Kategorier
diskussion & debatt

Vill man fortsätta leva privilegierat så får man förlika sig med att det går ut över andra

Den här föreställningen om att halal-slakt är så jävla mycket värre än vanlig slakt gör mig hiskeligt frustrerad. Slakt innebär alltid onödigt lidande för djuren. Alltid. Äter man kött så bidrar man till att djur lever, torteras och mördas på ett omänskligt, perverst och sjukt sätt. Det måste man förlika sig med helt enkelt om man vill fortsätta att äta av djurs kroppar. Att peka fingrar på andra för att det känns bättre är inget annat än hyckleri.

Men det känns lite som den gamla vanliga bristen på självinsikt. Man vill ju gärna se sig själv som en bra människa oavsett om det handlar om kvinnofrågor, vithetsnorm, smalhetsprivilegier eller djurkonsumtion. Tanken att man själv ägnar sig åt ett förkastligt beteende vill man ju ogärna kännas vid och börjar det talas om privilegier som går ut över andra så slår man ifrån sig direkt. ”inte jag!”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vill man fortsätta leva privilegierat så får man förlika sig med att det går ut över andra”

Precis, bra inlägg! Som en facebookvän skrev till någon som uppmanade folk att inte köpa halal-slaktad kyckling: bryr du dig om djur så sluta ät kött. Dessutom ÄR det ingen skillnad på halal-slakt och vanlig slakt, moraliskt sett, då båda är reglerade enligt svensk lagstiftning. Djuren är nedsövda. Tror att de flesta skiter i djuren faktiskt och bara vill smutskasta muslimer.

Eftersom att jag inte vill stötta någon religion, ingen alls, ekonomiskt, så köper jag varken hala eller kosher. För att få har ett certifikat på hala-slat så måste du betala en licens till Bl a Saudi Arabien. Detta är vad dina pengar går till när du köper deras produkter.
För mig lika illa som att veta att din tröja är sydd av barnarbetare eller andra ”slavar”.
Alla stora religioner är kvinno-nedvärderande. Jag kan aldrig få några av religionsbekännelserna och feminism att gå ihop. (Att vara andlig och tro på något ”större” än en själv är en annan sak)

Tack för att du tar upp det här ämnet, så viktigt!! Vegetarianism är det enda rätta om man inte vill bidra till djurs lidande ♥ Sen vill ju tyvärr de flesta köttätare inte ens vidkännas vid hur det går till. Det finns mängder av dokumentärer som visar hur brutalt illa djur behandlas på slakterierna, ändå väljer majoriteten av samhället att blunda för det…

Det här med att tänka på sig själv som en ”bra människa” är nog ett av de största hindren till självinsikt och utan självinsikt blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att förändra andra människors attityder och åsikter (om man är ute efter det). För att inte tala om hur svårt det är att förändra sina egna dåliga beteenden med den inställningen. Människor gör bra saker och människor gör dåliga saker. Ser man däremot sig själv som en ”bra människa” blir det väldigt jobbigt för självbilden att inse att många av ens handlingar inte är särskilt bra.
Det blir svårt att se hur man förtrycker andra. Det blir svårt att se att man gör andra illa. Det blir svårt att be om ursäkt och ägna sig åt självrannsakan. Eftersom självbilden måste försvaras blir kritik och synliggörande av det förtryck man utsätter andra för väldigt svårt att ta till sig. När män upprört mässar ”Inte alla män!” är det för att bilden av en ”bra människa” hotas. Det ter sig ofta fullständigt obegripligt när män refererar till sig själva som en av de ”bra männen” och sedan kallar kvinnor horor, fittor och luder. Jag misstänker att det ter sig helt logiskt för de själva eftersom de ser sig själv som ”bra människor” som bara reagerar på något de tycker är fel.
Samma sak när smala feminister går bananas på feta och överviktiga feminister som berättar om förtrycket de utsätts för av smala. För vem är inte mer ”bra människa” än en feminist som ägnar hela sitt liv åt att synliggöra andras (mäns, vitas, heterosexuellas osv) förtryckande beteenden? Det är därför det ter sig så obegripligt igen att de verkligen inte ser att de beter sig likadant som männen och andra privilegierade grupper när de själva kritiseras. Det är självbilden som försvaras, bilden av mig som en ”bra och god människa som minsann inte är som mina förtryckare!”
Om vi slutar tro att det finns ”bra människor” och inser att alla är kapabla till jäkligt vidriga handlingar, åsikter, attityder och beteenden skulle ett jämlikt och rättvist samhälle bli verklighet mycket snabbare.

Hej.
Har någon av er sett videon ’Europe belongs to us’ från SDU? Fy fan vad pinsam och jävligt obehaglig reklam de har gjort. usch man får rena hitler-vibbar av det.
Inte nog med det så är kommentarerna hundra gånger värre än själva videon där många skriver att alla icke-vitingar bör lämna Europa omedelbart och jag försökte debattera med de men ingen ger svar och de som gör det bara hela tiden ska påpeka att jag är en arab och borde sticka till Arabien. Usch blir så himla arg.
Jag är ihop med en svensk kille och vi kommer få mixade barn och jag undrar hur deras liv kommer se ut i sverige i framtiden? Detsamma min pojkvän som kommer anses som en landsförrädare. äckliga fascister, att ingen lär sig.
På tal om inlägget så har jag börjar äta mer vegetariskt, jag beställer vegetariska linas-matkasse då kommer det ju hända att jag inte kommer äta kött i flera veckor. Dock älskar jag kött så vi får se hur det blir men jag försöker iallafall variera mig och jag håller med om att det är hyckleri med att säga att halalslakt är fel när man ändå äter kött för all slakt är ju egentligen hemsk.

Jag har haft just denna diskussion OTALIGA gånger. Jag får oftast höra att det närmsta slakt jag kommit måste varit att spola ner guldfisken i toaletten. Jag blir alltid lite full i skratt då jag är uppväxt som renskötande same. Jag var alltså med när vi slaktade våra djur (Nej, inte på samma sätt som ”vanlig” slakt går till då vi först skjuter renen och SEN fraktar den) men i alla fall.
Den stora skillnaden mellan halal och renslakt (det jag kan jämföra med av egna erfarenheter) är att djur vid halalslakt får dricka vatten först och slakten är religiös. Thats it liksom.
Jag är köttätare, och jag vet mycket väl att det ligger på mitt samvete att djur får lida just för att jag vill ha mitt förbannade kött. Tycker veganism och vegetarism (heter det så?) är asbra. Men jag är inte där än. Och det jag tycker blir lite tråkigt när man diskuterar kött eller inte kött så dumförklaras jag ofta.
Ja, jag är medveten om vad jag bidrar till. Men det hjälper inte att folk säger att jag är helt jävla dum i huvudet för att jag inte är ”frälst” in i att inte äta kött.
(inte riktat mot personer här, men jag ville få ur mig det)

Jag känner att jag kanske borde sluta äta kött..Men jag är så fruktansvärt kräsen när det gäller mat…jag skulle nog svälta ihjäl..Men man borde väl väx upp och lära sig äta bättre mat. Rätt usel ursäkt egentligen för att äta djur som har lidit..
Googlar lite recept..

Det är svårt att ändra sina matvanor, jag höll på länge att liksom förbereda mig mentalt innan och för ett år sen bara slutade jag äta kött, från ena dagen till den andra. Jag var och är också väldigt kräsen med mat, men har precis som Mickan märkt att grönsaker blir godare och godare.

Det känns som att det också har att göra med den islamofobi som vi i Sverige är så duktiga på. Det är i princip samma sak som när svenskar klagar på ”muslimers” dåliga kvinnosyn, men inte tycker att feminism behövs i Sverige. Hyckleri och rasism på hög nivå.

Innan tusentals muslimer flyttade till Sverige så var nog majoriteten av svenskarna negativa till både kosher- och halalslakt, men nu har det plötsligt blivit rasistiskt och islamofobt att kritisera slaktmetoden.
Slakterier är generellt helvetets förgård, men vill man så kan man välja kött från djur som antingen levt sina naturliga liv (vilt) eller från små gårdsslakterier. Det är dyrare och svårare att få tag i, men det går.

Äter man kött bidrar man inte bara till själva slakten utan hela köttindustrin med dess levnadsvillkor för djuren. Jag äter kött men föder upp gris och höns själv, anser inte att vår hemma slakt är bättre än industrislakt, slakt som slakt. Men levnadsvillkoren är bättre.

Precis! Dessutom ställer köttindustrin till en massa annat elände också. Sådant som på sikt kommer att skada oss alla. Köttindustrin bär ett stort ansvar när det gäller klimatförändringar. Köttindustrin bär ett likaledes stort ansvar när det gäller den alltmer utbredda antibiotikaresistensen. Att konsumenter kräver tillgång på billigt kött var och varannan dag har bidragit starkt till den ökade antibiotikaanvändningen inom köttproduktionen, vilket i sin kommer att leda till att sjukdomar som i dag kan behandlas med antibiotika återigen kommer att bli dödliga. Köttindustrin bidrar också till en massa annan miljöförstöring. Se bara på hur de danskägda grisfabrikerna i Polen släpper ut skit (ja skit och inget annat) vilket successivt förstör miljön i Östersjön. Nej, djurens lidande är fruktansvärt, oavsett slaktmetod och religion, och utöver det förstör vår tids köttätande för kommande generationer på ett fruktansvärt sätt. Att folk fortfarande klarar av att äta kött är för mig helt obegripligt.

Ja, eller fenomenet att bli upprörd över den (OBS, den! EN styck!) danska giraffen som skulle avlivas och bli mat till lejonen på zoo. Men de 2,5 miljoner grisar som avlivas och blir mat för oss människor i Sverige, vill ingen tänka på?

Anledningen till att den giraffen avlivades var inte för att bli mat till lejonet, utanför att chefen för djurparken var rädd för inavel om de behöll honom. Flera djurparker i närheten erbjöd sig att ta emot giraffen, men chefen valde ändå att låta avliva honom, vilket jag tycker är grymt och totalt onödigt.

Jag tror inte att det går att få hela jorden att bara äta vegetariskt (då skulle vi dessutom få ett problem med älgar, renar och dylikt när de blir för många). Själv skulle jag kunna tänka mig att äta mer vegetarisk mat men inte bli hel vegetarian, jag respekterar båda sidor av saken. Jag har även sett någon film från slakterier och så, även hört en del från pappa som själv varit med vid slakt och har aldrig reagerat stort vid det även om jag tycker om djur väldigt mycket. Det är en del av livet, oavsett vad man tycker.
Ur näringssynpunkt så tror jag inte det är så bra att bara låta sina barn äta vegetariskt under uppväxten eftersom det är svårare att få i sig alla näringsämnen en behöver. Järn och vissa proteiner till exempel. Dessutom så är det störst risk för tonåringar, menstruerande kvinnor och gamla(?) att få järnbrist. Bara sådant som kanske inte alla vet och som är en anledning till att om en har låga järnvärden inte helt utesluta kött.
Det var bara mina tankar kring det 🙂
För övrigt är det en bra blogg

Säger som Mad – är övertygad om att naturen skulle reglera balansen på egen hand genom samspelet mellan rovdjur och andra djur. Att människan bestämt att det ska finnas si och så många vargar, björnar, älgar, osv, det är ju just bara nåt som människan har bestämt. Inte naturen.
Och vad gäller näring i vegetarisk och vegansk kost så går det alldeles utmärkt att växa upp på det. Det gäller bara att kunna lite om kost, så man vet vilka proteinkällor man kan kombinera för att få fullvärdigt protein, till exempel. Det är väl endast B12 som man riskerar att utveckla brist på om man utesluter alla typer av animalisk mat. Järn finns i många vegetabilier – dock kan det vara bra att veta att kroppen tar upp vegetabiliskt järn något sämre än animaliskt, varför det är bra att hjälpa kroppen genom att äta/dricka något C-vitaminrikt i samma måltid som man äter något järnrikt.
Rekommenderar http://www.vegan.se för lite mer info om vegansk kost och vegania.net för en massa recept!

Jag tycker inte det hela är så svart och vitt. Själv väljer jag ekologiskt kött och djurprodukter. Inte för att jag tror då att jag är en bättre människa utan för djurens skull. Jag har inget emot att äta djur men jag vill att de ska ha det så bra som möjligt i livet och få en så smärtfri slakt som möjligt. Det finns brister men för djurens skull så gillar jag inte halal.

När min bror är färdig med sin jägarexamen kommer det bara bli vilt på tallrikarna här. Då är det inte någon hemsk, blodig slakt -ett skott och djuret ska vara stendött. Slakt jag har sett har inte varit hemsk, bultpistol och sedan avblodning. Helt odramatiskt. Jag äter kött för att jag tycker det är gott och tänker inte sluta med det, men däremot ska man som köttätare äta rätt kött. Svenskt kött, KRAV, ekologiskt, gärna från lokal köttgård om det finns i närheten. Inte danskt eller sydamerikanskt.. Har man inte råd med rätt sorts kött så bör man inte äta det heller, anser jag. Många blir förbannade av att jag tycker så men varför ska man äta ”skitkött” fullt med antibiotika när det finns kött från djur som levt ett betydligt trevligare liv?
Om dina barn kommer hem och säger att dom vill smaka kött, vad skulle du säga då?

Det finns ju olika grader i helvetet. Alla djur som slaktas obedövade lider. Alla djur som slaktas lider. Alla djur som hålls för mjölk-, ägg- och köttpduktion lider.
Att få halsen avskuren utan bedövning kontra bultpistol i hjärnan är två olika metoder i samma produktion. Jag hade hellre fått bultpistolen i huvudet.

Halalslakt i Sverige sker även den med bedövning av bultpistol. Svensk lag säger nämligen att ALL slakt måste ske med bedövning. Ingen skillnad alls, alltså :)Sen kan man förstås inte veta hur det är med utlandsslaktat kött.

Håller med. Det är förbjudet med slakt utan bedövning i Sverige och finns inga undantag för religiös slakt. Utanför Sverige är det långt ifrån endast halal som slaktas utan bedövning.
Men angående att döma andra så kan jag bli minst lika trött på så kallade stockholmsvegetarianer som poserar med att det inte vill bidra till att djur dödas och pekar finger åt de som äter kött. Äter man ägg bidrar man till att tuppar mals ner alldeles efter födseln, äter man mejeriprodukter bidrar man till att kalvar separeras från sin mamma för att vi vill ha maten istället samtidigt som tjurkalvas dödas. Fiskar som föds upp i odlingar har lika lite utrymme som skräckfarmerna för kycklingar och grisar och studier visar att även fiskar känner smärta, något som långt ifrån alla fångstmetoder tar hänsyn till.
Jag håller också på så där, laborerar för att få i mig tillräckligt med zink men ändå inte behöva bidra till en massa lidande och tycker det är skitsvårt. Men blir lovligt trött på vegetarianer som liksom ” jag skulle aldrig äta döda djur” när de sitter med sitt ostberg på tallriken (med löpe från kalvmagar). Är man inte vegan är man med och bidrar till lidande så blir så löjligt att låtsas som något annat.

Var bara tvungen att skriva. Du har gett mig så mycket utan att du vet om det. Det var som att vakna utan skygglappar. Är så oerhört tacksam att jag fått upp ögonen, inte minst för mina barns skull. När jag träffade maken så var han inte ett dugg intresserad av feminism. Sen började jag med högläsning ur din blogg och idag är han helt med på noterna. Ska inte hylla maken i detta inlägg, utan ville bara förklara att du har haft en stor POSITIV inverkan på våra liv. Det ska du ha ett stort tack för! /Fru E

Känns nästan som man går mot strömmen här, intressant för i verkliga livet känner jag inga veganer eller vegetarianer och stöter ytterst sällan på dem heller. Jag älskar kött. Jag skulle fan bara kunna äta kött varenda dag och vara lycklig. Men nu råkar det vara så att jag ändå äter vegetariskt några gånger i veckan. Det ena förtar ju liksom inte det andra. Men jag ska erkänna att varje gång saknar jag kött eller fisk på tallriken. Det känns inte som att man äter en hel rätt utan det. Samma känsla som att äta pannkaka till middag. Det saknas något.
I slutändan bryr jag mig inte speciellt mycket om djur. Klart jag vill att de ska ha det bra men att se filmer under hemska slakter hjälper föga. Kanske två veckor och sen är man tillbaka i kötträsket.

Jag tänkte precis sådär innan jag blev vegan. Nu säger jag inte att vi är likadana, men det är kul att se samma tankegångar, hos någon, som jag själv hade för bara ett tag sedan. En dag gick det dock upp för mig och jag blev vegan ganska direkt. Dock av hälsoskäl, men nu har jag utvecklat empati för djuren och dessutom är jag inte sugen på kött alls. Jag som en gång sade att jag aldrig skulle sluta äta det. Nåja, allt har sin tid.

Nästa steg är att bli vegan!
Mycket nyttigare och dessutom så är det mindre lidande för djuren. Var jag tvungen att välja mellan kött eller mejeriprodukter och ägg hade jag valt att äta kött, för då får djuren i alla fall dö och deras lidande sätts stopp för. Som tur är är jag vegan så jag måste inte välja.
Människor är inte köttätare så det är enbart naturligt för oss att gå mot en fruktbaserad kost (det är det jag håller på med).

Nu kan jag absolut ingenting om halalslakt så jag kan inte uttala mig om den. Men jag tycker det är lite synd med en inställning att man inte alltid ska göra sitt bästa för djur, natur och medmänniskor även om man inte är perfekt. Det behöver inte vara svart eller vitt.
Jag tycker det är bättre med ekologiskt svenskt kött än dansk gris även om det såklart är bättre att inte äta kött alls.
Jag tycker det är bättre att sopsortera, kompostera och återbruka än att bara kasta allt i soporna men det är mycket bättre att inte konsumera så mycket alls.
Jag tycker det är bättre att köra en supermiljöbil än en bensinslukande V8 SUV när man åker bil men givetvis är det bättre att cykla eller promenera.
Det finns så mycket saker som vi människor inte borde göra att det inte riktigt är mänskligt att ställa den förväntan på oss. Men jag tycker att det är viktigt att göra det man kan och mäktar med och hela tiden utmana sig själv att se om man kan göra lite till.

Du får tycka vad du vill, vissa äter kött andra inte. Det är så det fungerar här på planeten. Tycker du rovdjur som äter andra djur också är vidriga? Det är skitgott med kött, vilt, lamm och fisk samt skaldjur.

Det går inte att leva ett ”normalt” liv i vårt samhälle utan att bidra till lidande för djur, människor och planeten. Blir så trött på den skuldbeläggande attityden hos vegetarianer och veganer. Man är inte en mindre vetande, hemsk och mer förtryckande människa bara för att man anser att man behöver äta kött för att må bra (fysiskt!). Och ja, jag har varit vegetarian i perioder och trots att jag är insatt i näringslära mådde jag inte bra.
Men ni kan ju fortsätta sitta vid era datorer och smartphones med era kläder i era bilar och ha tulpaner hemma och gipsskivor på väggarna och tycka ni är så himla duktiga som i alla fall inte äter kött. Good for you, liksom.

Hej X,
Skillnaderna är på det stora hela inte fler än det du själv beskriver. Det ska till exempel också vara en troende muslim som utför slakten och snittet ska läggas i ett enda svep (vilket man naturligtvis gör i all konventionell slakt också). Samtliga svenska- och EU-regler regler om djurskydd vid slakt ska följas.
Vänliga hälsningar
Lotta
Lotta Nordensten
Enheten för idisslare och gris
Jordbruksverket
—–Ursprungligt meddelande—–
Från: NoReply
Skickat: den 24 april 2014 12:01
Till: Kundtjänst
Ämne: Meddelande angående Religiös slakt
Meddelande:
Hej! Jag skulle vilja veta vad skillnaden är mellan halal-slakt och ”vanlig” slakt i Sverige? Förutom att inom halal-slakt läses en religiös vers och djuret är vänt mot Mecka, samt att inte alla sorters bedövningsmetoder tillåts. Vad är det mer som skiljer mellan halal-slakt och ”vanlig” slakt i Sverige? Tacksam för svar! Med vänlig hälsning X

Jag ät köttätare och jag äter iaf bara kött som är slaktat i Sverige då det iaf är mer reglerat och djuren har ett bättre liv än vad billigköttet från Danmark har.

Skönt att du skriver om detta. Jag blir ofta så trött på att vara ödmjuk och accepterande gentemot djurätare.
Att gång på gång snällt informera och svara på frågor om varför jag och min familj inte äter djur samt vad vi äter istället.
Det är djurätarna som skall förklara sig kan jag tycka.
I framtiden när vi alla höjt våra medvetandenivåer så kommer kommer vi alla inse att allt levande är ett. När en skadar något annat levande så skadar en sig själv och tvärtom.

Lyssna på de som inte är privilegierade när de pratar, avbryt inte med ”men jag har också problem” eller liknande. Försök att inte fokusera på det som är normbrytande, typ om en tjock person säger något om sin vikt, börja då inte med ”men du är ju sååå fin”, ”du är inte alls tjock” eller liknande. Vi måste sluta med att se det som att tjock alltid är dåligt. Försök sluta med uttryck som ”nu ska jag tjocka mig”, ”det är ju lördag, jag får unna mig att vara lite tjock nu” osv om du äter nåt onyttigt eller så.
Jag kan inte ge exempel på mer än det, då jag endast är tjock, de andra privilegierna delar även jag, så jag skulle gärna också ha lite tips från andra!

Nu äter jag förvisso kött men jag irriterar mig också på köttätare som försöker legitimera sitt köttätande med att andra är värre. Köttätande är jävligt problematiskt oavsett. Jag borde verkligen sluta men det är så jävla svårt när exakt alla i ens omgivning tycker att vegetarianism är ett ”jävla trams”. Och när man dessutom älskar kött… Har någon några bra tips på hur man kan sluta? Är det lättare om man börjar med att trappa ner?

Hej!
Vad anser du om kött som står utanför köttindustrin? Frågar av ren nyfikenhet! 🙂
Hela min släkt är jägare och jag är själv uppväxt med värderingarna att jakt inte är något hemskt. Vi jagar t.ex. för att bibehålla ett balanserat vilttillstånd på våra marker (för mycket av en djurart kan lätt utrota en annan eller förstöra jordbruk – som vildsvin) vi skjuter aldrig kor, suggor med ungar osv. Äter enbart kött som jag vet är från våra marker och som inte blivit avlat i fångenskap med den primära uppgiften att hamna på min tallrik. Är detta skenheligt av mig?
Tack på förhand
Hasse

Att jaga sitt eget är femhundramiljoner gånger bättre än att köpa sitt kött på Ica. Huruvida det är ok eller ej beror dock lite på hur man ser på dödandet av djur. Jag personligen tycker inte det är omoraliskt per se att ära djur så därför är jag ok med jakt.

Jag tycker inte detta är så enkelt som vissa vegetarianer får det att framstå som. Jag tycker väldigt mycket om djur men ser det ändå inte som en självklarhet att vara vegetarian. Människan är inte ensam köttätare och jag tycker inte andra köttätande djur är elaka för att de dödar och äter andra djur. Det hör liksom till livets cirkel. Däremot ska vägen till tallriken gå rätt till. Djuren ska inte få utstå onödigt lidande, med onödigt lidande menar jag alltså att dödstillfället ska gå snabbt men också att livet fram till slakten ska vara bra. ”Kort men lyckligt liv” liksom. Sen kan vi alltid diskutera hur mycket kött vi ska äta eller hur mycket kött vi ska slakta (sanningen är ju att mycket slängs, inte bara kött utan mat öht).
Du skriver att dina barn inte äter kött men de äter fisk om jag inte minns fel. Aldrig förstått hur fisk inte ingår i kött-ordet men nu struntar jag i benämningar. Jag har inte heller riktigt samma känslor för en fisk som för t.ex. en gris. Det betyder dock inte att det är moraliskt rätt för det. Däremot skulle jag kunna se mig jaga min fisk om jag var tvungen att göra det själv medan jag skulle ha oerhört svårt att själv ”jaga”/döda en gris, ko, höna osv. Kan då känna någon slags moralpanik över äta något jag inte ens kan föreställa mig själv fixa.
Sen får vi inte glömma mejerivaror och ägg, det äter väl dina barn också? Den industrin är inte på något sätt felfri heller. Måste dock tipsa om hönskooperativ något jag själv tänkt starta längre fram om jag får några med mig. Jag kan kontrollera att hönsen har det bra, träffa dem och få närproducerat. Hade verkligen varit önskvärt om alla varor som kunde närproduceras gjordes det som ett kooperativ så blev det inte lika mycket pengaindustri av det (vilket ju oftast leder till sämre villkor för pengar är i fokus).
Angående fisk, köper du MSC-märkt? Jag har precis börjat köpa enbart MSC-märkt fisk. Det handlar om fiskbeståndet men även vad fisken innehåller. Fisk som är fiskad i t.ex. Östersjön kan ju innehålla tungmetaller. Sen gillar jag fisk och andra delfiner, valar, sälar som också lever av fisk. Då känns det viktigt att fisken jag äter är fiskad med hänsyn till andra djur i havet så fiskbeståndet inte minskar som påverkar inte bara oss utan andra djur som också livnär sig på fisk.
Köper även endast svenskt kött vilket egentligen handlar stödja svenska bönder, närproducerat (miljö) men även för stödja våra djurskyddslagar. Några garantier har jag givetvis inte men så är det ju tyvärr med äggen också. Garantier har jag aldrig. Där av hönskooperativ.

Vad det gäller halal-slaktat så har jag ingen åsikt. Jag har i ärlighetens namn ingen bra koll på hur någon slakt går till (kanske för jag inte vill kännas vid det). Som ateist skulle jag dock inte tveka att utdöma något utan hänsyn till någon religion. Om det däremot inte är innebär onödigt lidande så bryr jag mig föga lite om vad det kallas eller varifrån det härstammar. För mig handlar det bara om djuren, allt annat är av ointresse.

Jag jagar inte, är citymänniska och skulle nog trivs inte så bra med jakt.
Men, att döda för maten tillhör livets cykel. Det mesta tyder på att människan är omnivore, INTE herbivore. Alltså, att vi är allätare och inte endast vegetabilieätare. Hade köttet varit så hemskans dåligt för homo sapiens hade vi dött ut, det fanns inte sojabönor att köpa på den tiden liksom…
Så ja, jag ”köper mitt kött på ICA”. (Eller snarare Coop eftersom det är bästa matbutiken där jag bor.) Men jag köper INTE kött från ”fabriker”. Äter hellre annat om jag inte hittar det köttet jag vill köpa.
Jag köper INTE odlad fisk om den inte är KRAV-märkt. Det är nämligen riktigt dåligt för miljön att odla fisk, krav är inte optimalt men bättre. Helst äter jag vildfångad fisk.
Och jag äter viltkött, mindre risk att det är ett djur som farit illa.
Jag vill inte trampa någon på tårna eller såra någon men det här ömmandet för djuren är i mina ögon både orealistiskt och en smula naivt. Döden är en del av livet och livscyklerna och i min kanske inte så populära åsikt så är det mest för att människor inte vill tänka tanken att lilla söta djuret dör för att vi ska få mat att äta – frågan är, ömmar ni lika mycket för fiskar som inte är så direkt söta, eller för djuren alls i ett större perspektiv där de flesta djuren skulle mer eller mindre trängas ut – för ska maten räcka till och alla ska bli veggisar så måste betydligt större odlingsytor komma till – var tar man de ifrån?
Hur tycker ni som är strikta veganer att innuiter och kalahariöken-innevånare ska fixa sin kosthållning? De lever i områden som är i stort sett omöjliga att odla i. Jag menar det inte ironiskt eller sarkastiskt, det är en stilla undran bara.
Själv kan jag inte leva endast vegetariskt. Jag tål inte nötter, jag tål inte jordnötter och är därmed väldigt känslig mot soja och jag mår inte alls bra av att leva på sädesprodukter.
Veganism är inte den enda vägen framåt och det är inte alls säkert att det är hållbart. Vad händer med djuren som trängs undan när människan ska ha allt fler och fler odlingsarealer?
Man behöver inte vara hemsk och självisk för att man fortsätter att äta kött. Man måste inte köpa billigt fabriksuppfött kött för att man äter kött, det går att välja bättre alternativ.
Äter alla veganer/vegetarianer ekologiskt, närodlat och kravmärkt? Det tvivlar jag faktiskt på…
Men när allt kommer omkring så bryr jag mig personligen ytterst lite om vad mina medmänniskor väljer att äta, det är deras eget val och ansvar.
Men jag kräver också då att ingen annan lägger sig i vad jag har på min tallrik och vill inte höra något predikande om hur förträffliga de är som valt bort köttet. Mitt val om och hur och när jag gör det. Inte någon annans.
Vad halal beträffar är jag för lite insatt. Men givetvis, all slakt bör gå så bra till som möjligt för djuret. Ambulerande slakterier borde vara mycket bättre än att djuren transporteras långa vägar under omänskliga förhållanden. Ur den synpunkten är väl egentligen viltkött bättre.

Jag blir frustrerad över vegetarianer/veganer som ska läxa upp mig och ge mig dåligt samvete för att jag älskar kött. LEAVE ME FUCKING ALONE!!!!! Jag ÄR MEDVETEN OM VAD JAG ÄTER och konsekvenserna. Jag älskar kött och det är mitt jävlar val vad jag trycker i mig! Om jag hade en tanke på att dra ner på köttet så blir jag ännu mera besluten att göra tvärtom för att någon säger vad jag ”bör” göra. Peka inte finger på andra människor om dina fingrar inte är rena själv! OBS!!! De vegetarianer/veganer som diskuterar och vill påverka utan lägga skuld/peka finger respekterar jag! Cred till det.

Jag upplever att folk har mer fördomar mot de som äter vegetariskt. Jag är i dagsläget köttätare, men av åsikten att det inte måste finnas kött på tallriken för att måltiden ska betraktas som komplett. Får ofta kommentarer om att vi äter vegetariskt, och då gör vi det kanske 1-2 gånger i veckan. Flest kommentarer har jag fått nu när jag lagar egen mat till vår lilla under året, för jag gör till 90% vegetarisk mat. Och det som mest ifrågasätts är om hen verkligen får i sig alla näringsämnen när det inte är kött i maten.
Vi får inte näringsbrist om vi utesluter kött. Och vi som inte ens är vegetarianer provocerar ändå många i omgivningen med några vegetariska mål i veckan…

OBS! Har inte läst alla kommentarer så vet inte om jag är först med att skriva det här (antagligen inte), men ville ändå skriva. OBS!
”Äter man kött så bidrar man till att djur lever, torteras och mördas på ett omänskligt, perverst och sjukt sätt.” Nej, det finns naturligtvis sätt att garantera att köttet man äter inte kommer från djur som har levt i plågor eller torterats. Men alla djur som man äter har dödats/mördats, ja, så jag kan förstå känslan.

Det där är ju bara islamofobi förklädd till djurrättsengagemang. Halalslakt i Sverige är inte annorlunda än vanlig slakt när det kommer till själva dödandet av djuret. Och ALL slakt är dödande av djur. Industrislakt är en onödigt omänsklig praktik, halal eller ej.
Angående köttätande, djurhållning och slakt i allmänhet: Jag tänker att det inte nödvändigtvis behöver vara så att alla blir vegetarianer eller veganer om de inte vill, men en nödvändighet är att vi alla äter mycket mindre kött. Om vi halverade vår köttkonsumtion eller drog ned den till en tredjedel av vad vi äter idag, skulle köttdjuruppfödningen och slakten inte behöva se ut som den gör nu. Det kommer att komma en dag när vi inte längre kan konsumera mat som vi gör idag och ta för givet att det finns färska tomater i december och mogen avokado i februari – men förmodligen kommer vi inte att göra de stora förändringarna förrän det inte finns några alternativ. Då kanske vi sitter här i Sverige med rovor och potatis igen…

Det intressanta med denna hysteri kring halal är att ingen rasar över kosher. Finns inget förbud mot att bedöva (bulta) djuret med en halal-slakt. Det gör det däremot med kosher, då måste djuret vara obedövat när halsen skärs upp. Ryggraden måste också vara intakt så djuret dör genom att blodet lämnar kroppen.
Men jag hör ingen mobb gå lös på de som valt att äta kosher eller kosherslakt.

Först vill jag bara säga att jag älskar din blogg, skulle kunna säga att den har öppnat mina ögon för väldigt mycket. you go girl!
Men jag håller inte alls med om att alla som äter kött bidrar till att djur får lida. I min familj äter vi vilt kött, där vi varit med i hela processen. jag är inte så insatt i ämnet men det finns säkert många fler sätt att se till att djuren man äter inte plågas. så jag tycker verkligen inte att man ska dra alla över en kam och säga att alla som äter kött bidrar till något hemskt och måste sluta med det.

Tack kära du! Tack för att du skrev detta!
Jag försöker minska på köttet, vi äter mer och mer vegetariskt och veganskt vet inte om jag någonsin kommer kunna sluta helt, men jag vill i varje fall minska rejält!
Jag bor i ett muslimskt land och var med vid en slakt just för att jag ville se hur det gick till på riktigt och inte bara när jag har läst. Det var ett får som slaktades. Jag var helt chockad över att det gick så snabbt! Fåret hade fått stå och äta och dricka innan, sedan tog de den med ett rep till en annan plats långt bort från det andra fåret och geten so sedan skulle slaktas. Vips var det gjort. Fåret verkade inte ens ha märkt av att det skulle hända för den kämpade inte emot på något vis.
Jag vet fortfarande hemskt vi dödar för att äta… men jag ville bara dela med mig om min upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *