Kategorier
diskussion & debatt

Män som hatar kvinnor kommer alltid hitta anledningar till att förtrycka.

Om jag återgår till det lama argumentet att man minsann borde få hata muslimer eftersom att de ägnar sig åt könsstympning och hedersvåld (och här vill jag än en gång flika in att nja, könsstympning och hedersvåld förekommer i kristna regioner också) och att de gör detta i religionens namn och därför är religion jättejättedåligt och alla som tillhör samma religion måste såklart ha samma syn på detta. Typ så låter det. Lite motsägelsefullt och så vidare.

Men en kvinna som könsstympas och misshandlas ”i religionens namn” är ju ett direkt resultat av det kvinnohat som råder i ett patriarkat. Det är inte islam (eller kristendomen osv) som är problemet utan männen som tolkar religionen. Män som hatar kvinnor kommer nämligen hitta alla möjliga ursäkter för att rättfärdiga sitt förtryck. Religion är bara en av dessa.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Män som hatar kvinnor kommer alltid hitta anledningar till att förtrycka.”

Älskar hur du sätter ord på saker jag tänkt på.
Som muslim tvingas jag STÄNDIGT försvara Islam när folk på jobbet, skolan och andra sociala miljöer slänger ur sig nedsättande kommentarer om hur muslimer är kvinnofientliga. De drar sig inte ens för att dra alla över en kam. Jag brukar ofta skita i sådana diskussioner, men när jag kontrat med att 4-fruar-regeln tillkom för att begränsa den rådande giftasnormen då (snubbar gifte sig kors åt tvärs), när jag säger att det finns en hel sura tillägnad kvinnan och att man enligt Koranen FÅR SKILJA sig som kvinna exempelvis om mannen inte uppfyller ens sexuella behov (ja, detta är helt legit), ja då kan man minsann rätta sig och konstatera att VISSA muslimer är kvinnofientliga. Några lägger till att ”ja, men islam är fortfarande den MEST fundamentalistiska religionen…” eh?
Jag såg nyligen ett program från mitt hemland om en intervju med ett stolpskott till imam som hyste så mycket kvinnohat att det rykte ur honom. Allt och då menar jag ALLT han någonsin sa emot kvinnan förklarade han med påhittade hänvisningar till religiösa texter som han tolkat lite ungefär som när jag improviserar en makaronilåda på rester. Allt jag tänkte på var hur många fler det finns som han som får mig att skämmas. Och hur många sådana det finns i andra religioner, alla andra religioner som ständigt reproducerar unkna värderingar – män som tolkar och bestämmer åt män, som i sin tur får ”legitimitet” att bestämma och kontrollera kvinnan.

religion är så problematisk eftersom ca alla religioner är så utdaterade, kvinnofientliga osv. Länderna som är mest jämställda i världen är också mest sekulariserade… dock så ser man ju att när kvinnohatarna/homofoberna osv inte kan legitimera sitt hat pga ingen tror på skiten så vänder dom sig gärna till vetenskapen ist. Tänker på alla vita kränkta ateistiska män på flashback o deras ”biologiska anledningar till att kvinnor ska va i köket” diskussioner

Precis så ser jag på det. Kvinnohatande män hittar alltid något att hänga upp sitt kvinnohat i, må det vara religion, vetenskap eller anti-feminism. Tycker det är komiskt när anti-feminister refererar till Steven Pinkers forskning kring genernas/miljöns påverkan på vårt beteende som ett bevis för sina teorier kring hur kvinnor är och bör vara.
Steven Pinker är gift med Rebecca Goldstein, en framstående författare och professor i filosofi. Hon är dessutom en känd FEMINIST och Pinker stödjer och ställer sig bakom hennes feministiska forskning och teorier. Han säger också att även om gener påverkar vårt beteende mer än vad vi tidigare trott ska det inte ses som något hugget i sten eftersom vi människor dessutom begåvats med empatiska, analyserande och reflekterande förmågor som gör oss kapabla att ändra våra beteenden när vi inser att de är problematiska och skadar andra människor.
Tycker också det är komiskt hur män som hänger upp sitt kvinnohat i kristendomen (Åkesson och co) inte ser att de står närmare kvinnohatande män som hängt upp sitt kvinnohat i islam än de kvinnor de påstår sig värna om så himla mycket om och vill beskydda från andra kvinnohatande religiösa män. De männen står inte bara nära varandra, de sitter i varandras kvinnohatande knän utan att ens förstå det själva.

Fan vad förbannad jag blir.
Jag är så trött på att folk minsan talar om för mig att jag är förtryck pga min religion.
Jag är så trött på att behöva försvara min pappa, min älskade fina pappa.
”Nej, han har inte slagit mig”
”Nej, jag har inte berättat att jag för pappa att jag är ute sent på kvällen, har du berättat för din pappa var du är så här sent?”
”Nej, han har inte gift bort mig”
”…jag har min klitoris kvar, har du det?”
Alla som har ett problem kan hålla käften! Jag vill inte bli ”Räddad” av er! Det ända ni lyckas med är att dubbelbestraffa mig.

Har aldrig kommenterat förr, men är en trogen 20 årig läsare, som har under lång tid sugit åt mig information från denna blogg och många saker här har öppnat mina ögon. Jag har tidigare fått min pojkvän att förstå vilket privilegium han har då han är en vit man, och förklarat allt med kvinnoförtryckning och jag har fått honom att förstå. Idag hade vi en lång, ganska hetsig konversation om förtryckning av olika grupper i samhället, då pratar jag om allt mellan rasism och slutshaming och förtryckning av handikappade och mycket mer, och tillslut förstod han! Tillslut förstod han varför han inte har rätt att skratta åt, eller yttra sig om vissa saker på ett visst sätt. Och det känns bra! Har ingen vän som förstår varför detta är något som gör mig glad, så därför delar jag med mig av det här!

Precis. En, i detta fall, är först en person, sedan man och därefter en religionsutövare. Människan är egentligen för dum för religion. Vi pallar inte den nivån utan hur vi än gör kommer vi först och främst vara de köttsliga socialt skapade varelser vi är – och där vinner patriarkala strukturer ofta mycket mer mark i hanterandet av vardagen än vad religiösa budskap gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *