Kategorier
diskussion & debatt

Varför ska vita alltid kräva en plats?

20140304-124955.jpg
Vita kränkta jävla idioter utan någon form av självinsikt finns tamejfan överallt. Det är en epidemi. Kjöllers inlägg här påminner om pridefestivalen för ett par år sedan där ett rum för rasifierade HBTQ-personer upprättats (queer people of color) och två eller tre vita (sverigedemokrater såklart) envisades med att få vara med och anklagade forumet för rasism när de ombads lämna lokalen.

Hur kan ett litet separatistiskt forum som Rummet väcka sådana starka känslor? Varför måste vi vita alltid få vara med överallt? Är det så svårt att backa?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför ska vita alltid kräva en plats?”

Jag förstår ditt tänk men kan inte hjälpa att jag undrar varför du väljer att företräda detta fenomen med ”vita kränkta människor”? Det är ju ungefär som då du irriterar dig på män som ska hoppa in i feminismdebatten.

Melissa
Snyggt fångat måste jag säga.
Själv missade jag faktiskt likheten med mäns försök att sätta agendan inom feminismen och med Kjöllers uppenbara förakt för sjukskrivna som inte låter friska skattavdragsberättigade människor sätta agendan och berätta för sjukskrivna hur bra det är med en reform som utförsäkrar dem, nekar dem vård och ställer dem i utanförskap.
Kopplingen att vita inte fick berätta för färgade hur svårt rasism minsann drabbade de vita såg jag. Den absurditeten var tydlig.
Kopplingen mäns vilja att styra feminismens agenda och perspektiv såg jag inte förrän du påtalade den, men likheten är faktiskt tydlig där också.
Vilka tycker du själv är bäst skickade att föra talan och avgöra vad som är relevant att diskutera i respektive grupp? Vem avgör vilka frågor som känns viktiga och vilka perspektiv som skall föras?
Vilken ton tycker Kjöller har i sitt inlägg? Vilket tilltal?

Ingen kan väl kräva tillträde överallt?
Eller?
Om de nu vill bilda en förening för ”vita kränkta stackare” så bör ju de kunna avvisa färgade med samma argument givetvis. Eftersom färgade per definition inte kan vara ”vita kränkta stackare”.
Jag förstår inte problemet — men tipsar gärna Hanne Kjöller om konceptet, tror inte namnet är taget än faktiskt.

Kan bara hålla med dig. Det är vidrigt. Jag läser många bloggar om rasism skrivna av rasifierade människor men jag kommenterar aldrig. Bara läser och försöker förstå, rannsaka mig själv och ta åt mig av det som skrivs. Det finns inga skäl för mig att kommentera, visa min närvaro och ta en massa utrymme. Förtryckta grupper måste få ha fredade zoner där de slipper att en massa förtryckare ska komma och lägga sig i, ta plats och tolkningsföreträde.

Åååh är så trött på ”menar väl”-argumentet i typ alla diskussioner. Det spelar väl ingen jävla roll vad man menar om det ändå blir fel. Det enda positiva är väl att personen förhoppningsvis är lite villig att försöka förstå vad den gjort för fel och lära, men oftast blir väl folk så kränkta av att folk inte få oändlig tacksamhet för försöket till att förstå. Eller att personen är så himla snäll för att den menar väl.

Jag tycker inte om forumet Rummet. De har identifierat sig själv som ”de mest utstötta i samhället”. Sedan välkomnar de inte de som skickar in andra synpunkter på sina upplevelser och hur de ser på saken.

Jag tycker att du går ut starkt i kampen om titeln ”mest utstött i samhället” när du gnäller om att en diskriminerad grupp inte ”välkomnar […] de som skickar in andra synpunkter på sina upplevelser och hur de ser på saken”. Det är verkligen elitnivå på den offerkoftan.

Vidrig artikel verkligen.. Vi diskuterade Rummets.se och fysiska rum idag på ett seminarium så otroligt intressant. Min analys nu är att det finns många likheter mellan Rummets.se och det fysiska rummet. Att ett rum aldrig är en neutral plats utan alltid kontext och diskurs baserad. Vilket jag anser är viktigt att poängtera i en rasismdebatt. Alltså att utifrån DIG och DITT PERSPEKTIV så ser DU saker på ett sätt (menat till Kjöller) och anledningen till att du (fortfarande Kjöller) tycker det är svårt att förstå är för att du inte upplevt det. Spontant känner jag även, att är hemsidan så jobbig att läsa…. läs den inte då.

Det är rätta takterna, dela upp och splittra. Du ska veta att du ÄR din gruppidentitet.
De flesta tillhör nån grupp som är eftersatt och diskriminerad. Förutom de mest populära tyckasyndomgrupperna svarta/bruna/gula/röda, kvinnor och muslimer har vi sjuka, halta och lytta, fula, döva, blinda, tjocka, magra, gamla, arbetslösa och säkert några till.
Ingen grupp har rätt att tycka nåt om andra gruppers situation. Vilket drömsamhälle. Tur att vi kan prata om vädret.
Har ni hört talas om empati och inlevelseförmåga? Vad tror ni drev de vita européer som arbetade för slaveriets avskaffande? Vad tror ni driver människorättsaktivister? För att inte tala om djurrättsaktivister. De hör ju inte ens till samma art.
Man ska inte sätta upp murar mellan grupper. Vi har en stor förmåga att förstå andras lidande och vi kan hjälpa varandra.

Men för fan… Detta ”Kan vi inte alla bara se varandra som människor och vara vänner?”. Det går inte att bekämpa rasism genom att låtsas att man inte ser färg. Det går inte att bekämpa något förtryck alls om man vägrar inse att det finns grupper av människor som diskrimineras i samhället. Det är inte de som erkänner och försöker göra något åt det här förtrycket som har skapat dessa grupper in the first place. Hur kan man ens vara feminist om man vägrar se att individer utifrån olika grupptillhörigheter har radikalt skilda möjligheter att få ett bra liv?
Det du gör nu är exakt samma sak som när män ba ”Men vadå, vad spelar det för roll att kvinnor aldrig har huvudroller i filmer, jag ser till historien och inte till kön!” eller ”Jag väljer efter kompetens, inte kön, sen så råkar det visst alltid bli en man men det är helt slumpmässigt!”.
Det är så sjukt nedlåtande att säga att människor som organiserar sig bara vill tycka synd om sig själva. Exakt samma sak som män gör mot feminister hela tiden. ”Jag ser inget kvinnoförtryck, Sverige är ett jämställt land”, ”Det är NI som delar upp folk genom att vara så fixerade vid kön” etc etc.
Rasismen finns och är verklig, och drabbar människor olika, bland annat baserat på hur de ser ut. Rummet behövs på samma sätt som kvinnoseparatistiska forum behövs. Ibland så behöver man vara bland människor som förstår hur det känns, för att de har varit med om samma sak. Ibland så behöver man slippa FÖRKLARA hela tiden, för människor som inte vill se, och inte vill lyssna. Ibland vill man tillhöra normen. När man diskuterar något som rör en själv så kanske man vill känna att det är ens egna erfarenheter samtalet utgår från, och inte erfarenheter från folk som överhuvudtaget inte har med saken att göra.
Vidare så är Rummet ETT enda litet forum på nätet. Ingen har någonsin sagt att vita inte kan vara antirasister. Men kom inte och tala om för oss som utsätts för rasismen hur vi ska känna, hur vi ska hantera rasismen, hur vi ska prata om den eller hur vi ska organisera oss. Vi har inte valt att tillhöra de här förtryckta grupperna, och det är verkligen inte vi som bygger några murar.
Folk som vill hjälpa till i den antirasistiska kampen borde lyssna på oss som utsätts för rasism istället för att försöka ta över och bestämma hur kampen ska föras. Den som vill hjälpa till ansluter sig till VÅR kamp, snarare än att starta ett en egen (som företräder vem??) och anklaga oss för att göra ”fel”.
Alltså, det är verkligen exakt samma sak som de feministiska männen som bara vill stå i centrum och få höra hur duktiga de är, snarare än göra något för att förbättra kvinnors villkor. LYSSNA nån jävla gång.

Men alltså. Hanne Kjöller. Kan hon inte bara kliva ner från sin sköna översittarposition i form av vit medieperson och sluta älta om allt som inte passar in i hennes värld. Om hon dessutom råkar öppna ögonen lite över sin egen ”liberala” horisont skulle jag kanske kunna läsa hennes inlägg i den missriktade debatten utan att vilja dränka mig själv i mitt morgonte?!?!?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *