Kategorier
diskussion & debatt

De som har minst ska ofta avstå från mest

Vill bara föra till protokollet att jag skiter i vad folk gör för sina pengar. Dyra viner eller Ullared, designermärken eller HM. Konsumtion är konsumtion iallafall när det gäller sånt vi inte behöver.
Jag moraliserar inte över specifika inköp, enskilda personer eller överklassens lyx. Jag är varken främmande för konsumtion eller onödiga inköp och hade antagligen konsumerat dyrare om jag haft mer pengar. (Och handlar ju dyrare idag än för några år sen) Man anpassar ju utgifter (och unnandet) efter plånboken liksom. Inget konstigt.
Däremot ser jag gärna att konsumtion och västvärldens ohållbara livsstil diskuteras och problematiseras mer. Men då helst utan att peka ut de som konsumerar minst som största problemet bara för att de konsumerar billigt eller ”fel”.
För visst kan man avstå från nästan allt men livet kan inte bara handla om att överleva heller. Det är lätt att tycka att folk ska avstå från ditten och datten men det är ju ofta de som inte behöver avstå som tycker att de som avstår det mesta också ska avstå från mer. Det där kollektiva ansvaret kräver mer av de som har mindre helt enkelt. Arbetarklassen ska ”prioritera” medan överklassen kan fortsätta unna sig.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”De som har minst ska ofta avstå från mest”

Håller med! Skrev i det förra inlägget om konsumtion att det är ju entreprenörer, företag, kapitalism med mera som skapat, drivit fram denna marknad med billig mat och billiga saker. Sedan köper de undre klasserna detta med sin låga lön, för det finns inget större val. Jag menar, är det inte egentligen de övre klasserna som skapat dessa billiga varor då? Som sedan de lägre klasserna ska få dåligt samvete över att de ”väljer”?

Så rätt så. Jag lyssnade på en podcast där personerna stolt berättade att de alltid köpte ekologisk mat för de brydde sig minsann om miljön. Samma personer flyger utomlands flera gånger per år och har tidigare berättat att de shoppar någonting varje dag. Man kanske ska sopa rent utanför sin egen dörr innan man ställer sig utanför andras och börjar moralisera.

Jag tänkte på det här häromdagen när jag satt och fikade med en kompis. Vi började prata om miljön, för hon hade tydligen börjat engagera sig politiskt och ville att jag skulle rösta på henne i kommande valet och så vidare. Vi pratade om källsortering och ekologisk mat en stund. Hon köpte ekologiskt i den mån som gick, och var väldigt duktig på att se över sin konsumtion helt enkelt. Jag konsumerar ofta billigt och ”fel”, men å andra sidan så åker hon utomlands minst tre-fyra gånger varje år, medan den enda resa jag planerat att göra i år är med tåg, och detta inom Sverige. Hon kör bil till jobbet medan jag alltid går eller cyklar. Vi bor båda på ungefär lika avstånd från våra arbeten.
Ska hon behöva avstå sig sina resor? Hon måste ju ändå få unna sig något, hon är ju tydligen duktig i övrigt på att vara snäll mot miljön. Hon engagerar sig. Jag bryr mig om miljön, men bara på de större sakerna, om man kan kalla det så. Undviker buss, tar tåg framför något annat färdmedel, köper begagnade grejer. Att däremot köpa ekologisk mat känns för mig helt ointressant. Gör det någon gång ibland, när jag känner att plånboken räcker till det. Ägg och mjölk köper jag ekologiskt, men sällan grönsaker och dylikt. Vem bör ha sämre samvete?

Köper man ekologiskt men flyger utomlands varje år kan man nästan skippa miljömatköpen. Det gjordes en undersökning för några år sedan om vilken livsstil som är bäst för miljön, och vinnaren var: fattiga ensamstående mammor. De har inte råd med ekologisk mat men de kör ingenstans, flyger ingenstans och har små lägenheter, bor ej i hus.
Annan forskning (sorry, har inga länkar här) visar att det som gör skillnad är inte om maten är ekologisk eller ej, utan vad det är för mat. Kött är dåligt för miljön oavsett märkning. Om din kompis hade tagit bussen till jobbet, skippat nöjesflygresor och blivit veg(etari)an hade jag lyssnat på hennes miljöprat, tyvärr inte annars. Visst kan människor må bra av att unna sig saker men vi unnar sönder vår miljö.

Jag tänkte på det här häromdagen när jag satt och fikade med en kompis. Vi började prata om miljön, för hon hade tydligen börjat engagera sig politiskt och ville att jag skulle rösta på henne i kommande valet och så vidare. Vi pratade om källsortering och ekologisk mat en stund. Hon köpte ekologiskt i den mån som gick, och var väldigt duktig på att se över sin konsumtion helt enkelt. Jag konsumerar ofta billigt och ”fel”, men å andra sidan så åker hon utomlands minst tre-fyra gånger varje år, medan den enda resa jag planerat att göra i år är med tåg, och detta inom Sverige. Hon kör bil till jobbet medan jag alltid går eller cyklar. Vi bor båda på ungefär lika avstånd från våra arbeten.
Ska hon behöva avstå sig sina resor? Hon måste ju ändå få unna sig något, hon är ju tydligen duktig i övrigt på att vara snäll mot miljön. Hon engagerar sig. Jag bryr mig om miljön, men bara på de större sakerna, om man kan kalla det så. Undviker buss, tar tåg framför något annat färdmedel, köper begagnade grejer. Att däremot köpa ekologisk mat känns för mig helt ointressant. Gör det någon gång ibland, när jag känner att plånboken räcker till det. Ägg och mjölk köper jag ekologiskt, men sällan grönsaker och dylikt.
Vem bör ha sämre samvete?

Vilket är vettigast att engagera sig i? Kan man också säga ifall det känns lite trist att ständigt prata om skuld och dåligt samvete..
Och går det verkligen att jämföra ekologiskt mat med flygresor? Det ena handlar om utsläpp av koldioxid och den andra om utsläpp av gifter. Bägge behöver förbättras och alla har olika ingångar till hur de börjar engagera sig. Eller tycker det är olika svårt att avstå vissa saker. Förhoppningsvis kommer politiska beslut hjälpa till framöver också så vi inte behöver prioritera vilket område vi gör bra val inom.

Konsumtion är mode för mig. Något som är ”inne”, ”finare” och ”bättre” idag är helt daterat imorgon.
Personligen anser jag att alla får köpa det som passar dom. Jag har mina åsikter om hur jag vill konsumera och spendera min pengar och andra får väl konsumera hur dom vill. Visst att jag kan ha diskussioner med folk jag känner där jag tydlig säger vad jag anser, dom säger det samma till mig.
Jag handlar Dr. Martens för jag anser att dom har en bra kvalle till ett bra pris, plus att dom är snygga! Jag köper jeans på KappAhl för att priset är ok, dom ser bra ut och dom passar mig. Jag köper svenskt kött för jag anser att djurhållningen och mängden medicin i köttet från kontinenten är helt fel, närproducerade ägg för att det är onödigt att dom åker över halva landet för att komma hem till mig. Jag köper ekobananer, dom får också gärna vara fairtrade. Jag vill gärna att det jag handlar är ca 50% eko/fairtrade. Jag tror att jag som konsument kan styra företagen genom det jag handlar. Jag laddar inte ner utan har ett Netflix-konto och Spotify. Jag föredrar PC framför Mac då jag föredrar Office framför det skrivprogram Mac har. Jag gillar att handla möbler på blocket för att jag inte vill ha samma möbler som ”alla andra”, ibland handlar jag på Ikea. Speciellt deras toalettborstar. Jag har en väska som jag köpte 2011, den är i tyg, fairtrade och producerad i Sydamerika och jag älskar den då jag kan tvätta den i tvättmaskinen. Jag gillar verkligen inte att klubba men gärna gå på krogen och snacka med folk. När jag rökte var det endast Marlborough Light som gällde, annars fick det vara för ingen annan cigg var god. Kunde jag skulle jag gå oftare på bio, jag älskar att se Shakespeare-uppsättningar på teater. Jag har inget körkort för jag är rädd för att köra bil. Men jag drömmer gärna om att äga en bil, pendlar mellan en SUV och en redig amerikanare. Jag gillar att köpa dyr choklad, dyra viner, Voluspa har fantastiska doftljus. Senast jag var utomlands var 2010, då reste jag och familjen till Paris/Disneyland. Jag använder grönsåpa som rengöringsmedel hemma, jag ogillar att använda, för mig, onödigt mycket kemikalier. Jag lärde mig för något år sedan att äta jordgubbar och smörgåstårta, åt väl kanske tre saker som barn. Grönsaker överlag var gift! Älskar att klä upp mig och gå på restaurang, som ett rollspel ungefär. För oftast är jag i mjukisar hemma och mitt mys består av chips och cola. Älskar att tälta i skogen, helst en vecka i taget. Men träning är inte något jag gillar, lika mycket som jag skulle gilla tortyr gillar jag träning.
Varför ska det jag gillar/ogillar granskas som fint eller fult av någon annan? Jag gör saker som får mig att må bra. Samma sak gäller för andra. Betyder inte att jag delar deras åsikter men att se/döma deras konsumtion som ”fin”/”ful” är bara onödigt slöseri med tid och ork.

Finns ingen som är fullkomlig och konsekvent, så jag tycker folk ska ge blanka fan i vad andra köper, äter och har på sig. Jag kan ha en massa åsikter om dittan och dattan, men jag håller dessa för mig själv, skiter i att köpa detjag ogillar, men då jag vet att jag knappast är konsekvent, så tjafsar jag inte heller med andra, så länge de inte uttryckligen ber om min åsikt. Väldigt mycket ”holier than thou” i den typen av diskussioner, va?

tänk på dig själv och skit i andra-argumentet fungerar kanske inte när jorden är på bristningsgränsen och vill lägga sig ner och dö pga av människor som bor på hen vill smutskasta hen och sopa skiten under mattan. tror inte det bli bättre av att vi upprätthåller vårt goda samvete genom att bete oss som strutsar och stoppa huvet i sanden. vi måste kanske bita i det sura äpplet och bete oss som folk. ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Go vegan!
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mindre-notkott-om-klimatmal-ska-nas/

Jag tycker också att det är viktigt att belysa vår konsumtion och inköp ur olika vinklar. Oavsett om det handlar om nödvändiga saker eller sk lyxkonsumtion (för mig är det allt som inte är nödvändigt för vår överlevnad).
När det gäller matvaror så tycker jag ofta är så att man uppmanas, eller tvingas, till att köpa större förpackningar och större mängder där mycket sedan slängs.
Mitt dåliga samvete är vår bil, dock kör vi inte mycket till vardags utan det är när vi åker till vår sommarstuga, vissa semesterresor och när vi spelar golf. Annars försöker vi åka kommunalt, gå eller cykla så mycket som möjligt. Det känns bättre i både plånboken och miljöhjärtat.
Sen skulle jag vilja ha bättre möjlighet till kompostering i lägenheten, men med tanke på råttorna i Solna (OBS! Ej vissa fotbollssupporters) så vet jag inte om det är genomförbart hos oss.

Tror att vi alla (utan att lägga någon värdering i det) behöver tänka på hur vi lever och konsumerar. Till syvende o sist så handlar det om vår miljö. Vi kan inte fortsätta att missbruka vår planet på det sätt vi gör idag. Jag tänker så här att om vi inte har en miljö som vi kan leva i, och vi gör ju allt för att hamna i den sitsen med hur illa vi sköter Moder Jord, så spelar ju faktiskt inget annat någon roll. Då kan man vara feminist, röd, blå eller vad fasen som helst men det lär ju inte hjälpa nån om vi inte har landyta som räcker åt alla människor eller luft som går att andas eller vatten att dricka. Själv är jag väldigt pessimistisk vad gäller framtiden. Kommande generationer kommer att få mycket att ta hand om pga. vårt och tidigare generationers aningslösa leverne.

mmm… tänker på det där med ekologisk mat. Frågan är varför det överhuvudtaget går att välja? Varför ska det finnas mat som är besprutad och fraktad över halva jordklotet?
Och det är ju den mat som jag måste välja eftersom jag ändå inte har råd med de där ”fina” bananerna. Som ändå inte äter eftersom jag är allergisk… å det gör ju också det svårt att försöka äta mer vegetariskt.
Uh.. det är ett helvete att vara människa ibland (dagens i-landsproblem)
Suck…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *