätta om sina barn i negativa ordalag på internet men jag vänder mig mot att vi inte ska få berätta något alls om våra barn just på internet. Många människor lever faktiskt stora delar av sina liv på interrnet idag. På vilket sätt kränks barnen om man nu tänker sig att en förälder knäpper en bild och sen skriver något vardagligt att ”vi är ute och fikar i vårsolen” och lägger upp på facebook? Ja, barnen får inte själva bestämma om de vill synas där. Men vad exakt annars får barn bestämma? Ganska lite egentligen eftersom det är vi vuxna som har det ansvaret tills de blir myndiga. Vi får alltså dagligen fatta beslut över deras huvuden. Jag tycker detta med bilder är en struntsak, verkligen. Och jag litar på att de flesta föräldrar klarar av att göra en bra bedömning kring vad de lägger upp på nätet, det kommer alltid finnas såna som inte gör det, likväl som det i alla tider har funnits föräldrar som förmodligen berättat ”för mycket” och fel saker om sina barn t ex på sin arbetsplats. Föräldrar som på olika sätt inte är lyhörda för sina barn finns det tyvärr gott om, men att döma ut precis alla föräldrar som intagrammar eller bloggar bilder på sina barn som olämpliga och egoistiska tycker jag är att gå för långt. Att påstå att man kränker sitt barn genom att knäppa en alldaglig bild och lägga ut på internet tycker jag är en rätt grov anklagelse.

Tycker det är en sak om större barn som kan vara med och tycka till själva angående bilder på sic på nätet
Men alla som postar bilder på sina bebisar i parti och minut förstår jag mig inte på. Bebisen kan på inget sätt meddela om hen vill finnas på instagram, Facebook etc. Personligen hade jag heller aldrig velat att mina föräldrar la ut bilder på mig som liten till allmän beskådning på internet.
Förstår inte det där, i mina ögon då, abnorma behovet av att visa upp allitfrån ultraljudsbilder, bebisbilder etc etc i den kvantitet som folk gör. Jag tycker det är smaklöst, brist på integritet. Men detta är så jag ser på saken. Ingen är tvingad att hålla med som sagt.

Frågan är väl bara hur stort ett barn ska vara för att kunna se konsekvenserna av att ha fått bilder och berättelser utlagda i offentligheten. Kan en åttaåring inse hur jobbigt hen som kommer tycka att det är att det finns bilder och berättelser utlagda när hen är tonåring? Det är väl trettonårsgräns på facebook och instagram, den gränsen tycker jag att även föräldrar kan hålla sig till.

jag tror snarare att det är uppmärksamheten som följer, och inte publiceringen av bilden i sig, som kan komma att bli jobbigt för barnet. nu när det har bloggats så mycket om bilden har ännu fler människor en åsikt om just ett specifikt barns nakenhet och en mening som ”Katrin Z postade en bild av Rambos lilla pung…” hade verkligen fått mig att må dåligt längre fram om den hade handlat om mig och min mamma.

Men du kan ju bara tala för dig själv, du har ingen aning om hur lille Rambo (eller vilket annat barn som helst) kommer att känna inför sina föräldrars gränslöshet när det gäller att lägga ut bilder och berättelser om dem på internet.

Det här har inget med inlägget att göra, men jag vill bara tacka dig för all kunskap du ständigt ger mig, du får mig att tänka om många gånger och att ändra tankesätt – du ger den där ”glödlampan över huvudet”. Tack för att du är helt fantastisk och helt briljant och ger mig helt gratis (som är ovärdeligt) läsande varje dag som gör mig lite klokare för varje gång!!

Jag förstod varken uppståndelsen över Katrins bild eller varför Blondinbella och Elaine valde att publicera sina inlägg.
Det viktiga är väl att vi föräldrar noga tänker igenom vad och hur vi väljer att publicera bild/text kring våra barn? Att det är en ”het” fråga är tydligt och då tycker jag att det är bra att jag som mamma kan argumentera för hur jag tycker och tänker kring mina val. Jag och mina barns pappa har tillsammans kommit fram till några grundregler, till exempel har vi sagt till släkt och vänner att vi inte är ok med att de lägger upp bilder på våra barn på Facebook (jävlar i min låda vad arg jag blev när vi såg att halvt bekanta hade taggat vårt äldsta barn på bilder från en gemensamt midsommarfirande, helt utan att kolla med oss först).
Jag själv har ett öppet Instagramkonto. Där är bilderna på 9-åringen rätt ”diskreta”, medan jag är mer ok med att visa 1-åringen. Detta är ett aktivt val jag gjort och diskuterat med min sambo. Vad gäller att eventuella pedofiler skulle få tag i bilder på mina pojkar så är det inte min största oro, är snarare mer uppmärksam på vilka vuxna som är i deras direkta närvaro och har koll på vilka kanaler min äldsta son använder på nätet. 9-åringen vill gärna spela Minecraft online och chatta med kompisar, där har vi än så länge satt stopp då vi föräldrar tycker att vi behöver större koll på vilka som kan komma i kontakt med honom och att han själv är uppmärksam och insatt i att det faktiskt finns vuxna som både luras och vill barn illa.

Jag tror att om man ska skydda sitt barn från pedofiler så är det viktigare att våga se alla män i barnets närhet med kritiska ögon och våga se sin familj och sina vänner som potentiella pedofiler. Barn som blir utsatta för sexuella övergrepp känner nästan alltid förövaren.

Lady D
Jag tror barn som ser ut som barn faktiskt löper stor risk för pedofiler, eftersom de dras till just barn i hög grad och inte lolitor.
Många pedofiler söker alltså inte de små ”uppklädda” om efterliknar kvinnor – utan just uttrycket av barn.
Med det sagt håller jag ändå med dig, det kryllar inte av pedofiler i varje buske.
Förr var också det mycket populärt att fota sina barn nakna på en fårfäll och hänga på väggen.
Ingen reagerade på en sådan bild.
Blöjreklam med barrumpade små barn – vardag. Likaså i reklam för salva, puder, sköljmedel osv.
Om min mamma lagt ut den där bilden på mig så hade jag inte reagerat alls. Det finns inget pornografiskt alls i den, det är bara en bild på en baby. Inget annat.
Bilder som på något sätt kan misstolkas skall givetvis inte vara tillåtna, men att göra om varenda hudbild på småbarn till potentiell barnpornografi tror inte jag är rätt väg att gå. Att bli hysteriska stoppar inte pedofiler, att bli hysteriska, drabbas av moralpanik och göra nakna små bebisar/småbarn till något snuskigt hejdar inte pedofiler. Det hämmar bara barnen. Vi gör barnen till något de inte är – sexobjekt.
Vill vi det?
När vi sexualiserat bilden av små nakna barn/bebisar, när de skall skylas och gömmas – vad lär vi då barnen? Vem lägger vi då ansvar på?
Hur relevant är det vi lär dem? Vilket skydd kommer det vara för dem?
Vilken syn ger vi dem på deras egna kroppar, sin egen sexualitet och sin egen del i ett eventuellt övergrepp?

micro: menar du att du tycker att det kan ”hämma” barnen om föräldrar inte lägger ut nakenbilder på dem på nätet? Menar du att föräldrar som väljer att inte göra det, gör barnen till ”sexobjekt”? Menar du att det är ”hysteri” eller ”moralpanik” att mana föräldrar till eftertanke, inte minst med tanke på den gigantiska spridningen av pedofilporr i världen? Menar du att pedofiler istället hejdas, om vi lägger ut FLER nakenbilder på nätet på barnen?

Hur stor skada kan det egentligen göra barnet eller föräldrarna om någon pedofil ser/njuter av/runkar till en bild på internet? Jag tror inte en på något sätt uppmuntrar till pedofili genom att lägga ut bilder och ansvaret läggs, som i så många fall, på ”offret”/objektet.
Jag förstår att det är en väldigt obehaglig och läskig tanke för föräldrar men en har ju ingen aning om vad folk gör med/till bilder man lägger ut.
(Jag hade dock inte lagt ut en sådan bild som Katrin, för att det känns både integritetskränkande och onödigt/meningslöst.)

Nej, man har inte heller någon aning om vad personen som sitter på stranden, vid lekparken, passerar skolan osv får fantasier och hur han använder dessa fantasier i sin ensamhet senare osv..
Jag tror man som förälder bör bespara sig de grubblerierna och se till att säkra sina barn från verklig fara istället. Verklig fara är de människor som har fel avsikter och faktiskt kommer så nära att de kan skada/utnyttja barnet.
Normal tillsyn och uppmärksamhet på sitt barns mående och lyhördhet för beteendeförändringar, oro osv bör man som förälder alltså ha – leta pedofiler i varje buske och tecken på övergrepp i allt barnet gör bör man avstå ifrån.

Jag vet inte om det behövs en lag, men jag har aktivt valt att inte lägga upp speciellt mycket bilder på mina barn. Några enstaka på facebook och då oftast i motljus eller bakifrån så att de inte syns så mycket.
Jag har nekat förskola och skola att lägga upp bilder på mina barn på hemsidor. På förskolan har vi ett elektroniskt system för uppföljning av barnen och de använder mycket foto och film för att dokumentera det de gör, men vi vill inte att våra barn finns med på bilder som delas med andra föräldrar.
Däremot har vi inget emot att de sätter upp bilder på anslagstavlan.
Anledningen är den att bilderna på anslagstavlan på förskolan sitter där, men kommer sen inte vidare. De bilder som finns elektroniskt har jag absolut ingen kontroll över.
Jag bor inte heller granne med mina föräldrar och syskon, men vi delar med oss av bilder i pappersformat, via mms eller mail, dvs i en direktkommunikation med dem istället. Det kanske är en falsk trygghet, men det känns ändå som om att jag har lite mer kontroll i alla fall.

Men hur glad hade Katrin (eller någon annan vuxen människa) blivit om någon la upp en bild på hennes könsorgan? Jag tror inte att hon hade uppskattat det nämnvärt. Och även om hon hade gjort det så kan hon inte förutsätta att hennes barn skulle göra det. Jag anser att alla bilder som föräldrar lägger upp på sina barn på internet är där mot barnets vilja och därför fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *