Kategorier
diskussion & debatt

Kvinnosynen i Islam skiljer sig ganska lite från kvinnosynen i sverige

Fick en fråga som jag fått många många gånger och ni andra som debatterar i sociala medier eller andra sammanhang känner säkert igen resonemanget?

Bara en liten observation. LD du skriver ALDRIG om Islam och muslimska mäns syn på kvinnor. Islam är en kvinnofientlig religion och SAMTLIGA män indoktrineras att kvinnor är lägre i rang och ska i princip styras av sin man. Slöjan är också kvinnoförnedrande och en mans sätt att fortsätta styra över kvinnor.

Varför tar du aldrig upp detta? Du påstår ju att du står på oss kvinnors sida och att du inte är rädd för några kontroversiella ämnen. Men tydligen är detta för kontroversiellt även för dig.

Jag behöver inte skriva om Islam för jag skriver redan om de normer och strukturer som möjliggör förtryck av kvinnor. Män i exempelvis Iran eller Afghanistan förtrycker inte kvinnor för att de tillhör Islam. De förtrycker kvinnor för att de är män och för att samhället de lever i är patriarkalt.

Precis som här. Precis som alla andra platser på jorden. HUR förtryck ser ut beror på hur långt man kommit i sin demokratiutveckling, inte på religion eller ursprung.

Muslimska mäns syn på kvinnor skiljer sig ganska lite från exempelvis kristna mäns syn på kvinnor eller svenska mäns syn på kvinnor. Män förtrycker. Inte Islam. Män förtrycker och tar sig friheter på kvinnors bekostnad. Och detta sker i alla samhällen runt om i världen. I såväl Sverige som Iran. Samma strukurer. Samma tankesätt. Samma kvinnosyn. Oavsett vilket land vi lever i. Män som hatar kvinnor kommer nämligen hitta alla möjliga ursäkter för att rättfärdiga sitt förtryck. Religion är bara en av dessa.

**Uppdatering: alltså, nu lät det som att det inte finns svenska män som är muslimer och det var ju jävligt klumpigt av mig att skriva på så sätt. Men tror också nånstans att en muslim som är sk. ”etnisk svensk” inte döms lika hårt som en muslim med brun hud eller muslim med annat ursprung än det svenska. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnosynen i Islam skiljer sig ganska lite från kvinnosynen i sverige”

Där män från mindre utvecklade länder har sämre kvinnosyn, delvis pga att de lever efter en flera tusen år gammal bok fylld med både kvinnoförtryck, våld och böghat. Bara verklighetsfrånvänt att försöka förneka det. Läs något som Mona Walter har skrivit, hon är från Somalia eller liknande men har konverterat från islam och är rätt kritisk kan man nog säga, men har mycket kunskap.

Word! Precis som ”hade inte religioner funnits så hade vi inte krigat så mycket”… Jo det hade krigats lika mycket, men med något annat än religion som täckmantel för maktbegär (som om alla krig ens ÄR, eller har varit, pga religion…). Samt att ”religion” i sammanhanget alltid verkar innebära islam, kristendomen är liksom bara ”god och passiv”.
Patriarkatet hittar alltid något att gömma sig bakom för att rättfärdiga och möjliggöra för män att utöva makt och förtrycka.

Inom islam kan dock män förtrycka genom att hänvisa till islams heliga bok koranen, samt så är kvinnoförtrycket och inskränkningen av kvinnors rättigheter betydligt mer omfattande än i icke-muslimska och framför allt sekulära länder som Sverige. Hur ignoranta ni vänsterfeminister än må vara så skulle ni nog inte vilja bo i ett muslimskt land när det väl kommer till kritan.

Pratar du rent generellt eller?
Håller med dig i stort, men att kvinnosynen i Sverige inte skulle skilja sig från den i Afghanistan tycker jag är att ta i. I sådana fall skulle det ju inte finnas någon poäng för en afghansk kvinna att leva någon annanstans, vilket i många fall inte stämmer. Där riskerar flickor att bli bortgifta vid åtta års ålder och ofta hör man att landet är värst i världen när det kommer till kvinnors rättigheter. Visst kan vi tala om ett globalt förtryck, men det finns ju grader i helvetet. Du skriver visserligen att förtrycket ser annorlunda ut här, fast jag skulle vilja tillägga att även kvinnosynen skiljer sig åt drastiskt. Detta på en generell nivå! På en individuell nivå rör det ju sig om samma skit. Ett pucko som hatar en kvinna kommer ju bära sig lika illa åt oavsett nationalitet – samma förtryck, samma kvinnosyn.
Och sorry, det blir alltid problematiskt när en man ger sig in i sådant här, men jag talar i egenskap av ”förtryckare”. Jag kanske hade haft en helt annan kvinnosyn om jag bott i Afghanistan :-/

Man ska väl också kunna lite historia. I Afghanistan på 70-talet fick flickor studera och gick runt i västerländska kläder, trots att islam fortfarande var den största religionen i landet.
Efter Sovjets intåg i Afghanistan och kriget tog talibanerna makten, vilket gjorde att det blev som det är idag.
Talibanerna är som IS, extremister som använder Koranen som ursäkt till att göra vad fan de vill.
Även Bibeln innehåller samma blodiga budskap som Koranen men ingen skriker högt om kristna extremister som mördar folk, fast att det pågår. Abortmotståndare som spränger abortkliniker i den kristna gudens namn och stör andras begravningar med äckliga och förnedrande rop mot de sörjande familjemedlemmarna.
Personligen är jag ateist, därför att religionen är påhittad och uppbyggd av människor (annars skulle vi inte ha så många olika religioner som vi har idag och som har existerat en gång i tiden) för det är samma skit överallt. Vissa väljer de positiva bitarna i skrifterna medan andra bara tar det som passar deras agenda.
Så just Afghanistan som exempel är ett bevis på hur fel det kan gå när andra länder i Europa/Asien (Ryssland i det här fallet) tar makten över ett annat land och sen bara lämnar det vind för våg, krossat och fattigt. En gång var Afghanistan jämställt jämfört med många andra länder i mellanöstern och fritt. Idag ser det ut som det gör tack vare extremister och deras makthunger.

Helt rätt!
Som gift ”etnisk svenska” (som fortf är med i svenska kyrkan) med en muslimsk man så fick jag OFTA höra: ”aha så du är muslim nu då el?” ”Varför har du inte slöja” mm För tydligen bestämmer min man över mig nu…
Som min man brukar säga: ” I islam så kan/får man inte döma någon. Man måste respektera allas val! Men däremot kan man informera om vad Koranen säger o hur man bör leva som muslim”
Alltså män förtrycker inte islam!
Tack:)

Det där låter som en förenkling. Om du är uppfostrad religiöst, med de sociala normer, strukturer och regler som det innebär. Så kan det, beroende på vad tron baseras på, självklart påverka de troende. Även när det kommer till förtryck av kvinnor. Sen finns det självklart de som rättfärdigar sitt beteende av alla möjliga anledningar.
Man får ha i åtanke att många på denna jord faktiskt är troende. Inte troende på låtsas. Sen finns det nog många som utnyttjar dessa historiska strukturer och normer för att det är bekvämt. Men vi ska inte glömma att många är troende på riktigt. Och tror att de lever enligt deras guds vilja.

Jaha? Och vad vill du ha sagt med detta?
Som uppfostrad i ett sekulärt patriarkat lever vi med de sociala normer, strukturer och regler som _det_ innebär. Det var liksom hela poängen med inlägget, att kvinnoförtryck finns det gott om även här. Sen kan det kan variera en del hur kvinnoförtryck ser ut i olika samhällen, men det har inte heller nödvändigtvis med religionen att göra. Det finns trots allt en rad olika sätt som olika muslimska stater ser ut på, när det kommer till just kvinnoförtryck. Och det har också förändrats rätt mycket i vissa stater på mycket kort tid åt både det ena och andra hållet. För att inte nämna att detta även gäller kristna stater.
Att peka finger mot kvinnoförtryck inom en viss religion, som nån slags övergripande sanning, är mer kulturrasism än det är feminism. Dels för att det därmed omfattar alla som tillhör den religionen, oavsett deras faktiska syn på kvinnan, och dels för att det missar allt kvinnoförtryck som sker utanför just den religionen. Inte särskilt feministiskt alltså.

Tack för detta. Jag lever med en muslimsk man från Senegal och får också oroliga kommentarer om hans religion. Man ska inte generalisera kring islam och muslimer. Lika lite som den svenska Missionskyrkan har gemensamt med den kristortodoxa kyrkan i Ryssland, lika lite har tex islam i Senegal gemensamt med islam i Saudiarabien. Detsamma gäller männen och kvinnorna som bor i de kulturerna.

Det finns egentligen bara en islam. Koranen.är ganska rak på sak och likaså hadditherna som tillsammana med Koranen är islam. Sedan att det ser olika ut i olika länder beror på hur mycket folket faktiskt följer islam.I islam står det tex tydligt att mannen får slå sina hustrur om de inte lyder. Efter att han bla straffat henne med att inte ligga med henne lyder hon inte då så är han isin fulla rätt att slå. Mannen får ta sig fler hustrur och ligga med sina slavinnior och ev krigsbyten. Osv. Det är en del av islam och självklart påverkar detta män som redan anser och har lärt sig att kvinnan står under mannen.

Fast demokratiutveckling handlar ju om även om sekularisering, det är ju inte så att islam inte ALLS har något att göra med att man t ex stenar kvinnor till döds pga otrohet, utan det beror ju just på att rättskipningen baseras på den religiösa tron och att kvinnoförtrycket så att säga med koranen som bas finns inbyggt i systemet. Det var mycket värre att vara kvinna också i Sverige före landet blev så här pass sekulariserat, men sedan är det klart att dålig kvinnosyn inte försvinner över en natt i ett land även om landet är en demokrati, fast det är en annan femma. Att förminska allt kvinnoförtryck i världen till att handla om individer är inte rätt tycker jag och hyckleri, för individer kan också formas av strukturer, även religiösa sådana, man föds inte till kvinnohatare, man blir det….

Jo så är det ju att män förtrycker och inte religion. Men, tänker jag, är inte religioner formade av män och därmed har religionen i sig blivit förtryckande. I och med att religion skapats av män och dessa strukturer upprätthålls av män och kvinnor världen över så blir religion också i sig förtryckande? Nu blev det kanske rörigt men jag hoppa du förstår min poäng.
Och jag menar all religion och inte enbart islam. (Och jag inser att de som är troende kanske inte håller med om att män skapat religion. Det är ju då min synpunkt på det hela.)
Trevlig helg!

Muslimska män har samma kvinnosyn som svenska män? Vilken bullshit, du behöver nog träffa lite muslimska män Dahmer, men det finns kanske en anledning till att du flyttade till den där röda hus-idyllen du bor i istället för att bo i den mångkultur ni F!are förespråkar.
Sverige är ett av de mest feminina länderna (så kallas de där machokulturen inte råder lika mkt och det är mer jämställt, mer tolerant för homos osv), och Afghanistan och Iran ligger troligtvis helt i andra änden av den skalan. Även om hela världen är patriarkal så finns det faktiskt olika grader av kvinnoförtryck. Otroligt ignorant av dig att påstå att det inte är någon skillnad på världens mest jämställda land, och länder där kvinnor inte ens får gå till affären själva, rösta, köra bil, visa ansiktet osv.

Men Lady Dahmer har inte sagt att det inte är nån skillnad mellan olika länder?! Hon säger ju att förtrycket ser olika ut på olika ställen och att det beror på hur långt man kommit i demokratiutvecklingen. Hennes poäng är inte att det är exakt likadant överallt på jordklotet (som du verkar vilja få det till). Hennes poäng är att MÄN är de som förtrycker, inte islam. Sen används religion ofta som täckmantel för förtrycket, men det är fortfarande män som förtrycker.

Att patriarkalt kvinnoförtryck finns över hela världen är naturligtvis en sanning men hedersförtryck är i mina ögon patriarkalt förtryck på steroider. Jag tror att förenkla för mycket med klyschor som ”allt förtryck är detsamma” riskerar att skada de flickor och kvinnor som utsätts för denna typ av våld ännu mer. Det är inte samma. Man har ofta en hel släkt emot sig och inẗe bara en ensam förövare. Även om kvinnor och flickor i Sverige delvis understödjer den patriarkala normen vi har är det inte detsamma som de flickor som utsätts för hedersförtryck.
Dock vill jag tillägga att även om hederskulturer finns i länder där många är muslimer så är det inte en unik muslimsk företeelse eller något som alltid hör ihop med islam. Det finns helt klart en koppling till en historiskt svag stat och diktaturer men det är inte så enkelt att hederskulturer avvecklar sig själva bara för att man får mer demokratisk makt.

hedersförtryck finns i sverige också. Tänk en pappa som ska ”skydda” sin dotter från unga pojkar till exempel, hon får inte vara sexuellt aktiv utan ska skyddas. Detta grundas ju egentligen på en syn där flickan ska hållas ”ren”, och det är ju inte för hennes egen skull utan i förlängningen snarare för att pappan / familjen vill ha en snäll, fin flicka att vara stolt över, inte en ”slampa”. Ex magnus ugglas låt ”nu har pappa laddat bössan”. Visst, det är absolut inte så utpräglat i sverige som det är i vissa andra länder. men det är samma fenomen i olika skala.

Lite OT det här, men vad tycker du (eller ni) Om Kafé Bärs, killprogrammet av killar för killar? Pojkvännen tittar på det nu och jag fattar bara inte. Det finns redan så mycket bara för killar och män?

Är väl inte bara för killar? Jag är tjej och kollar på det, är ju ett humorprogram som handlar om bajen. Snackar vi tv tycker jag det finns bra mycket mer riktat till tjejer än till killar.

För inte länge sedan fanns inte kvinnofridslagen. På 60-talet kunde en kvinna inte bli våldtagen inom äktenskapet. På 50-talet blev min mormor tvungen att gifta sig med en man som hon absolut inte borde gift sig med för att hon blev gravid utom äktenskapet. Innan kvinnor fick allmän rösträtt var gifta kvinnor omyndiga, dvs deras makar hade bestämmanderätt över dem, ungefär som föräldrar över sina barn. Kvinnor fick rätt till eget ägande först i slutet 1800-talet. ”SAMTLIGA” män indoktrinerades med att kvinnor i princip skulle styras av sin man. Asså jag orkar inte ens skriva mer.
Det här handlar om ett kristet land, gissa vilket.
Jag tycker att det räcker med att kolla på Sveriges egen historia för att räkna ut att LD har rätt, män förtrycker, inte religion. ”HUR förtryck ser ut beror på hur långt man kommit i sin demokratiutveckling, inte på religion eller ursprung.” Precis så!
(+ att det finns ju hur mycket kvinnoförtryck som helst som har rättfärdigats och fortfarande rättfärdigas med bibeltexter. Religion används gärna som medel för att rättfärdiga patriarkala strukturer.)

Ja religion är förlegat. När profeten Muhammed gifte sig med Aisha var hon 6 år lekte med dockor och fick lämna sin familj för att bo med sin make som var i 50 årsåldern. För något år sedan dog en 8 årig flicka eftersom hon fått inre skador av sin make i 40 års ålder då han penetrerat flickebarnet med sin penis.

Jag skulle också säga att vårat förtryck av kvinnor är i grunden densamma, i vissa länder straffar de våldtagna kvinnor för att de tex ”haft sex” utom äktenskapet, här i Sverige straffar vi våldtagna tjejer genom att lägga skulden på dem istället för på förövaren (hennes kläder, beteende osv) och han kommer så gott som alltid undan.
I Bibeln har jag sett mycket kvinnofientligt skit precis som i alla religiösa texter. Men jag håller med om att kvinnor i vissa länder får kämpa för sånt som vi tar för givet. Så är det ju, sorgligt nog.
Föressten drar så många upp Afghanistan som det värsta exemplet på kvinnoförtryck?

Tack snälla LD – älskar hur du tar upp det här!
Jag tror att SD har lyckats indoktrinera så många så hårt ang Islam – det är ju tydligen främst muslimer som de vill utestänga från allt i Sverige.
”Jag behöver inte skriva om Islam för jag skriver redan om de normer och strukturer som möjliggör förtryck av kvinnor.”
Det borde vara sant att du inte ska behöva skriva om Islam – men jag tycker det är jättebra att du iaf gör det. Det får nog många att tänka ett varv till, och det är ju allt som behövs! TACK igen för dina klockrena argument och tydliga hållning!

Jag förstår hur du menar och jag är med på vad du vill få fram. Men, såna här argument gör mig alltid lite illa till mods för jag känner mest bara ”svensk vit brud ska förklara att det minsann är så jävla jobbigt att vara vit svensk brud och att inte ens iranska tjejer har det värre”. Jag får dålig smak i munnen. Tala gärna om strukturer men ha lite ödmjukhet kanske inför det faktum att du faktiskt inte vuxit upp i en muslimsk kultur, i ett muslimskt land, och därför näppeligen kan uttrycka dig med säkerhet om hur kvinnosynen skiljer sig eller inte skiljer sig.
Jag är less på svenskar som i nån form av missriktad välvilja förminskar och negligerar det lidande som många får utstå i olika länder och kulturer. Givetvis är jag less på idiotiska äckelrasister som inte vill diskutera sexism i Sverige pga ”meh muslimerna dårå” men det gör inte att såna här poster känns bättre för mig.
Nu blir jag väl kölhalad men jag skiter i det faktiskt. Kölhala på ni.

I hela världen råder patriarkatet självklart, religion har haft en stor påverkan men Islam är knappast värre än Kristendom.
Men att säga att förtryck i Sverige är likadant som i andra länder tycker jag är helt 100 % fel.
Min bästis är halv persiskt och halv afghan, hennes pappa är muslim och är en av de bästa papporna jag känner (förutom att han verkligen inte gillar kurder?). Men när jag frågade varför han inte hälsar på sin släkt i mellanöstern så sa han att han inte ville att de skulle ta hans dotter från honom :S
Han var helt allvarlig att om han åkte dit så var han rädd att hans bröder skulle ta henne och behålla henne. Sen skulle hon aldrig få lämna landet. Jag sa, dum som jag är tydligen, att hon bara kunde gå till polisen då. Då sa han att polisen gör samma saker i sina familjer :/
Han sa senare att när han fick veta att hans fru skulle få en dotter så flydde dem från Afghanistan så hon skulle få en friare uppväxt i Sverige.
Därför tycker jag att säga att kvinnoförtrycket där min bästis kommer från och kvinnoförtrycket här är inte ens i närheten samma sak.

Sura 4:34: ”Männen skall ha ansvar för och omsorg om kvinnorna med [den styrka och] de andra företräden som Gud har givit dem, och i egenskap av [kvinnornas] försörjare. Rättfärdiga kvinnor förrättar ödmjukt sin andakt [inför Gud] och döljer [för andra] det som Gud har dolt. Om ni ser tecken på illvilja hos dem, förmana dem då och varna dem och [om detta inte hjälper] håll er borta från deras nattläger och [som sista utväg] tillrättavisa dem handgripligen. Om de sedan visar sig medgörliga, sök då inte sak med dem. Gud är upphöjd, stor [i försvaret av de svagare].
Sura 2:223: Edra hustrur är för er [som] en åker; beträd därför er åker när och som ni önskar – men sörj [först] för era själar.
Vill gärna höra vad du har att säga om dessa citat ur Koranen. Tycker du fortfarande att Islam och religion i allmänhet inte är kvinnofientliga?

Ja dett är några bra exempel som förstärker männens makt över kvinnorna. Då detta är Gds ord går det inte att kritisera då islam ej får kriseras. Att lämna islam är även förbjudet och straffet är döden. Många ex muslimer i Sverige har blivit hotade till livet pga de lämnat islam. I ett sharia stat besraffas det med döden.

Många skriver att man inte kritiserar kristendomen, men det stämmer inte. Tittar man tex på Irland där den katolska kyrkan har haft stort inflytande finns det otroligt mycket kritik mot hur den kristna läran har påverkat samhället, alltså inte mot samhället i stort. Den som är intresserad kan tex söka på Magdalene laundries.
Själv förstår jag inte hur kvinnor kan stödja en religion där kvinnliga präster inte accepteras på samma vilkor som manliga, vilket gäller både katolicism och islam.

Ja, man kritiserar hur patriarkatet använder religion för att utöva förtryck i kristna länder också. Många länder där man tex har väldigt stränga abortlagar kritiseras hårt. Men jag har aldrig hört någon påstå att samtliga kristna män är på det ena eller andra sättet eller att alla kristna kvinnor är förtryckta. Det är något som antas om muslimer hela tiden, som i kommentaren till LD.
Varför kvinnor väljer att tro på den ena eller andra religionen är deras ensak. Och jag föreslår att du har den diskussionen med en muslimsk/katolsk feminist om du vill ha svar. Och fyi så fick inte kvinnor vara präster ens i gamla goa svenska kyrkan förens på 50-talet och även efter det var det mycket kontroversiellt länge och för vissa så är det fortfarande inte ok. Olika religioner används på det här sättet, och den gemensamma faktorn är det patriarkala förtrycket, inte den ena eller andra religionen.
Och snälla kan alla i det här kommentatorsfältet som tror att Islam är EN religion som det finns ETT sätt att utöva och att ALLA muslimer är lika bara typ läsa en bok eller gå på komvux eller nåt.

Turkiet är ett land som till största del har en muslimsk befolkning. Och ett system med fria, demokratiska parlamentsval. Inte helt utan sina problem, men det finns många s k fria och demokratiska länder som har det.

Åh, jag blev lite kär i dig när jag läste det här inlägget! Vad skönt att du svarar så klokt, lugnt och sakligt, själv brukar jag bli arg och tappa alla argument! Det här var en bra start på dagen, tack!

I Somalia könsstympas 95% av alla flickor. Hur mångs svenska flickor könsstympas? De som inte könsstympas anses vara horor och har svårt att bli gifta vilket är oerhört viktigt för kvinnor. Egypten Gambia Jordanien Ghana Guinea är ex på länder där könsstympning pågår.

”[Män] förtrycker inte kvinnor för att de tillhör Islam. De förtrycker […] för att samhället de lever i är patriarkalt.” – Kan inte religionen ha bidragit till det patriarkala samhället? Att påstå sig veta oavsett om en håller med dig eller inte låter förnämt.
”Män som hatar kvinnor kommer […] hitta[r] alla möjliga ursäkter för att rättfärdiga sitt förtryck. Religion är bara en av dessa.” – Bör inte alla ursäkter som män rättfärdigar sitt förtryck med ifrågasättas?
”HUR förtryck ser ut beror på hur långt man kommit i sin demokratiutveckling, inte på religion eller ursprung.” – Stater, politiker och befolkningar avgör den demokratiska utvecklingen; precis som att _religiösa_ stater, politiker och befolkningar avgör samma utveckling. Det enda man kan mena med ”religiös” är andlig, moralisk och praktisk vägledning genom religion, till exempel hur politiska system eller kärlek ska yttras.
Att förbise dess betydelse är respektlöst mot religiösa utövare. Vissa har tolkat sin tro på ett sätt jag skulle kalla misogynt, vissa har det inte. En del har extrema svårigheter med att acceptera sin motvilliga tolkning, en del gör det enkelt. Jag tänker inte vara den som tar tolkningsföreträde för religiösa utsagor, men en kan inte förneka att den influerar _just_ det religionen är till för instruera; vår (o)moral till människor.
Trots att alla män i grunden är exakt lika genomruttna, ”svensk” som ”muslim”, har alla delar av världen kulturella företeelser som göder patriarkatet olika mycket. Det går absolut inte att säga att det är lika i världen. Det är oförskämt och ett övergrepp mot kvinnor som kämpar i religiösa områden för sina agnostiska idéer och rättigheter och blir slagna för att de kritiserar män som lyckats nå en patriarkal immunitet med religion som ursäkt. Religion är inte heller bara en ursäkt utan ett drivmedel, och det gör mig mörkrädd när någon insinuerar att kvinnohat och förtryck förblir likadan vad man än lär ut. Är det förgäves att prata om våldtäktskultur? Var det fel att jag som barn kritiserade kristna män i söndagsskolan när de dömde homoerotisk aktivitet som synd? Menar du att hatet och våldtäktskulturen bara kommer byta skepnad, så länge demokratiutvecklingen står still? Tveksamhet till homosexuella som 7-åring var en del av mig som aldrig skulle ha nått mig utan religion.
Jag har inget problem med att du inte skriver om muslimska män, och din poäng om jag förstått den rätt, att män förtrycker för att män är män (dvs. av anledningar som är större än religion och som kvarstår trots i avsaknad av den), håller jag med om. Men det bekräftar inte religionens (eventuella) oskuld. Att förtryck finns överallt och kan vara sprunget ur andra skäl kan inte ensamt negera alla påståenden om Islams påverkan på ett samhälle.

Majoriteten av kommentarerna här kommer från kvinnor och fan, jag ger er en STÅENDE OVATION. Vad duktiga ni är på att ta tolkningsföreträde kring ämnen och problem som ni själva inte lever i. Argument som börjar med ”en gång när jag pratade med en muslim” eller ”jag har en vän som är muslim” och ”jag läste i tidningen då är det sant” – Bara flödar bland kommentarerna.
Var är rösten från muslimska kvinnor som kommer från dessa kulturer som kan ge de mest ”korrekta åsikterna”. Vad fan kan vita svenska Erika, Jessia, Britta eller Marie-Lousie om frågan egentlige? TACK FÖR ATT DU LÄST PÅ. Men du kan ju ändå ingenting. Era korkade vita kommentarer spelar ingen som helst roll i frågan, för ni ger inga svar.
Dessutom förstår jag inte varför ni ens ber LD skriva om islam när hon inte är muslim själv? :S Det är även otroligt skevt att jämföra Iran med Afghanistan. Bara för att grundreligionen i flera länder är Islam så betyder det inte att de är lika när det gäller kultur, stat, lagar och regler.
Jag som perser, född och uppvuxen i Sverige blir otroligt irriterad och arg på ignoransen bland kommentarerna. Demokrati ser olika ut i olika länder beroende på utvecklig och utrymme för modernisering, teknologi, migration, turism etc.

damet garm
också trött på alla vita kvinnor som tycker synd om en och tror man är förtryckt och blir slagen. vi är individer och de flesta av oss älskar islam och vi älskar att vara muslimer och skulle aldrig vilja byta bort det och vi kämpar för oss muslimska tjejer själva.

Jag menade de kvinnor som blir utsatta för hedersförtryck, hedersmord, tvångsgifte, könsstympning osv, det är ju du själv som generaliserar. Sedan är det väl de kvinnorna som blir utsatta som vi ska lyssna på?? Det är DOM jag inte kan föreställa mig hur de har det! Med ditt tankesätt kan man ju aldrig lösa några problem om man bara ska fokusera på de som har det bra.

Jag blir så less på er som talar om islam som boven i dramat.
Nej, en man får inte skada sin fru. Han har inget stöd för detta i Koranen.
Koranen ger kvinnan betydligt fler rättigheter än vad som utövas i världen idag. Detta beror inte på att islam förtrycker kvinnor, utan att kvinnor alltid har behövt kämpa för sina rättigheter.
Att vara muslim innebär underkastelse inför Allah, att göra det som Allah uppmanat oss till och inte följa våra egna lustar och begär som skapar ännu mer vilseledning i samhället.
Omskärelse av kvinnor har inget som helst stöd i Koranen, utan är en kulturell tradition.
I islam uppmanas mannen att tillfredsställa sin fru sexuellt.
Gå och lär er från kunniga imamer och sluta googla fram myter.
Kvinnoförtryck finns överallt på jorden men ter sig annorlunda. Som konverterad muslim (svensk) har jag upplevt mer förtryck och objektifiering av det svenska, i grund protestantiska , levnadssättet än det muslimska.
Jag upplever inget förtryck, jag läser på om mina rättigheter liksom min man. Jag vet vad jag har rätt till och min man vet vad han har rätt till. Det innebär inte att vi är två motpoler som utnyttjar detta mot varandra. Vi är enade och har olika ansvar men hjälps såklart åt när det behövs.
Hur kan detta vara kvinnoförnedrande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *