Kategorier
diskussion & debatt

Varför röstar man på SD?

Ok, om vi nu ska analysera djupare: hur kommer det sig att Sverigedemokraterna kunnat nå sådana framgångar? Se bortom ”missnöje” nu för jag tror det ligger nåt mer i, folk är väl alltid missnöjda mer eller mindre.

Och hur motverkar vi det? Vilka faktorer har bidragit och hur kan vi räta till det?

Hur når vi deras väljare? Hur övertygar vi dem om att SD för fel politik?

Om nån av er röstat SD, berätta varför men också gärna vad som bidragit till att ni tänker så.

10702006_10152806767732577_7514423683885573406_n

Man säger att SD’s väljare har lågt förtroende för politiker, men hur kommer det sig då att de fått förtroende för Åkesson och hans järnrörsliga? Vad gör han rätt och hur gör de andra fel?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Varför röstar man på SD?”

Jag har läst och hört lite olika förklaringar, mest läst- och reagerat på några saker.
1. Avfolkningen på landsbygden. Många orter tappar invånare medans en del av jobben försvinner eller redan försvunnit. Ungdomar och yngre flyr till storstäderna, finns inga jobb att få hemma och in kommer nya personer via flyktingmottagning som invånarna kanske inte har så mycket gemensamt med (till en början i alla fall) och som ökar trycket på de få jobb som finns på orten. Landsbygden lever inte, den dör utan att någon i maktens centrum Stockholm försöker göra något, det är sorgligt och frustrerande.
2. Stora områden i storstäderna med hög fattigdom och social utsatthet, väldigt mycket enklare att ställa grupper emot varandra när alla behöver tävla om samma resurser.
3. Vissa priviligierade människor vill helt enkelt inte dela med sig. Partiledaren för partiet de alltid har röstat på har stått på sig mot SD i debatter i riksdagen och vägrat skylla till exempel kaos i Husby på invandrare, till och med gått ut och bett Sverige visa solidaritet framöver mot de människor som är på flykt undan krig. Det hade han inte mandat från sina väljare att göra, de känner inte alls igen sig i Fredrik Reinfeldts Moderaterna och flyr till SD.

Förutom ”missnöjesgruppen” (eller en kombo av kanske) så tror jag att det finns en stor grupp som tycker att just ”järnrörsligan” är häftig och tilltalas av dem för att de inte är ”gråa och tråkiga” som andra politiker. Kanske har järnrörsligan till och med väckt intresse (i och med sin publicitet vid dessa olika incidenter) för politik, iaf SD-politik, men att det är ungefär så långt dessa väljare orkar sträcka sig för att intressera sig för politik. Tyvärr. Har ju vissa stereotyper av människor i huvudet som jag har i åtanke men lämnar den delen osagd, eftersom jag egentligen hatar stereotyp-tänk… Tror att de vinner mycket på samhörighetskänslor. Även om vi ”andra” människor tycker att det är dålig publicitet, så tror jag att det har varit till SDs fördel.

Min teori: Vi har människor på landsbygden som känner av avståndet till resten av Sverige. Det är eliten mot folket. Lokala medier har lagts ner, byskolor har stängt ner, folk måste ha bil för att ta sig till jobbet, Apoteken har privatiserats, posten lagt ner etc. Dessa orter och människor har så klart protesterat mot etablissemanget genom att rösta på SD. Inte för att de är rasister utan för att de känner sig förbisedda. Sen har vi förorterna och kommuner mes stora flyktingströmmar, dessa människor upplever problem på grund av dålig integration och det som händer när politiker och media som inte är bosatta i området pratar om SD som korkade rasister (många som röstar på SD ser sig inte som rasister, många är själva invandrare) är att dessa tar tolkningsföreträde. Återigen, eliten mot folket.
Den nya regeringen måste prata integration, inte bara av invandrare utan av landsbygden. Klyftan mellan landsbygd och storstad är stor och även de kulturella skillnaderna likaså mellan förorterna och städerna. Vi behöver solidaritet och vi vi behöver lyssna på de som drabbas hårt i Sverige. Vi måste arbeta för att de 13% som röstade på SD ska känna att de tillhör Sverige likaså dom vi måste arbeta för att invandrarna ska känna likadant. Samhörighet måste skapas och landet måste enas. Vi kan inte ha en politisk elit och en medieelit som tar tolkningsföreträde. De som har makten måste stå tillbaka och lyssna och därefter agera. Jag säger inte att någon ska sammarbeta med SD dock, men sammarbeta och se till de som röstade på dem. Integration bör vara huvudämnet de nästkommande åren. Prata invandring, prata landsbygd och ekonomi. Det tror jag behövs för att SD och främlingsfientlighet ska dö. Och vad gäller SD så tycker jag media och politiker ska sluta fokusera på deras linje, prata med dem om allt annat och slå dem med argument styrda av fakta och forskning. Ett annat viktigt ämne är kriminalitet. Forskningen visar att den sjunker alla politiker säger att den ökar. Där borde landets kriminologer ta sitt ansvar och ställa sig upp. Alla landets forskare borde vara mer synliga, det skulle nyansera upp debatterna.

Jag tänker att många tilltalas av SDs svartvita syn på världen. SD presenterar enkla och konkreta ”lösningar” på väldigt komplexa och svåra problem. Om man tar våldtäkter som exempel så känns det ju betydligt mer konkret och tydligt att säga att det är invandrarnas fel och att lösningen är att stoppa invandringen, än att försöka förstå att det handlar om patriarkala strukturer som vi alla bär på och reproducerar och att det inte finns någon quick fix på problemet.
SD målar upp en bild av att det vi har i Sverige är någonting som i grunden är bra och relativt fritt från problem, och att det är det som kommer utifrån är det som gör vårt samhälle dåligt. Eftersom det inte är oss det är fel på behöver vi inte se innåt och förändra oss själva, utan vi kan peka finger på andra och övertala oss om att om det inte vore för dem så hade allting varit bra. Människor gillar inte självrannsakan och tilltalas av enkla lösningar.
Alltför många människor lär sig inte att tänka kritiskt om sådant som vi tar för givet, som exempelvis samhällsstrukturer, och fastnar därför ofta i tanken om att grunden vi står på är bra och självklar och att alla problem kan lösas genom att bara putsa lite på ytan, när man i själva verket skulle behöva börja om och skapa en helt ny grund. Det är mycket enklare och bekvämare att tänka på problemet som en liten fläck som man enkelt kan putsa bort än att se sanningen i vitögat och inse att hela grunden är genomrutten.
Så tror jag.

”Eftersom det inte är oss det är fel på behöver vi inte se innåt och förändra oss själva, utan vi kan peka finger på andra och övertala oss om att om det inte vore för dem så hade allting varit bra. Människor gillar inte självrannsakan och tilltalas av enkla lösningar.”
Det här satte verkligen huvudet på spiken! Den absolut bästa förklaringen (och självklaraste).

Att det är missnöjesröstare är rätt klart när man pratar med dem – frågar man dem vad de är emot så kan de rabbla saker i nattsömnen (invandring, islam, ankarbarn etc.), men frågar man vad de är för så är det oftare svårare för dem att säga något mer konkret, utan det blir ofta väldigt ideologiskt (”som folkhemmet en gång i tiden”, trots att de aldrig upplevt detta).
Grejen är att kärnan som röstar på dem är enligt de flest mätningar liten – det handlar om 1-2% av vita unga arga lågutbildade killar i praktiken. Dessa kan du inte nå ut till. De är ofta rasister ut i fingerspetsarna.
Dessa har spätts på med LO-väljare i valet 2010. Medias snack om att det var arga outbildade män stämde fortfarande. Dessa är svåra att nå ut till utan rättvis politik, samt bra landsbygdspolitik (Så Mp är no-no för detta).
Det här valet handlar det dock om att de har tagit Moderaternas väljare – de har ökat avsevärt bland kvinnor, medelinkomsttagare och höginkomsttagare. Dessa borde inte ö.h.t. fått bli SD-röstare.
Grejen är att Socialisterna har inte vunnit det här valet, Moderaterna har förlorat det.
Jag tror det är svårt att hitta bra lösningar, men några på vägen är:
* Media måste sluta basha på Sverigedemokraterna. Detta ökar bara deras känsla av samhörighet och av att inte vara lyssnade på. Det sämsta som du kan göra är att trycka ut folk som varit demokrater till att få känslan av ett utanförskap och att ens verklighet är fel.
* Folkpartiet måste börja spela på sin populistiska sida. Alltså inte ändra politik, men faktiskt visa på varför det är bra politik för den som är främlingsfientlig liberal (d.v.s. inte rasist). De har redan idag förslag om TUT istället för PUT, språkkrav och krav på kunskap om Sverige för medborgarskap, krav på riktig försörjning för anhöriginvandring o.s.v.. Istället för att Ullenhag skall prata om hur kassa SD är, så borde han prata om varför FP är ett parti för liberala främlingsfientliga personer. Det hade fått många gamla M till SD väljare att gå till FP. (Obs – jag är inte Folkpartist, men rent valtaktiskt är detta rätt väg att gå om man vill få bort SD-röster)
* Samtliga partier måste på riktigt ställa krav på EU när det gäller resursdelningen av flyktingar. De första kvartalet 2014 har Sverige gett ut flest permanenta uppehållstillstånd till flyktingar av samtliga EU-länder. Vi hjälper alltså inte emot bara flest flyktingar per capita längre, vi hjälper flest flyktingar av alla länder, inkl. öppenhjärtade Tyskland. Det är vacker gjort, men också ohållbart. Jag tycker att vi skall kräva pengar av EU för den direkta bördan, en annan lösning är att andra länder faktiskt tar sitt ansvar.
* Förbjud organiserad nazism och islamism som i Tyskland. Du får bort SvP och du får även bort ett fåtal idioter som spelar islamofober i händerna. Detta har inget med yttrandefrihet att göra, utan handlar om att förebygga brott.
* Börja fundera om tvångsplacering av flyktingar första x antal åren. Denna punkt är jag dock högst tveksam till om fördelarna övervinner nackdelarna.

Jag har märkt av en tendens som jag tror bidrar till att rösta på sd och det är att en del människor inte verkar inse att den där tiggaren på gatan eller den ensamma flyktingungdomen kunde varit den själv. Att inse godtyckligheten till vem som har rättigheter och vem som inte har det beroende på var du är född och av vilka föräldar etc, det tror jag är jätteviktigt för att skapa ett inkluderande bra samhälle.

Bra frågor!
13% av befolkningen är inte helt tappade bakom en vagn.
Det finns något djupt mänskligt i att vara misstänksam mot främlingar. Det har väl tagit oss 30-40 år att acceptera greker, italienare och finnar, nu uppskattar vi de nya influenserna. Det tar tid.
Läs Herman Lindqvists krönikor om invandringen förr i tiden, den möts SÅKLART av motstånd.
Sverige ÄR det landet som tagit in flest invandrare från mellanöstern. 15% av vår befolkning är nu utländsk och den siffran är högst i Europa.
Är det konstigt att det blir lite…eh, friktion?
Lätt för er att säga som bor på ställen där det är kritvitt.
I förorterna är det lite mer fart så att säga.
Jag har bott i förorterna när barnen var små.
Det var en chock.
Svenskrasismen som frodas där gjorde det omöjligt att bo kvar.
Stenkastning på ens barn, ständiga ”jävla svennar” ”din mamma är en hora” (ensamstående och blond..)Mobbing och våld på en nivå som jag aldrig någonsin sett innan. Det var hemskt, vidrigt, förnedrande och de förstörde många år av mina barns liv. De var ”töntiga svennar” som skulle ha stryk och de fick de. Med pinnar, i gäng, med BB-guns, stenar och slag.
Jag fick inte säga till där på gården därför då blev det värre sa barnen. Självklart så försökte jag, men inga föräldrar ville prata, de kunde ge sin unge stryk istället.
Det var fan traumatiskt att bo där. Mina killar är FORTFARANDE hatiska därför de blev mobbade varje jävla dag bara därför de var svenskar.
Det här hatet som bubblar upp i en är naturligt, män som spottar efter en på väg till affären, hela ”svenskor är horor” , deras religon som lärt dem att tänka så.
Jag har stått utanför en grannes dörr med tårarna sprutande, en misshandlad son som haft 30 barn efter sig (kusiner..) och vädjat till föräldrarna genom att säga att ”Sverige är ett bra land, svenskar är inte dåliga..” Osv
Många av föräldrarna är livrädda för den svenska kulturen, självklart!!! Vi är rädda för deras! Bryr sig politiker? De som aldrig bott granne med syrier och somalier? Det är LITE skillnad än att växa upp med svenska Bamse/AstridLindgren-barn.
Jag har många års verklighet och erfarenhet av att leva med araber – JA DET HAR GJORT MIG RASISTISK! Vi har ingifta araber i min familj, kristna flyktingar och jag ÄLSKAR dem, mina barns kusiner, men ingen av oss gillar Islam – därför den religionen vill att vi kvinnor lever som för 500 år sedan, och det vill inte vi svenskar väl?
”Allah straffade honom så hårt att han blev kristen”
Den kommentaren glömmer jag inte.
Alla i krig måste få komma hit.
Alla som vill bo och leva i ett fritt land borde få göra det.
Alla får tro på vilken Gud de vill. Islam har många fina budskap som bibeln men den är ju back dated så in åt helsike och människorna från mellanöstern kommer till ett av de mest civiliserade och moderna länderna i världen när de flyttar hit.
Vad kan vi göra för att mötas?
Det finns så många sköna araber, musiken, konsten, passionen, maten och decor.. och humorn, mm mm mm mm kanske kommer det ta en 30 till 40 år innan vi smälter ihop då? Jag förstår de som röstade på SD, jag förstår inte dem som tycker det är avskyvärt.
Lyssna istället – tack för ställd fråga. Jag röstar förövrigt på F!

Känner med dig när du skriver. Och av nedan nämnda kommentar så förstår man väl att det kan vara precis tvärtom också angående mobbing, våld etc.
Min barndom var inte heller så lätt, indier ingifta i släkten där barnaga och annat (vill inte nämna) ingick. Kunde lika gärna ha varit en svensk familj.
Det som gör ont i mig nu är att våra medmänniskor kallar varandra för rasister och helst skulle vilja utesluta de som röstat på SD ur sina liv. Lite väl hårddraget kanske. T.ex en vän till mig bad via Facebook de som röstat på SD ta bort henne som vän. Gjorde mig jätteledsen att hon hårddrar det så. Intressant skulle det vara om hon förlorat några vänner.
Slutligen så har jag själv aldrig genom åren berättat vilket parti jag röstat på. Och med tanke på hur 87% av befolkningen ser på/beter sig mot de 13% som röstat på SD, skulle jag i.a.f inte ens våga säga det om det nu var så.
Peace, love and understanding!

Jag känner tyvärr några stycken som har röstat på SD.
Välutbildade företagsledare som också är familjäfäder, aktiva inom föreningslivet, ungdomsledare och utåt sett helt reko män. Vältaliga och karismatiska.
Tidigare har de alltid röstat på Moderaterna, men nu har de ledsnat på att ingen vågar säga ifrån och sätta ett tak på invandringen.
De tycker inte att vi har rum för dem pga bostadsbristen. Då de placeras i en mångkulturell stadsdel där arbetslösheten är hög, polisen cirkulerar dag som natt för att försöka hålla nivån på kriminaliteten i schack, små flickor med ljust hår får stenar kastade efter sig på väg till skolan, några familjer med Somaliskt ursprung bröt upp golvet i lägenheten för att bedriva odling (det är tydligen så man gör när man har flyttat till Sverige från Somalia enligt någon lokal tidning som hade intervjuat en av familjerna).
Dessa vita medelålders män som ”egentligen inte har något emot invandringen i sig” utan motsätter sig de ökade kringkostnaderna de är säkra på att invandringen för med sig till våra redan mångkulturella områden.
Och det där med att våra pensionärer har det knapert medan en utländsk familj får föräldrapenning retroaktivt är ju bara såå hemskt.
De tror inte att SD är något annat än ett litet skitparti man kan ge sin röst för att visa sitt missnöje. Nu är de själva förvånade över inflytandet och makten SD har, men vägrar inse att deras röst faktiskt har varit en stor avgörande del i detta. ”Jag har ju inte röstat för att jag gillar SD utan för att ingen annan vågar lyfta frågan om hur invandringen påverkar oss så jag är inte boven i dramat”. Typ…

Angående ”några familjer med somaliskt ursprung bröt upp golvet i lägenheten för att bedriva odling”: Det där är ju en klassisk rasistisk vandringssägen. För 30 år sedan läste jag samma historia i en skolbok som ett exempel på fördomar, fast då handlade det om finnar (och jag har sedermera hört samma sak om varierande folkgrupper).
Men om du menar att det hänt på riktigt så vore det trevligt om du kunde komma med solida belägg för det.

Kan vi inte hyfsa debatten? Varför slänger du dig med fraser som: ”…förtroende för Åkesson och hans järnrörsliga?” Var är tjatet om pedofilgänget moderaterna? Eller alla andra dömda politiker av annan politisk färg? SD har faktiskt färre dömda än de andra partierna.
Jag har funderat mycket på det här med invandring och mångkultur. Som liberal hade jag tidigare den åsikten att människor självklart ska ha rätt att fritt röra sig över klotet. Det är en naturlig ambition att försöka förbättra sitt och sin familjs liv. Jag såg nationalstaterna som nått som hörde 1800-talet till och som successivt skulle upplösas.
Men i och med de senaste decenniernas invandring av folk som kulturellt är mycket olika oss här i Norden har jag insett att det kan finnas gränser för hur stor denna influx kan vara innan det vi känner som Sverige helt ändrar karaktär. Vi står kanske inför en social och ekonomisk kollaps.
Det har varit en smärtsam insikt för mig. Min självbild som en god, tolerant och fördomsfri person har fått sig en allvarlig knäck, men jag är samtidigt realist. Om jag märker att kartan inte stämmer med verkligheten, då ändrar jag på kartan.
Men nog om det. Varför röstade jag på SD? Min utgångspunkt är inte främst vad som gynnar mig själv utan det som gynnar landet. Jag är varken lågutbildad eller arbetslös och jag bor inte på landsbygden.
1. En välfärdsstat bygger på att man är både närande och tärande under perioder av sitt liv. Det bygger på att man känner solidaritet med varandra. När tillräckligt många lockas hit med löftet om ”västerländsk standard” kollapsar välfärdssystemen. En stor del av dem vi tagit in och tar in just nu kommer troligtvis aldrig att hitta egen försörjning. Den del av arbetskraften som utgör skattebasen krymper.
2. Ingenstans i världen har mångkultur skapat demokratiska välfungerande samhällen. USA är inget exempel, landet byggdes upp av folk från samma kulturkrets och det växte fram en stark nationell identitet, man blev amerikan. Nu håller även USA på att lösas upp av mångkulturen. Singapore är ett bra exempel på ett mångkulturellt land. Där har man undvikit kaos genom att ha en stark repressiv stat. Men är det ett lockande alternativ?
3. Många studier visar att i samhällen med många olika kulturer har folk sämre tillit till varandra. Man är mer misstänksam. Man sätter ”ingruppen” (familjen, släkten, klanen) före ”utgruppen”. Kommer det tillräckligt många från en kulturkrets med helt avvikande normer och värderingar från värdlandets leder det till konflikter och etniska enklaver. Självklart får också den inflyttade gruppens värderingar allt större inflytande. Man lämnar inte de värderingar man fått med sig från barnsben i tullen på Arlanda. Många som kommer hit känner på grund av sina erfarenheter i hemlandet misstro mot myndigheter. Traditionellt har Sverige varit ett land med hög tillit – till myndigheter och andra människor.
4. Jag är så pass gammal att jag minns en tid då man inte var rädd för att bli våldtagen när man gick hem i Stockholmsnatten. Mötte man ett killgäng kände man sig trygg. Gruppvåldtäkter förekom knappast alls.
5. Varför ska Sverige tvingas till att förändras så i grunden – från ett etniskt homogent land till ett mångkulturellt? Är det värt priset? Det är ju inte så att migration till Sverige är lösningen på problemet – annat än för den promillen av invandrare som har råd att betala resan över hundratals mil för att just komma hit. Vi hjälper så få till ett alltför högt pris.
6. Yttrandefriheten är ett av de första offren när mångkulturen blir dogm. I ett samhälle där grundläggande värderingar går vitt isär utgör friheten att säga vad man tycker en källa till konflikter. Därav följer att statsmakten för att dämpa dessa konflikter börjar använda rättsapparaten för att förbjuda vissa åsikter.

Jag har under hela mitt liv haft invandrare som kompisar men jag röstade på SD ändå. Jag är övertygad om att man ska rösta med hjärnan i politik och det är därför jag läste på om t.e.x vår massinvandring och hur den skiljer sig från våra
grannländer för att få mig en bredare uppfattning. Och tyvärr kan man väl säga så är det bevisat att vår massinvandring verkligen inte är lönsam, den skapar segregation samt tar pengar från välfärden.
För ett par år sedan bodde jag själv nära ett väldigt segregerat område men som tur va strax utanför. Jag kan säga att skottlossningar och gängbråk hör till vardagen och en del jag snackade med var allvarligt talat rädda för att gå ut om kvällarna. Politikerna gör inte ett skit för dessa människor efter de anlänt till Sverige. Det sorgliga är ju att det kommer bli mycket värre eftersom vi har ingen integration övh i dessa områden, för det finns inte pengar till detta.
Det är även en myt att Sverige hjälper en mycket stor del av flyktingarna, under 2013 så var 20k av 100+ som kom hit flyktingar, vi hjälper alltså en minimal % av de som befinner sig i krisområderna. SD vill öka UNCHR biståndet till 8 miljarder, just nu har vi 275 miljoner. På detta sätt kan vi hjälpa dem som är mest utsatta.
Sen är det även så att vi tar högutbildade från u-länder som behöver dessa för att kunna bygga upp landet och gör de tll städar , taxichaffisar och vete fan vad. Med andra ord, vi totalt skiter i de fattigaste världen över. Jag ser SD’s politik som den mest humana samt den politiken som kan vår älskade välfärd på fötter igen.
Detta kommer från en kille som är 20 år och har vuxit upp utan några som helst problem i en övre medelklassfamilj.
Jag vet att det finns rasister och otäcka människor inom SD som skriver en del skit, men jag bryr mig inte för de representerar en väldigt liten minoritet.
Sen har jag även utvecklat ett förakt för våra medier på senare dar eftersom dem så tydligt har en egen politiskt agenda och skyr inga medel för att följa denna.
https://docs.google.com/document/d/1xO_kruy8hgikQBZ3KYJfpjN2RNXUiP-i3HFJVz84zL8/mobilebasic?pli=1 Här finns en lista på politiker i andra partier som är dömda för brott, när man läser AB och Expressen kan man få en bild av att det bara finns drägg i SD men inte i övriga partier, men så är inte fallet. Men det skiter man blanka fan i, att hata på SD är det viktigaste!
Helvete vad lång text det blev. Hoppas någon får en liten bättre bild om varför människor röstar på SD.

Nu röstar jag inte på SD men du för fram en sak som är oroväckande. Att gräva i människors förflutna och brottsregister urholkar vårat rättssamhälle. Har man avtjänat sitt straff så ska man inte straffas gång på gång på gång. Jag tycker det är fel att skriva listor som du länkar till och det är även fel att hänvisa till SD politikernas brottsregister. För övrigt tycker jag SD som parti är skit men det tycker jag om S och M och många andra partier också.

Jag röstade inte på SD detta val, men jag kommer rösta på dem om fyra år. (I år röstade jag på Vänsterpartiet).
Anledningen?
– De andra partiernas invandringspolitik är i princip att ”svenskarna måste öppna sina hjärtan. Det kommer att kosta, men Sverige är till för alla!!” (sen kommer inga regeringspolitiker själva känna av denna kostnad då de tjänar över miljonen varje år, det är medel/låginkomstagarna som så snällt får öppna sina hjärtan och plånböcker).
– Det ska tilläggas att jag är FÖR invandring, men MOT massinvandring. Jag tycker det är SJÄLVKLART att vi ska ta emot flyktingar, men vi kan inte ta emot så många som vi gör idag. Istället tycker jag att SD är vettiga när de anser att vi ska lägga mer pengar på att hjälpa flyktingarna på plats istället för att ta hit dem. Det ska inte finnas områden som Rinkeby, Fittja, osv osv för det leder till ett segregerat samhälle, och det gör invandrarna inga tjänster. Vi borde samarbeta med andra länder och uppmuntra dessa att dra sitt strå till stacken och ta emot fler flyktingar/invandrare så att vi inte behöver stå för hela kalaset själva.
– Jag tycker det ska ställas högre krav på de som kommer till Sverige. Man ska inte kunna bli svensk medborgare utan att ha hyfsade kunskaper i svenska (nu snackar jag inte perfekt svenska och att kunna skriva akademiska uppsatser, utan en grundläggande kunskap där man kan ha vardagliga konversationer).
– Idag är allt så jävla PK (okej – i många fall är det också berättigat, det kan jag erkänna). I media så får man inget signalement på en förövare ifall de inte är etniska svenskar (småtidningar är bättre på det här, men det är i princip omöjligt att få ett signalement i tex Aftonbladet), och det gör mig fly förbannad. Sluta dalta med alla kriminella idioter, oavsett etnisk bakgrund. Dessutom lever vi i ett samhälle där den svenska flaggan och nationalsången kan anses vara rasistiska. Vad i helvete?
Jag vill ha ett Sverige som i grund och botten är SVENSKT (sett till kultur osv, inte när det gäller invånare) och där man inte anses vara rasist för att man är stolt över sin härkomst och sitt arv. Vi ska inte behöva ändra vårt samhälle och vår kultur för att folk från andra kulturer ska känna sig välkomna – det går att kombinera två eller fler kulturer utan att en blir viktigare och mer ”politisk korrekt”.
Ska också tillägga att jag personligen inte ser invandrare som något dåligt – jag tror inte att de är våldtäktsmän eller kriminella i större utsträckning, jag tror inte att de svärtar ner Sverige osv. Jag tror verkligen att det finns mycket att lära av andra kulturer, men det får inte ske på bekostnad av vårt eget lands kultur. Jag röstar inte mot invandrare, jag röstar mot den PK-hysteri som uppstår i samband med invandrare/utlandsfödda/flyktingar.

Vem är det som påstår att svenska flaggan och nationalsången är rasistisk? Syftar du på skollagen om lika värde och främja olika individers trosuppfattning?
Många argumenterar för att ”allt ses som rasistiskt”. Jag kan inte se det. Jag ser att samhälle och kultur (i stort och smått) förändras. Som det alltid gjort. Kommer alltid göra.
Svara gärna.

I Media tävlar alla om att skrika högst om vilka rasister vi SDväljare är.. För mig så stämmer inte den bilden. Vill inte skriva klyschan att jag har både utländska vänner och kollegor, bekanta, familjemedlemmar osv men jag väljer att göra det ändå. Av den enkla anledningen att jag inte är någon rasist.
I min kommun har vi alltid haft gott om nysvenskar och de har varit en naturlig del av samhället. Senaste åren har detta eskalerat nått otroligt, medans det fortfarande fanns lägenheter så valde ändå kommunen att bosätta alla nyanlända i samma område trots att det fanns många andra områden fulla av lägenheteri vår lilla stad.. det har blivit otroligt segregerat och en ”vi mot dem” känsla.
Vi får så många nyanlända att det inte finns boende och det är ett stort problem. Kommunen har heller inte några pengar kvar då mycket av de bidrag de fått tagit slut vilket resulterat i en stor utförsäljning av byggnader, nedläggning av byskolor osv.
Jag vet inte om det beror på att vi lever i en småstad men min åsikt är att de inte försöker anpassa sig, de behövs inte då segregationen är så stor här.. dagligen i mitt arbete så märker jag av kulturchocken, jag förväntas förstå trots att svenska och engelska inte talas, jag får stå ut med att få mynt kastade på mig då jag sitter i kassan(i ansiktet bland annat) för att jag är kvinna. Det här är enskilda individer och det förstår jag, det är egentligen inte anledning till att jag röstade som jag gjorde. Jag vill att vi tar hand om de som redan är här, så de kan komma in i samhället så som de gjorde för bara några år sen.
Jag ser dagligen pensionärer som vrider och vänder på varje mynt, familjemedlemmar och bekanta som lever på existensminimum.. på mitt förra jobb på ett äldreboende där de var fruktansvärt. Prioritera välfärden för alla, nysvenskar också givetvis. Men det sticker i ögonen när en invandrar kvinna utan jobb har hela plånboken full av 500 lappar och pensionärerna får välja bort mjölken eller brödet för att pengarna inte räcker..

Hur vet du att det var en invandrarkvinna? Tittade du i hennes plånbok? Hur vet du var pengarna kom ifrån och vad de skulle användas till? Hur vet du att hon inte har jobb? Var har du träffat denna invandrarkvinna som du vet så mycket om? Är det dina ögon det sticker i eller talar du för oss alla?
Jag har hört det här resonemanget förut.
”Jag ser dagligen människor som inte får vård. Och då måste vi prioritera, för det sticker oss andra i ögonen att ni feta sitter på era lata arslen och äter er ännu feta. Det sticker oss i ögonen att ni som vägrar göra nånting åt er fetma får ta del av den skattefinansierade vården när det samtidigt finns hederliga pensionärer som jobbat och betalat skatt hela sitt liv som får välja bort mjölken eller brödet för att pengarna inte räcker”.
När det är lågkonjunktur och människor far illa letas det alltid syndabockar. Folk måste göra det enkelt för sig och hitta gruppen som tar alla pengarna som inte finns längre; den där gruppen som inte har rätt till pengarna för att de inte är tillräckligt oskyldiga.
Det är ett välbeprövat politiskt knep att ställa grupper mot varandra och fråga: Vilka av dessa ska få hjälp tycker ni? Folk med skelettcancer eller rökare? Fattigpensionärer eller välmående invandrare? Personer som ätit så mycket att de blivit sjukligt feta eller de med njursvikt? Transpersoner eller synskadade barn?
Och folk agerar gärna nyttiga idioter åt makthavarna, tom när de är anonyma på nätet och skulle kunna säga fuck politikerna och deras skitdåliga människofientliga politik. Hjärntvätten sitter för hårt misstänker jag.
Samma kategorier av människor brukar dessutom nästan alltid resonera så här:
Alla kan faktiskt själva välja hur de vill leva. Även om man är fattig kan man välja billigare alternativ och även om det innebär hårt jobb kan man gå ner i vikt och sluta röka. Invandrare kan välja att stanna i sina egna länder och inte åka hit bara för de inte har det exakt lika bra som vi i Sverige och transpersoner kan välja att inte göra sin könstillhörighet till ett problem.
Hur kommer det sig att personer som resonerar så här aldrig anser att makthavarna kan välja precis som de själva vill utan begränsningar som resten av oss vanliga dödliga förutsätts kunna göra? Nej, dessa ges all upptänklig förståelse för hur svårt det är att vara poltiker och fatta rätt beslut. Den feta, fattiga, rökande ensamstående mamman är det misann inget synd om. Vill hon ha det bättre får hon göra bättre val helt enkelt.
Våra politiker däremot har inga som helst möjligheter att göra bättre val. Är inte det jävligt märkligt? Eller vad tycker ni, alla nyttiga idioter som läser det här?

Intressant att läsa svaren från er som röstar SD. Vi verkar i grunden vilja samma saker – ett folkhem där alla känner sig delaktiga i samhället och där politiken representerar hela landet. Ett samhälle där befolkningsgrupper inte känner sig bortglömda och undanskuffade. Men jag tror inte att SD är vägen att gå för detta, och SDs politik är inte en politik som gör samhället tryggare! SD lägger fram splittring och otrygghet i samhället som en invandringsfråga, men jag tror det i mångt och mycket är en klassfråga och jag tycker det är talande att SDs fått så mycket stöd under en borgerlig regeringsperiod.

Jag har funderat lite på hur det kan komma sig att det som inte är ok för andra partier, partiledare och partimedlemmar, t ex järnrörsbeteenden och diverse uttalanden, däremot är hur ok som helst hos SD. Angrips SD och dess sympatisörer är det ”gammelmedia”, ”PK massmedia”, etc, som i maskopi går emot SD och gör allt för att att fälla. En enorm misstro mot ”överheten” och lite vilja och känsla att vara ”underdog”. Nu kommer jag uttrycka mig som så att det verkar som att iaf en grupp SD sympatisörer är paranoida mobboffer med mindervärdeskomplex (OBS ni fattar vad jag menar ser ej ner på mobboffer osv osv). Och hur talar man TILL dem? Man talar till folk som man gör mest och i valtider talar man om det alla såklart vill ha, en fungerande välfärd-skola-äldrevård, levande glesbygd, osv osv. Men så skapar man den här mobbofferklubben med ledare man uppfattar som lojal och den enda riktiga beskyddare, som kommer med en massa enkla lösningar och uppercuts. Då kan ingen komma och säga att nåt är fel och gör någon det iallafall tas det inte på allvar, uppgifterna och argumentet går inte fram för mobboffret har redan bestämt sig. Det blir lite som ett stockholm-syndrom-situation där alla mobboffer springer till banken och gör sig gisslan för äntligen är det någon som ser dom och stora dumma poliserna där ute ska fan inte komma och säga nånting. Det är ingenting som går fram!
Sen lider SD av andra väljargrupper också, men det är ovan nämnda grupp jag mest fascineras och bestörtas av.

Du missar poängen när du tror att alla vi som har röstat på SD bortser från vissa företrädares snedsteg. Det jag och många andra reagerar på är att inga andra politiska företrädare granskas på samma sätt trots att i princip alla partier innehåller brottslingar och rasister.
Fråga dig själv varför det dök upp minst en SD ”skandal” varje dag med start två veckor före valet, vissa utav nyheterna var flera år gamla och redan publicerade. Varför är det okay för en kvällstidning att med hjälp av en extremistisk lobbyorganisation med flera grova brottslingar i att åsiktsregistrera vanliga människor men polisen har inte rätt att upprätta ett register över kriminella romer.
Du pratar vitt och brett om dina kloka argument men presenterar inte ett enda i ditt inlägg utan kör på i vanliga hjulspår och kallar människor för mobbingoffer.
Seså, låt oss debatera på allvar. Fram med argumenten för dagens vansinniga invandringspolitik.

Nu röstade jag inte på SD (inte heller för fri invandring), men jag undrar hur du tänker dig att fri invandring skulle gå till. Det finns över 50 miljoner människor på flykt i världen och givetvis är Sverige ett mycket bättre ställe än att vara på flykt, vilket antagligen leder till att de hade sökt skydd här. Tror du i teorin att det hade fungerat att ta emot så många? I dagens Europa är det ju dessutom knappt någon som vill dela på ansvaret.
Men faktum är att om alla sju miljarder människor i världen skulle vilja söka sig hit hade vi ju faktiskt i så fall tvingas godkänna dessa. Detta hade givetvis aldrig hänt, men i teorin hade vi isåfall behövt vara beredda på detta. Alltså, det är en så fin tanke att alla ska få komma hit, men jag får inte riktigt ihop det.
Tror mina tankar stämmer ihop med en del SD-väljares, så jag hade varit glad om du svarade.

Jag tycker nog att detta är en icke-fråga eftersom just själva begreppet ”öppna gränser” i politisk mening aldrig kommer att bli aktuell. Vad man däremot borde tala om i detta, är att vi – tillsammans med alla andra länder som har det bra, borde ta ett kollektivt ansvar! Liksom att det ska vara en balans i fördelningen inom landets gränser mellan olika kommuner. Oavsett vad överklassen och de främlingsfientliga tycker.
Problemet med SD – enligt min mening, är att de gör snabba lösningar, icke genomförbara, eller ens motiverade lösningar på komplexa problem. Vad jag också menar, är att SD sällan kan motivera sina utspel, de kan inte förklara eller ge rimliga lösningar eller förslag. Det är ungefär som när jag sitter i köket och är ”politisk” och gnällig…
Jag tror inte att frågan kring varför man röstar på SD kan svaras med ett eller tio alternativ, det finns säkert flera förklaringar. Vad man dock bör enas kring, är att det är något som man måste ta hänsyn till när man, förhoppningsvis, förstår de bakomliggande mekanismerna.
/Linda

Det går ju inte att diskutera med Sdare, visst alla är inte rasister och beter sig illa men många gör det, jag har försökt diskutera med dessa tyvärr så accepterar de dig bara om du är precis som de, speciellt om man är invandrare. Då måste man ha universitets utbildning och ha ett riktigt bra jobb och se ut på ett visst sätt, om en invandrare (speciellt från mellanöstern) inte lever ett sånt liv så ser de ner på en och kallar en för blatte,parasit och att man ska sticka härifrån.

Har du ens läst svaren från SD-röstare ovan? De flesta är väl underbyggda och de inbjuder till diskussion. Ta chansen att argumentera istället för att bara kategoriskt slå fast: ”Det går ju inte att diskutera med Sdare…”

När jag var mindre bodde jag och min familj i ett område där vi i princip var de enda svenskarna, det var knappt någon annan som vågade bo där. Jag och min syster kunde knappt gå ut utan att bli trakasserade genom bl.a stenkastning av andra barn, vuxna män som äcklade sig mot oss, vi blev bestulna på saker, osv osv – rasism fast omvänt kan man säga. Jag erkänner att jag har fördomar mot invandrare, men har varit med om obehagliga händelser av invandrare genom i princip hela mitt liv(bla sexuella trakasserier, förföljelser) med mera, så det är väldigt svårt att inte få det då. Röstade trots allt inte på SD men det är såna här händelser som jag kan tänka mig gör att folk röstar på dem. Man kan inte ta alla invandrade som kommer, placera dem på ett och samma ställe för då kommer de aldrig in i det svenska samhället genom att lära sig språket & våra seder.

Jag funderar på varför människor inte kan diskutera SD civiliserat, man måste nämna ”järnrör” i varje mening som de nämns trots att ingen hört Ekeroths egen syn på händelsen utan bara läst Expressen och tror på vartenda ord.
Att Soraya Post gifte bort sin 16 åriga dotter och att en annan ”högt uppsatt” Fi:are torterat sitt barn det har inte nämnts så att jag skulle nog säga att partiet inte fått så mycket inspektioner och kritik av media än. Det hade varit roligt om de kom in i riksdagen så man kunde få se dem göra bort sig, jag menar, under valvakan satt de ju likt tolvåringar och pekade finger 😀

Har du ens sett videon överhuvudtaget? De säger ju till soran ismail att såna som honom ska bli utkickade den dagen SD får makten och att han aldrig kommer att bli svensk osv. Och inte nog med det så säger de babbelover och hora. Det spelar ingen roll vilken version från ekeroths sida det finns, det där hände definitivt och det går inte att förneka det.

Jag tillhör den gruppen som nämns ett par steg ovan. Medelålders med bra utbildning och bra jobb. Har alltid röstat M men nu blev det SD. Jag är konservativ och nya M har tryckt in sig mot mitten så mycket att jag inte känner igen mig längre. Flyktingfrågan är viktig men lika viktig är försvaret och skolan (som borde förstatligas). Jag håller med kommentatorer som säger att det är rent konstraproduktivt av klistra allsköns invektiv på SD. Dom är inte nazister eller fascister, att många tror det hänger väl ihop med resultatet från Pisa undersökningen. SB program innehåller mycket som var på 70 talet som var S på 50-talet. Konservativt? Jepp! Nationalistiskt? Jepp! Men där slutar det. Sedan måste vi kunna diskutera flyktingmottagande utan att det blir en 1-0 funktion. Vi kan inte ta emot alla men vi kan inte heller stänga för alla. Lagom är ett ord jag gillar!

Jag är rädd. Därför röstade jag på Sd. Det ligger en sån enorm klump i min mage av frustration och rädsla. Jag bor i ett mångkulturellt samhälle där jag har blivit kallad svennehora, knuffad och taffsad på. Där jag utsätts för rasism för att jag är svensk. Jag vet inte hur jag ska förklara hur jag känner men jag känner mig övergiven. Ingen lyssnar. Folk kallar mig för rasist, dum i huvudet, obildad och korkad. Folk lägger ord i min mun och berättar för mig att endast idioter röstar på sd. Jag kanske är en idiot? Jag vet inte. Men jag vill att någon ska lyssna. Lyssna på den rädsla och ångest jag går runt med varje dag och det faktum att jag är rädd för kvällen och tunnelbanan. Men jag är bara obildad och korkad. Man lyssnar inte på sånna som tänker som jag gör. Man hatar och äcklas. Ni kanske känner samma rädsla för mig som jag känner för ett land där jag inte är värd att lyssnas på?
Jag tror inte att jag är rasist men jag vill att min farmor skulle ha sluppit blivit rånad och misshandlad. Jag vill att någon ska sätta ner foten och försvara rätten för ett tryggt samhälle och inte bara rätten att bosätta sig vart man vill.
Det här är kanske det mest egoistiska jag någonsin skrivit men ni frågade hur jag tänkte och här har jag i alla fall försökt förklara…

Hej Elsa,
Nej, att känna sig rädd är inte okej, eller att för den delen bli kallad för namn och okväden. Du och många med dig beskriver en situation där ni känt er utsatta, mobbade och marginaliserade. Det är en känsla jag kan sympatisera med. Jag växte upp i en liten ort i västra Sverige och under min uppväxt blev jag kallad allt möjligt: från hora till fitta och missfoster. Det var inte bara jag som var utsatt för detta utan det drabbad många av mina klasskamrater urskillningslöst. Skillnaden är att de som låg bakom var så kallade etniska svenskar.
Denna historia har upprepat sig under hela mitt liv. Min gemensamma nämnare för de som nedvärderat och hotat mig har inte varit invandrare, det har varit män. Att inte känna förakt och hat i de situationerna är det svåraste jag vet. Varje gång det sker kämpar jag med att inte skapa en barriär mellan mig och personen som skadat mig,för helt ärligt är det det enda jag vill göra. Trots att jag vet att det inte gäller alla män, trots att jag vet att även om denna man upprepar det som andra män sagt och gjort så har jag också träffat hundratals som inte gjort det.
Att tänka i termer av strukturer istället för individer har hjälpt mig att kunna rikta min frustration mot vad som hänt snarare än vem som orsakat händelsen. Efter att ha läst ditt och många andras svar, framförallt Anna C (tack för din öppenhet), så upplever jag att vi delar samma problem och har nått olika långt i att definiera ”vad” i förhållande till det som till en början påverkat oss. Idag finns det bara ett parti som hjälper till att legitimera din rädsla och formulera ett ”vad” kring den. Problemet är att det bara finns en part som har satt agendan för detta ”vad”.
Min rädsla ges utrymme och diskuteras aktivt, och spretigt, av den feministiska rörelsen, men din rädsla marginaliseras pga en oförmåga av samhället att ta ansvar för en sådan diskussion och hantera konsekvenserna. Jag håller inte med om de lösningar som SD presenterar, men anser också att de övriga partierna har varit mer än lovligt vaga i sina konsekvensanalyser. Människor får det inte bättre av att vi säger att det ska bli bra, det enda som råder på något är hårt jobb och resurser. Men det är en tuff och impopulär debatt. Bättre då att prata om öppenhet och godhet.
Samtidigt så vill jag lyfta, utan att rangordna, att den rädsla som många människor som inte omfattas av det som definieras som svenskt är precis lika viktig. Vi får inte hamna i det läget där vi börjar spela ut det ena mot det andra. Den här diskussionen kräver öppenhet, inkludering och självrannsakan. Flera olika problemformuleringar kan existera på samma gång och vi måste förhålla oss ärliga gentemot dem som bara möjligt. Det är fullt rimligt att dina upplevelser är sanna samtidigt som det finns en enorm utbredning av afrofobi i Sverige. Min uppfattning är att dessa inte bör ställas emot varandra, utan ingå som komponenter i hur vi bygger en hållbarare situation.

Jag röstar inte på varken SD eller SvP, men förstår inte riktigt detta ifrågasättande. För några årtionden sedan var Sverige inte mångkulturellt, och idag har vi väldigt generös invandring och många pratar om en framtid med helt öppna gränser. Det är alltså en förändring som sker i samhället och jag kan tycka att det är ni som förespråkar denna förändring som har bevisbördan för att vi är inne på rätt väg. Vad är er vision om hur Sverige ska se ut om 10-20-30 år? Hur ska ni nå dit? Hur ska ni lösa det faktum att polisen, brandkåren, ambulanser, byggföretag, bussar, brevbärare och andra samhällsinstitutioner får stenar kastade på sig om de åker till förorten? Hur har ni tänkt se till att våra förorter inte blir no go-zones, likt sådana som finns i USA, Frankrike, Tyskland? Hur ska ni stoppa unga killar från att dras in i terrornätverk som IS och religiösa poliser som försöker stoppa människor från att rösta? Varifrån kommer den här idén om globalism – egentligen?

OT: Bara jag som reagerar på att S inte vill samarbeta med V? Jag fattar ingenting. Jag gillade inte sossarna tidigare men nu gillar jag de ännu mindre. Istället vill de samarbeta med C och FP. Kan ju säga att jag och många som röstar V kände sig blåsta. Alla stödröstade inte bara på V för regeringsskifte, utan vi håller med V i flera frågor. Undrar ens om S skulle gått med på samarbeta med F! eftersom V känns mer likt F! än S.

Tycker du att mer hänsyn ska tas till V-rösterna som fick 5,7 %, men inte till SD som fick 12,9 %? Det var ju trots allt 94,3 % som inte röstade på V.
Vi får nog alla finna oss i att de som lyckas skapa en majoritet tar allt. Det är följden av representativ demokrati.

SD får Mycket gratisreklam och deras väljare ser detta som tändvätska på sin eld. Jag tror det är kontraproduktivt. Man kan visa att man är antirasist utan att blanda in SD.
Det här valet har inte handlat om några visioner för Sverige, det är bara samma gamla gagg men SD erbjuder en vision om ett annat Sverige. Därför tror jag folk röstat på dom också, folk vill ha visioner inte pajkastning.
Låt dom stå helt ensamma på sina torgmöten, då blir det inte lika kul för folk som söker bråk. Antirasistiska demonstrationer kan ordnas på andra håll.

jag själv anser inte att frågan är hur många invandrare kan vi ta in egentligen utan att det borde frågas hur ska vi/de med makt glra för att de ska få de bättre??
sättet många invandrare bemöts är inte så bra, de placeras utanför stan i isolerade områden och får ofta ingen bra chans att ta sig in i samhället. min Kusin som kom hit och var jätte spänd på att lära sig svenska blev väldigt besviken när han kom till skolan då svenskautbildningen var att låta alla sitta vid datorer i flera timmar och bara sitta ut tiden. de sd gör är ju att skylla på människorna som kommer hit istället för att fokusera mer på hur man kan förbättra systemet som ska hjälpa dessa människor in i samhället.
i varje debatt som varit nu och invandrar frågan tagits upp så har de talats mycket om pengar och all energi har lagt på att kritisera jimmy. man bör kritisera honom men när människor som ser integrationen som ett problem ser detta så är jimmy den enda som kommer med en så kallad lösning. ingen av de andra partierna har förklarat vad de vill göra för invandrare, de kommer inte med lösningar de berättar inga planer de har för att hjälpa invandrare när de anlänt till Sverige. Jag tror att de handlar mycket om de, att de andra partierna har förlorat debatten mot honom.
Det är förståeligt att de andra partierna kritiserar och är arga på sd, men för att få människor att inte rösta på dom så tror jag att man måste visa att de själva också har planer och idéer för hur invandrare ska få sin plats i samhället typ genom att säga att ja vi ska bygga skolor som enbart ska undervisa svenska osv och sedan visa dessa sd sympatisörer att det är bemötningen invandrare får som är problemet, inte själva personerna

Du verkar inte förstå att en av anledningarna till att Sverige är sämst av alla OECD-länder på att få ut invandrare i jobb, med andra ord integrera/assimilera dom, är att trycket på de instanser som skall utföra detta helt enkelt är för hög.
Det kostar mycket pengar och tid att försöka anpassa analfabeter som har levt i kåkstäder i helt laglösa länder och aldrig satt sin fot i en skola. Det blir en omöjlig uppgift eftersom innan man ens har lyckats integrera en enda person så står det tiotusen nya vid gränsen och väntar.
Till slut innebär det att invandrarna lämnas vind för våg med livslång socialbidragsförsörjning i problemområden där ingen talar svenska.
Det är helt enkelt en gigantisk kostnad som allt färre betalar för eftersom de som belastar välfärden mest aldrig kommer ut i arbete. Det här är borgerlighetens plan, att översvämma Sverige med o-anpassningsbara människor som urholkar välfärden tills Sverige helt enkelt tvingas avskaffa den.
Reinfeldt har inte ett stort hjärta, det är en cynisk plan som endast har som mål att krossa välfärdsstaten och ”Sosse”-Sverige. Se bara så snabbt han avgick efter valet, han skiter i vilket. En utav EU:s tyngre poster med skyhög lön väntar honom och skadan här i Sverige är redan skedd.

Vad jag skulle vilja veta är hur ni som röstade på SD tänker kring HBTQ-frågor. Håller ni t ex med SD i de frågorna, ser ni er som helt oinsatta eller tycker ni att SD:s invandringspolitik är såpass nödvändig för Sverige att ni väljer att bortse från deras HBTQ-politik?

De du röstade på, hur ska de jobba för döva…?
Min poäng är att vi har alla olika hjärtefrågor och röstar efter de. Alla tänker inte främst på HBTQ-frågor och alla tänker inte främst på döv – frågor heller.

Jag har dessutom en syster som i 7 år bott i invandrartäta områden. Skottlossningar och rån på lokala matbutiken var liksom inte direkt ovanligt.
Att man sedan är en svennehora som inte är vatten värd kändes inte tryggt för henne och jag kände själv av klimatet då jag hälsade på.
När hon efter 7 års bostadskö äntligen fick chansen att ta sig därifrån var det en stor lättnad! Att slippa oroa sig för att hon skulle bli våldtagen. Rånad och misshandlad hade hon ju redan blivit av tre invandrarkillar en gång.

Och för att tillägga en sak så tror jag inte att människor börjar elda bilar för att de är uttråkade (som det sas om några invandrar”pojkar” för ngåra år sedan).
När jag blir uttråkad förvandlas jag inte till någon pyroman, nej, jag hittar på något att göra själv. En måste inte bli serverad allt.
Jag har även bott utomlands i flera år där jag varken kunde språket eller kände någon men jag började inte kalla folk för horor för det. Råna eller misshandlade gjorde jag inte heller.

Jag kan förstå att man överväger att rösta på SD; de är de enda partiet som vill minska invandringen till Sverige. Är det en viktig fråga för en, och det kan det vara av olika skäl, så finns inget alternativ. Inget.
Jag skulle önska att det fanns ett parti till som förespråkade en mer hållbar invandring utan att för den delen vara uttalat så rasistiskt som SD ändå är.
Jag vill inte minska invandringen för att jag tycker illa om människor från andra länder eller för att jag inte respekterar och i vissa fall älskar mina invandrade grannar, vänner och arbetskamrater – utan jag tror, helt ärligt, att vi med det här kombinationen av väldigt hög utomeuropeisk invandring och en stel och dåligt fungerande integration är på väg mot en helt ohållbar situation.
Hade gemene svensk verkligen velat ha ett såpass mångkulturellt samhälle så hade vi inte sett de slitningar vi ser idag. Då hade inte svenskarna flyttat ut ur förorterna då invandrarna kom, då hade inte medelklassen plockat ut sina barn och satt dem i friskolor, då hade inte invandrare diskriminerats på arbetsintervjuer… Jag ser inte hur vi kan vara så öppna och generösa med ena handen, och så kalla och avvisande med andra. För vi kan inte logga vår facebook-bild med ett fint budskap och samtidigt inte våga sätta oss på nattbussen till Tensta, eller?
Jag röstar dock inte på SD, jag har själv sett hur ledsna människor från andra länder blivit av att så många av deras vänner och bekanta röstat på ett parti som så uttalat klassat dem som andra klassens människor.

Ja, det finns verkligen inget politiskt alternativ mellan i stort sett fri invandring och SD! Jag är rädd för att de övriga partiernas utfrysning av SD leder till att fler röstar på dom, så har det ju blivit nu. Jag trodde ALDRIG att SD skulle få över 10%, inte i Sverige, men nu är det så och det måste tas på allvar av de övriga politiker! I vissa områden är det ju redan en ohållbar situation och vad tänker politikerna göra för att lösa dom problemen? Det sopas under mattan… Jag såg en kort intervju med Pekgul (fd ordf i soc.dem. kvinnoförbundet)och hon menade att det finns mycket frustration ute i förorterna som politiker som bor i ”finare” (mina ord, hon uttryckte det bättre) områden inte berörs av och därför inte lyfter fram.
Tack ni SD-röstare som delar med er i den här diskussion varför ni röstar på SD. Jag kan inte säga att jag förstår ert val att rösta på dom, men jag börjar förstå varifrån frustrationen att problemen inte tas på allvar av politiker kommer ifrån.

Tack, lady Dahmer, för att du ställer frågan på ett så öppet och vänligt sätt och tack många av er andra för att ni berättar och/eller argumenterar så utan elaka angrepp. Jag själv röstade på Vänsterpartiet och behövde verkligen höra ”normala” röster från SD-väljare för att inte bara ligga ihopkrupen på sängen och lipa över Sverige. Om folk ändå inte är rasister i grunden så finns det i varje fall hopp.

Flyktingmottagande kostar väldigt mycket pengar. Folk som kommer hit och redan har ett arbete färdigt är mest troligt en vinst, INTE flyktingar som behöver socbidrag, socbostad och annan hjälp.
Vi har redan hög arbetslöshet, och den verkar svår att få bukt med. Om vi tar in fler lågkvalificerade människor som ska konkurrera om dessa yrken, som dessutom inte kan språket eller vet hur saker och ting fungerar i Sverige, så får vi ännu högre arbetslöshet. Visst, vissa svenskar kanske får jobb på flyktinganläggningar och andra relaterade verksamheter, men det är kanske EN svensk på 20 flyktingar.
Hur kan jag vara så hemsk som ”sätter en prislapp på folk som flyr” ? Eftersom resurserna är begränsade. Man MÅSTE göra det.
Sen det här med mångkultur. Sverige är redan ett öppet och mångkulturellt land. SD har inte för avsikt att kasta ut någon, eller diskriminera folk med annan hudfärg. Men jag och många andra tror inte att mångkultur fungerar i en alltför stor utsträckning. Det leder till segregation och parallella samhällen med olika kulturer som ska försöka leva sida vid sida (vilket inte är det lättaste) snarare än att folk blandas. Det kommer hit folk från länder med en HELT annan kultur än vår, där saker som är normala där kanske är olagliga i Sverige. Vissa värderingar, t.ex synen på kvinnors frihet och värde, skiljer sig väsentligt, och det har många svenska kvinnor fått lida för genom åren av invandring från mindre utvecklade länder.
Visst, segregationen kan förbättras något med en effektivare integrationspolitik, hur den ska bedrivas verkar dock ingen ha svar på. Den skulle ändå inte förändra det faktum att människan är sån att den dras till ”sina egna”. Folk med liknande bakgrund, intressen, som talar samma språk osv. GENERELLT alltså. Självklart finns det folk från olika länder som umgås också.
Det är inte SD som har en extrem politik. SDs politik är normalare i övriga länder än vad 7klöverns politik är. Sverige tar emot fler invandrare än nåt annat europeiskt land, varför är det orimligt att vilja minska den?
Det är inte att vara emot ”ett öppet samhälle” och alla floskler anti-SDare kör med. Vi har redan ett öppet och tolerant samhälle. Men nån gräns måste väl finnas på hur många vi kan hjälpa?

Jag läser överallt att massinvandringen har att göra med arbetskraft för att klara välfärden när 40-talisterna går i pension. Är det inte så?
Och, får inte Sverige bidrag från EU för varje flykting?
Sverige är ett av världens rikaste länder. Det är ett faktum.
Och på tal om I.Kamprad igår, han med sina 500 miljarder på fickan, med vår flagga ute i världen, han borde betala skatt.

De som jag känner som jag vet har röstat på SD gör det inte av missnöje, eller jo ibland är de missnöjda, ofta med saker som inte ens stämmer så bra överens med verkligheten. De allra flesta är unga och lågutbildade män (och någon enstaka kvinna)som tror på varenda skröna om att nationalsången inte får sjungas, att man inte får fira nationaldagen och att man förbjuder pepparkakor på lucia och liknande konstigheter. När de ser att SD´s representanter har härjat med järnrör, kallat någon för bl***ehora eller någon smart om apor som ska ge fan i bananerna så tycker de att det är coolt. Ja, du läste rätt. De tycker att det är coolt, att de beter sig som ”vanligt folk” och att de ”säger vad alla andra tänker”. Oftast förstår de inte ens varför folk tycker att det är fel eller upprörande. Det är en jargong som de själva har och det är så vardagligt att det inte höjer på några ögonbryn.
I regel vet de inte ett skit om vad SD står politiskt förutom att de vill ”stoppa massinvandringen” och någon enstaka vet att de är homofobiska och är likadana själva. Börjar man ställa följdfrågor så får man inga svar, för de vet inte och bryr sig inte. de flesta av dem är personer som förmodligen aldrig skulle bemöda sig att släpa sig till en vallokal frivilligt om det inte vore för att SD finns som alternativ.
Jag tror att de två största problemen är källkritik och att det rör sig om lättsuggererade människor som lätt tar till sig en sanning och lösningar ganska okritiskt.

Jag känner liknande människor. Har umgåtts med dem i ca 5 år tills dem behandlade mig så illa att jag inte ville ha något med dem att göra längre. De är lågutbildade, som du säger. En bor hos mamma i ett rikt område och vägrar arbeta. Han är även narkoman och alkoholist. Och så är han rasist o kvinnohatare, vilket han är öppen med. Resten av gänget är likadana men har iaf flyttat ut.
Ingen av dem kunde politik, men de ordbajsa gärna. Mest för att verka smartare än dem andra i rummet. Det var det samtalen gick ut på – att alltid verka bättre än den andra. På helgerna vandaliserar dem och bråkade. Den som gjorde värst var häftigast! Man behandlade kvinnor som skit. De skulle knullas och sen skrattas åt. Först raggade de upp tjejer med ett leende och komplimanger, för att sen efter dem hade legat hånskratta bakom ryggen ”för hennes feta lår”. Men de behövde ju knulla, så då får man ju såklart ta vad man får. Jag blev ständigt tafsad och alla skulle jämt försöka ligga, men jag skulle även veta att ”jag är ingen tjej för dem”. Slutade dricka, då blev jag tråkig. Och så var jag inte välkommen längre =) Efteråt trakasserade dem mig med ord som ”hora” och följa efter mig på stan. Och deras bekanta är likadana!
Tycker deras beteende liknar väldigt mycket ”politikernas” i SD =)
Och en i familjen röstade också på SD. Han är trög rasist(speciellt islamofob) som inte någonsin brytt sig om politik förrän nu. En väldigt osäker person som måste hitta någon syndabock innan någon upptäcker hans brister. När jag försöker diskutera med honom får jag ett hånflin tillbaka. =) Har aldrig något att säga, bara sina rasistiska åsikter.

Därför att det i min hemby just nu bor ca 2600 personer varav ca 300 är nyanlända flyktingar. Det märks, och tyvärr inte bara i positiv mening. När Södermalm, Linnéstaden och Bromma tar emot i samma utsträckning slipper vi kanske dessa förvånade krönikor och frågor från opinionsbildare.
Hur många nyanlända går på dina barns skola?
Skulle du kunna tänka dig att flytta till Akalla eller Rosengård?
Eller till min döende hemby?
Hur skulle du känna det om du går till badstranden med dina barn och får frågor av din dotter varför hennes tjejkompisar från skolan inte får bada och sitter heltäckande med huvudduk medan killarna plaskar hej vilt?
Jag tror inte på ngt sätt att SD kan lösa detta, men de andra partierna vill ju inte ned erkänna problemen.
Jag har alltid röstat S tidigare.

Jag röstade inte på SD men kan förstå dem som gör det. Skulle jag ha röstat på SD så skulle det ha varit på grund av rädsla. Det var hemskt att som ung tjej bli kallad för svennehora och andra otrevligheter för att jag var blond och bli trakasserad och tafsad på i tid och otid ute i Stockholmsnatten eller på arbetsplatsen av invandrarkillar. Det var hemskt när lillebror gick ensam hem en natt och blev påhoppad och misshandlad av fem- sex killar av utländsk härkomst.
Ja, det är personliga erfarenheter jag utgår ifrån.
Hade det enbart kommit kvinnor som flyktingar så hade jag inte varit rädd alls.
Förra året när jag och sambon väntade vårt första barn så flyttade vi till grannlandet i öst. Det känns tryggast så.

Som alltid i sådana här trådar ska det skrivas och gärna ÖVERDRIVAS mycket om hur mycket MER invandrarkillar sexuellt ofredar svenska kvinnor än vad svenska killar gör.. Det låter alltid så på SD-sympatisörerna. För den stora majoriteten av ”svenska” killar är ju så snälla och söta och ofarliga och den stora majoriteten av invandrarkillar är ju och förblir ju obotligt, som alla vet, gangsters. Eller är det så? Det är konstigt hur olika erfarenheter man kan ha! När jag var en blond svensk tjej (vilket jag var under större delen av min tonårstid, så säg 7 år) var det ingen invandrarkille som brydde sig om att ofreda mig sexuellt. Och då ska tilläggas att jag både umgicks med ”blattekillar” och, som många andra svenska tjejer, jobbade på ett ställe med ungdomar från alla möjliga etniska bakgrunder! Inte ens den gången jag som 15-åring var helt yr i huvudet och raglade rakt in i ett gäng kaxiga blattekillar blev jag sexuellt antastad. (Killen jag vinglade in i blev dock mycket provocerad, gav mig ett par ordentliga knuffar och frågade något i stil med om jag försökte starta bråk -utan att placera händer på privata ställen och eftersom jag inte ville starta bråk utan bara i allmänhet betedde mig som om jag var full, så drog hans gäng och jag och min kompis åt olika håll sen!)
Jag kan inte minnas särskilt grova ords-kränkningar från invandrarkillar från min tonårstid heller. Detta kanske dels berodde på att jag inte brukade sminka mig och inte heller klädde mig särskilt sexuellt utmanande? Då jag var en sportig typ ”killtjej”. Men enligt vad jag hört så har ju de flesta våldtäktsoffer haft på sig typ grå mjukisbyxor och varit på väg hem från träningen, så jag borde väl ha råkat ut för nån form av sexuell antastning under mitt ”liv” åtminstone, statistiskt sett! Det gjorde jag också, på den första skolan jag gick på och vid upprepade tillfällen där. Det var bara det att på den skolan gick det på den tiden inga invandrarkillar! Med andra ord är mina erfarenheter de motsatta vad gäller vilka killar som antastat mig sexuellt jämfört med de som många SD-sympatisörer verkar ha. Men för den skull går jag inte omkring och påstår att de flesta ”svenska” killar sexuellt ofredar kvinnor mer än andra killar skulle göra eller indikerar att de flesta invandrarkillar är snälla och ofarliga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *