Kategorier
diskussion & debatt

Spelar det ens nån roll?

Att det ska vara så svårt att bara skriva utan att ha nåt riktigt att säga? Och att det ska vara så svårt att ha nåt att säga som är riktigt och viktigt? Jag känner mig klar. Känner mig uttjatad. Har jag ens nåt mer att bidra med? Det känns som att det aldrig händer nåt nytt, vi harvar på i samma gamla spår och jag tjatar om samma ämnen idag som för sju år sen och det är så himla tröstlöst. Jag vet att jag kommer tjata på i sju år till. Och sen sju år till. Och inget förändras någonsin. Män fortsätter mörda, hata, våldta, skrämma kvinnor. Samhället fortsätter sin häxjakt på tjocka. Våra arma barn indoktrineras i utseendefixering, könande och självhat. Jag oroar mig så jävla mycket för mina barn. Ninja är sju år nu. När börjar hon banta? När kommer hon hem första gången och berättar om pojkar som tafsar? (snart det vet jag) Spelar nåt ens nån roll vad jag gör?

spelar ngen roll

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Spelar det ens nån roll?”

Klart det spelar roll! Många bäckar små…
Om ingen är där och ”tjatar” och får upp ögonen på folk, ja då blir det ju ingen förändring.
Du och alla andra som står upp och skriker er hesa för en så viktig sak, ni är grymma!
Själv försöker jag göra det lilla jag kan, för ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” som de säger 🙂

Jag känner igen mig. Den förändring vi ser går så långsamt. Jag önskar verkligen att samhället som mitt nyfödda barn kommer växa upp i ska se annorlunda ut. Tills dess är det enda vi kan göra att tjata, protestera och vara obekväma. Vi gör det tillsammans, du är inte ensam.

Jo, det spelar stor roll. Till exempel för sådana som mig som det tog lite lång tid att fatta vad du menade med tjockhatet, men nu är jag betydligt mer upplyst.
Innan jag läste din blogg och reflekterade över detta så skulle jag nog (har aldrig gjort det i och för sig) kunnat ge tips om viktnedgång i någon slags missriktad välmening. Nu kommer det aldrig att hända.

Fortsätt tjata. Återblickar till 7 år gamla bloggposter och se om något hänt sen dess? Kan bli en hel serie. För nytillkomna och äldre läsare är det kanske också bra med uppfräschning av gamla tjatämnen. För det finns så mycket kvar.
Om jag hade kraft och mod och kunde ta mig tid att skriva, skulle jag göra det själv. Men. ..

JA DET SPELAR ROLL! Du har lärt mig massor, saker som jag sedan tar med mig i disskusioner och ibland får ett ansiktsuttryck och ett svar som innebär att jag planterat en tanke även hos någon annan. Det går fett jäääävla långsamt ur ett större perspektiv, men det är tyvärr enda sättet.

Det är din förtjänst att alla mina självdestruktiva beteenden är borta. Om jag inte hade fattat vart skulden ska läggas hade jag fortsatt lägga den på mig själv. Du har gjort mer för mig än jag kan förklara . Du har för alltid min lojalitet och vänskap <3

Att sådana som du finns spelar stor roll för många. Även om det tar tid innan det blir någon långsiktig förändring i samhället så är det oerhört stärkande att veta att en har stöd från dig och andra feminister.
Din blogg har betytt jättemycket för mig!

Det spelar till. Din blogg har gjort mig till en bättre förälder för mitt barn. Dvs, jag har inte kört i samma gamla hjulspår som mina föräldrar med ”boys will be boys” osv. Så ja, det spelar roll för en liten sjuåring där ute som tack vare dig inte har fostrats in i en ”grabb-mall”.

Du har förändrat mitt sätt att tänka på kroppar och kroppsformer, och berikat min förståelse av feminism, och härom dagen fick jag min pappa att tänka ett varv extra när han försökte ”trösta” och säga att min kropp snart kommer att bli smal igen efter graviditeten och jag ifrågasatte hans resonemang. Du gör ringar på vattnet.

Förstår att det ibland kan kännas som om du är tömd, slutpratad, eller som om det inte spelar någon roll. Men det spelar roll och gör skillnad, så håll på om du vill och orkar. Det finns också så mycket kvar och så många att nå.
Jag vill inte komma och kräva att du ska skriva om ditt eller datt, det är ditt att styra naturligtvis, men om du hade en förslagslåda skulle jag stoppa MGTOW i den, vore väldigt intressant att höra hur du ser på det. Över lag vore det väldigt spännande att se vad dina olika läsare skulle stoppa i en sådan hypotetisk förslagslåda.
Var rädd om dig och töm dig inte för att tillfredsställa hungriga läsare. Vi är omättliga.

Ja det spelar roll! Du förlöser nya feminister hela tiden. Jag var absolut inte feminist innan jag blev sjukt provocerad av en krönika du skrivit om att man inte fick säga att barn är duktiga. Gud vad det gnagde inom mig. Jag var upprörd. Sökte mig till din blogg, blev sjukt provocerad av ditt ”mig blir ni snart kär i”, fan heller tänkte jag. Men jag var så nyfiken på dig. Läste och läste. Hjulen i skallen började snurra, hamstern blev återupplivad, knivarna i lådan slipade och helt plötsligt var jag kär i dig! Maj gaad. Jag gick från klarhet till klarhet och inser att jag har en massa förlorade år då jag tog en massa skit från det mansdominerade samhälle vi lever i. Men nu är det slut med det! Vi är många gräsrötter där ute som sprider den feministiska ådran genom att förgrena den dagligen. Men näringen/gödslet från dig behövs för att skapa nya gräsrötter.
Sluta inte!

Jag håller inte med dej om allt men din blogg har fått till å med en tant som mej att tänka om gällande väldigt mycket. Klart du behövs! Du är en av vår tids största feministinspiratörer.
Kram A

Klart det spelar roll. Om du så bara får en person att ändra sig så är det tillräckligt. Du har fått mig att se med andra ögon. Visste inte vad genus var innan jag började läsa din blogg. Du får mig att våga stå för att jag är feminist, att våga gå utanför normen.

Det spelar roll. Du spelar roll! Det är tack vare dig som jag är den feminist jag är idag. U are my maker :-). Förstår att d måste vara omotiverande att tjata om samma gamla saker om o om igen men tänk att d varje dag hittar nya läsare till dig o att du kan få ännu en att bli feminist. Du är etablerad nu o har makt o vore synd om du inte utnyttjade din röst. Kram

Du har fått mig att tänka i nya banor vad gäller tex tjockhat och genus. Sen sprider jag det vidare osv. Förstå vilka ringar på vattnet du skapat!! Finns det ngn annan som kan ha påverkat genustänket i vårt land mer än vad du har? Inte säker på det. Håller inte med dig i allt, men i min blogglista är det alltid din blogg jag läser först. Synd att du skriver så sällan. Som många andra så önskar jag fler inlägg och vardagsbetraktelser. Skulle också önska att du kapitaliserade lite mer på dina kunskaper, typ föreläsningar för förskole-/skolpersonal, barnböcker ja you name it!

jag läser alltid din blogg, den gör mig glad, arg och ledsen för att den berör så mycket! Tack för att du kämpar och för att du delar med dig av dina tankar och texter.
Det spelar roll. Du är bra. Du är smart och du är den där biten som retar livet ur många för att du har åsikter som skiljer sig från ”normen”.
Jag har inte kommenterat förut men alla dina inlägg om att vara tjock är så bra, det du gör är viktigt och vi som väger mer ses verkligen som mindre värda, men med din hjälp har jag satt värde på mig själv igen, du har ändrat min självbild- då kan du ändra fler!
Så, tack. Skriv mer, för du äger på det och du gör stor skillnad.

För några dagar sedan kom min manliga
sambo hem med tre st ”rånarluvor” till vår son. Dem var rosa, lila och regnbågsfärgade. Han som alltid köper blåa, svarta och grå saker till vår son sade ”jag hörde din röst i mitt huvud där du sa ”genus, tänk genus” så jag valde de här färgerna”. Ett obetydligt steg för mänskligheten men en enormt steg för honom och vår relation.
Detta är tack vare DIG som fått mig att diskutera, informera och instruera min sambo om patriarkatet och alla ideal vi lever i. Tack för du finns!

Hej! Din kamp spelar roll! Så många du inspirerar. Tyvärr ser det ut som det gör, och man översköljs av en maktlöshet.
Men bara en sån grej som när du mailade skolan om Moni Nilssons böcker, så jävla bra gjort. Och det gjorde skillnad!

Som fjorton år och livrädd hittade jag hit för första gången. Hade nog inte varit samma människa idag, fyra år senare, om det inte varit för dig. Du har lärt mig så mycket och det är så viktigt att de finns de som försöker orka stå där mitt i skiten och sprida kunskap. Tänk att det alltid kommer finnas små förvirrade fjortonåringar som behöver någon som visar varför de känner sig så osäkra i sig själva och kan förklara att det inte är deras, utan samhällets fel. Du gör så himla mycket skillnad.

Tack vare dig och andra balla, som karinskonstgrepp till exempel, har jag insett att god ton ÄR överskattat och jag vågar diskutera, säga ifrån, tjata och harva. Jag är högstadielärare och har upptäckt att väldigt många unga tjejer har dig och andra som förebild. De vill ta plats, de vill bråka och skrika och de tar ingen skit. Varken från jämnåriga eller vuxna.
Tillsammans gör vi skillnad <3

Du gör ENORM skillnad skulle jag säga. Jag bor typ 50 mil från sthlm men sprider dina åsikter vitt och brett i min stad! Ropen skalla LD ÅT ALLA. Min sambo är en riktig fotbollsgrabb, men han lyssnar och FÖRSTÅR när jag poängterar hans vardagssexism/rasism. (Han är en fin människa och VILL lära sig, förstår att det är fel när jag väl förklarar.)

Jag vet inte hur många gånger jag gått in i diskussioner med ”…som jag läste på Lady Dahmer…”. På grund av något du själv skrivit eller diskussionerna under inlägget. Du betyder mycket! Även om det känns som att man harvar på och skriver samma om och om igen – tydligen behövs det.

Jag fattar hur du tänker och känner igen frustrationen och maktlösheten, men jag vill verkligen understryka att du bidrar med sjukt viktiga perspektiv. Även om det upplevs hopplöst så är det inte det. POWER

Du och det du gör betyder massor! Både den skillnad du gör för enskilda personer (mig bland annat!) men också som en del i samhällsdebatten och som en del av ”motrörelsen”. Och det förs över till nästa generation. Ok, tjockhat, rasism och sexism förs också över till nästa generation. Men tidigare har det ju knappt funnits någon motpol (minns min egen skolgång och uppväxt… huvva!). Men nu finns det en motpol. Nu finns det andra åsikter som märks och syns i samhället. Min 8-årings klass är full av feminister och politiskt medvetna ungar som ifrågasätter maktstrukturer! Helt underbart att lyssna på deras reflektioner och hur de reagerar på orättvisor. De barnen är ju mycket bättre rustade att möte det de kommer att utsättas för (tafsande pojkar, tjockhat, rasism osv) än vad jag någonsin var. Jag trodde ju fan att jag var själv och alldeles ensam, och att det var mitt fel att jag blev retad om jag var tjock (för jag var ju tjock) eller att jag bara skulle vara tacksam om nån full kille ville ligga med mig i skogen på nån fest.
Kram och puss och all kärlek till dig! Förstår att det känns jobbigt ibland, och tröstlöst eftersom det negativa fortfarande märks så tydligt. Men som sagt – du gör en otrolig skillnad.

Med väldigt många är det så att för att de ska förstå något måste de höra det upprepas många, många gånger. Gärna från olika håll. Och tillslut ”kommer de på” det man harvat om i alla år, och tror gärna att det är nåt de hittat på själva och aldrig hört nån säga. Det är tröttsamt men i sådana lägen bör man försöka vara glad åt de små frön av förändring man sår, även om man inte alltid får ta del av skörden och allra minst får någon ära att ta åt sig för att det skett en förändring. Även fast man kanske borde ha fått det.

Som många redan har skrivit är du en inspiration, och innan jag hittade hit hade jag väl inte tänkt så mycket på genus & feminism. Men jag har vaknat och försöker så gott jag kan göra ringar på vattnet. Det senaste är att jag har hamnat i diskussioner kring tjockhatet med kollegor som inte fattar (och inte tror att det existerar), och du har gett mig mer verktyg i den debatten, än jag skulle haft om du inte fanns.
Du har dessutom gett mig bättre & vassare verktyg att använda när jag som förskollärare diskuterar genus på jobbet – det har också färgat av sig på kollegor. Jag är enormt tacksam för att du orkar ”traggla”, men ta hand om dig & kör inte dig själv i botten. (Frivillig) kram!

Joo, det spelat roll det du gör. Det spelar roll för andra men mest för dina barn. För de får en förebild på nära håll. En som vågar stå upp mot ett helt samhälle, så som du gör.
Angående det där med att du känner att inget händer. Joo, det är ju tyvärr så med sådana här processer som tar lång tid. Det tar tid, dock ska man inte sluta kämpa för att det tar tid. Så du har all rätt i att förstöra tjata.
Du är bäst!

Jag har följt dig några år och jag kan inte förklara med ord hur mycket du har betytt för min feministiska resa, det var du som fulländade den. Du kan inte upprepa dig för många gånger, allt du skriver är intressant, kram

Aldrig kommenterat förut men ville bara säga att du (bland andra) varit väldigt viktig i min feministiska resa och även för mig personligen. Kanske inte känns så, men du gör faktiskt skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *