Kategorier
diskussion & debatt

Att 30 asylsökande omringade en grupp kvinnor är inte problemet för de är bara 30 stycken i ett hav av svenska män som alltid omringat oss

Jag vill inte skriva om händelserna i Köln för att händelserna där är ingenting nytt, ingenting jag inte stött på förr – här i Sverige – om än i mindre skala. Och när vi pratar om Köln så kommer det alltid att handla om etnicitet och även om det kanske har en viss betydelse så får vi inte glömma bort att det här handlar om kön, inte ursprung, och att Köln nu används som ett verktyg av människor som aldrig tidigare brytt sig om (eller trott på) kvinnors utsatthet tidigare.

emanu horor Bild av Emanu.

Jag är övertygad om att människor från mindre demokratiska samhällen generellt kommer att ha mindre demokratiska värderingar som går igen i den grundläggande människosynen, synen på homosexuella, barn, kvinnor, detta oavsett vilken religion eller kultur de har. Jag kan såklart ha fel, men det är min uppfattning nu. Vi har liksom länder som Saudiarabien och Afghanistan där kvinnor inte tillåts existera utanför det manliga ägandeskapet och länder där kvinnor systematiskt stenas, könsstympas, mördas utöver det grova förtryck de lever i.

Kanske detta har haft betydelse för det som hände i Köln då denna typ av organiserade övergrepp inte är nåt okänt i de delar av världen där kvinnor ses som boskap.

Anna Heberlein skriver:

Jag kan inte dra mig till minnes att jag hört talas om någon liknande händelse i Europa. Massövergreppen i Köln nyårsnatten 2016 är något helt nytt i en europeisk kontext. Det jag närmast kan jämföra det med är de övergrepp som skedde i samband med den arabiska våren på Tahrirtorget i Kairo, då män på samma sätt gick samman i grupper, slet av kvinnor deras kläder, tog deras tillhörigheter och förgrep sig på dem, något som drabbade den sydafrikanska journalisten Laura Logan.

Ann skriver också:

Andra samhällen, andra kulturer, har andra värderingar och andra normer angående manligt och kvinnligt, angående sexualitet. Detta måste diskuteras, på riktigt, inte trivialiseras och relativiseras.

Detta håller jag med om.

Men vill återigen understryka, och detta är viktigt att tänka på: det handlar om demokratiutveckling. Inte etnicitet. Inte biologi. Inte ursprung. Det är bristande demokratiutveckling som är orsaken till att är man stenar kvinnor och pålar homosexuella på öppen gata, till att man gifter bort barn med äldre män och skär sönder flickors könsorgan i vissa delar av världen medan man inte gör det i andra. (Iallafall inte bokstavligt, det bildliga kan vi dock tala om) Demokratiutveckling handlar det om.

Vi är alla produkter av det samhälle och den kultur och den samtid vi lever i, här i väst och där. På gott och ont. Just detta är liksom grundstenen i både psykologin och den feministiska analysen eller klassanalysen osv. Vi står inte utanför det bara för att vi är tänkande kritiska människor. Och detta gäller överallt. I sverige t.ex har gemene person dålig kvinnosyn för att vi lever i ett samhälle där kvinnor värderas dåligt, detta går igen även hos de mest medvetna feminister som får göra upp med sina egna föreställningar och sitt eget kvinnohat precis hela tiden. Ingen går fri. Inte du, inte jag. Även när vi vet bättre och kämpar emot det så är det ändå svårt att svära sig fri från en livstids indoktrinering.

Men visst, jag bor såklart mycket hellre i Sverige än i Afghanistan eller Iran men jag tänker inte vara tacksam för att övergreppen mot mig är mindre akuta än de är för kvinnorna där, Sverige är i högsta grad också ett patriarkat med allt vad det innebär.

Kanske har många varit så säkra på att Sverige trots allt är bättre än andra länder och därför inte reagerat lika starkt på berättelser från festivaler och skolkorridorer.
I ett samhälle där mängder av flickor blir tafsade på utan att det leder till några reaktioner etableras också en bild hos unga att detta är om inte okej så i alla fall svårt att komma ifrån. En kultur som accepterar.
Detta intygar också flera av de flickor och unga kvinnor som nu tillfrågas. Aya Yanis berättar i Aktuellt om hur killar ”bara får för sig att det är helt okej” att tafsa. På frågan hur det känns svarar hon: ”det är lite obehagligt, men man lär sig att hantera sånt”. ”Alla tjejer är vana vid det”, fyller Anna Nicander i.
Alla tjejer är vana vid det.

– Ur Amanda Björkmans ”Kultur spelar roll, både för offer och förövare”. (Läs!)

Jag är även övertygad om att attityder och människo- kvinno- barnsyn kan förändras och förbättras i takt med utvecklingen. Jag tänker till exempel på attityden kring homosexualitet som förändrats mkt (men ej helt såklart) i sverige de senaste 30, 40 åren. Eller hur vi i samband med lagen om aga också fick en humanare mindre auktoritär barnsyn. Eller hur kvinnors rättigheter har förändrats. I takt med lagar och demokrati så förbättras livssituationen för de flesta, men det var inte länge sen det såg annorlunda ut i Sverige. Går vi tillbaka lite så har kvinnor stenats, bränts på bål, förskjutits och betraktats som boskap. Här. I Sverige.

Så hur har kvinnosyn betydelse för de män som kommer hit från länder med sämre demokratiutveckling? Hur påverkar det oss? Jag vet inte, men jag vet att män är män och jag vet att män alltid utgöra en risk oavsett vilket land de kommer ifrån.

Jag vet även att svenska män inte är det minsta befriande från kvinnohat. Här tafsar svenska män, de tar på rumpor och stjärtar, de trycker upp oss mot väggar och de stoppar rohypnol i våra drinkar. De kallar oss horor för att vi klär oss på ett sätt som provocerar.

Här misshandlar svenska män. Här mördar svenska män sina fruar. Här mördar svenska män kvinnor som ratar dem. Här våldtar svenska män, varandra och kvinnor. (Och blir frikända på löpande band) Här våldtar svenska män små barn medan de tar kort på det som de sedan sprider till likasinnade svenska män. Här våldtar svenska män barn på svenska förskolor. Här inleder svenska män sexuella relationer med tonårstjejer och ingen tycker det är konstigt.

utlänningars kvinnosyn

Svenska män åker till thailand varje år och köper kvinnor. Här har vi en epidemi av traffickingoffer som instängda i lägenheter får agera sexslavar åt svenska män som intalar sig att de gör kvinnorna en tjänst. Var tionde svensk man har köpt sex nån gång. Svenska män åker även till thailand för att köpa sex av barn.

I svenska skolor begår svenska pojkar övergrepp på flickorna. I svenska skolor får flickor höra att svenska pojkar bara är käääära och att de därför slåss och tafsar. I svenska skolor så blir flickor intryckta i hörn eller indragna på toaletter av svenska pojkar.

Fattar ni?

köln2

– från Hanna Fahls ”Den gemensamma nämnaren vid övergreppen är kön, inte etnicitet

Men grejen är att tills nu så har alltid detta alltid ignorerats (och kommer fortsätta ignoreras). Först nu så är kvinnors utsatthet på kartan och denna debatt domineras av människor som inte bryr sig det minsta om detta men som gärna använder våra kroppar som slagträn för sin rasistiska agenda.

Och folk faller för det, vi låter oss övertygas, låter diskussionen styras im på etnicitet, låter oss föra rasistisk retorik fast vi egentligen är bättre än så. Låter oss piska upp stämningen och rädslan för något som egentligen bara utgör en promille av det verkliga problemet: mäns våld mot kvinnor. Att 30 asylsökande omringade en grupp kvinnor är inte problemet för de är bara 30 stycken. Problemet är att tusentals andra män gör detta varje dag och att majoriteten faktiskt är männen vi har omkring oss. Vanliga svenska män.

Vardagsrasismen/Paula för ett mycket spännande resonemang där hon också funderar lite kring svenska mäns kvinnosyn vs kvinnosynen män har i mindre demokratiska länder: 

Bland annat har resonemanget gått att svenska män, delvis pga feminismen, får lära sig att kvinnor ska behandlas väl, är jämlikar med samma rättigheter ex att rösta osv och att detta såklart påverkar dem i positivt riktning. Detta ställs som en motsats till den väldigt heterogena gruppen ”invandrare” som påstås få lära sig att kvinnor har noll värde och kan behandlas hur som helst. Speciellt om de klär sig ”fel”.

Detta fick mig att filosofera och komma fram till följande: Svenska vita män har en SÄMRE kvinnosyn än invandrarna som pekas ut som as.

Läs gärna hela hennes status för att förstå resonemanget. Jag vet inte om jag håller med, för även i sverige så indoktrineras män (och kvinnor) till att hata kvinnor även om samhället utåt försöker ge sken av att vara jämställt men det hon skriver är värt att tänka och resonera kring: Är svenska männen så jävla bra egentligen?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att 30 asylsökande omringade en grupp kvinnor är inte problemet för de är bara 30 stycken i ett hav av svenska män som alltid omringat oss”

Hej! Jag håller med om att problemet i grund och botten handlar om kön, men har även erfarenhet av att jobba 5 mån i Nordafrika.. Och visst är det stor skillnad! Jag kunde inte alls röra mig fritt där utan var alltid tvungen att ha med mig någon. Det hände att jag var tvungen att gå själv och det var fruktansvärt! De äldre (svenska) männen som ledde projektet kunde inte alls förstå att vi yngre tjejer hade problem. Alla var ju så trevliga mot dem!!?!
Nåväl, kan absolut stämma att det handlar om demokratiutveckling.. Men vad ska vi göra åt det? En utbildning i jämställdhet för asylsökande kanske inte skadar? Kan vi dra nytta av de ”svenska” männens plötsliga intresse av kvinnofrågor?

”De äldre (svenska) männen som ledde projektet kunde inte alls förstå att vi yngre tjejer hade problem. Alla var ju så trevliga mot dem!!?!”
Vänta lite nu – du inser inte att du i den här meningen faktiskt ger ett väldigt tydligt exempel på hur rutten dessa svenska mäns kvinnosyn var. De kunde alltså inte alls förstå att ni hade problem? Det finns bara två möjliga anledningar till att de inte kunde förstå detta, antingen var de gravt förståndshandikappade eller så hade de med sig en extremt rutten syn på kvinnor som varelser en inte behöver anstränga sig det allra minsta för att empatisera med. Det är ju inte direkt kärnfysik att förstå att någon kan vara trevlig mot en själv men otrevlig mot nån annan.

You nailed it! Exakt vad jag också tänkt på.
Vänner som brukar dela våltäktsskämt och sexistiskt skräp delar nu artiklar om hur kvinnor inte får vara ifred för de stora, stygga flyktingarna. Medans en annan ba: Hallå!!! Vart var du när jag blev tafsad på? Eller din polare körde ner handen i mina trosor?
Unket.

Blir som Hanna Fahl skriver inte förvånad över övergreppen, blir däremot förvånad över att detta nu är ’en sak’ – det har väl alltid liksom varit så? Nästa tanke är ju då att jag egentligen blir förvånad över att det _inte_ varit ’en sak’ tidigare, för – det har ju alltid varit så.. Blir förvånad över att män (i min närhet) blir ’chockade’: ’har du hört om vad som hänt i Köln? Helt sjukt!’ Eeeh, nu har inte jag varit i Köln så det har inte hänt just mig just där, men typ överallt annars i världen (utom i det enda afrikanska, muslimska land jag besökt, där man fick dansa på klubb utan ifred, bara dansa liksom utan att få någons skrev eller händer gnuggade mot kroppen).
Anna C: att du och jag och antagligen många fler tycker det är oacceptabelt betyder ju inte att det inte händer? Tror inte många ’kulturer’/länder runt om i världen skulle hålla med om att just de har som ’norm’ att i grupp sexuellt attackera kvinnor på offentlig plats..

@M: ”Tror inte många ‘kulturer’/länder runt om i världen skulle hålla med om att just de har som ‘norm’ att i grupp sexuellt attackera kvinnor på offentlig plats..”
Fråga dem som är feministiskt aktiva i tex Egyptien, Tunisien och Afghanistan vad hur det ser på det. Om de tycker att det är stor skillnad på väst och deras egna länder. Jag kan tyvärr inte länka dig till mitt närverk, för farligt för dem, så jag lämnar dig tyvärr att göra det på egen hand. Fråga dem om taharrush gamea.

En tanke som jag lämnar er med här är att detta inte enbart handlar om kvinnosyn och ta sig friheter för att det tillfredsställer dem, utan att detta också handlar om att de kollar var gränsdragningen går. Kvinnorna i väst anses än så länge tillhöra (ja som en pryl) männen i väst. De kollar av om ifall männen i väst kommer att hävda sin äganderätt.
Jag säger också som Anna C ovan, gå in och kolla hos Ann Herberlin. Hon säger mycket av det som jag vill säga.

seriöst bästa inlägget jag läst ang detta. håller med dig till 100%!!!!! så bra skrivet. <3
håller dock inte med paula, tycker det är ett fett konstigt resonemang, dock intressant! tror som du att svenska män o kvinnor uppfostras till att hata kvinnor lika mkt som överallt annars i världen, bara att det kanske ter sig olika pga graden av demokratiutveckling osv. sverige är fortfarande patriarkalt, det står alltså inte utanför patriarkatet på ngt vis.

Om jag nu enbart pratar om just asylsökande människor, så kan jag tycka att de kan ägna sig åt att äta, sova, handla, promenera, prata, vara lugna och observera.
Jag är så dubbel inför detta, jag har de senaste fem åren märkt en enorm skillnad på just män från olika världar och det stör mig.
Uppväxt i Huddinge så har jag haft en väldigt bra uppväxt, med mixade nationaliteter i min vardag (mamma var dagmamma och utav 8 barn var ett född i Sverige). Allt var toppen, alla var vänner och vad jag har hört blev mamma och övriga vuxna behandlade med respekt och alla var lyhörda mot varandra.
Visst var det en del tjafs med ”svennarna” vs ”finnarna” vs ”turkarna”, men det var liksom inget allvarligt. Mest fylla och just tjafs.
Nu bor jag i en förort i norra Stockholm och jobbar på ett företag med Många anställda, över 10.000 i hela Sverige och jag ser en förändring som jag tycker är jättesvår att hantera.
Vi har många män anställda från delar av Afrika och en del länder i mellanöstern och vi tar även emot nyanlända sedan ett par år tillbaka, som gör praktik hos oss 6 mån.
Även om det fåtal svenskfödda som jobbar hos oss kan bete sig stökigt och vara extremt sexistiga och påstridiga, så är det männen från länderna i Afrika och delar av mellanöstern som beter sig värst mot oss kvinnor (speciellt mot oss som inte är gifta, men lever i samboskap).
Nu har vi iofs problem även med turkiska och grekiska män som sitter och klassar alla svenska kvinnor som horor och snackar om att Hitler var en bra man osv, men det är mer renodlad rasism och de är inte på långa vägar så illa mot just oss kvinnor som männen från tidigare nämnda områden.
Jag hör dagligen (både från kvinnor och män) hur det är att bo i ex. Husby och Tensta. Jag gillar inte alls den utveckling som tydligt märks av i alla fall i delar av Stockholms förorter nu, för det får mig mer och mer att i mitt eget huvud skilja människor åt.
I grund och botten anser jag att det är politikernas fel, som inte hörsammat långt tidigare att det behövs mer arbete med integration. Det måste gå snabbare och läggas mycket mer krut på mottagandet av flyktingar, men också på befintlig mark, ex ungdomar i Husby, Tensta och säkert fler områden runtom i Sverige.
Tror faktiskt att de flesta människor inte har något emot flyktingar eller invandrare, men det måste byggas fler broar mellan de som kommer hit och de som redan finns här plus infödda svenskar.
Nu gled jag nog från ämnet lite, men jag uppskattar allas ärlighet i Lady Dahmers blogg och är det någonstans jag känner att jag vill dela med mig av mina tankar och funderingar så är det här.

Jag hoppas att cheferna på din arbetsplats gör något åt detta,, Ifall människor diskrimineras, uttalar sig rasisitiskt/sexistiskt eller antisemitiskt så ska ju detta anmälas och det ska tydligt markeras att detta är helt oacceptabelt,, Cheferna får ju då i så fall samtala med de berörda t ex och understryka det allvarliga. Jag har stött på fall där detta inte görs, t ex vid barnmisshandel, för att man menar att personerna som utför misshandeln ”ju kommer ifrån en annan del av världen” och inte menar något illa,, Lagen är ju till för att skydda barn och handlar om deras rätt till en uppväxt utan våld och det blir ju helt absurt ifall vissa barn inte ska ges den rätten baserat på vilken etnicitet de råkar ha. Detta var för ett antal år sedan, dvs som en rektor på en skola uttryckte sig på det viset, och förhoppningsvis (pga den kritik som kom efter ett reportage som gjordes om detta) så har hon ändrat inställning nu.
I vilket fall så hoppas jag verkligen att man är mycket noga med att ta diskriminering, oavsett vilken bakgrund den som uttalar sig nedsättande har, på stort allvar/ har allvarliga samtal kring detta när det behövs och anmäler när det behövs. I vissa fall är sådant grund för avsked av en person och det bör man ju då också informera tydligt om/verkställa ifall det behövs. Jag tror det är positivt att hänvisa till att organisationer som Amnesty och FN arbetar för detta dvs mot antisemitism, för kvinnors och homosexuellas rättigheter mm när man har samtal med anställda som uttryckt sig olämpligt (förutom att givetvis tydligt informera om hur lagen här ser ut ifall de inte skulle vara medvetna om detta). För de organisationerna har många förtroende för och känner till oavsett bakgrund. Man får ju också se över vilken sammansättning av personal som är fungerande på en arbetsplats. Slutligen så är det ju stora skillnader i attityd inom olika grupper oavsett vilket land man kommer ifrån och ifall vissa tillåts dominera på en arbetsplats kan andra, som inte håller med, tycka att det känns svårt att säga ifrån. Det kan bli en osund ”kultur” på arbetsplatsen i sig så att säga,, Vilket väl är vanligare inom vissa mansdominerade arbetaryrken generellt; att det finns en ganska hård jargong som många inom gruppen inte mår bra av,, (I grund och botten är jag säker på att inte någon gör det). Många, ifrån samma länder, tar sig in i samhället via andra vägar (t ex via att anmäla sig till högskolestudier osv),,

Hej!
Jag blir deppad när jag läser din blogg. Deppad för jag inser att det är en sån himla lång väg att gå innan det blir jämställt. Allt som jag ”intalar mig” när jag känner att saker är orättvisa bubblar upp. Att läsa din blogg är som att bli tvungen att sluta ljuga för mig själv. Jag tar för mkt ansvar hemma, jag fixar och trixar och det är ingen som tackar mig för det…
Jag vet inte hur du orkar- all cred till dig! Jag blir visserligen deppig, men jag finnar ny kämparglöd när jag läser din blogg. Tack för det! (Borde vara obligatorisk läsning för samtliga tycker jag- verkligen en ögonöppnare).

Något historieokunnigt av de som påstår att övergreppen av detta slag är en ny grej i Europa. Massvåldtäkter, trakasserier mm av kvinnor (samt bögar, judar, oliktänkande m fl) var närmast vardagsmat i Europa före, under och efter medeltiden. Det skedde dock sällan i de finare salongerna utan på gatorna, oftast bland den fattigare klassen. Sedan har Europa ändå utvecklats åt rätt håll. Utvecklingen har tyvärr inte gått åt rätt håll i de flesta av Mellanösterns länder. Men ändå. De gamla tankesätten finns kvar både där och i Europa, om än i olika grad.

Tack för att du tog dig tid att skriva det här inlägget och länka så bra. Så mycket tankar som snurrat i mitt huvud som du och andra satt ord på. Särskilt Vardagsrasism/Paulas slutsats, jag har själv undrar vad svenska män har för ”ursäkt” för sin taskiga kvinnosyn.

Verkligen en riktigt bra text av dig!
Om jag får vara lite gnällig dock så provoceras jag lite av den här meningen:
”De kallar oss horor för att vi klär oss på ett sätt som provocerar. ”
Det är inte på grund av att tjejer och kvinnor klär sig ”provocerande” som de blir kallade för horor.

Jag håller helt med dig om att det beror på graden av demokratiutveckling. I grund och botten handlar den här frågan om kön, sen kan man ju förfina analysen något… Vissa grupper av män utgör ett större hot mot kvinnor än andra. En sådan grupp kan vara män från samhällen där demokratiutveckling inte kommit lika långt som här. Då är det också rimliga att vara extra vaksam mot män som kommer från dessa samhället och undvika platser där sådan män rör sig. Det är inte rasism bara sunt förnuft! Det betyder inte på något sätt att västerländska män är oskyldiga men det att det finns grupper som är värre.

såklart vissa grupper är överrepresenterade när det t.ex gäller vålds- och sexbrott. Arbetarklassmän är överrepresenterade bland brottslingar. Likaså män med lägre utbildning, men inte fan går vi runt och är mer rädd för outbildade män eller män som jobbar som bilmekaniker typ.

Aaaa jag blir så jäkla trött på det här! Det ÄR så galet. Har själv, precis som alla andra verkar det som, blivit våldtagen. På en kyrkogård dessutom. Grät o berättade för mamma som avrådde mig att anmäla, det ”skulle ju bli så jobbigt under rättegången eftersom ingen kommer tro mig”. Så jag anmälde inte. Önskar så att de unga kvinnor som växer upp idag kan få en annan historia.

Jag blir ändå less på att man inte ”får” prata om mäns generella bakgrund vid sådana här brott för då ”spelar man sd i händerna” eller är själv rasist. Det är bara kvinnohat alltihop! Svenska som utländska män verkar hata kvinnor i allmänhet. Och det är problematiskt att det kommer så många män just nu till Sverige. Vi behöver inte mer män i det här landet, men kvinnor och barn får gärna för min del komma hit, vi kan väl ha ett överskott på kvinnor istället. Äh, vet inte hur jag ska formulera mig, men jag blir så ledsen för världens alla kvinnor att män tar sig såna jävla friheter med kvinnors kroppar.

Alla som tycker och tror att det handlar om etnicitet och religion tillexempel bör se dokumentären ”the hunting ground”, finns på netflix.
Den handlar om alla 100-tals collegetjejer som blir våldtagna året runt av vita privilegierade män.
Män som studerar på Harvard, fotbollskillar och läkarstudenter.
Rika vita män som tar sig friheter och förgriper sig på kvinnor och som dessutom blir skyddade av universiteten och lagarna.
Män är problemet oavsett ursprung!

Förenklat så tycker jag mig se två problembeskrivningar i denna debatt. En sida som säger att den gemensamma nämnaren för gärningsmännen att de är just män. Den andra sidan anknyter det till en kulturskillnad mellan s.k. ”västerländsk” kvinnosyn och en kvinnosyn som påstås finnas i mellanöstern. Jag har dock haft svårt att ”välja sida” av olika anledningar.
Jag tror att nästan alla män fattar (oavsett ursprung) att kvinnor inte uppskattar att bli sexuellt ofredade. Men sedan hittar de på ursäkter för att kunna ta sig friheter. Jag vet ju inte vad gärningsmännen i Köln använde för ursäkter men vissa spekulerar ju om att det handlar om att de skulle tycka att det är okej att antasta ”västerländska” kvinnor. Om detta stämmer så tror jag knappast att det är unikt tänkande för män från Mellanöstern eller Nordafrika. Jag menar, tänk på alla västerländska män som åker till Thailand och våldför sig på kvinnor och barn där. På något sätt tänker väl de att det är ”okej” för att det är ”där borta”. Det som jag håller med Heberlein om är att, trots det ”vanliga” våldet mot kvinnor, så är dessa övergrepp särskilt skrämmande. Det handlar om att det är så öppet, skamlöst och brutalt.
Dock så upplever jag ibland att det är som att samhället är för mesiga mot odemokratiska tendenser inom vissa grupper. Det tycker jag är helt fel. Stryp all skattefinansiering till trossamfund och föreningar som inte accepterar jämlikhet och mänskliga rättigheter. Jag menar även att religiösa friskolor inte borde finnas. Det är nödvändigt att man i skolan tidigt börjar informera barn och unga om deras rättigheter (kontinuerligt genom hela skolgången) och att man måste våga prata om hedersförtryck. Jag tycker inte att det är acceptabelt att vissa ungdomar får finna sig i att deras familj kontrollerar deras kyskhet och sexualitet bara för att det finns en beröringsskräck hos politiker och myndigheter att våga se problemet. Och personligen skulle jag ha väldigt svårt för att någon inte skulle vilja skaka hand med mig av den anledningen att jag är kvinna. Det skulle kännas förnedrande. Där tycker jag att Diskrimineringsombudsmannen inte ska ställa sig bakom någon slags könsapartheid.
Alltså jag tycker det blir fel när man utmålar vita män som ädla och män från mellanöstern som barbariska. Däremot så tycker jag alltid att man måste reagera mot förtryck. Så man kanske, utan att behöva generalisera kring kultur, kan se att förtryck kan ta sig olika uttryck?

Jag blev våldtagen förra året av en svensk man som jag träffade på en dejtingsida. Han tog på mig olämpligt och antasta mig. kände mig våldtagen och kränkt och ända tills idag känner jag mig provocerad hur han bara fritt fram kunde ta på mig på det viset. och han gav mig ett blåmärke på min mun för att han var så våldsam när han skulle kyssas.
Men jag vågade aldrig anmäla det för att jag gjorde misstaget att besöka honom ca 5 dagar tills han kicka ut mig för att jag inte ville göra sexuella grejer åt honom.
Jag märker det på fb bland massa kommentarer på olika sidor hur våldtäkter av svenska män är ingenting och gills inte. Antingen ljuger vi eller får skylla oss själva. suck

Det här kan vara det bästa jag läst på länge! Jag förvånas ständigt över hur pedagogiskt, logiskt och systematiskt du skriver. Jag har följt dig länge och tänker bara: Du måste ju bli lärare! Du har en bra människosyn, är smart och ständigt reflekterande över ditt eget och andras tankesätt och agerande. Jag hade velat haft dig som kollega. /Blivande lärare

Jag tycker Paulas resonemang känns ganska logiskt. Har ju stött på många äckliga killar som även fast vi har växt upp i samma tid med Bamse och allt ändå behandlar en som skit under skorna.
Och så finns det utländska män som har en respektfull inställning mot kvinnor.
Så jag tänker inte hemfalla åt rasism bara för att vissa utländska män är skithögar.

Jag tycker att man ska reagera mot det som hände i Köln, för det var en extrem händelse som jag tror de flesta kvinnor kommer att ha i bakhuvudet nästa gång de besöker en plats där människor samlas. Upprepas det genom flera liknande händelser är jag övertygad om att det kommer att begränsa kvinnors rörelsefrihet i samhället. Jag har svårt att tänka mig hur det skulle vara att leva i ett sådant samhälle och vill inte att min dotter ska behöva göra det heller. Sen tycker jag att man ska få tala om gärningsmännens ursprung utan att klumpas samman med extremhögern. Tror att mycket av det som har tystats ner av polis och media hade kunnat diskuteras öppet om SD inte hade getts patent på vissa åsikter.
Vet bara inte var rubriken ’30 asylsökande’ kommer ifrån. I tysk media talar man om 561 anmälningar (inte alla sexuellt relaterade) och ett okänt antal förövare, med nordafrikanskt eller arabiskt ursprung.

Detta är det bästa inlägg jag läst i debatten kring ämnet i fråga. Det som tilltalar mig är nyansrikedomen och att du lyfter de olika relevanta faktorer som förekommer i andra skribentens argumentation. Din analys kring att det handlar om demokratiutveckling är klockren! Precis så tänker jag men har, tills nu, inte haft ord att uttrycka det. Tack!

Läser alla kommentarer i denna typ av inlägg som LD gör och slås faktiskt av hur jäkla många det är därute som blivit våldtagna, sexuellt trakasserade. Visst. Jag fattade väl att det var ganska vanligt men inte riktigt i denna omfattningen kanske.
Helt plötsligt känner jag mig rätt unik i sammanhanget som faktiskt inte blivit varken sexuellt trakasserad eller likvärdigt.
Beror väl på var gränsen går för det men inte i mitt synsätt.
Galet! Världen är gale . Hoppas på att kunna lära min son vett och etikett.

Så du erkänner att olika kulturer kommit olika långt, att du hellre bor i Sverige än i Afghanistan, men fortsätter med att räkna upp sexbrott som svenska män begår och drar lika fullt män i alla kulturer över en kam?
Det känns som att du gärna vill relativisera detta likt alla andra vänsterfeminister men att ditt intellekt någonstans säger ifrån, vilket leder till att det bara blir förvirrande.
Ingen har iallafall påstått att svenska män inte begår övergrepp, och givetvis kommer övergrepp begås även utan invandring från patriarkala kulturer. Det som är grejen är att då män i alla kulturer förvisso våldtar- så finns det kulturer där det sker i en betydligt högre omfattning och där det är mer accepterat.
Vi kommer ha sexbrott ändå, men med en mycket stor invandring av män med sämre kvinnosyn så kommer vi ha betydligt fler sexbrott (inte bara för att det kommer fler män, utan för att män från dessa grupper är överrepresenterade), och dessa brott är uppenbarligen ofta av en grövre och annan karaktär.
Det vi måste ta ställning till är om antalet våldtäkter/sexbrott samt graden av förtryck spelar någon roll? De flesta vänsterfeminister verkar tycka att det inte gör det, vilket jag tycker är väldigt märkligt då arbetet för kvinnors trygghet borde innefatta att få ner antalet brott mot kvinnor och fortsätta utvecklingen framåt, inte bakåt. Jag tror att vad feminister måste göra är att välja mellan mångkulturalism och kvinnors trygghet/jämställdhetsutveckling, eftersom dessa står i motsättning till varandra och att ta ställning för bägge två leder till just hyckleri och förvirring.
Svenska feminister verkar ha valt mångkulturalism och därför brister de i förtroende, då omsorgen om kvinnor uppenbarligen är sekundär.

Mångkulturalism = bristfällig kvinnoomsorg? Tror du på fullaste allvar att det förhåller sig så, Julia, eller är du bara ännu ett troll? Jag tror att vad feminister måste göra är att akta sig för din typ av faktaförvanskande.

Problemet blir ju när alla vi som utsatts av vanliga svenska män i grupp försökt påpeka det i alla år, men nu helt plötsligt blir det en grej för att männen är av annat ursprung….
Jag, som är en bra bit över fyrtio, kommer från en liten håla och när jag gick i mellanstadiet/högstadiet så fanns det inga män/pojkar av annat vursprung än svenskt…. Och jag och mina vänner från dennhär tiden känner igen detta. Killar som (uppenbarligen planerat) höll fast en tjej medan en annan kille drog upp tröjan på henne och några tafsade. Check. Gruppvåldtäkt av full tjej på urspårad öl-fest där tjejen sen blev utpekad som hora. Check. Fotbollskillarna som utsatte också även varandra för övergrepp vid”inskolning”. Check. Fester i skogsområden som blev rena orgier med tveksamt samtycke. Dans-ringar på konserter där man plötsligt blev tafsad på men visste inte av vem. Check.
Ideliga övergrepp i skolan där lärarna inte såg. Check. Inte gjorde något. Detta var vardagsmat. Det är klart att vi aldrg anmälde, detta var ju ”normalt”. Det var ju sånt som hände. Varje vecka. Vanligt fysiskt våld också så klart.
Enda gången det faktiskt blev en åtgärd var när en kille knuffade mig nerför en trappa så jag bröt foten…. Då såg en lärare det och killen fick en utskällning för sitt beteende. Då. Man kanske hade kunnat tycka att hans föräldrar skulle ha informerats. En ursäkt till mig som fick gå med kryckor i ett halvår hade varit schysst. Vi var ju ändå 15. Men ”det var ju inte meningen….”
tja, när det då blir ett himla liv från män när ”andra” män utsätter ”deras” kvinnor för sånt här, tja, då önskar jag att man kan se sig själv i spegeln.

Vi har tillräckligt med våldtäktsmän i Sverige och vi behöver inte importera fler från andra länder. Nä begår man brott då man kommer hit så har man mist sin rätt till att söka asyl här, det är min åsikt.

Ärligt talat så har jag aldrig i mitt 38 åriga liv blivit tafsad på varken i skolan eller på krogen! Inte min dotter heller som är 19 år. Inte heller har jag blivit sexuellt trakasserad i arbetslivet. Kanske är för ful helt enkelt vad vet jag…..men har alltid uppfattat att jag ser ut som folk gör mest. Minns inte att någon annan heller blev det vid närmare eftertanke. Vad kan det bero på när det verkar vara så vanligt fenomen? Det enda tafsande som förekommit i mitt liv är tillåtet sådant…..dvs pojkvänner,ungdomsstrul mm.

Anna: Jag har blivit tafsad på, och många med mig, oräkneliga gånger i både Skandinavien och annorstädes. Men det har inget med den här saken att göra. Vad vill du ens med denna kommentar? Här ställer jag mig på på M.s sida om jag argumenterat med ovan. Tror du inte oss. eller vad försöker du säga?

Jag vill säga något klokt om hur det 2013 rapporterades en del om ”underhanding” på brittiska och amerikanska universitet. Inte för att säga att Köln är oviktigt, det är viktigt som fan, men det är långt ifrån ett helt nytt eller strikt etniskt fenomen. Det blir inget klokt från mig. Jag sitter arg och frustrerad och får skrivkramp.
[…] underhanding’, in which the perpetrator stands behind a woman and tries to insert their fingers into her without her consent […]

När jag var 12 år råkade jag ut för det där (på en skolresa en natt på Gröna Lund i kön till Fritt Fall). Jag och några klasskompisar som jag hängde med (alla var 12-åriga tjejer). FöRÖVarna var ett gäng med BÅDE killar och tjejer som alla såg ut att vara vad som kallas för ”etniskt svenska”! De föRÖVarna var alla betydligt äldre och längre än oss (jag gissade på 17-årsåldern) och slutade inte när vi små 12-åringar sa till dem. De skrattade bara hånfullt och fortsatte att verbalt och fysiskt antasta oss i kön! Vakten som stod vid kön såg vad som hände med brydde sig inte. De andra tjejerna jag hängde med vägrade gå ur kön och förlora vår plats. Jag kände att jag ville därifrån! När det äntligen blev vår tur kände jag mig helt förstörd och mådde jättedåligt redan innan vi skulle åka! (Det syns på bilden av mig därifrån att jag led av nåt värre än bara höjdskräck.)
Det var MIN erfarenhet och jag önskar att mina erfarenheter OCKSÅ fick plats att synas och höras och lyftes lika mycket som liknande erfarenheter av att ha ”blivit antastad av män från andra kulturer”! Försöker inte förringa några andras erfarenheter.. Men tycker att erfarenheter som mina inte ska anses mindre värda att lyftas i västerländsk media än andras erfarenheter… Det behöver inte bara handla om kulturkrockar med nyanlända till den västerländska kulturen hela tiden! Speciellt inte när det också faktiskt FINNS samma erfarenheter INOM den egna/västerländska kulturen! Ibland undrar jag om mina erfarenheter inte ska talas högt om bara för att folk vill måla upp en falsk, fin bild av den västerländska kulturen?!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *