Kategorier
diskussion & debatt

En mall där alla ska passa in

Cissi har skrivit två inlägg som utmynnat i diskussion om pengar och jobb (inlägg 1, inlägg 2) där flera av läsarna uttrycker en fördömande och snäv syn på människor där enbart den produktiva människan är värd nåt. Jag mår alltid så dåligt av sådana debatter och kommentarer då de påminner mig om min egna position i samhället. Samhällsparasiten utan människovärde. Fast jag förmodligen bidrar mer än många. Inte för att man måste bidra för att få finnas men ja ni hajjar vad jag försöker säga. 

Jag tror det finns olika sätt att leva på och olika sätt att bli lycklig på och var och en måste hitta det som funkar. Vi är flera miljarder människor på jorden, vi kan inte förvänta oss att alla ska vara lika och funka lika. Men ändå har vi bara EN mall, en form, där alla ska passas in. Vi ska jobba och vara produktiva och tjäna pengar. Punkt. Alla som faller utanför den ramen avfärdas som lata, konstiga, dumma, fel. Det finns inget utrymme för andra slags liv och andra slags människor och det tycker jag är förjävligt.

(Glädjeflickan Lisa aka Mondokanel skriver dock en riktigt bra kommentar om ekonomi och kvinnofällor under inlägg 2. Läs gärna det!) 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En mall där alla ska passa in”

Förfördelningspolitiken leder till delaktighets för utanförskapade…
Mer seriöst, varför skall lönearbete alltid ses som den självklara vägen till lycka?
För vissa kan det vara ett mål, för andra ett medel och för ytterligare andra ett hinder eller helt ointressant.
Jag tänker ofta att det finns tre dimensioner, tillfredsställelse, tid och ekonomi. Det är dessa många labbar med, att ta av det ena för att få mer av det andra. Om ett arbete inte ger något av detta så är någonting allvarligt trasigt.

Jag är långtidssjuk och klarar att jobba 25%. Handläggare på Försäkringskassan sa till mig ”Om du inte hade ditt barn så skulle du kunna jobba mer.” Så jag är inte förvånad över synen folk har. Cynisk och kall. För de kan uppenbarligen inte tänka så långt som att mitt barn ger mig så mycket glädje och motivation och bidrar starkt till mitt sociala liv (då jag träffat många andra med barn just tack vare mitt barn) att det är på grund av honom som jag inte gett upp totalt.

Du skall arbeta i din anletes svett, nån som inte har hört det förut? Nekrologen i tidningen om efterlevande har tid och råd, efter ett liv är uppradandet av arbetsuppgifter, vad vi är, är vad vi arbetat med. Flitig som en myra.Äldre sagor äro många om flit som lönar sig. Vi har ett sekulariserat samhälle nu alltså stat och kyrka skilda från varandra. I generationer har det bankats in vägen till en god och värdig samhällsmedborgare är hårt arbete, vårt land faller sönder och samman om du inte arbetar. BNP läser vi om i skolan. Om du inte tillhör adeln då förstås då är spelplanen guldbelagd och ägd av givna spelare inga utomjordingar här.Luther spelar in. Jante lagen spelar in. Arbeit macht die frei, stod det. Arbetslinjen i dag.
Andra ord samma betydelse. Din kropp och tjänster köper jag eller tar. Ingen skillnad.
Skolor åt allmogen var inga allmosor det var produkter att lära upp.
Fattighuset var ingen Astrid Lindgren saga.
Straff för lösdriveri.
Lön var ej här på jorden utan i himlen. Utom för prästerna de hade likt bönderna både makten över pigor och maten som tiden du arbetade hade du tur fick du en dag ledigt om året.
Kyrkan skulle ha sitt tionde.
Barkbröd, sill och en sup varje dag året om.
Ungarna vid fem sex års ålder till pigor och drängar.
Vuxna vid konfirmation.
Skulle allt detta och mer därtill inte sätta spår i människor? I lagar och regler?
I seder och traditioner?
Skicka hit den där jäkla silverskeden aka trisslotten/lottovinsten.
Va? är du på behandling för spelberoende? å fan!
Tröstkonsumerar du? Är ju bara ett hundratusentals varu-utbud.
Konsumera mera så rullar högtekno landet Sverige vidare.
Skyffla skiten för två pengar om dagen. Le lyckligt.
Den som spar han har annars får man gå med rumpan bar.
Spara@Slösa
Socialt tryck.
Wall En Berg klappar bror om magen
rycker småfolket liknöjt i kragen.
Det var en gång en Ångest och en Prozac som skulle ut och gå.
Så skulle de korsa en väg och Prozac gick
men när Ångesten skulle gå kåmde en bil
då vände sig Prozac om och sa: kom nu Valium
så går vi.
Vaffö gör de på dette viset för….???

Håller fullständigt med dig!! Jättemärkligt o heeelt sjukt den här synen vi har på varandra, o vad som anses ”rätt” göra här i livet! Har hela tiden fått försvara mitt val att ”bara” jobba halvtid, när mina barn var små o gick på förskola o i låg- o början av mellanstadiet. Idag arbetar jag ca 70%, o det är ju liiite mer accepterat, men fullvärdig människa är jag inte! Men det spelar ingen roll, mer än så här jobbar jag inte. O hade jag möjlighet, skulle jag absolut säga upp mig! Hoppa in o jobba lite när jag själv känner för det, o ägna mig helhjärtat åt volontärsarbete o så’nt skulle jag ist göra!!

Vet inte varför jag känner så men för mig är det självklart att alla ska jobba (förutom de som är sjuka och inte kan). Började jobba när jag var 15 och blir helt förfärad när ungdomar som är 18-19 säger att de aldrig haft ett jobb för de har inte behövt det för föräldrarna köper och betalar allt ändå. För mig är det sjukt och för mig är det självklart att mina barn också ska jobba från 15 men jag hoppas att de kommer vilja de själva, så som jag ville.

Hur lätt är det för en 15-åring att ens få ett jobb idag, med den höga arbetslöshet vi har inte bara för ungdomar? Det handlar inte bara om att vilja jobba, det handlar om att det finns ungefär tio arbetslösa på varje ledigt jobb. Säger sig självt att ganska många måste bli utan, såvida vi inte alla blir beredda att dela med oss av jobben.

Jag tycker man ska få leva precis så som man känner är bäst för en själv. Heltid, halvtid, på timmar, inte alls, utomlands, etc etc – kunde inte bry mig mindre, gör det du känner passar dig bäst.
Däremot vill jag ogärna försörja andra så länge de inte är arbetslösa mot sin vilja eller oförmögna att arbeta. Vilket jag tycker är rätt rimligt.

Jag förstår inte varför man ens tar upp vilka man inte vill ”försörja” (Bara uttrycket försörja tycker jag tyder på moralisk hybris). Inte i en diskussion om förakt för dem som av olika anledningar klarar sig sämre i nuvarande samhällssystem. Men ska man ändå prata om vilka som ligger samhället till last och utnyttjar systemet och skattebetalarna så är det ju ganska intressant att det aldrig handlar om rika människor. De bara förutsätts förtjänat sina pengar utan minsta ifrågasättande. De har självklart fått tag på dem ärligt och lagligt och genom hårt arbete och andra gudsfruktiga ting. De som inget har däremot, de ska odla sina egna bönor på balkongen och gud nåde om de inte tycker att äckliga jävla bönor är en kulinarisk fest. De ska redovisa 10 kronors överskott till socialen, annars har de handlat djupt omoraliskt och borde dela cell med Breivik. De får aldrig unna sig något för om de lyckas spara 50 kronor i månaden kan de faktiskt köpa sin egen lägenhet om 350 år. Och de ska fan vara ödmjuka, underdåniga och tacksamma också (de lata odugliga jävlarna).
Det finns något djupt osympatiskt och otäckt i diskussionerna om vilka man vill betala för eftersom en sån diskussion bygger på en tanke om den egna moraliska överlägsenheten. En överlägsenhet som gör att man anser sig kunna sortera ut vilka människor som ska få ta del av välfärden och vilka som ska ställas utanför. Utan att varken känna dem eller veta något om vad som lett till att de inte klarar sig lika bra som ”vi”.

Vi måste bara sluta tänka så illa om varann, folk är som de är! Nu vill och kan majoriteten i Sverige arbeta, vårt system är byggt kring det och det är bra och rimligt. Demokratiskt. Men alla vi som följer normen, som myser runt i ett samhälle som passar oss, måste inse att våra privilegier kostar, och ge vad som behövs för att det ska funka även för de som samhället inte passar lika fint för. Skit samma om de är sjuka, har haft otur eller är lata, de finns och måste vara en del av beräkningen.

Göra olika livsval – ja. Göra val som innebär att andra ska jobba för att försörja sig själv OCH dig (skattepengar) är ju nåt annat. Vare sig man vill eller inte så är man skyldig att bidra utifrån sina förutsättningar, vissa är starka och friska och orkar/vill jobba mycket, vissa orkar/kan inte jobba eller jobba heltid men får jobba så mycket det går om och när det går. Det måste vara grunden för ett välfärdssamhälle som bygger på hög skatt och stor skattefinansierad trygghet. Att betala en massa skatt och slita livet ur sig känns lagom attraktivt om vissa kan välja att inte vilja jobba för oj, det är ju så jobbigt och begränsar den personliga friheten på nåt sätt.
Vad gäller att bli försörjd så tycker jag att det är viktigt att fler kvinnor (som det ju fortf oftast är) blir tuffare på att kräva att bli kompenserade genom t ex privat pensionssparande för att man tar ut det mesta av föräldraledigheten, jobbar deltid, tar all vab etc. Anser man att det är ett gemensamt beslut som är bäst för familjen (och mannens ev karriär, som av en händelse) så ska ju inte en part bli lidande ekonomiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *