Kategorier
diskussion & debatt

Sjukvård ska aldrig behöva bli en klassfråga där bara de med pengar har råd att bekosta sin egen vård

Det här med att rökare och överviktiga minsann ska bekosta sin egen sjukvård. (Det är alltid dessa två grupper också. De man föraktar och känner lite avsmak för – DE ska minsann betala)

Jag har fått kommentarer från människor som på allvar är upprörda över av att de i framtiden kanske ska behöva betala min eventuella fetmarelaterade sjukvård och då känner jag lite extra tacksamhet för att svenska folket inte har någon bestämmanderätt över hur just skattepengarna ska fördelas.

Visst. Det vore ju fantastiskt om folk bara kunde hålla sig friska och krya så att sjukvårdskostnaderna kunde hållas lägre. Och om folk bara kunde låta bli att utsätta sig för risker. Typ skippa bilen, se sig för ordentligt när de går över gatan, inte dricka alkohol, sluta spela fotboll eller ishockey osv. För nej just du kanske inte vill betala skatt för alla äckliga tjockisar och korkade rökare som du avskyr så jävla mycket men å andra sidan så kanske jag inte vill betala sjukvård för de som bryter benen när de åker skidor, får armbågsbesvär av tennisen eller de som gör illa sig när de rider eller på annat sätt klantar till det när de valt att sporta.

Och nån annan kanske inte vill betala sjukvård för nån som fyllekört eller nån ung kille som kört över hastighetsbegränsningen eller för en tjej som valt bort preventivmedel och blivit på smällen. Fast det sistnämnda brukar också tas upp i debatt när man pratar om kvinnor som gjort fler än en abort. Oj då jävlar blir det liv, inte ska dessa små luder tro att de kan knulla oskyddat ostraffat?

Men nån tredje vill kanske inte heller betala kejsarsnitt för nån som valt att bli gravid fast de är förlossningsrädda eller på annat sätt innebär en risk eller betala för ungars rehab när föräldern valt att skaffa barn efter 35 och fått en unge med downs. Gör ett KUB-test och spara till er egen sjukvård era egoister!

Nej vet ni vad, antingen så är man fascist och då tycker man att vissa människor inte ska ha sjukvård eller så är man inte fascist och då anser man att alla människor ska ha sjukvård.

Jag är tacksam för att jag bor i just Sverige där folk som fuckar upp ändå får en andra chans. Sjukvård ska aldrig behöva bli en klassfråga där bara de med pengar har råd att bekosta sin egen vård. Rökare och överviktiga betalar dessutom lika mycket skatt som vem som helst och ska ha precis samma rätt att åtnjuta de förmåner och rättigheter som följer.

Punkt slut.

tjock

*lassar in en näve chips till*

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Sjukvård ska aldrig behöva bli en klassfråga där bara de med pengar har råd att bekosta sin egen vård”

Tack för detta inlägg! Håller helt och hållet med! Blir rädd när jag tänker på att vissa inte får tillräcklig vård. Även nu finns det ju studier på att de som är bättre bemedlade i realiteten får bättre vård, liksom män. Har inte någon bra källa till hands dock, men det kanske någon annan har.
Sen tycker jag även att då staten tar kostnaderna för hälsoproblem ska den ha rätt att använda olika åtgärder för att undvika dessa hälsoproblem, t.ex. högre tobaksskatt. Jag hade även tyckt att det var bra med högre skatt på godis och liknande, men det vet jag att många inte håller med om. Jag tycker dock att det är lite samma sak som att satsa pengar på att bygga trafiksäkra vägar för att undvika bilolyckor.
Blir mörkrädd över hur lite förståelse det finns för andra människors livsöden. Det finns inget sätt att göra allt rätt, ingen kan undvika precis alla risker i livet.

Jag blir lätt illamående av mitt Twitterflöde (och även bland vänner på fejjan) som på fullt allvar är mer oroade för 200 spänn mer i skatt än att människor de inte känner ska få rätt vård. Som tur är har jag ingen i min närhet som tycker att tjocka och rökare ska betala mer.
Tycker du har skrivit ett av de mest kloka inläggen här nu.
Håller med i precis allt!
Jag har ingen lust att betala skatt för nån annans unges väl och ve, men det känns lite som att det hela kommer jämna ut sig i längden eftersom jag är både kroniskt sjuk (gen-fel) och rökare… 😉

Klockrent formulerat:
”Nej vet ni vad, antingen så är man fascist och då tycker man att vissa människor inte ska ha sjukvård eller så är man inte fascist och då anser man att alla människor ska ha sjukvård.”

Det här var det bästa jag läst på länge!
”Nej vet ni vad, antingen så är man fascist och då tycker man att vissa människor inte ska ha sjukvård eller så är man inte fascist och då anser man att alla människor ska ha sjukvård”
Varför blir du inte politiker?

Inte ens jag som är är astmatiker och allergiker och är MYCKET känslig för cigarettrök och fullkomligen avskyr att jag ska behöva springa gatlopp varje dag för att slippa hostanfall p g a alla rökare som går runt och viftar med sina cigg tycker att rökare ska bekosta sin vård själva. Alla ska ha rätt till grundläggande basic sjuk- och tandvård. Listan blir lång om alla sak ”stå för det själva”, och det blir rent löjeväckande. Kvinnor som slagits sönder och samman av sina misshandlande män, ska de också stå för sin vård själv för de skulle inte ha valt att leva med en misshandlande man?
Idioti…

Så sjukt….
Är det nått en kan bli sur och förbannad över så är de väl ändå alkoholen, DET kostar samhället sjuuuuukt mkt pengar.
Men att klaga över att folk är feta och det kostar pengar =???????!
Det fattar jag inte.

Jag håller med. Men man kan dra det där till alla möjliga hörn. Exempelvis: Jag har ingen lust att subventionera era ungars dagisplatser, men i gengäld får ni subventionera mina rot/rut-avdrag. Det finns alltid något som någon annan inte vill bekosta och det kommer man inte runt.

Hade abortdiskussionen med en göbbe häromdan!
-”Det finns bättre sätt att spendera skattepengar än aborter till peroner som varit oaktsamma och blivit gravida”.
Detta från en snubbe som sprayat ugnsrengöring i ögonen så att han fick ringa ambulans… 🙂

Apropå abort, så är det på tapeten i 2 landsting att personal ska kunna vägra utföra abort pga sin tro…. Tänk om det går igenom och folk egentligen inte är så värst religösa utan att de egentligen har ett förakt som bakomliggande orsak. Skulle det gå igenom då är vi där det du beskriver…

Alltid kul att de som påtalar att övervikt är ett samhällsproblem inte föreslår att man ska lösa problemet på en samhällsnivå utan att lösningen endast ligger hos individer. Nu tror jag inte att övervikt per automatik är farligt, men jag tror att bra matvanor är bra för hälsan. Då kan man ju till exempel förbättra skolmaten, göra bra mat billigare och socker dyrare. Samma sak med cigaretter, förbjud skyltning i butiker, gör förpackningarna fula och förbättra ålderskontrollen.

Rökare betalar dessutom en väldigt hög extra-skatt på deras cigarettpaket. Trots att det är långt ifrån alla rökare som insjuknat i rökrelaterade sjukdomar. (Jag röker inte och har aldrig gjort heller, så försöker inte promota rökning, tycker det är vidrigt, men tycker samtidigt inte att det är riktigt sant att ”alla andra” betalar för deras sjukvård med våra skattepengar, då cigaretter är hårt beskattade.)

Jag unnar verkligen alla en riktig, effektiv, gratis sjukvård! Oavsett om man är tjock, röker, spelar tennis eller har en utvecklingsstörning. Det är när jag själv riskerar att bli sjuk av någon annans beteende jag blir sur. Exempelvis folk som dricker och kör bil, eller folk som röker i busskurer.
//Emma Hå

I så fall tycker jag att alla rika kan bekosta sin egen vård genom privatkliniker istället för de via landsting och kommuner, för det har de råd med. 😉
Ett civiliserat samhälle med respekt för sina medborgare erbjuder gratis vård till alla, oavsett vad. Annat vore fan barbariskt. Gratis vård borde vara en mänsklig rättighet världen över, då det är något som ALLA behöver nån gång eller flera gånger i livet.

När man pratar om siffror och kostnader relaterade till övervikt tror jag att det inkluderar en hel del åtgärder som gastric bypass, dietister och annat som handlar om att få ner folk i vikt. Naturligtvis är det jättebra om folk faktiskt känner sig hjälpta av det och mår bättre, men jag tror också att det kanske är lite överdrivet mycket skrämselpropaganda, tjockisförakt och år av samhällsmobbning som ligger bakom i bland.
Ångest och ätstörningar kostar också förresten. Hittills har jag kostat en hel del för psykiska besvär som indirekt är relaterade till övervikten. Tjugo år av kostnader för sjukskrivning, BUP, depressioner, ångest, ätstörningar och självskadebeteende som är relaterat till den egna självbilden. Något som andra människor och samhället i stort har en del i. Kostnader relaterade till fysisk sjukdom pga övervikt = 0 kronor.
Så, ett förslag: ACCEPTERA ALLA MÄNNISKOR OCH SLUTA HETSA. Det blir billigare då.

Fast nu är det här med gratis sjukvår i Sverige för alla sanning med modifikation. För visst gäller det alla dem som fuckar upp en gång som tex benbrott, hjärtinfarkt etc. Men alla kroniker får efter sin akuta diagnos bekosta sin sjukvård själv mer eller mindre. Allt som inte är akut så som hjälpmedel, långvarig medicinering (visst lite/en del är subventionerat) mm.
Så nä så rättvist är det inte i Sverige. De som verkligen inget gjort för att få sin kroniska sjukdom är dem som betalar mest och har ovan på detta oftast minst tillgångar men samma skatt som alla andra.
Fråga diabetikerna vad de tycker om vården i Sverige och allas rätt till den. Eller reumatikerna som inte får samma rehabilitering (om någon allas) som tex någon som har en idrottsskada. Eller de hörselskadade. Eller…..

Så du menar på allvar att mina hårt inarbetade pengar ska gå till att hjälpa dig i framtiden när din överkonsumption tar ut sin rätt? Snacka om verklighetsfrånvänd… 😀
Hur skulle det vara om Fröken LD började tänka mindre på sig själv och mer på ja exempelvis det faktum att du antagligen kommer dö i förtid och lämna dina barn flera år tidigare än nödvändigt! 🙂

Erik; vad menar du med smileysarna? Är det någon form av kompensation för att orden tar slut? Eller är det roligt att barn blir föräldralösa i förtid? Jag ser hellre att mina skattepengar går till rökare och/eller överviktiga än till inskränkta personer utan vett.
/Linda

I övrigt håller jag inte med dig om att rökare ska ha samma rätt till snabb läkarvård som någon som exempelvis har skadat sig i en olycka osv. Att röka är ett personligt val.. När man röker så vet man att man röker in gifter ner i sina lungor. Väljer man att göra detta år in och år ut tills man får sjukdomar av det.. Ja då får man skylla sig själv! Och vänta fint i kön tills alla med riktiga bekymmer som inte uppkommit av sin egna dumhet har träffat läkaren!

Jaha ja. Men ska inte samma sak gälla alla som äter östersjölax och surströmming då? Vi vet liksom att det innehåller gift (dioxiner).
Och det är liksom ett personligt val att äta den, och blir du sjuk så suck it up.
Eller oekologiskt. Fullt med bekämpningsmedel. Du vet att det innehåller gifter, men chansen är rätt stor att du äter den i alla fall.
Så fuck off med ditt jävla skammande innan du har kollat din egen jävla mjölpåse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *