Kategorier
diskussion & debatt

Fascismen har fått en egen stol i finrummet

Allt som sker har en början och ibland är den början ett litet, kanske tillsyns, obetydligt steg men hur litet det än må verka vara kan det ändå vara ett litet steg mot en stor katastrof.

Det är nu det händer. Det är nu vi väljer vad vi ska berätta för våra barn. Stod vi vid sidan av och tittade på? Lät vi det hända? Eller slogs vi?

Vi går snart till val. Förra valet gick det en kall vind genom svenska folkets hjärtan när när det blivit klart att SD tagit sig in i vår riksdag. Det liksom kramade om hjärtat lite extra när jag insåg att Svenskarna röstat in nazist-sympatisörer i riksdagen. När jag insåg att misstag från det förflutna är dömda att upprepas.

Låter vi SD sitta kvar så kommer det vara katastrofalt för kommande generations politiska framtid. Har man flyttat på gränsen så öppnar man upp för mer. I år bjuds Svenskarnas parti till Almedalen. Svenskarnas (INTE MITT!) Parti som ansvarar för mordförsöket i lördags. Igår bjöds Kent ”järnröret” Ekeroth in till en skola medan eleverna som protesterade mot hans närvaro portades från att komma in.

Den där normaliseringsprocessen vi var så rädda för har redan skett. Fascismen har fått en stol i finrummet och nazismen osynliggörs av oansvarig och feg media.

Vi kan inte vara tysta längre. Vi kan inte lämna plats för fascister. En del menar att det inte är demokratiskt att inte låta alla få tala, men låter vi Sverigedemokrater och nynazister få fäste så kan vi kyssa demokratin hej då för hela deras politik går ut på att motarbeta det vi tror på.

Hur vill vi ha det?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Fascismen har fått en egen stol i finrummet”

Det här är mina bästa förslag, fyll gärna på:
Överge den liberala analysen av antirasism där enbart åsikter räknas för en mer sociologisk och vetenskapligt underbyggd analys. Jmf jämställdism/feminism, det förra är liberalt kränkt nonsens, det senare är samhällsvetenskap.
Lyssna inte till liberalernas tröttsamma kålsuparteori, den är falsk och de använder den främst för att smutskasta vänstern och ursäkta det faktum att de själva inte gör något konkret mot rasismen.
Inse att SD:s retorik är förljugen, omöjlig att falsifiera. Får de komma till tals ljuger de, får de inte komma till tals drar de på sig offerkoftan. Inse även att deras strategi online består i att invadera varje kommentarsfält och tränga ut övriga åsikter.
Motverka segregationen. Närma dig andra etniska grupper och upptäck allt ni har gemensamt. Ifrågasätt och utvärdera etniskt homogena sammanhang och rum, t.ex. arbetsplatser, föreningar, offentliga rum.
Påtala och kritisera normaliseringen av fascism. SR och SVT:s ”neutrala linje” innebär i praktiken att antirasister stängs av och fascister blir intervjuade i egenskap av ”nationalister”.
Var på det klara med att den fascistiska agendan nu, liksom på 30-talet, består i att vara rumsren och finkammad utåt för att kunna mingla bland liberalerna, att ha fotfolk som kan uträtta våldsdåd och skrämma motståndarna till tystnad, samt att alltid förvränga sanningen.
Överge essentialismen. Stor andel av SDs väljare är inte inneboende rasistiska. De har däremot lurats och hetsats därtill. Från ena hållet kom högern och slog sönder deras välfärd, ökade deras arbetslöshet och sabbade deras hopp. Från andra hållet kom fascisterna och skrek högt om hur allt berodde på invandrarna/feminismen/kulturmarxismen.
Motargumentera (vid rätt tillfälle). SD och övriga fascister är i nivå med religiösa sekter när det gäller att förstå sin omvärld. De förvränger statistik och är helt ovetenskapliga i sina analyser. När de motbevisas slutar de lyssna eller skyller på den ”marxistiska journalistkåren”, trots att så gott som alla större tidningar är borgerliga.

Jag går på skolan där Ekeroth blev inbjuden. Elever demonstrerade utanför skolan under debatten med fick flytta på sig pga Säpo och vanliga polisen. Det är sjukt att de lät honom vara där ens. Det var SD som hade valt att ha Ekeroth som representant men jag vet inte varför skolan inte bad om en annan representant. Men vissa tyckte att det var bra att han kom så andra partier kunde krossa alla hans argument inför publik.

Jag är så jävla livrädd, och ARG.
Som inte helsvensk själv (50/50) och mamma till både mörka barn o en hbtq-dotter går jag runt med en stor klump i magen. Tanken på att mina barn är måltavla för ett sånt orationellt och mordiskt hat gör ont. Jag tänker aldrig sluta kämpa, aldrig!
No pasarán!

I år röstar jag på FI. Min mamma har stött FI och ställt upp som ledamot i valen, men jag har fortsatt att rösta på V och (r) i kommunvalet, eftersom jag tänkt ”utan klasskamp, ingen kvinnokamp”. I år blir det ändring. Gudrun är den politiker som har mitt fulla stöd. IN MED FI I RIKSDAGEN!

Det är fruktansvärt hur många det är som sympatiserar med SD. Än värre är det när det är bekanta som fyller sina Facebook-flöden med SD-skit. Varje liten negativ kommentar om invandringen sväljs med hull och hår utan att ens kontrollera hur sant det är. Allt delas och spammas på Facebook och hur många är det inte som tycker att invandringen är negativ på grund av allt de läst sig till på Facebook, fria tider eller Avpixlat?

Nä usch, jag ryser när jag läser det här. Ryser när jag tänker på det här. Ville slå polisen som pratade på rapport igår om att Malmö-mordförsöket i helgen inte var politiskt våld utan ett ”slagsmål” med ”många inblandade”. Vi kan liksom inte DALTA med nazzarna mer. Jag höll med ”ah men vi lever i en demokrati och måste ta debatten”-förespråkarna i exakt en sekund efter valet 2010, sen kom jag på bättre tankar och insåg att nä, tar vi debatten med den här odemokratiska skiten så kommer det BARA leda till en normalisering av deras åsikter och ett jävla daltande. Och om SD blir normala blir det helt plötsligt jävligt aktuellt att öppna dörren för svenskarnas parti. Vi KAN liksom inte ens ta en debatt? Hur föra en demokratisk debatt med ett odemokratiskt parti? Med ett parti som tycker att mänskliga rättigheter är en allmänt oschysst grej, vilket de bevisar gång på gång på gång i sina ruttna förslag och i debatter. Var inte mänskliga rättigheter en del av vad vi anser vara en demokrati? Nähä? *går och begär omprövning av mina MVG:n i samhällskunskap* le dude här uppe, du har helt rätt i din analys, jag antar att du antingen har fetingmånga högskolepoäng i statskunskap eller att du helt enkelt har haft lyxen att lägga tid på att tänka. Det är så förbannat synd att den analysen inte görs tillgänglig för ”gemene man” för nä i skolan ska vi minsann lära oss om vad partierna i riksdagen tycker och inget om hur allt hänger ihop (och liksom, hörde någon ordet sociologi i grundskolan? Socialpsykologi? Pratades det om ideologier som enbart historia eller som något som lever kvar idag? Jag vet vad jag svarar på de frågorna). Rassarna och nazzarna tycker liksom att PK-vänstern styr samhället, HAHAHA säger jag, hela min skolgång och i princip all media jag konsumerar har varit ärkeliberal. Inte undra på att folk börjar rösta efter vad som ”ger mer i plånboken” när ingen vet att politik handlar om samhälle och inte individ. Någon glömde att berätta det. Sorry för antagligen sjukt flummig kommentar men jag var tvungen att riva av lite känslor här.

Nu är jag inte vänster… Men man kan avsky odemokratiska krafter ändå och det gör jag. Av hela mitt hjärta och hela min själ. Så nä, jag står inte tyst. Och tänker inte låta skitsnack varän det kommer ifrån stå oemotsagt, vare sig det gäller skit om invandrade medmänniskor, kvinnor eller politiska men dock DEMOKRATISKA ”motståndare.” Så fort något bigotteri sticker fram trynet kommer jag att knäppa till (verbalt.) Ingen kan göra allt men alla kan göra något och vi kan ge fan i att låta bigotteri stå oemotsagt! Jag har röstat borgerligt hela mitt röstliv och jag är liberal och tänker stå för det. Men jag röstar INTE på så’na som SD, vill inte ha dem i riksdagen och vill inte tyst stå och se på när odemokratiska krafter vill ta ifrån mig mina surt vunna rättigheter, ta ifrån mig och andra rätten att leva och må bra i våra liv. Jag har ett efternamn som nazister skulle sortera in mig i den grupp de vill ta livet av (fast de ljuger sig blå om att det aldrig har hänt, ha!) och jag har vänner som har brorsbarn av muslimskt ursprung och för min egen, deras och alla andra som inte sorterar in under vit, blond, blåögd och man så kan jag inte stå tyst. Aldrig i livet! Man behöver faktiskt inte rösta vänster för att avsky fascism och odemokratiska krafter och i det här läget finns det inget att direkt förlora på att hjälpas åt MOT de här krafterna oavsett var på den normala, demokratiska skalan man befinner sig. Av ren protest har jag tänkt rösta FI i höst, jag är feminist (kan man vara utan att rösta vänster trot eller ej) fast jag egentligen inte alls delar en enda värdegrund förutom feminismen med Gudrun Schyman. Å andra sidan tvekar jag eftersom jag inte är säker på att FI kommer in i riksdagen (tyvärr) och att det i så fall öppnar upp för fler mandat för SD – jag är osäker på vad som är bäst. Fy fan för nationalism säger jag bara, det är ett jävla gissel som ställt till så jäkla mycket elände. Vi är alla människor, allt annat är ju bara eländiga dumma påhitt och konstruktioner…

Jag håller med helt och hållet. Min barn har judiskt påbrå, och nazism och rasism ger mig ont i magen. Ge barn och vuxna kunskap om historien och om andra länder, kulturer och religioner.

Jag håller med helt och hållet. Mina barn har judiskt påbrå, och nazism och rasism ger mig ont i magen. Ge barn och vuxna kunskap om historien och om andra länder, kulturer och religioner.

Du har så rätt. Att ge rasism och nazism utrymme kan aldrig vara yttrandefrihet och demokrati eftersom det sker på bekostnad av vissa människor – oss rasifierade, HBTQ-personer m.fl. Vi får se vårt människovärde ifrågasättas och tas ifrån oss i yttrandefrihetens, demokratins eller den heliga neutralitetens namn. Hur sjukt är inte det? Hur kan man på riktigt tycka att det är neutralt att bjuda in en rasist att delta i en debatt på en skola??

Jag tycker det är väldigt intressant att läsa ovanstående kommentarer. Jag har aldrig riktigt förstått det här med att man kallar SD för odemokratiska, kan givetvis vara jag som missförstått vad demokrati betyder, men min uppfattning av demokrati är folkstyre. Förklara gärna för mig om det är fel innebörd. Jag känner iaf inte till att SD vill avskaffa demokratin i Sverige?
Alla människor har sina åsikter och det fina med att leva i en demokrati är att alla får ha sin åsikt. Många av oss är rasister och vill inte ha utomeuropeisk invandring till Sverige, därför röstar vi på SD. Uppenbarligen är många i Sverige av samma åsikt och i en demokrati tycker jag att partier och riksdag ska återspegla folkets åsikter.
Givetvis är det viktigt att alla sidor får komma till tals och att alla medborgare ges en rätt att själva skaffa en uppfattning om vad som är rätt och fel, här ser jag en problematik i dagens debattklimat. Jag och många i min bekantskapskrets har helt tappat förtroendet för klassiska media (Aftonblaskan, svt osv) och ser därför skeptiskt på allt som redovisas. Många frågor vägrar man svara på eller redovisa öppet, många drar då slutsatsen att man har något att dölja.
Läste en tänkvärd text igår http://avpixlat.info/2014/03/10/hahanejjagtillåterejlänkartillavpixlat/ något jag själv skulle önska när jag läser den typen av texter är konstruktiv kritik och svar som innehåller fakta. Istället för att det avfärdas som rasism and that’s it…. förstår ni hur jag menar?
Tackar för övrigt för en läsvärd blogg Natasha 🙂

Jag är överraskad, jag trodde faktiskt inte att det fanns folk som benämner sig själv som rasist.
Jag undrar över hur du ställer dig till invandring från exempelvis Kanada, USA och Australien, som ju uppenbarligen inte är delar av Europa. Är det ok?

Jag gillar inte sverigedemokraterna på grund av att jag inte anser att de svarar på kritik på ett bra sätt (de slingrar sig, speciellt åkesson) och man får en känsla av att de förvränger fakta. De visar dessutom en bild av ”svenskhet” som jag inte känner igen mig i.
MEN…varför jag skriver denhär kommentaren är för att jag gärna vill ha hjälp av någon mer insatt att reda ut begreppen. Alla som är emot SD säger ju att de är ett rasistiskt parti, men hur kan man egentligen bevisa detta? jag tror också att de är det, men jag tycker att det är svårt att visa det ändå. Jag har varit inne och läst på deras hemsida och de säger saker som jag anser inskränker tolerans och öppenhet mot allt som inte är norm i samhället, är det rasism? faschism?
exempel, angående flyktingpolitik står det på deras hemsida att de vill ha:
”-Kraftigt begränsad asyl- och anhöriginvandring
-Invandrare bör anpassas till det svenska samhället
-Slut med avveckling av svenska traditioner med hänsyn till andra kulturer”
jag tycker att alla tre punkterna är rätt idiotiska. MEN, jag tycker inte att man nödvändigtvis måste se rasism i dom. För en som inte är så insatt i politik och ideologier tycker jag faktiskt inte att det är glasklart varför sd är rasister.

Som någon skrev här i kommentarsfältet: hur fasen gör en i höst när det är dags att rösta? Planen är FI, men… ger det SD indirekt en röst? Jag tänker att är det möjligt att FI når över 4 %-spärren? Om inte är ju min röst ”bortkastad” och därmed en röst mindre på något av blocken som kan nå egen majoritet = inte ge plats åt SD som vågmästare. Hm. Hur tänker ni andra?

Jag tänker absolut rösta på fi, gjorde inte det i förra valet av den anledning som du nämner.
Dock hjälpte det ju inte -SD kom in och de växer. Att stoppa SD är redan försent, däremot måste vi börja bemöta dem, argumentera mot dem och kräva svar! Vad står de för och vad säger deras dolda agenda, hur ska de driva sin politik och vad menar de egentligen?
Idag är det inget parti som vågar bemöta SD och vara kritiska. De vågar inte ifrågasatta.
Istället har vi fått en regering som springer SDs ärenden. Retoriken har blivit SD vänlig. Och ingen säger ifrån och ifrågasätter ordentligt.
Gudrun Schyman förklarade detta med orden ”de stora etablerade partierna har mer att förlora, därför vågar de inte gå upp i kamp.” Fi däremot har mindre att förlora – de har ”inga” väljare, de fi kan alltså bara vinna anhängare, vilket jag tror de kommer göra genom att stenhårt gå på och ifrågasätta SD!
Dessutom är jag trött på att de frågor jag anser viktigast – jämställdhet och antirasism kommer långt ner på agendan för dagens politiker. Speciellt frågan om jämställdhet. Jag tror att den bästa vi kan göra för förändring är just att rösta på FI, annars får vi samma hjulsnurr som idag i fyra år till…
Dvs att inte rösta på FI är att ge en röst till SD.
Det är klart att jag också oroar mig och tvivlar på hur många procent FI kommer få, kommer vi kunna göra skillnad?
Sånt kan en inte veta i förväg, men om jag lägger min röst på FI är vi i alla fall en röst närmare målet, det är ju det enda jag kan veta säkert.
Min röst är viktig, jag vet i vilket samhällsklimat jag vill leva, och det är inte det vi har nu. Idag är det bara FI som driver den agenda jag anser viktigast – alltså får de min röst. Allt annat är en bortkastad röst för mig, för då röstar jag inte på det jag tror på utan på nån slaggs nödlösning. En nödlösning jag hittills inte tycker fungera.
Du kan leta efter homeparty med Gudrun Schyman på youtube, eller läsa mer tex här: http://veronicasvard.wordpress.com/2014/02/16/ar-en-rost-pa-feministiskt-initiativ-en-bortkastad-rost/
Sorry om det blev lite långt 🙂

SvP till Almedalen? Nej fy fan vad sjukt obehagligt. Beväpnade också eller? Vad är det för samhälle som skapas just nu egentligen? Och hur kan människor vara så blinda? Vet fortfarande många som tycker det är ”för extremt” att rösta på Fi, men att Sverigedemokrater sitter runt bordet är visst helt ok och viftas bort som att ”jamen du vet, hen är ju sådär…” Sjukt obehagligt.
Jag tänker inte vara tyst och heller inte vänta längre. In med feministerna, för fan!
http://minasannaord.wordpress.com/2014/02/11/jag-tanker-inte-vanta-langre-in-med-feministerna/

Det här kommer låta hårt, jag har en mening med det. Klarar ni inte av att läsa innehållet önskar jag hellre att det tas med en nypa salt än att totalt ignorera det.
Definition av folket.
Artikeln beskriver folket som alla svenska medborgare, FÖRUTOM dom som röstade på SD. Vi vill såklart inte splittra på folket. Så att utesluta dom som inte har samma åsikt är det ända alternativet vi har kvar. Det känns rimligt.
Nästa sak jag vill ta upp. Vad är problemet?
Enligt artikeln så är det att SD sitter i riksdagen och att vi sympatiserar med dom. Jag är en av dom miljoner människor det näthatas mot, för att vi är passiva liberalister. Jag kan ta det. Jag lever tillräckligt bra för att kunna ta lite skit med tanke på allt som händer runt omkring. Men tillbaka till ursprungsproblemet. Det handlar inte om mig, inte om dig, det handlar om att nästan 10% av sveriges befolkning på något sätt är rädda för invandring. DET är ett stort problem som leder till att SD får framgång, nazisterna får större yta, mer våld från nazister, hot och ”antivåld” mot personer som röstar på SD, mer våld från nazister, mer ”antivåld”. Ni fattar.
Det är en ond spiral som inte bara berör nazister och antirasister. Det berör och skadar alla som bor i Sverige.
Det jag försöker säga är att knyta näven inte hjälper de 10% i sverige som inte integrerats bra i samhället (ursprungsproblemet). Dom hör hatet mot sig. Dom vet vad dom gör. Dom väljer att rösta SD.
Retorik har fungerat jättebra sen Caesars tider men fortfarande är vi så dåliga på att filtrera det och använda det positivt. Vi använder det dagligen för att segregera folket och dom andra (vi om några borde vara emot sånt). Istället för segregering borde vi använda retorik för att få andra att förstå oss. Ett enkelt sätt att börja med är att lyssna. Lyssnar vi på andra kommer dom att lyssna på oss. Det är en av de första sakerna jag fick lära mig inom retorik.
Jag kan inte låta bli att höra, enligt mig den bästa talaren någonsin, Martin Luther King Jr tala texten från artikeln. Med en stor skillnad. Kärlek och hopp, har överallt bytts ut mot rädsla och hat. Det här inlägget är en uppmaning att tänka efter, att försöka hitta hoppet.
Det finns en annan väg. Vi behöver inte ”slå tillbaka” och bidra till spiralen. Vi kan börja lyssna. Fortsätt demonstrera, men ta ner alla aggresiva skyltar. Demonstrera smart och säg vilket samhälle du vill ha och på ett sådant sätt att dom andra lyssnar. Sveriges majoritet är med, det är den sista 10% vi behöver övertyga om att invandring är positivt för alla.
Något så tramsigt som kärlek kan faktiskt vara nykeln som saknas. Alla som fått ett alla hjärtans dag kort vet hur den känslan är. Den är varm, trygg, glädjande. Det ger ett intryck av att jag spelar roll, andra bryr sig om mig. Ett alla hjärtans dag kort kanske inte får SD-väljare att höra, veta eller välja det vi önskar. Men det kan få dom att förstå! Vilket leder till att dom börjar lyssna. Vi är många unika människor som mår bäst om vi tar hand om varandra. Alla spelar roll, hjälp dom förstå.
Vänligen
/Adam

Jag är rädd att gruppvåldtäkterna har eskalerat, dessutom ses inte detta som stora nyheter här i Sverige längre då tidningarna inte ens skriver om det. Det skrämmer mig. Hur ska jag tänka här? För jag tänker ’ mindre invandrarmän, mindre våldtäkter’ Jag har varit i kontakt med moderaterna där de påstår att våldtäkter sker pga utanförskap, därför vill jag inte ha hit fler människor o sätta dom i utanförskap så att vi kan rädda dessa stackars tjejer.

Har du någon källa på att de ska vara med i Almedalen 2014? Är inte alls kritisk, vill bara säkert kunna backa upp påståendet när jag själv skriver om det. Har försökt googla men hittar inget :/

Har de senaste dagarna tänkt mycket på vad som händer i samhället just nu. Känns som det hänt så mycket och varit så intensivt de senaste veckorna?! SD säger att de är ett socialkonservativt parti med nationalitisk grundsyn (sa iaf Kent Ekeroth när han var på min skola). Bara det borde ALLA reagera starkt emot! Hallå liksom! Nationalismen var en stor del i varför första världskriget bröt ut! Asså vi sitter med facit i hand (andra världskriget osv) och ändå tittar man bara på när SD och liknande tar mer och mer plats, accepteras mer och ifrågasätts mindre!!! Helt sjukt :(! Du skriver att allt har en början.. Och jag tror också att det här är början på något! Tror också att det är här och NU det gäller att ta ställning! Och JAG tänker iaf stå på rätt sida av historian! Nu måste folk faktiskt ÖPPNA ÖGONEN! Sluta jämföra vänstern med högerextremism, nazism, rasism och annan skit! Är rädd att jag under min livstid kmr få se hemska saker hända med samhället jag lever i… Det är nu det gäller att stanna upp processen! Kärlek övervinner hat <3

Blir lite rädd när jag läser kommentarerna här. Uppnbarligen så röstar en stor del av Sveriges befolkning på SD, att bara kasta ut dom skulle vara omdemokratisk. Att påstå att alla som röstar på SD är rasister finns det heller inte grund för. Det finns en anledning till att folk röstar på SD och det är väll bättre att hitta roten till det och jobba på det istället för att hålla på med smutskastning. Min röst går till KD i år, vill ha en allians regering och då behövs KD. Jag känner inget behov att att smutskasta andra partier och deras väljare bara för att jag inte håller med.

Hitler blev också folkvald. Himla demokratiskt och allt. Jag tror inte heller att alla som röstar på SD är rasister, men SD är ett rasistiskt parti och röstar man på dem så stödjer man fascismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *