Kategorier
diskussion & debatt

Jag har aldrig hört någon säga att en pappa inte bryr sig om sina barn för att han tar en öl till maten

Jag deltog i en hetsig debatt om huruvida det är ok att dricka alkohol när man ammar. Jag berättade att jag gärna tog en grogg, inte bara när jag ammade utan UNDER TIDEN jag ammade.  Jaja, jag erkänner att jag gillar att retas och provoceras och det gjorde jag när jag skrev det (även om det faktiskt också är sant!).

amma o supa

Men diskussionen blev som förväntat ganska svartvit; antingen så dricker man inget alls om man skaffat barn (och ABSOLUT INTE NÄR MAN AMMAR även fast det är totalt ofarligt) eftersom man minsann sätter sina barns behov före allt om man inte är en dålig förälder såklart. Eller så är man ett fyllo med alkoholproblem som inte klarar av att låta bli att dricka och därför inte borde få skaffa barn. Jo på den nivån är det tyvärr.

Jag blir själv enormt provocerad av alla pekpinnar som kommer fram så fort man diskuterar kvinnors föräldraskap. (Ja, kvinnor för jag har faktiskt aldrig hört nån säga att män kanske inte är lämpade att ha barn för att de tar en starköl till maten) Alla val som inte är skitbra eller ”bäst för barnet” ifrågasätts och man avkrävs på en godkänd förklaring för att motivera sina eventuella snedsteg.

Jag känner dock inte att jag behöver nån ”bra förklaring”. Jag känner inte att jag måste förklara varför jag ger mina barn oekologiska bananer ibland eller fiskpinnar tre gånger under samma vecka eller godis på en vardag. Jag tycker inte det är dåliga val heller. Jag tycker det är helt ok val.

Och ska jag prata om sånt som jag tycker är sämre val, för det gör jag ju ganska ofta iallafall ur ett mer generellt perspektiv så kan jag ju nämna att jag tycker det är fel att fostra sina barn i enlighet med rådande könsnormer eller att mata sina barn med kött. Men jag kräver inga förklaringar från enskilda föräldrar som gör det. Inte heller sitter jag och spyr en massa fördömande skit som exempelvis ”då borde man inte få ha barn!” Eller ”bryr ni er inte om era barn?!” Jag är nämligen medveten, och lyssna noga nu för detta är viktigt, om att man kan vara en skitbra, vettig, fantastisk mamma ÄVEN om man inte gör alla rätt hela tiden. JAG LOVAR!

Den här familjelivsmentaliteten som flera uppvisar är under all kritik.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag har aldrig hört någon säga att en pappa inte bryr sig om sina barn för att han tar en öl till maten”

Okej, att dricka alkohol när man ammar är idag ”ok”. Visst, det visar forskningen. Men forskningen visar också att man efter endast lite alkohol bla får en annan doft och ett annat tonläge när man pratar. Det blir förvirrande för det LILLA barnet som håller på att knyta an och lärt känna en förälder. Sen vet jag inte vad forskningen säger om att hantera ett spädbarn efter att druckit alkohol. Riskerna för olyckor bör ju öka.
http://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/11991/Folder-foraldrar-1-4-ar-Tank-efter-i-vilket-sallskap.pdf
Sen är jag mycket för att alla får göra som de vill, så länge de tar hand om sina barn.

Jag är gravid med mitt första barn och jag är så jäääääävla less redan på alla morsor på mitt jobb som lägger sig i hela tiden. Påpekar vad jag får äta och inte äta. Fick en medicin utskriven av läkare och direkt är det på en och ska hacka om att man inte ska äta medicin som gravid. Tydligen kan de mer än utbildade läkare.
Vill inte ens tänka på hur det är när man fått sitt barn när folk redan ska hålla på och lägga sig i. Jag försöker mest lägga dövörat till och låta dem hålla på men inombords blir jag sååå irriterad!!!!

Hej! Jag brukar inte kommentera bloggar i vanliga fall men måste bara få säga TACK för att du är så jävla bra! Som en frisk frisk fläkt i ett annars hjärndött hav av fullkomlig idioti. Jag väntar mitt första barn i sommar och jag har tappat tilltron på världen och vad som händer i hjärnan på folk som skaffar barn. Eller i alla fall på dom och som samtidigt är aktiva på internet. Jaja, svammel svammel. Tack i alla fall.

Jag känner bara snark inför hela den här debatten. Världen är grå, inte svart eller vit. Det här med att man absolut inte får dricka ett glas vin på julafton, mamman får inte dricka alkohol typ ever osv. Det som retar mig mest är att om ett heteropar har ett barn på 5 år så tycker alldeles för många att det är självklart att det är mamman som ska avstå en öl eller några glas vin på grillfesten. Pappan är väl för fan lika duglig på att ta hand om deras gemensamma barn.

Jag fick mest höra att jag var en dålig mamma för jag inte ammade alls. Jag ville, men kunde inte pga mediciner jag var tvungen att ta då. Hade jag inte tagit dem hade jag inte klarat att ta hand om hen alls. Oerhört irriterande när folk ska komma med pekpinnar.
SLUTA MED DET NI SOM GÖR SÅNT

Åh jag började längta sjukt mycket efter sommaren när jag såg den där bilden… mysigt!
För övrigt håller jag såklart med dig, gillar verkligen ”man kan vara en skitbra, vettig, fantastisk mamma ÄVEN om man inte gör alla rätt hela tiden”
Dagens sanning 🙂

Ja, debatter kring föräldraskap och alkohol är ofta oerhört svart-vita och fulla med pekpinnar. Jag har fått veta att när man har tonåringar kan man, som en bra förälder, aldrig någonsin dricka ifall man skulle behöva köra och hämta sitt barn någonstans. Jag har inte ens ett körkort, så uppenbarligen är jag en totalt olämplig förälder. Men, jag kan ju dricka när jag vill…

Hej!
Jag heter Emma och är mamma till två barn 4 och 1,5 år. Jag började följa din blogg med stort intresse för några månader sedan efter att jag blivit nyfiken dels genom en nära vän men även genom TV-inslag där du medverkat. Kan inte säga att jag delar alla dina åsikter men känner att du ger mig mycket att stöta och blöta mina egna åsikter och handlingar mot.
Även denna gång delar jag mycket åsikter med dig, framförallt att det är så stor hybris runt hur en bra förälder eller hur ett ”rätt” familjeliv ser ut. Allt är så ängsligt. Våra barn behöver inga perfekta föräldrar utan bra föräldrar. Man ska göra det som känns bra och rätt själv.
Just när det kommer till alkohol anser jag dock att det övergår till något större. Det är mycket fokus på alkohol i dagens samhälle överlag, vare sig man är förälder eller ej. Ämnet alkohol har så många dimensioner och problem. Jag anser att det är bra om samhället har en mycket strikt och tydlig hållning kring alkohol då missbruksproblematiken bör vägas in. Jag tycker att det är bra att man uppmanar till total avhållsamhet vid graviditet och amning, för att på så sätt minska risken för alkoholrelaterade skador. Detta bör dock givetvis även gälla männen! Missbrukande fäder är givetvis lika skadligt för barnen som mammor. Jag tycker att vi har alldeles för romantiserande syn på alkohol i dagens samhälle. Det syns överallt. Man kan ju knappt titta på ett enda tv-program utan att alkoholen finns med. Forskning visar ju också att i de hem där det inte dricks dricker barnen mindre alkohol sedan som vuxna. Jag fattar inte varför rätten att få dricka alkohol till varje pris ska skyddas! Istället för att kvinnor också ska få dricka utan att bli klandrade för det borde männen istället bli klandrade för det. På så sätt blir det ju jämlikhet mellan könen.

Intressant forskning. Min pappa har varit alkoholmissbrukare hela mitt liv och han var det innan jag föddes, det har druckits alkohol i mängder och jag har sett min pappa full mer än nykter (tack och lov har jag haft en otroligt vettig mamma). Vi har haft många släktträffar där både jag, min syster och mina kusiner sett vuxna fulla. Jag och min syster dricker mycket mindre än alla våra vänner, fast vi kanske är ett undantag? 🙂 Jag började inte dricka alkohol lika tidigt som mina vänner och de kommer ifrån familjer där alkohol inte druckits så mycket.
Däremot håller jag med dig i mycket annat.

Jag har inga barn än men jag funderar på om det verkligen är barnens bästa att föräldrarna exakt alltid ska uppoffra sig till sån förbannelse? Jag tror att väldigt många av de föräldrar som alltid, alltid uppoffrar sig och aldrig gör något för sin egen skull kommer sitta där som bittra martyrer den dagen barnen blir större. Då har de offrat exakt allt de har och prioriterat bort sig själva så länge och helt plötsligt vet de inte längre vem de är och vad de ska göra med sitt liv nu när inte barnen vill vara med dem längre.
Såklart att det oftast ska handla om barnets bästa, men någon liten gång kan det få handla om förälderns bästa (sålänge det inte handlar om något som barnet far illa av).

Betyder alkoholen allt för dig? Skulle du inte veta vem du var längre om du avstod från alkohol?
Låter som att det är många här i kommentarsfältet som borde gå på ett AA möte eller två.

Håller med dig i tänket. Men jag själv har jag inte druckit sen innan jag blev gravid i december 2011.
Och jag har hört massor av gnäll på män/ pappor som tar en öl till maten.
Men i det stora hela, att det är helt ok och man ÄR ok även om inte alla val alltid är korrekta.

Jag har fått konstiga blickar ibland för att jag dricker öl när jag ammar. Jag och min man är om något måttliga med alkohol men vi båda gillar att prova lite roliga ölsorter antingen till mat eller separat. Vi dricker inga mängder, en öl en fredagkväll och en till en lördag och sedan kan de gå 2-3 veckor tills det händer igen.

Jag följer ungefär samma mönster som du Elin vad gäller drickande och ammar också.
Jag tycker det värsta argumentet är det med ”om du inte kan låta bli att dricka den korta tid det handlar om så är du alkoholist”. Korta tid, jo tjenare.. Kanske om jag hade slutat amma så fort som möjligt, men vi har ingen brådska.
Hade jag helt avstått öl och vin under amning (och graviditet) så hade jag i nuläget varit helnykterist i 4 år och förmodligen haft ett eller två år till att se fram emot och det har jag faktiskt ingen lust med!

Du gör som du vill. Men 4 starköl är iofs rätt mycket mer än Livsmedelsverkets rekommenderade: ”Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten. ”
Någon som vet vid vilken promillehalt/ alt ung. alkoholmängd barnet får i sig alkohol?

jag håller faktiskt inte med. Att se sina föräldrar eller andra vuxna dricka på ett sunt och resonabelt sätt lär dem att alkohol inte behöver leda till dyngfylla. Mina barn har aldrig sett nån full, men alkohol dricks ibland dagligen (typ på semestern) vid matbord, grillningen eller bara i soffmyset.

Jag har valt att inte dricka alkohol under graviditeter och amningsperioder. Ett val jag fått mycket skit för faktiskt. Jag missunnar ingen annan att dricka när jag tillfälligtvis inte gör det. ”Men ett glas kan du väl ta?” ..folket står mig upp i halsen. Det är som vissa får dåligt samvete om inte precis alla hanterar exakt alkohol som de själva gör.

Jag har hört att i vissa kulturer är man rädd för ”det onda ögat”. Dvs att om man som mor är lycklig så riskerar man att få ”det onda ögat” på sig och därmed kommer något hemskt att hända ens barn. Detta är ett typiskt exempel på hur man än idag skrämmer kvinnor till återhållsamhet. Som kvinna blir man kritiserad och skambelagd om man vågar ha roligt som förälder. Man utpekas som ”dålig förälder”. Många mammor idag vågar helt enkelt inte ha kul eller unna sig saker. De känner att om de inte ägnar varje sekund åt sitt/sina barn, ja då kommer något hemskt att hända barnet/barnen…och det kommer vara DERAS fel eftersom de inte var tillräckligt uppoffrande. Det är ”onda ögat” all over again. Men i verkligheten är det ett effektivt sätt att kontrollera kvinnor på.

Blir glad av ditt inlägg då jag är hjärtligt trött på pekpinnar. För övrigt är det aldrig nån som påpekat när min man druckit nåt med alkohol utan det är enart jag som fått höra diverse pekpinnar om det. Jag blir inte heller full av ett eller två glas vin, pratar inte konstigt eller inte kapabel till att ta hand om vårt barn. Utan blir bara en gladare och nöjdare mamma.

Varför i hela världen är det så viktigt att dricka alkohol att man måste göra det när man ammar??? Är det så svårt att avstå??? Fattar inte inställningen att det skulle vara en så enorm uppoffring att avstå från groggen/vinet/ölet… Samma med rökning; tycker att det är enormt provocerande att se gravida eller ammande kvinnor röka. Kalla mig moraltant den som vill. Jag rökte som en borstbindare innan jag fick mina barn och dricker mig full ibland fast jag är gammal och klok(?). Men hade faktiskt inga problem att avstå under de få åren som jag väntade och ammade barnen.

jaaa det är verkligen jettesvårt att avstå pga är värsta alkoholisten. Läs inlägget igen. Det handlar inte om att det är svårt utan om att man inte tycker det är nödvändigt att sluta dricka för att man ammar.

Men vadå totalt ofarligt? Om en inte ska dricka under graviditeten för att barnet får i sig allt som mamman stoppar i sig så ska en väl heller inte dricka under amning för det är samma sak där. Eller? Jag tror inte att barnet tar skada av ett glas men många kan ju leda till spritförgiftning. Då är det väl lika bra att ta det säkra före det osäkra och använda sig av ersättning just den gången alkohol finns med i bilden. Och sen att ingen klagar på att pappan tar en öl till maten är nog just för att han inte ska amma.

Det är skillnad vid graviditet eftersom under graviditet så får barnet samma alkoholhalt som mammans blod har, eftersom mammans blod går till moderkakan och från moderkakan rakt in i barnets blodomlopp via navelsträngen. Men när man ammar så får bröstmjölken samma alkoholhalt som mammans blod (dvs promillehalt inte procent) vilket sedan bryts ned av bebisen via matspjälkningssystemet. Barnet kan inte bli spritförgiftad via bröstmjölken.

Håller med och håller inte med. Jag tror att det är lätt att som vuxen bedömma sig själv som opåverkad trots att man inte är det. Man blir inte mindre kapabel till att ta hand om sina barn, bete sig normalt osv. Men jag märkte skillnad på min mamma när hon ”bara drack 1-2 glas vin” till maten. I ögonen, uttrycket, osv. Jag har från att ha varit stark motståndare till att ens sippra på vin (med egna minnen i bakhuvudet) med barn i närheten, börjat tycka att det är ok att ta ”1-2 glas vin”, eftersom jag sett föräldrar som sköter sig och barn som inte bryr sig. Men ett väldigt känsligt barn kan ju ”fara illa av det” om föräldern inte har någon självinsikt och ”jamen jag är ju som vaaanligt.” Det finns det ju säkert barn som inte farit illa av att föräldern påverkats lite. Men ett barn som upplevt att en förälder blivit jobbig och bråkig några gånger kanske känner att ”bara 1-2 glas vin” blir jobbigt alla andra gånger också. Så att säga att lite alkohol är ok kanske man kan göra utifrån hur bra man känner sig själv och vilka barn man har. När de som inte har problem flyttar fram gränserna gör helgalkisen det också. En alkis kan mycket väl vara en person som gärna dricker vin, och inga jättenmängder, men väldigt gärna. Och argumentet ”jamen jag tar ju bara några glas till maten, sluta fåna nu”! hörde jag väldigt ofta. 1-2 glas som fredagsmys hade då blivit en box fredag-lördag, men 2-glas tänket levde kvar. Därmed inte sagt att alla som gillar 1-2 glas är alkisar, skulle kanske också unna mig nåt glas när jag får barn.

Jag är också lite ambivalent där med alkohol och barn. Jag minns från när jag var barn hur jobbigt jag tyckte att det var när vuxna drack även om dom inte blev fulla. Nu beror det säkert mestadels på att det triggade känslor som uppstod när min pappa drack men jag tror ändå inte att man ska se för lätt på barn och alkohol. För mig är det viktigt att det finns en helt nykter person som har en nära relation till barnet när dricks med barn närvarande. Om det är pappa, mamma, mor/farföräldrar eller vad som spelar däremot ingen roll.

Det viktigaste i den frågan tycker jag är att man får göra valet själv, men då ska man också vara insatt och ha all fakta. Att Livsmedelsverket skriver att det i dagsläget inte finns någon forskning som tyder på att det är farligt får mig att reagera i alla fall. I dagsläget… nej, för eftersom avhållsamhet har varit rekommendationen innan så finns det inga att studera eventuella långtidseffekter på. Det finns däremot studier som visar på vilket sätt spädbarn reagerar på att få i sig bröstmjölk med alkohol i – men detta handlade mest om minskad aptit och minskad sömn – som barnet tog igen senare under dygnet, och därför bedöms det som ofarligt. Dock framgick det inte (vad jag minns) hur mycket den ammande hade druckit, så man får väl hoppas att rekommendationen på 1-2 glas vin ändå är mindre mängd.
Min tolkning personligen är att barnet faktiskt påverkas av att få i sig alkohol. Annars hade kroppen inte reagerat. Och när långtidseffekterna inte heller är kända så tycker jag också att det är fel att säga att det är helt ofarligt. Men det bara utifrån att jag tycker att alla ska få göra bedömningen själva utifrån den fakta som finns.

Ja jag tänker bara på hur mycket idiotkommentarer jag fick som gravid när jag köpte alkohol.
Köpte folköl på citygross och fick höra att jag skulle ha ihjäl mitt ofödda barn (av kassörskan!!! Mailade dock butiken angående detta och hon fick sparken, sommarjobbare).
Köpte starköl på systemet och fick höra ”du vet väl att det är alkohol i dom här va?” (återigen av kassörskan).
Liksom…. 1: en folköl dödar inte mitt barn (och bara öh?? att kläcka den kommentaren alls…).
2: Ja jag vet att det är alkohol i starköl, det var ju liksom starköl jag var ute efter.
3: jag kan ta egna beslut tack så mycket och
4: tanken kanske kan slå någon att det inte är till mig jag köper?

tänker förresten mycket på Dessies kommentarer… där verkar hon ju vara bra på att faktiskt ta tid för sig själv och sina intressen trots bebis och Simon är hemma mycket med sin bebis. Gud vad hon får höra… allt från att hon har en förlossningsdepression (??) till att hon tror bebisen är en docka till att hon är en hemsk mamma… ja allt helt enkelt. Och tar hon med bebisen (som är nöjd och glad) så är hon en dålig mor som inte sitter hemma utan är ”ute och flänger”. Stackarn kan ju fan inte göra något rätt enligt föräldramaffian.

Tror att moraliserande inte är särskilt konstruktivt. Däremot att ge information om för- och nackdelar så att folk kan göra informerade val är bra. Att försöka dölja fakta som att det är farligt att amma med alkohol i kroppen tror jag bara är kontraproduktivt. Att däremot upplysa alla föräldrar oavsett kön om att omdömet påverkas när man dricker och att det därför kan vara bra att överväga sin alkoholkonsumtion är en annan sak.
Sedan finns det ju andra saker när det gäller barnuppfostran som folk ska hålla på och lägga sig i där det är svårare att hitta vetenskapliga belägg som kan säga vilken som är den ”sanna” läran. Jag kan säga att mina föräldrar gjorde vissa saker fel i min uppfostran som jag önskar att de inte hade gjort då det på olika sätt har påverkat mig negativt. Men jag mår ändå bra idag, har ett bra liv och jag vet att de gjorde det bästa de kunde och ganska mycket gjorde de bra. Jag tror att barn behöver föräldrar som älskar dem och gör sitt bästa. Och som förälder kommer man säkert göra fel ibland men det behöver inte vara en katastrof.

Min syster fick jävligt mycket skit för att hon ibland drack alkoholfri(!) öl när hon ammade. Öl är bra för mjölkproduktionen men hon fick höra att hon var en korkad fjortismamma (24 år gammal var hon) och att hon misshandlade sitt barn för att hon drack öl under tiden hon ammade, och dessutom hade en fyraåring som fick se sin mamma dricka. Att hennes man, barnens pappa, gärna drack både vin och öl till maten ifrågasatte ingen. Folk är jävligt tröttsamma.

Jag gillar debatter som har med tillrättavisningar, ”pekpinnar” och slikt otyg att göra, oavsett om det handlar om vad föräldrar i allmänhet, och mammor i synnerhet, bör göra när de väntar barn eller har barn (i sin närhet).
Då jag inte själv har barn (eget val, andra omständigheter osv) så har jag varje gång nån i min vänkrets blivit förälder förundrats över hur de blivit så totalt annorlunda.
På middagstillställningar t ex, serveras aldrig vin eller öl starkare än lättöl därför att ett barn kan bli sjukt eller skada sig och då måste någon kunna skjutsa barnet till sjukhus. Ja, det förstår jag (även om detta med sjukdom och skada överdrivs en aning) men kan man inte bestämma att en eller två är helnyktra i händelse av att någon skadar sig?
Oavsett typ av fest – och jag erkänner, jag har varit på diverse mindre fina fester mellan 18-23 års ålder – så var det alltid någon som var helnykter, kunde skjutsa alla hem eller, fast det aldrig hände, någon till sjukhuset.
I nuläget tycker jag många påpekar saker för andra för sitt eget höga nöjes skull. Jag kan tänka och tycka (bra eller mindre bra) om andras val, men skulle inte säga till om jag inte trodde att någon, barn eller vuxen, på riktigt for illa.
Citerar dig:
man kan vara en skitbra, vettig, fantastisk mamma, människa, ÄVEN om man inte gör alla rätt hela tiden. JAG LOVAR!

Det enda jag reagerar på i inlägget är fiskpinnarna som följs upp av att Lady D skriver att hon tycker att det är fel att ge sina barn kött. Vad jag vet så består liksom fiskpinnar till stor del av (fisk)kött.
Men, men… Det kanske bara var ett exempel.
Tjing Pling!

Jag håller med om att det är väldigt stor fokus på att mammor ska vara prefekta. Jag är tacksam att jag fick mina barn så sent som jag fick för jag hade inte alls samma styrka att stå emot andras tyckande och tänkande när jag var yngre. Nu låtsades jag som jag lyssnade och gjorde ändå som jag själv ville.
Det är inte alls samma krav på pappor. Snarare tvärtom tycker jag.
De kan nästan göra vad de vill, bara de är med sina barn så är det bra (kanske att hårddra det lite).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *