Kategorier
diskussion & debatt

Barn ska inte belastas med dåligt samvete och skuld över att de har det bra

 
Mmm jättefint osv men även om jag nyss skrev ett inlägg om vikten att lära barn generositet och glädjen i att ge så tycker jag sånt här är magstarkt. Barn ska inte belastas med dåligt samvete över andras olycka. De ska inte behöva känna skam över att de har det bra eller känna att de kanske inte förtjänar klapparna de fått. De ska inte ställas inför sådana här beslut. 
Jag ser faktiskt bara känslomässig utpressning, där barnet inte ges nåt egentligt val. Barn gör nämligen det som förväntas. Vill man lära barn om solidaritet och generositet så finns det bättre sätt. Jag har lite svårt att formulera varför detta skaver men hoppas ni fattar hur jag menar.
Mina barn skänker för övrigt också saker. Eller snarare, jag går in i rummet med en säck och rensar upp bland sånt som de aldrig leker med. De protesterar såklart pga tydligen så behöver de den där bebisgrejen de lekte med när de var två och som de nu rotat fram ur förrådet men så tar vi ett snack där jag förklarar att denna leksak har legat på samma plats i ett halvår, ingen leker med den och att det är bättre om vi ger den till nåt barn som inte har nåt alls och det går de med på då. Nu kanske det är nån slags maktutövning också, men tänker (och hoppas) att det är väsentlig skillnad på att ge bort gamla saker man aldrig leker med vs. nya julklappar/födelsedagspresenter.
Hur tänker ni kring detta? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Barn ska inte belastas med dåligt samvete och skuld över att de har det bra”

Medhåll! Det som skaver extra när barn gör detta är uppmärksamheten som de får i media. Varken kan eller orkar försöka förklara varför men jag börjar undra för vem och varför de gör det alls. Känns som att det står en ivrigt påhejande förälder bakom, vem kontaktade annars media t ex.

Märkligaste av allt i det här tycker jag är att man först köper presenter till barnet och i nästa andetag vill att barnet ska ge bort grejerna. Bättre att inte köpa för köpandes skull då, så kan föräldrarna själva skänka pengar till andra barns julklappar.

Åh ja!
Detta är uppenbarligen inte barnets idé, utan det kommer från någon vuxen som bestämt att detta bör göras. Dåligt samvete? Pengar i överflöd? Det är en fin grundidé, att ge det man inte behöver är en stor handling (vill absolut inte ge bort mina kläder jag inte använt på fem år) och särskilt till någon som verkligen behöver det bättre (alltså inte småsyskon). Men ja, att ge bort sina födelsedagspresent er känns lite fel… Motsvarande summa för vad sakerna kostade, förra årets saker som inte längre leks med… Det finns snyggare sätt att göra det på. Självfallet får inte bortskänkta gamla leksaker någon större uppmärksamhet i media, men känns snällare för plånboken och miljön. Visserligen antar jag då att denna flicka fick nya leksaker p.g.a. god gärning…

Men hur kan ni veta att det inte var barnets idé? Kan lika gärna vara så att föräldrarna bara supportar p g a att barnet verkligen vill detta. Håller dock med om att det är sjukt att det får så mycket uppmärksamhet, då det skapar press och skuldkänslor.

Jag då igen tycker att det här är en toppengrej… Det handlar ju mer om att ge bort något man redan lekt med… eller? Om hon fått presenterna till födelsedagen. Vad gör ett barn med 150 leksaker hur som helst, om hon ändå får nya till jul? Tänk så fantastiskt att någon annan får glädje av det hon redan njutit av.

Mm, håller med om att det är en väldig balansakt att prata med barn om orättvisor och andra som far illa. Jag tycker också att det är viktigt att inte lägga på barn känslor av ansvar som knappt vi vuxna kan hantera. Samtidigt så tror jag ju att barn, precis som med det mesta annat, behöver lära sig hur det ser ut i världen, fast på ett sätt som är hanterbart och anpassat efter deras ålder.
Det skaver i mig också när jag läser sånt, särskilt när det är såpass unga barn, för att jag tänker på vilka känslor som troligtvis föregått en sådan önskan. Skam, skuld? Vissa saker behöver barn verkligen övertygas om att det är de vuxnas ansvar, det här känns som en av dom.

Det är en fin idé men varför inte gamla leksaker barnet inte leker med längre? Varför inte kanske att barnet får följa med och köpa presenter till andra barn som de ger bort? Det kan vara barnets idé helt, men jag är inte helt säker att barnet ifråga förstår helt vad det innebär.
Läste om någon pojke som gav bort sitt påskägg (sådant där med godis i) till en hemlös utanför affären utan att hans föräldrar först noterade det, det tyckte jag var fint och det var ett eget beslut men det vara också lite mindre grej.
Jag vet inte, jag är kluven.

Jag är ju väldigt mycket för att uppmuntra givande, men själva grejen ska ju vara att just att det är kul att GE inte att det är kul att kallas duktig och vara i tidningen, det är ju en helt annan sak…
Vi köpte leksaker och gav bort till Farsta klappen som sen gav det vidare till stadsmissionen och i morse var det reportage därifrån på nyheterna där de beskrev hur alla barn och familjer skulle komma och få presenterna. När dottern såg det blev hon jätte stolt och glad ”vi har varit med och gett dom där!” Det kändes kul att se henne så glad över att ha deltagit till nått bra.

Håller med till fullo.. Knyter sig i magen när man läser sånt här. ja menar barnet är för ung för att fatta sin handling egentligen. men när hen ser responsen man får från vuxna och lyssnar och hör vad vuxna säger. Ja menar hur många vuxna har man inte hört säga till sina barn ”ja du har det bra du tänk på alla flyktingbarn” eller ” ät upp nu tänk på barnen i afrika som inte ens har nån mat” ja menar jo tjena bra skuldsätt barnet för ingenting.

Jag tänker lite elakt och cyniskt att om barn och föräldrar glatt skänker bort alla födelsedagspresenter så är de i en sits där det inte är någon uppoffring att göra så. Det är bara ett sätt för medelklassen att gnugga in att de är bättre än en ann.

Och jag tänker att ”fattiga” barn klyvs mellan att känna dåligt samvete över att inte ge bort sina presenter då de vet att föräldrarna har ”offrat” mycket för att de ska kunna få det lilla som de får, och då att kunna känna sig tacksamma för det de fått.
Ett ”fattigt” barn som hade velat göra samma hade sannolikt stoppats.

Såg en sån där ”feelgood” reklam där barn får välja mellan en gåva till sig själva och en gåva till sin familj. Fy fan, att utsätta barn för detta, och sedan vältra sig i deras vånda och godhet för att sedan poppa upp som gubben ur lådan och ge dem båda om de gjorde ”rätt” val. Fy fan. Bara så jävla vidrigt att utsätta barn för detta. Allt i den heliga julkänslans anda. Blev så fruktansvärt illa berörd.
https://www.facebook.com/UPtv/videos/10153477945604086/?fref=nf

Jag är inte så bra på barnpsykologi men när börjar barn utveckla empati för att kunna komma på en sån här sak själv? Att ge hjälp och inte bara tänka ego?
Mitt barn gick till affären med en 200kronorssedel häromdagen för att köpa en sak för 20 kr. Hade gett växeln till människan som satt utanför affärenboch bad om pengar. (Nej barnet har ingen uppfattning om pengars värde. Ja barnet har tydligen nån sorts empati som ser att någon har det svårt och vill dela med sig. Barnet är 9 år)
Eller är det ett tecken på barn gör som vuxna gör? För jag ger alltid lär jag har möjlighet.

Det där med att ge bort grejer tycker jag är lite svårt. Okej när det handlar om konkreta saker som behövs, tex varma kläder till människor som fryser, men vid jul är det ju mycket insamlingar av leksaker osv som ska bli julklappar till ”barn som inte annars inte får några julklappar”. Och det är något där som berör mig illa. Att det blir så mycket välgörenhet av det hela – välmenande rika människor som pöser av sin egen godhet när de skänker julklappar till de stackars fattiglapparna, vilka förstås ska bli så glada så glada för vad de än får, för annars är de otacksamma jävlar. Det känns lite tveksamt vem sådana insamlingar egentligen i första hand är till för – kanske mest för medelklassens bild av sig själv som god och givmild. Tänker att det är bättre att stötta fattiga familjer med pengar via organisationer som delar ut ekonomiska bidrag så att de själva kan köpa vad de vill och behöver istället.

Eller hur! Lite som när folk ville ge gamla halvöppna, utgångna askar alvedon till insamlingar för flyktingar. Jag vill inte skiten, men någon annan kan ta det och då jäklar ska de vara tacksamma.

Tänker att det är varken barnets beslut att ge bort sina presenter eller barnets beslut att få dem från första början. Även om ”barnet själv kom på idén” så är det ju vuxenvärlden som förverkligar den. Sen så är det ju hela grejjen med att förhärliga olika individers godhet som ju för övrigt är djupt problematisk.

Jag vet ingenting och barn men är det osannolikt att barnet kom på det själv? För jag tycker att annars är det rent helvetiskt gjort av en förälder. Att ”föreslå” för sitt barn att hen ska skänka bort alla födelsedagspresenter och sedan ringa media och skryta om sitt fina barn, fy fan alltså!

Det var ju mamman som frågat Albertina om hon ville ge bort sina presenter. Och Albertina hade ”gått med på det”. Med tanke på allt elände som når barnen via tv osv + att många sexåringar fortfarande håller sina föräldrar som allvetande (nåt år till så är man inte mycket värd, men för en sexåring så är ju föräldrarna oootroligt viktiga) så är det inte konstigt att Albertina gick med på det. Jag skulle aldrig utsatt mina barn för detta. Man an ändå prata om att dela med sig, och t ex skänka pengar eller leksaker. Mina barn fick t ex följa mig att lämna urväxta kläder och skor till Röda korset.
Den där mamman i artikeln hoppas att fler gör som hon och skänker bort barnens presenter. Jag tänker då fan inte göra det. Jag tänker fortsätta skänka grejer och pengar där det behövs, men jag kommer inte ta barnens presenter. Barnen får behålla sina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *