Kategorier
diskussion & debatt

Har vi verkligen råd med rika?

I en diskussion nära dig:

skattepengar

Mmmm klassikern. ”Rich people telling middle class people to blame poor people”. De rika har lurat oss att tro att det är de fattiga som lever på våra skattepengar. Att de fattiga slösar på våra resurser.

I själva verket är det de rika som gör det. Som har allt de har på bekostnad av oss andra. Och nu bortser jag från skattesubventioner som bara de med mycket pengar kan begagna sig av, exempelvis RUT och ROT, de rika använder ju mest skattepengar ifall ni inte visste det. Sanningen är: för att nån ska vara rik så måste nån vara fattig. Rika är rika för att andra inte är det. Rika är rika på andras bekostnad.

Men vi pekar hellre fingrarna på de som har minst. Av dem kräver vi mest. Vi har gått på lögnen, vi kastar våra arga ögon på de där fattiga jävlarna som lever i lyx på det existensminimum de får (som en del av det samhällssystem vi annars är så stolta över) medan vi knappt rycker på axlarna åt övre medelklassens senaste köksrenoveringen eller inköp av lyxprylar.

har vi råd med rika

Så nej, det är inte de fattiga som lever på oss. Sluta tro det. Sluta sprid den myten. Rikta ilskan och fördömandet åt den grupp som lever gott på oss andra istället. Ifrågasätt hur vi kan leva i ett samhälle där vissa har det jävligt mycket bättre än alla andra och där den grupp som har det allra sämst är de som också får skulden.

I ett attraktivt bostadsrätthus som jag brukar passera i en attraktiv, stockholmsk förstad, alltså inte ”förort”, flyttar människor ut och in i rekordfart. De flesta river ut inredningen och skapar nytt. I åtminstone två av lägenheterna har man på tre år bytt inredning två gånger, också det nybyggda har kasserats. Alla har monterat in inbyggd belysning i kökstaken. Små bilar som heter sådant som Mediafixarna, Stigbytarbröderna, ELias osv. står ständigt parkerade utanför huset bland kasserade, funktionsdugliga kylskåp, badkar och toalettstolar. Själva de stökiga utrivningarna sköts av grabbar med bilar från Polen och Lettland.

I DET NÄRBELÄGNA, exklusiva villaområdet har man gått in i sin andra rotandning. Efter att ha sprängt bort bergknallar och installerat trädäck istället, huggit ner träden för att slippa kratta löv eller ta hand om frukt och belagt grusgångarna med plattor har man bytt fönster; modet tycks vara fönster som är spröjsade bara i överkanten i jugendimitation. Och nu håller många på att riva de gamla staketen. De ersätts med låga stenmurar, som muras upp av skickliga polacker. Enbilsgarage byggs om till tvåbilsgarage och några har byggt flotta tvåvåningsfriggebodar i ett hörn av tomten, som hyrs ut till höga hyror. Allt detta med bidrag från oss skattebetalare, rotavdrag, socialunderstödet till de redan rika.

Under tiden förfaller infrastrukturen och den offentliga sektorn i landet. Tåg spårar ur pga uselt underhåll, bebisar dör därför att personalen är överbelastad osv. i all oändlighet. Och man önskar att någon räknat ut hur många offentliga arbeten, enligt Keynes idéer, som de skattepengar som går till rotavdrag hade kunnat skapa. Vill vi verkligen inte hellre subventionerna sjukvård, järnvägar och äldreomsorg än – i mina ögon – dessa djupt dekadenta överflödets statushöjande, privata och värdestegrande tokombyggen?

– ur ”Socialbidrag till de rika äter upp välfärden

trickle down
Nämen, där kommer lite trickle down economics-tänk in i debatten också! Dvs när rika får det bättre så spiller lite över till resten av befolkningen. Så här:
trickle down works
Fast egentligen så:
trickle down actually

Problemet är dock att rika mycket hellre sätter in sina stålar på bankkonton i utlandet (oftast i skatteparadis) än investerar dem i hemlandet,  vilket innebär en direkt ekonomisk förlust för just hemlandet. Tänk Kamprad som exempel, och många många fler. Att människor får det bättre när rika tjänar mer är en förbannad lögn, berättad för oss av just rika. Fan va blåsta vi är egentligen.

trickle-down
När det gäller ROT och RUT så är det pengar som rika ändå hade betalat, eftersom att de har råd till det. Dvs. förlorade pengar.

trickle down bernie sanders

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Har vi verkligen råd med rika?”

Man kan bara få rotavdraget för svenska företag.
Vem har bevis för att det som byts ut kasseras? Hur vet vi att det inte ges bort till återbruk?
I renoveringshysterin följer en massa jobb som ju faktiskt gör att människor slipper leva på a-kassa och bidrag.
Sen tycker jag att det är dålig för miljön att slänga men det är min personliga åsikt.
Spontant – en text där en person presenterar sin åsikt. Inte en faktatext.

Håller med helt! För att inte tala om hur mycket mer rika bidrar till miljöförstöringen också! nej,vi har inte råd att låta de rika vara så rika att det går ut över jordens resurser.

Precis. Alltså jag blir lite lätt galen av hur det hela tiden renoveras och renoveras och renoveras. Spelar ingen roll hur nyrenoverat det är så ska alla sätta exakt sin personliga prägel på sitt nyköpta hus eller bara göra alltmöjligt för att det ska stiga i värde. Menar inte att peka finger åt någon på ett individuellt plan, men den här renoverings- och inredningsnormen som skriker NYTT och STÖRRE måste vi komma ifrån för miljön skull. Ju mer jag tänker på det desto galnare är det, hur mycket tid och energi vi lägger på hemmen. Så jävla skönt att kunna strunta i det. Alltså, de flesta vill väl såklart ha det trivsamt hemma och tillgodose de grundläggande behoven av prylar och funktioner men jag tror de flesta också inte skulle bry sig om att byta ut och konstant förbättra inte var norm. En miljöförstörande och för många stressande norm.

Jag har sjukt svårt för ROT. Jag är uppvuxen i ett område som är minst medelklass och i vissa fall högre och när jag var barn, inte ens där slängde man ut ett fungerande kök hit och dit. Kanske ett som var 20 år gammalt men knappast bara för att man tröttnat på färgen. Samma med badrum, de gjordes om när de var helt slut eller om det tex skett en vattenskada och man var tvungen. Det var det normala även bland folk som hade pengar, numera så byter man sådant betydligt oftare vilket också leder till att kvalitet är superdyrt och det kök som en vanlig människa har råd med inte håller speciellt länge. Jag bodde förr i en lägenhet från 72 vars kök fortfarande var helt och fint, max hade man behövt ett lager färg. Detta var i ett inte speciellt fint område med mycket flyttar och en hyreslägenhet. I nuvarande lägenhet bytte de ut dörrarna i köket för ett par år sedan och även om både vi och föregående hyresgäster varit ganska försiktiga finns det ändå skavanker överallt i kanterna på dörrarna. De ser sannolikt förjävliga ut om bara några år.

En del av de som är som rikast konsumerar också på ett sätt som belastar miljön mycket, vilket främst drabbar fattiga (via klimatpåverkan som i nuläget främst drabbat fattiga delar av världen). T ex är miljöbelastningen för att åka privatflyg enormt stor,,

Tack vare rot har vårt lilla familjeföretag inom bygg och snickeri anställt 8 nya medarbetare under en 3 års period. Det är kul för dom och också kul för dom som bor i vårt glesbygdsområde som har råd att laga tak på lador, bygga om 70-tals badrum och 50-tals kök. Jag tror synen på rot varierar beroende på var i sverige man bor.

Är du av åsikten att folks pengar tillhör staten? Förstår inte hur man annars kan anse att en skattesubvention som Rut och rot är, är att ta pengar från fattiga. Om jag betalar in mindre skatt så har jag ju de Facto inte tagit pengar från någon jag har fått behålla mer utav MITT. Rika bidrar så oerhört mycket mer till statskassan än fattiga, att då påstå att det är dom som profiterar på fattiga är rent oförskämt.

Det personer som resonerar som du aldrig kommer att förstå är att du tar från de fattiga och ger till de rika. Det finns en brist på empati, sympati och en förmåga att tänka långsiktigt och utanför den egna bubblan.
Skattepengarna är allas, och ju högre skatt desto bättre. Varför? Skolan är gratis, sjukvård är billigt, medicin är billigt, vägarbeten etc. Listan kan göras oändligt lång. Det handlar om kollektivet. Att alla (de flesta) inte kan slänga iväg en årslön för två terminer i grundskolan. Åh!

Danderyd och Lidingö är de kommuner där rut och rot nyttjas mest. De tio rikaste svenska kommunerna står tillsammans för 13,7 procent av de totala rut-avdragen och de tio kommuner där inkomsten är lägst står för 0,2 procent. När det gäller ROT så står höginkomsttagare för 37% (!!) av de totala avdragen. Men visst, bara ”vänstervriden syn”.

Politik handlar om att välja. Skattemedel skall fördelas med omsorg.
Det är ett jävla gnäll om Rut och Rot. Rot finns kvar och ger fortf väldigt mkt tillbaka till den som redan har råd att ha en villa el bostadsrätt. Den som bor i hyreslägenhet kan inte dra nytta av detta. Rut är omfördelat och hur kan man protestera mot att rika människor får betala sin bartender el poolskötare med egna medel.
Alltså, även om man är medel el höginkomsttagare så måste man kunna se det?!?!
Denna regeringen har gjort en del jag inte är nöjd med, sättet att hantera flyktingkrisen bland annat.
Men de har oxå fördelat skattepengar dit de behövs. Tex till gratis läkemedel för barn, höjt underhållsstöd och mer resurser till skolan.
/ Asta

Fast med gratis läkemedel till alla barn kastas ju en hel del pengar i fel hål. Jag och min man tjänar tillsammans 90 000 i mån brutto. Varför i hela friden skall vi ha gratis medicin till våra barn?
Tanken i sig är bra men inte till alla rakt över; att man höjde underhållsbidrsget däremot var minsann på tiden.

… Och när vi ändå pratar politik. Jag är så jäkla trött på de som bor på landet som gnäller över ökade bensinpriser. Det är en marginell skillnad. Bor man på landet har man i regel lägre boendekostnader än i storstäderna. Bor billigare, betalar mer för bensin.
Det är väl inte så jäkla märkvärdigt?
/ Asta en gång till.

Ja det är en vänstervriden syn. Ett ypperligt sätt att få in pengar till statskassan. Och fler låg/medelinkomstagare har kunnat använda det. Gynnar även småföretagare. Fler blir arbetslösa utan rut och rot. Och beroende av bidrag istället.

Är också företagare och halvtidsjuk. Sparkade föresten två anställda ut i arbetslöshet när roten sänktes. Innan dess såg jag inte röken av oändliga bidrag trots att mitt företag använder rot.
Jag röstar höger för tillväxten och välfärden. Utan tillväxt ingen bra välfärd.

Tänker att det är väldigt lätt att klaga på rut när man har råd att låta en person vara hemmafru – En person som dessutom lägligt nog inte vill arbeta. Då har man ju jättemycket tid att fixa med saker hemma.
Sen är det lite konstigt att i ett inlägg både klaga på hur mycket rika spenderar och på att de sätter in för mycket på banken.
Undrar även vilka inlägget handlar om. Är det bara de som är jätterika, eller räknas medelklass som tjänar bra också in? Jag är övertygad om att rut hjälper många familjer i den senare gruppen att få vardagen att gå runt.

Jag har också den uppfattningen gällande vilka som nyttar RUT eller ROT. Många av mina vänner som liksom jag själv tjänar runt 35 000 före skatt har nyttjat ROT vid ombyggnation av köket och nyttjar återkommande RUT (främst städ).
Mina rika vänner, en familj som har årsinkomst på runt 100 miljoner nyttjade inte ROT vid ombyggnad av sitt hus. Det löste sig liksom bra ändå…

Har varit pågång att kommenterar till dig flera gånger för att jag bara älskar dina inlägg om feminism, kroppsideal mm. Tyvärr ser jag dock att du vid flera tillfällen passar på att ta över andras inlägg som det här som skrevs av en annan bloggare, och läser man mellan raderna så får man en bitter eftersmak att du förmodligen inte gillar eller är avund på denna person? Well, du kan bättre än så. Keep up the good work

Jag håller inte med. Våra åsikter skiljer sig redan på stadiet att staten inte äger mina pengar och ingen person kan stjäla pengar från staten, om man inte är ekobrottsling då. Däremot tycker jag att socialbidragstagare får spendera sina pengar som de vill.
Det är en annan sak jag tänkt uppmärksamma dig på dock. Det går knappt att följa kommentarerna här när svaren skjuts åt höger hela tiden. Flera svar på någons kommentar har bara ett ord på en rad.

Det
Ser
Ut

Här
I
25
Rader
Via iPhone och iPad.

Känner att viss begreppsförvirring råder (iaf för mig ?). Hur definerar vi ”rik” i det här samtalet?
Är kunna renovera boende = rik? Eller använda Rut o Rot = rik?
Allt är ju relativt givetvis men det är väl en viss gradskillnad mellan Kamprad, skattesmitning och renovering av kök?
Eller finns det omständigheter då det är ”mera ok” att renovera, nyttja Rut eller Rot?
Känns lite som att inlägget andas ”alla rika = ondskefulla Krösusar”. Vilket imho känns som extremt i andra änden till ”alla fattiga = snyltande bidragstagande”.

Hur kan man tycka att rot/Rut är något som är negativt?? Det har gjort att mina föräldrar (klassisk arbetarklass för att ”facka”) har kunnat reparerat och renoverat sitt hus efter vattenläcka vilket utan Rot knappast varit möjligt. Det har gett mig och min sambo som lever på dryga 12000/mån + sjukpenning då han är sjukskriven sen ett år tillbaka möjligheten att renovera vårt rötskadade och inrökta hus…ingen lyxrenovering här inte utan för att kunna bo där. Det hade vi aldrig kunnat göra utan rot. Nu har det sänkts och vi kommer inte ha råd att ta in den hjälp vi behöver. Bara för att vissa rika använder sig av rot varför ska inte vi som inte tjänar speciellt bra få använda det? Visst det finns kvar men skillnaden är väldigt stor för oss! Det är oss det drabbar! Och de som jobbar och har företag inom städ till exempel, när har vi någonsin sett så många småföretagare inom den sektorn? Och kvinnliga företagare och chefer?! För dem kommer en väldigt stor del av kunderna att försvinna. För dem som är rika spelar rot och Rut ingen roll de har råd ändå..det är vi som inte tjänar speciellt mycket som inte har möjlighet att ta in deras tjänster. Det är för oss det har gjort skillnad! Det är vi och de som blir avskedade och de som inte kan ha kvar sina företag som drabbas. Inte de rika. Så bra jobbat, tack så mycket vänstern. Då ska jag sitta här och snåla med mina små medel för att spara och spara och spara för att i slutändan inte ha råd ändå…men det är väl för väl att de rika inte blir rikare…tråkigt att den det känns mest för är mig (och de med liknande inkomst) . Och till den som skrev att de på landet inte ska klaga pga att de bor billigare än de i stan…news flash: lönerna är generellt sett lägre också så höjt bensinpris påverkar oss. Vi måste nämligen ta bilen då det inte satsas på kollektivtrafik men som vanligt kan man ju inte tänka utanför sin stads(stockholms)bubbla. Så alla som utnyttjar rot är inte som de som river ut helt nya kök…tvärt om är det sådana som jag som äntligen kunde få nödvändiga saker gjorda men det var ju bra att det sänktes så att vi inte fick för oss att vi var några märkvärdiga rikemanssnobbar!

vad syftar du på när du säger att rika använder mer skattepengar än fattiga (förutom RUT och ROT dådå)?
Rörande gratis läkemedel är det det bästa förslaget på länge. 1/3 av den medicin som förskrivs i Sverige hämtas aldrig ut (och då får man ju anta att individen faktiskt behöver läkemedlet) Gratis läkemedel=friskare befolkning!

Linnea: Fast orsaken till varför så mycket medicin inte hämtas ut kan du inte anta bero på bristande ekonomi. Det kan vara andra anledningar som tex att man fått för mycket medicin utskrivet och ine behöver allt eller att man inte är överens med sin läkare om att man ska ta det överhuvudtaget. Många pillervägrare ute i vårt samhälle. 😉
Vad som brister är dock kunskapen att man kan köpa ut sin medicin på månadsbetalning. Då kostar din högkostnadssumma per år som är 2200 kr dig ca 175 kr / månaden. Blir inte lika stora ryck då. Kommer du inte upp i taket på 2200 kr så blir din månadsavgift naturligtvis lägre eller betald i förtid.

Inlägget i strot då.
Tycker jag att det är fel att 4% av världens befolkning sitter på 90% av världens alla tillgångar? Hell yeh!
Stämmer LDs ekonomiska exempel, lösningar samt beskrivning av vårt samhälle, lagar och regler ? Nej.
Orkar tyvärr inte bena ut dem dock. Förlåt för det.
En sak dock. Du får inte lov att gömma pengar utomlands om de är intjänade i Sverige. Detta kollas noga och samarbeten mellan länderna är stort.

Fast nu är det inte 175 kr/månad, det är 203 kr eftersom det tillkommer en aviavgift. 10 kr om det är e-faktura. Det görs även en kreditprövning, så hur hade du tänkt att delbetalning ska fungera för de med låg inkomst och betalningsanmärkningar?

Rika är inte rika på andras bekostnad. Det är människor som har utbildat sig och jobbar hårt (nyrika), resten har ärvt sin rikedom från tidigare generationer och jobbar hårt. Självklart finns undantag.

alla arbetar hårt. fattiga arbetar hårdast.
en blir rik av att exploatera miljö och andra människor genom att ockupera mark, skövla, stjäla resurser, köpa människors arbetalraft för att sedan själv stoppa frukten av deras arbete i egen ficka osv. inte genom ”hårt arbete”.

LD : Du skriver ”vi som har pengar ”. Varför skriver du inte ”min man som har pengar ”? Du skriver att du levt på bidrag innan du träffade din man. Vad anser du själv att du lever på nu ..?
Min man tjänar mer än mig. Jag säger aldrig att ”vi” har det bra ekonomiskt.
Jag lever till stor del på honom trots att jag har en bra utbildning men något sämre lön och deltidsjobb. Han har pengar. Och jag har det inte. Ärver endel av mina föräldrar men det är i ett senare skede.
Du skriver så ofta vi när du beskriver din ekonomiska situation och vill ej titulera dig som hemmafru ? Varför inte skriva att du lever på en annan människas injobbade pengar?
Jag har inga problem att säga att det är min mans pengar vi i familjen till största del lever på. Så länge jag inte jobbar ihop dem så är de inte ”mina”. Och om man själv väljer att inte jobba så låter det ännu mera snedvridet. .? Då lever man på ngn annan. Bidrag eller en annan människa. Sak samma.

Ja, just det LD! Och jag hoppas att din man aldrig säger ”mina barn” eller ”våra barn” – jag hoppas att han alltid säger ”min frus barn” för han är väl helt införstådd med att han parasiterar sitt föräldrarskap på dig. Det var ju DU som bar och födde dem minsann.
Fy fan vilken unken syn på partnerskap du verkar ha Lolly.

Jag var en av dom som försökte hoppa in i diskussionen hos bloggkommentatorerna men jag gav lika snabbt upp. Blir så ledsen ibland av folks oförmåga att tänka ett steg längre och försöka sätta sig in i andras situationer. Folk har dessutom en sådan fördomsfull syn på bidragstagare i allmänhet. Det första folk tänker är typ att det handlar om lata parasiter som inte vill arbeta. Som att någon människa i världen frivilligt sitter på existensminimum, utanför samhället och njuter av det. Vi lever i ett extremt syniskt samhälle där man först och främst antar att människor är dåliga. Tänk vad skönt det vore om man i första hand antog motsatsen. Att folk som får bidrag inte mår bra och behöver den hjälpen.

Det är svårt att framstå som trovärdig i sin kritik mot något om man har exakt noll förslag på hur det ska göras bättre. Det är lätt att det uppfattas som gnäll.
Dessutom tror jag inte att det finns någon som är smart nog att designa ett ekonomiskt system för hela världen som inte har förlorare. Därför tror jag helt enkelt att man får ta det som är minst dåligt, dvs kapitalismen, och försöka göra den så bra som möjligt.

Orkar ej läsa alla kommentarer pga HATAR liberaler och vill helst inte att min hjärna ska explodera idag. Så tackar bara en miljard för texten, otroligt fint och pedagogiskt förklarat. Hur människor kan hävda att vi ska leva i denna artificiella och i högsta grad onaturliga värld men samtidigt hävdar mitt-är-mitt-principen är för mig så ologiskt och frustrerande att jag vill lägga mig under min säng och aldrig aldrig komma ut. Rika människor lever på människors beroende. Beroende av mat, vatten, hem, skola, sjukvård, kommunikation osv, samtidigt vill de hävda att alla borde klara sig själva. Sååååååå; When the last tree has been cut down, the last fish caught, the last river poisoned, only then will we realize that one cannot eat money. SO COME ON DARLING LETS EAT THE RICH

Skulle vara oerhört intressant att höra om hur du tänkt dig att samhället ska fungera istället? Alltså hur ser ditt drömsamhälle ut och framförallt; hur når vi dit?
Mvh Liberal och förhoppningsvis hyfsat rik någon gång i framtiden

Varje gång du sätter fingret på punkten på detta sätt vill jag bara liksom krama dig så jävla mycket. Det händer rätt så ofta, heh.
Dina skrivelser gör mig både glad och intellektuellt lycklig.

Skulle likt Sandra som skrivit lite högre upp oerhört gärna veta hur ni som definierar er som vänster här eller ni som är emot kapitalism vill att samhället ska se ut och fungera ( OBS är verkligen genuint intresserad!). Betraktar mig som höger/liberal och får ofta känslan av att många vänster ut på riktigt tror att höger/liberaler vill ont. Jag är höger/liberal för att jag tror att det är det bästa för alla, det handlar inte om egoism som jag ständigt tycker att vänstern kletar på mig. Jag delar verkligen inte vänsterns analys eller världsåskådning men förstår trotts det att folk som tänker så inte vill ont utan håller med vänsters världsbild och problemlösning.

Ursäkta långt svar men tycker att det är ett mycket intressant ämne!
Jag ifrågasätter inte att du vill det som är bäst för alla; jag har själv vurmat för kapitalism en gång i tiden. Men tyvärr så stämmer ordspråket ”vägen till helvetet är kantad av goda föresatser”. Anledningen till att goda föresatser kan gå åt helvete är på grund av att de baseras på en felaktig förståelse av hur verkligheten fungerar. Det finns egentligen ingen skam i att inte förstå. Det är så evolutionen har fört oss framåt. Vi testar oss blint framåt tills vi ser vad som fungerar och kastar det som inte fungerar på historiens skräphög. Vi kan inte förväntas förstå allting i förhand (kollektivt). Men med facit i hand så har vi nu kommit till vägs ände med kapitalismen då den fört oss in i antropocen och in i den sjätte massutrotningen i geologisk skala som vi orsakat själva genom våra felaktiga idéer om hur verkligheten fungerar. Dessutom är det globalt sett bara 13 procent av oss som upplever ett aktivt engagemang i vårt arbete (Roland Paulsen). Resten av oss har mentalt checkat ut när vi arbetar; vi tvingas att göra någonting vi helst inte hade velat göra. Flera av oss upplever ständig stress över att vi inte har kontroll över vår situation vilket leder till diverse mentala och fysiska sjukdomar. Med andra ord har det kapitalistiska systemet helt enkelt gått åt helvete. Vi behöver hitta en annan väg som mer ligger i linje med hur verkligheten fungerar.
Och det här har vi lärt oss om hur verkligheten fungerar: Kapital är en form av energi som används mellan oss människor. Energi kan inte förstöras eller skapas, endast byta form. När privata aktörer ska göra vinst måste de omvandla energi från samhälle och natur till kapital. Lite ges tillbaka till samhället och naturen (”trickle down”) men för att gå med vinst måste det mesta behållas hos de privata aktörerna vilket gör att samhället och naturen lämnas med mindre än i början av energiomvandlingen. När detta upprepas så blir resultatet som i LD:s bild att toppen fylls på och fylls på medan botten utarmas. Samhället och naturen får ta de privata aktörernas externaliserade kostnader som krävs för att de ska gå med vinst. Om de internaliserade dessa kostnader så skulle de inte gå med vinst och därmed sakna incitament att fortsätta försöka tillgodose samhällets behov. Vinstintresset i sig självt är anledningen till att allting är snedfördelat (samt att ”behov” skapas i samhället som egentligen inte är nödvändiga behov). En helt annan motor krävs för att tillgodose samhällets (verkliga) behov. Mitt förslag till den motorn är ”omsorg”; att vi motiveras att tillgodose samhällets och naturens behov av omsorg, inte vinstintresse. Ungefär som det fungerar i en familj: Min man tar t.ex. inte betalt av mig för att laga mat åt mig; han gör det av omsorg för mig liksom jag gör grejer för honom av omsorg för honom. Jag ser feminism som nyckeln till den omställning som måste ske i vår ekonomi då feminism uppvärderar den traditionellt kvinnliga omsorgen.

Förenklat kanske men. Det borde vara kärleken till våra medmänniskor, oss själva och vår planet, som borde vara motorn och det som driver oss i våra arbeten och utföranden INTE vinstintresse som i pengar, utan vinsintresse i att vara en god medmänniska och jordbo med kärleken och hälsan i fokus☺

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *