Kategorier
diskussion & debatt

Provokation flyttar fram gränsen för vad som är ok

Jag har mens just nu och tänker därför lite extra på artikeln där Anna E. Nachman skriver att Mensaktivism förlöjligar. Hon fortsätter med att kalla mensaktivister för pajaser.

Men asså mensprovokation behöver väl fasiken inte alltid handla om att få mensfrågor att bli tagna på allvar? Utöver att man kanske startar debatt om det då, som i sin tur för kampen framåt menar jag. När jag postade en bild på min binda så var det inte for the greater good. Det var menat som en käftsmäll i ansiktet på folk. Inget annat. Jag fnissade och sen postade jag den. Debatten som uppstod kring det dock var helt grym och förde definitivt frågan framåt. 

menbinda

Men det är ju så jävla typiskt att feminister (eller konstnärer) liksom ska bära världens ansvar på sina axlar. Att allt vi gör ska rädda världen eller föra kampen framåt. Kanske handlar foton på mens bara om att bekämpa sin eget personliga skam kring mensen? Kanske konstnären jobbar inåt? Kanske hen bara vill retas? Kanske hen inte vill nåt?

Alltså fan blir så jäkla trött på detta nu ska jag måla en till tavla med massa mens.

mens

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Provokation flyttar fram gränsen för vad som är ok”

det kan bli oerhört tröttsamt med allt
det ”viktiga”.
Man får faktiskt också göra saker som redan gjorts förut. Än sen då? Om en miljard redan gjort det. Det blir ändå ens unika prägling på det hela.
Vem avgör vad man får och inte får…

Lite flummigare kommentar, men googla star fire och se vad vissa mytologier säger om det, hehe 😉
(Star fire enligt vissa mytologier var en blandning av en sprutorgasm och mensblod som kvinnan frivilligt gav som en del av sexakten, som för övrigt helt och hållet handlade om hennes njutning. Star fire ansågs ge längre liv för den som drack det. I gamla testamentet blev många flera hundra år gamla, vissa hävdar att dessa karaktärer har funnits på riktigt och att livslängden berodde på att de drack star fire. Om det finns något korn av sanning i detta eller inte har jag ingen aning om, men det är en intressant teori att kvinnans vätskor har varit så hett eftertraktade och att hennes njutning varit så viktig och i centrum).

Om en nu tycker att det är så äckligt, då kan man ju rätt enkelt bara skita i att engagera sig i det. Det är ju rätt lätt. Vill nån tex måla med mensblod så låt dom göra det, det drabbar ju inte någon annan. Det skadar ingen. Man behöver inte bry sig.

En sak jag blev medveten om för inte så länge sedan var hur jag själv behandlade mina mensbindor. Ljuset gick upp för mig en gång när jag skulle slänga en binda i sophinken.
Vid det tillfället var min sophink full av diverse bakteriesamlande skräp. Bland annat dammsugarpåsen som efter åratal av dammsugningar var full av både det ena och det andra som sugits upp från golvet med tillhörande mikroorganismer. Där i låg också en köttfärsförpackning med lite blod och köttfärsrester kvar i. Eftersom jag är dålig på att källsortera ordentligt så låg det som sagt ett och annat i den hinken.
All denna skit och alla dessa mikroorganismer som låg helt öppet i påsen i hinken… men min mensbinda, ja DEN skulle snurras ihop och packas in först i fodralet som jag tagit av den nya bindan och sen i ett par lager toalettpapper också. Då gick ljuset upp för mig… Hur jävla äcklad jag var av min egen kropp jämfört med hur lite äcklad jag var av skiten som låg i sophinken. Tyckte jag verkligen att min kropp var äckligare än dammsugarpåsen med alla dess mikroorganismer?
Ja, det tyckte jag för det hade jag lärt mig att den var.

Jag tycker inte man ska skämmas för att man har mens eller kommentera det om det finns anledning. Men lika lite som jag fläker ut mina kiss eller bajspapper eller näsdukar jag snutit mig i skulle jag komma på idén att visa upp en använd binda. Förstår inte riktigt anledningen.

Tycker att jämförelsen medan mens och kiss/bajs är lite märklig. Mens representerar ju liksom livet. Ingen mens – inga barn! I vissa kulturer firas en flicka när hon får mens. Här är det bara pinsamt. Extremt märkligt.
Inget verkar uppröra folk så mycket som bröstmjölk och mens.
/Tina (som ammar sin 4-åring)

Om vi ska hylla livet med mensblod så borde vi väl i rimlighetens och jämställdhetens namn då tycka att spermabilder oxå ska visas för att hylla livet. Ingen sperma inget barn. (Menar dock inte sperma från porrbilder som ju har en helt annan betydelse)

Även om jag sett bilden förut så var min första tanke (lite ironiskt och lite genuint) : ”Vah har andra tjejer mens?”.
Om mina tjejkompisar pratar mens så är det mer för att ”legitimera” den där chokladkakan, för det är ju sååååå synd om dem just nu. Men varför behöva legitimera någon chokladkaka? Varför inte prata mens neutralt istället för att få in offerrollen osv?
Tack iaf för dina tankar! Sitter just nu på en genusföreläsning och killarna (som syns iaf, finns vissa som är tysta) häcklar en kille i klänning som syns på bild. När bl.a jag säger åt dem så börjar de direkt bli offensiva. En tyst kille ska direkt hoppa in och ”försvara mot de hemska tjejerna som talar för alla andra” osv. Hör dina texter i öronen, du har verkligen öppnat mina ögon =D så Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *